ثبت تدبیرهای 100 روزه وزارت نفت در تقویم دولت چهاردهم
سرآغاز تحول
مشعل فصل تازه صنعت نفت ایران از شهریور ماه که محسن پاک نژاد پس از رای اعتماد از مجلس شورای اسلامی در قامت وزیرنفت پای به ساختمان وزارت نفت گذاشت، آغاز شد تا درطبقه پانزدهم ساختمان طالقانی شاهد دوره متفاوت در این حوزه باشیم. محسن پاک نژاد دانش آموخته کارشناسی مهندسی برق از دانشگاه تهران و کارشناسی ارشد مهندسی صنایع از دانشگاه صنعتی امیرکبیر و فعالیت خود را در بطن دولت از دهه 70 در وزارتخانه های نیرو و سپس نفت آغاز کرده است. در 31 شهریورماه با کسب ۲۲۲ رأی موافق از نمایندگان مجلس شورای اسلامی به عنوان وزیر نفت دولت چهاردهم انتخاب شد؛ چهر ه ای که با توجه به طی مدارج مختلف در این صنعت انتظار این بوده و هست که برای حل مشکلات پیچیده صنعت نفت تحول آفرین باشد. آنگونه که از برنامه او هم برمی آمد، نسخه های مناسبی برای بحران های مختلف تدبیر کرده است.
محسن پاک نژاد درحالی عنوان وزارت برای یکی از حساس ترین بخش های دولتی در شرایط تحریمی کشور را در اختیار گرفت که صنعت نفت ایران بر خلاف القا و برخی بزرگ نمایی ها، پرده ای قطور بر بحران های بزرگ و مسائل حاد مختلف که یک به یک از دل صنعت در حال نمایان شدن است، گسترده بود.
هیچ تاخیری قابل قبول نیست
اینگونه بود که وزیر نفت از همان ابتدا اعلام کرد: صنعت نفت در شرایط سختی قرار گرفته و نجات آن نیازمند تصمیم گیری های دشوار و اقدام های فوری است و هیچ گونه تأخیری قابل قبول نیست. مسائلی که پاک نژاد به درستی دربرنامه خود از آنها به عنوان ابرچالش های این صنعت نام برده بود که در راس آنها ناترازی انرژی قرار داشت و در طول سه ماه و اندی اخیر یک به یک از آنها پرده برداشته شده و نسخه های مسکنی درمقطع کوتاه با هدف جلوگیری از بحران برای آنها تدبیرشده است. بزرگ ترین مشکل که مردم در زندگی اجتماعی کشورهم آن را لمس کردند، میراث باقی مانده از گذشته در حوزه سوخت از تولید و مصرف بنزین تا نفت گاز وگازطبیعی و... است که در نزدیک ترین زمان ممکن اقدام های کوتاه مدت برای آنها در نظرگرفته شد. دریک نمونه از ابتدای سال ۱۴۰۳ ذخایر نفت گاز و نفت کوره درنیروگاه های کشور در وضعیت نامناسب حدود ۲۹۰ میلیون لیتر برای ورود به سال ۱۴۰۳ قرار داشت که در واقع 280 میلیون لیتر کمتر نسبت به مدت مشابه پارسال و فاصله زیادی تا ۳ میلیارد لیتر مورد نیاز داشت. ازجمله گام های اجرایی وزارت نفت برای کاهش ناترازی انرژی درمقطع 100 روزه می توان به افزایش تولید نفت و تامین خوراک پالایشگاه ها، تولید پایدار گاز، افزایش ضربتی تولید بنزین، ارتقای نفت کوره پالایشگاه ها، ارتقای کیفی تولید نفت گاز در پالایشگاه ها، تامین پایدارسوخت نیروگاه ها، تاسیس صندوق بهینه سازی انرژی، انتشار گواهی صرفه جویی گازطبیعی در بازارسهام اشاره کرد.
شناسایی گلوکاه ها
وزارت نفت دولت چهاردهم از ابتدا نسبت به شناسایی گلوگاه های اصلی اقدام و در این زمینه برنامه ریزی جامعی انجام داد که از جمله می توان به افزایش متوسط روزانه بیش از ۲۵ میلیون مترمکعب گاز خام در حوزه بالادست اشاره کرد. افزایش تولید فراورده های اصلی با اولویت نفت کوره و نفت گاز نیز در پالایشگاه ها به منظور افزایش خوراک تحویلی و اصلاح شرایط فرایندی، تا حدود ۵ میلیون لیتراز دیگر اقدام ها بود که به عنوان گلوگاه به آن توجه و در جهت رفع آن گام برداشته شد. ناوگان حمل سوخت که یکی از گلوگاه ها در انتقال نفت گاز وارداتی از سواحل و بنادرجنوبی به سمت شمال کشور است نیز افزایش یافت. با این اقدام ها، نفت گاز تحویلی به نیروگاه ها در دولت چهاردهم افزایش چشمگیری داشته است. برای سوآپ گاز به عنوان یکی از راهکارها برای افزایش تحویل گاز به نیروگاه ها نیز برنامه ریزی شده که در آستانه نهایی شدن است. برنامه ریزی برای واردات نفت گاز نیز به نحو مطلوب انجام شده و این مقدار نسبت به زمان مشابه پارسال به مراتب افزایش داشته است. در زمینه تولید گاز با وجود تعمیرات به تعویق افتاده پالایشگاه ها و سکوهای گازی، در شهریور، مهر و آبان امسال با برنامه ریزی مجدد وشناسایی گلوگاه های تولیدی ازجمله کوتاه کردن زمان تعمیرات و افزایش تولید برخی چاه ها و کارهای اصلاحی، فعالیت های خوبی انجام شده است.
تمام قد برای کارکنان
در بحبوحه مسائل ریز و درشت بحرانی صنعت نفت، محسن پاک نژاد به عنوان یک وزیر برآمده از دل صنعت نفت از موضوع مهم کارکنان و توجه به مطالبات آنها نیز غافل نماند. او که از همان بدو ورود خود فعالیتش را با ارسال پیامی به کارکنان صنعت نفت آغاز کرده و خطاب به آنها نوشته بود: حیات و بقای صنعت نفت ایران که سال های متمادی در شرایط ملتهب تحریم و جنگ اقتصادی، موجب آرامش و امنیت اقتصادی برای ایران و ایرانی بوده، مدیون تلاش و جانفشانی غیرتمندانه و صبوری شکوهمند کارکنان رشید امروز، بازنشستگان و موسپیدکرده های این صنعت است. پس از آن هم با وجود فعالیت هاو لزوم برنامه ریزی های گسترده برای حل بحران گازی کشور و ترافیک فعالیت های مختلف، برای دیدار با کارکنان روانه تاسیسات نفتی شد. سفری فشرده به عسلویه و خارگ در استان بوشهر وحضور میدانی دربرخی پالایشگاه ها، سکوهای تولید نفت و گاز (پارس جنوبی و فروزان)، همچنین تأسیسات انتقال و صادرات نفت و گفت وگوی مستقیم و بدون پرده با کارکنان مناطق عملیاتی پیام مهمی به منابع انسانی این صنعت راهبردی منتقل کرد که متعهد به وعده هایش برای رضایتمندی به خانواده صنعت خواهد ماند. وزیرنفت دراین سفر تاکید کرد: بدانید که به عنوان فردی درد آشنا با صنعت نفت، با دقت و حساسیت مسائل مربوط به سرمایه انسانی به ویژه کارکنان مناطق عملیاتی و کارکنان مستقر درسکوهای نفت و گاز را بررسی و رسیدگی می کنم.