درباره ساختمان ها چطور؟ در این حوزه با مشکلاتی مواجه هستید؟
ابتدا باید درخصوص ساختمان های اداری شرکت توضیح دهم. شرکت گاز استان کرمانشاه از لحاظ ساختمان اداری، وضعیت مطلوبی ندارد. یک ساختمان مرکزی داریم. ساختمان های نواحی در مرکز استان، استیجاری هستند و باید به فکر احداث ساختمان باشیم. ساختمان اداره گاز منطقه2 در حال ساخت است که ابتدای امسال تکمیل می شود و قابلیت بهره برداری برای خدمت رسانی به مردم را دارد. ساختمان منطقه یک و منطقه 3 کرمانشاه بنا به دلایلی چند سالی متوقف شده بود که با پیگیری های صورت گرفته، روند پیمان سپاری و عملیات اجرایی این ساختمان نیز امسال آغاز می شود. تلاش می کنیم بتوانیم سال آینده برای مناطق یک و 3 ناحیه گازرسانی کرمانشاه ساختمان مناسبی احداث کنیم تا مردم بتوانند از خدمات رسانی بهتری بهره مند شوند. احداث ساختمان برای دیگر شهرستان ها نیز در دست اقدام است. برای چند ناحیه دیگر هم احداث ساختمان در دستور کار است که فرایند تهیه زمین مناسب انجام و احداث ساختمان بزودی آغاز می شود.
با توجه به خاص بودن زمستان سال 1401، چه تدابیری برای عبور از آن اندیشیده شد؟
زمستان پارسال با بارش برف و باران و استقرار سامانه سرد در سطح کشور همراه بود. با توجه به خطوط انتقال سراسری که از استان کرمانشاه عبور کرده است، از لحاظ تامین گاز در بخش های مختلف با افت فشار مواجه نبودیم. با این حال برای همراهی با دیگر استان ها و به منظور رعایت دستورالعمل های کنترل میزان مصرف در سطح کشور، به مدت 70 روز جلسه کمیته بحران تشکیل دادیم و مصارف خود در همه بخش های صنعتی، تجاری و اداری را که مرکز دیسپچینگ تکلیف کرده بود، کنترل کردیم. همه دستورالعمل هایی را که در این خصوص صادر شد، اجرایی و حجم قابل توجهی از گاز را که می توانست بی رویه مصرف شود، با فرهنگ سازی و پایش دما مدیریت کردیم. باوجود سرما و ثبت دمای منفی 24 درجه، همکاران ما به صورت شبانه روزی پای کار بودند. تلاش شبانه روزی همکاران باعث شد حتی یک دقیقه افت فشار گاز برای هیچ مشترکی در سطح استان نداشته باشیم و حتی خدمات رسانی به مشترکان بخش خانگی را به صورت ویژه ارائه کنیم. از مدیریت استان، صدا و سیما و آموزش و پرورش که ما را در ارائه دستاوردهای این حوزه همراهی کردند،سپاسگزاری کرده، ضمن اینکه از مردم عزیزمان هم برای همراهی در مصرف بهینه گاز قدردانی می کنم.
برای اقتصادی تر شدن و کاهش زمان اجرای پروژه ها، برنامه ای در دستور کار دارید؟
گازرسانی به100 روستای کرمانشاه در دستور کار بود که با توجه به وقوع مشکلاتی، متوقف شد. این روستاها به 3 منطقه (زون) تقسیم و هرکدام از این مناطق به یک پیمانکار مجزا واگذار شده بود. قرار بود در یکی از این مناطق که اصلی بود، ایستگاه سی جی اس احداث، از خط انتقال، انشعاب دریافت و 30 روستا گازدار شود و با ادامه خط تغذیه دو منطقه بعدی به 33 و 34 روستا گازرسانی صورت گیرد. این پروژه سال 98 آغاز شد؛ اما قرارداد پیمانکاری که قرار بود انشعاب خط انتقال و ایستگاه سی جی اس را اجرا کند، فسخ شد. تیر سال 1400 از پروژه بازدید کردیم و متوجه شدیم که دو پروژه 67 روستایی پایین دست، از پیشرفت فیزیکی 40 درصدی برخوردار است. با بررسی و فکر مهندسی نیز متوجه شدیم که می توانیم با اجرای یک ایستگاه اندازه گیری و خط انتقال، از شمال یکی از شهرستان های استان ایلام گاز دریافت کنیم، ضمن اینکه توانستیم با اجرای دو هزار و 700 متر شبکه، این 67 روستا را از نعمت گاز بهره مند سازیم. این پروژه طی 6 ماه انجام و افتتاح شد که پیشرفت بزرگی بود و حجم عملیات اجرایی حدود 200 کیلومتر در این پروژه ثبت شده بود. پروژه بالادست (اصلی) را نیز به چهار محور تقسیم کردیم که این کار سرعت عملیات اجرایی ما را افزایش داد. گازرسانی به 30 روستای باقیمانده نیز در دست اجراست و بزودی عملیات اجرایی آنها تکمیل می شود. مشابه این عملیات در سطح استان بسیار زیاد است. مشکل اجرای پروژه ریجاب هم که مدتی متوقف شده بود، با نصب یک شیر قطع اتوماتیک برطرف شد. ایده های مهندسی شرایطی ایجاد کرد که در کمترین زمان و با کاهش هزینه عملیات اجرایی، آن را انجام دهیم.
برنامه های بهینه سازی و جلوگیری از هدررفت گاز چه پیشرفتی دارد؟
براساس بررسی های انجام شده، یک دلار هزینه در بخش بهینه سازی، معادل 10 دلار در بخش تولید است که نشان می دهد این موضوع از چه اهمیتی برخوردار است و با این دید، موضوع بهینه سازی را در سطح استان پیگیری کردیم. امسال بهینه سازی یکهزار و 648 موتورخانه را در سطح استان انجام دادیم. از ابتدای اجرای این طرح تاکنون، بیش از دو هزار و 300 موتورخانه را با اعتباری معادل 15 میلیارد تومان بهینه سازی کرده ایم و در برخی ساختمان ها بیش از 15 درصد کاهش مصرف گاز داشتیم که امیدواریم بتوانیم این کار را به روش های بهتری در بخش صنعت ادامه دهیم. جلسه مشترک پژوهشی با دانشگاه داشتیم و از دانشگاه های رازی و صنعتی کرمانشاه درخواست کردیم به حوزه بهینه سازی واحدهای تولیدی و صنعتی ورود کنند. اگر بهینه سازی در تجهیزات این واحدها انجام شود، قطعا در مصرف حجم بسیار زیادی از گاز صرفه جویی خواهد شد. این کار را شروع کردیم و به سراغ کارخانه های سیمان و پتروشیمی رفتیم و از آنها درخواست کردیم تجهیزات انرژی بر را بهینه سازی کنند. مصرف کارخانه های سیمان استان کرمانشاه روزانه حدود یک میلیون مترمکعب است و اگر بتوانیم با بهینه سازی، 15 درصد این مصرف را کاهش دهیم، رقم قابل توجهی صرفه جویی خواهد شد. برای تحقق این برنامه، با دانشگاه و پژوهشگاه صنعت نفت (غرب کشور) همکاری مشترک داریم.
سال 1400 در میان شرکت های گاز استانی، رتبه دوم مدیریت انرژی و کربن را کسب کردیم. در همه ایستگاه های تقلیل فشار و ساختمان های شرکت، نرم افزار و برنامه مدیریت انرژی و کنترل و کاهش مصرف را داریم. این نرم افزار و همچنین فرایند و اقداماتی که انجام دادیم، تاثیرگذار بوده و توانستیم به طور قابل توجهی مصرف را در هیترها، ایستگاه ها و ساختمان ها کاهش دهیم.
در بخش اتلاف گاز در شبکه هم پیگیری های مستمری داریم و روزانه تلاش می کنیم اتلاف گاز را در شبکه، ایستگاه ها، تاسیسات و رگولاتورها به کمترین حد ممکن برسانیم.
برای فرهنگ سازی مصرف بهینه و ایمن گاز نیز اقدامات شاخصی انجام شده است؟
برای اولین بار در سطح کشور، طرح پرورش مدیران انرژی را کلیدزدیم و برای امسال برنامه داریم که از ظرفیت دانش آموزان استان استفاده کنیم. براین اساس، دانش آموزان از پدر و مادرشان حق آینده خود را با اصلاح الگوی مصرف بهینه مطالبه می کنند. سال گذشته، مسابقه نقاشی و مقاله نویسی میان دانش آموزان برگزار کردیم که بازخورد بسیار خوبی داشت. به دنبال ایجاد و ترویج فرهنگ مصرف صحیح گاز هستیم. این برنامه ها برای امسال تداوم دارد تا بتوانیم فصل سرد امسال را بدون افت فشار گاز برای همه مشترکان سپری کنیم.
بهبود معیشت کارکنان مورد تاکید وزارت نفت و شرکت ملی گاز ایران است. چه اقداماتی دراین حوزه اجرایی شده است؟ لطفا گزارشی از پیشرفت طرح تبدیل وضعیت کارکنان ارائه کنید.
پیش از این در هیچ یک از پیمان های بهره برداری سطح استان، طرح طبقه بندی مشاغل اجرا نشده بود؛ زیرا پیمان ها به صورت حجمی واگذار شده بودند. با ورود به گاز کرمانشاه، جلسات مستمری برای رفع این مشکل برگزار کردیم که هم اکنون برای همه کارکنان شرکت، طرح طبقه بندی مشاغل انجام شده و حقوق و مزایای خود را براساس این طرح دریافت می کنند. بیمه تکمیلی کارکنان هم به درخواست خودشان با همراهی شرکت انجام شده است. یکی از دغدغه ها و اولویت های ما در شرکت گاز استان کرمانشاه، پرداخت به موقع و کامل حقوق براساس قوانین است. امیدواریم این امنیت فکری را برای کارکنان ایجاد کنیم که در خصوص معیشت خود مشکلی نداشته و بتوانند حقوق خود را به موقع دریافت کنند و در نتیجه خدمتگزار خوبی برای مردم استان باشند.
در حوزه ایثارگران نیز 30 نفر مشمول بند «و» و 200 نفر مشمول بند «د» هستند که فرایند تبدیل وضعیت آنها انجام شده است. فرایند حدود 30 نفر تاکنون تکمیل شده و مابقی نیز در دست اقدام است.
تبدیل وضعیت نیروهای مشاور یا نیروهای پروژه های غیرمستمر نیز از سوی کارکنان درخواست شده است. با توجه به اینکه کرمانشاه در 8 سال دفاع مقدس، همیشه درگیر موضوعات جنگ و دفاع بوده، ایثارگران زیادی دارد. 60 نفر از فرزندان این ایثارگران در پروژه های غیر مستمر گاز استان مشغول به کار هستند؛ اما باتوجه به دستورالعمل ها، مشمول این طرح نمی شوند که امیدوارم بتوانیم مشکل آنها را نیز حل کنیم.
در حوزه های فرهنگی چه اقداماتی انجام شده است؟
با اعتماد مجموعه وزارت نفت، به عنوان رئیس شورای فرهنگی منطقه 7 صنعت نفت، تعیین شده ام و برای این موضوع، برنامه های فرهنگی متنوعی را در دستور داریم. جشن انقلاب را با حضور خانواده همکاران برگزار و از فرزندان ممتاز همکارانمان تقدیر کردیم. در کنار این فعالیت ها، در حوزه مسؤولیت های اجتماعی در مدارس حضور یافتیم و در خصوص اصلاح الگوی مصرف و صرفه جویی، اقدامات فرهنگی انجام دادیم. در این باره اعتقاد دارم که باید موضوع را با تئوری کوه یخ ببینیم. 10 درصد از موضوع مصرف بی رویه انرژی سطح کشور قابل رویت است و 90 درصد دیگر قابل رویت نیست. ساختار، الگوی رفتاری و مدل ذهنی ما در مصرف بی رویه گاز اشتباه است که باید در قالب اقدامات فرهنگی آن را اصلاح کنیم.
بهترین جامعه هدف، دانش آموزان و دانشجویان هستند که با همکاری آنها می توانیم این مدل ذهنی را اصلاح کنیم. باید هوشمندسازی، بهینه سازی، اصلاح تعرفه و... را نیز انجام دهیم تا بتوانیم میزان مصرف را کنترل کنیم.
برای این حوزه، سال گذشته برنامه کوتاه مدتی تدوین و اجرایی شد و برنامه بلندمدت نیز در دستور کار است.
باید خانواده همکاران را نیز در نظر بگیریم و در قالب برنامه های فرهنگی، آنها را دریابیم، ضمن اینکه با ارائه آموزش های مستمر به خانواده ها و فرزندان، مهارت آموزی داشته باشیم. کلاس های آموزشی و برنامه های ورزشی خوبی در سطح شرکت اجرایی شده و ظرفیت ورزشی بالا و همچنین قهرمانانی در سطح بین المللی داریم که از این ظرفیت استفاده می کنیم.
در پایان اگر نکته ای باقی مانده، بفرمایید.
از همکاران نشریه کارکنان صنعت نفت ایران بسیار سپاسگزارم. با توجه به فرمایشات مقام معظم رهبری (مدظله العالی) در حوزه جهاد تبیین، رسانه، رسالت بسیار بزرگی دارد. رسانه می تواند اثرگذار باشد و با اطلاع رسانی خدمات دولت و نظام، مردم را دلگرم و دلخوش کند. به دلیل تحریم های ظالمانه در شرایط خاصی هستیم. براین اساس باید مردم از فعالیت هایی که در جریان است، مطلع شوند. کارها بخوبی درحال انجام است؛ اما باید به مردم هم اطلاع رسانی شود که این وظیفه سنگین به دوش رسانه است.