شاهمیرزایی ازهمه سرمایه گذاران و علاقه مندان صنعت پتروشیمی خواست تا این صنعت را حمایت کنند تا با تولید خوراک واحدهای تکمیلی، این واحدها با ظرفیت کامل تولید کنند و مازاد نیز صادر شود و افزود: شرکت ها و هلدینگ ها با توجه به خوراک موجود و براساس برنامه شرکت ملی صنایع پتروشیمی در طرح های تولید ۲۱ محصول که نیاز به ۴ میلیارد دلار سرمایه گذاری دارد، سرمایه گذاری کنند. معاون وزیرنفت، صنعت پتروشیمی راصنعت آینده برشمرد و گفت: پارسال افزون بر بومی سازی برخی فناوری ها، مجتمع های تولیدی عرضه کننده محصولات در بازارکالا به منظور حمایت از صنایع تکمیلی، بالغ بر30درصد عرضه را به صورت اعتباری انجام دادند که کمک بسیاری به واحدهای صنعتی تکمیلی بود و کمک شایانی به ایجاد اشتغال کرد.شاهمیرزایی با اشاره به اینکه صنعت پتروشیمی در ارزآوری درکشورخوش درخشیده است، تأکید کرد: امسال بنا داریم فاصله ظرفیت نصب شده و تولید صنعت پتروشیمی را کاهش دهیم تا راهبرد مقام معظم رهبری که به ما تکلیف شده تحقق یابد. با اقدام هایی که مدیریت صنایع پایین دستی شرکت ملی صنایع پتروشیمی در دستور کار دارد، از افزایش قیمت ها و تورم، ممانعت می شود  و گام اول شعار سال که مهار تورم است، محقق می شود.

 سرمایه گذاری ۱۰میلیارد دلاری در پروژه های زنجیره ارزش

عبدالحسین بیات، رئیس صندوق های بازنشستگی صنعت نفت به عنوان یکی از سرمایه گذاران فعال صنعت پتروشیمی، با بیان اینکه سرمایه گذاری های صندوق های بازنشستگی صنعت نفت کشور از طریق هلدینگ سرمایه گذاری «اهداف» انجام می شود، افزود: رویکرد این صندوق همواره توسعه زنجیره ارزش بوده و سیاست کاری ما مدل توسعه میدان تا بازار است. هم اکنون در ایران خلأ زنجیره ارزش و صنایع تکمیلی وجود دارد و این صنایع متأسفانه متولی خاصی در کشور ندارند، البته اقدام هایی از سوی برخی هلدینگ ها انجام شده که قابل تقدیر است.وی با استقبال از همکاری های خارجی با شرکت های بین المللی برای حضور در پروژه های داخلی و خارجی گفت: در دو سال اخیر برنامه های زیادی را برای جبران حلقه های مفقوده زنجیره ارزش در پروژه های زیرمجموعه خود همچون پتروشیمی خارک، پالایشگاه های نفت جی و سپاهان انجام داده ایم.رئیس صندوق های بازنشستگی صنعت نفت با تأکید بر اینکه این صندوق بیش از10میلیارد دلار پروژه در حوزه تکمیل زنجیره ارزش در دست اجرا دارد، اظهار کرد: پتروپالایشگاه دهلران، پتروپالایشگاه کنگان، پالایشگاه مهستان و ان جی ال ۳۱۰۰ از جمله این پروژه ها است، بر اساس برنامه ریزی صورت گرفته پروژه ان جی ال ۳۱۰۰ در نیمه اول سال آینده به بهره برداری خواهد رسید.بیات بابیان اینکه پارسال درمجموع یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون دلارسود بیشتر نصیب صندوق بازنشستگی صنعت نفت به واسطه حضور بیشتر در پروژه های زنجیره ارزش شده است، گفت: هم اکنون ۲۶ طرح فعال در صندوق های بازنشستگی صنعت نفت در حال اجراست و تلاش کردیم درصد پیشرفت ماهانه این پروژه ها از یک درصد به ۴ درصد برسانیم.وی پروژه ایران ال ان جی را یکی دیگر از پروژه های زنجیره ارزش در کشور دانست و افزود: ال ان جی قدرت رقابتی زیادتری نسبت به خطوط لوله گاز دارد، از این رو برای این حوزه نقشه راه بزرگی داریم و قصد داریم به هاب ال ان جی عسلویه و ایران تبدیل شویم.

 

عبور سود هلدینگ خلیج فارس از مرز ۱۳۵ هزار میلیارد تومان

عبدالعلی علی عسکری، مدیرعامل شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس درنشست تخصصی چهاردهمین همایش بین المللی صنعت پتروشیمی ایران باعنوان «نقشه راه توسعه زنجیره ارزش صنعت پتروشیمی ایران» گفت: این شرکت پارسال ۹۵ هزار میلیارد تومان سود خالص داشت و این رقم امسال از مرز135هزارمیلیارد تومان عبور می کند. همچنین این شرکت پارسال ۶.۲ میلیارد دلار درآمد ارزی داشت و فروش داخلی آن نیزخوراک شمار زیادی از شرکت داخلی را تأمین می کند.علی عسکری با اشاره به اینکه این شرکت ۲۸ پروژه به ارزش ۱۵ میلیارد دلار در دست اجرا دارد، گفت: خروج از خام فروشی یعنی تکمیل زنجیره ارزش، بنابراین در حال افزودن طرح های پایین دستی به طرح های شرکت هستیم و ایجاد پارک های پایین دستی را در دستورکار قرار داده ایم. همچنین پروژه پالایش گاز هویزه خلیج فارس این شرکت چند روز پیش با حضور رئیس جمهوری به بهره برداری رسید که ظرفیت جمع آوری روزانه ۵۰۰ میلیون فوت مکعب گازهای همراه نفت را دارد و به ثروت تبدیل می کند.مدیرعامل شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس با بیان اینکه احداث پارک های پایین دستی را با اولویت حاشیه خلیج فارس آغاز کردیم، اظهار کرد: مکران، جاسک، چابهار، پارسیان، نایبند وگناوه از جمله محل های در نظر گرفته شده برای احداث این پارک هاست که اجرای ۹ پارک قطعی شده و درحال دریافت مجوزهای لازم برای این طرح ها هستیم.

 

 بنا داریم در  1402  تولید محصول را به  ۸۰  میلیون تن افزایش دهیم

سرمایه گذاری 6 میلیارد دلاری

علی صنعتگر، قائم مقام شرکت سرمایه گذاری تجاری شستان هم دراین همایش اعلام کرد که برای تأمین سرمایه ۶ میلیارد دلاری فاز نخست پتروپالایش بندرعباس مذاکرات با سرمایه گذاران داخلی و خارجی در حال انجام است.

او با اشاره به اینکه گروه شستان در چهاراستان خوزستان، بوشهر، هرمزگان و سیستان و بلوچستان در حوزه نفت، گاز و پتروشیمی سرمایه گذاری کرده است، اظهار کرد: مهم ترین هدف ما در حوزه سرمایه گذاری تمرکز بر توسعه زنجیره ارزش افزوده است، زیرا سود سهامداران ما در این بخش خلاصه می شود. هم اکنون گروه شستان در بخش بالادستی در سه میدان گازی در جنوب کشور سرمایه گذاری کرده است. ضمن آنکه در پتروشیمی مکران بحث زیرساخت ها نسبت به دیگر راهبردها بسیار پر رنگ به نظر می رسد، از این رو همین جا دست سرمایه گذاران را برای ورود به این عرصه می فشاریم.      

قائم مقام شرکت سرمایه گذاری شستان ادامه داد: پروژه های پتروشیمی مرجان، بدر شرق، ۲۲ مخزن ذخیره سازی عسلویه، فاز دوم پتروشیمی بوشهر، فاز سوم پتروشیمی بوشهر و طرح توسعه پتروشیمی آریاساسول از دیگر طرح های شرکت سرمایه گذاری شستان است.

صنعتگر از اخذ  مجوزخرید کشتی حمل فرآورده های نفتی و پتروشیمی خبر داد و افزود: براساس برنامه ریزی های انجام شده در مجموع در پتروشیمی های مرجان و بوشهر در حوزه متان بیش از 3300 تن در سال محصول صنایع تکمیلی تولید خواهیم کرد، قصد داریم در این مجتمع ها متان را به ام تی او و ام تی او پلاس تبدیل کنیم.

 افزایش 10 میلیون تنی محصولات پتروشیمی

حسن عباس زاده، مدیر برنامه ریزی و توسعه شرکت ملی صنایع پتروشیمی با بیان اینکه هم اکنون ۷۰ مجتمع درصنعت پتروشیمی ایران فعال است که سه مجتمع از این تعداد یوتیلیتی است، افزود: ظرفیت نصب شده این تعداد مجتمع ۹۳ میلیون تن است که برای استفاده از این ظرفیت روزانه ۴۷.۵ میلیون تن معادل یک میلیون بشکه نفت خام خوراک وارد این صنعت ارزش آفرین می شود.

مدیربرنامه ریزی و توسعه شرکت ملی صنایع پتروشیمی با بیان اینکه ۷۰ درصد خوراک ورودی صنعت پتروشیمی ایران گاز است، تصریح کرد: سال ۱۴۰۱ حدود ۷۰ میلیون تن محصول تولید شده است که بنا داریم امسال این مقدار را به ۸۰ میلیون تن افزایش دهیم.

عباس زاده درباره فروش محصولات پتروشیمی ایران در سال ۱۴۰۱افزود: سال گذشته، 40 میلیون تن محصول به ارزش ۲۷ میلیارد دلارفروخته شد که ۲۸میلیون تن آن به ارزش۱۶میلیارد دلار، صادر و12میلیون تن معادل ۱۰میلیارد دلار نیز به فروش داخلی رسید. همچنین ظرفیت نصب شده صنعت پتروشیمی ایران در بخش محصولات پایه ۵۸ میلیون تن و در بخش میانی ۱۳ میلیون تن است و در بخش نهایی نیز20میلیون تن محصول را به فروش می رسانیم.

مدیر برنامه ریزی و توسعه شرکت ملی صنایع پتروشیمی با اشاره به طرح های در دست اجرای صنعت پتروشیمی افزود: هم اکنون این طرح ها که در برنامه های گذشته اجرای آنها شروع شده است حدود ۳۵ درصد پیشرفت فیزیکی دارند که حدود ۱۳ میلیارد دلار برای آنها هزینه شده و نیاز است برای تکمیل آنها سرمایه بیشتری جذب شود.

مدیر برنامه ریزی و توسعه شرکت ملی صنایع پتروشیمی با تأکید بر لزوم توسعه زنجیره ارزش متانول تصریح کرد: ایران در تولید محصولات پایه در منطقه پس از عربستان سعودی قرار دارد، کشورهای قطر، امارات، عمان، کویت و ترکیه نیز بعد از ایران قرار دارند.

 اختصاص نیمی از زمین های مکران برای توسعه صنایع پایین دستی

علیرضا منیری ابیانه، مدیرعامل شرکت توسعه پتروشیمی نگین مکران، نیز در این همایش با اعلام اینکه برای توسعه صنایع پایین دستی نیمی از زمین های منطقه چابهار معادل 1200 هکتار به شرکت های سرمایه گذار برای اجرای پروژه واگذار شده است، گفت: حمایت NPC باقیمانده زمین های موجود در این منطقه به پروژه های پایین دستی واگذار می شود. شرکت ملی صنایع پتروشیمی آمایش سرزمین خوبی انجام داده و هاب های پتروشیمی را در عسلویه و ماهشهر و در کنار دریا در نظر گرفته است. با این حال بندر چابهار کمترین فاصله را بازارهای بزرگ جهان همچون هند دارد، از این رو سرمایه گذاری در این منطقه از همه لحاظ برای سرمایه گذاران به صرفه است. هیئت وزیران در سال ۹۰ تصمیم بر ایجاد هاب سوم پتروشیمی در منطقه چابهار را گرفته است.

مدیر شرکت توسعه پتروشیمی نگین مکران تفاوت هاب پتروشیمی مکران با سایر هاب های پتروشیمی کشور را وجود تاریخ ۳ هزار ساله در این منطقه به لحاظ تمدن دانست و گفت: منطقه مکران برای صنعت پتروشیمی کارکرد مدیریتی، اقتصادی، محیط زیستی و اجتماعی دارد و امسال زیرساخت هایی همچون تامین برق، آب و یوتیلیتی در فاز نخست در این منطقه به بهره برداری می رسد.

 50 میلیارد دلار ارزآوری در 5 سال

ابراهیم بازیان، مدیرعامل شرکت شستا دراین همایش مدیرعامل صنعت پتروشیمی راصنعتی ارزش آفرین برشمرد که در اوج تحریم ها به کمک اقتصاد ایران آمد و گفت این صنعت در پنج سال گذشته 50 میلیارد دلار ارزآوری برای کشور به همراه داشته است.

بازیان با اشاره به ظرفیت های بالقوه و بالفعل صنعت نفت ایران افزود: با یک برنامه ریزی راهبردی می توانیم موقعیت خود را در منطقه و نظام بین الملل بهبود ببخشیم که این مهم بدون نگاه تحولی مبتنی بر تنظیم یک سند جامع که به وضوح تکلیف فعالین را در همه سطوح فراهم کند، امکان پذیر نخواهد بود.

مدیرعامل شرکت شستا زنجیره ارزش صنعت پتروشیمی ایران را یکی از مهمترین زنجیره های ارزش در جریان تولید کشور دانست و افزود: برای اثرگذاری در زنجیره ارزش صنعت پتروشیمی نیازمند بازطراحی معماری این بخش در عرصه تولید هستیم تا بتوانیم با تکیه بر توانمندی های خود مبتنی بر فرصت های پیش رو حرکت کنیم.مدیرعامل شستا با تاکید بر توجه بیش از پیش به بازار سرمایه و همچنین مشارکت همگانی برای توسعه طرح های پتروشیمی ادامه داد: در حال حاضر 24 درصد بازار سرمایه کشور منهای هلدینگ ها به صنعت پتروشیمی اختصاص یافته است. از این رو هر گونه برنامه استراتژیک بدون توجه به مشارکت در سطوح مختلف بی تاثیر است.