پژوهشگاه صنعت نفت

 سامانه تولید هم زمان برق و حرارت در مسیر تجاری سازی

مدیرپروژه سامانه میکرو سی اچ پی پردیس انرژی ومحیط زیست پژوهشگاه صنعت نفت گفت: سامانه تولید هم زمان برق وحرارت در مقیاس میکرو سی اچ پی در مسیر تجاری سازی قراردارد وقابلیت رقابت بیشتر و فروش بالاتری در بازارپیدا کرده است.

محمدرضا حبیبی با بیان اینکه پروژه سامانه تولید هم زمان برق وحرارت سال 93 آغاز شد و تا سال97ادامه یافت، افزود: مهم ترین هدف از راه اندازی این سامانه تولیدیک موتور صنعتی دائم کار و بومی با مشارکت شرکتی آلمانی بوده است. وی با اشاره به اینکه درکنار توسعه موتور، دیگرمتعلقات مورد نیاز این سامانه از جمله طراحی و ساخت مبدل چگالشی نیز به روش مهندسی معکوس توسعه داده شد، تصریح کرد: درابتدا برای سامانه کنترلی، جرقه و سوخت رسانی، از نمونه خارجی استفاده می شد اما اکنون این سامانه بومی سازی شده و این مهم کمک زیادی به کاهش ارزبریِ کرده است. مدیر پروژه سامانه میکرو سی اچ پی پردیس انرژی ومحیط زیست پژوهشگاه صنعت نفت درباره بازدهی این سامانه و مقایسه آن با نمونه خارجی گفت: در اتاق آزمون، بازدهی 91.5 درصد از آن گرفته شده است؛ یعنی از100واحد سوخت گاز طبیعی ورودی به سیستم 12کیلووات الکتریسیته و25کیلووات حرارت تولید می شود که به معنای تبدیل91.5  درصد ارزش حرارتی سوخت ورودی به انرژی مفید است.

حبیبی با بیان اینکه هدف گذاری پروژه 85 درصد بوده و نتیجه به دست آمده بیشتر ازآن است، تصریح کرد: این موتور برای مصرف خانگی، اداری و مصرف تجاری محدود مانند فروشگاه ها تا حدود 100 مترمربع قابل استفاده است.

وی گفت: مراکز تجاری مانند رستوران ها هم که به آب گرم نیاز دارند، بسیاراستقبال کرده اند، چون این دستگاه با گاز طبیعی شهری کارمی کند.  حبیبی گفت: این دستگاه برای مراکزی مانند رستوران ها منفعت بیشتری دارد و بازگشت هزینه آن سه تا چهار سال زمان خواهد برد که اگر دولت در این زمینه مشوق هایی در نظر بگیرد بی شک استقبال بیشتری می شود. مدیرپروژه سامانه میکرو سی اچ پی پردیس انرژی ومحیط زیست پژوهشگاه صنعت نفت گفت: درهمه کشورها برای اینکه این دستگاه تجاری شود و ازسوی خریداران استفاده شود، چه در خرید اولیه و چه در برقی که تولید می کند، یارانه هایی به آن تعلق می گیرد. وی تصریح کرد: قرارداد تجاری سازی این دستگاه بین پژوهشگاه صنعت نفت و شرکت سامانه های انرژی آران امضا شده و درهمین مدت کوتاه 75دستگاه پیش خرید شده است که این 75 دستگاه هم می تواند موتور ژنراتورباشد وهم با افزودن یک مبدل می تواند به پمپ حرارتی گازسوز تبدیل شود.

 

    منطقه 6 انتقال گاز ایران

تعمیرات خط لوله زیر دریایی جنوب کشور پایان یافت

مدیرمنطقه 6عملیات انتقال گازازپایان عملیات رفع نشتی خط لوله گاز12اینچ زیر دریا خبر داد و گفت: همه مراحل تعمیراتی این عملیات با استفاده از دانش بومی و توان داخلی انجام شده است. علیرضا عربلو با اشاره گزارش های دریافتی مبنی بر وجود نشتی در این خط لوله تصریح کرد: با توجه به بی نتیجه بودن عملیات آچارکشی فلنج ها در توقف نشتی خط لوله مزبور، تعمیرات آن با استفاده از خدمات وتجهیزات داخلی و شناسایی شرکت های دریایی توانمند در دستور کار قرار گرفت. وی با اشاره به مراحل پیمان سپاری، امضای قرارداد با شرکت های دارای صلاحیت استفاده از تجهیزات دریایی و غواصی به روشAir اظهار کرد: عملیات تعمیرات نشتی در محدوده بندر پهل وبندرلافت بانظارت منطقه 6عملیات انتقال گاز انجام شده است. به گفته عربلو عملیات اجرایی تعمیر این خط لوله زیر دریا با بیش از 35 هزار- نفرساعت اسفندماه 99 آغاز شد وپس از 44 روز تلاش بی وقفه در فروردین ماه امسال پایان یافت.

مدیرمنطقه 6عملیات انتقال گاز قرار داشتن موقعیت نقطه تعمیراتی در تنگه خورخوران در عمق 32 متری و جریان شدید آب در زمان های جزرومد، همچنین کاهش دید به دلیل وجود گل و لای اطراف لوله را از چالش های مهم در اجرای این عملیات عنوان کرد.

عربلو با بیان اینکه خط لوله 12 اینچ قشم -بندرعباس به طول 1850متر بین جزیره قشم و بندر پهل واقع شده است، ادامه داد: بهره برداری، تعمیرات و نگهداری ازخط زیر دریا به آموزش، برنامه ریزی وتجهیزات خاص نیاز دارد وهمه این موارد با استفاده از توان و تجهیزات داخلی انجام می شود.

 

   خطوط لوله و مخابرات نفت ايران منطقه فارس

تجهيز مشعل فلر مرکز انتقال نفت نورآباد  به سيستم جرقه زن

مشعل فلر مرکز انتقال نفت نورآباد با هدف صرفه جویی در مصرف انرزی به سيستم جرقه زن مجهز شد.

فرزاد مهدي يار، رئيس واحد ابزاردقيق شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه فارس گفت: با توجه به روشن بودن دائم فلر مراکز انتقال به منظورسوزاندن گازهاي حاصل از استارت توربين ها، صرفه جويي در مصرف انرژي به پيشنهاد معاون عمليات منطقه و تصويب در کميته انرژي، در دستور کار واحد ابزار دقيق منطقه فارس قرارگرفت.

وي افزود:هم اکنون فلرپيش ازاستارت توربين توسط بهره بردار روشن و پس از اتمام کار خاموش مي شود.

مهدی یار با اعلام ارسال دو مشعل از سه مشعل فلر مرکزانتقال نفت نورآباد به يکي از شرکت هاي دانش بنيان حاضر در پارک علم و فناوري تصریح کرد: این مشعل ها پس از انجام تغييرات و نصب جرقه زن روي آنها،همراه با تجهیزات مربوط به مرکز انتقال نفت نورآباد منتقل وپس از کابل کشی، نصب و راه اندازی به بهره بردار تحويل شد.

وی گفت: این عملیات طی شش ماه با همکاری واحدهای ترابری و مرکز انتقال نفت نورآباد انجام شده است.

 

    پخش فرآورده های نفتی منطقه کرمان

تقویت شبکه حمل ونقل فرآورده های نفتی

 مدیر شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه کرمان تقویت شبکه حمل ونقل و رفع موانع موجود در این زمینه را از اولویت های کاری منطقه برشمرد.

سیدباقرنورالدینی به اقدام های منطقه برای جلوگیری از عرضه خارج از شبکه فرآورده های نفتی و ابطال کارت های سوخت مهاجر اشاره کرد و گزارشی از اقدام ها در حوزه بسیج  ارائه داد.

وی با اشاره به نقش ویژه تأمین و توزیع سوخت در چرخه اقتصادی کشور اظهار کرد: برطرف کردن مشکلات شبکه حمل ونقل فرآورده های نفتی در استان از اولویت های منطقه به شمار می رود و با هماهنگی های انجام شده، بسیاری از مشکلات مربوط به این حوزه برطرف شده است.

 

     خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه اصفهان

ثبت بیش از 16میلیارد ریال صرفه جویی در آزمایشگاه کنترل کیفیت

معاون عملیات شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه اصفهان گفت: سال گذشته در بخش آزمایشگاه کنترل کیفیت این منطقه عملیاتی  بیش از16میلیارد ریال صرفه جویی شده است.

حشمت الله امیری با بیان اینکه آزمایشگاه کنترل کیفیت شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه اصفهان یکی از مجهزترین آزمایشگاه های کنترل کیفیت مواد نفتی کشوربه شمار می رود، افزود:سال گذشته در این آزمایشگاه روزانه به طورمتوسط 20آزمایش مختلف انجام و به واسطه آن بیش از 16میلیارد و80 میلیون ریال صرفه جویی شده است.

وی تعداد آزمایش های انجام شده روی مواد نفتی دریافتی و ارسال روغن های صنعتی  را در سال گذشته،6 هزارو700 مورد اعلام و اظهار کرد: بیشترین تعداد آزمایش انجام شده در بازه زمانی یاد شده  مربوط به بنزین و نفت گاز بوده است.

امیری افزود: این آزمایشگاه به صورت 24 ساعته وظیفه نظارت بر کیفیت و گرفتن تلاقی فرآورده های دریافتی و ارسالی خطوط 16، 18، 20، 24 و 32 اینچ از قبیل؛ نفت خام، انواع فرآورده های نفتی شامل؛ بنزین موتور، سوپر و یورو 4، نفت سفید، نفت گاز، ATK، نفتا و غیره را روی خطوط و مخازن را به عهده دارد.

معاون عملیات شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه اصفهان، خدمات این آزمایشگاه را از نظرصرفه جویی در زمان وهزینه ها، همچنین کیفیت مواد ارسالی و دریافتی را مهم برشمرد و افزود: آزمایشگاه کنترل کیفیت منطقه اصفهان باه ماهنگی واحدهای کنترل و عملیات، مسئولیت استحصال فرآورده های آلوده را نیز به عهده دارد.

وی یادآور شد: پیش ازخریداری روغن های مورد نیازجهت استفاده در پمپ ها، توربین ها و ماشین آلات مناطق 12 گانه، روغن های یاد شده در این آزمایشگاه با 16 تست مختلف مورد ارزیابی کیفی قرار می گیرند و پس از مطابقت با پارامترهای اعلام شده توسط تولید کننده و شرایط استاندارد دستگاه ها، مجوز خرید صادر می شود.

امیری گفت: آزمایش هایی مانند پایداری اکسیداسیون، ویسکوزیته در دودمای مختلف، مقدار آب، اسیدیته، خاکستر، نقطه اشتعال، کف، نقطه ریزش، همچنین خوردگی مس، زنگ زدگی روغن، شاخص گرانروی نیز با دستگاه های پیشرفته، در کمال دقت و زمان اندک، در این آزمایشگاه انجام می شود.

آزمایشگاه کنترل کیفیت شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت اصفهان نخستین آزمایشگاه در شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران است که آبان ماه 1389 با هدف بررسی، کنترل و حفظ کیفیت مواد نفتی هنگام تحویل و انتقال، تدوین روش های مناسب پیشگیری از آلودگی مواد نفتی، همچنین تطبیق روش های اجرایی با استانداردهای موجود ونظارت بر مشخصات مواد نفتی (نفت خام و فرآورده ها) در مرکز انتقال نفت و تأسیسات شهید بهشتی اصفهان راه اندازی شد.

 

    پالایشگاه ستاره خلیج فارس

 تضمین برداشت صیانتی از فازهای پارس جنوبی

مدیر مالی شرکت نفت ستاره خلیج فارس گفت: درسال پیش رو، برنامه افزایش ظرفیت پالایش پالایشگاه ستاره خلیج فارس تا روزانه 480 هزار بشکه میعانات گازی در دستور کار قرار دارد و این به معنای تضمین برداشت صیانتی گازغنی از فازهای میدان مشترک پارس جنوبی است.وحید اسکندری از مدیریت همه منابع مالی پالایشگاه ستاره خلیج فارس دربانک های هرمزگان از سال 98تاکنون خبرداد واعلام کرد: با توجه به اولویت توانمندسازی زیر ساخت ها و حمایت از اقتصاد استان، نقدینگی و گردش ریالی- ارزی شرکت در بانک های هرمزگان تمرکز یافته است و براساس توافق های انجام شده بین شرکت با بانک های استان، افزون بر دو شعبه کنونی که در پالایشگاه دایر است، دو شعبه مستقل ریالی -ارزی دیگر در سال 1400 به نام شعبه نفت ستاره خلیج فارس در ساختمان اداری جدید افتتاح می شود.

وی با اشاره به شایعه مطرح شده مبنی برتمرکزحساب های بانکی پالایشگاه ستاره خلیج فارس در دیگر استان ها و بی نصیب ماندن هرمزگان از مواهب این گردش مالی اظهار کرد: هم اکنون دو بانک اختصاصی تجارت و ملت در ساختمان مرکزی پالایشگاه فعال هستند که اواسط سال 98 با پیگیری مسئولان این پالایشگاه درتوافق با مدیریت بانک تجارت استان هرمزگان، باجه بانک تجارت درساختمان مرکزی پالایشگاه به شعبه اختصاصی ریالی -ارزی نفت ستاره خلیج فارس تبدیل شد. مدیرمالی شرکت نفت ستاره خلیج فارس تصریح کرد: برهمین اساس از آن زمان بخش عمده ای ازحساب های این پالایشگاه به این شعبه انتقال یافت و درسال گذشته پرونده تسهیلات ریالی شده دریافتی از صندوق ذخیره ارزی با مبلغ 13هزار و 600میلیارد ریال از شعبه مرکزی تهران که در زمان ساخت پالایشگاه دریافت شده بود، به شعبه اختصاصی نفت ستاره خلیج فارس منتقل شد. وی گفت: منافع حاصل ازعملکرد وام یادشده بدون خروج منابع نقدی، سهم بانک تجارت استان  هرمزگان در سال 99 و سه سال آینده خواهد شد.

 

    پالایش گاه ایلام

افزایش 51 درصدی تحویل برق به شبکه غرب کشور

مدیرعامل شرکت پالایش گاز ایلام از افزایش 51 درصدی تحویل برق نیروگاه این پالایشگاه به شبکه غرب کشور در سال 99 خبر داد.

روح الله نوریان گفت: درتابستان و زمستان سال گذشته، بیش از 41 هزار و500مگاوات ساعت به شرکت مدیریت شبکه برق ایران تحویل شد که نقش مهمی درجلوگیری از خاموشی های ناشی از کمبود انرژی استان  داشت.

وی با بیان اینکه فروش این مقدار انرژی برای کمک به تأمین برق کشور بوده است، تصریح کرد: همه واحدهای داخلی پالایشگاه از برق تولیدی توربین های پالایشگاه استفاده می کنند و توربین های مولد برق، اصلی ترین مبادی تولید انرژی در واحدهای صنعتی به ویژه در پالایشگاه هستند.

 

   شرکت نفت مناطق مرکزی ایران

تشریح طرح مطالعات جامع مخازن نفت مرکزی

 مدیرعامل شرکت نفت مناطق مرکزی ایران گفت: مطالعه میدان های سرخون، سراجه و تنگ بیجار درقالب طرح مطالعات جامع مخازن این شرکت پایان یافته و مطالعه جامع میدان کنگان نیز رو به تکمیل است.

رامین حاتمی با اشاره به واگذاری مطالعات جامع 9میدان این شرکت گفت: تاکنون مطالعه میدان های سرخون، سراجه و تنگ بیجار به پایان رسیده است و میدان های دهلران و هما نیز امسال نهایی خواهد شد.

وی با اشاره به اینکه براساس ابلاغیه راهبرد توسعه و بهره برداری صیانتی از مخازن نفت و گاز ازسوی وزارت نفت، مطالعه چهار میدان کنگان، خانگیران، سروستان و سعادت آباد نیز واگذار شده است، اظهارکرد: مطالعه میدان کنگان در حال پایان است و نتایج آن ماه آینده به واحد برنامه ریزی تلفیقی شرکت ملی نفت ایران ارائه خواهد شد.

به گفته حاتمی، مطالعات میدان های شامل شانول، وراوی، نفت شهر، تابناک، آغار و دالان نیز در مرحله انجام مناقصه و تعیین مشاور قراردارند.

حاتمی درباره واگذاری پروژه های مطالعات میدان محور با مشارکت دانشگاه های معتبر کشور گفت: پروژه های درحال اجرای میدان محور که بامشارکت دانشگاه ها اجرا می شود، شامل فعالیت های مطالعاتی، آزمایشگاهی و ازدیاد برداشت است.

 وی افزود: در این بخش 6 میدان در قالب سه پروژه در حال اجراست که مطالعات میدان های تنگ بیجار، باباقیر، بانکول و سمند به دانشگاه شهید چمران و میدان خشت به دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران واگذار شده است.مدیرعامل شرکت نفت مناطق مرکزی ایران یادآورشد: مطالعات میدان دانان نیز به دانشگاه ایلام واگذار شده و در مرحله نهایی شرح کار فنی است.

 

27 پروژه مهندسی و ساختمان دردستور کار

مدیر مهندسی و ساختمان شرکت نفت مناطق مرکزی ایران گفت: با هدف حفظ، نگهداشت و افزایش تولید نفت و گاز، 27 پروژه در دستور کار این شرکت قرار دارد.

پیمان ایمانی گفت: این پروژه ها در میدان های با سرپرستی شرکت نفت مناطق مرکزی در مناطق مختلف کشور اجرا خواهند شد.

وی افزود: این طرح ها شامل 14پروژه شامل نصب تسهیلات سرچاهی و خطوط لوله جریانی، هشت پروژه با محوریت احداث مراکز بهره برداری، خطوط لوله انتقال و برق رسانی چاه ها و پنج پروژه در زمینه احداث موقعیت چاه هاست.

مدیر مهندسی و ساختمان شرکت نفت مناطق مرکزی ایران تصریح کرد: این 27 پروژه با سرمایه گذاری افزون بر 4هزارمیلیارد ریال و25 میلیون یورو با استفاده از توانمندی های داخلی عملیاتی می شوند.

ایمانی زمان بهره برداری از این پروژه ها براساس پیش بینی های انجام شده پایان امسال اعلام کرد.

وی درباره عملکرد مدیریت مهندسی و ساختمان در سال گذشته نیز گفت: در بازه زمانی یاد شده، احداث موقعیت، نصب تسهیلات سرچاهی و خطوط لوله جریانی هشت حلقه چاه تولید نفت و گاز اجرا و عملیاتی شده است.