زنجیره تامین و توزیع سوخت کشور بی وقفه در تکاپوست

وفاق برای عبور از زمستان

مشعل: انتقال روزانه 260 میلیون لیتر فراورده نفتی، حکایت از تلاش بی وقفه زنجیره تامین و توزیع سوخت کشور دارد که این مهم، با نزدیک شدن به فصل سرما و طرح یک برنامه دقیق و منسجم، دغدغه مندی از نظر تامین سوخت را به حداقل ممکن می رساند. جدا از حجم گسترده عملیات سوخت رسانی، نگرانی از باب آینده تامین سوخت، وابستگی عمده صنایع، بویژه نیروگاه ها به سوخت های فسیلی، توسعه و نوسازی زیرساخت های شبکه عظیم سوخت رسانی، اعمال سیاست های تشویقی به منظور بهینه سازی مصرف انرژی، سرمایه گذاری در انرژی های جایگزین و مواردی از این دست از اهم چالش های ساختاری و آینده نگرانه ای است که در سایه وفاق و تعامل همه جانبه دستگاه های اجرایی ذینفع است که می توان به امنیت تامین پایدار سوخت امیدوار بود.

نیمه آبان ماه است و مدیر عامل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران، خبر از کاهش 3.8 درجه ای دما نسبت به پارسال می دهد. آنگونه که ویس کرمی اشاره می کند، فصل سرما زودتر از آنچه تصور می کردیم، از راه رسیده و ناگفته پیداست که رویکرد مدیریت مصرف انرژی باید در تمامی لایه ها و ارکان جامعه، جاری و ساری و در یک کلام فصل الخطاب باشد. پیش بینی شرایط جوی ناپایدار، نگرانی از باب تامین سوخت مورد نیاز هریک از بخش های خانگی، نیروگاهی و صنایع را دوچندان می کند که بی شک هم افزایی دستگاه های اجرایی برای عبور بی دغدغه ماه های پایانی سال، لازمه حل مشکلات است. مدیرعامل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران به رسم عادت هرساله و همزمان با نیمه دوم سال، فصل سرما و برودت هوا، نشست خبری با اهالی رسانه برگزار و به طور اجمالی آخرین اقدام ها و تصمیم گیری های متولیان تامین و توزیع سوخت را اطلاع رسانی کرد. این نشست خبری با محوریت تامین سوخت نیروگاهی برگزار شد و حاوی نکات کلیدی پیرامون موضوع مصرف بهینه انرژی بود.

روزآمدی ناوگان ریلی و کشتیرانی

مدیرعامل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران میانگین تحویل فراورده نفت گاز نیروگاه ها از ابتدای سال تا روز 12 آبان ماه را 25 میلیون لیتر عنوان می کند و از افزایش 23درصدی این میزان تحویل سوخت نسبت به مدت مشابه پارسال خبر می دهد.

به گفته ویس کرمی، در این بازه زمانی مقدار فراورده نفت کوره تحویلی به نیروگاه ها، 22.8 میلیون لیتر بوده که در مقایسه با سال گذشته، 60 درصد افزایش را ثبت کرده است.  به واقع این حجم گسترده از توزیع و انتقال فراورده سوخت مایع به نیروگاه ها، مستلزم داشتن زیرساخت های روزآمدی است که انواع مخاطرات جاده ای، بویژه زیست محیطی را به حداقل ممکن کاهش دهد. نوسازی زیرساخت های توزیع سوخت، یک نیاز اساسی است و توسعه آن، بهره وری انتقال فراورده را به دنبال خواهد داشت. مدیرعامل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران بر این امر نیز صحه گذاشته و بر توسعه هرچه تمام تر زیرساخت ها به منظور نقل وانتقال فراورده تاکید می کند.

ویس کرمی از نوسازی و روزآمدی ناوگان ریلی و کشتیرانی به عنوان اهم اولویت شرکت پخش فراورده های نفتی یاد می کند و می افزاید: حدود 2200 دستگاه مخزن دار ریلی در ناوگان حمل ونقل فراورده فعال هستند و700 مخزن دار جدید به این عدد اضافه خواهد شد. در بخش جاده ای نیز تقویت نفتکش های سوخت رسان در دستور کار است و حداقل ۵۰۰ دستگاه به ناوگان نفتکش کشور افزوده شده است.

توجه ویژه به ناوگان جاده ای و نقش مهم آن در جابه جایی سوخت مایع از مبادی تولید به مقاصد مصرف از دیگر برنامه های اولویت دار شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران است که با توجه به گفته های ویس کرمی، این مهم از ابتدای شهریور امسال در دستور کار این شرکت قرار گرفته وحداقل 500دستگاه به ناوگان نفتکش کشور افزوده شده است. مدیرعامل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران می افزاید: در24ساعت شبانه روز، بیش از260میلیون لیتر انواع فراورده نفتی با15هزار دستگاه نفتکش جاده ای برای مصارف بخش های مختلف جابه جا می شود که جا دارد از زحمات و تلاش های شبانه روزی تک تک رانندگان بخش حمل ونقل کشور تشکر و قدردانی کرد.

تسریع در انتقال مواد سوختی

مدیرعامل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران، یکی از ایمن ترین و سریع ترین راه های انتقال سوخت مایع به نیروگاه ها را وجود شبکه گستره خطوط لوله دانسته و عنوان می کند: این مهم با جدیت از سوی مجری کار یعنی شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران در حال پیگیری و اجرایی است.مطابق برنامه ریزی های انجام شده و در صورت تامین منابع مالی مورد نیاز قراراست که تا پایان امسال، 11 نیروگاه به شبکه خطوط لوله متصل شوند که از این تعداد، 4 نیروگاه نکا در استان مازندران، علی آباد در استان گلستان، خرم در استان لرستان و تابان در استان یزد به شبکه خطوط لوله انتقال وصل شده اند.کاهش هزینه های نقل وانتقال فراورده نفتی، ایمنی و نیز مقابله با عرضه خارج از شبکه از دیگر مزایای مترتب بر اتصال نیروگاه ها به شبکه خطوط لوله است که ویس کرمی به آن اشاره داشت.

بهره مندی از ظرفیت توزیع سی ان جی

موضوع مهم و البته مکرر وجود ناترازی در فراورده بنزین،از دیگر محورهای مورد اشاره مدیرعامل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی در نشست خبری با اصحاب رسانه بود. ویس کرمی، مهم ترین راهکار کاهش مصرف بی رویه فراورده بنزین را توجه ویژه به استفاده از سی ان جی دانسته و به جد خواستار شد که رسانه ها نیز در زمینه فرهنگ سازی و ترغیب عموم جامعه به استفاده از این سوخت پاک اهتمام داشته باشند. وی ادامه می دهد: ظرفیت خوبی در زمینه عرضه سی ان جی وجود دارد که با توسعه زیرساخت ها می توانیم شاهد افزایش سهم سی ان جی در سبد سوخت خودروها باشیم. با امکانات موجود هم اکنون امکان توزیع روزانه ۳۵ میلیون مترمکعب سی ان جی در کشور وجود دارد که با تبدیل ناوگان، مصرف سی ان جی در کشور افزایش می یابد.

توزیع نفت سفید بر مبنای اقلیم

فراورده نفت سفید از دیگر مواد سوختی است که قبل از رسیدن فصول سرد سال در اختیار خانوارهای روستایی که از نعمت گاز طبیعی بی بهره هستند، قرار داده می شود تا دغدغه تامین این سوخت را نداشته باشند. به گفته مدیرعامل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران، ۲.۵میلیون خانوار در کشور از  نفت سفید استفاده می کنند و توزیع این سوخت بر مبنای اقلیم بندی در حال انجام است. ویس کرمی همچنین از تامین گاز مایع مصرف کنندگان خبر داده و می گوید: در سال 1399، توزیع گاز مایع در کشور بیش از 5800 تن بوده، این در حالی است که هم اکنون توزیع این فراورده نفتی به رقمی معادل 2800 تن رسیده است. در واقع این میزان کاهش در مصرف، به دلیل راه اندازی سامانه الکترونیکی درخواست فراورده های نفتی(سدف) بوده که کمک شایانی به روند کاهشی مصرف این فراورده سوختی در داخل کشور کرده است. هر مصرف کننده ای که نیاز به گاز مایع داشته باشد، باید از طریق سامانه سدف اقدام کند و شرکت های موزع نیز پس از تحویل گاز مایع، فراورده را به صورت سیلندرهای 11 کیلویی و براساس مسافت ها به متقاضیان می رسانند.

تامین سوخت نیروگاهی با هم افزایی دستگاه های دیگر

وی با بیان اینکه مجموعه ای از دستگاه ها در تلاش و هم افزایی هستند تا سوخت نیروگاهی به نحو مطلوبی تامین شود، ابراز امیدواری می کند که با تمهیدات اندیشیده شده و نیز با هماهنگی و همکاری شرکت ملی گاز ایران و نیروگاه های کشور زمستان به نحو مطلوبی سپری خواهد شد، مضاف بر آن که موضوع مدیریت مصرف در این میان نقش نیروگاه حائز اهمیت است و نقش نیروگاه ها در عملیاتی کردن این مسأله، بسیار پررنگ و جدی است. عبور از این زمستان و زمستان های دیگر، نیازمند عزم و وفاقی همه جانبه از سوی همه دستگاه هاست؛ دستگاه هایی که تولید و عرضه کننده انرژی هستند و دستگاه هایی که عنوان مصرف کنندگان مستقیم و غیرمستقیم را دارند و بی تردید تامین سوخت اعم از بنزین، نفت گاز، گاز مایع و... که گاه به ناترازی در آنها نیز می انجامد ،موضوعی نیست که تنها با فعالیت یک بخش و یک دستگاه خاتمه یابد. همه باید کمک کنند تا در کنار توجه به فعالیت های فرهنگی(با کمک اصحاب رسانه و رسانه ملی) دغدغه ناترازی در حوزه انرژی (سوخت مایع و گاز) برای همیشه رفع شود.