در گفت وگو با مخترع شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی مطرح شد:
ایده های کاربردی و کسب مدال های طلا و نقره جهانی
مشعل: حرکت در مسیر خلاقیت و ایده ای ارزشمند، هزینه کردن به هر قیمتی برای آن و درخشش جهانی با آن، اتفاق مهمی است که یکی از کارمندان اداره کالای شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی آن را محقق کرده است. محسن زارعی با همکاری برخی دیگر از ایده پردازان دو ایده و اختراع کاربردی خود را با دست خالی و بدون حمایت در رقابت های جهانی شرکت داده اند و در همین مدت محدود مدال های طلا و نقره بسیاری را کسب کرده اند. زارعی در گفت وگو با خبرنگار «مشعل» به کم و کیف این اختراع ها و موفقیت های به دست آمده در این عرصه پرداخته است، که در ادامه می خوانید.
ایده های خلاقانه منجر به اختراع و ثبت آن به ویژه در مجامع بین المللی، صاحب ایده را سر ذوق می آورد و انگیزه وی را برای خلق ایده های تازه بیشتر می سازد؛ محسن زارعی، ایده پردازی از همین جنس است که این مسیر علمی را تا ثبت اختراع و معرفی آن به جوامع علمی آن سوی مرزها پیش برده است.
محسن زارعی با بیان اینکه سال 1401 در یک دوره آموزشی ایده پردازی و ثبت اختراع و مسیرهای آن در جشنواره های بین المللی شرکت کردم، گفت: در ادامه با چند نفر دیگر از ایده پردازان شهرهای مختلف تیم ایده پردازی را به شکل آنلاین گذراندیم و جلسات ایده یابی ما ادامه پیدا کرد.
وی افزود: در این تیم ایده یابی، یکی از نفرات در رشته مهندسی پزشکی مشغول تحصیل بود و ما در نهایت به این نتیجه رسیدیم که روی یکی از طرح ها که گجتی هوشمند برای مادران بود،کار کنیم. بررسی این موضوع حدود 6 ماه طول کشید و در نهایت در ابتدای سال 1403 این ایده رادر مسابقات ارشمیدس روسیه شرکت دادیم و مدال طلای این رقابت بین المللی را به دست آوردیم.
زارعی در توضیح بیشتر گفت: این گجت هوشمند وقتی که مادران تحت تنش عصبی قرار می گیرند به آنها هشدار می دهد که زمان شیردهی به کودک را مطابق تازه ترین وضع مانیتور گجت تغییر دهند، زیرا فرایند شیردهی در آن زمان برای کودک مضر است. این هشدار از طریق سنسورها و میکروکامپیوتری که به گجت متصل است، اعلام می شود.
کسب نشان طلا در رقابت بین المللی
زارعی با بیان اینکه در این مدت بیش از 100 ایده در حوزه های مهندسی و حمل و نقل و پزشکی را در کارگروه مشترک ایده پردازی بررسی کردیم، افزود: در مسابقات ارشمیدس روسیه تنها یک نفرمان با پوستر و اطلاعات ایده حضور پیدا کرد، زیرا هزینه حمل ونقل و هتلینگ را داشتیم. همچنین به طور همزمان سازمان جهانی مالکیت فکری (WIPO) یک رتبه بندی انجام و مدال طلای جداگانه ای را برای این ایده به ما داد.
زارعی با اعلام اینکه با این اختراع می توانیم در چندین رویداد بین المللی دیگر شرکت کنیم، اظهار کرد: یکی دیگر از رقابت هایی که در آن شرکت کردیم، مسابقات جهانی لهستان بود که در آنجا رتبه دوم و مدال نقره را کسب کردیم. به طور همزمان و آنلاین هم در رقابت هایی بین المللی رومانی نیز شرکت کردیم و مدال طلای این رقابت را هم به دست آوردیم. علاوه بر این مدال، دانشگاه بخارست هم مدال طلا و گواهینامه ای را به خاطر این اختراع به شکل جداگانه برایم ارسال کرد.
این کارمند شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی در منطقه عملیاتی نار و کنگان در ادامه افزود: بعد از رومانی از سوی آمریکا برای حضور در رقابت های جهانی دعوت شدیم و به سختی مبلغ ورودی آن را که 1800 دلار بود، پرداخت کردیم، اما به دلیل اینکه امکان پرداخت هزینه تردد و هتلینگ را نداشتیم، در نتیجه به صورت آنلاین در این رقابت ها حضور یافتیم و مدال نقره جهانی این رقابت ها را کسب کردیم.
زارعی با اشاره به اینکه مسئولیت هماهنگ کننده پروژه (Coordinator) را به عهده داشته است، گفت: در اختراع گجت هوشمند برای زنان چهار نفر همکاری داشتیم و این همکاری در پروژه های دیگر هم ادامه دارد.
این کارمند شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی در منطقه عملیاتی نار و کنگان در ادامه گفت: بعد از رقابت روسیه و کسب مدال در آن، مدارک مربوط به پروژه را برای فدراسیون مخترعین جهان در ژنو ارسال کردم و در نتیجه به عضویت رسمی و دائمی این فدراسیون درآمدم.
اجرا شدن ایده ها از هرچیزی با ارزش تر است
وی به یکی دیگر از ایده هایی که تبدیل به یک اختراع کاربردی شده است، اشاره کرد و گفت: چند سال قبل چهار نفر از اقوام ما در استان چهارمحال و بختیاری در اثر ریزش کوه زیر آوار ماندند و جانشان را از دست دادند و پس از آن به دنبال ایده ای برای مقابله با این نوع از حوادث بودم. در این خصوص ایده هایی را در گروه ایده پردازی مطرح کردیم و در نتیجه «سیستم مقابله و مهار هر نوع سنگ و شن در ریزش کوهستان» طراحی شد.
زارعی با اعلام اینکه این سیستم متشکل از مجموعه ای از مدارهای الکترونیکی و مکانیکی است که هشدار و اقدام مقابله ای را انجام می دهد، گفت: اخیرا این ایده و اختراع را در مسابقات بین المللی اختراعات انگلستان شرکت دادیم اما باز هم امکان حضور در این رویداد و رقابت بین المللی را نیافتیم و در آن به صورت آنلاین شرکت کردیم و مدال طلا و دیپلم افتخار آن را کسب کردیم.
وی با تاکید بر اینکه با این دو اختراع می توانیم در چندین رویداد بین المللی دیگر در کویت، تایلند، کره جنوبی و... هم شرکت کنیم، افزود: مسئله مهم هزینه شرکت در این رویدادها و حضور در آنهاست، تاکنون هزینه های مربوط به شرکت در این رویدادها را بدون حمایت بیرونی و کاملا شخصی پرداخت کرده ایم.
زارعی درباره یکی دیگر از ایده های موفق که به زودی نهایی می شود، گفت: در این ایده سیستمی برای مانیتورینگ جاده و علائم آن طراحی شده است تا نقاط کور جاده را شناسایی کند و به راننده اطلاع دهد. این ایده با همکاری یکی از همکاران در بخش حمل ونقل مطرح و نهایی شده است و در مرحله طراحی آن هستیم و به زودی می توانیم این ایده و اختراع را هم در رویدادهای بین المللی به رقابت بگذاریم.
ضرورت ایجاد کارگروهی برای پرورش ایده ها
این مخترع 38 ساله که از سال 1389 در شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی مشغول به کار است، به صحبت هایی که با معاونت مهندسی، پژوهش و فناوری وزارت نفت داشته اند، اشاره و تصریح کرد: افراد متعددی با ایده های مختلف در بخش های مختلف صنعت نفت مشغول به کار هستند که می توان از آنها در جهت رشد و تعالی هرچه بیشتر بهره مند شد؛ اگر کارگروهی برای پرورش نیروهای خلاق و ایده پرداز ایجاد شود، می توان یک تیم ایده پرداز بسیار قوی داشت تا چالش ها و نیازهای صنعت نفت بررسی شود و تا حد امکان برای آن راهکار یافت.
زارعی کاردانی الکترونیک، کارشناسی مهندسی برق و کارشناسی ارشد مدیریت اجرایی دارد و در اداره کالای منطقه عملیاتی نار و کنگان شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی مشغول به کار است. او تاکید کرد: در این چند سال که به شکل فشرده مشغول پیگیری این ایده ها بوده ام، خانواده و همسرم همکاری خوبی داشته اند و از زحمات آنها تشکر می کنم. همسرم در این مدت علاوه بر امور خانه و نگهداری دو فرزندمان، به من هم برای ادامه این مسیر انگیزه می داد.
وی با تاکید بر اینکه در حال حاضر تجهیزات لازم برای ساخت تجاری و انبوه گجت های هوشمند برای زنان باردار در داخل ایران فراهم نیست، افزود: در صورت تصمیم برای ساخت می توان قطعات لازم را وارد کشور کرد و این گجت را ساخت. اما تجهیزات لازم برای ساخت سیستم هشداری و مقابله با ریزش شن و سنگ در داخل کشور وجود دارد و قابل سرمایه گذاری برای استفاده ارگان های اجرایی است تا با بهره گیری از آن جان صدها نفر در جاده ها از خطر مرگ ایمن بماند. این کارمند شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی در منطقه عملیاتی نار و کنگان اظهار امیدواری کرد که پژوهشگاه ها و مراکز تحقیقاتی از ایده ها و طرح های نو حمایت کنند و افزود: اینکه این طرح ها و ایده ها مورد توجه قرار گیرد و اجرایی شود تا مردم بتوانند از آنها استفاده کنند برای من از هر نوع حمایت مالی و غیر مالی ارزشمندتر است.