جواد اوجی در ادامه افزوده است: بنابراین عدم تکمیل و توسعه و تولید حداکثری از میدان های مشترک نفتی و گازی از جمله میدان های آزادگان جنوبی، فازهای دوم و سوم میدان یادآوران، فاز دوم میدان های یاران شمالی و جنوبی و میدان اروند در منطقه غرب کارون در استان خوزستان و نیز میدان های گازی فاز 11 پارس جنوبی، فرزاد آ و فرزاد ب و نیز میدان نفتی اسفندیار در خلیج فارس و نیز طرح های نگهداشت توان تولید سایر میدان های مشترک از اهم چالش های اساسی وزارت نفت است که می بایست برای تعیین تکلیف آنها اقدام های موثری انجام داد.همچنین در این برنامه با عنوان برنامه وزارت نفت؛ خط مقدم جنگ اقتصادی به موضوعاتی همچون تلاش و پیگیری جهت صیانت و ارتقای ضریب بازیافت میدان های نفتی کشور مبتنی بر اجرای پروژه های تحقیقاتی و طرح های بهینه سازی تولید و استفاده از روش های نوین ازدیاد برداشت، تعیین تکلیف گازهای مشعل و کاهش و حذف گازسوزی با به کارگیری روش های جدید فنی، مالی و قراردادی، اجرای گسترده برنامه های نگهداشت توان تولید میدان های گازی، تجهیز مبادی مبادلات مواد نفتی و گازی به تجهیزات اندازه گیری دقیق (میترینگ تجاری) اشاره شده است.

 افزون بر آن اوجی در سرفصل دیگری با عنوان سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی، میدان های مشترک نفت و گاز را مورد اشاره قرار داده و به افزایش ذخایر راهبردی نفت و گاز کشور به منظور اثرگذاری در بازار جهانی نفت و گاز و تأکید بر حفظ و توسعه ظرفیت های تولید نفت و گاز، به ویژه در میدان های مشترک پرداخته است.بدون شک وزارت نفت در این مسیر مهم، جوانب مختلف برای توسعه را در نظر داشته و طبق اعلام اوجی، وزارت نفت آمادگی دارد در قالب قراردادهای مختلف از پتانسیل سرمایه گذاران داخلی و خارجی برای برداشت حداکثری از میدان های مشترک نفتی و حفظ و نگهداشت تولید استفاده کند.

به منظور توسعه میدان های با اولویت میدان های مشترک، وزارت نفت آمادگی دارد در قالب قراردادهای مختلف از پتانسیل سرمایه گذاران داخلی و خارجی برای برداشت حداکثری از میدان های مشترک و حفظ و نگهداشت تولید آنها استفاده کند. به موازات این هدف گذاری به تازگی خبر آغاز تولید از مخزن مشترک نفتی فروزان اعلام شد.

چراغ روشن «فروزان»

در میانه خلیج فارس، مرز مشترک با کشور همسایه چراغ تلاش و فعالیت برای دست یابی به تولید حداکثری از سوی کارکنان صنعت نفت روشن است و فعالیت بی وقفه ادامه دارد. با همین تلاش نخستین چاه تولیدی طرح نگهداشت و افزایش تولید در میدان مشترک فروزان آغاز شد و این میدان مشترک در مسیر افزایش تولید قرار گرفته است؛ فرایندی که با آغاز آن در اواسط سال آینده به تولید حداکثری خواهد رسید.

شهرام متوسل، مجری طرح توسعه میدان فروزان در شرکت نفت فلات قاره در این زمینه به هفته نامه مشعل توضیح می دهد: افزایش تولید از این میدان مشترک از مراحل اولیه کار بوده و طرح نگهداشت و افزایش تولید در این میدان، پروسه ای شامل حفاری تعدادی چاه است که تا اواسط سال آینده ادامه خواهد داشت.

طرح افزایش برداشت از میدان مشترک فروزان یکی از چهار طرح نگهداشت و افزایش تولید در شرکت نفت فلات قاره ایران است که از سوی شرکت پتروپارس اجرا می شود. با توجه به اینکه طرح توسعه میدان نفتی مشترک فروزان در زمره طرح های نگهداشت و افزايش توليد نفت است و با در نظرگرفتن اولویت مهم وزارت نفت دولت سیزدهم در زمینه میدان های مشترک نفت و گاز، می توان انتظار تسریع در این بخش را هم داشت.

فروزان از گذشته تا امروز

میدان نفتی فروزان که سال ۱۳۴۵ با ذخیره نفت درجای به میزان دو میلیارد و ۳۰۹ میلیون بشکه کشف شده است، در گذشته با اسم فریدون شناخته می شد، بعد از انقلاب به این نام تغییر داده شد. نفت این میدان به وسیله خط لوله 20 اینچ زیر دریا به تأسیسات خشکی برای فراورش و ذخیره سازی ارسال می شود.

این میدان نفتی در 100 کیلومتری جنوب شرقی جزیره خارگ و دارای 53 حلقه چاه بوده و اهمیت آن برای کشورمان به دلیل مشترک بودن این مخزن است و از این رو برنامه های ویژه ای برایش تدارک دیده شده است.

با توجه به اولویت توسعه میدان های مرزی و مشترک، تسریع در افزایش تولید میدان مشترک فروزان در دستور کار قرار گرفته است که پس از ۸۸ روز تلاش مستمر شبانه روزی در ۲۹ فروردین ۱۴۰۱ با موفقیت جریان سیال از چاه برقرار شده و پس از حفاری ۲۷۳۸ متر در ۸ حلقه چاه، برای نخستین بار برداشت نفت از لایه مخزنی کژدمی فوقانی در این میدان محقق شد که با تکمیل این چاه، دکل حفاری به یک چاه دیگر منتقل شد و همچنان حفاری در دیگر چاه ها ادامه خواهد یافت.

با انجام عملیات طراحی، مهندسی، خرید کالا، تجهیزات و تأمین سرویس های لازم، همزمان دو دستگاه دکل دریایی در حال حفاری در این میدان مشترک هستند.

سکوی فروزان افزون بر طرح های فوق در سالهای اخیر شاهد بهسازی و نوسازی سکوی مسکونی هم بوده است؛ سکویی که از 12 سال پیش به دلیل فرسودگی به تعویض نیاز داشت و از این رو سکوی زیست جدیدی ساخته شد تا روی پایه های سکوی قبلی نصب شود که این اقدام روند بهبود تولید در میدان مشترک فروزان را به همراه خواهد داشت از این جهت که تا پیش ا ز این با وجود جک آپ فعلی امکان حفاری و افزایش تولید از یک حلقه چاه وجود نداشته است. حالا باسکوی جدید زیستی ریگ حفاری می تواند کنار سکوی حفاري قرار گیرد و قابلیت تعمیرات و حفاری هم فراهم شود که به گفته متوسل، مراحل اولیه افزایش تولید کنونی نیز از همین روند در حال دست یابی است.

در این میان طرح توسعه میدان نفتی فروزان در بخش زیرسطحی شامل ۱۲ حلقه چاه جدید، ۱۱ حلقه چاه تعمیری، سه حلقه چاه RE-INTRY و در بخش روسطحی شامل احداث سه خط لوله دریایی به طول ۲۷ کیلومتر، ساخت و نصب دو سکوی جدید و کابل کشی چهار رشته فیبر نوری است که قرارداد آن به ارزش حدود ۲۹۰ میلیون یورو میان شرکت نفت فلات قاره به عنوان کارفرما با پیمانکاران ایرانی پتروپارس و مجتمع کشتی سازی و صنایع فراساحل ایران منعقد شده است.

نگاهی به طرح های نگهداشت و افزایش تولید

طرح های نگهداشت و افزایش تولید در قالب 33 بسته طرح توسعه در گستره فعاليت سه شرکت تابع شرکت ملي نفت ايران (شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب، شرکت نفت فلات قاره ايران و شرکت نفت مناطق مرکزي ايران) در محدوده جغرافيايي هفت استان کرمانشاه، ايلام، خوزستان، کهگيلويه و بوير احمد، بوشهر، فارس و هرمزگان تعريف شده است. منابع مالي مورد نياز اين طرح با اتکا به درآمد حاصل از افزايش توليد نفت در بسته هاي کاري تعريف شده و از طريق انتشار اوراق مشارکت در بازار سرمايه تأمين مي شود.

همگام با برنامه ريزي براي افزايش ظرفيت توليد نفت، هدف اصلي از تدوين و اجراي اين طرح، حفظ جريان کار و اشتغال در ميان پيمانکاران و سازندگان ايراني صنعت نفت است و به اين منظور، ضمن بهره مندي صرف از توان پيمانکاران ايراني، فهرستي از کالاهاي پرمصرف طرح که امکان ساخت داخل آنها وجود دارد، تهيه و در قراردادهاي مربوطه گنجانده شده است و پيمانکاران صرفاً ملزم به سفارش اقلام اين فهرست به شرکت ها و کارخانه هاي داخلي هستند. پيش بيني مي شود در پايان اجراي تمامي بسته هاي کاري اين طرح، سهم ساخت داخل افزون بر 80 درصد باشد. در همین زمینه در حکم جواد اوجی، وزیر نفت به محسن خجسته مهر، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران نیز بر برنامه ریزی لازم برای اجرای طرح های اولویت دار حفظ و نگهداشت و افزایش توان تولید نفت و گاز تاکید شد.

فروزان در فهرست فناورانه ها

نام فروزان در فهرست طرح های فناورانه شرکت ملی نفت با دانشگاه ها هم قرار دارد که در میان 13 قرارداد کلان پژوهشي صنعت نفت با دانشگاه ها و مراکز تحقيقاتي است.

کلیات برنامه پیشنهادی در رابطه با مطالعه طرح جامع توسعه میدان فروزان برای بهبود و افزایش تولید مشتمل بر پنج بسته شناخت میدان، تبدیل چالش های میدان به موضوع های قابل تحقیق و غربالگری همه روش های ازدیاد برداشت و بهبود تولید، ساخت/ به روزرسانی مدل شبیه ساز مخزن و شبیه سازی نتایج غربالگری، اجرای پایلوت آزمایشگاهی روش های منتخب ازدیاد برداشت و بهبود تولید، اصلاح مدل شبیه ساز مخزن با استفاده از نتایج آزمایش های بسته سوم و طراحی پایلوت میدانی و ارزیابی اقتصادی، نظارت بر اجرای پایلوت میدانی ازدیاد برداشت و برنامه پایش نتایج و تهیه طرح جامع توسعه (MDP) براساس روش بهینه ازدیاد برداشت است.