آرزوهای نوروزی

معمولا برای گزارش های نوروزی هر سال به یکی از سکوهای نفتی که در شرایط سخت و دور از سرزمین مادری هستند، می رفتیم، اما امسال سراغ یکی از واحدهای سخت عملیاتی در موقعیتی خاص رفتیم. منطقه عملیاتی گچساران در درون خود مجموعه ای از میدان های فعال را جای داده و از دهه ها قبل داستان نفت از کوه ها و پیچ وخم جاده ها و دشت ها این منطقه مثل رد پای لوله های نفت شروع شده است. در دو مرتبه ای که به این منطقه رفته ایم، هنوز فرصت نشده از همه مناطق بازدید و گزارش داشته باشیم و یکی از دلایل آن دوری و سختی مسیر برخی از مناطق عملیاتی مثل نرگسی و بی بی حکیمه یک است. راننده ای که ما را به منطقه عملیاتی بینک و ایستگاه تقویت فشار گاز «بینک» می برد می گوید چند سالی است در این جاده هر روز تردد داشته و تعداد پیچ های مسیر هر کدام از منطقه ها را می داند و توصیه می کند هیچ وقت سمت بی بی حکیمه یک نرویم چون 341 پیچ خیلی بدی دارد و تا چند روز بدن درد می گیرید. بعد می گوید «من هر روز کارکنان را جا به جا می کردم و بنده های خدا هر هفته برای شیفت جا به جا می شدند و دیگر عادت کرده اند.»

جاده ای که به قله بینک و واحد بهره برداری بینک می رسد، سختی زیادی ندارد. در همین پایین قله و ابتدای مسیر ایستگاه تقویت فشار گاز «بینک» قرار دارد. واحدی که حالا بیش از 20 سال از راه اندازی آن گذشته و قرار است به زودی توسعه هم داشته باشد. آنطور که ابراهیم یوسفی، سرپرست ایستگاه تقویت فشار گاز بینک می گوید کارکنان برای برنامه شیفت روزانه خود هر روز باید حداقل 140 کیلومتر و بیشتر را بروند و همین میزان مسافت را برگردند. یوسفی از سال 1383 که این مجموعه راه اندازی شده در ایستگاه تقویت فشار گاز حضور داشته و شاهد تغییرات و برنامه ریزی های مختلف آن بوده است.

او با اشاره به وظیفه اصلی این مجموعه برای جمع آوری گازهای همراه نفت از منطقه کلاستر و واحدهای بهره برداری و انتقال آنها به ایستگاه سیاه مکان و در ادامه ارسال به میدان بی بی حکیمه پس از تقویت فشار، گفت: این واحد روزانه 13 میلیون فوت مکعب گاز را تحویل می گیرد و همین میزان را با فشار بالاتر تحویل می دهد.

فرصت جبران برای خانواده

یوسفی با اشاره به تعداد نفرات و برنامه های شیفت بندی نفرات گفت: چهار نفر نیروی اصلی این واحد هستند که شامل یک اپراتور، یک استادکار و دو یونیت کار می شود. البته با توجه به حجم گسترده کار و فاصله مسیر کارکنان، نیاز است که نفرات این مجموعه بیشتر شود. دو نفر از نفرات روزکار و دو نفر شب کار و 4 روز هم استراحت هستند، هرچند که اگر برنامه فوق العاده ای باشد، نفرات معمولا در مجموعه حضور دارند.

وی به سختی مسیر و تردد هفتگی و روزانه کارکنان اشاره کرد و گفت: خود من هر روز 140 کیلومتر رفت و 140 کیلومتر برگشت در همین جاده تردد دارم. علاوه بر اینها گازهای همراه نفت هیدروژن و سولفوری که در محیط کارخانه وجود دارد، روی ریه نفرات تاثیر دارد. همچنین این محیط همواره در خطر انفجار و خوردگی خطوط است و نفرات باید مراقبت های لازم را داشته باشند.

او که از 32 سال قبل در همین مجموعه حضور داشته است، می گوید که روزهای مهم و حساس زیادی در زندگی خود و خانواده در مجتمع بوده که عدم حضورش باعث ناراحتی و دلخوری شده است. او افزود: لحظه تحویل سال و روزهای نوروز هم اینجا بوده ام و با همکاران تدارک سفره عید را می بینند و دور هم هستیم. در این سال ها زمان کمی را کنار خانواده بوده ام و آرزو می کنم در سال جدید بیشتر در کنارشان باشم و فرصت جبران برای آنها داشته باشم.

هفت سین را با ابزار کارمان می چینیم

محسن آقایی، تکنیسین مکانیک است و از 19 سال قبل در واحد تعمیرات مجتمع حضور داشته است. آقایی به کارهایی که برای سال تحویل با کمک همکاران انجام می دهند اشاره کرد و گفت: تجربه حضور در زمان سال تحویل در کنار همکاران را داشته ام. اینجا برنامه رسمی نداریم، ولی سین هفت سین را با ابزار کاریمان مثل سیم چین آماده می کنیم و دور هم جمع می شویم. ساعتی را کنار هم خوش می گذرانیم تا جای خالی خانواده حس نشود.

او برای خانواده و همکاران آرزوی سلامتی دارد و می گوید: امیدوارم وضعیت اقتصادی برای همه مردم ایران بهتر از قبل باشد و همه سلامت و خندان در کنار هم باشند.

آقایی افزود: واحد ما، شرایط سخت زیاد دارد باید با توجه به حساسیت صنعت نفت تحمل بیشتری داشته باشیم و وظیفه را درست انجام دهیم. کار ما در واحد تعمیرات به دلیل حضور در فضای باز و گرما و سرما سختی بیشتری هم دارد، اما در هر صورت جزو کار است و آن را قبول کرده ایم.

هر روز از 3 استان می گذریم

روح الله میری، تکنیسین ارشد مکانیک در حوزه تعمیرات است. او سابقه 15 ساله در بخش های مختلف صنعت نفت داشته و مدتی است در واحد تقویت فشار بینک مشغول به کار است. او درباره سختی کار اداره تعمیرات، به مشعل گفت: واحد تعمیرات، یک واحد عملیاتی پرکار است که کار تعمیرات تمام پمپ ها و کمپرسورها و ادوات دیگر را انجام می دهد. ماهیت این کار شبانه روزی است و عملا مسئولیت صحت و سلامت تجهیزات با ماست.

او با بیان اینکه تا به حال تحویل سال در محیط کار نبود و به دلیل حضور خانواده در منطقه سعی کرده همیشه در کنار خانواده باشد، گفت: سختی مسیر و رفت وآمد طولانی کار را فرسایشی می کند، اما در هر صورت ما به کارمان تعهد داریم و در هر شرایطی کارمان را انجام می دهیم. در واقع ما برای رسیدن به اینجا هر روز از سه استان می گذریم اما افراد کارخانه در واقع خانواده دوم ما هستند، چراکه بیشتر زمان ما در کنار همکاران می گذرد.

آرزوی سال بدون حادثه کنار هم

علی شریفی نیا، اپراتور ارشد واحد تقویت فشار گاز بینک است که از 12 سال قبل در این مجموعه حضور دارد. او هم درباره تابستان های گرم و شرجی این منطقه صحبت می کند، اما بلافاصله اضافه می کند که شرایط کاری سخت گذرا و ممکن است شرایط سخت و فشار کاری زیاد باشد، اما کارشان را دوست دارند. .

شریفی نیا با بیان اینکه چند باری در این سال ها زمان تحویل سال در واحد تقویت فشار و در کنار همکارانش بوده است، افزود: معمولا با همکاران وسایل و تنقلات و شیرینی را خریداری می کنیم یا از خانه می آوریم و هفت سین را به شکلی می چینیم. زمان تحویل سال هم مثل خانواده کنار هم هستیم.

اپراتور ارشد واحد تقویت فشار گاز بینک می گوید مهم ترین آرزو برای سال جدید، آرزوی سلامتی برای خانواده و همکارانم است تا سال بدون حادثه ای را در کنار هم داشته باشیم.

امیدواری برای تغییر قانون بازنشستگی

فریدون آبدان، اپراتور سرشیفت واحد تقویت فشار گاز بینک و اهل خوزستان است. به چهره اش اصلا نمی آید اما 39 سال سابقه کار دارد و دو پسرش فارغ التحصیل شده اند. او از معدود کارکنان قدیمی است که از 14 سالگی در آموزشگاه شهید رجایی آغاجاری درس خوانده و از سوم راهنمایی پس از قبول شدن در رشته مکانیک در صنعت نفت مشغول به کار شده است اما باید تا 6 سال دیگر و زمان بازنشستگی کار کند.

او هم همانند بسیاری از کارکنان در آستانه بازنشستگی از قانونی که مدت سال های فعالیت و کسر حق بیمه را برایشان محاسبه نمی کند، ناراضی هستند. آبدان افزود: من 39 سال سابقه کار دارم و تا 6 سال دیگر که با توجه به سن بازنشسته شوم، 45 سال سابقه کار دارم ولی همان 30 سال را برای من محاسبه می کنند، درحالی که حق بیمه این 15 سال از من کسر شده است.

او افزود: درخواست ما بازگشت این قانون به شرایط قبلی است، چراکه این مبلغ از جیب کارمند کم می شود و اجحاف است که ما در این هوای گرم و شرجی 98 درصد و مسیر طولانی 15 سال اضافه کار کنیم و این سال ها برایمان محاسبه نشود.

او برای سال جدید و لحظه تحویل سال آرزوی سلامتی و شادکامی برای همکاران خود کرد و گفت: امیدوارم در سال جدید همه مردم ایران و همکاران و جوانان در سلامتی و موفقیت و آرامش باشند.

محیط سالم باشد، کار هم خوب پیش می رود

روح الله کیان مهر، سایت من است. او یک سالی می شود که در ایستگاه تقویت فشار گاز بینک مشغول به کار است و قبلا در منطقه سیاه مکان و نرگسی بوده است.

او که قبلا در منطقه ای با شرایط ترددی و آب و هوایی سخت تری بوده است، گفت: سختی کار همه جا وجود دارد، اما بالاخره باید کارمان را انجام دهیم. وقتی محیط سالم و دوستانه است و فکر و خیالمان راحت باشد، کار هم خوب پیش می رود.

او که از بندر دیلم به ایستگاه تقویت فشار تردد دارد، گفت: منطقه شرایط آب و هوایی خوبی ندارد و مسیر تردد هم طولانی است اما در هر صورت این شرایط را پذیرفته ایم.

کیان مهر هم که تجربه تحویل سال در محل کار و در کنار همکارانش را داشته، می گوید: معمولا در کنار همکاران ساعتی خوش را می گذرانیم و بعد هم خیلی زود سرکار برمی گردیم.

تحویل سال در حال سوار شدن به سرویس بودم

عزت الله یزدان شناس، افسر گشت حراست ایستگاه تقویت فشار بینک است که سابقه زیادی دارد اما از 5 سال قبل در این واحد مشغول به کار شده است. او هم تجربه حضور در لحظه تحویل سال مجموعه را دارد و گفت: اتفاقا لحظه تحویل امسال در حال سوار شدن به اتوبوس سرویس بودم و بعد هم در مجتمع حضور داشتم .

او افزود: معمولا با همکاران دور هم جمع می شویم. اغلب افراد این مجموعه از همین شهرهای اطراف هستند و همدیگر را می شناسیم و همه اینجا مثل یک خانواده کنار هم هستیم.

آرزوی یزدان شناس برای سال جدید سعادت و سربلند و سلامتی همه همکاران و مردم ایران بود و گفت: امیدوارم کشورمان سرافراز باشد و در کارها پیشرفت حاصل شود. البته کار سختی است چون اقتصاد کشور با نفت می چرخد و باید کارها با حساسیت بیشتری انجام شود.

آرزویی برای اقتصاد سالم و حال خوب

سالار اخلاصی، یونیت کار واحد تقویت فشار گاز بینک است. می گوید خانه و خانواده در گچساران هستند و او تا 8 شب اینجاست و 11 شب به خانه می رسد. نوبت کاری آنها 2 روز صبح کار و 2 شب کار و 4 روز استراحت است. او به شرایط سخت تردد و مانده در جاده اشاره کرد و گفت: اینجا سختی کار زیاد است؛ از شب کاری و بدخوابی مواقع اضطراری تا شرجی بالای هوا را داریم اما باز هم همه تلاش می کنند که کارخانه سرپا باشد و برنامه ها اجرایی شوند.

اخلاصی می گوید امسال هم دور هم سر سفره هفت سین جمع می شوند و آرزوی سلامتی برای هموطنانش دارد. او افزود: امیدوارم اقتصادمان رونق پیدا کند، چراکه به نظرم همه چیز با اقتصاد سالم حل می شود حال همه خوب می شود. آرزو می کنم برای مردم گشایشی حاصل شود و همه مردم و همکاران و خانواده ها سالم باشند.

می خواهیم روحیه کارکنان افزایشی باشد

در محدوده 15 کیلومتری جنوب غربی شهرستان گچساران به سمت بهبهان، تاسیسات عظیم نفتی به چشم می آید که سر درِ آن، روی تابلوی سفیدرنگ عنوان «واحد بهره برداری شماره 3 گچساران» حک شده است. مجموعه ای مهم که تازه چند ماهی است پرونده کاهش تکلیفی نفت خام در آن بسته شده و دوباره به روزهای خوش تولید حداکثری رسیده است. این تاسیسات در جغرافیایی متفاوت از دیگر مناطق نفتی قرار دارد و در یک نگاه کلی می توان قابی کامل از تاسیسات صنعت نفت را پیوسته و در کنار هم شاهد بود: واحدهای بهره برداری، نمک زدایی، ایستگاه های تقویت فشار قوی و ضعیف و پالایشگاه ان جی ال 1200 که در طبیعتی زیبا در دلِ دشت های «گز» و «لیشتر»، در دل کوه های «سرخ» و «گچ عوض» خودنمایی می کنند. با لوازم سفره هفت سین و تقریبا سرزده همراه با روابط عمومی وارد این مجموعه می شویم و می خواهیم برای این صحنه آرایی نوروزی همراهمان باشند.

نفرات محدود داخل شیفت نوبتی همراهی می کنند و سفره هفت سین را می چینیم و عکس می گیریم و بعد هم به گفت وگو می نشینیم. عبدالرضا امین پور، رئیس واحد بهره برداری گچساران 3 است که به تازگی برنامه نوسازی و بازسازی واحدش تمام شده و از اینکه همکاران و مهمانان جدید وارد فضایی رنگ شده و زیباتر شده اند، احساس رضایت دارد.

امین پور درباره برنامه نوسازی و بازسازی اخیر واحد به «مشعل» گفت: این واحد عملیاتی با تولید روزانه بیش از 100 هزار بشکه پس از سال ها، به تازگی بازسازی و رنگ آمیزی شده است. از دو، سه ماه قبل تعمیرات و بازسازی همه بخش ها را شروع کردیم و نقاط آسیب دیده حذف شدند.

او درباره نفرات این واحد و شیفت بندی های آنها می گوید: به صورت مستقیم 24 نفر در هر شیفت این واحد مشغول به کار هستند، ولی با نفرات تعمیرات و سرویس کار این تعداد بیشتر می شود و گاهی تا 50 نفر روزانه با کار درگیر هستند. شیفت ها 12 نفره هستند که دو روز، روزکار و 2 شب، شب کار و چهار روز استراحت دارند.

رئیس واحد بهره برداری گچساران 3 به شیفت های کارکنان در لحظه سال تحویل و ایام نوروز اشاره می کند که همه آنها مثل سایر شیفت های ایام سال از قبل مشخص هستند و از قبل همه می دانند و برای آن برنامه ریزی می کنند. روابط عمومی شرکت اقدام هایی را برای سال تحویل و نوروز انجام می دهد، اما ما خودمان هم به شکل سنتی سفره را می چینیم البته اما همکاران تحت هر شرایطی فعال هستند و فضا کار عملیاتی برقرار است.

وی با اشاره به نوسازی و رنگ آمیزی فضای واحد بهره برداری که مستقیما روی روحیه نفرات تاثیر دارد، گفت: تلاش می کنیم به کارکنان انگیزه بدهیم و همزمان موارد تشویقی و هدیه هایی را در نظر بگیریم تا روحیه کارکنان بیشتر شود و سال جدید را بهتر آغاز کنند. او برای مردم ایران و همکاران و خانواده خود سلامتی و عاقبت به خیری را آرزو کرد و گفت: دوری از خانواده و عدم حضور در کنار خانواده در شرایط حساس واقعا سخت است و کارکنان در این شرایط به زندگی روتین و معمولی خود نمی رسند اما همه تلاش ما این است که با این شرایط کارکنان همراه شویم و همراهی کنیم تا کمترین میزان آسیب را داشته باشند.

امین پور بهترین دستاورد سال 1402 را رسیدن به سقف تولید با وجود مشکلات زیاد عنوان کرد و گفت: برای ما اهمیت زیادی داشت که همزمان تعمیرات اساسی و اورهال را انجام دادیم و همه اینها با توجه به تحریم ها و محدودیت در تامین قطعات و تجهیزات بوده است.

 

از گشایش اقتصادی تا برنامه ریزی برای فرزندآوری

نفرات شیفت واحد گچساران 3 محدود بودند و ما تنها با سه نفر آنها فرصت صحبت داشتیم. احمدرضا اجرایی، 32 ساله و مهندس اتاق کنترل واحد بهره برداری است. او از حدود یک سال قبل در این واحد مشغول به کار شده و مشخص است هنوز شوق و ذوق روزهای اول کار را دارد. او به مشعل گفت: از اینکه اینجا مشغول به کار هستم، خوشحالم. اینجا در کنار همکاران و دوستان محیط خوبی را تجربه می کنم و امیدوارم سال جدید تحولات خوبی را با خود داشته باشد.

اجرایی برای خانواده و همکاران و همه مردم ایران آرزوی سلامتی و شروع اتفاقات خوب داشت و گفت: امیدوارم گشایشی در حوزه اقتصادی برای مردم ایران و کارکنان وزارت نفت رخ دهد و مسئولان اجرایی نگاه ویژه تری داشته باشند.

امین موسوی زاده، یکی دیگر از کارکنان این واحد است که به عنوان استادکار اتاق کنترل و واحد بهره برداری از 5 سال قبل مشغول به کار است. آرزوی موسوی زاده برای همکاران و مردم ایران سلامتی و رفع مشکلات اقتصادی مردم است و افزود: آرزو می کنم در سال جدید مشکلات شخصی و کاری و مشکلات اقتصادی با تصمیمات درست مسئولان برطرف شود.

سیدمسیح موسویان فر، متولد 68 است و در 8 سال گذشته سابقه کار در بخش های مختلف منطقه عملیاتی گچساران را داشته است. این نیروی عملیاتی واحد بهره برداری گچساران 3 به مشعل گفت: در لحظه تحویل سال همیشه آرزوی سلامتی برای خانواده و همکارانم دارم و امیدوارم خداوند در سال جدید یک فرزند سالم به من هدیه دهد .حرفش در میانه شوخی و جدی است و همکارانش هم می خندند، اما او دوباره می گوید یک فرزند دارم و می خواهم فرزند دیگری هم داشته باشم.