«مشعل» از اقدام های وزارت نفت برای جذب سرمایه گزارش می دهد

گشـــــایش در مسیرهای جدید سرمایه گذاری

مشعل  توسعه صنعت نفت ایران که از نظر حجم ذخایر هیدروکربوری ظرفیت هایی عظیم دارد، نیازمند جذب سرمایه و چشم به راه سرمایه گذاران است، از این رو وزارت نفت دولت سیزدهم بارها اعلام کرده که پذیرای سرمایه گذاران داخلی و خارجی برای توسعه بخش بالادست صنعت نفت و گاز با هدف کمک به حفظ و ارتقای ضریب امنیت عرضه انرژی جهان برای سال ها و دهه های پیش روست.  با توجه به اینکه صنعت نفت، به عنوان پیشران توسعه اقتصادی کشور، نقشی مهم و موثر در توسعه، اشتغال و همچنین رشد اقتصادی داشته و دارد، از این رو حرکت در راه توسعه آن، می تواند شاخص های مهم اقتصادی را بهبود ببخشد. به این دلیل که صنعت نفت این ظرفیت را دارد که سرمایه گذاری آن ظرف ٥ تا ٦ سال قابل بازگشت باشد و به افزایش درآمد کشور بینجامد و البته این افزون بر فواید مختلفی است که در بالندگی این صنعت ایجاد می کند. از این رو موضوع جذب سرمایه به عنوان یکی از مسیرهای تقویت صنعت نفت را می توان از اولویت های کاری مهم جواد اوجی پس از در اختیار گرفتن سکان وزارت نفت دانست.

باور جواد اوجی، وزیر نفت به مساله ضرورت سرمایه گذاری در صنعت نفت باعث شد که در ارائه برنامه های خود به مجلس شورای اسلامی، این موضوع را در فهرست چالش های اساسی پیش روی صنعت نفت در شرایط کنونی قرار دهد و تاکید کند که جلب و جذب سرمایه های داخلی و خارجی، راه حل کلیدی افزایش ظرفیت تولید است و پیگیری آن مستلزم عزم و اراده جدی و عمومی و پشتیبانی از مجریان کار و حمایت همه جانبه مسؤولان نظام و مجلس شورای اسلامی در چارچوب های قانونی پیش بینی شده است.  او همچنین بر اتخاذ راهکارهای مناسب برای جذب سرمایه گذاری در طرح های اصلی صنعت نفت کشور تاکید داشته و در فهرست اقدامات اساسی و فوریت دار در مجموعه وزارت نفت بر ایجاد شرایط شفاف، با ثبات، بدون پیچیدگی و دارای جذابیت اقتصادی و رقابتی در مقررات، دستورالعمل ها و شرایط قراردادهای حوزه صنعت نفت برای جلب سرمایه گذاری و ایجاد بستر مناسب و ارائه مشوق های لازم برای جذب سرمایه و تامین مالی توسعه و تولید از میدان های مشترک تاکید داشته است. در بخشی از این برنامه، با عنوان تامین منابع مالی و جذب سرمایه در صنعت نفت از مسیر طراحی مشوق های لازم که به عنوان اقدامات راهبردی و برنامه عملیاتی وزارت نفت با لحاظ کردن اولویت ها برشمرده شد، موارد متنوعی همچون گسترش تنوع ابزارهای سرمایه گذاری ، تکمیل ساختارهای آن و اعمال سیاست های تشویقی برای سرمایه گذاران داخلی و خارجی از جمله بازار سرمایه، مردمی سازی اقتصاد نفت و گاز و جذب سرمایه های مردمی و مشارکت آنها در سود پروژه های صنایع نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی، به کارگیری منابع بانکی و توان نهادهای حاکمیتی در سرمایه گذاری در پروژه ای بزرگ و زیربنایی، تشکیل صندوق های سرمایه گذاری با هدف حمایت از طرح های صنعت نفت، پیگیری جذب سرمایه گذاران خارجی در صنعت نفت از جمله توافق جامع راهبردی با کشورچین و امکان سنجی اقتصادی و انتشار اوراق مشارکت ارزی برای پروژه های نفت و گاز گنجانده شد.

 نیاز 160 میلیارددلاری صنعت نفت برای طرح های توسعه ای

وزیر نفت با بیان اینکه در بررسی انجام شده برای طرح های توسعه ای وزارت نفت به ۱۶۰ میلیارد دلار طی هشت سال نیاز داریم گفته است: برای تأمین این سرمایه برنامه ریزی انجام شده است که با این روند مشکلی در تأمین آن وجود نخواهد داشت.

هم اکنون آنچه پس از آن دغدغه ها، تاکیدها، اولویت ها و برنامه ریزی ها در کارنامه وزارت نفت دولت سیزدهم در حوزه سرمایه گذاری قرار دارد، این توضیحات وزیر نفت است .

به گفته وی از ابتدای دولت سیزدهم ۸۰ میلیارد دلار تفاهم نامه و قرارداد در حوزه میدان های نفتی و گازی و پتروپالایشگاه ها امضا کردیم. ۴۰ میلیارد دلار تفاهم نامه نیز با گازپروم روسیه در بخش های مختلف امضا شده است و مانعی برای آن وجود ندارد.

 این تفاهمنامه ها و قراردادها، موضوعات متنوعی از توسعه میادین نفت و گاز، جمع آوری گازهای مشعل، احداث خطوط لوله انتقال فراورده های نفتی، بهسازی پالایشگاه ها و ذخیره سازی زیرزمینی گاز و... را در برمی گیرد. از سویی با توجه به اینکه حجم قابل توجهی از منابع و ذخایر نفت و گاز ایران با کشورهای همسایه مشترک است و هم اکنون این کشورها عمدتا با بهره گیری از تکنولوژی و خدمات شرکت های بین المللی در حال توسعه و برداشت از این میدان های مشترک هستند، وزارت نفت، توسعه میادین نفت و گاز را با اولویت بخشی میدان های مشترک در برنامه ریزی خود قرار داده است. طبق اعلام اوجی، به دلیل سرمایه گذاری نکردن در میادین نفتی، افت فشار اتفاق افتاده و پالایشگاه های گازی زیر ظرفیت کار می کنند و نیاز داریم که در میادین سرمایه گذاری شود که برای افزایش فشار و حفظ تولید و کشف میادین جدید برنامه ریزی شده است.  سرمایه گذاری در صنعت نفت که جواد اوجی آن را از نان شب واجب تر می داند، با روش های مختلفی در وزارت نفت در حال پیگیری است که افزون بر تلاش برای جذب سرمایه گذاری خارجی، بخشی از این مسیر را نیز سرمایه گذاران، بانک ها و هلدینگ ها قرار است سرمایه گذاری کنند که از منافع میدان ها هم سهم خواهند داشت. این مسیر با ایجاد کنسرسیوم هلدینگ ها، بانک های بزرگ و استفاده از منابع بانکی، اوراق مشارکت، اختصاص سهم ۱۴.۵ درصد از محل فروش نفت و گاز، نگاه به سرمایه گذاری خارجی، توسعه و کشف میدان های جدید نفت و گاز پیگیری می شود. براساس جلسات وزیر نفت و تیم اقتصادی دولت، حدود ۲۰ پروژه اولویت دار وزارت نفت در بحث تولید نفت و گاز، امنیت انرژی کشور، قدرت صادرات و اقتصاد مقاومتی و همچنین در حوزه جلوگیری از خام فروشی تعریف و در این بسته با تیم اقتصادی دولت ۵ پروژه اولویت دار وزارت نفت و پروژه هایی که برای سرمایه گذاران بسیار جذاب است، انتخاب شده؛ بسته ای که دولت به اتفاق وزارت نفت پروژه ها را تعریف کرد، ۲۵ میلیارد دلار است که رقم 25 میلیارد دلاری برای آن پیش بینی شده است.  با مدنظر قرار دادن گزینه های جذب سرمایه که به آن پرداخته شد، در شرایط کنونی پروژه های مهمی در صنعت نفت کشور در حال اجراست که قطعا تزریق منابع مالی داخلی و خارجی، روند اجرای آنها را شتاب می بخشد. به یقین تمامی طرح ها و پروژه های صنعت استراتژیک، تشنه منابع مالی و سرمایه هستند؛ اما با توجه به محدودیت این منابع اگر بنا به اولویت بندی پروژه ها باشد، نمی توان از بخش های میادین مشترک کشورمان با سایر کشورها چشم پوشی کرد. در این میان اولویت نخست، توسعه میدان های مشترک است که گام مهم آن در میدان مشترک با عراق برداشته شد.