در مسیر خودکفایی
مشعل سیاست های اقتصاد مقاومتی، از سال ها پیش به عنوان راهکاری برای مقابله با تحریم ها و تهدیدهای بین المللی از سوی مقام معظم رهبری(مدظله العالی) پایه ریزی و ابلاغ شد و در ادامه، هر سال حمایت از شرکت های داخلی و بی نیازی از خارج مورد تاکید قرار گرفت. صنعت گاز نیز در این مسیر توانسته است بخش قابل توجهی از نیازهای عملیاتی خود را با تکیه بر توان و ظرفیت شرکت های توانمند داخلی تامین کند. در این میان توجه به شرکت های داخلی، بویژه دانش بنیان ها در شرکت انتقال گاز ایران با توجه به در اختیار داشتن حدود 70 درصد از دارایی های فیزیکی صنعت گاز در دستور کار بوده و ستاد و مناطق عملیاتی تمام تلاش خود را به کار بسته اند تا در همه حوزه ها، تهدیدها را به فرصت تبدیل کنند و نقش سازندگان و تامین کنندگان داخلی همواره پررنگ تر شود. همسو با توانمندسازی شرکت های داخلی، کارکنان شرکت انتقال گاز ایران نیز توانسته اند بخشی از نیازهای این شرکت را با تکیه بر توان خود تامین کنند، به طوری که طی سال های گذشته، شاهد بومی سازی و داخلی سازی بسیاری از اقلام و تجهیزات راهبردی در بخش های مختلف این شرکت بوده ایم.
در ادامه گفت وگو با حسینعلی اسماعیلی، مدیر تدارکات و خدمات کالا و دبیر کمیته راهبری خودکفایی شرکت انتقال گاز ایران را می خوانیم.
هم اکنون چند درصد یا چه تعداد از اقلام، تجهیزات و کالاهای شرکت انتقال گاز ایران (در بخشهای خطوط لوله، تاسیسات و...) از منابع داخلی تامین می شود؟
تمام اقلام مورد نیاز صنعت انتقال گاز از طریق منابع داخلی و براساس قوانین حاکم تامین می شود. لازم به توضیح است که هنگام دریافت تقاضاهای ارسالی از مناطق 10گانه، امکان سنجی تامین یا جایگزینی اقلام با همکاری اعضای کمیته بررسی تقاضاها و امکان سنجی بومی سازی و ساخت بار اول از طریق سازندگان داخلی از سوی اعضای کمیته فنی و بازرگانی خودکفایی ستاد انجام می شود که در بررسی های صورت گرفته، بخش قابل توجهی از اقلام را شامل می شود.
به عنوان نمونه از اهم آنها می توان مواردی مانند روغن، فیلتر، لوله و اتصالات، اقلام مصرفی و اصلی ماشین های دوار و همچنین شیرآلات به همراه عملگر (ACTUATOR) را نام برد که یکی از مهم ترین آنها، قطعات یدکی توربوکمپرسورها برای انجام تعمیرات است که با جدیت در حال پیگیری است.
با هدف کاهش وابستگی به کالاهای خارجی، چه اقدام های مهمی انجام شده است؟
از طریق تشکیل کارگروه های تخصصی و خبرگی خودکفایی در سطح مناطق 10گانه و ستاد شرکت انتقال گاز ایران به حول و قوه الهی اقدامات مهم و ارزنده ای انجام شده است. با شناسایی و اولویت نیازهای عملیاتی و اقلام پرمصرف که منشأ تامین خارج از کشور را داشته، تشخیص و امکان سنجی تامین و ساخت بار اول از طرق مختلف با همکاری پارک های علم و فناوری و همچنین شرکت های توانمند و دانش بنیان در دستور کار بوده و به منابع مذکور فرصت مطالعاتی و پژوهشی برای عملیاتی کردن دانش را میدهیم تا ان شاءالله در بخشی از کالاها و فعالیت هایی که نیاز شرکت است، سرمایه گذاری کنند.
آیا در حوزه خودکفایی و بومی سازی تجهیزات، چشم انداز، برنامه و نقشه راه مشخصی ترسیم شده است؟
بله، با توجه به رویکرد شرکت انتقال گاز ایران در حمایت از سازندگان داخلی و بومی سازی، در ابتدای کار، نقشه راه با توجه به چشم انداز برنامه های توسعه ای دولت ترسیم و به مناطق عملیاتی انتقال گاز ابلاغ شد. ارزیابی عملکرد و پایش پیشرفت پروژه ها با به روزرسانی اهداف و برنامه نیز در دستور کار است.
با تامین تجهیزات از منابع داخلی چه میزان صرفه جویی حاصل شده است؟ در صورت امکان به صورت درصدی بگویید یا گزارشی از صرفه جویی یکساله یا دوساله ارائه کنید.
هدف خدمت بوده است، از این رو همسو با منویات مقام معظم رهبری(مدظله العالی) و تحقق شعار سال گذشته مبنی بر تولید، دانش بنیان، اشتغال آفرین با حمایت از شرکت های دانش بنیان و توانمند داخلی در ساخت تجهیزات مورد نیاز این شرکت اقدامات چشمگیری صورت گرفته است، به نحوی که ساخت داخل ها منتج به کاهش هزینه ها به میزان حداقل 60 درصد رسیده است.
چه اقداماتی برای تحقق شعار سال در سطح شرکت انتقال گاز ایران انجام شده است؟ آیا برای پیشبرد اهداف شعار سال، به تفکیک برای هر منطقه برنامه خاصی تعریف شده است؟
با توجه به اینکه این موضوع از سالیان گذشته وجود داشته، هم افزایی و اثربخشی با همه ذینفعان با هدف موضوع خودکفایی و افزایش استفاده از پتانسیل شرکت های تولیدکننده داخلی، بهبود مستمر در عملکرد و ارتقای کیفیت محصولات تولیدی صنعت و شناسایی نقاط ضعف و قوت خودکفایی در دستور کار بوده است، به نحوی که فرصت ها را بهبود و ارتقا داده و تهدید را به حداقل رسانده یا به فرصت تبدیل کرده ایم.
چگونه بر روند فعالیت مناطق عملیاتی نظارت می کنید؟ فعالیت مناطق از سوی ستاد سازماندهی می شود؟
طبق برنامه به صورت ماهانه گزارش پیشرفت پروژه های خودکفایی مناطق اخذ می شود، سپس از سوی اعضای کمیته مورد پایش و آنالیز قرار می گیرد و در صورت نیاز، اقدام اصلاحی و همکاری انجام می شود. از طرفی پروژه های پیشنهادی مناطق در ستاد مورد بررسی قرار می گیرد و پس از آن برای اجرا و ادامه فعالیت به مناطق اعلام می شود.
لطفا گزارشی از ساخت تجهیزات بار اول در سطح شرکت ارائه کنید.
ساخت انواع قطعات توربین های MAN، EM85، SIEMENS، ساخت انواع ترموکوپل های صنعتی، ساخت انواع کارت های کنترل توربین، ساخت انواع کارت های تابلوهایUPS و شارژر، پکیج سیستم کنترلی سوخت توربین AVON، سیستم وایبریشن مانیتورینگ جایگزینBENTLY NEVADA 7200، ساخت انواع ترانسمیترهای فشار، ساخت انواع فیلترها و روغن ها، شیرهای خودکار، ساخت برخی از انواع پیگ های تمیزکننده و ساخت قطعات توربوکمپرسور های گازی، همچنین ساخت و بازسازی قطعات داغ توربین های گازی و سنسورهای وایبریشن با توجه به تنوع موجود در دستور کار است.
در حوزه تعمیرات اساسی تا چه میزان از حضور شرکت های خارجی بی نیاز شده ایم؟
با توجه به تحریم های یک جانبه و نیاز به تعمیرات اساسی در توربین های انتقال گاز، با اجازه دادن به شرکت های توانمند داخلی در ورود به این حوزه در حال حاضر در زمینه تعمیرات اساسی از شرکت های خارجی در حوزه خدمات تعمیراتی به صورت کامل بی نیاز شده ایم و هیچ توربینی به خارج از کشور ارسال نمی شود.
با توجه به پیشرفت و توان فنی بالای شرکت انتقال گاز ایران، برنامه ای برای بهره گیری از این ظرفیت و صدور خدمات فنی و مهندسی به کشورهای همسایه دارید؟
نظر به پتانسیل نیروی انسانی در شرکت انتقال گاز ایران و تجربیات گرانقدر به دست آمده طی سال های گذشته، نه تنها برای رفع نیازهای شرکت از وابستگی خارجی رهایی پیدا کرده ایم؛ بلکه آمادگی انجام همه فعالیت های مشاوره ای مهندسی ساخت داخل و خدمات تعمیراتی در این حوزه را به حول و قوه الهی خواهیم داشت.
در پایان اگر نکته ای باقیمانده، بفرمایید.
با توجه به ریسک بالای ساخت قطعات حساس و حیاتی در داخل کشور، شرکت انتقال گاز ایران همواره در این مسیر پیشقدم بوده و تهدیدها را به فرصت تبدیل کرده است. لازم به توضیح است بهبود، روندی بی پایان است که تلاش در این حوزه در دستور کار قرار دارد.
در پایان ضمن آرزوی سلامت و طول عمر برای مقام معظم رهبری(مدظله العالی) که همواره بیانات ایشان در مسیر حمایت از سازندگان داخلی و راهگشای مسؤولان نظام بوده، از همه عزیزانی که ما را در پیشبرد اهداف مقدس جمهوری اسلامی ایران کمک و یاری می کنند، بخصوص مدیرعامل و اعضای کمیته راهبری خودکفایی و اعضای کمیته فنی و بازرگانی خودکفایی شرکت انتقال گاز ایران کمال تشکر را دارم.