در بازدید از این پالایشگاه که در دل منطقه و دور از شهر، بسیار چشم نوازی می کند و درست مقابل آن، نیرویی قابل توجه در مجموعه ای که فاز دوم آن را شامل می شود، مشغول فعالیت هستند.
برنامه ریزی ساخت پالایشگاه هویزه خلیج فارس در دو فاز با ظرفیت فراورش روزانه هر فاز ۲۵۰ میلیون فوت مکعب گازهای همراه نفت است و پس از جمع آوری گازهای همراه نفت، محصولات با ارزش افزوده بالاتر تولید می کند، به طوری که روزانه ۹۷ هزار بشکه محصول اتان پلاس تولیدی آن به وسیله ۱۸۵ کیلومتر خط لوله به پتروشیمی بندر امام منتقل و ۳۶۰ میلیون فوت مکعب گاز شیرین آن نیز به خط سراسری و نیروگاه غرب کارون تزریق می شود. پالایشگاه هویزه خلیج فارس از ابتدای راه اندازی با دریافت گازهای مشعل میادین نفتی غرب کارون، افزون بر تبدیلشان به محصولات با ارزش افزوده بالاتر، موجب کاهش انتشار حدود 1.5 میلیون تن گاز CO2 در منطقه شده و با تکمیل آن در فاز 2، تعهدات کشور در موافقت نامه اقلیمی پاریس محقق خواهد شد.
ایران براساس اسناد بین المللی متعهد شده است که تا سال 2030 انتشار گازهای گلخانه ای خود را 4 درصد غیرمشروط و 8 درصد مشروط کاهش دهد. برای مردم منطقه آبادانی، توسعه زیرساخت ها، اشتغال و رفاه مهم تر است. در محدوده مجموعه ای که فاز2 پالایشگاه در آن در دست اجراست، اقلام و تجهیزات مختلف خریداری شده با سرعت در حال تبدیل شدن به تاسیساتی جدید برای دریافت کامل گازهای همراه منطقه غرب کارون است و همین تاسیسات است که به نقطه امیدی برای جاماندگان بومی از اشتغال، بدل شده است.
آینده بهتر برای نیروهای بومی
یکی از کارکنان بومی معتقد است که این تاسیسات عظیم مزیت زیادی داشته و با راه اندازی فازهای آینده هم روزهای بهتری در انتظار است و باعث جذب بیشتر نیرو خواهد شد.
عیسی مزرعه فرد، متولد سال 67 ساکن سوسنگرد دارای مدرک دکترای مخابرات از دانشگاه صنعتی اصفهان است. اگرچه سابقه فعالیت در بخش های غیر از صنعت نفت را دارد، اما می گوید: 20،30 سال درس خواندم و دوست داشتم از دانشم به شکل عملیاتی در صنعت استفاده کنم.
او معتقد است: شرکت پالایش گاز هویزه خلیج فارس موجب اشتغال زایی قابل توجهی شده و آمار بهره گیری از نیروهای بومی رو به افزایش است.
از نگاه او با توجه به متقاضیان زیاد برای اشتغال در این پالایشگاه، خواسته های مردم با اجرای یک فاز محقق نمی شود و ضمن تکمیل فازهای بعدی، باید زمینه حضور شرکت های دیگر هم فراهم شود تا شاهد ایجاد زیرساخت های کامل برای روستاهای این حوالی باشیم.
مزرعه فرد در میان حرف هایش، پیشنهاد تربیت نیروی بومی از میان جوانان این مناطق را می دهد؛ اقدامی که در سال های اخیر تحت عنوان توانمندسازی نیروهای بومی در دستور کار وزارت نفت بوده و به نظر می رسد اهالی هم درخواست پیاده سازی آن را برای اشتغال در فرصت های کاری صنعت نفت دارند.
نکته قابل توجه در توضیحات مزرعه فرد این است که می گوید: برخلاف مناطق دیگر که دانش آموزان کنکوری سراغ رشته های تجربی می روند، در این مناطق با امید به اشتغال در صنعت نفت و فضاهای صنعتی مانند پالایشگاه هرمز، دانش آموزان برای فردایی بهتر به رشته های فنی –مهندسی بخصوص شیمی و اچ اس ای اقبال دارند.
رونق و آبادانی
مزرعه فرد وقتی صحبت از رونق و آبادانی منطقه می شود، می گوید: پیش از این شغل مردم کشاورزی بود، اما با توجه به محدودیت منابع آبی به صنعت نفت ورود کرده اند. فارغ از میزان آن، می توان نقش نفت را در ایجاد رفاه دید؛ به گونه ای که پیش از این درآمدی محدودی داشتم، اما اکنون در مقایسه با قبل بهتر شده است و الان بهتر می توانم زندگی کنم.
با این حال مزرعه فرد معتقد است درباره اینکه صنعت نفت که شرکت پالایش گاز هویزه خلیج فارس بخشی از آن است تا چه حد برای مردم این حوالی رفاه به ارمغان آورده است، می گوید: این مهم به طور حتم در بهتر شدن زندگی مردم تاثیرگذار و در آینده نزدیک قابل دسترس خواهد بود.
خرسند از رفع آلودگی هوا
فارغ از رفاه و اشتغال و ایجاد زیرساخت های مورد نیاز منطقه، موضوع هوای پاک هم از نظراو دور نمی ماند و با اشاره به هوای بهتر برای نفس کشیدن با جمع آوری گازهای فلر، این نکته را یادآوری می کند: از اینکه با اشتغال خود در این پالایشگاه در رفع آلودگی سهیم هستم، خرسندم.
او مردم منطقه خود را هم خوش بین به رفع کامل جمع آوری گازهای همراه می داند.
صحبت با مزرعه فرد را با این درخواست از سوی او به پایان می برم که از مسئولان می خواهد از ظرفیت های کارآمد بومی موجود در مناطق استفاده شود.
توجه ویژه به عرب زبان ها
نعیم هلیل زاده، اهل هویزه یکی دیگر از کارکنان بومی شاغل در این کارخانه از حدود دو سال پیش در رستوران مشغول به کار شده است. قبل از صرف ناهار و میزی که با تنوع غذاهای جنوبی در انتظارمان است، با او هم صحبت می شوم. هلیل زاده می گوید: بالای 80 درصد از کارکنان رستوران بومی هستند، البته این براساس اطلاع شخصی ام است.
او با اشاره به اینکه هویزه، جنگ زده است و در طول هشت سال دفاع مقدس جانانه از کشور دفاع کرده است، می گوید: با تاسیس کارخانه، همه اهالی هویزه خوشحال شدند، خواسته مردم منطقه من، اشتغال زایی و بهبود معیشت است.
او از اینکه با ایجاد این کارخانه، به بومی ها و عرب زبان ها توجه شده، خرسند است و می گوید: با این حال با توجه به جمعیت قابل توجه هویزه که شامل نیروهای جوان هستند، مطالبه اشتغال بسیار زیاد است و این موضوع برای ما اهمیت زیادی دارد.
موسی بوعذار یکی از دیگر از کارکنان شاغل در شرکت پالایش گاز هویزه خلیج فارس است که سه سال از فعالیت او در این مجموعه می گذرد. متولد 79 است و یک فرزند دارد. معتقد است این پالایشگاه باعث اشتغال و درآمد بهترش شده است. تاکید او هم اولویت بخشی به اشتغال نیروهای بومی کارآمد و متخصص است.
حضور زنان در عرصه کار
در میان نیروهای شاغل بومی در شرکت پالایش هویزه خلیج فارس، زنان هم به چشم می خورند، مثل میعاد بنی طرف که با مدرک کارشناسی ارشد حسابداری از سوسنگرد مشغول به کار است، درباره فرایند استخدامش می گوید: پس از فراخوان از طریق اداره کار مدارک را ارائه داده و جذب شدم.
او از کار خود راضی است و جمعیت زنان را 40 نفر ذکر می کند.
بنی طرف به عنوان یکی از نیروهای بومی شاغل در این پالایشگاه درخواست دارد که میان اشخاص بومی منطقه و غیربومی تبعیض نباشد.
عمل به مسئولیت اجتماعی
احداث پالایشگاه گاز هویزه افزون بر اشتغال نیروهای بومی، موضوع عمل به مسئولیت اجتماعی را به عنوان یکی از ماموریت های مهم صنعت نفت مورد توجه قرار داده است. با توجه به ابعاد گسترده مسئولیت اجتماعی که به سبب آن شرکتها دغدغههای زیست محیطی و اجتماعی خود را در عملکرد کسبوکارشان یا در همکاری با ذی نفعان عملیاتی میکنند، طبیعی است که مردم ساکن در حوالی پالایشگاه گاز هویزه هم در انتظار این باشند که با اجرای برنامههای مسئولیت اجتماعی، آثار مثبتی در توسعه و پیشرفت شهر، روستا و زندگی و آینده خود ببینند.
آنگونه که این موارد در نظام نامه مسئولیت اجتماعی صنعت نفت که به امضای جواد اوجی، وزیر نفت رسیده، مورد توجه قرار گرفته است و این نظام نامه با تأکید بر مسائل اساسی اولویتدار صنعت نفت در زمینه مسئولیت اجتماعی شرکتی، نظیر زنجیره تأمین تدارکات محلی به منظور اشتغال زایی و معشیت پایدار محلی، توانمندسازی ساکنان جوامع محلی پیرامون، بهره گیری از ظرفیت سازمان های مردم نهاد (سمن)، مشارکت در حفاظت از محیط زیست، ترویج مصرف بهینه منابع و انرژی و بهبود شرایط کار و زندگی کارکنان به عنوان نقشه راه مسئولیت اجتماعی صنعت نفت از سوی وزیر ابلاغ شده است.
موضوعی که مطابق آمار مدیرعامل شرکت پالایش گاز هویزه خلیج فارس مورد توجه دست اندرکاران این حوزه قرار گرفته و براساس توضیحات افشین کیانی، سال گذشته (1402) بودجه ای معادل 50 میلیارد تومان برای اجرای طرح هایی در حوزه مسئولیت اجتماعی این منطقه اختصاص یافته که اغلب آن در ساخت مدارس، جاده سازی، کمک های معیشتی، ایمن سازی، ساخت تاسیسات زیربنایی، خانه بهداشت، نوسازی و تجهیز مدارس، آسفالت، احداث جاده دسترسی، روشنایی معابر و... هزینه شده است.
به ورزشگاه بیایید
با احداث پالایشگاه گاز هویزه، افزون بر آنکه زمینه مراجعه برخی روستاها برای استفاده از خدمات درمانی و دارویی شرکت مهیا شده است، مسئولان در تلاش هستند تا با رونق ورزش و فضاهای ورزشی حال و هوای مردم و بخصوص جوانان و نوجوانان بهتر شود و حیات تازه ای برای آنها به ارمغان آورند.
از جمله اقدام ها که می توان به آن اشاره کرد، تجهیز باشگاه های قدیمی در برخی از مناطق این حوالی است که در پی آن با فراهم شدن تفریح و ورزش، زمینه ای برای اشتغال نیروهای بومی در این باشگاه ها نیز فراهم شده است. وقتی سراغ این باشگاه ها را می گیرم، نمونه آن را در شهرهای هویزه، سوسنگرد و حمیدیه اعلام می کنند و گفته می شود بیشترین استقبال اهالی این مناطق از رشته هایی همچون بدنسازی و فوتبال است.
شناسایی قهرمانان غرب کارون
در دل شرکت پالایش گاز هویزه خلیج فارس، احداث سالن روباز والیبال در دست انجام است که ساخت آن در برنامه ریزی امسال قرار دارد و در سطحی مهم تر قرار است با پیاده سازی برنامه استعدادیابی کارکنان در رشته های مختلف، فعالیت های ورزشی به شکل هدفمندتری دنبال شود.
پس از آن استعدادیابی در شهرستان در دستور کار است تا زمینه حضور کارکنان و مردم با برگزاری مسابقات استعدادیابی در مسابقات مختلف فراهم شود و دور نیست روزی که نام تیم های ورزشی و قهرمانان رشته های مختلف از سوسنگرد، هویزه و ... به گوش برسد.
شرکت پالایش گاز هویزه خلیج فارس، روزهای درخشانی را پیش چشم مردم خوزستان قرار داده است. بی تردید با تکمیل با فاز دوم این پالایشگاه، افراد بیشتری از بومیان این استان در آن گرد هم خواهند آمد و برای سربلندی هرچه بیشتر ایران تلاش خواهند کرد.