دعوت به سرمایه گذاری در ایران
وی به برگزاری نمایشگاه بزرگ نفت و گاز ایران اشاره کرد و بومی بودن فناوری های انرژی در ایران را فرصت خوبی برای همکاری های مشترک با کشورهای منطقه دانست و گفت: تجربه انتقال گاز از ترکمنستان به جمهوری آذربایجان می تواند برای همه کشورهای همسایه تکرار شود. ما دومین شبکه بزرگ خطوط لوله گاز بعد از گازپروم را در اختیار داریم و پروژه های خوبی در حوزه ال ان جی تعریف کرده ایم. ما حتی گاز کشورهایی را که در پرداخت پول ما تأخیر دارند، قطع نکرده ایم و از همه کشورها و شرکت های علاقه مند برای سرمایه گذاری در بالادست و پایین دست صنعت نفت، همچنین انتقال و ترانزیت حامل های انرژی دعوت می کنیم. اوجی توجه به انرژی های پاک را از اولویت های کشور دانست و گفت: امسال حدود هزار مگاوات انرژی تجدیدپذیر تولید کرده ایم و با برنامه ریزی های انجام شده تا چهار سال آینده این مقدار به ۴ هزار مگاوات می رسد. وزیر نفت بر گسترش روابط با کشور آذربایجان تأکید کرد و گفت: با امضای قرارداد سوآپ گاز مسیر برای دیگر حوزه های همکاری در بخش های مختلف از جمله حمل ونقل، برق و تجارت و امثال آنها باز و هموار شده است. جواد اوجی در مرکز فرهنگی ایران در باکو در آستانه سالروز رحلت امام خمینی (ره) اظهار کرد: رمز موفقیت امام خمینی (ره) قلب صاف ایشان و معامله با خدای متعال بود. امام خمینی (ره) به وعده های خداوند متعال یقین داشت. رهبر معظم انقلاب بارها گفته اند اگر کسی به وعده های خدا ایمان و یقین داشته باشد، خداوند راه را برای او باز می کند. وی با اشاره به اینکه تمامی دستاوردهای کشور مدیون امام خمینی (ره) و خون شهداست، افزود: تولید گاز کشور قبل از انقلاب روزانه ۲۵ میلیون مترمکعب بود، بعد از انقلاب که مستشاران خارجی به خصوص آمریکایی ها از صنعت نفت ما رفتند، ما به همت متخصصان داخلی روزانه نزدیک یک میلیارد مترمکعب گاز تولید می کنیم. ما بدون حضور متخصصان خارجی این صنعت را توسعه می دهیم، ما در مجموع ذخایر نفت و گاز در دنیا در جایگاه نخست هستیم و این صنعت اکنون از سوی متخصصان داخلی توسعه داده شده است.
توسعه همه جانبه روابط با همسایگان
اوجی به سفر اخیر به کشورهای آمریکای لاتین اشاره کرد و گفت: از سال ۲۰۱۷ که آمریکا کشورهای آمریکای لاتین به خصوص ونزوئلا را تحریم کرد، تمام صنعت نفت آنها تعطیل شده است، زیرا عموماً از سوی مستشاران خارجی توسعه می یافت. امام خمینی (ره) در روزهای نخست انقلاب به صنعت نفت و متخصصان داخلی اعتمادبه نفس داد، همچنین بعد از امام خمینی (ره) مقام معظم رهبری هم همان راه و مسیر را پیش بردند و می برند. دولت آقای رئیسی نزدیک ۱۰ ماه است که مستقر شده، نگاه این دولت توسعه همه جانبه با همسایگان به خصوص با کشورهای دوست و برادر مانند آذربایجان است.
تشکیل کمیته مشترک برای توسعه میدان های مشترک
اوجی با اشاره به اینکه در شروع کار دولت سیزدهم، سوآپ گاز ترکمنستان به آذربایجان که مورد حمایت مسئولان هر دو کشور بود، در دستور کار قرار گرفت، افزود: قرارداد سوآپ گاز ترکمنستان به آذربایجان از مسیر ایران پس از چند دور مذاکره در حاشیه اجلاس اکو و با حضور رؤسای جمهوری ایران و آذربایجان در عشق آباد امضا و توافق شد از اول ژانویه ۲۰۲۲ تزریق گاز عملیاتی شود که خوشبختانه این مهم رقم خورد. با امضای قرارداد سوآپ گاز مسیر برای دیگر حوزه های همکاری در بخش های مختلف از جمله حمل ونقل، برق و تجارت و امثال آنها باز و هموار شده است. وزیر نفت با بیان اینکه در این سفر با دولتمردان آذربایجان توافق کردیم میدان های مشترک ایران و آذربایجان در قالب یک کمیته مشترک مورد بررسی و مطالعه برای توسعه قرار بگیرند، افزود: تنها جایی که ما خارج از کشور سرمایه گذاری کردیم آذربایجان و میدان شاه دنیز است، همین طور قرارداد واردات برق از آذربایجان را نیز داریم.
وزیر نفت با بیان اینکه آذربایجان برای مشارکت در برخی پروژه های ایران از جمله راه آهن رشت - آستارا اعلام آمادگی کرده است، گفت: توصیه مقام معظم رهبری و رئیس جمهوری توسعه هر چه بیشتر روابط با آذربایجان است.
نگاهی به دیدارهای جانبی وزیر نفت در آذربایجان
دیدار با معاون نخست وزیر آذربایجان و تاکید بر افزایش مبادلات گازی
وزیر نفت و هیئت همراه در باکو با معاون نخست وزیر جمهوری آذربایجان دیدار و درباره مناسبات دوجانبه گفت وگو کردند. جواد اوجی و شاهین مصطفی یف درباره مسائل جاری از جمله ارتقای حجم سوآپ از ترکمنستان و همکاری در توسعه منابع هیدروکربوری دریای خزر بحث و گفت وگو کردند. در این دیدار همچنین با توجه به مسئولیت وزارت نفت در کمیسیون مشترک با روسیه بعضی از مسائل کلیدی مانند فعال سازی و رفع موانع کریدور شمال - جنوب و رفع موانع تجارت میان کشورهای ایران، آذربایجان و روسیه و تسهیل روابط بانکی و استفاده از پول های ملی بحث شد. جواد اوجی اعلام کرد: در این گفت وگو درباره توسعه میدان های مشترک انرژی در دریای خزر در قالب کمیته مشترک توافق هایی انجام شد. وی به توانمندی شرکت های ایرانی در بحث فنی و مهندسی انرژی اشاره کرد و گفت: قرار شد در توسعه میدان های نفتی و گازی از ظرفیت پیمانکاران ایران استفاده شود. در این دیدار نیز معاون نخست وزیر جمهوری آذربایجان با اشاره به همکاری موفقیت آمیز سه جانبه میان ایران، ترکمنستان و جمهوری آذربایجان در انتقال گاز گفت: همکاری ها در بخش انرژی می تواند به توسعه پایدار در منطقه منجر شود. وی از تشکیل کارگروه مشترک مطالعه در بخش توسعه انرژی میان دو کشور خبر داد.
دیدار با وزیر انرژی آذربایجان
جواد اوجی در دیدار با پرویز شهبازوف، وزیر انرژی آذربایجان اظهار کرد: آقای رئیسی، رئیس جمهوری ایران بر توسعه روابط با همسایگان از جمله آذربایجان تأکید زیادی دارد و این از سیاست های اصولی دولت سیزدهم است. توسعه روابط انرژی بین دو کشور زمینه ساز توسعه روابط در دیگر حوزه ها نیز خواهد بود. از سویی ایران آمادگی افزایش سوآپ گاز بین ترکمنستان و آذربایجان را دارد. تجربه مشارکت دو کشور در میدان شاه دنیز تجربه خوبی است که می تواند زمینه ساز تعریف کار مشترک در بلوک ها و میدان های نفت و گاز خزر باشد. در این دیدار درباره ضوابط اجرایی افزایش سوآپ گاز، توسعه یکپارچه بلوک ها و میدان های مشترک حوزه خزر، تبادلات برق و زمینه های مشترک همکاری دو کشور گفت وگو و درباره این موارد تفاهم نامه هایی امضا شد. پرویز شهبازوف، وزیر انرژی آذربایجان هم در این دیدار گفت: مشترکات زیادی ایران و آذربایجان را به هم پیوند می دهد. در سازمان های بین المللی مانند اوپک پلاس هم همکاری های خوبی بین دو کشور شکل گرفته است. رؤسای جمهوری دو کشور برای توسعه روابط اراده جدی دارند و این اراده سبب تسهیل در روابط می شود. قرارداد سوآپ گاز ترکمنستان به آذربایجان نیز یک رویداد تاریخی و ارزشمند بود و با حضور رؤسای جمهوری در زمان امضای قرارداد، محکم شد و خوشحالم که ایران برای افزایش مقدار سوآپ آمادگی و زیرساخت لازم را در اختیار دارد.
دیدار با وزیران انرژی بلغارستان و رومانی در باکو
جواد اوجی در حاشیه مجمع انرژی باکو و بازدید از نمایشگاه بین المللی نفت و گاز این کشور با ویرجیل دانیل پوپسکو، وزیر انرژی رومانی و الکساندر نیکولوف، وزیر انرژی بلغارستان دیدار و گفت وگو کرد. وزیر نفت درباره بحران انرژی دنیا، صادرات خدمات فنی مهندسی، صادرات تجهیزات و زمینه های مختلف همکاری با وزیران انرژی دو کشور اروپایی در باکو دیدار و گفت وگو کرد. ویرجیل دانیل پوپسکو، وزیر انرژی رومانی در مجمع انرژی باکو درباره بحران انرژی اروپا و دوران گذار از کربن سخن گفت.
دیدار و رایزنی با وزیر انرژی قزاقستان
وزیر نفت در حاشیه همایش انرژی باکو با بولات اخکولاکف، وزیر انرژی قزاقستان دیدار و رایزنی کرد.
در این دیدار درباره همکاری های دوجانبه در بخش های بالادست و پایین دست صنعت نفت، انواع تبادلات انرژی و همکاری های مختلف در این زمینه گفت وگو شد و دو طرف بر ظرفیت های گسترده همکاری های مشترک در زمینه های مختلف در حوزه نفت و گاز تأکید و هریک ظرفیت های مختلف خود برای همکاری را ارائه کردند.
نگاهی به دیگر سفرهای خارجی وزیر نفت ایران و ترکمنستان
نخستین مقصد خارجی اوجی بعد از دراختیار گرفتن سکان وزارت نفت، ترکمنستان بود؛ سفرها، مذاکرات و رفت و آمدهایی که هفتم آذرماه ۱۴۰۰ به ثمر نشست و دو کشور در حاشیه پانزدهمین نشست سران سازمان همکاری اقتصادی (اکو) در عشق آباد قرارداد سوآپ گاز را امضا کردند. ایران بر اساس این قرارداد سالانه ۱. ۵ تا ۲ میلیارد مترمکعب گاز ترکمنستان را به آذربایجان تحویل می دهد. جواد اوجی، وزیر نفت در روز امضای این قرارداد بیان کرده بود: «با امضای این قرارداد گامی رو به جلو در مناسبات انرژی دو کشور برداشته شد و این قرارداد به تأمین پایدار سوخت زمستانی استان های خراسان رضوی، شمالی و جنوبی، گلستان و سمنان کمک می کند. » قرارداد سوآپ گاز ترکمنستان از خاک ایران به مقصد آذربایجان از روز شنبه (۱۱ دی ماه) عملیاتی شد.
ایران و روسیه
در سفر وزیر نفت به همراه رئیس جمهور به روسیه، جلسات بسیار فشرده و متعددی با مقام های ارشد روسیه، معاون نخست وزیر، وزیر انرژی روسیه، همچنین شرکت های توانمند روسی انجام شد و طبق اعلام اوجی وزارت نفت در مجموعه چهار شرکت اصلی از قبل برنامه جامع و نقشه راه کاملی را تدارک و پروژه های مختلفی در حوزه توسعه میدان های نفتی و گازی، احداث پتروپالایشگاه ها، واحدهای ال ان جی و انتقال فناوری به ویژه برای ازدیاد برداشت از میدان های نفتی و گازی آماده کرده بود که به دولتمردان روسی ارائه شد. ایران و روسیه پس از دیدار جواد اوجی، وزیر نفت و الکساندر نواک، معاون نخست وزیر روسیه سه سند همکاری امضا کردند.
با توافق ها و تفاهم نامه ها که بعضی از آنها در حوزه انرژی به قرارداد منجر شده است، طبق برنامه ریزی ها ظرف یک سال و نیم آینده سقف مبادلات تجاری ایران و روسیه به سالانه ۴۰ میلیارد دلار خواهد رسید. طبق اعلام اوجی، ایران و روسیه در حوزه انرژی توافق های خوبی داشته اند هم در بحث توسعه میدان های مشترک، میدان های مستقل نفت و گاز و سرمایه گذاری های مشترک و در حوزه پتروشیمی، دانش فنی، صدور کاتالیست ها و بحث سوآپ گاز، سوآپ فرآورده های نفتی و حتی نفت خام در قالب کارگروهی مشترک توافق های خوبی انجام شده است.
ایران و قطر
سفر هیات ایرانی به قطر پس از 10 سال به منظور تقویت مناسبات اقتصادی و سیاسی و در عین حال حضور در ششمین نشست سران مجمع کشورهای صادرکننده گاز (جی ئی سی اف)همراه بود را می توان تصویرتمام نمای «دیپلماسی فعال انرژی ایران» تلقی کرد؛ سیاست مهمی که از بدو روی کارآمدن دولت سیزدهم، وزارت نفت با قدرت آن را دنبال کرده است. ایران اعلام آمادگی کرد که با همه کشورهای عضو جی ئی سی اف در انواع روش های موجود در تجارت گاز طبیعی و ال ان جی اعم از سوآپ، ترانزیت مشارکت داشته باشد. راهبرد منطقه ای جمهوری اسلامی ایران نیز در طول این اجلاس مبتنی بر افزایش تولید و صادرات گاز طبیعی و دسترسی هرچه بیشتر ملت های منطقه به این سوخت پاک اعلام شد که با توجه به شبکه توزیع گسترده گاز طبیعی در کشور ایران و با در نظر گرفتن ظرفیت ها و نیازهای موجود در منطقه، جمهوری اسلامی ایران اعلام می کند آمادگی تبدیل شدن به مسیری امن برای ترانزیت گاز بین تولیدکنندگان و بازارهای مصرف را دارد. تاکید بر ارتقای امنیت تقاضای گاز طبیعی، با پیگیری اهداف و رسالت مجمع کشورهای صادرکننده گاز و نقش ایران در تأمین بلندمدت انرژی از دیگر موارد مطرح شده از سوی اوجی در طول این سفر بود. رهاورد آن امضای ۱۴ سند همکاری و نیز مشارکت فعال در نشست «مجمع کشورهای صادرکننده گاز» (GECF) و غافل نبودن از اولویت بخشی به همکاری با کشورهای همسایه و تقویت سیاست همسایگی بود.
ایران و آمریکای لاتین
در سفر وزیر نفت به کشورهای آمریکای لاتین چهار تفاهم نامه و دو قرارداد در حوزه نفت و دو تفاهم نامه در حوزه کشاورزی امضا شد. جواد اوجی در سفری به کشورهای آمریکای لاتین از جمله ونزوئلا و نیکاراگوئه همسو با فعال سازی دیپلماسی انرژی، دیدارهای پرشماری با مسئولان این کشورها داشت و در جریان این سفر تفاهم نامه ها و قراردادهایی نیز امضا شد و در این سفرها مذاکرات مختلفی با سران و مسئولان کشورهایی از جمله ونزوئلا و نیکاراگوئه داشت. توسعه و تولید در میدان های نفت و گاز، ارتقا و نوسازی پالایشگاه ها و بهره گیری از ظرفیت های پالایشگاهی، آموزش نیروی انسانی و کارشناسی در صنایع نفت، گاز و پتروشیمی، صدور خدمات فنی مهندسی و انتقال فناوری و توسعه بازارهای صادراتی نفت خام، میعانات گازی و فرآورده های نفتی از جمله محورهای مذاکرات و تفاهم نامه ها بوده است.
ایران و عمان
در جریان سفر اوجی به عمان براساس مذاکرات انجام شده با مقام های عمان درباره همکاری در زمینه موضوعات مختلف اقتصادی و به خصوص همکاری در بخش انرژی توافق هایی انجام شد. به عنوان محور اول توافق شد برای توسعه فازهای بعدی میدان نفتی هنگام که تنها میدان مشترک دو کشور است، کمیته ای فنی مشترک تشکیل شود تا در قالب کارگروهی مشترک و تیم مشترک، این میدان به صورت یکپارچه توسعه داده شود. با توجه به منابع نفتی و گازی عمان و همین طور توانمندی پیمانکاران و سازندگان ایرانی زمینه و ظرفیت بسیار خوبی برای صادرات خدمات فنی مهندسی ایران در بخش نفت و گاز به این کشور وجود دارد و توافق شد در بخش بالادست و پایین دست صنعت نفت، گاز، پالایشگاه ها، پتروپالایشگاه ها و تأسیسات گازی از توانمندی شرکت های ایرانی استفاده شود.