قدردانی 226 نماینده مجلس از اقدام های وزارت نفت در2 حوزه سوخت رسانی و سامانه هوشمند

از تامین تا مهار

مشعل    سال گذشته شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران در کنار فعالیت های خود، دو اقدام ارزنده انجام داد که یکی از آنها پشت سر گذاشتن زمستان بدون قطع برق و مدیریت سوخت برای مصارف خانگی و نیروگاهی بود؛ ضمن آنکه این شرکت با حمله سایبری به سامانه هوشمند کارت سوخت مواجه شد که با هوشمندی، درایت و مدیریت های انجام شده توانست ظرف هشت روز مشکلات به وجود آمده را برطرف کند. این دو موضوع از جمله محورهای پنجگانه ای است که 226 نماینده مجلس شورای اسلامی در آن، از اقدامات شایسته وزارت نفت تقدیر و تشکر کردند.

  با شروع به کار دولت سیزدهم، تامین سوخت زمستانی به عنوان یکی از مهم ترین ماموریت های جدی وزارت نفت تعریف شد، به گونه ای که جواد اوجی، وزیر نفت خود شخصا پیگیری این موضوع را به عهده گرفت. یکی از برنامه های این وزارتخانه، تامین سوخت زمستانی نیروگاه ها، کاهش مصرف سوخت مایع، بویژه مازوت بود و شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران، این مسؤولیت را عهده دار شد. نخستین کار ویژه این شرکت، به تامین سوخت مایع برای افزایش ذخایر مخازن نیروگاه ها اختصاص یافت که شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران در این زمینه با دو چالش جدی مواجه بود؛ نخست کاهش 20 درصدی ذخایر سوخت مایع نیروگاه ها نسبت به سال 1399و دوم تضعیف ناوگان حمل سوخت و خروج 4 هزار نفتکش از این ناوگان.  جواد اوجی، وزیر نفت در این خصوص گفت که در ابتدای کار دولت سیزدهم، سطح ذخیره سازی های سوخت نیروگاه ها در مقایسه با سال 1399 کمتر بود، بنابراین فرماندهی تأمین سوخت زمستانی را به عهده گرفتيم و با افزایش ۳۰ درصدی کرایه تانکرهای سوخت رسان، تلاش فراوانی برای پر کردن مخازن سوخت نیروگاه ها انجام دادیم.

او همچنین در بخش دیگری از سخنان خود، با اشاره به اینکه قیمت سوخت مایع به صنایع عمده را به قیمت گاز با آنها محاسبه کردیم و زمستان سال قبل در هیچ بخشی کمبود سوخت اتفاق نیفتاد و هر کجا کمبودی بود، با سوخت مایع جبران شد، اظهار کرد: مصداق این امر خاموشی دی و بهمن 1399 و خاموشی های بسیار به دلیل قطع سوخت نیروگاه ها بود؛ اما در سال1400 برای صنایع عمده و نیروگاه ها، سوخت مایع در زمان مناسب و با 20 درصد رشد در مقایسه با سال 1399، افزایش یافت.

به گفته وزیر نفت، بخش سیمان با سوخت مایع به کار خود ادامه داد و سوخت مایع را با قیمت گاز برای آنها تأمین کردیم، ضمن اینکه افزایش مصرف گاز صنایع فولاد را که بخش احیاء بود، قطع نکردیم، اما به بخش های دیگر این صنعت، سوخت مایع دادیم.

تحویل 18.5 میلیارد لیتر سوخت به نیروگاه ها

میزان مصرف نفت کوره در سال 1399 در حالی بود که دست وزارت نفت دولت دوازدهم در استفاده از برق آبی ها برای تولید برق بازتر بود؛ اما در سال 1400 به دلیل خشکسالی، امکان استفاده از برق آبی ها وجود نداشت و همه فشارها بر دوش نیروگاه های گازی افتاد. مصرف گاز در کشور نیز حدود ۷ تا ۸ درصد نسبت به پارسال افزایش یافته که با این وجود، برنامه وزارت نفت، کاهش مصرف سوخت مایع، بویژه مازوت در نیروگاه هاست.

جلیل سالاری، مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران در این باره می گوید: با توجه به خشکسالی در سال آبی گذشته، میزان تولید نیروگاه های برق آبی کاهش پیدا کرد، درحالی که مصرف برق تا ۱۰ درصد افزایش داشت. با این حال، میزان تحویل نفت کوره به نیروگاه ها مانند سال 1399 ، 6 میلیارد لیتر و بخش عمده سوخت مایع تحویلی به نیروگاه ها نیز گازوییل بود.

به گفته او در زمستان 1400 با توجه به اینکه کمبود گاز برای بخش نیروگاهی محتمل بود؛ اما وزارت نفت تلاش کرد از ظرفیت ذخیره سازی بیش از سه میلیارد لیتر گازوییل در نیروگاه ها استفاده کند تا در صورت ارسال نشدن گاز کافی به دلیل افت شدید دما در زمستان، نیروگاه ها از گازوییل برای تولید برق مورد نیاز مردم استفاده کنند. عملکرد وزارت نفت نسبت به سال 1399 بهبود یافته و در این میان، شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران تلاش کرد تا استمرار تولید برق همراه با حفظ محیط زیست در زمستان سال گذشته محقق شود.

معاون وزیر نفت در پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران با تاکید بر اینکه سال گذشته تقریبا حدود 18.5 میلیارد لیتر سوخت به نیروگاه ها تحویل داده شده، ادامه می دهد: در زمستان گذشته، با کسری نفت کوره برای صادرات مواجه بودیم؛ اما به دلیل مصرف بالای گاز در بخش خانگی که در برخی روزها به ۶۵۰ میلیون مترمکعب می رسید و تراز منفی ایجاد می کرد، موظف به تامین سوخت مورد نیاز نیروگاه ها و صنایع عمده بودیم که این کار را با موفقیت انجام دادیم.

ضمن آنکه برنامه ریزی و هماهنگی مسنجم تری در زیرمجموعه های وزارت نفت طی ۶ ماهه دوم سال ۱۴۰۰ میان شرکت های ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی، شرکت ملی پخش فراورده های نفتی، شرکت ملی گاز ایران، حوزه برنامه ریزی وزارت نفت و حوزه تولید شرکت ملی نفت ایران در بحث تولید و تحویل گاز طبیعی، تولید سوخت های مایع و تحویل به نیروگاه ها وجود داشت، همچنین تعامل مؤثر با مجموعه وزارت نیرو و دیگر دستگاه های مرتبط، سبب شد وزارت نفت از این آزمون با موفقیت و سربلندی بیرون آید و خوشبختانه سوخت نیروگاه ها به بهترین نحو ممکن تأمین شده و هیچ کمبودی در این زمینه وجود نداشته است.

تبدیل تهدید به فرصت

4 آبان سال 1400 اختلال در سامانه هوشمند کارت سوخت بسیار خبرساز و از همان دقایق اولیه، شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران وارد عمل شد؛ به طوری که با درایت و همدلی همه بخش های مرتبط، توانست ظرف 8 روز از این بحران گذر کند.

 در آن زمان با تلاش کارشناسان شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران، بسیاری از جایگاه ها به سامانه متصل و سوخت گیری از طریق کارت در بسیاری از جایگاه ها فراهم شد. پس از این اتفاق، با سناریوهای مختلفی که در این زمینه پیش بینی شده بود، عملیات فعال سازی نخستین جایگاه ها در نیم ساعت ابتدایی این اتفاق، ممکن و چرخه سوخت رسانی در جایگاه های عرضه سوخت کشور در کوتاه ترین زمان ممکن فعال شد. آنچه باید مورد تاکید قرار گیرد، آن است که مهم ترین رویکرد و هدف وزارت نفت در این بحران، برقراری سریع عرضه سوخت در کشور بود که توفیق لازم در آن حاصل شد.

جواد اوجی، وزیر نفت درباره مهار توطئه دشمن در ایجاد اختلال در سامانه هوشمند سوخت اظهار کرد: در همان ساعات نخست این حادثه، نزدیک به ۴۲۰۰ جایگاه عرضه سوخت در سراسر کشور به طور کامل از سرویس خارج شد که لازم بود برای عملیاتی شدن جایگاه ها، همکاران تک به تک در هر یک از جایگاه های عرضه حاضر شوند و پمپ ها را از شبکه سامانه هوشمند سوخت خارج کرده و به صورت دستی فعال کنند.

او ادامه می دهد: با همت همکاران، ظرف چند روز نخست بیشتر جایگاه های عرضه به شبکه سوخت رسانی متصل و پس از آن به مرور جایگاه ها به شبکه هوشمند سوخت وصل شدند، به طوری که در همان روزهای نخست و با اطلاع رسانی سریع مبنی بر عملیاتی شدن هر جایگاه، هیچ هموطنی دچار مشکل و چالش جدی نشد.

به گفته اوجی، خوشبختانه دشمن در این باره ناامید شد؛ زیرا برنامه داشت که اتفاق های بدتر از آبان ۹۸ را رقم بزند که به لطف الهی و تلاش همکاران و همه دستگاه ها و صبوری مردم این موضوع بخوبی مدیریت و حل وفصل شد.

همچنین جليل سالاري، مديرعامل شرکت ملي پالايش و پخش فراورده های نفتي ایران در روزهای اولیه اختلال در سامانه هوشمند سوخت اعلام کرده بود که با تجربه هایی که همکارانمان داشتند، خوشبختانه توانستيم بسرعت جایگاه های عرضه را فعال و از ظرفيت عملياتي شرکت ملي پخش فراورده های نفتي استفاده کنيم.

به گفته او، اختلال در سامانه هوشمند سوخت، تهدیدی بود که به فرصت تبدیل شد و آمادگی مقابله با بحران های مشابه را در مجموعه افزایش داد.

وزارت نفت از آغاز به کار دولت سیزدهم تا به امروز با رخدادهایی روبه رو بوده که تامین سوخت زمستانی نیروگاه ها و مهار اختلال در سامانه هوشمند سوخت را می توان شاخص ترین آنها برشمرد؛ رخدادهایی که می توان از آنها با عنوان آزمون هایی سخت یاد کرد که نتیجه شان دریافت نمره قبولی برای وزارتخانه ای بوده که به دلیل اهمیت راهبردی آن، همواره در تیررس بیگانگان قرار داشته و دارد؛ اما با برنامه ریزی های دقیق و بهنگام، توانسته است همواره دشمنان زبون خود را ناکام و ناامید سازد.