با صادرات دریایی گاز مایع از بندرعباس رقم می خورد

 چشم انداز  درآمد  360  میلیون دلاری

 مشعل   طرح صادرات دریایی گاز مایع که همزمان با آغاز هفته دولت به بهره برداری رسید، از هدررفت روزانه ۲ هزار تن گاز مایع که تاکنون سوزانده می شد، جلوگیری می کند. مدت زمان اجرای این طرح از ایده تا اجرا تنها دو ماه بوده و بدون کمترین بودجه و با ۴۳ هزار نفر -ساعت کار جهادی، تأسیسات متروک بندرعباس از مرکز ذخیره سازی به مبدا صادرات دریایی گاز مایع (ال پی جی) تبدیل شده است. با اجرایی شدن این طرح همچنین برای ۲۰۰ نفر اشتغال زایی و از محل صرفه جویی در محصولی که در مشعل پالایشگاه های بندرعباس می سوخت، سالانه تا ۳۶۰ میلیون دلار سود نصیب کشور می شود.

هم اکنون استان هرمزگان به یکی از قطب های انرژی کشور تبدیل شده و به عنوان و یکی از قطب های صادرات کشور مطرح است. طرح صادرات دریایی گاز مایع که با هدف تقویت جایگاه هرمزگان به عنوان قطب تولید و صادرات انرژی راه اندازی شده و در کنار طرح احداث پتروپالایشگاه شهید سلیمانی با هزینه کرد ۱۲.۵ میلیارد دلار و انبار نفت شهید مهدوی که در آینده با ظرفیت ۶۰۰ میلیون تن به بهره برداری می رسد، از جمله طرح هایی است که امنیت انرژی را در منطقه هرمزگان بهبود می بخشد.

نگاهی به احجام پروژه نشان می دهد که تأسیسات گاز مایع بندرعباس با ۹ سکوی تخلیه و ۲ موتورخانه، امکان تخلیه همزمان ۹ دستگاه گازکش و پمپاژ فرآورده های آن با خط لوله انتقال ۱۶ اینچ به اسکله نفتی شهید باهنر بندرعباس را دارد. موتورخانه یادشده از ۱۷ دستگاه پمپ و ۷ دستگاه کمپرسور برای تامین فشار عملیاتی لازم برای انتقال گاز مایع بهره می برد.

این پروژه با بهره گیری از ۴۳ هزار و ۲۰۰ نفر-ساعت متخصص حوزه های نفتی و عملیاتی در رشته های مکانیک، ابزار دقیق، برق و ماشین بری اجرایی و عملیاتی شده است. در این پروژه متخصصان شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران با باز مهندسی و عملیات فرآیندی ضمن رعایت همه دستورالعمل های بهداشت، ایمنی و محیط زیست (اچ اس ای) و رعایت مقررات ایمنی در صنعت نفت برای نخستین بار در کشور بدون بهره برداری از مخازن ذخیره سازی گاز مایع، فرآیند انتقال از گازکش به کشتی را به طور مستقیم به اجرا درآورده اند. با بهره برداری از این تاسیسات و تخلیه همزمان ۹ دستگاه گازکش و بهره مندی از توان پمپ ها و کمپرسورها، اکنون امکان بارگیری دریایی به طور میانگین ۶ هزار تن گاز مایع در شبانه روز میسر می شود.

 باید به جوانان میدان داد

جلیل سالاری، معاون وزیر نفت در امور پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران ایجاد پایانه صادراتی گاز مایع در بازه زمانی 2 ماهه را یک اقدام جهادی و منحصربه فرد خواند و گفت: بر اساس برنامه ریزی های منسجم و دقیقی که از سوی مسئولان و متولیان انجام شد، توانستیم نیروهایی را که نگاه جهادی داشتند، به منطقه اعزام و مستقر کنیم و با احداث این پایانه صادراتی، از انحراف مسیر گاز مایع که یک سرمایه ملی محسوب می شود نیز جلوگیری کنیم.

وی با اشاره به اینکه مکاتبات زیادی درباره هدررفت و وضعیت نامناسب گاز مایع و گلایه هایی که در این خصوص مطرح شده بود، اظهار کرد: غالب موارد به تعیین تکلیف هرچه سریع تر این مسئله اشاره داشت و از آنجا که حل این مشکل با مکاتبه حل نمی شد و نیازمند اقتدار و مدیریت بود، باید در این زمینه تصمیم سازی می شد.  مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران گفت: زیرساخت ها در این زمینه بررسی و ارزیابی شد و سناریوهای مختلفی هم برای عملیاتی کردن طرح مطرح شد و در نهایت به این نتیجه رسیدیم که نخستین گام برای احداث پایانه صادرات دریایی گاز مایع این است که با تولید 6 هزار تن گاز مایع، بتوانیم 2 هزار تن آن را وارد چرخه صادرات کنیم. سالاری با بیان اینکه خوشبختانه به همت همه همکارانم در مجموعه پالایش و پخش و مسئولان استانی، این مهم محقق شد، گفت: این تنها شروع یک کار است و باید سعی کنیم این نگاه در همه ارکان به صورت کامل و جامع شکل بگیرد. باید به جوانان اعتماد کرد و به آنان میدان داد. همین جوانان بودند که در زمان جنگ تحمیلی پای کار آمدند و جنگ را مدیریت کردند؛ بنابراین باید از ظرفیت های بالقوه جوانان به بهترین شیوه ممکن بهره جست. وی ادامه داد: برای به ثمر رسیدن این پروژه حتی یک ریال هم هزینه نشد و از همه تجهیزات و امکاناتی که از سال های قبل متروک مانده بود برای اجرای این طرح استفاده کردیم و امروز به خود می بالیم که توانستیم این حجم از ظرفیت در صادرات گاز مایع را ایجاد کنیم. البته ناگفته نماند که شرکت های دانش بنیان هم در این راه پای کار بودند و از ظرفیت آنان هم به نحو مقتضی استفاده کردیم. مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران اظهار کرد: بار دیگر وظیفه خود می دانم که از همگی بزرگواران تقدیر و سپاسگزاری کنم که در گرمای طاقت فرسای 50 درجه جنوب و شرجی آب وهوا شبانه روزی تلاش کردند تا این طرح ملی به سرانجام ممکن دست یابد.

 جلوگیری از هدررفت 2 هزار تن گاز مایع

مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران نیز درباره اهمیت پروژه ملی صادرات دریایی گاز مایع گفت: با اجرای این پروژه، از هدررفت روزانه ۲ هزار تن گاز مایع که تاکنون سوزانده می شد، جلوگیری خواهد شد.

علی اکبر نژادعلی با تأکید بر اینکه اجرای این پروژه سالانه تا ۳۶۰ میلیون دلار درآمد نصیب کشور می کند، افزود: این پروژه اواخر خردادماه امسال به دستور مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی کلید خورد، نشست های پرشمار و فشرده ای با شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران، شرکت های پالایش نفت خلیج فارس و پالایش نفت بندرعباس برگزار و سرانجام با امضای تفاهم نامه ای با قرارگاه مرکزی اقتصاد مقاومتی ستاد کل نیروهای مسلح مردادماه امسال اجرایی شد. وی با اشاره به اینکه این پروژه در نخستین روز از هفته دولت راه اندازی و به مرحله بهره برداری رسید، بیان کرد: پروژه ملی صادرات دریایی گاز مایع با ۹ سکو با قابلیت تخلیه همزمان، چهار موتورخانه و امکان بارگیری روزانه ۶ هزار تن گاز مایع فراهم شده است.

 رشد 9.4 درصدی مصرف انواع فرآورده

مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران از رشد 9.4 درصدی مصرف انواع فرآورده در کشور در مقایسه با مدت مشابه پارسال خبر داد و در ادامه ضمن ارائه گزارشی از عملکرد این شرکت گفت: نمودار مصرف انواع فرآورده نفتی در کشور نشان می دهد که مصرف چهار فرآورده اصلی شامل بنزین، نفت گاز، گاز مایع و نفت کوره در کشور در مقایسه با مدت مشابه پارسال، ۹.۴ درصد افزایش یافته است. نژادعلی ظرفیت ذخیره سازی فرآورده در کشور را حدود ۱۳ میلیارد لیتر اعلام کرد و گفت: حدود ۵۷ درصد از انتقال فرآورده در کشور با نفتکش های جاده پیما و حدود ۳۶ درصد از انتقال با خطوط لوله انتقال فرآورده و بقیه با واگن های ویژه حمل ریلی سوخت جابه جا می شود. وی به هزینه های سرسام آور انتقال فرآورده از سوی نفتکش ها اشاره کرد و گفت: به تازگی تیمی تشکیل شده است که به ارزیابی و بررسی موضوع برنامه ریزی خطی و بهینه سازی حمل فرآورده ها می پردازد؛ امیدواریم در ماه های آتی این کار به اتمام برسد و آرزوی دیرینه شرکت پخش مبنی بر کاهش هزینه های حمل نفتکش ها جامه عمل پوشانده شود.

 سی ان جی نبود، واردکننده بنزین می شدیم

مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران به میزان مصرف بنزین در کشور اشاره کرد و گفت: روزانه 103 میلیون لیتر بنزین در کشور مصرف می شود که اگر سی ان جی نبود، قدر مسلم ما واردکننده بنزین می شدیم.

نژادعلی تصریح کرد: بر اساس مطالعات سال 79 و پیرو آن مصوباتی که در سال 80 به وزارت نفت ابلاغ شد، برنامه زمان بندی شده ای برای شرکت ملی پخش تعیین شد که مطابق آن باید 2 هزار و 500 جایگاه راه اندازی می شد، اما خوشبختانه این تعداد فراتر از برنامه تعیین شده محقق شد؛ به نحوی که هم اکنون 2 هزار و 536 جایگاه سی ان جی راه اندازی شده و کمک شایانی در کنترل میزان مصرف بنزین به همراه داشته است.

طرح هایی همچون صادرات گاز مایع که ایده تا اجرای آن مدت زمان کوتاهی نزدیک به دو ماه را دربر می گیرد، نشان از آن دارد که باید از  ظرفیت های موجود به گونه ای اصولی بهره گرفت و از فرصت ها بیشترین استفاده را کرد.

طرح صادرات گاز مایع از آن دست طرح هایی است که با اقدامی جهادگونه و به گفته جلیل سالاری، بدون صرف ریالی و تنها با استفاده از ظرفیت های بالقوه متروک مانده از سال ها قبل به ثمر نشسته است و این یعنی می توان با نگرشی نو و استفاده از ظرفیت های مغفول مانده، طرح های مشابه دیگری را به ثمر رساند.این نگاه در دولتمردان دولت سیزدهم وجود دارد و می توان انتظار داشت که در آینده طرح هایی دیگر با ابعاد و زمینه هایی بیش از طرح صادرات دریایی گاز مایع با استفاده از ظرفیت های بالقوه به فعلیت درآیند.