در حضور رئیس جمهوری و رهبر ملی ترکمنستان

سند همکاری گازی ایران و ترکمنستان امضا شد

سند همکاری گازی ایران و ترکمنستان در حضور رئیس جمهوری و رهبر ملی ترکمنستان، بین مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران و رئیس شرکت دولتی گاز ترکمنستان (ترکمن گاز) امضا شد.

سند توسعه همکاری های گازی ایران و ترکمنستان چهارشنبه هفتم شهریور در حضور مسعود پزشکیان، قربانقلی بردی محمداف و محسن پاک نژاد، وزیر نفت، بین مجید چگنی، مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران و ماکسات بابایف، رئیس شرکت دولتی ترکمن گاز امضا شد. مقام های ایران و ترکمنستان در حضور رئیس جمهوری اسلامی ایران و رهبر ملی ترکمنستان، همچنین سه سند همکاری مشترک در حوزه های گمرکات، همکاری های دیپلماتیک و خواهرخواندگی دو بندر امیرآباد و ترکمن باشی امضا کردند.برنامه همکاری وزارتخانه های امور خارجه ایران و ترکمنستان از سال ۱۴۰۳ تا ۱۴۰۵ با امضای سیدعباس عراقچی، وزیر امور خارجه و رشید مردوف، وزیر امور خارجه ترکمنستان؛ یادداشت تفاهم خواهرخواندگی بنادر امیرآباد و ترکمن باشی با امضای فرزانه صادق مالواجرد، وزیر راه و شهرسازی و محمدخان، مدیرعامل شرکت ترکمنستانی و همچنین طرح اقدام مشترک درباره تعمیق و توسعه همکاری های گمرکی دو کشور از سال ۱۴۰۳ تا ۱۴۰۵، سه سند امضاشده بین دو کشور بودند.

رهبر ملی ترکمنستان به منظور دیدار با مقام های رسمی ایران، صبح چهارشنبه، هفتم شهریور وارد فرودگاه مهرآباد تهران شد و مورد استقبال رسمی وزیر راه و شهرسازی قرار گرفت و سپس به دیدار رئیس جمهوری رفت.ایران در سال های گذشته به منظور تأمین بخشی از گاز طبیعی مورد نیاز مناطق شمالی و شمال شرق کشور، بویژه در ماه های سرد سال، روزانه ۲۳ تا ۳۰میلیون مترمکعب واردات گاز از ترکمنستان داشت و به طور تقریبی هر سال کمتر از ۵ درصد از نیاز خود را از این طریق تأمین می کرد. واردات گاز از ترکمنستان از دو مسیر انجام می شود: نخست خط لوله گاز وارداتی ۲۰۰کیلومتری کردبچه - کردکوی که سال ۱۳۷۶ به بهره برداری رسید و از این خط، قابلیت واردات سالانه ۶ تا ۸ میلیارد مترمکعب گاز طبیعی وجود دارد و دوم خط لوله گاز وارداتی دولت آباد - سرخس - خانگیران به طول ۳۰ کیلومتر که ظرفیت سالانه آن ۱۲ میلیارد مترمکعب است.  بیشینه واردات گاز طبیعی از کشور ترکمنستان در سال ۲۰۱۱ معادل روزانه ۳۲ میلیون و ۴۰۰هزار مترمکعب بود و در ۱۵سال گذشته، به طور میانگین ۱۵میلیون و ۳۰۰ هزار متر مکعب گاز طبیعی از کشور ترکمنستان وارد ایران شده است. بااین حال، مشکلات تحریمی سبب کاهش واردات گاز طبیعی ایران از ترکمنستان شد. ترکمنستان همه صادرات گازی خود به ایران را از یکم ژانویه ۲۰۱۷ به دلیل اختلاف پرداخت دلاری متوقف کرد که سرانجام یک دادگاه داوری بین المللی در سال ۲۰۲۰ به نفع ترکمنستان رأی داد. البته ایران از همان زمان، تلاش های فراوانی برای حل وفصل موضوع انجام داد. رئیس جمهوری وقت ایران، اواخر مارس ۲۰۱۸ به عشق آباد سفر کرد و طبق گزارش ها، با همتای ترکمن خود برای انجام قراردادهای سوآپ گاز ترکمنستان از طریق ایران به گفت وگو پرداخت و در اکتبر ۲۰۲۱ گزارش شد که مذاکرات برنامه ریزی شده ای برای حل مناقشه و ازسرگیری عرضه گاز انجام شده است. دیوان داوری بین المللی در ژوئیه ۲۰۲۰ حکم داد که شرکت ملی گاز ایران باید برای گازی که ترکمنستان از سال ۲۰۰۷ تا ۲۰۱۳ عرضه کرده بود، نزدیک به ۲میلیارد دلار به ترکمن بپردازد. اصل بدهی ایران به ترکمنستان بابت واردات گاز در دوره های گذشته در سه قسط تسویه شد و مذاکرات درباره جریمه به موقع پرداخت نشدن  این بدهی با طرف ترکمنستانی در جریان است.

در آغاز سال ۲۰۲۲، قرارداد جدید سوآپ تا سقف ۲ میلیارد مترمکعب در سال بین دو کشور، به ترکمنستان اجازه داد گاز خود را از طریق سوآپ با ایران به آذربایجان بفروشد و به این ترتیب چشم اندازی تازه برای همکاری های بیشتر بین دو طرف ایجاد شد. حجم سوآپ گاز طبیعی در سال ۲۰۲۲ حدود ۵میلیارد و ۱۰۰ میلیون مترمکعب بود که در سال ۲۰۲۳ تا حدود ۹ میلیارد و ۲۰۰میلیون مترمکعب افزایش یافت. در شرایط کنونی دو نقطه تحویل بین دو کشور برای تحویل گاز تعیین شده و در مجموع، توانایی انتقال روزانه حدود ۵۰میلیون مترمکعب گاز بین دو کشور وجود دارد.

 

نشست مشترک هیأت های عالی رتبه ایران و ترکمنستان

رئیس جمهوری در نشست مشترک هیأت های عالی رتبه ایران و ترکمنستان، توافق های گازی تهران و عشق آباد را اقدامی راهبردی برای تبدیل ایران به قطب گازی منطقه و در چارچوب تأمین منافع دو طرف دانست.

مسعود پزشکیان بعدازظهر چهارشنبه، هفتم شهریور در نشست مشترک هیأت های عالی رتبه ایران و ترکمنستان، روابط ریشه دار و تاریخی دو کشور را زمینه مناسبی برای توسعه همکاری ها دانست و گفت: ضمن پایبندی نسبت به تفاهم ها و پیمان های دو کشور، برای رفع موانع و چالش های پیش روی توسعه همکاری ها آمادگی کامل داریم.وی توافق های گازی تهران و عشق آباد را اقدامی راهبردی برای تبدیل ایران به قطب گازی منطقه و در چارچوب تأمین منافع دو کشور دانست و افزود: بنده شخصاً اجرای توافق ها و تعهدهای امضاشده بین دو کشور را پیگیری خواهم کرد و امیدوارم در دیدار آینده که در عشق آباد خواهد بود، شاهد تحقق و اجرای کامل این توافق ها باشیم.

در ادامه این نشست، عباس عراقچی، وزیر امور خارجه نیز در سخنانی با اشاره به روابط سازنده و مواضع مشترک ایران و ترکمنستان در قبال مسائل منطقه ای و بین المللی، مرز دو کشور را از امن ترین نقاط مرزی ایران اعلام و بر ضرورت بهره گیری از ظرفیت مرزها به نفع دو کشور و دو ملت تأکید کرد.

وی همچنین بر لزوم همکاری های دو کشور در کمک به افغانستان برای برون رفت این کشور از چالش ها و مشکلات تأکید کرد. گسترش همکاری در بخش های نیرو، ترانزیت، برق، همکاری های مشترک دو کشور در بخش گاز و پتروشیمی، صدور خدمات فنی و مهندسی، هدف گذاری برای ترانزیت ۲۰میلیون تنی کالا بین دو کشور، تسهیل صدور روادید، توسعه همکاری ها در بخش بنادر و دریانوردی، کریدوری و حمل ونقل جاده ای و ریلی از مهم ترین محورهای سخنان وزیران نیرو، نفت و راه و شهرسازی ایران در نشست هیأت های عالی رتبه ایران و ترکمنستان بود.

 

درخواست ترکمنستان برای افزایش همکاری ها با ایران در حوزه دریای خزر

قربانقلی بردی محمداف، رهبر ملی ترکمنستان نیز در این نشست با تأکید بر اهمیت توسعه روابط بین دو کشور برای عشق آباد و ابراز خرسندی از سطح مطلوب همکاری های منطقه ای و بین المللی تهران - عشق آباد، بر عزم دولت این کشور برای حمایت از ابتکارهای بین المللی ایران تأکید کرد.

وی با اشاره به تلاش های ترکمنستان در زمینه استقرار صلح و ثبات در منطقه، بر علاقه مندی عشق آباد برای توسعه همکاری های امنیتی بین دو کشور تأکید کرد و گفت: ترکمنستان همچنین علاقه مند به توسعه روابط تجاری و اقتصادی با ایران و افزایش همکاری ها در حوزه دریای خزر است.

 

تأکید عراق و قزاقستان بر پایبندی به برنامه جبرانی توافق عرضه نفت اوپک پلاس

دبیرکل اوپک از موفقیت آمیز بودن مذاکره با مقام های عراق و قزاقستان درباره برنامه های دو کشور برای جبران تخطی از سهمیه های تولید اوپک پلاس خبر داد.

به گزارش دبیرخانه سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک)، هیثم الغیص در هماهنگی با شاهزاده عبدالعزیز بن سلمان، وزیر انرژی عربستان و رئیس نشست وزارتی اوپک و غیراوپک (اوپک پلاس)، براساس بیانیه همکاری به این نتیجه رسید که برای مذاکره درباره شرایط بازار نفت و تأکید بر اهمیت حیاتی تضمین موفقیت تلاش ها با هدف تثبیت بازار نفت از سوی اعضای اوپک پلاس، به بغداد و آستانه سفر رسمی داشته باشد.

در ملاقات های الغیص با مقام های عراق و قزاقستان طی ۲۶ و ۲۹ اوت ۲۰۲۴ (پنجم و هشتم شهریور) هر دو کشور بر تعهد بی قید و شرط خود در اجرای کامل و به موقع برنامه جبرانی تأکید کردند.

عراق و قزاقستان ۲۲ اوت (یکم شهریور) طرح های روزآمد شده خود را برای جبران تخطی از سهمیه های تولید، به دبیرخانه اوپک ارسال کرده بودند.

دبیرکل اوپک در سفر به بغداد به طور جداگانه با محمد شیاع السودانی، نخست وزیر عراق و حیان عبدالغنی عبدالزهرا السواد، معاون نخست وزیر عراق در امور انرژی و وزیر نفت این کشور و مقام های بلندپایه شرکت دولتی بازاریابی نفت عراق (سومو) دیدار و گفت وگو کرد.

السودانی بر تعهد کامل و حمایت تزلزل ناپذیر عراق از تلاش های اوپک پلاس برای حمایت از ثبات بازار نفت و اجرای کامل و به موقع برنامه های جبرانی این کشور برای جبران تخطی از سهمیه های تولید تأکید کرد.

الغیص درباره سفر به بغداد با بیان اینکه حضور در عراق  همواره مایه خوشحالی است، تصریح کرد: عراق درباره تلاش ها برای حفظ ثبات بازار نفت و تعهد به سهمیه های تولید و در عین حال گام های روشن و مصمم برای جبران تخطی از سهمیه ها اطمینان خاطر داد.

وی پیش از بغداد، طی سفری به آستانه با اولژاس بکتنوف، نخست وزیر قزاقستان، دیدار و گفت وگو کرد. نورلان بایبازاروف، معاون نخست وزیر و وزیر اقتصاد ملی؛ الماسدام ساتکالیف، وزیر انرژی  آسخات خاسنوف و رئیس هیأت مدیره شرکت دولتی «کازمونای گس»(KazMunayGas)  هم در این نشست حضور داشتند.

نخست وزیر قزاقستان طی این نشست بر نقش محوری اعضای اوپک پلاس در قالب بیانیه همکاری کشورهای عضو اوپک و غیراوپک از سال ۲۰۱۶ به منظور تضمین ثبات در بازارهای جهانی نفت و غلبه بر چالش های پیش رو تأکید کرد.

وی همچنین بر حمایت قاطع قزاقستان از تلاش های این کشور همسو با اهداف تثبیت بازار نفت و تعهد به برنامه های جبرانی در چارچوب توافق های انجام شده تأکید کرد.

دبیرکل اوپک و وزیر انرژی قزاقستان، طی نشستی جداگانه درباره بنیان های کنونی بازار نفت گفت وگو و بر اهمیت حیاتی اجرای به موقع برنامه های جبرانی تولید نفت تأکید کردند.

الغیص ضمن ابراز خرسندی از سفر به آستانه گفت: دیدار و گفت وگو با نخست وزیر و دیگر مقام های دولتی و نفتی قزاقستان، بسیار ثمربخش بود و آنها بر تعهد این کشور برای پایبندی به سهمیه های تولید و سازوکار برنامه های جبرانی تأکید کردند.

وی افزود: قزاقستان همچنین طرحی مفصل درباره چگونگی جبران مازاد عرضه و درنتیجه دستیابی به پایبندی کامل طی چند ماه آینده ارائه کرد که این اقدام، نقشی مهم در مسیر تلاش ها برای تثبیت بازارهای جهانی نفت خام خواهد داشت.

در ادامه این دیدارهای رسمی، عراق و قزاقستان به طور جداگانه مذاکراتی با منابع ثانویه به صورت ویدئو کنفرانس داشتند که در این نشست ها، دو کشور بر تعهد خود به برنامه های جبرانی تأکید کردند و برنامه های دقیقشان را به عنوان بخشی از تلاش های خود به اشتراک گذاشتند.