وظیفه من این است که همه تلاشم را برای رفع دغدغه های نیروی انسانی به کار گیرم. ازجمله مسائل حل نشده کارکنان رسمی صنعت نفت، اعمال محدودیت درحقوق است که جامعه قابل توجهی از آنها را از دریافت هرگونه پاداش، اضافه کار و... به دلیل سقف حقوق محروم کرده و طی سال های گذشته این مهم منجر به افزایش درخواست انتقال از واحدهای عملیاتی به واحدهای ستادی و مناطق خوش آب و هواتر و گاه مهاجرت نفرات شده است که تداوم آن می تواند به خالی شدن بدنه صنعت نفت از نیروهای متخصص منجر شود.
با اولویت بخشی به این مساله، با گذشت سه ماه و اندی از عمر دولت چهاردهم و وزارت پاک نژاد، همچنین در فاصله زمانی کمتر ازیک ماه از حضور وی درچند منطقه عملیاتی دریایی و خشکی، خبر بهبود وضعیت پرداخت حقوق و دستمزد کارکنان مناطق عملیاتی منتشر شد تا دغدغه های کارکنان کمتر شود و با انگیزه بیشتر و خاطری آسوده به فعالیت خود ادامه دهند.
محسن پاک نژاد در همین زمینه در حساب کاربری «ایکس» (توییتر پیشین) خود نوشت: «امروز به لطف الهی توفیقی حاصل شد تا وفای به عهد کرده و پیگیری ها در راستای تکریم و قدردانی از زحمات همکارانم در بخش عملیات صنعت نفت به نتیجه برسد. با استعانت از خداوند منان این مسیر را همراه با شما ادامه می دهیم.»
افزایش تولید نفت خام
از جمله اولویت های محسن پاک نژاد، شکست سد تحریم ها و افزایش تولید و صادرات نفت خام به بازارهای جهانی و بازیابی جایگاه ایران در این بازار در طول چهار سال آینده است. توليد نفت خام ايران پس از برجام و پيش از برگشت مجدد تحريم های بين المللي درسال 1397 به طورمتوسط، برابر با سه میلیون و 826 هزار بشکه در روز بوده است.
در دوره دولت قبل با وجود رفع تدریجی موانع صادرات نفت و در دسترس بودن تولید حداکثری از میادین نفتی، روند تولید کاهشی بود که از جمله دلایل آن، تاخير در اجرای طرح های توسعه ميادين نفتی و اجرای ناکافی برنامه های نگهداشت توان توليد بوده است؛ از این رو محسن پاک نژاد، وزیر نفت پس از وزارت اعلام کرد: تولید نفت را با اجرای طرح های نگهداشت و افزایش توان تولید شامل تکمیل و بهره برداری از چاه ها، رفع چالش های تولید و بازسازی و نوسازی تأسیسات دنبال می کنیم.
در همین زمینه در 100 روز فعالیت وزارت نفت دولت چهاردهم، تولید روزانه نفت مقدار قابل توجهی درحدود 60 هزار بشکه افزایش یافته است و پیش بینی می شود تا پایان امسال، به حدود ۲۰۰ تا ۲۵۰ هزار بشکه در روز برسد؛ این مهم با اجرای طرح ضربتی افزایش تولید نفت خام دنبال شده است. افزون بر آن رشد تولید نفت خام و میعانات گازی ایران در سه ماه سوم سال ۲۰۲۴ نسبت به مدت مشابه پارسال حدود ۹ درصد بوده است. محسن پاک نژاد، وزیر نفت با حضور در صحن مجلس شورای اسلامی به این مطلب نیز اشاره کرد که درحوزه بالادست، محقق شده است.
امکان افزایش بیش از ۵۲ هزار بشکه ای تولید روزانه نفت خام ایران در اوپک
افزون بر مواردی که به آن اشاره شد، بر اساس آخرین گزارش دبیرخانه کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) تولید نفت ایران درماه گذشته میلادی ۲۱ هزار بشکه در روز بیشتر شده و دربین کشورهای عضو این سازمان، بیشترین افزایش تولید را درماه سپتامبر (شهریور - مهر) به خود اختصاص داده و رشد ۰. ۶ درصدی را به ثبت رسانده است. مجموع تولید نفت اعضای اوپک در این ماه ۲. ۳ درصد کاهش داشته است.
آمارهای منتشرشده از سوی اداره اطلاعات انرژی آمریکا نیز افزایش سهم ایران از تولید نفت خام جهان را تأیید می کند.
آغاز دیپلماسی موثر
پيشبرد ديپلماسي اقتصادي و انرژی و كمك به تضمين امنيت ملی كشور از طريق توسعه همکاری ها و تعاملات منطقه ای و بین المللی، سهمی مهم در توليد ناخالص داخلی و در آمدهاي ارزی و نيز سهم بيش از 95 در صدی در تامين انرژی اوليه موردنياز كشور دارد. موضوعی که در صنعت راهبردی نفت به عنوان اصلی ترین مزیت به شمار می رود. وزارت نفت دولت چهاردهم با در نظر داشتن جمیع این موارد، حرکت در این راه را آغاز کرده و در حال اجرای آنهاست.
تنها در 100 روز عمر دولت چهاردهم، وزیر نفت دوره موثری را از نظر دیپلماسی پشت سرگذاشته که آغاز آن با دیدارمحمد حامل، دبیرکل جی ئی سی اف درباره اوضاع ژئوپلیتیک جهان و شرایط خاص بازارهای گاز به ویژه در بحران های جهانی انرژی بود.
دیدار با شاهین مصطفی یف، معاون نخست وزیر جمهوری آذربایجان و تاکید بر ارتقای همکاری های دو کشور، دیدار با دلیرجمعه، وزیر انرژی و ذخایر آب تاجیکستان و تاکید بر توان بالای جمهوری اسلامی ایران برای همکاری در صنعت نفت و گاز کشور تاجیکستان و بهره گیری از شرکت های ایرانی در بخش های بالادستی و پایین دستی صنعت نفت و گازبخشی از این عملکرد به شمار می رود.
افزون بر آن شانزدهمین نشست سران گروه بریکس با حضور سران کشورهای عضو و حضور هیات ایرانی (رئیس جمهوری اسلامی ایران، محسن پاک نژاد و... ) در کازان مرکز تاتارستان روسیه زمینه ای برای تقویت دیپلماسی انرژی فراهم آورد.
آنگونه که مسعود پزشکیان در این سفر توافق برای تبدیل ایران به قطب ترانزیت و گازی را نمونه ای عالی از همکاری مشترک ایران و روسیه همسو با منافع دو کشور و جهش اقتصادی در منطقه اعلام و بر ضرورت اهتمام مسئولان عالی دو کشور برای اجرای این طرح ها تأکید کرد.
وزیر نفت همچنین در آیین روز ملی کشور عربستان سعودی نیز به نمایندگی از دولت جمهوری اسلامی ایران و به عنوان رئیس کمیسیون مشترک اقتصادی دو کشور روز ملی، پادشاهی عربستان سعودی شرکت و اظهار امیدواری کرد: براساس توافق ها و برنامه ریزی های انجام شده انتظار می رود در آینده نزدیک شاهد برگزاری کمیسیون مشترک همکاری های اقتصادی ایران و عربستان سعودی باشیم.» مجموعه این اقدام ها می تواند بیانگر این باشد که دیپلماسی انرژی مسیر رو به بهبودی را طی کرده است که نویدبخش نتایج موثری درصنعت نفت خواهد بود.