شرکت انتقال گاز ایران:
آغاز تزریق گاز به خط لوله «بیدبلند - بهبهان»
عملیات تزریق گاز به خط لوله ۳۰ اینچ «بیدبلند - بهبهان» با موفقیت انجام شد. عباس بیگلری، مسئول پروژه انتقال گاز «بیدبلند - بهبهان» دراین باره گفت: این عملیات موفقیت آمیز پس ازکنترل و تایید چک لیست های ایمنی پیش از راه اندازی PSSR، صدور مجوز تزریق از سوی دیسپچینگ ملی گاز، صدور پروانه عملیات ویژه از سوی اچ اس ئی منطقه یک عملیات انتقال گاز و تأیید انجام شد. به گفته وی، این پروژه به طول ۴۵ کیلومتر حد فاصل ایستگاه لانچر درمجاورت پالایشگاه بیدبلند ۱ تا ایستگاه رسیور در جنوب شرقی شهر بهبهان و به منظور افزایش، تقویت و توسعه ظرفیت گاز ورودی به نیروگاه، کارخانه سیمان این شهر و تأمین خوراک پتروشیمی گچساران و گازرسانی به مجموعه روستاهای کردستان و آب امیری هم اکنون قابل بهره برداری است.
مسئول پروژه انتقال گاز «بیدبلند - بهبهان» با بیان اینکه این خط لوله از تأسیسات تقویت فشار گاز شهید کاوه پیشه منشعب شده است، اظهار کرد: این خط لوله با استفاده از یک انشعاب ۱۶ اینچ برای نیروگاه، یک انشعاب ۱۰ اینچ برای تقویت گازرسانی به شهر بهبهان، یک انشعاب ۱۲ اینچ برای کارخانه سیمان، یک انشعاب ۸ اینچ برای روستای کردستان و یک انشعاب ۴ اینچ برای روستای آب امیری فراهم می کند. بیگلری ادامه داد: نیروگاه بهبهان اکنون از خط لوله ۱۶ اینچ قدیمی بیدبلند - شیراز تغذیه می شود که اجرای این پروژه سبب افزایش برق تولیدی نیروگاه و سرانجام توسعه صنایع پایین دستی در منطقه خواهد بود.
وی برخی چالش های اجرای پروژه را عبور از رودخانه پر آب مارون به عرض ۴۰۰ متر و عبور از زمین های کشاورزی با شبکه های متعدد آب رسانی زیر زمینی اعلام کرد.
مسئول پروژه انتقال گاز «بیدبلند - بهبهان» تصریح کرد: عبور از رودخانه مارون به روش CCW به طول ۱۷۰ متر و در دو بخش انجام شد و عبور از زمین های کشاورزی و قطع و وصل مجدد لوله های شبکه های آبرسانی، با همکاری حداکثری با کشاورزان در فصل مناسب انجام و فعالیت ها به نحوی مدیریت شد که رضایت این عزیزان جلب و در روند تولید محصولات مربوطه اختلال ایجاد نشود. بیگلری با اشاره به در حال احداث بودن قطعه دوم این پروژه در حد فاصل بهبهان تا شهر گچساران توضیح داد: در ادامه خط بیدبلند - بهبهان، قطعه دوم پروژه با قطر ۲۰ اینچ و به طول ۶۲ کیلومتر در حال احداث است تا اهداف پروژه از جمله تأمین خوراک پتروشیمی خلیج فارس، تغذیه مجتمع های صنعتی، مصرف کنندگان شهری و روستایی نیز به طور کامل محقق شود. به گفته وی، این پروژه اکنون پیشرفت حدود ۴۰ درصدی دارد و طبق برنامه پیش بینی شده زمستان امسال به بهره برداری می رسد.
شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه تهران
انتقال سالانه ۵۰ میلیارد لیتر نفت و فرآورده در بزرگ ترین ترمینال نفتی کشور
مدیر شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت ایران منطقه تهران در تشریح مهم ترین اقدام های یک سال بر اجرای گام به گام پروژه ها برای تحقق اهداف و رسالت این مجموعه و پیشگام با صنعت انتقال نفت تأکید کرد. مجتبی بشارتیان بااشاره به نقش آفرینی بزرگ ترین ترمینال نفتی کشور درجابه جایی فرآورده های نفتی و اشتراک انتقال مستقیم با6 منطقه از مناطق دوازده گانه شرکت وتأمین سوخت موردنیاز کلان شهر تهران و استان های نیمۀ شمالی کشورگفت: درصد بالایی ازحجم انتقال این منطقه با تلاش شبانه روزی کارکنان خدوم و زحمتکش این شرکت باانتقال سالانه50میلیارد لیتر نفت خام وفرآورده به پالایشگاه ها ومبادی مصرف در استان های هم جوار به صورت مستقیم و غیرمستقیم انجام می شود که این مقدار شامل انتقال سالانه ۲۰میلیارد لیتر نفت خام و ۳۰ میلیارد لیتر انواع فرآورده است که به صورت میانگین روزانه ۸۵ میلیون لیتر انواع فرآورده و ۵۷ میلیون لیتر نفت خام انتقال می یابد. وی بهره برداری از مرکز انتقال نفت کاشان را از دستاوردهای منطقه تهران در سال ۱۴۰۱ نام برد و گفت: این پروژه از دو منظر حائز اهمیت است. نخست از حیث انتقال فرآورده ها از جنوب به پایتخت و دوم از نظر توسعه ارتباطات مخابراتی و اتصال شبکه فیبر نوری با راه اندازی اتاق رادیو و بهره برداری از ۴۰۰ کیلومتر فیبر نوری حدفاصل نائین به کاشان و ری از بندرعباس به تهران. مدیر شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه تهران افزود: سوخت از پالایشگاه های ستاره خلیج فارس و بندرعباس از طریق خط ۲۶ اینچ به رفسنجان منتقل می شود و پس از آن با دو خط ۲۰ و ۱۶ اینچی به نائین و سپس با خط ۲۰ اینچ به کاشان و از آنجا به تهران می رسد.
بشارتیان گفت: مقدار انتقال فرآورده تا پیش از راه اندازی این مرکز ۱۷۰ هزار بشکه در روز بود که بعد از راه اندازی به ۲۲۰ هزار بشکه در روز افزایش یافته است.
اقدام های زیست محیطی بر محور پیشگیرانه
وی به فعالیت های زیست محیطی منطقه اشاره کرد و با بیان اینکه اقدام های زیست محیطی بر محور پیشگیرانه و با رعایت دستورعمل های مربوط به بهداشت، ایمنی و محیط زیست (اچ اس ای) انجام می شود، اظهار کرد: اجرای پروژۀ اکسپوزسازی (رو کار کردن) لوله ها و تعمیرات مخازن از آن دست طرح هایی است که عملیاتی کردن آن، مصداق بارز اهمیت و توجه به حفظ و صیانت از محیط زیست است و منطقه برای تحقق آن گام های بلندی برداشته است. مدیر شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه تهران اضافه کرد: اکسپوزسازی منیفولد و مخازن درین مراکز انتقال نفت خام، ری – کرج، «نفت اصلی»، تأسیسات رشت و قزوین از جمله اهداف اجرایی منطقه تهران بوده تا لوله های فرسوده تعمیر و بازسازی شود و منیفولد مراکز انتقال به طور دائم در معرض پایش و بازدید روزانه بهره برداران قرار گیرد و با اطمینان کامل از ایمن بودن آنها عملیات انتقال فرآورده انجام می شود و باید اذعان کرد که این طرح در مراکز رشت و قزوین پایان یافته و در مرکز نفت خام ۸۰ درصد پیشرفت داشته است و در «نفت اصلی» و ری – کرج روند رو به رشدی را می پیماید
منطقه ۴ عملیات انتقال گاز
برگزاری نخستین نمایشگاه الکترونیکی اقلام مازاد تدارکات کالا
مدیر منطقه ۴ عملیات انتقال گاز گفت: نخستین نمایشگاه الکترونیکی مصور اقلام مازاد تدارکات کالا در سطح شرکت ملی گاز تهیه و در فضای اشتراکی شرکت انتقال گاز بارگذاری شده است. محمد کامل در حاشیه نشست قدردانی از فعالان انبارگردانی سال ۱۴۰۱، ایجاد نمایشگاه مصور اقلام مازاد در این منطقه را نشان از آغاز حرکت های نو در حوزه انبارداری در شرکت انتقال گاز خواند و گفت: این منطقه از سال ۱۳۸۵ با استقرار سامانه نرم افزاری بایگان دارای یک انبار مکانیزه مصور شد، به طوری که همه همکاران منطقه به عنوان کاربر سامانه می توانند بدون مراجعه حضوری به انبار، از طریق نرم افزار بایگان، تصویر و مشخصات اقلام انبار را مشاهد کنند. وی ادامه داد: کاربران منطقه هم می توانند از تازه ترین وضع سفارش خرید از طریق این نرم افزار مطلع شوند که به کمک همین امر در زمان و هزینه صرفه جویی و حداکثر بهره وری حاصل می شود. مدیر منطقه ۴ عملیات انتقال گاز افزود: این مجموعه امسال و برای نخستین بار در سطح شرکت ملی گاز و با هدف تسریع و تسهیل در تعیین تکلیف اقلام مازاد بر نیاز، نسبت به تهیه نمایشگاه الکترونیکی مصور اقلام مازاد و اشتراک گذاری تصویر و مشخصات همه اقلام مازاد منطقه در فضای اشتراکی شرکت انتقال گاز ایران، اقدام کرد تا همکاران مناطق بدون حضور فیزیکی در انبارهای منطقه ۴ عملیات، اطلاعات و تصاویر اقلام مازاد منطقه را برای اتخاذ بهینه ترین تصمیم در اختیار داشته باشند. کامل گفت: اسفندماه سال ۱۴۰۱، انبارگردانی انبار مرکزی و فرعی سیس آباد با موجودی ۸ هزار و ۹۶۳ قلم کالا، به صورت کامل و بدون مغایرت انجام شد که تعهد و دقت همکاران پرتلاش تدارکات و عملیات کالا را نشان می دهد.
مجتمع گاز پارس جنوبی
ارسال روزانه 10 هزار تن اتان به پتروشیمی ها
مدیرعامل مجتمع گاز پارس جنوبی اعلام کرد که این مجموعه با ارسال روزانه ۱۰ هزار تن محصول تولیدی اتان به پتروشیمی های مستقر در منطقه، بزرگ ترین تأمین کننده خوارک صنایع پایین دستی کشور است. احمد باهوش گفت: اکنون روزانه ۱۰ هزار تن محصول تولیدی اتان مجتمع گاز پارس جنوبی به پتروشیمی های جم، آریاساسول، مروارید، کاویان و پتروایرانیان ارسال می شود که با تلاش و همت کارکنان خلاق و کارآمد در سراسر پالایشگاه های این مجموعه این مقدار افزایش خواهد یافت. وی با اشاره به تولید محصول اتان مجتمع گاز پارس جنوبی در سال ۱۴۰۱ تصریح کرد: پارسال با انجام تعمیرات اساسی دقیق و منظم و استفاده از قطعات و تجهیزات باکیفیت ایرانی، بیش از ۲ میلیون و ۱۹۴ هزار و ۲۹۰ تن اتان در پالایشگاه های مجتمع گاز پارس جنوبی تولید شد. مدیرعامل مجتمع گاز پارس جنوبی افزود: اکنون با آغاز فصل عملیات تعمیرات اساسی سال ۱۴۰۲ پالایشگاه های مجتمع گاز پارس جنوبی با رعایت دقیق مسائل ایمنی و با تلاش متخصصان و کارکنان نوآور در مسیر آماده سازی پالایشگاه های این مجموعه همسو با تولید مستمر و پایدار و چرخش اقتصادی کشور گام گذاشته ایم و امید داریم دستاوردهای مهمی در سال ۱۴۰۲ به دست آوریم. باهوش به تولید دو محصول پروپان و بوتان در این مجموعه نیز اشاره و اظهار کرد: در سالی که گذشت، بیش از ۳ میلیون و ۲۸۳ هزار تن پروپان و ۲ میلیون و ۲۸۶ هزار تن بوتان در پالایشگاه های پارس جنوبی تولید شد. طرح توسعه میدان مشترک گازی پارس جنوبی در قالب 13 پالایشگاه اجرایی شده که اکنون با بهره برداری از همه پالایشگاه های پارس جنوبی روزانه بیش از ۵۷۰ میلیون مترمکعب گاز تولید می شود.
شرکت پتروشیمی شهید تندگویان
روند افزایشی تولید و فروش برای چهارمین سال پیاپی
پتروشیمی شهید تندگویان در سال ۱۴۰۱ موفق به ثبت رکورد خیره کننده تولید، فروش و حفظ روند سوددهی طی چهار سال اخیر شد. تولید این شرکت پارسال ۱، ۲۱۶، ۱۲۸ تن بوده که بر این اساس ۸۶ درصد از برنامه مصوب تولید و ۷۷ درصد ظرفیت اسمی این شرکت تحقق یافته که نسبت به عملکرد سال پیش از آن (۱۴۰۰) ۱۰۵، ۴۹۳ تن افزایش داشته است. این شرکت پارسال ۶۶۵ هزار تن معادل ۸۷ درصد برنامه مصوب خود فروش داشته است، همچنین پارسال به منظور توسعه همکاری با شرکت های دانش بنیان داخلی برای داخلی سازی اقلام یدکی و ملزومات تولید موفق به داخلی سازی، نصب و راه اندازی تجهیزات و ماشین آلات حساس و بحرانی شامل گیربکس سانتریفیوژهای عمودی و افقی در واحدهای شیمیایی و کاترهای واحدهای پلیمری شده است. پتروشیمی تندگویان در بخش فروش محصولات به روش پرداخت اعتباری نیز در سال ۱۴۰۱ گام های درخشانی برداشته تا جایی که همسو با حمایت از صنایع پایین دست در بخش های آسیب پذیر صنعت و حمایت از اشتغال و مصرف کننده نهایی، این شرکت موفق به فروش ۷۵۳۲۸ محصول به صورت اعتباری شده است. براساس این گزارش، رفع موانع و گلوگاه ها و تداوم پایداری تولید رکورد عملکرد تولید ماهانه بالای یکصد هزار تن در ۱۰ ماه از سال ۱۴۰۱، صعود ۶ پله ای و کسب رتبه ۵۰ از منظر فروش در رتبه بندی یکصد شرکت برتر کشور IMI-۱۰۰ براساس ارزیابی سال مالی ۱۴۰۰ از سوی سازمان مدیریت صنعتی، از جمله دیگر دستاوردهای پتروشیمی تندگویان در سال ۱۴۰۱ محسوب می شود.
شرکت ملی گاز ایران
امکان صرفه جویی حدود ۷ درصدی مصرف گاز با سازوکار فرهنگی
مدیر هماهنگی و نظارت بر تولید شرکت ملی گاز ایران اعلام کرد که با سازوکار فرهنگی می توان مصرف گاز را ۵ تا ۷ درصد مدیریت کرد. احمد زمانی در سمینار علمی- پژوهشی فناوری های حوزه فرآورش گاز طبیعی که درساختمان ستاد این شرکت برگزار شد، به ضرورت هم پوشانی حوزه پژوهش با عملیات اشاره وتصریح کرد: کارویژه بخش پژوهش و فناوری در همکاری با بخش تولید، حرکت در مسیر داخلی سازی است.
وی با اشاره به نمره قابل قبول شرکت ملی گازایران در داخلی سازی تجهیزات اظهار کرد: روحیه وطن پرستی و شجاعت مدیران وکارکنان این شرکت سبب شد اقدام های قابل توجهی در روند داخلی سازی تجهیزات انجام شود. حجم بالای تولید گاز در زمستان با وجود تحریم های همه جانبه و ظالمانه غرب بدون تکیه بر توان بومی و داخلی سازی تجهیزات، امکان پذیر نبود.
به گفته مدیرهماهنگی و نظارت بر تولید شرکت ملی گاز ایران، اقدام هایی که در زمینه داخلی سازی مولکولارسیو، توربین ها، بحث های فولادی و بخش های ابزار دقیق و...انجام شده، سبب تولید پایدار در شرایط تحریمی شده است.
زمانی با اشاره به لزوم توجه به مقوله فرهنگ در مدیریت مصرف تصریح کرد: می توان با سازوکارهای فرهنگی حدود ۵ تا ۷ درصد مصرف گاز را مدیریت کرد. توجه به این موضوع که قیمت خوراکی که از پالایشگاه های گاز در اختیار صنایع قرار می گیرد، حدود ۲ تا ۳ درصد قیمت محصول نهایی است و همین خوراک در کشورهای اروپایی ۲۰ تا ۲۵ درصد قیمت نهایی محصول را به خود اختصاص داده، نشان از جذابیت بالای تولید در کشور دارد.
وی ادامه داد: در مقابل اما برای مباحث مربوط به مدیریت مصرف هم در صنایع و هم در بخش خانگی جذابیت و مشوق جدید در نظر گرفته نشده است.
مدیر هماهنگی و نظارت بر تولید شرکت ملی گاز ایران در ادامه به معضل ناترازی حدود ۲۰۰ میلیون مترمکعبی گاز در روز با توجه به افزایش تقاضا اشاره کرد و گفت: شدت تقاضا در زمستان سبب کاهش فشار در شبکه یا همان افت فشار شد، این در حالی بود که شبکه، امکان تأمین گاز را داشت اما سازوکار کنتورهای خانگی به نحوی است که با کاهش فشار، خود به خود جریان گاز قطع می شود.
زمانی تأکید کرد: این اتفاق در حالی برای ۱۷ هزار مشترک رقم خورد که شرکت در همان زمان، گازرسانی پایدار برای ۲۷ میلیون مشترک را به ثبت رسانده بود. به عبارتی ۹۹.۹ درصد نمره گازرسانی از تولید تا توزیع برای شرکت ملی گاز ایران در زمستان ثبت شد که موفقیت بزرگی است، اما همان کاهش فشار برای ۱۷ هزار مشترک این موفقیت را تحت تأثیر قرار داد.
وی با ارائه آماری از مقدار فرآورش گاز در پالایشگاه های کشور در زمستان، به تولید روزانه ۸۵۰ میلیون مترمکعب گاز اشاره و اظهار کرد: با برنامه ریزی های انجام شده و مدیریت فرآیند، تابستان امسال تلاش داریم تولید و فرآورش گاز را ۶ تا ۷ میلیارد مترمکعب افزایش دهیم.
شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه تهران
انتقال سالانه ۵۰ میلیارد لیتر نفت و فرآورده در بزرگ ترین ترمینال نفتی کشور
مدیر شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت ایران منطقه تهران در تشریح مهم ترین اقدام های یک سال بر اجرای گام به گام پروژه ها برای تحقق اهداف و رسالت این مجموعه و پیشگام با صنعت انتقال نفت تأکید کرد. مجتبی بشارتیان بااشاره به نقش آفرینی بزرگ ترین ترمینال نفتی کشور درجابه جایی فرآورده های نفتی و اشتراک انتقال مستقیم با6 منطقه از مناطق دوازده گانه شرکت وتأمین سوخت موردنیاز کلان شهر تهران و استان های نیمۀ شمالی کشورگفت: درصد بالایی ازحجم انتقال این منطقه با تلاش شبانه روزی کارکنان خدوم و زحمتکش این شرکت باانتقال سالانه50میلیارد لیتر نفت خام وفرآورده به پالایشگاه ها ومبادی مصرف در استان های هم جوار به صورت مستقیم و غیرمستقیم انجام می شود که این مقدار شامل انتقال سالانه ۲۰میلیارد لیتر نفت خام و ۳۰ میلیارد لیتر انواع فرآورده است که به صورت میانگین روزانه ۸۵ میلیون لیتر انواع فرآورده و ۵۷ میلیون لیتر نفت خام انتقال می یابد. وی بهره برداری از مرکز انتقال نفت کاشان را از دستاوردهای منطقه تهران در سال ۱۴۰۱ نام برد و گفت: این پروژه از دو منظر حائز اهمیت است. نخست از حیث انتقال فرآورده ها از جنوب به پایتخت و دوم از نظر توسعه ارتباطات مخابراتی و اتصال شبکه فیبر نوری با راه اندازی اتاق رادیو و بهره برداری از ۴۰۰ کیلومتر فیبر نوری حدفاصل نائین به کاشان و ری از بندرعباس به تهران. مدیر شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه تهران افزود: سوخت از پالایشگاه های ستاره خلیج فارس و بندرعباس از طریق خط ۲۶ اینچ به رفسنجان منتقل می شود و پس از آن با دو خط ۲۰ و ۱۶ اینچی به نائین و سپس با خط ۲۰ اینچ به کاشان و از آنجا به تهران می رسد.
بشارتیان گفت: مقدار انتقال فرآورده تا پیش از راه اندازی این مرکز ۱۷۰ هزار بشکه در روز بود که بعد از راه اندازی به ۲۲۰ هزار بشکه در روز افزایش یافته است.
اقدام های زیست محیطی بر محور پیشگیرانه
وی به فعالیت های زیست محیطی منطقه اشاره کرد و با بیان اینکه اقدام های زیست محیطی بر محور پیشگیرانه و با رعایت دستورعمل های مربوط به بهداشت، ایمنی و محیط زیست (اچ اس ای) انجام می شود، اظهار کرد: اجرای پروژۀ اکسپوزسازی (رو کار کردن) لوله ها و تعمیرات مخازن از آن دست طرح هایی است که عملیاتی کردن آن، مصداق بارز اهمیت و توجه به حفظ و صیانت از محیط زیست است و منطقه برای تحقق آن گام های بلندی برداشته است. مدیر شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه تهران اضافه کرد: اکسپوزسازی منیفولد و مخازن درین مراکز انتقال نفت خام، ری – کرج، «نفت اصلی»، تأسیسات رشت و قزوین از جمله اهداف اجرایی منطقه تهران بوده تا لوله های فرسوده تعمیر و بازسازی شود و منیفولد مراکز انتقال به طور دائم در معرض پایش و بازدید روزانه بهره برداران قرار گیرد و با اطمینان کامل از ایمن بودن آنها عملیات انتقال فرآورده انجام می شود و باید اذعان کرد که این طرح در مراکز رشت و قزوین پایان یافته و در مرکز نفت خام ۸۰ درصد پیشرفت داشته است و در «نفت اصلی» و ری – کرج روند رو به رشدی را می پیماید