توسعه زیرساخت های ارتباطی

شرکت های ملی پخش فراورده های نفتی و مخابرات ایران به منظور تامین ارتباط پایدار و امن روی زیرساخت های شبکه سوخت رسانی کشور، تفاهم نامه همکاری امضا کردند. این مهم نیز از رویدادهای مهم درحوزه  شرکت پخش فراورده های نفتی ایران است.

 با توجه به گستردگی شبکه سوخت رسانی در کل کشور در ۳۷ منطقه عملیاتی و ۲۳۲ ناحیه، زیرساخت ارتباطی قوی با تاب آوری بالا و پایدار جزء ضروریات است و این تفاهم نامه مشترک منشا خیر برای خدمات رسانی به مردم کشور خواهد بود. پایداری شبکه ارتباطی بیش از ۴ هزار و ۲۰۰ جایگاه عرضه سوخت بنزین و نفت گاز سراسر کشور و توزیع نظام مند فراورده های نفتی با کارت هوشمند سوخت در درجه نخست اهمیت است و همسو با همین اهداف، تقویت ارتباطات مخابراتی در مناطق شرق و جنوب شرقی کشور در دستور کار قرار گرفته است که بر این اساس و با توجه به تجربیات گذشته در زمینه حملات سایبری، بحث اهمیت امنیت تبادل اطلاعات باید بیش از پیش مورد توجه قرار گیرد.

تجهیز ۴۰۰ جایگاه عرضه سی ان جی

امضای تفاهم نامه سه جانبه برای تجهیز ۴۰۰ جایگاه سوختگیری گازطبیعی فشرده (سی ان جی) بین شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی، قرارگاه خاتم الاوصیا (عج) و شرکت صنایع هواپیماسازی ایران (هسا) از دیگر اتفاقات خوب در سال 1402 است.این تفاهم نامه همکاری با هدف توسعه زیرساخت های صنعت سی ان جی افزایش سهم سوخت پاک سی ان جی در سبد سوخت خودروها با تاکید بر استفاده حداکثری از زیرساخت های داخلی و توان صنعتی کشور به منظور ارائه خدمات و تامین تجهیزات موردنیاز ۴۰۰ جایگاه سوخت سی ان جی بوده است. بر اساس این تفاهم نامه با استفاده از ظرفیت و توانمندی فناورانه شرکت هسا و بخش خصوصی و با تصویب منابع لازم در شورای اقتصاد، ۴۰۰ جایگاه سوخت سی ان جی در نقاط مختلف کشور ایجاد و تجهیز خواهد شد.

ایستگاه های سوخت گیری سی ان جی به تجهیزاتی نظیر میترینگ، خشک کن، کمپرسور، مخازن، توزیع کننده، تابلوهای کنترل و ... مجهز هستند و نحوه پراکندگی و استانداردهای فنی، ایمنی جایگاه های جدید از سوی شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی تعیین و اعلام خواهد شد. توسعه صنعت سی ان جی، پیرو سیاست های توسعه ای دولت های گذشته در دستور کار دولت سیزدهم نیز قرار گرفته است. معاونت پالایش و پخش فراورده های نفتی نخستین گام را در دولت سیزدهم با امضای قرارداد تولید ۴۵ هزار خودرو دوگانه سوز آذرماه سال ۱۴۰۰ بین شرکت ملی پخش فراورده های نفتی و گروه صنعتی ایران خودرو برداشت. بر پایه این قرارداد همکاری به ارزش حدود ۲۰ میلیون دلار، ۴۵ هزار خودرو پایه گازسوز در شرکت ایران خودرو تولید می شود که از این تعداد ۴۰ هزار خودرو تولیدی تاکسی و ۵ هزار خودرو نیز وانت خواهد بود. ایران با دسترسی به منابع عظیم گازی و بهره مندی حدود ۹۶ درصد از جمعیت کشور از نعمت گاز، زیرساخت های بسیار مطلوبی برای توسعه این صنعت دارد که نگران نبودن بابت قطعی سوخت، دسترسی آسان و سرمایه گذاری و ایجاد ایستگاه های سی ان جی با سرعت زیاد به دلیل توسعه شبکه گازرسانی و رشد و خودکفایی در تولید داخلی تجهیزات و خدمات جانبی این صنعت از آن جمله است.

سوخت رسانی اربعین

تامین سوخت وسایل نقلیه زائران کربلای معلی در مسوم اربعین حسینی، موضوعی بسیار مهم برای شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران است. این شرکت با آنکه در روزهای عادی تمامی جاده ها و مسیرهای اصلی و فرعی کشور را تحت پوشش سوخت رسانی خود دارد، اما با فرارسیدن ایام میزبانی مشتاقان سفر به کربلا،جنب وجوش بیشتری برای خدمت رسانی پیدا می کند و در قالب طرح های ویژه، توجه بیشتری به مسیرهای منتهی به حرم حضرت اباعبدالله الحسین(ع) دارد. به ویژه آن که محدودیت های زمان شیوع بیماری کرونا هم وجود ندارد و دو سالی است که استقبال از این آیین ملی-مذهبی بسیار پرشورتر از سال های گذشته برگزار می شود. همه ساله از ماه ها قبل مدیرعامل و مدیران ستادی شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران با حضور درکارگروه های ویژه اربعین و برگزاری نشست های تخصصی با مدیران مناطق سی وهفت گانه شرکت های پخش مناطق به ویژه کرمانشاه، ایلام، خوزستان، آبادان، کردستان، میاندوآب، همدان و لرستان، برنامه ریزی دقیق برای گذر مطمئن از این روزها انجام دادند تا تامین و توزیع سوخت مورد نیاز مردم در این روزها بدون خلل انجام شود.

استقرار ۲۴ جایگاه سیار سوخت و ۱۶ دستگاه خودرو سوخت رسان سیار در مرزهای هفت گانه خروجی به عراق تعیین شد که نقش مهمی در کاهش بار ترافیکی جایگاه های مناطق مرزی و تسهیل سوخت رسانی داشت. همچنین ارسال ۲۰ درصد سهمیه نفت گاز روزانه برای مناطق مرزی و یک محموله ۵ میلیون لیتری نفت گاز به خارج از کشور نیز در نظر گرفته شد تا سوخت موردنیاز اتوبوس هایی را که از مرزها خارج شدند، تامین شود.

تعویض رایگان مخازن تاکسی ها

براساس مصوبه شورای اقتصاد این مجوز به وزارت نفت داده شده است که مخازن تاکسی های فرسوده به صورت رایگان تعویض شود. به همین خاطر مالکان خودروهای گازسوز که تاریخ انقضای مخزن آنها فرارسیده (۱۵ سال سن) می توانند با مراجعه به سایت gcr.niopdc.ir برای تعویض مخزن خود ثبت نام و پس از دریافت نوبت از نزدیک ترین کارگاه، مخزن خودرو خود را تعویض کنند. همچنین مالکانی که پس از ثبت نام، پیامک مشمول نبودن دریافت کردند، لازم است به مراکز معاینه فنی مراجعه کنند و چنانچه مخازن فرسوده و معیوب تشخیص داده شود، از طریق مراکز معاینه خودرو یادشده به اتحادیه تاکسیرانی استان برای تعویض مخازن معرفی می شوند. این طرح به صورت کاملا رایگان و از محل مصوبه ماده ۱۲ قانون رفع موانع تولید رقابت پذیر اجرایی شده است و کارگاه ها حق دریافت هیچ گونه هزینه ای برای تعویض مخزن ندارند. همه کیت ها و مخازن ساخت کشور ایران است و از محل این طرح می توان حدود ۱۰۰ هزار مخزن خودرو را تعویض کرد.

صدور 10 روزه کارت سوخت

آذرماه امسال، تفاهم نامه سامانه برخط ثبت درخواست صدور کارت هوشمند سوخت با همکاری پلیس راهوار فراجا به نمایندگی شرکت پژوهش و توسعه ناجی و شرکت ملی پخش فراورده های نفتی امضا شد که هدف از راه اندازی این سامانه اجرای تکالیف دولت در تبصره ۱۴ برای استفاده ۹۵ درصدی از کارت سوخت شخصی و مقدمه ای است تا این فرآیند سریع تر اجرایی شود. فرآیند صدور کارت سوخت در گذشته یک ماه زمان می برد اما با راه اندازی این سامانه، فرآیند صدور آن ۱۰ روزه شد، همه فرآیندهای بین دستگاهی با راه اندازی این سامانه حذف و درخواست ها برای خط تولید به طورمستقیم ارسال خواهد شد و حداکثر ۴۸ ساعت زمان خواهد برد. از طریق این سامانه خدمات ثبت نام کارت هوشمند سوخت در بستر اینترنت ارائه می شود؛ به این منظور، نرم افزاری در بستر اینترنت طراحی شده که با عملیاتی شدن آن افراد در هر نقطه از کشور می توانند از طریق اینترنت برای کارت هوشمند سوخت خود ثبت نام کنند. سامانه «مدیریت کارت هوشمند سوخت» به درگاه بانکی متصل می شود و هزینه ثبت نام نیز به صورت اینترنتی دریافت خواهد شد. هزینه ثبت نام کارت هوشمند سوخت هم اکنون ۱۰۰ هزار تومان است و تمامی دارندگان کارت هوشمند سوخت شامل مالکان خودروهای شخصی و موتورسیکلت ها که جامعه آماری ۳۰ میلیون نفری را تشکیل می دهند، می توانند از طریق این سامانه درخواست خود را ثبت کنند. پیش بینی می شود از طریق این سامانه، روزانه حدود ۱۵ هزار درخواست کارت هوشمند سوخت دریافت شود.

دریافت گاز مایع فقط با سدف

حدود چهار سال پیش سامانه دریافت فراورده های نفتی (سدف) با هدف توزیع کپسول گاز مایع و نفت سفید برای خانوارهایی که به شبکه سراسری گاز متصل نیستند، ایجاد شد تا با پایش این خانوارها، سوخت یارانه ای به دست مصرف کننده واقعی برسد و از مسیر اصلی منحرف نشود. در واقع هدف اصلی شفاف سازی عملیات توزیع و جلوگیری از عرضه خارج از شبکه، سوختی بود که در سمت دیگر مرز، با قیمتی تا ۶۰ برابر بیشتر به فروش می رسد و سامانه سدف با شناسایی تقاضای واقعی از این انحراف جلوگیری می کرد. با این حال اگرچه سامانه سدف در این مدت برای توزیع نفت سفید فعال بود، اما گاز مایع هنوز جای خود را در این سامانه پیدا نکرده بود و همین موضوع باعث می شد با وجود توزیع بیش از نیاز واقعی گاز مایع به شرکت های توزیع از سوی وزارت نفت، در بزنگاه هایی کپسول گاز در مناطقی که به گاز شهری دسترسی نداشتند، نایاب و حتی کمیاب شود و قیمت آن که با یارانه دولت، حدود ۲۸ هزار تومان بود، با قیمتی بیش از ۲۰۰ هزار تومان فروخته شود. پس از آن شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی اعلام کرد که به منظور اجرای بند (ب) تبصره ۱۴ قانون بودجه سال ۱۴۰۲ و آیین نامه اجرایی هیئت وزیران، توزیع گاز مایع برای مصرف کنندگانی که از گاز شهری بی بهره هستند، همانند گذشته در صورتی با نرخ یارانه ای بوده و بدون تغییر انجام خواهد شد که این افراد در سامانه سدف ثبت نام و درخواست خود را از این طریق اعلام کنند.

حدود ۹۵ درصد از متقاضیان دریافت گاز مایع مشمول قیمت یارانه ای هستند که با ثبت نام در سامانه سدف، ماهانه ۴ کپسول گاز مایع به نرخ هر کپسول ۲۷۹۰۰ تومان دریافت می کنند و ۵ درصد باقیمانده که بیشتر گاز مایع را برای مصارف غیرضروری یا به عنوان سوخت دوم استفاده می کنند که با تصمیم دولت، این سوخت را به قیمت ۱۰ درصد بیشتر از قیمت گاز مایع یارانه ای دریافت خواهند کرد.

در بودجه ۱۴۰۲ مجلس در ذیل تبصره ۱۴ دولت را موظف کرده که توزیع گاز مایع تنها از طریق سدف انجام شود و آیین نامه آن را هم وزارت اقتصاد در دولت مصوب کرده است. شرکت ملی پخش فراورده های نفتی نیز موظف است تنها در پالایشگاه، گاز مایع را به صورت عمده تحویل شرکت های موزع یا توزیع کننده ها بدهد که این شرکت ها زیر نظر وزارت صنعت، معدن و تجارت (صمت) و سازمان حمایت از مصرف کننده و تولیدکننده این سوخت را به شکل کپسول به خانوارهایی که به شبکه سراسری گاز متصل نیستند، می رسانند.

اختلال سامانه سوخت و رفع سریع آن

در واپسین روزهای آذرماه، سامانه هوشمند سوخت با اختلال مواجه و فعالیت جایگاه های عرضه سوخت کشور برای ساعاتی با قطع گسترده همراه شد، تهدیدی که در همان ساعات نخست با بهره گیری از توان نیروهای فنی و عملیاتی وزارت نفت و هوشیاری مدیریت و چرخه سوخت رسانی در جایگاه های عرضه سوخت کشور آن هم در کوتاه ترین زمان ممکن مهار شد و سرعت عمل تلاشگران عرضه تامین سوخت کشور در رفع بحران پیش آمده، اجازه نداد توطئه دشمنان مورد سوءاستفاده و دستمایه فرصت طلبان قرار گیرد.

در دو سال اخیر این دومین بار است که مجاری عرضه سوخت کشور با اختلال روبه رو می شود. نخستین بار پیش از ظهر روز سه ‎شنبه، چهارم آبان 1400 بود که خبر ایجاد اختلال درسامانه هوشمند سوخت و اختلال در روند فعالیت مجاری عرضه در خروجی خبرگزاری ها قرار گرفت و در همان دقایق نخست از سوی مسئولان وزارت نفت تایید شد. هرچند اختلال ایجاد شده سراسری بود، اما با تصمیم گیری اصولی و مدیریت شده، طولی نکشید که فرآیند سوخت گیری به روال عادی بازگشت. با ایجاد اختلال در سامانه هوشمند سوخت و قطع ناگهانی فرایند سوخت رسانی، یکباره صف های طولانی در جایگاههای عرضه سوخت تشکیل شد، اما خوشبختانه با هوشمندی دست درکاران وزارت نفت، شرایط به گونه ای مطلوب مدیریت شد و وزارت نفت بار دیگر از این چالش سربلند بیرون آمد و با اطلاع رسانی شفاف، دقیق و به موقع دسیسه ها خنثی و توفیق لازم حاصل شد.

 انتخاب طرح برتر پژوهشی

پروژه تعیین حدود مجاز انتشار آلایندگی هیدروکربن ها (تی اچ سی) به عنوان تنها پروژه پژوهشی وزارت نفت، به مرحله نهایی جشنواره برترین های پژوهش و فناوری راه یافت و به عنوان طرح پژوهشی برگزیده کل کشور انتخاب شد. در این جشنواره که همزمان با هفته پژوهش توسط وزارت علوم، تحقیقات و فناوری برگزار شد، ضمن انتخاب این طرح پژوهشی، لوح تقدیر و تندیس جشنواره را دریافت کرد.

این پروژه به منظور اجرایی سازی مفاد تفاهم نامه توسعه و ارتقای خودروهای سبک گازسوز تولید داخل (بین سازمان محیط زیست، وزارت نفت و شرکت ایران خودرو) با تقاضای مدیریت سی ان جی منعقد و موجب ابلاغ استاندارد حد مجاز متان خودروهای دوگانه سوز (بنزین و گاز) در حالت کارکرد گاز ازسوی سازمان حفاظت محیط زیست در سال گذشته شد.

امضای 2 تفاهم نامه

تفاهم نامه های هوشمندسازی عرضه سوخت و توسعه و ارتقای زیرساخت های امنیت شبکه سامانه هوشمند سوخت کشور اوایل اسفندماه  1402 به ترتیب بین شرکت ملی پخش فراورده های نفتی و شرکت ارتباطات سیار (همراه اول) و بانک ملی امضا شد. هدف از این تفاهم نامه، هوشمندسازی عرضه سوخت که با حمایت شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی اجرایی شده، شناسایی هوشمند خودرو در جایگاه، پلمب هوشمند ناوگان حمل ونقل سوخت و هوشمندسازی نظارت بر توزیع فراورده های نفتی است. شرکت ملی پخش فراورده های نفتی با استقرار دولت سیزدهم و تمرکز وزارت نفت بر توسعه بخش پایین دستی صنعت نفت، توسعه زیرساخت ها و خودکفایی و بومی سازی تجهیزات عرضه و توزیع فرآورده های نفتی را در دستور کار قرار داده است. همچنین هدف از امضای سند تفاهم نامه با بانک ملی، سرمایه گذاری در ترمینال جدید سامانه هوشمند سوخت، نگهداشت ترمینال ها در سطح شبکه، ارتقای شبکه و روزآمدسازی سیستم های نرم افزاری سامانه هوشمند سوخت کشور است.

رونمایی از کارتخوان های داخلی

امضای توافق نامه کارتخوان های ساخت داخل سامانه هوشمند سوخت بین شرکت ملی پخش فراورده های نفتی و شرکت صنایع الکترونیک شیراز و شرکت یاور همگامان کویر یزد اوایل اسفندماه 1402 یکی دیگر از رخدادهای  ثبت شده در کارنامه شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران است. هدف از این توافق نامه استفاده از توان داخلی برای توسعه زیرساخت های زنجیره توزیع سوخت و ارتقای امنیت سامانه هوشمند توزیع سوخت در کشور است.

سامانه ردیاب در انبار نفت شمال غرب تهران

نیمه نخست اسفندماه 1402 همه نفتکش های فعال در انبار نفت شمال غرب منطقه تهران به سامانه جی پی اس مجهز شدند. این سامانه در انبار نفت یادشده به عنوان نخستین انبار در کل کشور و در مناطق سی وهفت گانه پخش آغاز به کار کرد و از این پس همه نفتکش های فعال در انبار نفت شمال غرب تهران از مبدا به مقصد از طریق این سامانه رصد خواهند شد. با راه اندازی این سامانه، افزون بر توزین نفتکش بدون فراورده و محتوای سوخت می تواند در صورت جداسازی تانکر از بدنه نفتکش یا حتی تغییر مسیر نفتکش به صورت حفاظتی عمل و اطلاع رسانی کند.

شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران، شرکتی است با ارائه خدمات متعدد در حوزه سوخت رسانی بلاانقطاع در همه فصل و روزهای سال، از  بهار تا تابستان داغ و از پاییز رنگارنگ تا زمستان سرد و سفید. بی تردید آنچه در این حوزه رقم خورده است و می خورد نمی تواند بازتاب دهنده همه تلاش های این مجموعه باشد. سالی که گذشت، پر بود از تلاش؛ تلاشی که همچنان پایدار ادامه خواهد یافت.