چهاردهمین همایش بین المللی صنعت پتروشیمی ایران (IPF) برگزار شد

از رفع دغدغه خوراک تا افزایش رغبت به پایین دستی ها

مشعل       چهاردهمین همایش بین المللی صنعت پتروشیمی ایران (IPF) روزهای دوشنبه و سه شنبه (11 و 12 اردیبهشت) در مرکز همایش های صدا و سیما با حضور مقام های ارشد دولتی و صنعت پتروشیمی و مهمانانی از 15 کشور خارجی برگزار شد. در این همایش بین المللی، فعالان داخلی و خارجی صنعت پتروشیمی، ضمن گفت و گوهای چند جانبه و پرسش و پاسخ، با فرصت های سرمایه گذاری در این صنعت و چالش های پیش رو در شرایط موجود اقتصاد جهانی و شرایط منطقه ای آشنا شدند. همچنین در این همایش دو قرارداد و تفاهمنامه همکاری میان شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی و شرکت های پتروشیمی مارون و مروارید امضا و با حضور وزیر نفت از سند توسعه و تکمیل زنجیره ارزش صنعت پتروشیمی نیز رونمایی شد.

در روز اول این همایش روح الله دهقانی فیروزآبادی، معاون علمی و فناوری رئیس جمهوری به عنوان یکی از مهمانان افتتاحیه، با بیان این که اگر به دنبال ارزش افزوده هستیم باید در فکر توسعه سرشاخه های دانش بنیان در پتروشیمی باشیم، اظهار کرد: امروز ایران ۸ هزار شرکت دانش بنیان فعال در همه زمینه ها دارد، از این رو می توانیم به آسانی ۲۵۰ فناوری برتر پتروشیمی در کشور را بومی سازی کنیم. به همه مدیران صنعت پتروشیمی این نوید را می دهم که ایران برای تحقق اقتصاد دانش بنیان در حال بر داشتن گام های بزرگ است تا بتواند تا ۱۰ سال آینده همه فناوری های مورد نیاز خود را بومی سازی کند و به صادرکننده بزرگ محصولات پایین دستی تبدیل شود.

 یک دلار پایین دستی پتروشیمی، 8 دلار صرفه جویی ارزی

معاون علمی و فناوری رئیس جمهوری با اشاره به تشکیل ستاد اقتصاد دانش بنیان پتروشیمی در این معاونت تصریح کرد: با توجه به تشکیل صندوق خطرپذیری سرمایه گذاری در این معاونت در آینده نزدیک شاهد دوهزار میلیارد تومان سرمایه گذاری برای توسعه فناوری های پتروشیمی هستیم. هر شرکتی که تولید بار اول داشته باشد به سرعت و بدون بوروکراسی اداری با آنها قرارداد خواهیم بست.وی با اشاره به اینکه مسیر اقتصاد دانش بنیان مورد تأکید مقام معظم رهبری از ایستگاه توسعه صنایع پایین دستی پتروشیمی می گذرد، اظهار کرد: معاونت علمی و فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری برنامه ویژه ای برای توسعه این صنعت دارد، زیرا همه چیز در اقتصاد در توسعه زنجیره ارزش این صنعت خلاصه می شود. دهقانی فیروزآبادی با بیان اینکه هر یک دلار در صنعت پایین دستی پتروشیمی، ۸ دلار صرفه جویی ارزی برای کشور به همراه دارد، گفت: امسال آثار و برکات سرمایه گذاری در ۱۰ پروژه بزرگ در صنعت پتروشیمی را مردم خواهند دید. همچنین بر اساس برنامه های هفتم و هشتم توسعه صادرات محصولات پتروشیمی و ایجاد ارزش افزوده در این صنعت باید دو برابر شود.

 فرصت های سرمایه گذاری در پتروشیمی

وزارت نفت برای تأمین خوراک پایدار پتروشیمی ها تلاش می کند جواد اوجی وزیر نفت نیز در چهاردهمین همایش بین المللی صنعت پتروشیمی ایران ضمن تبریک روز کارگر به ویژه به تلاشگران صنایع نفت و پتروشیمی اظهار کرد: دغدغه اصلی فعالان حوزه پتروشیمی تأمین خوراک پایدار است و امروز ۷۰ مجتمع پتروشیمی در کشور فعال است و بیش از ۸۰ میلیارد دلار در این صنعت سرمایه گذاری شده و نزدیک به ۱۰۷ طرح دیگر از صنایع پایه تا تکمیل زنجیره ارزش در صنعت پتروشیمی در حال اجراست که به همین مقدار سرمایه نیاز دارد.

وی افزود: امروز با وجود بیش از ۳۳ تریلیون مترمکعب ذخایر گازی و ۱۵۴ میلیارد بشکه نفت قابل برداشت، سرمایه گذاری کافی در این صنعت نشده که بخشی به دلیل نبود تأمین منابع مالی بوده است، بر اساس برنامه ششم باید ظرفیت تولید گاز شیرین به یک میلیارد و ۲۵۰ میلیون مترمکعب می رسید.

وزیر نفت ادامه داد: دولت سیزدهم و وزارت نفت از شهریور ۱۴۰۰ که آغاز به کار کرد، یکی از بحث های اولویت دار، افزایش تولید گاز و نفت و احداث مجتمع های پتروپالایشی به منظور تأمین امنیت انرژی کشور، جلوگیری از خام فروشی، بی اثر کردن تحریم ها و ایجاد ارزش افزوده بود.

وزیر نفت با تأکید بر اینکه ظرفیت کنونی تولید نفت و گاز ایران به هیچ وجه با مقدار ذخایر قابل برداشت سنخیت ندارد، تصریح کرد: کشوری مانند روسیه که ذخایر قابل برداشت کمتری نسبت به ما دارد، هم اکنون ۷ میلیون و ۵۰۰ هزار بشکه در روز نفت تولید می کند، بنده اعتقاد دارم به راحتی می توان ظرفیت تولید نفت و گاز کشور را با در نظر گرفتن تولید صیانتی به مقدار قابل توجه افزایش داد. اوجی با اشاره به مشارکت هلدینگ ها و بانک های بزرگ کشور در طرح توسعه میدان ها به ویژه میدان های مشترک گفت: از روز نخست فعالیت خود در دولت سیزدهم، نگاه خام فروشی نداشته ایم و مدام به دنبال توسعه زنجیره ارزش افزوده در این صنعت بوده ایم، وزارت نفت هم زمان با توسعه بخش های بالادستی به دنبال ایجاد امنیت انرژی و تأمین پایدار خوراک گازی و مایع با احداث پتروپالایشگاه ها بوده است.

وی با اشاره به اینکه وزارت نفت جدای از طرح های پتروپالایشگاهی موجود، طرح پتروپالایشگاه شهید قاسم سلیمانی را نیز با استفاده از منابع خود از سال ۱۴۰۱ آغاز کرده است، اظهار کرد: امسال با پیگیری های وزارت نفت خوشبختانه در بودجه ۱۴۰۲ بر اساس مجوزهای اعطاشده حدود ۵۰۰ میلیون دلار برای تکمیل پتروپالایشگاه مهر خلیج فارس تزریق می شود تا این طرح هرچه زودتر به بهره برداری برسد.

وزیر نفت خطاب به همه صنایع عمده کشور که در زمستان دغدغه خوراک و سوخت دارند، تأکید کرد: چتر حمایتی وزارت نفت برای تأمین پایدار خوراک صنایع باز است و تلاش می کنیم با توسعه پتروپالایشگاه ها و افزایش تولید گاز و نفت، خوراک پایدار برای صنایع عمده تأمین کنیم. ما برای رفع ناترازی گاز و فرآورده نفتی در میدان هستیم.

اوجی یادآور شد: صنایع عمده در هر طرحی از جمله ذخیره سازی گاز در تأسیسات روسطحی و زیرسطحی، گاز مایع (ال پی جی) و گاز طبیعی فشرده (سی ان جی) را در کنار مجموعه های خود احداث کنند، وزارت نفت تأمین سوخت آنها را با بهترین الگوی قراردادی انجام خواهد داد.

    فاصله تولید واقعی با ظرفیت نصب شده را کاهش می دهیم 

مرتضی شاهمیرزایی، مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی به عنوان میزبان و رئیس برگزاری این همایش با اعلام اینکه با وجود همه تحریم ها و محدودیت های بین المللی بر قله ۹۳ میلیون تنی ظرفیت تولید رسیده ایم وبا بیش از ۱۰۸طرح بزرگ و کوچک تا10-12سال آینده به بیش از دو برابرظرفیت تولید فعلی دست می یابیم، گفت: هم اکنون بیش از550 نوع محصول شیمیایی و پلیمری در صنعت پتروشیمی ایران تولید می شود وتا پایان دولت سیزدهم وابستگی به کاتالیست و مواد شیمیایی قطع می شود.

او بااعلام اینکه صنعت پتروشیمی هم اکنون درحوزه کالا و تجهیزات به بیش از80درصد خودکفایی رسیده ایم ست وبنا داریم تا6سال آینده به خودکفایی کامل دست یابیم، گفت: بیش از250دانش فنی ۹۹ کاتالیست وجاذب برای صنعت پتروشیمی لازم است و عمده کاتالیست و دانش فنی در این صنعت استفاده می شود. وی ورود بخش خصوصی و فعالان خصوصی برای توسعه صنعت پتروشیمی را مزیت نسبی این صنعت عنوان کرد و گفت: پارسال در سالی که دانش بنیان نامیده می شد، قراردادهای بسیاری در این صنعت امضا و فرمان مقام معظم رهبری در این زمینه محقق شد، به طوری که صنعت پتروشیمی توانست مایه افتخار و عزت باشد.