با ظرفیت انتقال روزانه ۱۰۰ هزار بشکه رقم می خورد

شمارش معکوس  برای افتتاح خط لوله تبریز- خوی- ارومیه

مشعل | تهیه و نصب سه دستگاه الکتروپمپ، ساخت یک دستگاه مخزن رلیف 240 مترمکعبی، احداث ساختمان های اداری و صنعتی پایانه خوی و ارومیه، اجرای لوله کشی پایانه 8 اینچ خط قدیم ارومیه، ساخت 24 کیلومتر خط لوله 10 اینچ سلماس - خوی و تاسیسات میان مسیری، اجرای 260 کیلومتر کابل فیبر نوری و احداث تأسیسات تکمیلی خط لوله تبریز- خوی– ارومیه، اهم اقدام هایی است که خط لوله تبریز- خوی- ارومیه را تکمیل می کند. پروژه احداث خط لوله 14 اینچ فراورده های نفتی تبریز- خوی- ارومیه، به عنوان جایگزین مناسب برای کاهش آلودگی های زیست محیطی و همچنین کاهش بار ترافیکی جاده هاست که انتقال روزانه ۶۵ تا ۱۰۰ هزار بشکه نفت و انواع فراورده به شمال غرب کشور را به عهده خواهد داشت. این طرح در قالب تامین کالا و اجرا (PC) با مدیریت شرکت ملی مهندسی ساختمان نفت ایران به اجرا درآمده و هم اکنون به پیشرفت ۹۹.۲ درصدی رسیده و در مرحله نهایی و آماده سازی به منظور تحویل به بهره بردار قرار دارد.

نقشه راه رشد صنعت نفت ایران، مرهون توسعه و ارتقای صنایع نفتی و پالایشی است و مبنای ترسیم افق های چشم انداز توسعه صنعت نفت برای به ثمر رسیدن طرح های بزرگ صنعت انتقال نفت خام و فراورده خواهد بود. در این میان شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران، رسالت اصلی خود را بر اجرای طرح های بزرگی بنا کرده که تحقق آن در شرایطی که کشور با انواع  تحریم های ظالمانه آمریکا و متحدان غربی روبه روست، نویدبخش عبور از شرایط سخت و آغازی بر رشد مجدد صنعت نفت ایران، بویژه صنعت انتقال نفت و فراورده خواهد بود. در میان این طرح ها، پروژه احداث خط لوله 14اینچ فراورده های نفتی تبریز-خوی-ارومیه یکی از بی شمار اقدام های بااهمیتی است که در شرایط سخت اقتصادی کشور رقم خورده و قرار است بزودی به بهره برداری کامل برسد. طرح توسعه خطوط لوله انتقال فراورده های نفتی(خط لوله تبریز-خوی-ارومیه) به استناد آخرین ردیف اصلاحی مصوبه شورای اقتصاد در آذر سال 99 و به منظور سرمایه گذاری از محل منابع داخلی شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران طرح ریزی شده تا بنزین پالایشگاه تبریز را به انبار پخش خوی و ارومیه ارسال کند. این طرح فراز و فرودهایی را به خود دیده که در این گزارش سعی شده است، زوایای فنی و اجرایی آن از زبان بهرام کیهانی به عنوان مجری این طرح مورد اشاره قرار گیرد.

گام های موثر برای اجرای طرح های زیربنایی

شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران با سابقه 50 سال فعالیت در احداث پالایشگاه ‎ها، مخازن ذخیره سازی، احداث خطوط لوله انتقال نفت خام و فراورده های نفتی، بازوی اجرایی شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی به شمار می آید. با روی کار آمدن دولت سیزدهم و تمرکز مدیران شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران بر تعمیق اولویت های ساختاری این شرکت و نیز تکمیل پروژه های نیمه تمام سال های گذشته، برنامه ریزی هدفمندی برای بهره مندی حداکثری از منابع داخلی و استفاده از ظرفیت توان سازندگان داخلی انجام شده تا با ایجاد بهره وری و رونق بخشی به طرح های پالایشی، گام های موثری در مسیر اجرای طرح های زیربنایی در بخش پایین دستی صنعت نفت برداشته شود.

مجری طرح احداث خط لوله ۱۴ اینچ تبریز-خوی-ارومیه با اشاره به اهمیت انتقال فراورده های نفتی از طریق خطوط لوله گفت: قرارداد این پروژه در مرداد سال ۹۲ به شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران ابلاغ شد که بخش های مختلفی را دربر دارد. این بخش ها شامل احداث خط لوله ۱۴ اینچ تبریز به ارومیه با پوشش پلی اتیلن، از طریق شمال دریاچه ارومیه به طول تقریبی ۲۲۰ کیلومتر، خط انشعاب ۱۰ اینچ خوی با مسافت حدود ۳۷ کیلومتر، احداث تلمبه خانه های برقی تبریز و ایستگاه میان مسیری سلماس و پایانه های ارومیه و خوی است.

کیهانی افزود: هدف از اجرای این پروژه، انتقال انواع فراورده های نفتی پالایشگاه تبریز به ظرفیت روزانه ۶۵ هزار بشکه است که قابلیت افزایش تا ۱۰۰ هزار بشکه را نیز دارد؛ البته مزیت مهم این طرح، حذف انتقال جاده ای و به د نبال آن صرفه جویی در سوخت و زمان و کاهش خطرات ترافیکی مربوطه است.

وی بر ضرورت انتقال مواد نفتی به وسیله خطوط لوله و افزایش ضریب ایمنی تاکید کرد و یادآور شد: با بهره برداری از این طرح، تردد روزانه ۷۰۰ دستگاه نفتکش جاده پیما نیز در این مسیر، بلاموضوع خواهد شد، ضمن اینکه پایداری و ضریب ایمنی انتقال و همچنین کاهش اثرات مخرب زیست محیطی ناشی از انتقال این مواد نیز از دیگر دستاوردهای چشمگیر این طرح به شمار می آید.

مجری طرح احداث خط لوله ۱۴ اینچ تبریز-خوی-ارومیه عنوان کرد: سراسر طول مسیر با در نظر گرفتن الزام های زیست محیطی به سیستم نشت یاب اتوماتیک، فیبرنوری و ایستگاه های حفاظت کاتدی به منظور جلوگیری از خوردگی، زنگ زدگی، شناسایی و ترمیم هرگونه نشت احتمالی نیز تجهیز شده است.

سرمایه گذاری هزار میلیارد تومانی از منابع داخلی

کیهانی درباره میزان و نحوه سرمایه گذاری و اجرای این پروژه تصریح کرد: اعتبار این طرح بابت همه فرایندهای اجرای پروژه شامل مهندسی، تامین متریال و بخش اجرا و همچنین تملک اراضی مسیر خط لوله و… حدود هزار میلیارد تومان بوده که از محل منابع داخلی تامین شده و مراحل اجرایی آن در فاز نخست به صورت PC و در فاز دوم که شامل طرح تکمیلی است، به صورت EPC  بوده است.

وی با بیان اینکه فاز نخست طرح احداث خط لوله تبریز-خوی-ارومیه در بخش مهندسی پایه و تفصیلی در سال 89 انجام شده است، بیان کرد: برای تهیه و تامین کالا و تجهیزات مورد نیاز پروژه بر اساس مصوبه دولت، اکثرا از ظرفیت های داخلی استفاده شده است.

مجری طرح احداث خط لوله ۱۴ اینچ تبریز-خوی-ارومیه به میزان اشتغالزایی این پروژه اشاره کرد و گفت: این پروژه در طول زمان عملیات، زمینه اشتغال مستقیم و غیرمستقیم سالانه هزار و 200 نفر را فراهم کرده است.

کیهانی با بیان اینکه میزان پیشرفت طرح احداث خط لوله ۱۴ اینچ تبریز-خوی-ارومیه در بخش پروژه اصلی 99.22 درصد و در بخش تکمیلی 70 درصد پیشرفت داشته است، از آمادگی کامل برای تحویل این خط لوله به پیمانکار در روزهای آتی خبر داد و عنوان کرد: طبق روال کاری، این پروژه به مدت یک سال به صورت آزمایشی، وارد فاز بهره برداری می شود، ضمن آنکه راه اندازی پایانه خوی تا پایان شهریور امسال انجام می شود.

بر اساس این گزارش، انتقال فراورده های نفتی با خطوط لوله به عنوان یک جایگزین مناسب زیست محیطی در کاهش آلودگی محیط زیست در سیستم های انتقال جاده ای، کاهش بار ترافیکی جاده های مربوط، به واسطه انتقال مواد نفتی به وسیله خطوط لوله و افزایش ضریب ایمنی هرچه بیشتر در انتقال فراورده های نفتی و کاهش آلودگی محیط زیست و تصادف های محتمل به واسطه دارا بودن حجم ترافیک جاده های ناشی از انتقال این مواد، از اهداف و دستاوردهای این طرح به شمار می آیند.

بر اساس این گزارش، شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران به عنوان یکی از شرکت های تابعه شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران، عهده دار اجرای همه طرح های زیربنایی در بخش پایین دستی صنعت نفت، اعم از احداث پالایشگاه ها، مخازن ذخیره سازی، احداث خطوط لوله انتقال نفت خام و فراورده های نفتی در سراسر کشور است.

این شرکت با روی کار آمدن دولت سیزدهم، همه عزم خود را جزم کرده تا با تدوین برنامه ای هدفمند و در عین حال خروجی محور، گام های اثربخشی در زمینه به ثمر نشستن طرح های پالایشی بردارد. در رأس تحقق هدف گذاری ها، توجه و استفاده حداکثری از توان شرکت های ایرانی از اهم اولویت هایی است که شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران از آن غافل نبوده است.

طرح احداث خط لوله فراورده های نفتی پارس، طرح احداث اسکله 5 هزار تنی قشم، احداث خط لوله نایین- کاشان- ری، افتتاح بزرگ ترین واحد تقطیر کشور در پالایشگاه آبادان، احداث خط لوله ۲۶ اینچ بندرعباس-مهرآران، خط لوله انتقال نفت خام ترش سبزآب - ری، احداث خط لوله رفسنجان-یزد، تکمیل خط لوله مهرآران- رفسنجان، احداث واحد گوگردزدایی از ته مانده های برج تقطیر پالایشگاه اصفهان، همچنین راه اندازی پروژه برق رسانی به مراکز انتقال نفت بندرعباس، قطب آباد و مهرآران و احداث تلمبه خانه ها و پایانه های خط لوله بندرعباس- سیرجان از جمله مهم ترین طرح ها و پروژه ‍ های اولویت دار شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران به شمار می روند.