صندوق سرمایه گذاری خطرپذیر شرکتی راه اندازی می شود

صنعت پتروشیمی به دنبال مسیرهای جدید تامین مالی

مشعل     صنعت پتروشیمی در دوره تحریم های شکننده و سخت سال های گذشته تا امروز توانسته است بسیاری از نیازهای خود را در داخل کشور تامین کند. در این سال ها، روند تولید و توسعه پروژه های صنعت پتروشیمی یک روز هم متوقف نمانده است و همواره شاهد شروع پروژه های جدید و افتتاح پروژه های نیمه تمام بوده ایم.  کشورهای تحریم کننده صنعت نفت و پتروشیمی ایران اینطور گمان می کردند که با فشارهای اقتصادی، نیمه کاره گذاشتن یا حذف سرمایه گذاری های مشترک، پروژه های بزرگ این صنعت روی زمین باقی می ماند، اما صنعت پتروشیمی به عنوان صنعتی خود محور که مستقل از دولت عمل می کند، توانسته است سرمایه گذاری روی پروژه های بزرگ را نیز با اتکا به سرمایه داخلی به انجام برساند و در این میان حتی به دنبال شیوه های جدید تامین مالی و سرمایه گذاری در پروژه ها هم برود.

سرمایه گذاری خطرپذیر شرکتی (‏CVC‏) یکی از شیوه های تامین مالی و سرمایه گذاری است که هلدینگ های بزرگ پتروشیمی و به طور مشخص هلدینگ خلیج فارس آن در دستور کار قرار داده است و این شیوه می تواند برای پیشبرد اهداف صنعت پتروشیمی راهگشا باشد.

 تلاش برای سرمایه گذاری

سرمایه گذاری خطرپذیر شرکتی (‏CVC‏) طبق تعریف رسمی یکی از رویکردهای سرمایه گذاری جدید است که به دلیل ویژگی های منحصر به ‏فردی که دارد، با سرعت بسیار بالایی در حال گسترش است. در واقع امروزه و با مشاهده موفقیت های ‏چشمگیر صندوق های سرمایه گذاری خطرپذیر شرکتی، این صندوق ها به عنوان یک مدل سرمایه گذاری موفق در میان ‏شرکت ها از محبوبیت بالایی برخوردار شده اند.

شرکت های بزرگ زیادی در صنایع مختلف از جمله پتروشیمی با توجه به موقعیت و توان مالی و توانمندی ها، همچنین نیازی که به ‏ایده های نوآورانه و همکاری با شرکت های دانش بنیان دارند، به دنبال اشکال جدید سرمایه گذاری رفته اند؛ البته این تنها مسیری نیست که صنعت پتروشیمی در سال های گذشته تاکنون در دستور کار قرار داده است. یکی از روش های پیش بینی شده و کاربردی برای سرمایه گذاری در پروژه های صنعت پتروشیمی، صندوق پروژه در صنعت پتروشیمی است. صندوق پروژه به صندوق هایی گفته می شود که از طریق سرمایه گذاری خصوصی یا صندوق های بزرگی که در اصطلاح به آن صندوق در صندوق گفته می شود، فعالیت می کنند  و  زیرگروه آن می تواند انواع صندوق ها نظیر صندوق پروژه باشد.

به عبارت ساده تر این صندوق ها ظرفیت آن را دارند که بدون ایجاد بدهی، منحصرا به فعالیت و اجرای طرح ها بپردازند، اما نکته اساسی این است که مسیر تامین مالی مورد نظر مبتنی بر بازار سرمایه است.  یکی دیگر از پیگیری هایی که صنعت پتروشیمی در این سال ها برای مسیر سرمایه گذاری داخلی دنبال کرده، صندوق پروژه های پتروشیمی بوده است.

پیشتر شهرام رضایی، مدیر سابق سرمایه گذاری و رئیس امور بین الملل شرکت ملی صنایع پتروشیمی گفته بود که صندوق پروژه در واقع صندوق تخصصی تامین مالی برای صنعت پتروشیمی و گزینه خوبی برای سرمایه گذاری در صنعت پتروشیمی و تامین مالی پروژه ها بزرگ محسوب می شود.

یکی از موضوعات در مورد ماهیت و زمینه فعالیت این نوع صندوق این بوده که اگر هلدینگ ها به طور مستقیم اقدام و سرمایه گذاری نکنند، شرکت ملی صنایع پتروشیمی مجبور است با تضمین یا واگذاری خوراک و یا موارد دیگر که جزو انفال محسوب می شود، وارد عمل شود و در این شرایط دیگر ماهیت این صندوق عام می شود.

برای این که این صندوق عام شود، هم پیش بینی هایی صورت گرفته و سازمان بورس اعلام آمادگی و اعلام کرده است که هلدینگ ها می توانند 60 درصد سهم بگذارند و 40 درصد هم پذیره نویسی صورت گیرد. در حال حاضر هلدینگ خلیج فارس به عنوان یکی از بزرگ ترین شرکت های فعال در این عرصه یک پروژه صندوق تخصصی تامین سرمایه را با فرابورس شروع کرده است و اگر موفق باشد، سایر هلدینگ ها هم وارد خواهند شد.

 ایجاد صندوق سرمایه جدید

هلدینگ خلیج فارس به عنوان یکی از زیرمجموعه های بزرگ صنعت پتروشیمی که تعداد زیادی از پروژه های این صنعت را در دستور کار دارد، با رویکردی جدید نسبت به سرمایه گذاری پروژه ها، حالا صندوق سرمایه گذاری خطرپذیر شرکتی را در دستور کار قرار داده و اخیرا هم تفاهم نامه همکاری برای توسعه فعالیت های دانش بنیان در زنجیره ارزش پتروشیمی بین این هلدینگ و صندوق نوآوری و شکوفایی امضا و همزمان تاکید شد که تأسیس «صندوق سرمایه گذاری خطرپذیر شرکتی» از مفاد این تفاهم نامه است و این صندوق، فرصت سرمایه گذاری در بخش های مختلف دانش بنیان در صنعت پتروشیمی را فراهم خواهد کرد.

علی عسکری، مدیرعامل هلدینگ خلیج فارس با بیان اینکه قله افتخارات ما در صنعت پتروشیمی، شرکت های دانش بنیان هستند و اگر به لحاظ مالی تقویت شوند می توانند آینده بهتری را برای این صنعت رقم بزنند، اظهار کرد: اگر جنبه های مالی برای حمایت از شرکت های دانش بنیان توسعه یابد، این شرکت ها رشد خواهند کرد و ثمرات بسیار خوبی در اقتصاد کشور خواهند داشت.

مدیرعامل شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس با اشاره به تفاهم نامه این شرکت با صندوق نوآوری و شکوفایی تأکید کرد: با امضای این تفاهم نامه ، یکی از راهبردهای بزرگ هلدینگ خلیج فارس و حتی حوزه پتروشیمی کشور که سرمایه گذاری و حرکت به سمت زنجیره پایین دستی صنعت پتروشیمی است، محقق می شود.

او تاکید کرد که هدف هلدینگ خلیج فارس از تاسیس این صندوق حمایت از شرکت های دانش بنیان فعال در صنعت پتروشیمی است تا با تقویت بنیه مالی آنها، شاهد توسعه و روزآمد شدن فناوری در این صنعت باشیم.

 Cvc فرصت مناسب  در صنعت پتروشیمی

محمدصادق خیاطیان، رئیس صندوق نوآوری و شکوفایی نیز در این آیین با بیان اینکه صنعت نفت صنعتی بالغ است و خوشبختانه در کشور ما نیز ظرفیت های بسیار مطلوبی دارد، گفت: در این میان شرکت های دانش بنیان نیز از توانمندی های بالایی برای رفع نیازهای فناورانه این صنعت برخوردارند.

وی با بیان اینکه امروز بیش از هزار و ۲۰۰ شرکت دانش بنیان در حوزه های نفت، گاز و پتروشیمی فعال هستند، افزود: در این صنعت دو رکن «فناوری» و «سرمایه گذاری» نقش اساسی ایفا می کنند و شرکت های دانش بنیان در این میان توانسته اند در  رکن فناوری تا حدود زیادی نیازمندی های صنعت نفت، گاز و پتروشیمی را برطرف کنند.

خیاطیان اظهار امیدواری کرد که در آینده نزدیک با همکاری هلدینگ خلیج فارس شاهد توسعه زنجیره ارزش صنایع پایین دست صنعت پتروشیمی خواهیم بود.

وی با تأکید بر اینکه رفع نیازهای فناورانه صنعت پتروشیمی با کمک شرکت های دانش بنیان رقم خواهد خورد، گفت: در همین زمینه بر اساس تفاهم نامه مقرر شده است نیازهای فناوری حوزه نفت، گاز و پتروشیمی احصا شود و صندوق نوآوری نیز با شناسایی توانمندی های شرکت های دانش بنیان زمینه رفع نیازهای فناورانه صنعت پتروشیمی کشور را فراهم کند.

رئیس صندوق نوآوری و شکوفایی با اشاره به اینکه تأسیس صندوق سرمایه گذاری خطرپذیر شرکتی (cvc) با همکاری صندوق نوآوری و شکوفایی و شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس، از دیگر مفاد این تفاهم نامه است، افزود: این صندوق فرصت سرمایه گذاری در بخش های مختلف دانش بنیان در صنعت پتروشیمی را فراهم خواهد کرد. این قبیل همکاری ها، ظرفیت های بسیار مناسبی است که به رونق و توسعه شرکت های دانش بنیان صنعت پتروشیمی کمک می کند.

شرکت های بزرگ صنعت پتروشیمی و هلدینگ های بزرگ با ورود به این نوع سرمایه گذاری راه را برای همکاری با صنایع پایین تر و شرکت های کوچک و بزرگ دانش بنیان و فناورکه نیاز امروز صنعت پتروشیمی هستند، باز می گذارند. این رویکردکه از ابتدای دولت سیزدهم در وزارت نفت و شرکت ملی صنایع پتروشیمی آغاز شده و قوت گرفته، توانسته است تا امروز به مراحل عملیاتی برسد و این امیدواری وجود دارد که در آینده نزدیک این صندوق های سرمایه گذاری خطرپذیر شرکتی، نه تنها از شرکت های دانش بنیان و نوپا حمایت کند، بلکه تحولی در کاهش خام فروشی و توسعه زنجیره ارزش محصولات پایین دستی ایفا کند.