حکمت های علوی؛  سياست نيكو

امام على (ع) فرموده اند:حُسْنُ التَّدبيرِ وَ تَجَنُّبُ التَّبذيرِ مِنْ حُسْنِ السِّياسَةِ؛ تدبير و آينده نگرى نيكو و پرهيز از ولخرجى، از نشانه هاى حسن سياست است. (غررالحكم، ج۳، ص۳۸۵)

شرح حدیث

مديريت صحيح، استفاده بهينه از نيرو، امكانات، شرايط و زمينه ها را مى طلبد. بنابراین با برنامه ريزى مى توان از هدر رفتن نيروها، بودجه ها، فرصت ها و استعدادها جلوگيرى كرد.برعكس، بى برنامگى و ريخت وپاش و هدر دادن امكانات، هم نشانه ضعف مديريت و ناتوانى در اجراى برنامه هاست، هم آنچه پيوسته دست نيافتنى باقى مى ماند، هدف است.

تاكنون، آسيب هايى كه از ناحيه نداشتن آينده نگرى و طرح و برنامه كوتاه مدت و درازمدت ديده ايم، كم نبوده اند. از ريخت و پاش در بودجه و هدر دادن سرمايه ها و نشناختن موقعيّت هاى مناسب نيز كم ضرر نكرده ايم.

براستى سياستمدار شايسته و مدير اجرايى لايق و كارگزار متعهّد كيست؟

مولاى ما حضرت امير (ع)، در اين جمله كوتاه، حسن تدبير و اجتناب از تبذير را از جمله نشانه ها و شاخص هاى حسن سياست مى داند و ... البته كه نشانه هاى ديگر هم دارد، مثل اخلاص، مردم دوستى و وجدان كارى كه محل طرح آن اينجا نيست.

بعضى ها در امور شخصى و اموال خودشان، هم برنامه ريزى دقيق دارند، هم حساب ريالشان را؛ اما در اموال عمومى و بيت المال، دست و دل بازى مى كنند و در برنامه هاى اجرايى قلمرو مسؤوليتشان، بى تدبيرند و بارى به هر جهت كار مى كنند.آيا اين جفا بر خلق خدا نيست؟!

 

پنج درس ناب زندگی از عبدالعظیم الحسنی(ع)

حضرت عبدالعظیم الحسنی، فرزند عبدالله بن علی، از نوادگان حضرت امام حسن مجتبی(ع) است که در عمر مبارک خود، محضر چهار امام معصوم(ع) را درک کرده و از شخصیت های بزرگ علمی و مورد اعتماد ائمه(ع) بوده است.

نکات ناب و درس های ماندگار از جناب عبدالعظیم الحسنی را می توان در سلوک و سبک زندگی ایشان به دست آورد و هم از روایات ماندگار و گوهر باری که ایشان راوی و امانت دار آن در مسیر نشر فرهنگ اهل بیت(علیهم السلام) بوده است.

درس اول: اهتمام به فرایض‏ و تطبیق زندگی با اندیشه اهل بیت (ع)

یکی از خصوصیات مشهور و ماندگار این امامزاده جلیل القدر، عرضه کردن اعتقادات و باورهای دینی ومذهبی خود به امام معصوم(ع) وگرفتن تأییدیه ازایشان است.

درمنابع روایی نقل شده است: «حضرت عبدالعظیم(ع): خدمت مولاى خود علی ابن محمّدبن علی ابن موسى بن جعفر بن محمّد بن على بن حسین بن على بن ابى طالب امام هادى (ع) رسیدم. وقتى نگاه ایشان به من افتاد، فرمود: «خوش آمدى، اى ابوالقاسم! تو حقیقتا دوست ما هستی.»گفتم: «اى پسر رسول خدا! مایلم دینم را به شما عرضه کنم، اگر مورد پسند بود، بر آن ثابت باشم تا خداوند عز و جل را ملاقات کنم. امام (ع) فرمود: «اى ابو القاسم، عرضه کن.» در این حدیث اقرار به معارف ناب توحیدی، شهادت به ولایت امری حضرات معصومین(علیهم السلام) و ایمان و باور به حیات ابدی و تسلیم در برابر اوامر و نواهی الهی مشاهده می شود. این موضوع، بزرگترین درس و پیامی است که یک راوی مورد اعتماد امام معصوم(ع) به طور مستقیم و غیر مستقیم می تواند به شیعیان و محبان خاندان عصمت و طهارت (علیهم السلام) بدهد.

درس دوم: مراقبت و نگهداری زبان

یکی از نکات آموزنده و درس آموزی که در مجموعه روایات نقل شده از جناب عبد العظیم الحسنی(ع) در منابع روایی به یادگار مانده است، اهمیت و ضرورت حفظ و نگهداری زبان است. با یک حساب ساده بخوبی می توان گناهانی را برشمرد که ریشه و منشأ اصلی آنها در بی تقوایی و بی مبالاتی زبان مشاهده می شود، از طرفی انسان به واسطه زبان می تواند کسب فضایل و کمالات اخلاقی کند و به درجات رفیع دست یابد. توجه به کاربرد و کارایی مثبت زبان، از مواردی است که در روایات نقل شده از عبد العظیم الحسنی(ع) قابل مشاهده است: «حضرت عبدالعظیم (ع): به امام جواد (ع) گفتم: اى فرزند پیامبر خدا! از پدرانت براى من حدیثى روایت فرما .... فرمود: «پدرم، از جدّم، از پدرانش نقل کرد که امیر مؤمنان (ع) فرمود: انسان زیر زبان خود پنهان است». این روایت در واقع می تواند ترجمان برخی از آیات الهی باشد که باری تعالی فرموده است: «وَ لَوْ نَشاءُ لَأَرَیْناکَهُمْ فَلَعَرَفْتَهُمْ بِسِیماهُمْ وَ لَتَعْرِفَنَّهُمْ فِی لَحْنِ الْقَوْلِ؛اگر بخواهیم، آنان را به تو مى ‏نمایانیم تا آنان را با سیمایشان باز شناسى و [نیز] آنها را از طرز سخن گفتنشان مى‏ شناسى.»

تا مرد سخن نگفته باشد   عیب و هنرش نهفته باشد

درس سوم: دور اندیشی پادزهر پشیمانی

اگر اندکی در منشأ وعلت بسیاری از گرفتارها و مشکلاتی که برای انسان در زندگی به وجود می آید، دقت وتأمل کنیم، متوجه خواهیم شد که علت اصلی آنها ریشه در فقدان دوراندیشی و تدبیر دارد. براستی اگر انسان ها عواقب کارهای خود را مورد بررسی و دقت قرار می دادند، نه در دنیا موجب پشیمانی و گرفتاری می شد و نه در آخرت انگشت افسوس و پشیمانی به دهان می گرفتند. در روایتی طلایی و ماندگار از حضرت عبد العظیم الحسنی(ع) این چنین از امام جواد(ع)روایت و نقل می کند: به امام جواد(ع) گفتم: «اى فرزند پیامبر خدا! حدیثى از پدرانت برایم بازگو کن. فرمود: «پدرم، از جدّم، از پدرانش نقل کرد که امیر مؤمنان (ع) فرمود: تدبیر قبل از انجام کار، از پشیمانى پیشگیرى مى ‏کند.»

  درس چهارم: اکسیری برای درد و رنج آخرت

کم نیستند افرادی که به دنبال راه حلی برای نجات از درد و رنج آخرت می گردند، از طرفی بسیاری از افراد برای نجات و خلاصی از گرفتاری های دنیوی و اخروی نه با نسخه صحیح آشنایی دارند و نه راه صحیح را در پیش می گیرند، از این رو همواره در درد و رنج مسیر اشتباه قرار دارند.

در روایت زیبایی از عبد العظیم الحسنی(ع) یکی از راهکارهای اخلاقی برای کاستن از درد و رنج اخروی، صبر و بردباری در برابر ناملایمات رفتاری دیگران معرفی شده است: ایشان به نقل از امام هادى (ع) فرمود: «هنگامى که خداوند با موسى بن عمران (ع) سخن مى ‏گفت، ... موسى گفت: پروردگارا! پاداش کسى که به خاطر تو بر اذیّت و آزار مردم و دشنام آنها شکیبایى ورزد، چیست؟فرمود: اى موسى! او را در سختى‏ هاى روز قیامت، کمک خواهم کرد.»

  درس پنجم: برخورد قرآنی با مردم

یکی از زیباترین و با شکوه ترین مکارم و فضایل اخلاق اجتماعی که خدای متعال با عبارت اعجاز گونه آن را به بندگان خود بیان کرده، این آیه شریف است: «وَ قُولُوا لِلنَّاسِ حُسْنا؛و با مردم [به زبانِ‏] خوش سخن بگویید.»

عبدالعظیم الحسنی، روایتی را نقل می کند که گویی ترجمان این آیه شریف است؛ چرا که نحوه برخوردصحیح واخلاق مدارانه رابه تصویرکشیده است: حضرت عبدالعظیم الحسنی (ع) روایت می کند که به امام جواد(ع) گفتم: اى فرزند پیامبر خدا! از پدرانت براى من حدیثى روایت فرما ....فرمود: «پدرم، از جدّم، از پدرانش نقل کرد که امیر مؤمنان (ع) فرمود: شما هرگز نمى‏ توانید مردم را با مال، بهره ‏مند سازید. پس با آنها با اخلاق و خوشرویى برخورد کنید؛ چرا که من از پیامبر خدا(صلى الله علیه و آله) شنیدم که مى‏ فرمود:«شما نمى ‏توانید مردم را با اموال خود بهره‏ مند سازید. پس با اخلاق خوب با آنان برخورد کنید.»

 

عطر ماندگار:  از بیانات رهبر معظم انقلاب

 فرهنگ پهلوانی

 ورزش باستاني كشورمان، يك تاريخ و يك فرهنگ محسوب مي شودكه درطول ساليان باجوانمردي، گذشت وايثارعجين شده است . براي رشد سنت ها وخصلت هاي ويژه پهلواني كه همان ديانت و جوانمردي است، زورخانه ها در كشور باید با برخورداري از آخرين پيشرفت هاي علمي و تكنيكي حفظ و تقويت شود.

بياييد اين ورزش را با جزیيات آن كه بسيار متين و با وقار است و باطراوت روحاني كه پس از ورزش باستاني كامل به انسان دست مي دهد و با كمتر ورزشي در دنيا قابل مقايسه است را زنده و احيا كنيد...

محیط معنوي، همان محيط پهلواني ديرين ورزشكاران قديمي خود ماست؛ آنهايي كه وقتي وارد گود ورزشي مي شدند، خاك گودرا مي بوسيدند، آنهايي كه هميشه ورزش را با نام خدا شروع مي كردند و با نام خدا تمام مي كردند، با بسم الله شروع مي كردند و با دعا تمام مي كردند.

ورزش باستاني، ورزش بسيارخوب ومهمي است. اين ورزش را ادامه دهيد و پيش برويد.

آغاز ثبت نام سومین دوره مسابقات سراسری قرآن كریم ستاد وزارت نفت

محسن قاسمی، قاری بین المللي قرآن کریم و کارشناس دارالقرآن ستاد وزارت نفت از آغاز ثبت نام برای برگزاری سومین دوره مسابقات سراسری قرآن کریم ستاد وزارت نفت خبرداد. وی گفت: این دوره از مسابقات که ویژه کارکنان وخانواده آنهاست، همانند دو دوره قبل در ۸ گروه سنی و ۱۱ رشته قرآنی از جمله حفظ، قرائت، ترتیل، صحیح خوانی، مفاهیم قرآنی و نهج البلاغه، اذان و قصه گویی برگزار می شود. این قاری بین المللی اظهار کرد: ویژگی اصلی مسابقات این است که فضای مسابقه و رشته ها طوری دیده شده که افزون برجنبه رقابتی، جنبه آموزشی نیز داشته باشد و موجب رشد و ارتقای شرکت کنندگان شود. قاسمی تصریح کرد: پس از برگزاری مسابقات و اعلام نتایج، نفرات برگزیده در گروه کارکنان مربوط به رشته های حفظ، قرائت، ترتیل، مفاهیم و اذان به مرحله بعد یعنی مسابقات وزارت نفت راه خواهند یافت. وی گفت: به حول و قوه الهی، تاکنون دو دوره مسابقات سراسری قرآن کریم ستاد وزارت نفت برگزار شده ومقدمه ای بوده است برای شناسایی و جذب کارکنان و خانواده هایی که علاقه مند به فعالیت ها و حضور در برنامه های قرآنی هستند. قاسمی اظهار کرد: خداوند را شاکریم که بعد از برگزاری مسابقات، شاهد برگزاری کلاس های قرآن ومحافل قرآنی در زیر مجموعه های ستاد وزارت نفت بوده ایم؛ اگرچه کافی نیست و در ابتدای راه قرار داریم؛ اما با استمرار و پشتکار مسؤولان و نمایندگان قرآنی ستاد، شرایط قطعا بهترخواهد شد و از خداوند هم می خواهیم که مارا دراین امر معنوی یاری کند و بتوانیم وظایف قرآنی خود را به نحو احسن انجام دهیم.