برگزاری جشـن پایان گـازرسانی در استان کـردستان
گازرسانی به مرزنشین ها افتخار است
مشعل گازرسانی به مناطق روستایی و محروم، همواره از سوی ارکان نظام جمهوری اسلامی ایران مورد تاکید بوده تا این سوخت پاک، نقشی عدالت محور ایفا کند و بخشی از محدودیت های این مناطق را از بین ببرد. استان کردستان با اقلیم و جغرافیایی کوهستانی و سردسیر، در مسیر محرومیت زدایی از طریق تامین پایدار گاز، کارنامه ای درخشان دارد و تاکنون به یکهزار و 480 روستا گازرسانی کرده و براساس برنامه های تعریف شده است و امسال، جشن پایان گازرسانی در این استان برگزار می شود. در این میان، گازرسانی به مناطق مرزی نیز طی سال های گذشته از اولویت های شرکت گاز استان کردستان بوده و این نعمت خدادادی، گرمابخش بسیاری از مناطق دوردست، سخت گذر و مرزی شده است. در ادامه، گفت و گو با احمد فعله گری، مدیرعامل شرکت گاز استان کردستان و تعدادی از مدیران این شرکت را می خوانید.
آخرین وضعیت گازرسانی به استان کردستان چگونه است؟
تعداد روستاهایی که در این استان قابلیت گازرسانی دارند، یکهزار و 630 مورد است که تاکنون به یکهزار و 480 مورد آن گازرسانی شده و عملیات گازرسانی در70 روستای دیگر نیز فعال است. مناقصه برای گازرسانی به 77روستای کردستان در دست اقدام بوده و بزودی پیمانکار اجرای این طرح ها نیز تعیین می شود. مجوز عقد قرارداد برای انجام مناقصه گازرسانی به تعداد دیگری از روستاها نیز از شرکت ملی گاز ایران دریافت شده و اکنون گازرسانی به نقاط دورافتاده و سخت گذر در دست اجرا ست. از آنجا که برای عملیاتی شدن این کار، به لوله گذاری بیشتری نیاز است، هزینه گازرسانی به این مناطق نیز بیشتر خواهد شد. نهضت گازرسانی در سال 95 با جدیت آغاز شده و با تلاش بی وقفه کارکنان فداکار شرکت گاز استان کردستان ، تعداد روستاهای گازدار از 995 مورد در سال 95 تا پایان اسفند 1400 به یکهزار و 480روستا رسیده است. در حال حاضر، ضریب نفوذ گاز طبیعی در جمعیت شهری استان 100 درصد است که 32 شهر استان را در بر می گیرد. با گازدار شدن یکهزار و 480 روستای کردستان از این نعمت طبیعی، ضریب نفوذ گاز در جمعیت روستایی این استان، به عدد 98 درصد رسیده که تعداد 45روستا، تنها در دهه مبارک فجر سال 1400 به بهره برداری رسیده اند. عمدتا روستاهای دارای جمعیت زیر 20خانوار و برخی ساخت وسازهای غیرمجاز در حاشیه شهرها ، از نعمت گاز بی بهره هستند. تعداد مشترکان گاز طبیعی در استان کردستان در تمام بخش های مسکونی، تجاری و صنعتی 585 هزار مورد است.
در بحث گازرسانی با چه چالش هایی مواجه هستید؟
اقلیم کردستان، دارای توپوگرافي ویژه و شرایط خاص است. در مناطق کوهستانی علاوه بر اینکه بافت زمین سنگی است و مسیرسازي و حفاري بسختي انجام مي شود، بسیاري از مناطق داراي پوشش جنگلي بوده که حفظ و نگهداري آن، مسؤولیت عوامل اجرایي را سنگین خواهد کرد. به منظور جلوگیري از تخریب اراضي و منابع طبیعي، باید برنامه ریزي و فعالیت هاي اجرایي براي گازرساني به صورت منطقي و هدفمند باشد. بیشتر پیمانکاران و عوامل اجرایي شاغل در پروژه ها از افراد و نیروهاي توانمند بومي منطقه و آشنا به ویژگي هاي محل اجراي کار هستند که در انتخاب گزینه هاي درست مسیر ، کمک شایانی به کارشناسان و مجریان مي کنند. روستاهایي که گازرساني نشده اند، به دلیل کوهستاني و سردسیر بودن منطقه، معمولا در زمستان با با رش برف و ایجاد یخبندان، مسیرهاي ارتباطي آنها به مدت طولاني مسدود مي شود، از این رو روستاییان منطقه از تابستان به فکر جمع آوري و ذخیر ه سازي سوخت زمستاني هستند که این موضوع وظیفه ما را حساس می کند که به هر دلیلی گاز قطع نشود؛ چرا که وسیله جایگزینی ندارند .
چرا تمرکز خود را روی روستاهای مرزی قرار داده اید؟
اهالي ساکن در روستاهاي مرزي، امنیت استان و کشور را تامین می کنند و بیشترین آسیب ها هم در زمان جنگ تحمیلي و حتي بعد از آن را متحمل شده اند. ساکنان برخي روستاهاي مرزي در شهرهاي بانه و مریوان، سال ها بعد از جنگ هم بر اثر انفجار مین، شهید یا مجروح مي شوند، از این رو ارائه خدمات به این هموطنان، براي مجموعه همکاران شرکت گاز افتخار است.
در مورد کوخ ها چه فعالیتی انجام داده اید؟
در منطقه بانه، سکونتگاه هایی وجود دارد به اسم کوخ که در نقشه دیده نمی شوند. هر یک از این کوخ ها 7 تا 15منزل مسکونی دارند که به فاصله های یک کیلومتری از هم قرار گرفته اند. این سکونتگاه ها به هر دلیلی از روستا جدا شده و در زمین های خودشان ساخت و ساز و وسعت پیدا کرده اند و ماندگار شد ه اند و این ها نیز به امنیت کشور کمک می کنند. با اینکه وظیفه ما گازرسانی به روستاهای بالای 20خانوار است؛ اما برای گازرسانی به روستاهایی که در مسیرمان بود، با تلاش واحد مهندسی این کوخ ها را گازدار کرده ایم که این امر در سال جاری نیز تداوم خواهد داشت .
میزان گاز ورودی به استان چقدر است و چنددرصد آن در بخش صنعتی مصرف می شود؟
میزان گاز ورودی به استان 3 میلیارد و 500 میلیون متر مکعب در سال 1400بوده ؛ اما پیش بینی بالاتر از این میزان بود که به دلیل شیوع ویروس کرونا و تعطیلی مدارس، ادارات و امکان مذهبی گاز کمتری مصرف شد. استان کردستان، به این دلیل که در انتهای خطوط انتقال گاز کشور قرار دارد، احتمال افت فشار در شبکه انتقال در آن، بیش از سایر نقاط احساس می شود، از این رو نیروهاي امدادي و گروه هاي بهره برداري در فصول سرد، با آمادگي کامل از تأسیسات مراقبت مي کنند،. ضمن اینکه شرکت ملي گاز در چند سال اخیر براي تقویت و پایداري گازرساني در استان کردستان، فعالیت هاي چشمگیري انجام داده است. بیشتر مصارف گاز استان در بخش خانگي و تجاري است و در واقع 96درصد مشترکان ما تجاري، خانگي و عمومي هستند .
لطفا گزارشی از عملکرد خود در سال گذشته ارائه کنید؟
سال1400، سال موفقی برای دسترسی به اهداف پیش بینی شده بود. 88 روستا به شبکه سراسری گاز طبیعی متصل شد ند که تعداد 43روستا در ایام گرامیداشت هفته دولت و 45روستای دیگر نیز در ایام گرامیداشت دهه مبارک فجر گازرسانی شدند، ضمن اینکه در سال گذشته، بیش از تعهدات خود در زمینه گازرسانی عمل کردیم و با توجه به منابع محدود مالی ، تمام پروژه هایی که طی سال های 1399 و1400کلنگ زنی شده بود، در همان سال به بهره برداری رسیدند که این اقدام، نشانه عزم جزم مسؤولان برای ارائه خدمات بدون منت به مردم شریف استان است.
چه برنامه های جدیدی در دستور کار دارید؟
گازرسانی به 80 روستا و تنها شهر باقیمانده استان، از برنامه های امسال است . در سال جاری، گازدار کردن 17 هزار خانوار استان در دستور کار قرار دارد که 9 هزار خانوار شهری و 8 هزار خانوار روستایی را در بر می گیرد. یکی از اهداف مهم و استراتژیک که باعث رشد، شکوفایی و پیشرفت صنعت می شود، بحث گازرسانی است، از این رو تاکنون 898 واحد تولیدی و صنعتی به شبکه سراسری گازطبیعی متصل شده است. در سال 1401 نیز برنامه ریزی برای گازرسانی به 150 واحد صنعتی در قالب مصوبات شورای اقتصاد انجام شده که حجم جایگزینی گازطبیعی 15هزار متر مکعبی را در بر می گیرد. تامین و نصب 10مورد ایستگاه تقلیل فشار گاز طبیعی صنعتی، اجرا و نصب 7 هزار علمک در سطح استان و جذب بیش از 19هزار مشترک جدید نیز از دیگر برنامه هاست. در حال حاضر شرکت گاز استان کردستان موفق به دریافت 9 گواهینامه سیستم مدیریت شده که در سال جاری اقدامات و مستندات لازم برای اخذ 2 گواهینامه دیگر شامل گواهینامه مدیریت امنیت شبکه و مدیریت مسؤولیت پذیری اجتماعی صورت گرفته و با دریافت این 2گواهینامه، تعداد گواهینامه های اخذ شده شرکت گاز استان کردستان به 11مورد افزایش می یابد. از برنامه های بسیار حساس که در ارائه خدمات سریع و صریح به مشترکان شرکت گاز استان کردستان مد نظر بوده و از جمله اهداف راهبردی است، استقرار سامانه های مکانیزه سیستم امداد متمرکز مرکزی استان، تامین و نصب سامانه های هوشمند و اجرای پروژه های پژوهشی با هدف اصلاح تجهیزات و تاسیسات گازرسانی به منظور کاهش هدر رفت گاز طبیعی، تکمیل و بهره برداری از سیستم GISبا استفاده از نیروهای متخصص و کارآمد است. با وجود سختی عملیات گازرسانی به اغلب روستاهای استان کردستان، سال 1401سالی است که تمامی روستاهای بالای 20خانوار به شبکه سراسری گاز متصل خواهند شد و می توان گفت که سال جاری، جشن پایان گازرسانی در استان کردستان برگزار خواهد شد.