قیمت جهانی  نفت  به کدام سمت و سو می رود ؟

  روند حفاری در ذخایر نفت و گاز شیل ایالات متحده آمریکا کند شده،شمار دکل های حفاری برای هفته ها روند کاهشی داشته است و تازه ترین نظرسنجی بانک مرکزی دالاس در حوزه انرژی از تضعیف و کند شدن روند فعالیتها در بخش نفت خام و گاز طبیعی حکایت دارد.

برخی می گویند این شرایط، کاهش عرضه را رقم می زند و به دنبال آن باید شاهد بالا رفتن قیمت ها بود، برخی دیگر محتاطانه و با زیر نظر داشتن مسیر تقاضا، درباره ضعیف باقی ماندن وضع عرضه شک دارند و معتقدند این شرایط سبب می شود قیمت ها در سطوح کنونی تثبیت شود.

یکی از پاسخ دهندگان به نظرسنجی بانک مرکزی دالاس براین باوراست که در چنین شرایطی و اوضاع و احوال این روزها فعالیت در عرصه تولید، کاری بس دشوار است. وی همچنین چالش های اصلی پیش روی صنعت نفت و گاز ایالات متحده آمریکا را در شرایط کنونی به این موضوع خلاصه کرد که نظارت های دولتی درحال افزایش و سختگیرانه تر شدن است و هزینه ها تنها برای حوزه تجارت افزایش می یابد و شرکت های بیمه بخش های تجاری را ترک می کنند.

       اوضاع سخت در شرایط کنونی بازار   

باقی ماندن در عرصه تولید در اوضاع کنونی سخت و دشوار به نظر می آید و افرادی که در این بخش فعال هستند، اقدام هایی را برای اطمینان از باقی ماندن در این تجارت انجام می دهند. اینکه رشد تولید جزو اولویت های اصلی نیست، پیش تر به طور جدی ثابت شده است، اما این تنها مربوط به رشد تولید نیست، حتی شرکت های فعال در صنعت حفاری هم فعالیتهای حفاری را محدود می کنند. به گزارش خبرگزاری رویترز، لوید هلمز، مدیر عملیات شرکت ئی او جی ریسورسز (EOG Resources) بتازگی دریک رویداد صنعتی که به میزبانی جی پی مورگان برگزار شد، گفت: ما مدت کوتاهی با تشدید بیشتر بازار فاصله داریم. شرکت خدمات حفاری بیکرهیوز، دوم تیرماه در گزارشی اعلام کرد که شرکت های انرژی آمریکا شمار دکل های فعال نفت وگازطبیعی خود را برای هشتمین هفته پیاپی کاهش داده اند و این رویداد برای نخستین بار ازماه ژوئیه سال ۲۰۲۰ تاکنون اتفاق می افتد. به طورطبیعی و منطقی، با کاهش فعالیت های حفاری باید منتظر کاهش عرضه و در نتیجه منتظرتأثیر مثبت آن برقیمت ها بود، مگر اینکه تقاضا هم ضعیف باشد که در آن صورت وضع ازحد معمول هم پیچیده تر می شود.

 ضعف جهانی تقاضا

یکی از پاسخ دهندگان به نظرسنجی بانک مرکزی دالاس در حوزه انرژی گفت: کاهش داوطلبانه روزانه یک میلیون بشکه ای عربستان که برای ژوئیه برنامه ریزی شده است و در عین حال کاهش مشابه در ماه مه نتوانست قیمت نفت را افزایش دهد و به نظر من این وضع نشان دهنده ضعف تقاضا در سراسر جهان است. وی افزود: رشد حدود 1.2 درصدی پیش بینی شده برای آمریکا در سال جاری میلادی، نشان از کندی تقاضای داخلی برای نفت دارد، در عین حال تولید داخلی این کشور با پیش بینی افزایش روزانه حدود 600 هزار بشکه ای در پایان سال جاری میلادی به 12 میلیون و 750 هزار بشکه در روز می رسد، این انتظارها از ادامه فشار بر قیمت نفت خام شاخص دبلیوتی آی آمریکا دارد. البته تقاضای نفت چین همچنان درکانون توجه است و درباره اینکه در ادامه سال به کدام سمت می رود، هیچ قطعیتی وجود ندارد، اشتهای اژدهای زرد برای نفت خام پیوسته درحال افزایش و رکوردها را جابه جا کرده است، اما این موضوع برای متقاعد کردن مدیران و فعالان حوزه انرژی مبنی بر اینکه روزهای روشن تری برای قیمت نفت در پیش است، کفایت نمی کند، زیرا توجه و همه نگاه ها به بانک های مرکزی جهان و به ویژه بانک مرکزی ایالات متحده معطوف شده است که ماه ها تلاش کرد موج تورمی را مدیریت کند. بانک مرکزی آمریکا ابتدا این موج را گذرا قلمداد می کرد، اما سپس اذعان کرد که یک مشکل است وپس از این برایش چاره اندیشی شد.

 دو افزایش نرخ بهره

جروم پاول، رئیس بانک مرکزی ایالات متحده آمریکا در تازه ترین گفته هایش اعلام کرد که این بانک حداقل دو افزایش نرخ بهره دیگر را تا پایان سال برنامه ریزی کرده است.  افزایش های پیاپی نرخ بهره که از سوی بانک مرکزی ایالات متحده در طول این دوران برای مدیرت رکود اقتصادی و تورم به کار گرفته شده است، بر هزینه های صنایع نفت و گاز تأثیرمی گذارد و به دلیل تأثیر مثبت افزایش آن بر دلار و تأثیر منفی بر هزینه های مصرف کننده، تقاضا را تحت تأثیرقرار می دهد. تنها بانک مرکزی آمریکا نیست که این روش را برای جلوگیری از تورم فزاینده و مدیریت رکود اقتصادی را به کار می گیرد، بلکه بانک مرکزی انگلیس هم بتازگی نرخ بهره را 50 واحد پایه افزایش داد که در پی این رخداد، قیمت نفت خام شاخص برنت دریای شمال چهار درصد کاهش یافت که فراتر از حد انتظار هم بود. افزایش قابل توجه نرخ بهره در انگلیس، نگرانی های فوری درباره تقاضای سوخت در این کشور وچشم انداز کل اقتصاد را برانگیخت، زیرا این سیزدهمین افزایش پیاپی است که بانک مرکزی انگلیس انجام داده است.

 محبوس درمحدوده معاملات

یک تحلیلگر گروه پرایس فیوچرز دراین باره به رویترز گفت: ما در محدوده معاملاتی محبوس شده ایم، اما نگرانی ها درباره اقتصاد و ازجمله اقتصادهای کلان، افزایش قیمت ها را متوقف می کند. یکی از پاسخ دهندگان به نظرسنجی بانک مرکزی دالاس با جمع بندی وضع کنونی گفت: ما هنوز برای حفظ تولید نفت در سطح کنونی سرمایه گذاری کمتری انجام می دهیم، در حالی که تقاضا از جمله در چین، روند افزایشی را طی می کند. این شرایط برای قیمت نفت سازنده است، با این حال، بانک های مرکزی، بازیگر اصلی در تعدیل تورم و نرخ های بهره است.اینکه آیا ما دچار رکود اقتصادی در ایالات متحده امریکا هستیم و اگر باشیم برای چه مدت تداوم خواهد داشت، بازارهای کالا و سرمایه را با تردیدهایی روبه رو می کند. شرایط نظارتی در ایالات متحده آمریکا نیز پابرجاست، دولت آشکارا از منابع انرژی جایگزین حمایت می کند و آنها را به روشی کاملا طبقه بندی شده بر نفت و گاز اولویت می دهد؛ از این رو، این موضوع هر گونه برنامه ای برای تولید نفت و گاز بیشتر در آینده را تحت تأثیر قرار می دهد. در مجموع با توجه به تصمیم اخیر ائتلاف تولیدکنندگان عضو سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) و غیر اوپک موسوم به «اوپک پلاس» برای کاهش عرضه نفت و فعالیت های محتاطانه در صنعت حفاری آمریکا، وضع عرضه نفت نگران کننده به نظر می آید، با این حال، اوضاع تقاضا هم نگران کننده به نظر می رسد، زیرا ترس از رکود مداوم ناشی از سیاست های پولی بانک های مرکزی به قوت خود باقی است و در حالی که این وضع ادامه دارد، قیمت نفت نیز احتمالا در همین بازه محدود باقی خواهد ماند.

منبع: اویل پرایس

نویسنده: آیرین اسلاو

مترجم: امیر دشتی