رئیس جمهوری در نخستین حضور خود در نشست مجمع عمومی سازمان ملل تاکید کرد
آمادگی ایران برای مراودات مؤثر با قدرت های جهان و همسایگان
مسعود پزشکیان، رئیس جمهوری ایران در سخنرانی خود در مجمع عمومی سازمان ملل گفت: باید هرچه زودتر آتش بس دائمی در غزه و لبنان برقرار شود و وحشی گری و جنایت اسرائیل خاتمه یابد.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی ریاست جمهوری، وی ادامه داد: سال گذشته، رئیس جمهوری خدمتگزار کشورم، سید ابراهیم رئیسی از همین سخنگاه با شما سخن گفت. او در راه خدمت به مردم ایران شهید شد. روحش شاد. من اینک برای اولین بار از جایگاه ریاست جمهوری اسلامی ایران با شما سخن می گویم. مردم ما در انتخاب من به شعار محوری «وفاق ملی» رأی دادند. من قصد دارم بنیان هایی استوار برای ورود کشورم به عصر جدید و نقش آفرینی سازنده و مؤثر در نظام در حال ظهور جهانی پایه گذاری کنم، موانع و چالش ها را برطرف و مناسبات کشورم را بر اساس ملزومات و واقعیت های دنیای امروز سازماندهی کنم.
پزشکیان یادآور شد: مردم جهان در یک سال گذشته، ماهیت رژیم اسرائیل را دیده اند؛ دیده اند سردمداران این رژیم چگونه جنایت می کنند و در ۱۱ماه بیش از ۴۱ هزار مردم بی گناه را در غزه به خاک و خون کشیده اند که بیشتر زنان و کودکان بی گناه بوده اند، ولی به نسل کشی، کودک کشی، جنایت جنگی و تروریسمِ دولتی می گویند «دفاع مشروع»! به بیمارستان و مهدکودک و مدرسه می گویند «هدفِ مشروعِ نظامی»! به مردم آزادی خواه و شجاعی که در غرب و شرق جهان به نسل کشی آن ها اعتراض می کنند، می گویند یهودستیز!
رئیس جمهوری افزود: به مردم مظلومی که پس از هفت دهه اِشغال و تحقیر، علیه آنها به پا خاسته اند می گویند «تروریست!»، ولی این رژیم اسرائیل است که دانشمندان، دیپلمات ها و مهمانان ما را در سرزمین ما ترور کرده و از داعش و گروه های تروریستی پنهان و آشکار حمایت کرده است، در مقابل ایران از جنبش های آزادی بخش و مردمی حمایت کرده که چهار نسل است قربانی جنایات و استعمارگری رژیم اسرائیل بوده اند. پزشکیان خطاب به مردم آمریکا گفت: این ایران نیست که در کنار مرزهای شما پایگاه نظامی ساخته است. این ایران نیست که کشور شما را تحریم کرده و مانع از روابط تجاری شما با جهان شده است. این ایران نیست که مانع از دسترسی شما به دارو می شود. ما نیستیم که سران ارتش شما را ترور کرده ایم، بلکه آمریکاست که عزیزترین سردار نظامی ایران را در فرودگاه بغداد ترور کرده است. وی با بیان اینکه جامعه جهانی باید فورا خشونت را متوقف کند و هرچه زودتر آتش بسی دائمی برقرار شود، تصریح کرد: وحشی گری دیوانه وار رژیم اسرائیل در لبنان، پیش از آنکه منطقه و جهان را به آتش بکشاند، باید متوقف شود. رژیم اسرائیل در غزه شکست خورده است و با جنایت و وحشیگری و تلاش برای گسترش جنگ نمی تواند افسانه شکست ناپذیری خود را بازسازی کند.
رئیس جمهوری با بیان اینکه طبیعی است جنایات کور و تروریستی چند روز گذشته و تجاوز گسترده علیه لبنان، که هزاران انسان بی گناه را به خاک و خون کشیده است، بی پاسخ نمی ماند، تصریح کرد: مسئولیت عواقب آن با دولت هایی است که در برابر تلاش های بین المللی برای پایان دادن به این فاجعه وحشتناک می ایستند و هنوز نام خود را مدافع حقوق بشر می گذارند.
رئیس جمهوری با تاکید بر اینکه ما از ضرورت اتحاد منطقه و تشکیل یک «منطقه قوی» سخن گفته ایم، گفت: «منطقه متحد و قوی» بر چند اصل استوار است، اول اینکه بپذیریم همسایه هستیم و به لطف همسایگی همواره در کنار هم باقی خواهیم ماند. حضور قدرت های خارجی در منطقه موقتی و منشا بی ثباتی است. توسعه و پیشرفت ما و شما به یکدیگر گره خورده است. برون سپاری امنیت به کشورهای فرامنطقه ای به سود هیچ یک از ما نیست. دوم اینکه نظم جدید منطقه باید فراگیر و به سود همه همسایگان باشد. نظمی که منافع تک تک کشورهای همسایه را تامین نکند، نمی تواند پایدار باشد. وی افزود: سوم اینکه کشورهای همسایه و برادر نباید منابع ارزشمند خود را در جهت رقابت های فرسایشی و مسابقه تسلیحاتی هدر دهند. منطقه ما از جنگ، تنش های فرقه ای، تروریسم و افراط گرایی، قاچاق مواد مخدر، کمبود آب، بحران پناهندگان، تخریب محیط زیست و مداخلات خارجی رنج می برد. ما می توانیم با هم به این چالش های مشترک، برای تأمین آینده بهتر نسل های بعدی رسیدگی کنیم. رئیس جمهوری اظهار کرد: من رئیس جمهور کشوری هستم که در تاریخ معاصر خود بارها در معرض تهدید، جنگ، اشغال و تحریم قرار گرفته است. هیچگاه دیگران به کمک ما نیامده، به اعلام بی طرفی ما اعتنایی نکرده و حتی به کمک متجاوز آمده اند. ما به تجربه آموخته ایم که تنها می توانیم به مردم و توانمندی های بومی خود متکی باشیم.
وی با بیان اینکه جمهوری اسلامی ایران مصمم به تامین و تضمین امنیت خود است، نه ایجاد ناامنی برای دیگران، تصریح کرد: ما خواهان صلح برای همه هستیم و با هیچ کس سر جنگ و دعوا نداریم. ما خواستار صلح و امنیت پایدار برای مردم اوکراین و روسیه هستیم. جمهوری اسلامی ایران ضمن مخالفت با جنگ و تاکید بر لزوم توقف سریع درگیری های نظامی در اوکراین، از هرگونه راه حل صلح آمیز حمایت می کند و معتقد است تنها از طریق گفت وگو این بحران خاتمه می یابد.
رئیس جمهوری ادامه داد: ایران و قدرت های جهانی با نگرشی فرصت محور به برجام دست یافتند و ما در برابر شناسایی حقوق ایران و رفع تحریم ها، بالاترین سطح از نظارت ها در حوزه هسته ای را پذیرفتیم. خروج یک جانبه ترامپ از برجام نشانگر دیدگاه تهدید محور در عرصه سیاسی و نگاه قدرت محور در عرصه اقتصادی بود.
وی تاکید کرد: تحریم های یکجانبه مردم را هدف قرار داده و در پی نابودی بنیان های اقتصادی ایران است. هدف، امنیتی سازی ایران است و نتیجه آن، ناامنی همگان. سیاست فشار حداکثری زمانی علیه ملت ایران به کار گرفته شد که ایران به گواهی آژانس بین المللی انرژی هسته ای ، به تمامی تعهداتش در برجام پایبند بود. ما آماده تعامل با اعضای برجام هستیم. اگر تعهدات برجامی به طور کامل و با حسن نیت اجرا شود، می توان در مورد دیگر مسائل هم وارد گفت وگو شد.
رئیس جمهوری تاکید کرد: پیام من به همه دولت هایی که راهبردی غیرسازنده در قبال ایران در پیش گرفته اند این است که از تاریخ درس بگیریم. ما می توانیم از این محدودیت ها فراتر برویم و دوران جدیدی را آغاز کنیم. این دوران جدید با به رسمیت شناختن دغدغه های امنیتی ایران و همچنین کار مشترک بر سر مسئله های مشترک شروع می شود.
وی با بیان اینکه تحریم ها، سلاحی مخرب و غیرانسانی هستند که با هدف فلج کردن اقتصاد کشور اعمال می شوند، اظهار کرد: محرومیت از دسترسی به داروهای حیاتی، یکی از دردناک ترین پیامدهای تحریم ها است که جان هزاران انسان بی گناه را به خطر می اندازد. این اقدام، نه تنها نقض آشکار حقوق بشر، بلکه جنایتی علیه بشریت است. ایران آمادگی دارد برای ساختن دنیایی بهتر با قدرت های جهان و همسایگانش، مراودات اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و امنیتی مؤثر و از جایگاه برابر داشته باشد.
رئیس دولت چهاردهم گفت: پاسخ مناسب به چنین پیامی که از ایران صادر می شود، اعمال تحریم های بیشتر نیست، بلکه اجرای تعهدات قبلی در رفع تحریم ها برای بهبود واقعی شرایط اقتصادی مردم ایران است و زمینه سازی برای توافق های بیشتر. من امیدوارم این صدا از ایران امروز به خوبی شنیده شود.
توسعه تعاملات بر پایه احترام متقابل
رئیس جمهوری در مدت حضور خود در نیویورک از همان ساعات اولیه برنامه های مفصل و دیدارهای رسمی داشت. دیدار و گفت وگو با رسانه های آمریکایی، دیدار با آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل، امامعلی رحمان، رئیس جمهوری تاجیکستان، شارل میشل، رئیس شورای اروپا و دیدار با روسای جمهور فنلاند و سوئیس از جمله این دیدارهای مهم مسعود پزشکیان بود.
مسعود پزشکیان در گفت وگو با مدیران ارشد بیش از ۴۰ رسانه آمریکایی توسعه تعاملات و گسترش روابط با کشورهای دنیا بر پایه احترام متقابل را محور رویکرد دولت خود در سیاست خارجی بیان کرد و گفت: ما با اولویت تعامل با همسایگان به دنبال ایجاد چارچوب های مشخص با حفظ حریم، حدود و امنیت کشورهای منطقه و تنظیم روابط براساس دوستی و مشارکت جمعی برای جلوگیری از ناامنی در منطقه هستیم.
رئیس جمهوری با تأکید بر اینکه جمهوری اسلامی ایران به دنبال تعامل سازنده، سالم و برابر با همه کشورهای دنیاست، افزود: ما در تلاشیم صلح و امنیت را جایگزین جنگ و خونریزی کنیم و جهانی بسازیم که در آن انسان ها به جای کشتن یکدیگر، براساس عدالت، صلح، رفاه و امنیت در کنار هم زندگی کنند.
وی همچنین در دیدار با شارل میشل، رئیس شورای اروپا، با بیان اینکه دولت چهاردهم جمهوری اسلامی ایران هم در داخل کشور و هم در عرصه منطقه ای و بین المللی به دنبال گسترش تفاهم، همدلی و همکاری است، گفت: البته عبور از حصار اندیشه ها و باورها کار ساده ای نیست و به زمان نیاز دارد، اما به دنبال رسیدن به زبان و نگاهی مشترک برای همکاری با دیگر کشورها در عرصه های مختلف به منظور پیشرفت متقابل هستیم و گفت وگو و تفاهم تنها راه رسیدن به این نگاه و زبان مشترک است.
شارل میشل نیز در این دیدار با سازنده توصیف کردن گفت وگوی تلفنی خود با پزشکیان بیان کرد: انتخاب جناب عالی به ریاست جمهوری را پنجره و فرصت جدیدی برای احیای گفت وگوها با اتحادیه اروپا می دانیم. ما دیدگاه های شما را به دقت بررسی کرده و معتقدیم می توانیم روحیه و اصول مورد تأکید جناب عالی را به ویژه در مسئله احترام به تنوع افکار، تساهل و رواداری، مبنای تعاملاتی سازنده قرار دهیم. رئیس جمهوری همچنین در دیدار با آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد، با اشاره به اینکه جمهوری اسلامی ایران به دنبال ایجاد صلح و امنیت پایدار در منطقه با کمک دولت های همسایه از جمله کشورهای حاشیه خلیج فارس است، افزود: ایران به هیچ وجه به دنبال سلاح هسته ای نیست. ما در 200 سال گذشته آغازگر هیچ جنگ و درگیری نبوده ایم و اساسا به دنبال زندگی در صلح، امنیت و آرامش هستیم.
آنتونیو گوترش نیز در این دیدار با تبریک به دکتر پزشکیان برای کسب اعتماد مردم ایران و نیز ابراز همدردی با ملت ایران در واقعه جانباختن تعدادی از معدنکاران کشورمان، ابراز امیدواری کرد که جمهوری اسلامی ایران در دوره دولت چهاردهم در مسیر توسعه قرار گرفته و منطقه خاورمیانه نیز شاهد صلح، امنیت و آرامش باشد.
گوترش ضمن ابراز خرسندی از بهبود روابط و همکاری های جمهوری اسلامی ایران و کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس گفت: برای شما، کشورتان و تاریخ غنی و کهن شما ارزش و اهمیت زیادی قائل هستم.
اهمیت اجرای همکاری بلندمدت 25 ساله برای ایران و چین
بر اساس این گزارش، رئیس جمهوری در روز دوم حضور خود در نیویورک با وانگ یی، وزیر امور خارجه چین دیدار کرد. پزشکیان در این دیدار روابط دو کشور را ریشه دار و تاریخی توصیف کرد و گفت: ما برای روابط با چین اهمیت زیادی قائلیم و خواستار تعمیق و توسعه همکاری ها در همه زمینه ها هستیم. باید دست به دست هم دهیم با توسعه چند جانبه گرایی در جهان اجازه ندهیم قدرت های زورگو خواسته های خود را به دیگر ملت ها تحمیل کنند.
پزشکیان تصریح کرد: گسترش تعاملات و ارتباطات میان تهران- پکن به ویژه اجرای برنامه همکاری بلندمدت 25 ساله، در ایجاد صلح و امنیت و همچنین رشد و توسعه اقتصادی دو کشور بسیار موثر خواهد بود.
رئیس جمهوری در بخش دیگری از سخنان خود در این دیدار ضمن استقبال از ابتکار «کمربند و جاده» چین تصریح کرد: ما به دنبال توسعه و تقویت مسیرهای مواصلاتی در منطقه به منظور تکمیل این طرح و بهره مندی کشورهای منطقه از منافع آن هستیم و قطعاً اجرای این طرح در تامین امنیت پایدار منطقه و همچنین رشد و توسعه اقتصادی کشورهای آن موثر خواهد بود.
وانگ یی نیز در این دیدار با اشاره به روابط بسیار خوب ایران و چین مبتنی بر اشتراکات تاریخی و فرهنگی گفت: ما برخلاف خواست برخی کشورها دوره جدید را فرصتی مناسب برای توسعه روابط اقتصادی با ایران می دانیم و با برطرف کردن موانع همکاری دو کشور و هماهنگی های بیشتر، برای پیشرفت و رشد اقتصادی دو ملت تلاش خواهیم کرد.
وزیر امور خارجه چین بر عزم کشورش برای اجرای برنامه همکاری 25 ساله با ایران تاکید کرد و افزود: برای تسریع در اجرای این برنامه رایزنی ها تقویت خواهد شد تا به راهکارهای سریع و عملیاتی برای اجرای این برنامه دست یابیم.
رئیس جمهوری کشورمان همچنین در دیدار با الکساندر ووچیچ، رئیس جمهور ی صربستان با مفید و سازنده خواندن همکاری های ایران و صربستان در عرصه های دوجانبه و بین المللی، گفت: دو کشور ظرفیت های متقابل خوبی برای گسترش همکاری ها و ارتقای سطح روابط با یکدیگر دارند.
الکساندر ووچیچ، رئیس جمهوری صربستان نیز در این دیدار از مواضع سازنده جمهوری اسلامی ایران در حمایت از تمامیت ارضی کشورش قدردانی کرد و گفت: دو کشور زمینه ها و ظرفیت های زیادی برای بهبود روابط و تقویت همکاری ها دارند.
مسعود پزشکیان در ادامه برنامه های مشترک خود در هفتاد و نهمین نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحد در نیویورک با امانوئل مکرون، رئیس جمهوری فرانسه دیدار و گفت وگو کرد.
نیازمند منطقه ای عاری از تروریسم هستیم
رئیس جمهوری در روز دوم حضور خود در نیویورک همچنین با رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه نیز دیدار و گفت وگو داشت. پزشکیان با بیان اینکه جمهوری اسلامی ایران آماده گسترش همکاری ها با ترکیه در همه زمینه ها به ویژه ارتقای امنیت منطقه است، بیان کرد: بنده در دیدارها و گفت وگوهای خود با سران کشورهای منطقه و از جمله در سفر به عراق پیشنهاد ایجاد یک شبکه ارتباطی منطقه ای را مطرح کردم که پیش نیاز آن تمهید شرایط امنیتی لازم است، تحقق این پیشنهاد نیازمند منطقه ای عاری از تروریسم است.
وی با بیان اینکه به هر مقدار که در مسیر تقویت وحدت و انسجام میان کشورهای منطقه موفق باشیم، در رشد و توسعه متقابل برای کشورهایمان نیز موفق خواهیم بود، اظهار کرد: ایجاد یک بازار بزرگ مشترک در منطقه و تبادلات دانشگاهی، علمی و اقتصادی می تواند عظمت جهان اسلام را به رخ جهانیان بکشد، آینده بهتر برای کشورهای اسلامی در گرو تلاش موفق برای ایجاد وحدت در میان ماست و در سایه چنین وحدتی هرگز شاهد جنایاتی نظیر آنچه در غزه رخ می دهد، نخواهیم بود.
رجب طیب اردوغان نیز در این دیدار تقویت همکاری های امنیتی دو کشور و نیز همکاری در زمینه های اقتصادی از جمله انرژی را دارای منافع متقابل دانست و گفت: سفر جنابعالی به عراق نتایج مثبت فراوانی داشت و از جمله پیشنهاد ایجاد شبکه ارتباطی منطقه ای را بسیار ارزشمند می دانم.