بازار داغ پیش بینی نفت 100 و 120 دلاری
هشدار تحلیلگران
بازارهای جهانی نفت خام از نزدیک به دو هفته پیش پس از اعلام خبر تمدید کاهش عرضه داوطلبانه عربستان سعودی و روسیه تا پایان سال 2023 میلادی ناگهان روندی صعودی به خود گرفت تا جایی که اکنون شاهد دادوستد قیمت نفت خام شاخص برنت دریای شمال در سطوح 95 دلار برای هر بشکه و ثبت قیمت نزدیک به 97 دلار برای سبد نفتی سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) هستیم.بازار نفت پس از اعلام خبر تمدید کاهش عرضه روزانه یک میلیون بشکه ای عربستان و تداوم کاهش صادرات روزانه 300 هزار بشکه ای روسیه تا پایان دسامبر سال جاری میلادی در کنار اثر پیشین توافق کاهش عرضه جمعی اعضای ائتلاف اوپک پلاس (تولیدکنندگان سازمان کشورهای صادرکننده نفت اوپک و غیراوپک) تا پایان سال 2024 میلادی و در عین حال بهبود شرایط اقتصادی چین و نگرانی ها از تشدید کمبود عرضه در سه ماه پایانی امسال قیمت های جهانی نفت خام را در مسیر افزایش ناگهانی و ثبت رکوردهایی تازه قرار داد.
با توجه به تداوم این شرایط و معامله هر دو شاخص برنت دریای شمال و دبلیو تی آی نفت خام در سطوح بالای 90 دلار برای هر بشکه و چشم اندازهای اقتصادی پیش روی بازار نفت، تحلیلگران، بانک ها و مؤسسه های اقتصادی همچون گذشته با در نظر گرفتن شاخصه های مختلف و ارزیابی شرایط بازار نفت و عوامل تأثیرگذار بر آن پیش بینی درباره آینده قیمت های جهانی این کالای راهبردی را آغاز کردند و درباره نفت 100 و حتی 120دلاری هشدار می دهند. در همین حال، کول اسمید، رئیس هیات مدیره و مدیر پورتفولیوی مؤسسه اسمید کپیتال منجمنت (Smead Capital Management) به تازگی در گفت وگویی با پایگاه خبری بی بی ان بلومبرگ گفت: احتمال می رود قیمت نفت خام در مسیر رسیدن به 100 دلار و حتی 120 دلار برای هر بشکه باشد که این امر مستلزم حرکت تهاجمی خرید در بازارهای کنونی نفت است. وی معتقد است که عملکرد اقتصادی ضعیف چین به همان اندازه بد است و هنوز هم قیمت نفت سقوط نکرده است، ضعف اقتصاد چین اکنون باعث افزایش قیمت نفت نمی شود.
مدیر این مؤسسه مالی بر این باور است که عامل مهم برای اثرگذاری بر شرایط کنونی بازارهای جهانی نفت خام، کاهش مداوم عرضه است. اسمید می گوید: طرف عرضه خواستار حرکت سریع تر قیمتی بالاتر ازانتظار بازار است. وی بر این اعتقاد استوار است که باید پولی برای سود بردن از این بازار سرمایه ای راهی بازارها شود، زیرا اگر منتظر نفت 100 یا 120 دلاری باشیم، فکر می کنم مردم احساس می کنند که این موقعیت را از دست داده اند.
نگرانی از افزایش نرخ بهره
امسال تاکنون، نگرانی ها درباره اقتصاد چین، هرگونه افزایش قیمت نفت را متوقف کرده است. به گفته تحلیلگران و بانک مرکزی ایالات متحده آمریکا، شانس رهایی بسیار آرام از تورم و رکود اقتصادی در ایالات متحده افزایش یافته است، اما نگرانی ها درباره نیاز به افزایش بیشتر نرخ بهره با هدف مبارزه با تورم همچنان پابرجاست. ضعف اقتصاد چین بازارهای جهانی را وادار کرده است که رویکردی انتظار را در پیش گیرند تا دریابند که آیا سیاست های چین برای احیای بخش املاک و مستغلات و اعتماد مصرف کننده به نتیجه می رسند یا خیر! فعالان بازار انتظار دارند که بسته های تشویقی و محرک ها اضافی و اقدام های دیگر برای قرار دادن رشد اقتصادی و تولید صنعتی در مسیر دستیابی به اهداف مقام های چینی، در سال 2023 میلادی در دستور کار باشد. تحلیلگران بر این باورند که همزمان با این کاهش عرضه ائتلاف اوپک پلاس تشدید کمبود عرضه در بازارهای جهانی نفت خام را کلید زده است. به گفته تحلیلگران و آژانس های پیش بینی، کاهش عرضه اعضای اوپک پلاس و عربستان سعودی، همراه با تداوم افزایش تقاضا، منجر به کاهش سطح ذخیره سازی های نفت خام برای ادامه سال جاری میلادی می شود و این عامل از قیمت های نفت حمایت می کند.
محدودیت در عرضه نفت خام
با توجه به تمرکز سرمایه گذاران و معامله گران بازار نفت برافزایش قیمت نفت که نزدیک به 100 دلار برای هر بشکه دادوستد می شود، بعضی از انواع نفت خام تولیدکنندگان نفت در جهان، همین حالا هم بالاتر از قیمت های ثبت شده برای دو شاخص برنت دریای شمال و دبلیو تی آی آمریکا در بازارهای بورس لندن (آی سی ئی) و بورس نیویورک (نایمکس) و حتی نقطه عطف 100 دلاری معامله می شوند، که نشان دهنده انتظار برای عرضه محدود نفت است. براساس داده های گروه بورس اوراق بهادار لندن (LSEG)، قیمت واقعی نفت خام نوع «کوآ ایبوئه» (QuaIboe) نیجریه در معاملات روز دوشنبه، 27 شهریورماه از 100 دلار برای هر بشکه گذشت. بیارن شیلدروپ، تحلیلگر بانک سوئدی اس ئی بی (SEB) در گزارشی گفت: نفت خام نوع «تاپیس» مالزی دو هفته گذشته، 101 دلار و 30 سنت به ازای هر بشکه دادوستد شد.
قیمت نفت برنت و دبلیو تی آی
همسویی در کاهش عرضه محدود نفت خام
از آنجا که سرمایه گذاران روی چشم انداز کمبود عرضه در سه ماه چهارم پس از خبر تمدید کاهش عرضه داوطلبانه عربستان سعودی و روسیه متمرکز شده اند، قیمت نفت خام اکنون به بالاترین سطح خود در سال 2023 میلادی رسیده است.
روسیه و عربستان دو تولیدکننده بزرگ در ائتلاف اوپک پلاس هستند که بیشتر اعضای دیگر آن هم تولید نفت خود را همسو با توافق کاهش عرضه محدود می کنند. شیلدروپ گفت: اوضاع کلی این است که عربستان سعودی و روسیه مدیریت کامل بازارهای جهانی نفت خام را در دست دارند. قیمت نفت خام شاخص برنت دریای شمال به عنوان معیاری جهانی که برای تجارت بیشتر محموله های فیزیکی جهان استفاده می شود، اکنون نزدیک به 96 دلار برای هر بشکه معامله می شود.
نفت خام نوع «کوآ ایبوئه (QuaIboe) » نیجریه و بعضی از انواع دیگر نفت خام کشورهای تولیدکننده که در برابر شاخص برنت دریای شمال قیمت گذاری می شوند، اکنون به سطوح بالای 100 دلار به ازای هر بشکه رسیده اند. تحلیلگر بانک سوئدی اس ئی بی (SEB) معتقد است که نفت خام برنت تاریخ دار به احتمال زیاد به بالای 100دلار برای هر بشکه می رود، زیرا برای رسیدن به این سطح تنها به یک اشاره نیاز دارد. جیووانی استانوو، تحلیلگر بانک سوئیسی یو بی اس (UBS) پیش بینی کرده است که قیمت آتی نفت خام شاخص برنت دریای شمال سه رقمی خواهد شد. وی افزود: ما انتظار داریم نفت خام شاخص برنت دریای شمال طی ماه های آینده در محدوده 90 تا 100 دلار برای هر بشکه معامله شود و هدف پایان سال جاری میلادی 95 دلار به ازای هر بشکه خواهد بود.
منبع: رویترز و اویل پرایس
مترجم: امیر دشتی