یک خط لوله 420 کیلومتری در آستانه افتتاح
نائین-کاشان-ری بنزین ستاره ای را به شمال می برد
مشعل احداث 420 کیلومتر خط لوله به قطر 20 اینچ، احداث 420 کیلومتر کابل گذاری فیبر نوری، احداث ده دستگاه مخزن تعادلی فرآورده در نایین، تاسیسات یک مرکز انتقال نفت در نایین، تاسیسات مرکز انتقال نفت در کاشان، احداث ترمینال در تاسیسات ری، دو پست برق 63 کیلوولت در نایین و کاشان و 6 کیلومتر خط انتقال برق فشار قوی در کاشان، اهم اقدام هایی است که خط لوله نایین- کاشان- ری را تکمیل می کند. پروژه احداث خط لوله 20 اینچ فرآورده های نفتی نایین- کاشان- ری، به عنوان جایگزین مناسب برای کاهش آلودگی های زیست محیطی و همچنین کاهش بار ترافیکی جاده هاست که انتقال روزانه 205 هزار بشکه نفت و انواع فرآورده به نیمه شمالی کشور را به عهده خواهد داشت.
نقشه راه رشد صنعت نفت ایران، مرهون توسعه و ارتقای صنایع نفتی و پالایشی است و مبنای ترسیم افق های چشم انداز توسعه صنعت نفت برای به ثمر رسیدن طرح های بزرگ صنعت انتقال نفت خام و فرآورده خواهد بود. در این میان شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران رسالت اصلی خود را بر اجرای طرح های بزرگی بنا کرده که تحقق آن در شرایطی که کشور با انواع تحریم های ظالمانه آمریکا و متحدان غربی روبه روست، نویدبخش عبور از شرایط سخت و آغازی بر رشد مجدد صنعت نفت ایران به ویژه صنعت انتقال نفت و فرآورده خواهد بود.در میان این طرح ها، پروژه احداث خط لوله 20 اینچ فرآورده های نفتی نایین- کاشان- ری یکی از بی شمار اقدام های بااهمیتی است که در شرایط سخت اقتصادی کشور رقم خورده و قرار است اواخر خردادماه امسال به بهره برداری کامل برسد.این طرح فراز و فرودهایی را به خود دیده که در این گزارش سعی شده است زوایای فنی و اجرایی آن از زبان محمد استاجی به عنوان مجری مورد اشاره قرار گیرد.
انتقال فرآورده های نفتی با خطوط لوله به عنوان یک جایگزین مناسب زیست محیطی در کاهش آلودگی محیط زیست در سیستم های انتقال جاده ای، کاهش بار ترافیکی جاده های مربوط، به واسطه انتقال مواد نفتی به وسیله خطوط لوله و افزایش ضریب ایمنی هرچه بیشتر در انتقال فرآورده های نفتی و کاهش آلودگی محیط زیست و تصادف های محتمل به واسطه دارا بودن حجم ترافیک جاده های ناشی از انتقال این مواد، از اهداف و دستاوردهای این طرح به شمار می آیند.
محمد استاجی، مجری پروژه احداث خط لوله 20 اینچ فرآورده های نفتی نایین- کاشان- ری معتقد است تحقق امر تامین انرژی مورد نیاز منطقه به وسیله خط لوله افزون بر کاهش هزینه ها و مشکلات فنی، اقتصادی و زیست محیطی از نظر راهبردی و امنیت ملی نیز حائز اهمیت است و یکی از حیاتی ترین موضوع های ملی کشور به شمار می آید.
تامین 92 درصد تجهیزات با توان داخل
استاجی با بیان اینکه خط لوله 420 کیلومتری نایین-کاشان-ری ازجمله طرح های ملی است، از آمادگی و شمارش معکوس برای افتتاح رسمی آن خبرداد و گفت: انجام کلیه خدمات طراحی، مهندسی کالا، تهیه و تامین مصالح، ماشین آلات و تجهیزات، انجام کلیه کارهای ساختمان، نصب، تست، راه اندازی و دیگر خدمات و انجام طراحی بنیادی خطوط انتقال 63 کیلوولت پست های 63/603 کیلوولت از اهم اقدام هایی است که برای احداث خط لوله 20 اینچ فرآورده های نفتی واقع در شهرهای نایین- کاشان- ری و مسیر حدفاصل بین آنها انجام شده است.وی هدف از اجرای این طرح را انتقال فرآورده های نفتی از پالایشگاه بندرعباس و ستاره خلیج فارس خواند و افزود: جلوگیری از آلودگی زیست محیطی، همچنین کوتاهتر شدن مسیر انتقال فرآورده های نفتی (حدود 200 کیلومتر) از دیگر مزیت های اجرای این طرح است.
مجری طرح احداث خط لوله نایین- کاشان- ری درباره مزیت های دیگر احداث خط لوله نایین-کاشان-ری نیز گفت: با احداث این خط لوله افزون بر جلوگیری از انباشت فرآورده های نفتی تولیدی در پالایشگاه های ستاره خلیج فارس و بندرعباس، به ویژه بنزین این پالایشگاه ها، از تردد روزانه 1500دستگاه نفتکش جاده پیما و بروز حوادث جاده ای جلوگیری می شود.
استاجی با بیان اینکه این خط لوله مجهز به سیستم نشت یاب فیبر نوری و ایستگاه های حفاظت کاتدی است، اظهار کرد: اغلب طرح ها و پروژه ها به دلیل وجود تحریم ها با چالش ها و مشکلات عدیده ای به ویژه تامین به موقع قطعات و تجهیزات روبه رو بودند، اما خوشبختانه با همت و تلاش مضاعف توانستیم از گردنه سخت این محدودیت های اعمال شده عبور کنیم و هم اکنون با قاطعیت عنوان می کنم که بیش از92درصد تجهیزات طرح خط لوله نایین- کاشان- ری به وسیله شرکت های پیمانکار ایرانی تامین شده است و تنها 8 درصد خرید خارجی داشته ایم.
احداث 3 تلمبه خانه در مسیر نایین- کاشان- ری
مجری طرح احداث خط لوله نایین- کاشان- ری با اشاره به اینکه در مسیر این خط لوله با احتساب تلمبه خانه پایانه ری در مجموع سه تلمبه خانه فعال است، تصریح کرد: تلمبه خانه نایین با ظرفیت انتقالی بالغ بر 300 هزار بشکه در روز، تلمبه خانه بین راهی کاشان با افزایش ظرفیت انتقال روزانه از 180 هزار بشکه به 205 هزار بشکه و پایانه تاسیسات ری با ظرفیت انتقال 205 هزار بشکه در روز عمده ویژگی تلمبه خانه های طرح مذکور به شمار می رود که قرار است فرآورده های نفتی را در مسیر یاد شده پمپاژ و به تهران و شمال کشور انتقال دهد. وی با بیان اینکه در طرح احداث خط لوله نایین-کاشان- ری 10 مخزن با ظرفیت کلی 300 میلیون لیتر برای ذخیره سازی فرآورده های نفتی نیز تعبیه شده است، افزود: این مخازن شامل سه مخزن 40 میلیون لیتری گازوئیل، سه مخزن 40میلیون لیتری بنزین معمولی و دو مخزن 20میلیون لیتری بنزین سوپر و دو مخزن برای ذخیره سازی نفت سفید است.
مجری طرح احداث خط لوله نایین- کاشان- ری توسعه و ارتقای پست موجود 63/603 کیلوولت نایین، ایجاد 6 کیلومتر خط انتقال برق 63 کیلوولت کاشان به تلمبه خانه کاشان، توسعه پست برق 63/603 کیلوولت کاشان و توسعه پایانه ری را از دیگر اقدام های احداث این خط لوله برشمرد.
هزینه کرد یک هزار میلیارد تومانی
استاجی درباره اعتبار کلی طرح احداث خط لوله نایین-کاشان- ری نیز گفت: این طرح با اعتبار کلی 900 میلیارد تومان اجرا و تاکنون 800میلیارد تومان آن هزینه شده است.
وی با بیان اینکه این خط لوله هم اکنون با پیشرفت کلی 97.5 درصدی روبه روست، تصریح کرد: از جمله مزایای اصلی خط لوله نایین–کاشان-ری این است که جزو نخستین خط هایی است که با پوشش از نوع «اف بی ئی» احداث شده است چراکه قبلا برای احداث خط لوله ها از پوشش پلی اتیلن استفاده می شد اما پوشش «اف بی ئی» افزون بر سازگاری با محیط زیست در مقابل خوردگی مقاومت بالایی دارد و به این منظور از عمر طولانی تری نیز برخوردار است.بر اساس این گزارش، با توجه به اینکه تحقق امر تامین انرژی مورد نیاز منطقه از طریق انتقال با خط لوله، افزون بر کاهش هزینه ها و مشکلات فنی، اقتصادی و زیست محیطی، از نظر راهبردی و امنیت ملی نیز، یکی از حیاتی ترین موضوع های ملی کشور به شمار می آید و نیز با توجه به بالا بودن ایمنی انتقال فرآورده های نفتی با خط لوله نسبت به دیگر روش های انتقال و حمل ونقل اینگونه مواد و نیز اقتصادی بودن آن، ایجاد اشتغال سالم از طریق جذب نیروهای کاری فعال واحدهای صنعتی و با توجه به ضرورت فراهم شدن زیربناهای لازم برای توسعه اقتصادی کشور، نیاز به اجرای اینگونه طرح ها امری ضروری محسوب می شود و تاخیر در تحقق این طرح ملی می تواند افزون بر عدم تحقق صرفه جویی و در نتیجه وارد شدن خسارت های فراوانی از این طریق، برای کشور مشکلاتی را در ابعاد گوناگون سیاسی، اقتصادی و راهبردی به دنبال داشته باشد، بنابراین جایگاه طرح در سیاست های کلی کشور نیز به خوبی روشن می شود.
ضرورت احداث یک طرح ملی
مجری طرح احداث خط لوله نایین- کاشان- ری درباره ضرورت احداث خط لوله نایین-کاشان-ری توضیح داد: با توجه به اینکه قسمت عمده بنزین و فرآورده های نفتی در بندرعباس تولید می شود، برای جلوگیری از انباشت فرآورده ها این خط لوله تعریف و اجرایی شد. به موازات خط لوله نایین-کاشان-ری، خط لوله 26 اینچ دیگری از بندرعباس تا سیرجان در حال احداث است که این خطوط لوله ها قرار است تمامی فرآورده های نفتی را از بندرعباس به مبادی داخلی کشور منتقل کنند. همچنین عمده مصرف متعلق به تهران، مرکز و شمال کشور است به همین دلیل این خطوط لوله ها مسیر انتقال را در حدود 150 تا 200 کیلومتر کوتاه تر خواهد کرد. در گذشته فرآورده ها از سمت نایین و از طریق خط لوله 16 و 20 اینچ به سمت اصفهان منتقل و از آنجا مجددا به تهران، مناطق مرکزی و شمالی کشور می رسید اما این اقدام نه تنها از انباشت فرآورده ها در پالایشگاه های بندرعباس و ستاره پیشگیری می کند بلکه سوخت مورد نیاز عموم مردم در پیک مصرف مانند ایام عید و تعطیلات را نیز کاملا پوشش می دهد.
وی درباره سابقه اجرای طرح خط لوله نایین-کاشان-ری گفت: شروع احداث این خط به سال 91 بازمی گردد. در ابتدا این پروژه با کمبود منابع مالی روبه رو شد چراکه بانک ملت به عنوان سرمایه گذار اصلی این طرح تامین اعتبار لازم را انجام نداد و یک سال و نیم این پروژه با وقفه روبه رو شد. بعدها با تصمیم های اعمال شده قرار شد این پروژه از منابع داخلی شرکت پالایش و پخش اجرایی شود، ضمن اینکه برای بهره مندی از آورده ها این طرح پروژه به صورت فازبندی کلید خورد. با این اوصاف و با فراز و فرودهای بی شمار سرانجام در سال 98 خط لوله نایین-کاشان-ری شروع به کار کرد. فرآورده ها از طریق پمپ های قدیمی نایین به تهران منتقل می شد و بر اساس کارهای کارشناسی شده از طریق همین خط تلمبه خانه نایین را راه اندازی کردیم و به زودی هم تلمبه خانه کاشان به مرحله بهره برداری کامل خواهد رسید. البته همزمان با راه اندازی خط، تاسیسات گیرنده و فرستنده توپک و ساختمان ها را در کاشان راه اندازی کردیم و نیروها مستقر هستند و بر اساس برنامه ریزی های تدوین شده این خط تا پایان خردادماه به بهره برداری کامل خواهد رسید. اقدام های اجرایی مربوط به سیستم های کابل فیبر نوری هم تعبیه شده است اما مادامی که تلمبه خانه کاشان تکمیل نشده باشد، فیبر نوری هم در مدار نخواهد بود. استاجی به میزان اشتغالزایی احداث این خط لوله اشاره و عنوان کرد: به طور میانگین از سال 98 تاکنون برای اجرا، راه اندازی و تکمیل این خط لوله بالغ بر 200 نفر نیروی کار مستقیم و 130 نفر نیروی کار غیرمستقیم فعالیت داشتند. همچنین در تلمبه خانه های نایین، کاشان و ری به صورت میانگین 450 نفر در روز به طور مستقیم مشغول به فعالیت بودند که البته هم اکنون میزان اشتغال پایدار در این تلمبه خانه ها به میزان 80 نفر است.
وی به سختی های کار با معارضین اشاره و تصریح کرد: پروژه های خط لوله از نمونه پروژه هایی است که عموما برای تسهیل اراضی با معارضین زیادی روبه روست که ما هم از این امر مستثنی نبودیم. معارضین ما شخصی و گاه دولتی هستند که وقفه های زیادی را در روند اجرای کار ایجاد کرده اما خوشبختانه تا حدود زیادی اختلاف های پیش آمده حل وفصل شده است.