یکه تازی پالایشگاه هاشمی نژاد در شمال شرق کشور
تخصص ما تبدیل ایده به محصول است
مشعل پالایشگاه شهید هاشمی نژاد، امسال شاهد حضور عالی ترین مقام اجرایی کشور بود. این پالایشگاه سال هاست که افزون بر حوزه فرآورش گاز، تولید گوگرد و تاحدودی میعانات گازی و ذخیره سازی راهبردی گاز در مخزن شوریجه، به حوزه های دیگری نیز ورود کرده است و تلاش می کند ایده های جوانان این سرزمین را به محصول تبدیل کند. پالایشگاه شهید هاشمی نژاد این روزها به مقصدی جذاب برای شرکت های دانش بنیان و مراکز دانشگاهی تبدیل شده؛ به طوری که در این مدت زمان کوتاه، ثبت و تحقق پروژه های مهم و راهبردی را شاهد بوده است. یحیی فیضی، مدیرعامل شرکت پالایش گاز شهید هاشمی نژاد در گفت وگو با «مشعل» به فعالیت های این پالایشگاه و کم وکیف آنها در واحدهای مختلف پرداخته است که مشروح آن را می خوانید.
در سال 1400 درمجموع چند میلیارد مترمکعب گاز فرآورش شده است؟لطفا گزارشی از میزان محصولات جانبی تولید شده در پالایشگاه ارائه کنید.
سال 1400 در این پالایشگاه حدود 13 میلیارد و 380 میلیون مترمکعب گاز فرآورش و 460هزار تن گوگرد تولید شده است. از طرفی در همین بازه زمانی حدود دو میلیارد مترمکعب گاز از مخزن شوریجه برداشت داشته ایم؛ در حالی که این میزان برداشت گاز درسال 99 ، یک میلیارد و 770 میلیون متر مکعب بوده است.
در حوزه جلوگیری از خام فروشی و تکمیل زنجیره ارزش افزوده، اقدام های تاثیرگذاری اجرایی شده است؛ لطفا گزارشی از فعالیت های پالایشگاه در این حوزه ارائه کنید.
در پالایشگاه هاشمی نژاد دو راهبرد داریم؛ راهبرد گاز و گوگرد. در راهبرد گاز برداشت ازمخزن صیانتی بوده و سعی بر این است که با افزایش بهره وری، هزینه های تولید راکاهش دهیم.
در بخش گوگرد که بخش مهمی است و درآمد پالایشگاه از طریق آن محقق می شود نیز تلاش کرده ایم در زنجیره تولید گوگرد و محصولات گوگردی با ارزش افزوده بالا، درآمد بیشتری ایجاد کنیم. طبق طراحی اولیه پالایشگاه، گوگرد تولیدی به صورت کلوخه بود. این گوگرد از پالایشگاه هاشمی نژاد به بندرعباس ارسال و به کشورهایی از جمله چین و هند صادر می شد واین موضوع هزینه زیادی درپی داشت، ضمن این که به صادرات خام گوگرد نیز منجر می شد. از سوی دیگر، کشورهای خریدار نیزکه ازگوگرد برای تولید کود بنتونیت استفاده می کردند، این کود را با چند برابر قیمت، مجدد به ایران صادر می کردند و همین موضوع موجب شد تا برای تبدیل گوگرد به محصولات با ارزش افزوده بالا برنامه ریزی شود. با توجه به سیاست های اصل 44 قانون اساسی، باید درجهت کوچک سازی شرکت های دولتی تلاش وتاحدامکان از ظرفیت بخش خصوصی استفاده شود. بر این اساس، برنامه فروش گوگرد مذاب در دستور کار قرار گرفته است و با این برنامه، بخش خصوصی وارد عمل شد و توانست با همکاری شرکت های دانش بنیان، طراحی واحدهای دانه بندی گوگرد، تولید کود بنتونیت و کود میکرو ارگا نیزه را در دستور کار قرار دهد. کارکنان این شرکت های دانش بنیان، فارغ التحصیلان دانشگاه شریف بودند و این موجب افتخار بود. این شرکت ها توانستند واحدهای دانه بندی گوگرد را طراحی کنند و تجهیزات و دستگاه های مورد نیاز را نیز بسازند. این تجهیزات هم در پایین دست پالایشگاه شهید هاشمی نژاد نصب است و این کارخانه خوشبختانه ابتدای امسال با حضور رئیس جمهوری، وزیر نفت و مدیر عامل شرکت ملی گاز ایران افتتاح شد. تحقق این دستاورد، برای ما مایه افتخار است چون محصولی که پیش از این به صورت خام ازکشور خارج می شد، با بهره گیری ازظرفیت جوانان در پایین دست پالایشگاه، به محصولات با ارزش افزوده بیشتر تبدیل می شوند.
برنامه تکمیلی تری برای افزایش حجم صادرات یاصدور دانش فنی در دستور کار دارید؟
فعالیت ها در شرکت پالایش گاز شهید هاشمی نژاد زیر چتر اقتصاد مقاومتی انجام می شود. در بند 6 اقتصاد مقاومتی تکلیف شده است که دانش را باید ایجاد، جاری و ترویج داد. با توجه به حمایت و استقبال شرکت ملی گاز ایران، قرار است در آینده، مشابه کاری که در خانگیران انجام شد درپالایشگاه های ایلام و عسلویه نیز انجام شود. از سوی دیگر، ترکمنستان و کشورهای حوزه سی ای اس(کشورهای مستقل مشترک المنافع) نیز تولید کننده گوگرد هستند. باتوجه به ایجاد پارک گوگردی در پایین دست پالایشگاه، این امکان که از مزیت های رقابتی نزدیکی به مرز ترکمنستان استفاده شود، مهیاست و با واردات گوگرد تولیدی این کشورها، می توان آن را به محصولات با ارزش افزوده بالاتر تبدیل و آن را به کشورهای هدف بازار صادر کرد.
نکته دیگر اینکه در بازدیدی ک ه احمد زمانی ، مدیر هماهنگی و نظارت بر تولید گاز از پالایشگاه شهید هاشمی نژاد داشت، بر تولید محصولات گوگردی با ارزش افزوده بالاتر و اشتغال زایی در پارک های گوگردی تاکید کرد. بر این اساس، پالایشگاه شهید هاشمی نژاد در این حوزه مهم ماموریت گرفت. کشور به سالانه دو میلیون تن کود فسفات نیاز دارد که این کود هم اکنون از خارج وارد می شود؛ درحالی که می توان در پارک های گوگردی آن را تولید کرد. این کود ارزش افزوده بسیار بالایی دارد، همچنین مورد نیاز دانه های روغنی است و با تولید و تحویل آن به کشاورزان، شاهد افزایش تولید دانه های روغنی خواهیم بود و از واردات این محصولات نیز
بی نیاز می شویم.