انعکاس تلاش بی وقفه کارکنانی که خستگی نمی شناسند

فعالیت 37 منطقه در 33 ماه

مشعل| 33 ماه کار و تلاش بی وقفه در صنعت نفت، صنعتی که زیربنایش تولید و خلق ثروت برای آبادانی کشور است، در این بازه زمانی هزار روزه، فراز و نشیب زیادی را از سر گذراند و اکنون به همت تلاشگران این صنعت، به نقطه ای قابل اتکا دست یافته است. شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران، به عنوان یکی از زیرمجموعه های فعال این صنعت، سهم بسزایی در تحقق اهداف صنعت نفت کشور رقم زده است؛ شرکتی که به عنوان یکی از پرکارترین و فعال ترین شرکت های خدمات رسان که کل ماه ها، هفته ها و روزهای سال را درگیر مسئولیت خطیر و مهمی چون سوخت رسانی به بخش های مختلف اعم از خانگی، تجاری، صنعتی، نیروگاهی و... است و این مهم را با مدیریتی چنان قوی و کارآمد عینیت بخشیده که با وجود بسیاری از مشکلات و بحران ها در زمینه ناترازی تولید و مصرف برخی فراورده ها، همچنان پایدار و بی توقف در حال خدمت رسانی است. فارغ از فعالیت های متولیان تامین و توزیع فراورده های نفتی کشور، شرکت های خطوط لوله و مخابرات نفت ایران و ملی مهندسی و ساختمان نفت به عنوان دیگر زیرمجموعه های شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی، هر یک به تنهایی در پیشبرد اهداف کلیدی صنعت نفت، ایفاگر نقشی تاثیرگذار و ماندگار هستند. آنچه ازنظرتان می گذرد، مروری است بر اهم دستاوردهای سه شرکت زیرمجموعه شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران که با تلاش خستگی ناپذیر کارکنان زحمتکش و غیور آن به بار نشسته است.

برنامه ریزی برای ذخیره سازی فراورده های نفتی عادی و ویژه در مخازن تعبیه شده مناطق 37 گانه شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران و انتقال آنها به مبادی مصرف در جای جای کشور به منظور مصرف در حوزه های مختلف از جمله حمل ونقل(هوایی، دریایی و خشکی)، صنایع و... بخش عظیمی از فعالیت هایی است که این شرکت به عنوان یکی از زیربخش های اصلی وزارت نفت عهده دار آن است. تامین و عرضه انواع فراورده نفتی، اصلی ترین مسئولیت شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران به شمار می رود و این شرکت به منظور روان سازی فعالیت هایی که تنها در «عبارت تامین و عرضه فراورده های نفتی» خلاصه می شود، زمینه های لازم را فراهم کرده و پیرو آن نیز اقدام های متعددی انجام داده؛ اقدام هایی که زیربنای تحولی بزرگ شده است.

تامين و توزيع فراورده هاي نفتي

بخش عظیمی از کار زنجیره تامین، توزیع و انتقال انواع فراورده در کشور که وسعت آن بخش های خشکی، هوایی و دریایی را دربر می گیرد، در حیطه وظایف شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران تعریف شده است. بر اساس آمار حاصله، طی سال های 1400، 1401 و 1402 متوسط روزانه توزیع بنزین به ترتیب 86.9 و 104.7 و 115.6 ميليون ليتر بوده و همین طور طی سال های مورد اشاره به ترتیب، 106.3 و 112.2 و 113.7 ميليون ليتر نیز متوسط روزانه نفتگاز در بخش نيروگاهي و غير نيروگاهي به ثبت رسیده است.

همچنین در سال هاي 1400، 1401 و 1402 به ترتيب 10.260 ميليون ليتر و 10.400 ميليون ليتر و 9.095 ميليون ليتر نفتگاز و 6.620 ميليون ليتر و 7.825 ميليون ليتر و6.305 ميليون ليتر نفت كوره به نيروگاه هاي سراسر كشور ارسال شده است. مقادير 2.388 و 8.503 و 9.026 ميليون ليتر نفت كوره در سال هاي مورد اشاره به بنادر صادراتي ماهشهر و بندرعباس برای اجراي برنامه هاي صادراتي توزیع شده است.

اين ميزان ارسال و توزيع فراورده در شرايطي اجرا شده كه مشكلات متعدد در عمليات بارگيري انبارهاي نفت، كمبود ناوگان حمل ونقل جاده اي و ريلي، توسعه نیافتن خطوط لوله و به تبع آن، عدم افزايش ظرفيت بارگيري از مبادي جنوبي به مركز كشور، افزايش نیافتن مخازن نيروگاهي در قسمت هاي شمالي، شمال شرق كشور و... در برخي مقاطع زماني، سوخت رساني را دشوار کرده است.

جذب یکهزار دستگاه نفتكش از طريق اعطاي تسهيلات بانك ملت، مجهز کردن نفتكش ها به سامانه جی پی اس به منظور جلوگيري از قاچاق فراورده هاي نفتي در مناطق زاهدان، چابهار، تهران، هرمزگان و خراسان شمالي و الزام دیگر مناطق به اجراي آن در كوتاه ترين زمان ممكن، افزايش تعداد ناوگان فعال در حوزه سوخت رساني تا حدود 15 هزار دستگاه نفتكش و نیز تجهیز 9 هزار و 400 دستگاه به طرح کهاب از جمله اقدام های قابل توجهی است که در حوزه تامين و توزيع فراورده های نفتي محقق شده است.

تخصيص سوخت به ماشين آلات كشاورزي بر اساس سطح زير كشت و ميزان سهميه سوخت ابلاغي از سوي ستاد مركزي مبارزه با قاچاق، كنترل و پايش مستمر مشخصات كيفي فراورده هاي بنزين و نفتگاز وارداتي و سوآپ از مبادي شمالي و جنوبي كشور، كنترل و پايش مستمر كيفيت فراورده هاي نفت كوره و نفتگاز صادراتي از مبادي شرق و جنوبي كشور، خريد، نصب و راه اندازي برخي آنالايزرهاي مرتبط با فراورده هاي يورو4 توليدي شركت هاي پالايشي  در آزمايشگاه مركزي ري و... نیز از جمله فعالیت هایی است که مدیریت تامین و توزیع شرکت پخش فراورده های نفتی پیگیری کرده و در دستور کار دارد.

سامانه هوشمند سوخت

سامانه هوشمند سوخت، یکی از مهم ترین و در عین حال مگاپروژه ای است که با هدف سامان دادن به مصرف متعارف بنزین در شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران فعالیت می کند. این سامانه هم اکنون با بیش از ۲۷میلیون مشترک، اطلاعات سوخت گیری وسایل نقلیه را در بیش از چهارهزار باب جایگاه عرضه فراورده های نفتی از همه نقاط کشور به صورت مکانیزه جمع آوری و به منظور پردازش و تهیه گزارش های تحلیلی و آماری به مرکز داده منتقل می کند. در این سامانه بیش از یکهزار و ۱۰۰ دفتر خدمات پشتیبانی کارت هوشمند سوخت، وظیفه خدمت رسانی به مشترکین را به عهده دارند.

راه اندازی سامانه ثبت و صدور آنلاین کارت سوخت از دستاوردهای قابل توجه شرکت پخش فراورده های نفتی است. تا پیش از راه اندازی این سامانه، مدت زمان صدور کارت سه ماه به طول می انجامید که اکنون این بازه زمانی، به 10 روز کاهش یافته است.

همچنین موجودي كارت سوخت از تعداد 9 هزار و 645 قطعه در سال 1400، به تعداد پنج ميليون قطعه رسيده است که با انجام فرایند عقد قرارداد جدید، این میزان کارت سوخت، به 10 میلیون قطعه افزایش خواهد یافت. تعداد افراد در صف انتظار برای دریافت کارت سوخت به صفر رسیده، در حالی که تا پیش از تامین کارت خام، تعداد افراد در صف انتظار بیش از یک میلیون نفر بوده است. همچنین تعداد یک میلیون و 500 هزار کارت سوخت احیا و به چرخه خدمات دهي بازگشته كه صرفه جويي 55 ميليارد توماني را به همراه داشته است.

تحریم ها شرایطی را ایجاد کرد که تهیه «سم کارت» به عنوان یکی از مهم ترین قطعه مورد نیاز در کارت سوخت با مشکل مواجه شد که خوشبختانه با استفاده از دانش و توان نيروهاي داخلي سامانه هوشمند سوخت و از طریق مهندسی معکوس، تعداد  شش هزار عدد از این تجهیز به ارزش چهار ميليارد تومان، توليد و مورد استفاده قرار گرفت. بيش از 60 ميليون كارت هوشمند سوخت (اسقاط، كدينگ، بيمه، ليست خاكستري و ابطال) مديريت، ساماندهي و بازنگري شده كه بيش از 30 ميليون آن فعال است.

ارتقای سامانه تخصيص سوخت به ناوگان حمل ونقل خارجی، بهبود طرح سوخت گيري در مسير بر اساس اسناد حمل، سامانه مديريت و تیكتينگ مجاري عرضه (GTS)، پايش خرابي هاي تجهیزات جايگاه ها، مديريت چرخه تامين و توزيع قطعات، نظارت بر عملكرد تكنيسين هاي پشتيبان جايگاه ها، نظارت بر پايداري جايگاه ها، ثبت و پيگيري سيستمي درخواست هاي رفع خرابي، كنترل سياست هاي اعمال شده در جايگاه ها و گردآوري آمار فروش جايگاه ها از جمله اقداماتی به شمار می آید که در زمینه بهبود فرایندها در حوزه مديريت سامانه هوشمند سوخت انجام و پیگیری شده است.