آتش سوزی ساختمان در اثر اتصال برق

صنعت نفت از صنايع پيچيده و با ريسک بالاست که بروز حوادث در آن می تواند خسارت های جاني و مالي جبران ناپذیری به همراه داشته باشد. در طول تاريخ، حوادث زيادي در اين صنعت رخ داده که پيامدهاي فراواني دربر داشته است؛ از این رو اهميت درس آموزی از حوادث و سوانح براي شناسايي مناطق پر ريسک چند برابر می شود. همان طور که می دانید، دانش به دست آمده در مورد علل حادثه، می تواند اجازه استقرار اقدام های پيشگيرانه و کاهش دهنده حوادث در محل را صادر کند، ضمن آنکه بازخورد ناشي از آن نیز باعث بهبود رفتار ايمني در افراد مستقر در فضاي صنعت نفت خواهد شد.

با بهره مندی از نکات «درس آموزی از حوادث»، می توان از نوع وقايع ناخواسته تشديدکننده و بازدارنده آن، عواقب احتمالي وقايع ناخواسته و... به اقدام های کنترلي که می تواند عواقب ناشي از حوادث را محدود کند، دست يافت. به دليل اهميت اين موضوع، هفته نامه «مشعل» قصد دارد با چاپ برخي «درس آموزی از حوادث صنعت نفت ايران و جهان»، گامي در مسير کاهش حوادث بردارد. در ادامه، درس آموزی از حادثه «آتش سوزی ساختمان در اثر اتصال برق» در يکي از مناطق عملياتي را می خوانید.

شما چه کاری می توانید انجام دهید؟

       واکنش به موقع و مناسب پس از مشاهده آلارم هشداردهنده در تابلو اعلان حريق  (Control panel)

       انجام ارزیابی ریسک حریق در ساختمان ها

       بازدید و ممیزی دوره ای ایمنی ساختمان ها اساس راهنماها و دستورالعمل های ابلاغی

       بازنگری در دستورالعمل های واکنش در شرایط اضطراری (ERP) و برگزاری دوره های آموزشی اثربخش، مانورها و تمرین های مقابله با شرایط اضطراری و هماهنگی های موثر در زمان شرایط اضطراری

       انجام بازدیدهای دوره ای وسایل و تجهیزات الکتریکی و همچنین بررسی دوره ای تجهیزات (F&G سیستم پایش شعله و گاز)

       ضرورت تداوم آموزش کارکنان حراست و تهیه دستورالعمل های اجرایی

شرح حادثه:

حدود ساعت ۱۶:۰۰ تابلوی سیستم اعلان حریق ساختمان نصب شده در اتاق نگهبان حراست در اثر عملکرد كنتور فعال می شود، بر اساس تصاویر دوربین های مداربسته اداره مرکزی آلارم دیداری حریق متعلق به پنل سیستم اعلام حریق نصب شده در اتاق نگهبان حراست در ساعت حدود ۱۶:۰۰ ثبت شده است، ولی آژیر اعلان عمومی حریق در ساعت حدود ۱۶:۰۰ به صدا درنیامده است. دوباره با فعال شدن دتکتور (وسیله ای که با آن می توان حریق یا اثرات جانبی آن مثل دود و حرارت را تشخیص داد) در ساعت ۱۶:۳۵ نگهبان حراست در ساختمان مرکزی شرکت متوجه صدای آژیر اعلان حریق و بوی سوختگی در ساختمان می شود.

او موضوع را تلفنی به کنترل حراست اطلاع داده و بنا بر اظهارات اقدام به گشت زنی در اطراف ساختمان کرده که متوجه هیچ گونه شرایط غیرعادی از قبیل دود یا آتش نمی شود. با تداوم صدای آژیر خطر ساختمان دوباره با کنترل حراست تماس گرفته و تداوم بوی سوختگی را گزارش می کند. در ساعت ۱۶:۴۵ مشاهده دود غليظ متصاعد شده از سقف ساختمان مرکزی، توسط نگهبان ساختمان یاد شده به دتکتور ایستگاه ایمنی و آتش نشانی شرکت گزارش می شود. کنترل آتش نشانی به محض اطلاع اقدام به اعزام گروه های عملیات اطفای حریق به محل حادثه می کند. اولین آتش نشانی پس از رسیدن به محل و مشاهده دود و وسعت آتش در انتهای طبقه فوقانی ساختمان مرکزی واقع در ضلع غربی ضمن درخواست نیروی کمکی اقدام به شروع عملیات جهت کنترل و مهار آتش می کند. با رسیدن گروه های آتش نشانی کمکی از دیگر مناطق عملیاتی و همچنین آتش نشانی شهرداری و فراخوان دیگر آتش نشانان و افسران آتش نشانی در ساعت ۱۸:۴۵ بعد از حدود 2:45 حریق به طور کامل مهار می شود.

آیا می دانستید؟

 با توجه به وجود سقف کاذب در ساختمان مذکور و ارتفاع حدود ٣ متر مابين سقف کاذب و سقف اصلی بر اساس استاندارد 72 NFPA می بایست از دتکتور حریق در ناحیه سقف كاذب و مسیر عبور کابل های برق از فضای مذکور استفاده می شد. خاموش کردن سیستم های سرمایشی و گرمایشی در روزهای تعطیل می تواند منابع احتمالی حریق را کاهش دهد.