تزریق 11.5 میلیارد مترمکعب گاز به مخزن شوریجه
فیضی با اشاره به آمار کلی تزریق و برداشت گاز مخزن ذخیره سازی شوریجه می گوید: از زمان راه اندازی تاکنون در مجموع 11.5 میلیارد مترمکعب گاز به مخزن شوریجه تزریق و 11 میلیارد مترمکعب نیز برداشت شده است. علاوه بر گاز، میعانات گازی نیز برداشت می شود که در مخازن پالایشگاه، ذخیره و برای فروش آماده می شود. به ازای یک میلیون مترمکعب گاز برداشتی از مخزن، 30 مترمکعب میعانات برداشت می شود. با احتساب برداشت 18 میلیون مترمکعب (حداکثر برداشت روزانه در فصل زمستان) روزانه 540 مترمکعب میعانات گازی نیز از این مخزن برداشت شده است.
راه اندازی مخزن شوریجه تصمیمی راهبردی بود
تاثیر مخزن ذخیره سازی گاز در افزایش پایداری شبکه گاز شمال و شمال شرق کشور از دیگر مباحثی است که مدیرعامل شرکت پالایش گاز شهید هاشمی نژاد به آن اشاره و تاکید می کند: در زمستان امسال در حداکثر مصرف استان های شمال و شمال شرق کشور، 38 میلیون مترمکعب از گاز تولیدی پالایشگاه هاشمی نژاد تامین شد. 18 میلیون مترمکعب گاز نیز از مخزن شوریجه به شبکه تزریق و مابقی گاز مورد نیاز از جنوب کشور و با طی مسافت بیش از 2 هزار کیلومتر با فشار افزایی به شمال شرق کشور منتقل شد. براین اساس، تزریق روزانه 18 میلیون مترمکعب گاز به شبکه شمال شرق کشور بسیار حائز اهمیت است.
فیضی تصریح می کند: تبدیل مخزن هیدروکربوری شوریجه Dبه مخزن ذخیره سازی، یکی از تصمیم های بسیار مهم شرکت ملی گاز ایران بود. ایجاد مخزن ذخیره سازی در این منطقه را می توان از برنامه های راهبردی و مهم صنعت گاز برشمرد. در نقطه ای که یک میلیون مترمکعب گاز تاثیر بسزایی بر پایداری و جلوگیری از افت فشار گاز دارد، سالانه 2 میلیارد مترمکعب گاز برداشت و به شبکه شمال و شمال شرق کشور تزریق می شود.
قلب پالایشگاه با تجهیزات ایرانی می تپد
مدیرعامل شرکت پالایش گاز شهید هاشمی نژاد در ادامه به بهره گیری از ظرفیت شرکت های ایرانی توانمند برای تامین تجهیزات مورد نیاز اشاره و تاکید می کند: تا پیش از شکل گیری شرکت های دانش بنیان و فعال شدن مراکز دانشگاهی، همکاری بسیار نزدیکی با صنایع داخلی توانمند و پیشتاز داشته ایم. شناسنامه فنی همه قطعات و تجهیزات پالایشگاه را تهیه کردیم. ضمن اینکه با شرکت های داخلی همکاری نزدیکی داشته و تولیدات این شرکت ها را پس از طی آزمایش های موفق و دریافت استاندارهای لازم در مجموعه پالایشگاه به کار گرفته ایم. با آمدن شرکت های دانش بنیان، موضوع داخلی سازی شتاب بیشتری گرفت، به طوری که هم اکنون 100 درصد تجهیزات مکانیکی پالایشگاه تولید داخل است و در دیگر حوزه ها نیز حدود 90 درصد از منابع داخلی استفاده می شود.
ساخت کمپرسورهای جدید تزریق گاز یک انقلاب فناوری است
وی با نگاهی به استفاده از تجهیزات ایرانی در مخزن ذخیره سازی شوریجه می گوید: کمپرسورهایی که عملیات تزریق را در فاز 1 ذخیره سازی شوریجه انجام می دادند، خارجی بودند. در فاز 2 که شرکت مپنا به عنوان پیمانکار به صورت BOT آن را اجرا می کند، کمپرسورها داخلی شده است. همچنین حدود 85 درصد تجهیزات فاز 2 شوریجه کاملا ایرانی است و در مقابل فاز 1 که تجهیزات کاملا خارجی دارد، موفقیتی بزرگ محسوب می شود.
به گفته فیضی، فشار خروجی کمپرسورهایی که در این طرح استفاده می شود 5 برابر کمپرسورهایی است که در شبکه انتقال گاز مورد استفاده قرار می گیرد و دانش فنی آن کاملا های تِک، متفاوت و جدید است. در ساخت کمپرسورهای تزریق، یک انقلاب در کشور رخ داده و تاکنون از این نوع کمپرسور در کشور نداشته ایم.
ترش ترین گاز خاورمیانه را پالایش می کنیم
ایجاد ارزش افزوده از گوگرد تولیدی، اشتغالزایی و تحقق سیاست های اقتصاد مقاومتی، از دیگر مواردی است که مدیرعامل شرکت پالایش گاز شهید هاشمی نژاد به آن اشاره می کند و می گوید: پالایشگاه شهید هاشمی نژاد، ترش ترین گاز خاورمیانه را فراورش می کند. ترشی گاز ورودی پالایشگاه 36 هزار پی پی ام است. این گاز به واحدهای بازیافت گوگرد منتقل می شود و روزانه حداکثر 2 هزار و 50 تن گوگرد تولید می کنیم. این گوگرد تا پیش از این با هزینه زیادی به صورت کلوخه از طریق قطار به بندرعباس ارسال و به صورت خام به هند و چین صادر می شد و ارزش افزوده ای برای داخل کشور نداشت. هزینه انبار داری و ارسال این گوگرد خام به بندرعباس، سالانه 55 میلیارد تومان بود، در حالی که با تکیه بر فرمایشات مقام معظم رهبری (مدظله العالی) طرحی کلید زده شد تا از خام فروشی جلوگیری شود.
تولید محصولاتی مشابه شرکت آلمانی
وی ادامه می دهد: در قالب این طرح که مصوبه هیات مدیره شرکت ملی گاز ایران را دریافت کرده، گوگرد را به صورت مذاب به کارخانه های بخش خصوصی داخلی تحویل می دهیم. براین اساس، در قالب مزایده، 4 شرکت برای این طرح انتخاب شدند و در زمینی که از سوی پالایشگاه به صورت اجاره به آنها تحویل داده ایم، تعامل بخش خصوصی و دولتی شکل گرفت. 4 شرکت خصوصی 500 میلیارد تومان در این حوزه سرمایه گذاری کرده اند و با توجه به برنامه ها برای شفاف سازی، کارخانه های بخش خصوصی ایجاد شده، گوگرد را به قیمت بورس از پالایشگاه شهید هاشمی نژاد خریداری می کنند.
مدیرعامل شرکت پالایش گاز شهید هاشمی نژاد یادآور می شود: برق، بخار و... امکانات مورد نیاز این شرکت ها را قیمت گذاری و به آنها ارائه کردیم و این امکانات و زیرساخت های مازادی را که در پالایشگاه موجود بود، در اختیار آنها قرار دادیم، در صورتی که اگر این زیرساخت ها را به آنها ارائه نمی کردیم، برای شرکت های خصوصی صرفه اقتصادی نداشت که بخواهند این ظرفیت ها را ایجاد کنند. در ادامه، این شرکت های خصوصی نیز سرمایه گذاری لازم را انجام دادند و با بهره گیری از شرکت های دانش بنیان داخلی کار را آغاز کردند. هم اکنون مشابه محصولاتی که شرکت های بزرگ آلمانی می ساختند را با بهره گیری از ظرفیت شرکت های دانش بنیان می سازیم که در مقایسه ای که انجام شد، کیفیت تولید مجموعه ایرانی از نمونه خارجی بهتر است.به گفته مدیرعامل شرکت پالایش گاز شهید هاشمی نژاد، گوگردی را که تا پیش از این بدون ایجاد ارزش افزوده صادر می شد، به گوگرد دانه بندی، کود بنتونیت و گوگرد میکرو ارگانیزه شده تبدیل می کنند و همزمان با این فرایند، برای 150 نفر در منطقه مرزی سرخس اشتغال ایجاد شده است.
فیضی تاکید می کند: توسعه منطقه مدنظر ما بوده و براین اساس ما معتقدیم که مردم از منافع گاز به عنوان ثروتی بزرگ که در این منطقه قرار گرفته، بهره مند شوند. این اقدام باید در دولت مردمی و خدمتگزار سیزدهم که بر توسعه و محرومیت زدایی تاکید دارد، به صورت جدی تری اجرایی شود.
تحقق مسؤولیت اجتماعی و اشتغالزایی در منطقه ای محروم
وی با اشاره به استفاده از ظرفیت های نیروی انسانی منطقه در این پروژه ها ادامه می دهد: با توجه به اینکه سرمایه گذارهای این پروژه ها خارج از سرخس هستند، در قرارداد تاکید کرده ایم که 85 درصد نیروهایی را که نیاز دارند، از جوانان تحصیلکرده این منطقه جذب کنند. با توجه به ظرفیتی که در سرخس وجود داشته، به غیر از مدیر کارخانه، همه نیروهای مورد نیاز این پروژه، از جوانان سرخس جذب شده اند که به نوعی بحث مسؤولیت اجتماعی هم تحقق یافته است. در قالب این طرح، منبعی را که می توانست آلودگی ایجاد کند، به منبع درآمد و اشتغالزایی برای مردم منطقه تبدیل کردیم که با این کار، به صنعت گاز علاقه مندی ایجاد شده است.