بنا بر اعلام مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران با برنامه ریزی ها و تلاش های انجام شده، با وجود برخی تعمیرات ناخواسته در سه ماه و اندی گذشته (100 روز) روزانه بیش از 60 هزار بشکه به تولید نفت خام کشور اضافه شده و این ظرفیت تولید در مناطق نفت خیز جنوب، غرب کارون و در شرکت نفت و گاز اروندان، بیشتر بوده است. به مدار آمدن چاه های جدید و اجرای طرح های نمک زدایی در حوزه عملیاتی شرکت نفت مناطق مرکزی نیز در این افزایش تولید نقش داشته است. پیش بینی شرکت ملی نفت ایران این است که تا پایان سال، افزایش روزانه ۲۰۰ تا ۲۵۰ هزار بشکه ای نفت محقق شود.
به گفته بورد، اثر این افزایش تولید در فروش نفت و افزایش تولید فرآورده های نفتی نیز مشهود است.
افزایش30 میلیون مترمکعب گاز با فعالیت چاه های جدید
شرکت ملی نفت ایران از 100 روز اخیر درحالی موضوع ناترازی گاز را در راس فعالیت های خود قرار داده که به دستاوردهای مناسبی رسیده است، به طوری که در کمتر از سه ماه و اندی فعالیت دولت چهاردهم، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران در قاب تلویزیون حاضر و از موفقیت در اضافه شدن برخی چاه های جدید حوزه عملیاتی شرکت نفت مناطق مرکزی ایران به ویژه، جنوب استان فارس به مدار تولید خبر داد و گفت: با این اقدام حدود ۳۰ میلیون مترمکعب به تولید گاز کشور اضافه شده است.
عملکرد شرکت های تابعه
شرکت های زیرمجموعه شرکت ملی نفت ایران نیز در افزایش تولید نفت و گاز به ویژه در 100 روز گذشته، سهم و نقشی داشته اند؛ هریک از این شرکت ها در حوزه ای که مسئولیت آن را به عهده دارند، برای تحقق یک هدف مشترک و تکلیف شده، تلاش می کنند و این هدف، افزایش تولید نفت خام و گاز با بهره گیری از توان و ظرفیت های داخلی در جهت رونق بخشی به اقتصاد کشور به منظور ایجاد رفاه و آسایش بیشتر برای مردم است.
گام مهم در ناترازی میدان گازی کیش
در سه ماه و اندی گذشته، عملیات تکمیل و جریان دهی هفتمین حلقه چاه میدان گازی کیش با موفقیت به ثمر رسید و با تحقق ظرفیت سازی تولید ۱۴میلیون مترمکعب گاز در بزرگ ترین میدان گازی مستقل کشور، گام بزرگی در مسیر جبران بخشی ناترازی انرژی برداشته شد.طرح توسعه فاز یک میدان گازی کیش به کارفرمایی شرکت نفت و گاز پارس و با همکاری شرکت ملی حفاری ایران به عنوان پیمانکار در حال اجراست که در آخرین اقدام، مشعل هفتمین حلقه چاه آن با وجود پیچیدگی و چالش های فناورانه موجود و با تکیه بر دانش فنی متخصصان داخلی و به کارگیری توانمندی حداکثری از شرکت های داخلی صاحب صلاحیت محقق شد.
بالاترین رکورد تولید در پارس جنوبی
بالاترین رکورد تولید روزانه گاز از تأسیسات فراساحلی میدان مشترک پارس جنوبی به مقدار711میلیون مترمکعب گاز غنی، 23 آبان ماه امسال ثبت شد. رکورد قبلی تولید گاز ۷۰۶ میلیون مترمکعب و مربوط به سال ۱۴۰۲ بوده است. شرکت نفت و گاز پارس به عنوان بزرگ ترین شرکت تولیدکننده گاز در ایران که راهبری حدود ۴۰ سکوی دریایی به همراه صدها چاه تولیدی و هزاران کیلومتر خط لوله دریایی در گستره ای به مساحت ۳۷۰۰ کیلومتر از بخش ایرانی بزرگ ترین میدان گازی جهان در خلیج فارس را به عهده دارد، بیش از ۷۰ درصد گاز کشور را تولید می کند.
افزایش تولید فاز 11 پارس جنوبی
با ورود هفتمین حلقه چاه به مدار، تولید روزانه گاز فاز11 پارس جنوبی افزایش یافت. در 100 روز فعالیت دولت چهاردهم، به منظور تکمیل ظرفیت تولید فاز ۱۱ پارس جنوبی، حفاری چاه هفتم (چاه شماره ۱۲) موقعیت سکوی ۱۱B این میدان مشترک، پس از انجام فعالیت های باقی مانده، (۱۹ آبان ) وارد مدار بهره برداری شد. طرح توسعه فاز ۱۱ آخرین طرح توسعه در میدان گازی پارس جنوبی است که در مجاورت مرز مشترک با قطر قرار دارد. با بهره برداری کامل از سکوی اول فاز ۱۱ پارس جنوبی، برداشت گاز از آن به ۲۸ میلیون مترمکعب در روز می رسد.
افزایش ۱۸ هزار بشکه ای در نفت و گاز کارون
افزایش روزانه ۱۸ هزار بشکه ای تولید نفت خام طی آبان ماه در شرکت نفت و گاز کارون محقق شد. این افزایش براساس برنامه ریزی و انجام فعالیت های مستمر روی چاه های توسعه ای، تعمیری، ترمیمی و تلمبه های درون چاهی و تأسیسات این شرکت حاصل شده است. از این میزان ۱۴ هزار و ۶۰۰ بشکه در روز با تعمیر ۱۰ حلقه چاه به وسیله دستگاه لوله مغزی سیار، اسیدکاری، رفع موانع درون چاهی، مشبک کاری و ۳ هزار و ۴۰۰ بشکه در روز با نصب تجهیزات سرچاهی و خط لوله جریانی، تأمین مولد برق و رفع مانع درون چاهی پنج حلقه چاه مجهز به تلمبه درون چاهی میسر شده است. این فعالیت ها با برنامه ریزی های مستمر، هماهنگی و همکاری مدیریت های امور فنی مناطق نفت خیز جنوب، تلاش شبانه روزی بخش های مختلف شرکت بهره برداری نفت و گاز کارون و مشارکت فعال بخش های ستادی و حمایت ها و پشتیبانی مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب انجام شده است.
افزایش تولید نفت در اروندان
شرکت نفت و گاز اروندان با موفقیت عملیاتی پیچیده را در گاسپ شمالی به انجام رساند و چند چاه بسته شده و نمکی را به مدار تولید بازگرداند. این شرکت با ترسیم یک چشم انداز برای افزایش تولید در آزادگان جنوبی، برنامه ریزی کرده تا تعدادی از چاه های نمکی و غیرفعال این منطقه را طی عملیات هایی در حین سرویس و بدون توقف تولید به مدار عملیاتی وارد کند که به به زودی با اتمام این عملیات حساس تا هفته آینده، چند چاه بسته شده و نمکی به مدار تولید بازمی گردند. با بازگشت چاه های نمکی بسته شده میدان آزادگان جنوبی به مدار تولید و انتقال آن به کارخانه آزادگان شمالی که ظرفیت فراورشی در آن مهیاست، انتظار می رود به زودی شاهد افزایش چشمگیر تولید نفت باشیم.
شرکت نفت و گاز اروندان همچنین با کاهش زمان تعمیرات اساسی کارخانه آزادگان شمالی از دو ماه به یک ماه با افزایش ظرفیت تولید، حدود یک میلیون و ۲۰۰ هزار بشکه در این مدت یک ماهه نفت بیشتری تولید و بیش از ۶۰ میلیون دلار درآمد از صادرات و فروش نفت عاید کشور کرد.
تحقق تولید در میدان یاران
تولید ۴ هزار و ۸۰۰ بشکه ای نفت در هدف گذاری اولیه (FTP) در فاز دوم توسعه میدان های یکپارچه و مشترک یاران محقق شد. قرارداد این طرح ۱۷ مهر سال ۱۴۰۱ تنفیذ و عملیات اجرایی آن با هدف دستیابی به افزایش ظرفیت تولید از میدان به میزان ۳۹.۵ میلیون بشکه نفت خام طی ۱۰ سال دوره قرارداد توسعه و تولید میدان مازاد بر ظرفیت تولید طبیعی آن آغاز شد و تولید هدف گذاری شده اولیه (FTP) در این قرارداد، ۴ هزار و ۸۰۰ بشکه نفت خام در روز مازاد بر خط پایه تولید طبیعی میدان است. میدان نفتی مشترک یاران از جمله میدان های نفتی مشترک با کشور عراق است که در حدود ۱۳۰ کیلومتری جنوب غرب اهواز در محدوده مرزی ایران و عراق قرار دارد.
افزایش تولید میدان های نفتی سپهر و جفیر
تولید از میدان های سپهر و جفیر با وارد مدار شدن چاه شماره ۷ میدان جفیر به ۵۱ هزار بشکه در روز رسید. برنامه افزایش تولید تکلیفی شرکت مهندسی و توسعه نفت تا پایان امسال بیش از ۶۲ هزار بشکه در روز از محل طرح توسعه میدان های سپهر و جفیر است.قرارداد ۲۰ ساله توسعه میدان های نفتی سپهر و جفیر با هدف تولید نفت از یکی از عمیق ترین و پرفشارترین لایه های نفتی ایران، نخستین قرارداد از قراردادهای جدید نفتی است که به تولید نفت منجر شده است. تعداد چاه ها تا پایان این طرح ۱۳۵ حلقه چاه خواهد بود و در پایان اجرای قرارداد، روزانه ۱۱۰ هزار بشکه نفت از میدان های سپهر و جفیر تولید می شود.
افزایش تولید نفت آغاجاری
با انجام اقدام های اصلاحی مؤثر روی چاه ها و میدان های نفتی و تاسیسات عملیاتی ۲۴ هزار بشکه در روز به تولید شرکت نفت و گاز آغاجاری افزوده شد. همسو با اجرای تعهدهای تولید در شرکت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری با انجام اقدام های اصلاحی درون چاهی، تزریق نیتروژن، استفاده از دستگاه فرآورش سیار (MOS) و تکمیل رینگ فرازآوری با گاز بیش از ۲۴ هزار بشکه در روز به تولید افزوده شد.
افزایش تولید نفت گچساران
با اقدام موفقیت آمیز برای راه اندازی چاه های بسته واحد رگ سفید ۲ و افزایش تولید روزانه ۴ هزار بشکه نفت در شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران محقق شد. تعدادی از چاه های رگ سفید ۲ به دلیل کاهش فشار از مدار تولید خارج بودند که با تدبیر، همفکری و هماهنگی متخصصان عملیاتی و فنی شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران، اقدام اصلاحی تغییر اندازه خطوط لوله گاز خروجی و نصب شیرآلات و تجهیزات جانبی و تقلیل فشار تفکیک گر مجموعه ۲۲ رگ سفید ۲ برای راه اندازی چاه های کم فشار خارج از مدار تولید انجام شد. پس از راه اندازی آزمایشی تلمبه های نفت این مجموعه و اطمینان از تثبیت وضعیت عادی تلمبه ها در فشار کم، تعدادی از چاه های کم فشار بسته شده در مدار تولید قرار گرفتند.
نوسازی ناوگان حفاری
با تاکید مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران برای اختصاص ۸۰۰ میلیون دلار اعتبار به مجموعه ملی حفاری، نوسازی ادوات و تجهیزات شرکت ملی حفاری ایران در دستور کار قرار گرفت تا افزایش بهره وری از ۶۷درصد به ۹۰ درصد با رعایت الزام های مجموعه مقررات حفاری باشد. طرح نوسازی و بازسازی ناوگان عملیات حفاری و خدمات فنی از محل اعتبار تخصیصی از سوی شرکت ملی نفت ایران در دستور کار است.کاهش زمان انتظار دستگاه های حفاری از ۲۰ درصد به ۳ درصد نقطه مطلوب در افزایش راندمان کار شرکت ملی حفاری ایران است که به تحقق این امر رضایتمندی بیشتر کارفرماها، شتاب بخشی در اجرای عملیات حفاری، رشد درآمدزایی و تحقق برنامه های صنعت نفت در بخش نگهداشت و افزایش تولید نفت و گاز را در پی دارد.
برنامه ریزی برای نوسازی ناوگان دریایی نفت خزر
برنامه ریزی اجرایی برای بازسازی و نوسازی ناوگان دریایی شرکت نفت خزر در دستور کار قرار گرفت. شرکت نفت خزر اعلام کرده است: با توجه به تجربه و دانش حفاری به دست آمده از متخصصان کشور در آب های عمیق با بهره گیری از ظرفیت های دانشی موجود و ایجاد زمینه عملیاتی پویا و پایدار، می توان اهداف کلان صنعت نفت کشور در حوزه خزر را محقق کرد.
شرکت ملی نفت ایران با همراهی شرکت های تابعه خود در100 روزی که از شروع فعالیت دولت چهاردهم گذشته است، در مسیری همسو با سیاست های کلی و کلان وزارت نفت گام برداشته اند تا اولویت هایی را که در دستور کار قرارگرفته است، محقق سازند؛ بی تردید این روند با شتابی بیشتر تا پایان دوره چهارساله دولت چهاردهم ادامه خواهد یافت و نتایجی را که آثار آن در اقتصاد و زندگی مردم مشهود خواهد شد، به یادگار خواهد گذاشت.