تحقق مطالبات نیروی انسانی در دستور کار وزیر نفت دولت چهاردهم قرار دارد
چشم انداز امید بخش برای کارکنان
مشعل نیروی انسانی که همانند همه ادوار مطالبات زمین مانده زیادی در صنعت نفت دارد، این بار هم چشم به راه گشایش روزنه های امید از سوی وزارت نفت دولت چهاردهم است. آنچه در برنامه محسن پاک نژاد و اظهارنظرهای او تا همین آغازین روزهای حضور در ساختمان پانزدهم وزارت نفت دیده و شنیده شده، در اولویت قرار دادن مسائل کارکنان صنعت نفت و تحقق مطالبات آنهاست.
نزدیک به سه دهه فعالیت کاری پاک نژاد که با سوابقی ستادی و عملیاتی از مدیر طرح توسعه میدان های گازی، مدیرکل نظارت بر صادرات مواد نفتی و بازرسی فنی وزارت نفت، مدیر برنامه ریزی شرکت نفت مناطق مرکزی، معاون مدیر برنامه ریزی تلفیقی شرکت ملی نفت ایران و معاون وزیر نفت در نظارت بر منابع هیدروکربوری، مدیرکلی نظارت بر صادرات و مبادلات مواد نفتی وزارت نفت و مدیرعاملی و نایب رئیسی هیئت مدیره شرکت بازرگانی نفت ایران همراه بوده است، کارکنان صنعت نفت را به این مساله امیدوار ساخته که مطالباتشان روی زمین نخواهد ماند و در فهرست اولویت های کاری وزیر نفت دولت چهاردهم قرار می گیرد. چهره ای از بدنه صنعت نفت که با ریز و درشت مسائل کارکنان از مناطق مختلف عملیاتی در خشکی و دریا از مناطق بد آب و هوا تا ستادی آشنا بوده و زخم های آن را چشیده است. نیروی انسانی از دیرباز، در صنعت راهبردی و مهم نفت، به عنوان موتور محرکه و برگ برنده صنعت نفت در پیشبرد اهداف اقتصادی کشور مطرح بوده است؛ خانواده ای بزرگ که در گستره وسیع ایران از شمال تا جنوب، شرق تا غرب و مرکز و... در حال خدمت رسانی هستند و صیانت و توجه به آنها به عنوان سرمایه هر سازمان، برگ برنده وزرای مختلف در ادوار گوناگون محسوب می شود. از این نظر که توجه هر چه بیشتر به این جامعه بزرگ می تواند منتج به حضور نیرویی با انگیزه و پرانرژی باشد تا اهداف توسعه ای این صنعت راهبردی کشور بیش از پیش محقق شود.
آنچه در برنامه های «محسن پاک نژاد» به عنوان وزیر پیشنهادی نفت دولت چهاردهم برای اداره صنعت نفت که در 11 فصل شامل فصل نخست «ابرچالش های صنعت نفت»، فصل دوم «اسناد بالادستی حاکم بر برنامه پیشنهادی»، فصل سوم «تحولات عرضه و تقاضای جهانی نفت و جایگاه ایران»، فصل چهارم تا هفتم درباره برنامه های وزارت نفت برای چهار شرکت اصلی، فصل هشتم «تقویت منابع انسانی و اصلاح ساختار وزارت نفت»، فصل نهم «دیپلماسی انرژی»، فصل دهم «بهینه سازی مصرف سوخت و شدت انرژی» و فصل یازدهم «مسئولیت های اجتماعی و محرومیت زدایی» تنظیم شد، بخش مجزایی از آن را نیروی انسانی شامل می شود تا بتوان به تحقق مطالبات خانواده بزرگ صنعت نفت امیدوار بود. شاه بیت سخنان پاک نژاد نیز تکیه بر این مساله بوده که آنچه صنعت نفت و گاز را پایدار نگه می دارد، نیروی انسانی و سرمایه انسانی است که در رأس هرم برنامه های وزارت نفت قرار دارد. می خواهیم با انگیزه دادن به نیروها، این وزارتخانه را بهره ور کنیم.بررسی برنامه وزیر نفت دولت چهاردهم در سرفصل تعریف شده مرتبط با نیروی انسانی که با عنوان تقویت منابع انسانی و اصلاح ساختار وزارت نفت آمده، حاکی از توجه به این مساله است. در برنامه وزیر نفت با تاکید بر اینکه سرمايه انساني به عنوان اصلی ترین محرک توسعه صنعت نفت کشور از بالادست تا پایین دست است و هيچ ثروتی ارزشمندتر از نيروی انساني کارآمد، متخصص، با انگیزه و متعهد نیست، اشاره شده است: خوشبختانه این صنعت از یکی از بزرگ ترین ظرفیت های سرمایه انسانی متخصص در کشور به عنوان یک فرصت برخوردار است.
پاک نژاد با اعتقاد به اینکه در سال های اخیر به دلایل متعدد این سرمایه ارزشمند مورد بی مهری قرار گرفته و متاسفانه بهره وری صنعت نفت در شرایط کنونی به صورت جدی تحت تاثیر این بی انگیزگی قرار گرفته است، بر این موضوع تاکید کرده که اقدام هایی در خصوص اصلاح نظام ها، ساختارها و سیاست های سرمایه های انسانی صنعت نفت در دستور کار قرار گیرد.
اولویت های در دستور کار
تعامل سازنده با مجلس شورای اسلامي به منظور اصلاح نظام جبران خدمات کارکنان صنعت نفت با رویکرد بهبود رقابت پذیری صنعت نفت در جذب و نگهداشت کارکنان متخصص صنعت به ویژه در مناطق عملیاتی، سکوهای بهره برداری و حفاری، بهبود وضعیت مستمری بازنشستگان و بازماندگان صنعت نفت و استفاده از همه امکانات و ظرفیت های قانونی برای افزایش مزایا و رفاهیات آنها، اجرای کامل طرح طبقه بندی مشاغل کارکنان ارکان ثالث، پیگیری مستمر و اجرای بدون وقفه تمام قوانین مرتبط با امتیازهای ایثارگران از جمله قانون تسهیلات، قانون جامع خدمات رسانی به ایثارگران و قوانین برنامه مرتبط، بخشی از موارد مهمی است که در برنامه وزیر نفت دولت چهاردهم مورد توجه قرار گرفته است.
برنامه ویژه برای بانوان شاغل نفت
افزون بر موارد فوق به نظر می رسد وزارت نفت دولت چهاردهم برنامه ای ویژه برای بانوان شاغل در این صنعت دارد که در فهرست موارد متعدد در سرفصل کارکنان از تدوین برنامه ویژه مرتبط با بانوان صنعت نفت با عادلانه شدن تخصیص مزایا، رفع بی عدالتی ها و ایجاد تبعیض مثبت در ارتقای سمت های مدیریتی سخن گفته شده است تا به نقش آفرینی هر چه بیشتر آنها پرداخته و در دستور کار قرار گیرد.
از نظام سلامت تا رفاهیات
از دیگر مواردی که در بخش نیروی انسانی برنامه وزیر نفت دولت چهاردهم به آن پرداخته است، می توان به بازتعریف اساسی در نظام سلامت، رفاهیات و مزایای کارکنان و خانواده های صنعت نفت و ایجاد مزیت رقابتی و تخصیص عادلانه آن بین نیروها با مدل های متنوع قراردادی، رقابتی کردن فرایند جذب و به کارگیری و افزایش اساسی جذابیت های صنعت نفت به منظور فراهم آوردن امکان جذب بهترین نیروهای متخصص بازار کار داخل کشور، پیاده سازی و استقرار نظام های توسعه شایستگی مدیران و کارکنان و تمرکز بر حرفه ای گرایی، بازآرایی ساختار، نظام حکمرانی و نظام مالی صنعت نفت، شفاف سازی حدود اختیارات و چابک سازی ساختار کنونی، تفکیک وظایف اجرایی و رگولاتوری، بازطراحی و اصلاح رابطه مالی وزارت نفت با رویکرد بنگاه داری اقتصادی و اداره صنعت نفت بر مبنای افزایش سود و ... اشاره کرد.
توجه به مهارت های آموزشی
افزون بر این موارد در برنامه محسن پاک نژاد با پرداختن به موضوع تدوین برنامه نظام مند آموزشی براساس مسیر و جایگاه شغلی کارکنان تلاش و تمرکز بر این است که در کنار بهبود انگیزه و در راس کار آمدن نیروهای متخصص و کاردان و رفع تبعیض و بی عدالتی به ارتقای سطح مهارت های کارکنان هم پرداخته شود.
گام نخست برداشته شد
در این میان با اعلام خبر کسری نوری، سرپرست دفتر وزارتی وزارت نفت از تشکیل کارگروه مشورتی وزیر نفت با هدف شناسایی و اولویت بندی دقیق و فوری مسائل، مشکل ها و چالش های اصلی حوزه توسعه مدیریت و سرمایه انسانی صنعت نفت می توان به تحقق برنامه هایی که شرح آن در بالا رفت، امیدوار بود.کسری نوری اعلام کرد: کارگروه مشورتی وزیر نفت با هدف شناسایی و اولویت بندی دقیق و فوری مسائل، مشکل ها و چالش های اصلی حوزه توسعه مدیریت و سرمایه انسانی وزارت نفت به منظور رفع این چالش ها با راهکارهای کوتاه مدت و همراهی مدیران و متخصصان و همفکری با همکاران شاغل در مناطق عملیاتی تشکیل شده است.
وی افزود: بازه زمانی تشکیل این کارگروه و مأموریت آن کوتاه مدت است و شرکت کنندگان در تصمیم سازی های کارگروه، محدود به اعضای اصلی آن نخواهند بود و براساس نوع موضوع و ارتباط سازمانی واحدهای مرتبط، از متخصصان حقیقی، مدیران و کارشناسان دعوت به همکاری و مشارکت خواهد شد.
سرپرست دفتر وزارتی وزیر نفت ادامه داد: برقراری ارتباط مؤثر وزیر نفت با نمایندگان کارکنان و بازنشستگان از طریق سازوکار کارگروه انجام می شود و شنیدن صدای مستقیم کارکنان بدون سانسور از این طریق میسر خواهد بود.
مشاور وزیر نفت گفت: تثبیت شرایط سرمایه انسانی صنعت نفت مأموریت این کارگروه پایان می یابد و محوریت ادامه اقدام ها با معاونت توسعه مدیریت و سرمایه انسانی وزارت نفت و با راهبری وزیر نفت خواهد بود.
نوری تأکید کرد: دبیرخانه کارگروه ضمن شأن همه عزیزان شاغل در صنعت نفت با گوش جان آماده شنیدن دیدگاه ها و پیشنهادها در حوزه های ذی ربط، به منظور غنی تر شدن مسائل است.