حکم 39 میلیون یورویی دیوان بین المللی داوری به نفع صنعت گاز
ایران برنده دعوای حقوقی با شرکت فرانسوی
ایران با رد ادعاهای شرکت فرانسوی سفره گاز، برنده دعوای حقوقی و حکم 39 میلیون یورویی به نفع شرکت ملی گاز ایران شد. مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران، یک شنبه (21 فروردین ماه) در نشست با خبرنگاران گفت: شرکت فرانسوی سفره گاز، با وجود قراردادی که با ایران داشت، پروژه را ترک کرد. رضا نوشادی افزود: این قرارداد با شرکت ذخیره سازی گاز ایران بود که پس از انحلال، به شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران منتقل شد. وی با بیان اینکه این شرکت فرانسوی، 26 میلیون یورو در دیوان بین المللی داوری علیه ما ادعا کرده بود، ادامه داد: در این پرونده ما نیز ادعایی علیه طرف مقابل مطرح کردیم و نتیجه پیگیری آن در دیوان بین المللی داوری، به صدور و ابلاغ رای اولیه در 12 بهمن ماه منجر شد.
مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران با تاکید بر اینکه در این دادگاه، نه تنها ادعای 26 میلیون یورو شرکت سفره گاز تایید نشد؛ بلکه مستندات 13 میلیون یورو شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران علیه این شرکت مورد تایید قرار گرفت.
وی با بیان اینکه بزودی جزییات بیشتری از این پرونده اطلاع رسانی می شود، گفت: شرکت سفره گاز، 1.5 میلیون یورو صورت وضعیت در ایران دارد که بلوکه شده است.
مهندسی و توسعه، بزرگ ترین شرکت توسعه دهنده شبکه گاز
مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران در ادامه با بیان اینکه به عنوان بزرگ ترین شرکت توسعه دهنده گاز دنیا در حال فعالیت هستیم، افزود: ایران پس از کشورهای آمریکا، کانادا و روسیه در جایگاه چهارم قرار دارد و این همه فعالیت در یک مجموعه، اتفاقی بی نظیر است.
وی افزود: هم اکنون بیش از 211 قرارداد فعال داریم. نوشادی با بیان اینکه شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران، میراثی بی بدیل در کشور است، گفت: این شرکت با حمایت هایی که طی دو دهه اخیر از سازندگان و تولیدکنندگان داخلی انجام داده، همه اقلام، محصولات و تجهیزات پیچیده مورد استفاده در پروژه ها را داخلی سازی کرده و برخی نیز در مراحل پایانی داخلی سازی قرار گرفته اند. وی با اشاره به اینکه داخلی سازی بیشتر محصولات، مقرون به صرفه اقتصادی بوده است، توربوکمپرسورهای شبکه انتقال گاز را پیچیده ترین آنها عنوان کرد. مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران گفت: نمی توان تصور کرد که با وجود تحریم ها در صورتی که مسیر داخلی سازی طی نمی شد، چه اتفاقی برای شبکه انتقال گاز ایران رخ می داد. نوشادی با اشاره به داخلی سازی توربین SGT600 ،انتقال فناوری از شرکت زیمنس و منتقل نشدن دانش فنی قسمت های پیچیده آن به ایران، تصریح کرد: با توجه به همه این موارد، در دوران تحریم توربینی ساخته ایم که فراتر از توربوکمپرسورهای زیمنس است. وی گفت: هم اکنون همه شیرهای کنترل، شیرهای قطع جریان اضطراری، شیرهای دستی تا سایز 56 اینچ و... با حمایت شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران داخلی سازی شده اند.
1401، سال توسعه زیرساخت های گازرسانی سیستان و بلوچستان
مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران در ادامه به توسعه شبکه انتقال و ایستگاه های تقویت فشار گاز اشاره کرد و گفت: هم اکنون اجرای یکهزار و 870 کیلومتر خط لوله در قطرهای مختلف را در دستور کار داریم. 1401، سال سیستان و بلوچستان هدفگذاری شده و تمرکز روی توسعه زیرساخت های گاز این استان است. وی اعلام کرد: آزمون های نهایی پیش از تزریق گاز خط زاهدان به زابل در حال انجام است و بزودی 240 کیلومتر خط لوله زاهدان- دوراهی دشتک- زابل را راه اندازی می کنیم. نوشادی افزود: براساس برنامه های تعریف شده، امسال یکهزار کیلومتر خط لوله وارد مدار می شود.
احداث همزمان 12 ایستگاه تقویت فشار گاز
مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران گفت: احداث همزمان 12 ایستگاه تقویت فشار گاز، از دیگر برنامه های این شرکت است. وی با اشاره به اینکه خطوط لوله انتقال گاز بدون ایستگاه تقویت فشار گاز ساخته می شوند، تصریح کرد: احداث ایستگاه های تقویت فشار پس از این مرحله، بتدریج متناسب با افزایش تقاضا و مصرف شبکه انجام می شود. نوشادی با بیان اینکه خط لوله انتقال گاز هفتم سراسری 9 ایستگاه دارد که احداث 2 ایستگاه تقویت فشار گاز آن در دستور کار است، اظهار کرد: احداث ایستگاه های تقویت فشار روی این خط لوله نیز با هدف افزایش ظرفیت، متناسب با افزایش مصرفی که روی آن اتفاق می افتد، انجام می شود.
دریافت مصوبه توسعه 7 میدان ذخیره سازی
مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران در ادامه با اشاره به توسعه زیرساخت های ذخیره سازی گفت: در کشور ظرفیت کمی از مصرف گاز در فصل سرد از محل مخازن ذخیره سازی تامین می شود. میانگین اروپا حدود 25 درصد است و این میزان در برخی کشورها به 40 درصد می رسد.
نوشادی گفت: مصوبات 7 میدان را دریافت کرده ایم و تنفیذ قرارداد مخزن شوریجه و انجام مراسم آغاز عملیات اجرایی آن با حضور رئیس جمهور از جمله این مصوبات است. وی با بیان اینکه مناقصه میدان بانکول در جریان قرار دارد، گفت: چاه ارزیابی این میدان در حال اجراست و در آینده، تولید زودهنگام آن را خواهیم داشت.
مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران افزود: توسعه میدان سراجه را نیز در بهار امسال به مناقصه خواهیم رفت.
میدان قزل تپه و ثبت رکوردهای جدید
نوشادی اعلام کرد: مطالعات ارزیابی حفاری تا افق 3 هزار متری میدان قزل تپه انجام شده است. باید برای افق 5 هزار و 600 متری آماده شویم و لایه های آن را بررسی کنیم. وی ادامه داد: این میدان، بیشترین فشار را دارد و H2S بالای آن نیز یک رکورد است. حرارت این میدان 360 درجه فارنهایت بوده که آن هم یک رکورد است.نوشادی تصریح کرد: ما با یک فرایند حفاری در میدان قزل تپه مواجه هستیم و همه فعالیت های اصلی آن شامل اسیدکاری، گل، تجهیزات تکمیلی و... برای اولین بار است. مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران تاکید کرد: میادین با هوشمندی انتخاب می شوند و توسعه مخازنی که می توانند پایداری شبکه انتقال گاز را در اوج مصرف افزایش دهند، در دستور کار قرار داده ایم. به گفته وی، میدان بانکول در غرب کشور، شوریجه شرق و هم اکنون میدان سرخون را برای جنوب شرق کشور در دستور کار داریم تا بتوانیم شبکه را در اوج مصرف، مدیریت کنیم.
مطالعه 155 مخزن برای توسعه زیرساخت های ذخیره سازی
نوشادی با بیان اینکه توسعه میادین دیگری نیز در برنامه قرار دارد، گفت: 155 مخزن برای ذخیره سازی مطالعه شده که از این تعداد، 14 میدان کاندید و 7 میدان مصوبه دریافت کرده است. وی با بیان اینکه یورتشای ورامین و نصرآباد کاشان، دو میدان استثنایی دیگر در حوزه ذخیره سازی هستند، گفت: این دو میدان، استثنایی و ویژه هستند که با ورود به این میادین، انتظار داریم رسوب دانش بیشتری نسبت به کار کردن در سایر میادین و مخازن کشور رخ دهد. مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران افزود: در میدان نصرآباد کاشان برای اولین بار است که سراغ گنبدهای نمکی برای ذخیره سازی رفته ایم. نوشادی ادامه داد: چند سال با تزریق آب، مغاره های نمکی و مخزن را ایجاد می کنیم و پس از آن ذخیره سازی را انجام می دهیم. وی یادآور شد: میدان یورتشای نیز یک لایه آب (آبخوان) است.
افزایش حجم ذخیره سازی تا 100 میلیون مترمکعب
مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران تاکید کرد: براساس برنامه های پیشین، برداشت 10 درصد مصرف فصل سرد از محل ذخیره سازی که حدود 90 تا 100 میلیون مترمکعب است، برنامه ریزی شده بود. این افق با توسعه 7 مخزن یاد شده در مدت 6 سال محقق می شود. نوشادی ادامه داد: بتازگی از مراجع بالادستی، سندی جدید ابلاغ شده که تولید از محل ذخیره سازی را به 240 میلیون مترمکعب برسانیم. به گفته وی، تحقق این میزان عملا ما را به متوسط تولید از محل ذخیره سازی اروپا می رساند. شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران، برای این کار نیاز به اخذ مجوز و مصوبه هایی دارد که در مسیر انجام است. اگر مطابق روال معمول مصوبات دریافت شود، این پروژه ها را در زمان 6 سال انجام می دهیم.
تحول در طراحی و احداث ایستگاه های تقویت فشار گاز
مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران با اشاره به تحول در طراحی ایستگاه های تقویت فشار گاز گفت: سیکل توربین های گاز در ایستگاه های تقویت فشار گاز ساده است. افق های بالاتری را طراحی کردیم و خوشبختانه مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران نیز به صورت جدی از این موضوع پشتیبانی کرده است. نوشادی ادامه داد: تاکنون 3 مطالعه امکان سنجی از سوی 3 مجموعه انجام شده که سیکل ساده توربین های ایستگاه های تقویت فشار را به سیکل ترکیبی تبدیل کنیم. شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران برای تبدیل همه نیروگاه های کشور به سیکل ترکیبی آمادگی دارد.
نوشادی افزود: مطالعه 5 ایستگاه تقویت فشار گاز جدید نیز در برنامه است. در ادامه، همه ایستگاه های تقویت فشار گاز قدیمی را مطالعه کنیم. این یک راه غیرقابل برگشت بوده و انتخاب نیست؛ بلکه یک جبر است و ما باید در این راه قدم بگذاریم.