حرفه ای که عشق می خواهد و صبوری
اینجا پارسیان به وقت اقماری ها
مشعل اقماری بودن در ماهیت خود یک حرفه است؛ حرفه ای که در کنار تخصص ها و فعالیت های شغلی، عشق می خواهد وبه پیشواز سختی رفتن ها. اقماری ها را جور دیگر باید دید، دو هفته فرسنگ ها دور از خانه و خانواده در مناطق عملیاتی و در سخت ترین شرایط جغرافیایی به ماموریت های سازمانی پرداختن بسیار طاقت فرساست؛ ماموریت هایی که در صورت کوچک ترین خلل، زنجیره ای از چالش ها در بخش های مختلف ایجاد خواهد شد. در روزهایی که به فصل سرد زمستان نزدیک می شویم، فعالیت کارکنان صنعت گاز در شرکت های پالایشی بیش از پیش خودنمایی می کند و حساسیت ها برای فرآورش حداکثری گاز افزایش می یابد. در این میان کارکنان شرکت پالایش گاز پارسیان که به صورت اقماری فعالیت می کنند، برای تامین گاز کشور بسیج شده اند تا تولیدات راهبردی این پالایشگاه از جنوب و به وسیله خطوط سراسری به دیگر مناطق کشور ارسال شود. خبرنگار «مشعل» در سفر به استان فارس با حضور در پالایشگاه پارسیان پای صحبت کارکنان واحد ثبت و اتاق کنترل این پالایشگاه نشسته و با آنها درباره کار و شرایط کاریشان صحبت کرده است که شرح آن در ادامه می آید.
کار در پالایشگاه ها، شرایطی خاص دارد؛ خاص از جهت دور از شهربودن و کسانی هم که در این مکان ها کار می کنند، دسترسی آسانی به شهرها ندارند. حال اگر موضوع اقماری بودن هم در میان باشد، تحمل شرایط سخت تر می شود. منظوراز اقماری ها کارکنانی هستند که به واسطه شرایط کاری مجبورند دو هفته یا بیشتر در پالایشگاه بمانند و پس از آن به «رست» یا همان استراحت بروند تا اوقاتی را در کنار خانواده شان بگذرانند.
خطرهای کار در پالایشگاه
مجید یعقوبی، سرپرست نوبتکار واحد تثبیت پارسیان 1 و 2 این پالایشگاه می گوید: 20 سال سابقه کار دارم. چند سالی در صنایع پتروشیمی فعالیت داشتم و پس از آن به پالایشگاه پارسیان آمدم. یعقوبی با مقایسه صنایع پتروشیمی و گاز می گوید: صنایع پتروشیمی و گاز هرکدام به نوبه خود پیچیدگی و سختی کار دارند. به لحاظ فنی پتروشیمی یکسری فرایندهای شیمیایی پیچیده تری دارد؛ با این حال خطرهای پالایشگاه های گاز به مراتب بیشتر است، همچنین حساسیت کار از لحاظ ایمنی و رعایت مسائل فرایندی که به ایمنی منتهی می شود نیز بیشتر است. به گفته وی، پالایشگاه پارسیان در دو فاز تعریف شده است. در بخش پالایش پارسیان 1 حدود پنج نفر از همکارانم در اتاق کنترل حضور دارند که به تناوب نفرات ممکن است در برخی شیفت ها کمتر باشند؛ در پارسیان 2 نیز چهار نفر هستند.
سرپرست نوبتکار واحد تثبیت پارسیان 1 و 2 یادآور می شود: سال های گذشته در فصول سرد و گرم شرایط ویژه ای داشتیم. این موضوع فعالیت ها و استرس ها را بیش از پیش افزایش می دهد.
پالایش حداکثری در 12 ماه سال
وی ادامه می دهد: در فصل زمستان با اولویتی خاص بر پالایش حداکثری و ارسال گاز به خطوط سراسری تاکید می شود. محدودیتی برای دریافت خوراک از بالادست نداریم و می توانیم نسبت به پالایش حداکثری اقدام کنیم.
یعقوبی با بیان اینکه در کمترین زمان موارد تعمیراتی را انجام می دهیم تا شاهد توقف پالایش گاز نباشیم، می گوید: مصرف گاز بخش خانگی در فصل تابستان کاهش می یابد؛ با این حال فرایند تعمیرات اساسی پالایشگاه ها آغاز می شود. از سوی دیگر تامین گاز نیروگاه ها و صنایع نیز در فصل تابستان در اولویت قرار دارد و برای اینکه در تامین گاز این بخش ها محدودیتی ایجاد نشود، در 12 ماه سال فرایند پالایش گاز تداوم دارد.
هر روز مناطق عملیاتی خاص است
سرپرست نوبتکار واحد تثبیت پارسیان 1 و 2 با بیان اینکه در فعالیت های عملیاتی همیشه شرایط خاص وجود دارد و استرس کار بالاست، می گوید: در طول سال شاهد رخ دادن شرایط خاص هستیم و برای مناطق عملیاتی هر روز خاص است. بخشی از شرایط در کنترل پالایشگاه نیست و در برخی موارد شاهد از سرویس خارج شدن ایستگاه تقویت فشار گاز یا ایجاد نشتی در خطوط انتقال هستیم که این موارد فرایند پالایش را تحت الشعاع قرار می دهند. زمانی که نتوانیم گاز تولیدی را به خطوط تزریق کنیم، فشار عملیاتی افزایش می یابد و کارکنان شرکت انتقال گاز ایران در کمترین زمان نسبت به رفع مشکل اقدام می کنند.
وی ادامه می دهد: تعمیرات اضطراری در پالایشگاه یا از سرویس خارج شدن یک پمپ نیز بخشی از فرایند پالایش گاز را محدود می کند که این موضوع در فصل زمستان و پیک مصرف به هیچ وجه قابل قبول نیست و باید نسبت به رفع آن اقدام کنیم. تا برطرف نشدن مشکل و آغاز مجدد پالایش حداکثری استرس بالایی بر همه مدیران و همکاران حاکم می شود.
ثبت رکورد
سرپرست نوبتکار واحد تثبیت پارسیان 1 و 2 اعلام می کند: در یکی از روزها، رکورد تولیدمان را به 83 میلیون مترمکعب رساندم؛ ثبت این رکورد بدون رخ دادن مورد تعمیراتی و ایمنی محقق شد.
یعقوبی با بیان اینکه برای ما کار ایمن بهترین خبر است، تصریح می کند: اگر حادثه ای رخ ندهد و بتوانیم با کیفیت خوبی فرایند پالایش گاز را انجام و گاز را به خط سراسری تحویل دهیم، یک روز خوب برای ما محسوب می شود. امیدواریم زمستان امسال نیز پربرکت و پربارش باشد و همکارانم با فعالیت شبانه روزی گاز مورد نیاز بخش های مختلف را تامین کنند.
آماده و هوشیار باشیم
رسول امیدان، نوبتکار ارشد اتاق کنترل، اهل اصفهان با 22 سال سابقه کار از ابتدا در پالایشگاه پارسیان فعالیت داشته است.
وی که چندسالی در سایت پالایشگاه حضور داشته و پس از آن به اتاق کنترل منتقل شده است، می گوید: شیفت های کاری ما 2 به 1 بود و حدود 12 سال است که به صورت 2 به 2 و اقماری هستیم. 14 روز در پالایشگاه هستم و 14 روز استراحت خود را به اصفهان می روم.
امیدان با اشاره به شرایط کاری پالایشگاه یادآور می شود: اتاق کنترل استرس خاص خود را دارد. با توجه به کنترل واحدها و شرایط عملیاتی پالایشگاه باید هر لحظه آماده و هوشیار باشیم.
نوبتکار ارشد اتاق کنترل پالایشگاه گاز پارسیان می گوید: در فصل زمستان به فراخور مصرف و نیاز کشور، پالایش گاز نیز باید افزایش یابد. به میزان افزایش تولید، شرایطمان نیز حساس تر می شود.
وی با اشاره به اتفاق ها و شرایط خاص زمستان سال گذشته می گوید: سال گذشته در منطقه لامرد و پالایشگاه شاهد بارش شدید بودیم. شیفت مقابل به دلیل وقوع سیل نتوانست در زمان خود به محل کار بیاید و مجبور شدیم تا نیمه های شب به شیفتمان که از صبح آغاز شده بود، ادامه دهیم.
امیدان با بیان اینکه کار اقماری مشکلات خاص خود را دارد، می گوید: به هرحال 14 روز از خانه و خانواده دور هستیم و در نبود سرپرست خانواده آنها با مشکلاتی مواجه می شوند. در طول این 22 سال به دلیل شرایط اقماری نتوانسته ام در بسیاری از مراسم های شادی و عزا حاضر شوم. این موضوع دیگر عادی شده و خانواده و اقوام با آن کنار آمده اند.