پهپاد و فیبر نوری برای پایش خطوط
وی استفاده از تجهیزات روزآمد از جمله پهپاد(هواپیماهای بدون سرنشین) و فناوری فیبر نوری برای پایش و سنجش خطوط لوله راضروری دانست و افزود: در حال حاضر خطوط لوله تحت مدیریت شرکت با استفاده از ساده ترین روش پایش که همان نیروی انسانی است، انجام می شود، خط بان ها به صورت شبانه روزی طول مسیر خطوط را رصد می کنند، افت فشار از سوی بهره برداران رصد و شناسایی شده و خط بان ها به محل مورد نظر اعزام می شوند و اینگونه تعارض به خطوط لوله مورد سنجش و ارزیابی قرار می گیرد.
مدیرعامل شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران ادامه داد: خطوط لوله ای که از محیط های شهری عبور کرده بیشتر مورد تعارض قرار می گیرند، از این رو برای پایش این دسته از خطوط استفاده از تجهیزات و امکانات به روز ضروری است که در اینجا دو مورد تجهیز پهپاد و فیبر نوری می تواند در کشف و شناسایی انواع انشعابات غیرمجاز، آن هم در کمترین زمان ممکن بسیار کارآمد باشد.
رحیمی به آخرین وضعیت پروژه میترینگ در سطح شرکت خطوط لوله اشاره کرد و گفت: استفاده از تاسیسات میترینگ از آن دست پروژه هایی است که در سطح وزارت نفت تعریف شده و در این زمینه وظایفی نیز برای شرکت خطوط لوله مشخص شده است، پروژه میترینگ در ١١ محل انجام خواهد شد که مناقصه انجام این پروژه در ٧ محل به زودی برگزار و مابقی محل ها نیز نیازمند انجام یکسری مشاوره هاست که به جد در حال پیگیری هستیم و در صورت حصول نتیجه قطعا در کاهش روند قاچاق سوخت نیز تاثیرگذار خواهد بود.
افزایش یک هزار کیلومتر خط انتقال
وی از افزایش هزار کیلومتری خطوط انتقال نفت خام و فرآورده های نفتی در سال ١۴٠٣ خبر داد و گفت: با بهره برداری از چهار خط لوله جدید انتقال شامل خط انتقال ۴۴۹ کیلومتری بندرعباس - سیرجان - رفسنجان، ۱۲۵ کیلومتری نظامیه به اهواز، ۹۹ کیلومتری یزد - نائین و ۲۲۰ کیلومتری تبریز - خوی - ارومیه در سال ۱۴۰۳ نزدیک به یک هزار کیلومتر به طول خطوط لوله انتقال نفت و فرآورده کشور افزوده خواهد شد، هم اکنون حدود ۱۴ هزار کیلومتر خطوط لوله انتقال نفت و فرآورده های نفتی در کشور وجود دارد که این متراژ با اضافه شدن خطوط جدید به ۱۵ هزار کیلومتر خواهد رسید.
مدیرعامل شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران عنوان کرد: میانگین طول عمر خطوط نفت خام ۳۳ سال و فرآورده حدود ۳۷ سال است که این میانگین در جهان بین ۲۵ تا۳۰ سال برآورد می شود، ولی اینکه یک خط به خودی خود فرسوده است و قابلیت استفاده خواهد داشت یا خیر، به میزان زیادی به نحوه نگهداری از آن بستگی دارد، به عنوان نمونه خط لوله گچساران که احداث آن به سال ١٣۴١ باز می گردد، هنوز در حال استفاده است.
رحیمی به موضوع پیگرانی هوشمند اشاره و از آن به عنوان یکی از مهم ترین ابزارهای کنترل مکانیزه خطوط لوله یاد کرد و افزود: با این روش کلیه نواقص و خوردگی های مربوط به خطوط لوله شناسایی و برنامه تعمیراتی در اسرع وقت در دستور کار قرار داده می شود، از این رو اگر تعمیرات و نگهداری خطوط به موقع انجام شود، عمر خط لوله ٢۵ یا ٣٠ سال دیگر معنا نخواهد داشت.
ضرورت به کارگیری توانمندی سازندگان داخلی
وی بر ضرورت به کارگیری توانمندی سازندگان داخلی تاکید کرد و ادامه داد: خوشبختانه شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت، تعامل سازنده ای با شرکت های دانش بنیان برقرار کرده است، چراکه اعتقاد ما بر این است که باید از توان داخل بهره برد و در عمل هم ثابت کردیم.
مدیرعامل شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران افزود: در گذشته مجبور بودیم توربین ها را برای تعمیر به کشورهای حاشیه خلیج فارس ببریم، اما امروز با افتخار اعلام می کنیم که نه تنها تمامی تجهیزات جانبی مربوط به توربین ها را در داخل تعمیر و راه اندازی می کنیم، بلکه این دستگاه ها را نیز در داخل می سازیم.
رحیمی عنوان کرد: تفکر بهره مندی از توان شرکت های دانش بنیان می بایست در تمام ارکان جاری و ساری باشد، قراردادها و اقدام هایی در زمینه استفاده از توان این شرکت ها انجام شده که رضایت بخش بوده است و امروز با قاطعیت اعلام می کنیم که هیچ گونه وابستگی به شرکت های خارجی نداریم و اگر در برخی موارد از نمونه خارجی استفاده می کنیم، تنها به خاطر داشتن صرفه اقتصادی است، نه اینکه توان ساخت آن را نداشته باشیم.
وی همچنین از واگذاری عملیات بهره برداری خط لوله گوره- جاسک به شرکت ملی نفت ایران خبر داد و گفت: هدف اولیه این خط لوله صادرات است که در حوزه کاری ما نیست و همکاران ما به عنوان پایشگر در این پروژه حضور داشتند، همچنین این پروژه یک خط لوله انشعابی برای تامین خوراک نفت خام پالایشگاه بندرعباس خواهد داشت.
مدیرعامل شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران درباره انتقال خوراک پتروشیمی ها با استفاده از تاسیسات این شرکت گفت: اولویت ما انتقال نفت خام و فرآورده های نفتی است، اما با بعضی از پتروشیمی ها از جمله شرکت پتروشیمی تبریز قراردادهایی داریم که ما را ملزم به تامین خوراک آنها می کند.
رحیمی با اشاره به اینکه تامین سوخت هوایی بعضی از فرودگاه ها هم با سه خط لوله انجام می شود، افزود: برنامه احداث خطوط لوله جدید پارس و تابش هم به همت شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران در مرحله طراحی است.
هوش مصنوعی برای پایش خطوط
علیرضا رضایی برمی، رئیس پژوهش و فناوری شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران درباره استفاده از هوش مصنوعی برای پایش فیزیکی خطوط لوله عنوان کرد: این موضوع حدود یک سال است در صدر برنامه های شرکت خطوط لوله قرار دارد و به دنبال این هستیم تا با استفاده از فناوری هوش مصنوعی میزان خطا را کاهش دهیم، هم اکنون کمیته هوش مصنوعی در ستاد شرکت خطوط لوله تشکیل شده و بر اساس اعلام نیازسنجی شرکت های تابعه، این پروژه فعال و فرآیندهای لازم پیگیری خواهد شد.
وی تصریح کرد: با توجه به اینکه پایداری خطوط و انتقال فرآورده های نفتی برای ما مهم و ارجح است، وجود فناوری هوش مصنوعی می تواند بسیار نتیجه بخش باشد و باید از آن با دقت بیشتری استفاده کرد.
تامین 98 درصد کالاها از داخل
ابوالقاسم زمانی، مدیر کالا شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران از انعقاد سه تفاهم نامه با شرکت های دانش بنیان خبر داد و گفت: استفاده از خدمات این شرکت ها بر اساس اولویت ها و نیازهای فناورانه شرکت خطوط لوله انجام می شود.
وی افزود: به همکاری با سازندگان بخش خصوصی اعتقاد داریم و امکانات و توان داخلی در اولویت قرار دارد، فقط در شماری از تجهیزات به دلیل صرفه اقتصادی از تجهیزات خارجی استفاده می شود.
مدیر کالا شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران تاکید کرد: در خطوط لوله هیچ کالایی وجود ندارد که قابلیت ساخت داخل نداشته باشد و بیش از 98 درصد کالاهای مورد نیاز این شرکت پارسال از طریق سازندگان ایرانی تامین شده است.