خدمت ماندگار دولت سیزدهم در روزهای پایانی فعالیت

بهره برداری از 17 طرح کلان نفتی  در 7 استان

مشعل بهره برداری پروژه جمع آوری و تزریق گاز میدان هفتگل، بهره برداری پتروشیمی آرین متانول، راه اندازی بزرگ ترین واحد هیدروکراکر غرب آسیا در پالایشگاه آبادان، بهره برداری فاز نخست پتروشیمی هنگام، بهره برداری طرح های ذخیره سازی نفت و فراورده های نفتی صندوق بازنشستگی صنعت نفت، بهره برداری مخازن ذخیره سازی نفت خام در پایانه جاسک، افتتاح مخازن راهبردی ذخیره سازی نفت خام گوره، افزایش ۱۱ هزار بشکه ای تولید نفت ایران از میدان دانان، بهره برداری خط لوله فرآورده تبریز - خوی – ارومیه، آغاز عملیات اجرایی پروژه بزرگ تصفیه نفت کوره پالایشگاه تبریز، بهره برداری از طرح های چهارگانه ارتقای کیفی محصولات پالایشگاه تبریز، راه اندازی ایستگاه تقویت فشار وراوی عنوان 17 طرح بزرگ نفت، پالایش و پتروشیمی در هفت استان به ارزش ۱۸۰ هزار میلیارد تومان است که با حضور محمد مخبر، سرپرست ریاست جمهوری، جواد اوجی، وزیر نفت و جمعی از مدیران از طریق ویدئوکنفرانس به بهره برداری رسمی رسید.

پروژه جمع آوری و تزریق گاز میدان هفتگل با هدف احداث یک واحد بهره برداری تازه استاندارد با ظرفیت روزانه ۲۵ هزار بشکه، ایستگاه پمپاژ نفت با ظرفیت روزانه ۴۵ هزار بشکه به عنوان جایگزین واحد قدیمی بهره برداری هفتکل ۴ و احداث ایستگاه تقویت فشار و تزریق گاز با ظرفیت روزانه بیش از ۱۱ میلیون فوت مکعب گاز همراه برای تولید از مخزن هفتگل تعریف شده است. مبلغ ارزی گازسوزی روزانه بیش از ۲۶ هزار دلار به طور متوسط و سالانه ۱۲ میلیون دلار برآورد می شود و از سال ۱۳۹۶ تاکنون حدود ۱۰۰ میلیون دلار گازسوزی اتفاق افتاده است که با راه اندازی پروژه از بیشترشدن این خسارت ها جلوگیری می شود.

اشتغالزایی برای 300 نفر

عملیات اجرایی احداث پتروشیمی آرین متانول با سرمایه گذاری ۲۴۳ میلیون دلار در زمینی به مساحت هفت هکتار در منطقه ویژه اقتصادی پارس (عسلویه) در سال ۱۳۹۵ آغاز شد که سالانه یک میلیون و ۶۵۰ هزار تن متانول تولید خواهد کرد. خوراک پتروشیمی آرین متانول، سالانه ۱۵۳۱ میلیون استاندارد مترمکعب گاز طبیعی و ۶۷۱ میلیون استاندارد مترمکعب اکسیژن است. پتروشیمی آرین متانول با برآورد ارزآوری حدود ۲۸۰ میلیون دلاری با سرمایه گذاری گروه باختر اجرا شده است که برای ۳۰۰ نفر به صورت مستقیم اشتغال زایی دارد.

بهره برداری از بزرگترین واحد هیدروکراکر

بزرگ ترین واحد هیدروکراکر غرب آسیا به عنوان آخرین حلقه بخش نخست طرح توسعه و تثبیت ظرفیت پالایشگاه نفت آبادان (فاز ۲) به ظرفیت روزانه ۴۲ هزار بشکه، به منظور تولید فراورده های زیست محیطی سبک و دارای ارزش افزوده بیشتر، به بهره برداری رسید. با راه اندازی این واحد پالایشگاه آبادان، محصولات مرغوب و با استاندارد یورو ۵، منطبق با استانداردهای جهانی محیط زیست در جنوب غرب کشور تولید خواهد شد. همچنین با عملیاتی شدن آن، کیفیت گازوئیل تولیدی در این پالایشگاه مطابق استاندارد یورو ۵ خواهد شد.

افزایش ظرفیت تولید آمونیاک

واحد آمونیاک پتروشیمی هنگام با ظرفیت تولید سالانه ۷۲۵ هزار تن محصول و با سرمایه گذاری ۳۲۸ میلیون دلار به بهره برداری رسید. دسترسی به آب های آزاد و اسکله اختصاصی صادراتی ازجمله مزایای طرح پتروشیمی هنگام است. خوراک مصرفی طرح گاز طبیعی است و گاز سوخت مورد نیاز طرح نیز از پتروشیمی دماوند تأمین خواهد شد. پتروشیمی هنگام در زمان بهره برداری کامل برای ۸۰۰ نفر به صورت مستقیم و دو هزار نفر به طور غیرمستقیم اشتغال زایی خواهد داشت که ۵۲درصد از نیروهای جذب شده از افراد بومی منطقه خواهند بود.

طرح های ذخیره سازی نفت

سه طرح ذخیره سازی نفت و فراورده های نفتی صندوق بازنشستگی صنعت نفت به بهره برداری رسید. پایانه ذخیره سازی و صادراتی نفت قشم با ظرفیت اسمی هفت میلیون، پایانه ذخیره سازی و صادراتی چابهار با ظرفیت ۴۰ هزار تن انواع قیر و طرح توسعه مخازن و بندر فراسکو (فاز نخست) از جمله این طرح هاست.

بهره برداری از مخازن ذخیره سازی جاسک

مخازن ذخیره سازی نفت خام در پایانه جاسک در استان هرمزگان با سرمایه گذاری ۶۰۴ میلیون یورو به بهره برداری رسید. قرارداد سرمایه گذاری در پروژه مخازن ذخیره سازی نفت خام در پایانه جاسک به روش BOT و با هدف ساخت مخازن ذخیره سازی با ظرفیت ۱۰ میلیون بشکه نفت، از سوی شرکت مهندسی و توسعه نفت با سرمایه گذار و پیمانکار مشارکت شرکت پترو امید آسیا و گروه سرمایه گذاری امید (بانک سپه) امضا شد. از مزیت های این طرح می توان به اشتغال هزار و ۲۰۰ نفر بومی و تأمین بخش اعظم کالا از داخل کشور اشاره کرد، همچنین یکی از مزیت های کلیدی این طرح، سرمایه گذاری نظام بانکی (بانک سپه) در یکی از طرح های راهبردی صنعت نفت است.

تضمین پایداری تولید نفت

مخازن راهبردی ذخیره سازی نفت خام گوره با ظرفیت چهار میلیون بشکه با هدف تضمین پایداری تولید نفت از میدان های نفتی به بهره برداری رسید. مخازن بتنی ذخیره سازی نفت خام منطقه گوره در ۴۰ کیلومتری شمال بندر گناوه احداث شده است و قابلیت ذخیره سازی چهار میلیون بشکه ای انواع نفت خام را دارد. نوع قرارداد اجرای این طرح، مهندسی، تدارکات، ساخت و نصب (EPC) است و برای ایجاد ظرفیت چهار میلیون بشکه ای ذخیره سازی، درمجموع شش مخزن بتنی نیمه مدفون احداث شده است. این مخازن شامل چهار مخزن ۵۰۰ هزار بشکه ای و دو مخزن یک میلیون بشکه ای است. مقدار سرمایه گذاری برای اجرای مخازن راهبردی گوره هفت هزار میلیارد ریال و دو میلیون و ۵۰۰ هزار یورو برآورد می شود.

افزایش تولید میدان دانان

تولید نفت ایران با بهره برداری از طرح نگهداشت و افزایش تولید میدان نفتی دانان روزانه بیش از ۱۱ هزار بشکه افزایش یافت. این طرح با سرمایه گذاری ۱۳۵ میلیون دلار در استان ایلام اجرا و با حفاری ۱۱ حلقه چاه، ظرفیت فرآورش نفت خام کشور روزانه ۱۱ هزار بشکه اضافه شده و افزایش ظرفیت تولید میدان از هشت هزار بشکه به ۱۹ هزار بشکه در روز، هدف گذاری شده است. برای اجرای این طرح که به تصویب شورای اقتصاد نیز رسیده، برای ۷۰۰ نفر به صورت مستقیم و ۲۱۰۰ نفر به صورت غیرمستقیم  اشتغال زایی شده است.

انتقال پایدار فراورده های نفتی

خط لوله فراورده های نفتی ۲۲۰ کیلومتری تبریز - خوی - ارومیه با ظرفیت انتقال روزانه ۶۵ هزار بشکه به بهره برداری رسید. این خط لوله به طول ۲۲۰ کیلومتر از پالایشگاه تبریز آغاز شده و پس از گذر از شمال دریاچه ارومیه، به انبار نفت ارومیه منتهی می شود. هدف از اجرای این پروژه، انتقال پایدار و ایمن انواع فراورده های نفتی پالایشگاه تبریز به ظرفیت روزانه ۶۵ هزار بشکه است که قابلیت افزایش تا ۱۰۰ هزار بشکه را نیز دارد. نزدیک به ۱۰۰درصد کالا و تجهیزات موردنیاز پروژه از داخل کشور تأمین شده است و در طول زمان عملیات، زمینه اشتغال مستقیم و غیرمستقیم سالانه ۱۲۰۰ نفر را فراهم کرده است.

آغاز ساخت پروژه تصفیه نفت کوره

عملیات اجرایی پروژه بزرگ تصفیه نفت کوره پالایشگاه تبریز آغاز شد. پالایشگاه نفت تبریز با ظرفیت پالایش روزانه ۱۱۵ هزار بشکه نفت، یکی از مهم ترین پالایشگاه های کشور از لحاظ تأمین پایدار سوخت موردنیاز شمال غرب کشور است. در دولت سیزدهم به منظور ارتقای کمی و کیفی محصولات این پالایشگاه و اجرای کامل قانون هوای پاک برای همه، برنامه ریزی و عملیات اجرایی طرح های کیفی سازی محصولات پالایشگاه تبریز با جدیت بیشتری پیگیری شد.

چهار طرح واحد تصفیه نفت گاز، خالص سازی هیدروژن PSA، بازیافت گوگرد SRP و بازیافت گازهای انتهای واحد گوگرد TGT با مجموع رقم سرمایه گذاری ۱۲۰ میلیون یورو به بهره برداری رسید. با بهره برداری از این طرح های چهارگانه که با استفاده کامل از توانمندی شرکت های پیمانکار، سازنده و مشاوران داخلی به سرانجام رسیده و آماده بهره برداری است، میزان گازوئیل یورو ۵ تولیدی این پالایشگاه از روزانه دو میلیون لیتر به روزانه پنج میلیون لیتر افزایش خواهد یافت. هیدروژن با خلوص بالا، تولید گوگرد به ظرفیت روزانه ۱۱۰ تن، همچنین کاهش میزان دی اکسید گوگرد خروجی از دودکش و کاهش آلاینده های زیست محیطی شهر تبریز از دیگر اهداف این طرح های چهارگانه است.

پایداری تولید گاز

ایستگاه تقویت فشار گاز وراوی در پایین دست مرکز جمع آوری وراوی و بالادست پالایشگاه گاز پارسیان ۲ به منظور تأمین فشار گاز موردنیاز در ورودی پالایشگاه و افزایش عمر مخزن به بهره برداری رسید. ظرفیت ایستگاه تقویت فشار وراوی روزانه هفت میلیون مترمکعب است که فشار گاز ورودی به ایستگاه ۷۲ بار و فشار گاز تحویلی در ورودی پالایشگاه ۱۰۰ بار خواهد بود. هدف از اجرای این طرح، رفع نیاز مبرم کشور به گازرسانی در فصل های سرد سال و نگهداشت سقف تولید و تأمین خوراک ورودی پالایشگاه پارسیان به ظرفیت تثبیت روزانه هفت میلیون مترمکعب گاز است.

هیچ تهدیدی بر فروش نفت ایران اثرگذار نیست

محمدمخبر در آیین بهره برداری از ۱۷ طرح بزرگ نفت، پالایش و پتروشیمی در هفت استان به ارزش ۱۸۰ هزار میلیارد تومان که در محل ساختمان مرکزی وزارت نفت از طریق ویدئوکنفرانس برگزار شد، گفت: یکی از مواردی که شهید رئیسی به درستی بر آن متمرکز شد، موضوع صنعت نفت کشور بود. وی با بیان اینکه توسعه پایدار در هیچ کشوری بدون توجه به موضوع انرژی اتفاق نخواهد افتاد، افزود: در فروش و تولید نفت، در حوزه پالایشگاه و... مشکل داشتیم، اما انصافاً وزارت نفت کارهای سخت و بزرگی را انجام داده است. سرپرست ریاست جمهوری تصریح کرد: امروز به نقطه ای رسیده ایم که هیچ تهدیدی بر فروش نفت ما اثرگذار نیست تا جایی که با دو برابرشدن تحریم ها هم توانستیم فروش نفت را افزایش دهیم.

مخبر تأکید کرد: قبول مسئولیت و پذیرش ریسک از عوامل موفقیت وزارت نفت در دولت سیزدهم بوده است.

درهای وزارت نفت به روی دانش بنیان ها باز شد

وی با اشاره به اینکه در وزارت نفت در همه ابعاد کارهای بزرگ و سرمایه گذاری های عظیمی انجام شده است، بیان کرد: یکی از کارهای بزرگ وزارت نفت در دولت شهید رئیسی، باز کردن درهای وزارت نفت به روی شرکت های دانش بنیان بود.

سرپرست ریاست جمهوری با بیان اینکه امروز همه خلأ وجودی رئیس جمهوری شهید را حس می کنیم، تصریح کرد: در آغاز فعالیت دولت مردمی کشور در ابعاد مختلف وضع بسیار سختی داشت و در همه ابعاد اداره کشور با مشکل روبه رو بودیم.

مخبر با بیان اینکه یکی از ویژگی های مهم شهید رئیسی نگاه کلان به اداره کشور و پرهیز از ورود به مسائل حاشیه ای بود، افزود: برخی دولت ها در گذشته اصل کارشان پرداختن به حاشیه ها بود تا متن و هنوز هم همان مسیر را دنبال می کنند، اما رئیس جمهوری شهید هیچ گاه دچار حاشیه نشد و به درستی به تشخیص مسائل و تلاش برای حل آنها پرداخت.

وی بیان کرد: از شخص وزیر نفت تا بقیه دست درکاران صنعت نفت کشور با اعتماد به نفس، دلسوزی، توکل، توسل و بهره گیری از متخصصان داخلی بسیج شدند تا کارهای بزرگی را در این صنعت رقم بزنند، چنانکه انتقال سکوی فاز ۱۱ میدان پارس جنوبی یکی از کارهای بزرگ عرصه فنی-مهندسی بود که با تکیه بر توانمندی های داخلی انجام شد.

اشتغال زایی ۱۵ هزار نفری در ۱۷ پروژه کلان صنعت نفت

جواد اوجی، وزیر نفت در آیین بهره برداری از ۱۷ طرح کلان صنعت نفت با حضور محمد مخبر، سرپرست ریاست جمهوری از طریق ویدئوکنفرانس با یادآوری اینکه در آغاز به کار دولت سیزدهم چالش های بزرگی همچون کاهش تولید نفت به مرز دو میلیون و ۱۰۰ هزار بشکه، ذخیره سازی ۸۷ میلیون بشکه میعانات گازی و ۲۵ میلیون بشکه نفت سنگین و فوق سنگین در شناورها، کسری بودجه ۴۰۰ همتی و بی انگیزگی بالای سرمایه انسانی در صنعت نفت داشتیم، گفت: این مشکلات با همت کارکنان صنعت نفت و حمایت های همه جانبه رئیس جمهوری شهید و پشتیبانی معاون اول ریاست جمهوری حل شد.

وی با اشاره به بهره برداری از ۱۵۵ پروژه نیمه کاره و کلان به ارزش ۳۴ میلیارد دلار طی سه سال فعالیت دولت سیزدهم افزود: با بهره برداری از این پروژه ها، تولید نفت کشور از دو میلیون و ۱۰۰ هزار بشکه به سه میلیون و ۶۰۰ هزار بشکه رسید، ضمن اینکه تولید و ظرفیت پالایش روزانه گاز ۵۳ میلیون مترمکعب، ظرفیت پالایش نفت روزانه ۲۷۰ هزار بشکه و تولید محصولات پتروشیمی روزانه ۱۳ میلیون تن اضافه شد.

وزیر نفت از جمع آوری ۱۶ میلیون مترمکعب گاز همراه نفت در سه سال اخیر خبر داد و تصریح کرد: تا پایان سال این رقم به بیش از ۳۰ میلیون مترمکعب خواهد رسید.

اوجی با اشاره به افزایش روزانه ۱۸ میلیون لیتری تولید بنزین و ۹ میلیون لیتری تولید روزانه گازوئیل طی سه سال اخیر گفت: صنعت نفت در دو سال اخیر به واسطه افزایش ظرفیت تولید توانست بالاترین رشد اقتصادی (۲۰ درصد) را در میان دستگاه های اجرایی کشور داشته باشد.

وی با بیان اینکه در سه سال اخیر شش هزار پروژه مسئولیت اجتماعی به ارزش ۴۵ همت در وزارت نفت تصویب و اجرا شده است، اظهار کرد: این رقم در دولت های یازدهم و دوازدهم حدود چهار همت بوده است.

وزیر نفت با اشاره به بهره برداری از ۱۷ پروژه کلان بالادست و پایین دست صنعت نفت به ارزش ۱۸۰ همت در هفت استان با حضور سرپرست ریاست جمهوری گفت: با بهره برداری از این پروژه ها برای ۱۵ هزار نفر اشتغال زایی خواهد شد و سالانه ۱۲۰ همت سوددهی برای کشور به همراه خواهد داشت.