سخنگوی دولت:

افزایش ۱۰ برابری جمع آوری گازهای مشعل در دولت سیزدهم

سخنگوی دولت گفت: جمع آوری گازهای مشعل در دولت سیزدهم شتاب گرفت که حرکتی بی سابقه بود، به گونه ای مقدار آن ۱۰ برابر دولت های گذشته بوده است.

علی بهادری جهرمی در نشست خبری مشترک با وزیر نفت و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست با بیان اینکه وزارت نفت در دولت سیزدهم را باید مجموعه ای نوآور دانست، گفت: در این دولت ایده های تازه ای از سوی وزارت نفت مشاهده شد. فعال سازی پالایشگاه های فراسرزمینی نیز یکی از همین ایده های نوآورانه بود که برای نخستین بار اجرایی شد.

وی افزود: امروز وزارت نفت نه تنها در بخش اقتصادی فعالیت های بسیاری انجام داده، بلکه در زمینه های مسئولیت اجتماعی، فرهنگی و ورزشی، کارهای ماندگاری انجام داده است.

سخنگوی دولت تصریح کرد: جمع آوری هرچه بیشتر گازهای مشعل که آثار مخربی برای محیط زیست کشور دارد، در دولت سیزدهم شتاب گرفت که حرکتی بی سابقه بود، به گونه ای که این موضوع ۱۰ برابر دولت های گذشته است.

بهادری جهرمی بیان کرد: وزارت نفت در موضوع حمایت از جوانان، نخبگان و شرکت های دانش بنیان کارهای بسیاری انجام داده که بارها از سوی معاونت علمی و فناوری رئیس جمهوری مورد قدردانی قرار گرفته است.

وی گفت: در همین دولت طرح توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی را داشتیم که بیش از ۱۰ سال معطل شرق و غرب مانده بود و با توانمندی نیروها و متخصصان داخلی به بهره برداری رسید.

 

در ۳ ماه نخست ۱۴۰۳

ارزش صادرات نفتی و غیرنفتی ایران به بیش از ۲۵ میلیارد دلار رسید

وزیر امور اقتصادی و دارایی گفت: مجموع کل ارزش صادرات نفتی و غیرنفتی کشور در سه ماه نخست امسال بیش از ۲۵ میلیارد دلار است که به نسبت رقم ۱۴.۳ میلیارد دلار واردات، تراز تجاری کشور به مثبت ۱۱ میلیارد دلار رسید. سیداحسان خاندوزی در نشست هیئت دولت در گزارشی به افزایش قابل توجه تجارت خارجی کشور در سه ماه نخست سال ۱۴۰۳ پرداخت و گفت: در سه ماه اول امسال مجموع تجارت خارجی کشور به حدود ۴۰ میلیارد رسید که در مقایسه با مدت زمان مشابه سال قبل روند افزایشی نشان می دهد. وی افزود: مجموع کل صادرات نفتی و غیرنفتی کشور در سه ماه نخست امسال نیز بیش از ۲۵ میلیارد دلار است که به نسبت رقم ۱۴ میلیارد و ۳۰۰ میلیون دلار واردات، تراز تجاری کشور به مثبت ۱۱ میلیارد دلار رسیده و پیش بینی می شود با ادامه روند صادرات غیرنفتی و مشوق هایی که در بخش های مختلف سیاست های تجاری و ارزی قرار داده شده است، بتوان رکورد سال گذشته را پشت سر گذاشت. محمد مخبر، سرپرست ریاست جمهوری نیز در این نشست با اشاره به خدمات و اقدام های کم نظیر دولت مردمی تحت مدیریت و هدایت شهید رئیسی ازجمله در حوزه بهداشت و درمان، اشتغال زایی و کاهش نرخ بیکاری، رشد چشمگیر تولید و افزایش تراز تجاری کشور، افزایش فروش نفت، کنترل و کاهش نرخ تورم، تکمیل و بهره برداری از صدها طرح عمرانی و زیربنایی نیمه تمام در کشور، احیای بیش از هشت هزار کارخانه و واحد تولیدی تعطیل و نیمه تعطیل، برقراری تعاملات گسترده در سطح بین المللی و عضویت در پیمان های مهم منطقه ای و جهانی با سیاست خارجی عزتمندانه تصریح کرد: دوره ریاست جمهوری شهید رئیسی و خدماتش به کشور به گونه ای شفاف و در مقابل دیدگان مردم شریف ایران اسلامی است که با سیاه نمایی ها خدشه دار و انکار نمی شود. وی با بیان اینکه اگر امروز کشور شرایط آرام و باثباتی دارد، به یمن ریل گذاری های اصولی و خدمات شهید رئیسی در سراسر کشور است، از همه وزیران و مسئولان دستگاه های اجرایی خواست افتتاح و بهره برداری از طرح های تکمیل شده بخش مربوط به خود را به منظور تسریع در خدمت رسانی به مردم در اولویت قرار دهند.

 

 

رئیس کل بانک مرکزی:

رشد بخش نفت ناشی از سرمایه گذاری های مناسب دولت سیزدهم است

رئیس کل بانک مرکزی با بیان اینکه در سال ۱۴۰۲ رشد بخش نفت ۱۴.۷درصد بوده که افزایش شدید داشته است، گفت: رشد بخش نفت ناشی از سرمایه گذاری های خوبی است که در دولت سیزدهم در حوزه نفت و پتروشیمی انجام شده است.

محمدرضا فرزین با بیان اینکه در دولت شهید رئیسی هرچه به پایان نزدیک شدیم شرایط بهتر شده و تورم کاهش یافته است، اظهار کرد: تورم سالانه ۱۶درصد و تورم نقطه به نقطه ۱۹.۹درصد کاهش یافته است.

وی افزود: آمارها به خوبی نشان می دهد وضع تولید ناخالص داخلی در دولت سیزدهم رشد کرده است. پس از سال ۱۳۹۷ و تحمیل تحریم ها، نرخ رشد در سال های ۹۷ و ۹۸ کاهش شدیدی داشت. در سال ۹۹ وضع رشد کمی بهتر شد و به ۴.۱ درصد رسید و بعد از آن رشد اقتصادی بالا ادامه یافت و در سال ۱۴۰۱ به چهاردرصد و در سال ۱۴۰۲ به ۴.۶ درصد رسید. رشد اقتصادی بدون نفت نیز در سال های ۹۹، ۱۴۰۰، ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲ به ترتیب ۳.۶، ۳.۹، ۳.۵و ۳.۶درصد بوده است.

رئیس کل بانک مرکزی تصریح کرد: در سال ۹۷ و ۹۸ رشد بخش نفت به شدت کاهش یافت و در سال ۱۴۰۲ رشد بخش نفت ۱۴.۷درصد بود که افزایش شدید داشته است. در بانک مرکزی وقتی درباره بخش نفت صحبت می کنیم یعنی پتروشیمی نیز در نظر گرفته شده است. رشد بخش نفت ناشی از سرمایه گذاری های خوبی است که در دولت سیزدهم در حوزه نفت و پتروشیمی انجام شده است.

فرزین با بیان اینکه نرخ رشد تشکیل سرمایه در سال های گذشته عموماً منفی بود، اما در دولت سیزدهم با روندی افزایشی مثبت شده است، گفت: این موضوع ما را امیدوار می کند و نشان می دهد نرخ رشد اقتصادی و تولید در سال های آینده نیز روند رو به رشدی خواهد داشت، زیرا تشکیل سرمایه و در واقع سرمایه گذاری مناسبی ایجاد شده که به تداوم افزایش رشد اقتصادی کمک می کند.

وی ادامه داد: میانگین رشد اقتصادی ۲۰ ساله کشور معادل ۲.۷درصد و متوسط ۲۵ ساله نیز ۲.۷درصد است، در حالی که این رقم در دوران شهید رئیسی ۴.۵درصد بوده و در واقع رشد اقتصادی این دوران از میانگین ۱۰ ساله، ۲۰ ساله و ۲۵ ساله بیشتر بوده است. در رشد اقتصادی بدون نفت نیز میانگین دولت سیزدهم چهار درصد بوده که از تمام متوسط های بلندمدت رقم بالاتری را ثبت کرده است.

رئیس کل بانک مرکزی بیان کرد: در بخش متغیرهای پولی نیز تحولات چشمگیری ایجاد شده است. تمام تلاش دولت این بود که به شرایط قبل از تحریم ها برگردیم و آخرین آمارها نشان می دهد، به این هدف رسیده ایم. وقتی دولت آغاز شد رشد نقدینگی ۴۲.۸درصد و پایه پولی ۳۹.۱درصد بود، اما هم اکنون رشد پایه پولی به ۲۸.۱ و رشد نقدینگی به ۲۴.۳درصد رسیده است.

 

افزایش تجارت نفت گازپروم

منابع مطلع از افزایش تجارت نفت شرکت دولتی گازپروم روسیه به منظور مقابله با تجارت زیان ده گاز خبر دادند.

به گزارش خبرگزاری رویترز، دو منبع آگاه اعلام کردند شرکت گازپروم روسیه پس از ثبت زیان سالانه هفت میلیارد دلاری، به منظور جبران کاهش تجارت گاز طبیعی در سال گذشته، فعالیت خود را در زمینه تجارت نفت افزایش می دهد. پس از ایجاد شکاف عمیق بین روسیه و غرب بر سر تنش های این کشور و اوکراین، شرکت دولتی گازپروم بازار گاز اروپا را که زمانی منبع حدود دوسوم درآمد گاز این شرکت بود، از دست داد.

بر اساس این گزارش، تولید گاز طبیعی این شرکت با ۱۳درصد کاهش از ۴۱۲ میلیارد و ۹۴۰ میلیون مترمکعب در سال ۲۰۲۲ به ۳۵۹ میلیارد متر مکعب در سال ۲۰۲۳ کاهش یافت که پایین ترین سطح تولید سالانه به شمار می رود. گازپروم نفت، بازوی نفتی شرکت گازپروم روسیه، به لطف تجارت پررونق نفت، وضعیت بهتری نسبت به شرکت مادر داشته است.

به گفته منابع آگاه، هم اکنون گروه گازپروم، از طریق بخش صادرات گازپروم، در تلاش است فعالیت خود را در زمینه تجارت نفت و نقل وانتقال نفت از خط لوله شرق سیبری اقیانوس آرام (ESPO) به مقصد آسیا و صادرات نفت سبک سیبری افزایش دهد.

با وجود تحریم های غرب علیه مسکو، صادرات نفت روسیه در دو سال گذشته سودآوری پایداری داشته است، زیرا روسیه توانست نفت خود را به هند و چین عرضه کند.

 

کاهش واردات نفت هند از عربستان

داده های مربوط به رهگیری نفتکش ها نشان می دهد واردات نفت هند در ماه مه از روسیه به بالاترین سطح افزایش و از عربستان سعودی به پایین ترین سطح در ۱۰ ماه اخیر کاهش یافت.

به گزارش خبرگزاری رویترز، داده های رهگیری نفتکش ها و منابع تجاری نشان می دهد در پی افزایش تخفیف نفت روسیه به دلیل کاش تقاضای چین، واردات نفت هند از روسیه در ماه مه به سطح بی سابقه دو میلیون و ۱۰۰ هزار بشکه در روز افزایش یافت، این در حالی است که واردات نفت از عربستان سعودی به پایین ترین سطح در ۱۰ ماه اخیر رسید. داده ها همچنین نشان می دهد سهم روسیه در واردات نفت هند، سومین واردکننده و مصرف کننده بزرگ نفت جهان، در ماه مه به حدود ۴۱ درصد افزایش یافت. در همین حال، پس از افزایش قیمت فروش نفت مدت دار از سوی شرکت نفت سعودی آرامکو در ماه مه، عرضه نفت عربستان سعودی به هند در ماه گذشته به پایین ترین سطح در ۱۰ ماه گذشته رسید.

پالایشگاه های هند از زمان آغاز تنش ها بین مسکو و کی یف در فوریه ۲۰۲۲ که سبب تحریم نفت روسیه از سوی کشورهای غربی شد، نفت روسیه را وارد کرده اند. افزون بر این، خرید نفت با نوع مشابه از دیگر مناطق به ویژه تولیدکنندگان خارومیانه گران تر است.

داده ها نشان می دهد هند در ماه مه حدود پنج میلیون و ۱۰۰ هزار بشکه نفت در روز وارد کرده که نسبت به ماه آوریل حدود ۵.۶درصد رشد داشته است.

همچنین واردات نفت هند از روسیه در ماه مه ۱۴.۷درصد نسبت به ماه آوریل و ۵.۹درصد نسبت به مدت مشابه پارسال افزایش داشته است.