رئیس امور ورزش و تربیت بدنی شرکت ملی گاز ایران:

ورزش تبعیض نمی شناسد

مشعل:  با توجه به اهمیت سلامت جسمی کارکنان صنعت نفت و خانواده های آنها به خصوص از طریق توسعه ورزش، هر یک از چهار شرکت تابعه شامل شرکت ملی نفت ایران، شرکت ملی گاز ایران، شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران و شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران، برنامه های مختلفی را به منظورتوسعه ورزش در دو بخش همگانی و قهرمانی دنبال می کنند تا بتوانند به بهترین شکل ممکن به اهداف خود در این حوزه دست یابند. خبرنگار «مشعل» برای اطلاع از کم و کیف ورزش و فعالیت های ورزشی در شرکت ملی گاز ایران با محمد عسگری، رئیس امور ورزش و تربیت بدنی این شرکت گفت وگو کرده است که مشروح آن در پی می آید.

توسعه و توجه به ورزش در شرکت ملی گاز را چطور ارزیابی می کنید؟

خوشبختانه بحث ورزش از ابتدای شکل گیری شرکت ملی گاز ایران مورد توجه قرارگرفته و در تمام این سال ها تلاش شده است تا بتوان ورزش را میان کارکنان صنعت گاز توسعه داد؛ به گونه ای که به گواه آمار شرکت ملی گاز ایران، حوزه ورزش نسبت به دیگر شرکت ها پیشرفت چشمگیرتری داشته است.

شاید یکی از مهم ترین دلایل این پیشرفت و موفقیت، انقلابی بودن این شرکت است. در واقع با پیروزی انقلاب اسلامی شرکت ملی گاز ایران نیز آرام آرام توسعه یافت و نیروهای جوان وارد آن شدند. ورود نیروهای جدید سبب شد تا با اجرای برنامه های متنوع برای افزایش سلامت و تندرستی کارکنان، ورزش در این شرکت نیز رونق پیدا کند.البته ورزش چند سالی رشد خاصی نداشت که دلیل آن برخی تصمیم گیری ها در دوره ای خاص بوده است.

 در کنار آن، شیوع ویروس کووید 19درکشور نیزسبب شد تا فعالیت های ورزشی تقریبا متوقف شود، اما پس از پایان دوران این بیماری همه گیر، فعالیت های ورزشی دوباره آغاز وبرنامه های مختلفی برای توسعه آن در نظر گرفته شد.

با توجه به اهمیت رشد و توسعه ورزش همگانی، شرکت ملی گاز ایران در این زمینه چه برنامه هایی را در دست اجرا و اقدام دارد؟

فعالیت های ورزشی در این شرکت، همانند شرکت های دیگر صنعت نفت در دو بخش ورزش همگانی و ورزش های قهرمانی دنبال می شود.در بخش ورزش همگانی به ورزش بانوان،آقایان،خانواده و همکاران در تمام رده های سنی توجه ویژه شده است.

استقبال از ورزش همگانی در شرکت ملی گاز ایران بسیار قابل توجه است؛ به گونه ای که به طور میانگین، تنها در بخش ستادی روزانه 500 نفراز کارکنان و خانواده های آنان از سالن های ورزشی و امکانات موجود تحت اختیار شرکت ملی گاز ایران و امکانات موجود آن استفاده می کنند. البته در دوره ای باتوجه به افزایش تعداد علاقه مندان به ورزش، امکانات و فضای موجود جوابگوی تقاضای نیروهای شرکت ملی گاز نبود؛ به همین دلیل تصمیم گرفته شد تا تعداد سانس های ورزش سالن ها به خصوص برای ورزش بانوان افزایش داده شود.

 درحال حاضر17رشته در ورزش بانوان و15 رشته در بخش آقایان فعال است و این آمار نشان می دهد که استقبال بانوان از ورزش تا چه اندازه بالاست؛ البته نتیجه تمام این فضا و زمانی که برای ورزش کارکنان در نظر گرفته می شود، حضور پرشور ورزشکاران در المپیادهای وزارتی و درون شرکتی است.

هریک ازشرکت های اصلی وزارت نفت به صورت مجزا هشت المپیاد برگزارمی کنند که شامل فرزندان زیر17سال، فرزندان بالای 18تا 25سال، بانوان 26سال به بالا،کارکنان زیر44 سال آقایان و کارکنان بالای 45سال است و شرکت ملی گاز ایران نیز از این قاعده مستثنی نیست. در نهایت برگزیدگان این مسابقات در المپیادهای وزارتی شرکت می کنند.

با توجه به استقبالی که به آن اشاره کردید، در زمینه تامین فضای ورزشی با چه کمبودهایی روبه رو هستید؟

آمار500 نفری که پیش از این اعلام شد، تنها برای ستاد شرکت ملی گاز ایران بود؛ در صورتی که اگر بخش های دیگر نیز در نظر گرفته شوند، این تعداد بیش از این خواهد شد.شرکت ملی گاز ایران زیرساخت لازم را برای در اختیار داشتن باشگاه های ورزشی ندارد؛ به همین دلیل باید برای تامین آن برنامه ریزی مناسب داشته باشد.درحال حاضر تمام سالن های ورزشی مورد استفاده این شرکت استیجاری هستند و هرسال برای تمدید قراردادها و یا تامین تجهیزات آنان با مشکلات بسیاری روبه رو هستیم؛ با وجود این تلاش می شود تا از امکانات موجود به بهترین نحو استفاده شود.

تا چه اندازه سعی کردید  از فضای محدود در دسترس ساختمان های اداری برای ایجاد فضای ورزشی استفاده کنید؟

البته ما نیز مانند شرکت ملی نفت ایران تلاش کردیم تا فضاهای محدودی را که در ساختمان هر شرکت وجود دارد، تجهیز کنیم تا همکاران بتوانند از آن استفاده کنند؛ البته این فضا بسیار محدود است و نمی توان به آن ماهیت باشگاه داد تا مراجعه کنندگان بتوانند یک رشته ورزشی را به صورت حرفه ای دنبال کنند. پیش از هر چیز نیازمند سالن های چندمنظوره هستیم، اما در کنار آن تلاش شده است تا از فضای موجود به نحو احسن استفاده شود. این فضای محدود به سالن های بدنسازی با یک یا چند دستگاه تبدیل شده است و در آن یک یا دومیز تنیس روی میز یا فوتبال دستی و دارت قرار دارد؛ البته فضای موجود اجازه نمی دهد که تجهیزات بیشتری را برای آنها در نظر بگیریم. درحال حاضر شرکت ملی گاز ایران پیش از هر چیز به سالن های چندمنظوره برای فوتبال، تنیس خاکی، والیبال و بسکتبال نیاز دارد.

آیا برنامه ای برای ایجاد کلینیک سلامت در شرکت ملی گاز دارید؟

بی شک، در ورزش همگانی، سلامت همکاران اهمیت بسیاری دارد؛ به همین دلیل تمام تلاش خود را می کنیم تا بهترین امکانات را برای آنها فراهم کنیم، ضمن آنکه به دنبال ایجاد کلینیک سلامت هستیم تا بتوانیم در زمینه بررسی سلامت همکاران خود در شرکت ملی گاز گامی رو به جلو و سازنده برداریم. همه اقدام های لازم برای تاسیس این کلینیک انجام شده است و تنها به دنبال یک مکان مناسب برای راه اندازی آن هستیم.

تا چه اندازه توسعه ورزش از سوی مدیران شرکت ملی گاز حمایت می شود؟

تمام هدف شرکت ملی گاز ایران این است که هر یک از همکاران و خانواده آنها بتوانند در یک رشته ورزشی فعالیت و آن را شکل حرفه ای دنبال کنند.خوشبختانه مدیران ارشد، معاونان وزیر و حتی وزیر نفت در زمینه توسعه ورزش بسیار جدی هستند. نکته مهم دیگر این است که بیشتر مدیران شرکت ملی گاز ایران با ورزش مانوس هستند و آن را به صورت حرفه ای دنبال می کنند.

با توجه به اهمیت سلامت بانوان،تا چه اندازه در جذب و مشارکت بانوان شرکت ملی گاز موفق عمل کرده اید؟

دریک دوره که البته مربوط به دهه70می شود، تنها رشته های فوتسال، والیبال و شنا در شرکت ملی گاز ایران فعال بود و بانوان تنها در رشته شنا فعالیت می کردند، اما کم کم این روند در شرکت تغییر کرد و بعد از گذشت چند دهه، موضوع ورزش به ویژه برای بانوان تا اندازه ای مورد توجه قرارگرفت؛ به طوری که که حتی دو رشته هم بیشتر از آقایان در دستور کار فعالیت بانوان قرار داده شد.برای مثال در تنیس خاکی حضور بانوان بیشتر از آقایان است و تغییر دربسیاری از رشته ها به خوبی دیده می شود.می توانم بگویم در شرکت ملی گاز ایران، درتامین امکانات ورزشی برای آقایان و بانوان هیچ تبعیضی وجود ندارد.

 نکته دیگر این است که براساس تصمیم وزارتی، بانوان متاهل می توانند یک ساعت از زمان کاری خود رادر سالن های ورزشی به ورزش بپردازند.درکنارآن، برنامه های خانوادگی قابل توجهی نیز درنظر گرفته شده است که خانواده ها دورهم جمع شوند و درکنارهم به تفریح گروهی بپردازند.

شرکت ملی گاز ایران در زمینه ورزش قهرمانی تا چه اندازه پیش رفته است؟

نباید فراموش کرد ورزش همگانی، مهم ترین پایه و اساس برای ورزش قهرمانی است؛ به همین دلیل پیش ازهرچیز باید روی آن تمرکز کرد، اما در کنار آن نباید از ورزش قهرمانی و گسترش آن غافل شد. در حوزه ورزش قهرمانی شرکت ملی گاز ایران، مهم ترین سیاست، شناسایی استعدادهای کارکنان به ویژه در بخش فرزندان کارکنان است. فرزندان کارکنان با حضور در کلاس های مختلف ورزش های همگانی و در شناسایی استعداد آنها به سمت ورزش قهرمانی هدایت می شوند. بی شک، بخش اعظمی از این استعدادها ازطریق برگزاری مسابقات سراسری والمپیادهای ورزشی که درشرکت ملی گاز ایران و در سطح وزارت نفت برگزار می شود، شناسایی شده و برای حضور در تیم های قهرمانی، آموزش ها و تمرین های لازم را فرا می گیرند.

درحال حاضر در ورزش قهرمانی چند تیم فعال در لیگ دارید؟

ورزش قهرمانی شرکت ملی گاز ایران در بخش ستاد در دو رشته بسکتبال بانوان و آقایان، در شرکت پالایش گاز ایلام در رشته های فوتبال، تنیس روی میز  ژیمناستیک بانوان و آقایان و شنای بانوان، در شرکت پالایش گاز شهید هاشمی نژاد در رشته های تیروکمان،اسکیت و شنای بانوان،در بخش آقایان فوتبال، فوتسال، والیبال، تیراندازی، تیروکمان، اسکیت و شنا، درشرکت گاز استان فارس بدمینتون آقایان،در شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی، تیراندازی، شطرنج، بدمینتون، بسکتبال، والیبال، فوتسال، آمادگی جسمانی در بخش بانوان و تنیس روی میز، کاراته، بدمینتون و شطرنج در بخش آقایان، در شرکت گاز استان کرمانشاه، فوتسال آقایان و در شرکت گاز استان یزد نیز فوتسال آقایان فعال هستند.

در پایان از مهم ترین هدف در توسعه ورزش قهرمانی شرکت ملی گاز ایران بگویید.

مهم ترین سیاست و هدفی که درحال حاضر در زمینه ورزش قهرمانی دنبال می کنیم این است که بتوانیم در آینده، تمام اعضای تیم های قهرمانی از فرزندان صنعت نفت باشند تا هزینه هایی که در ورزش همگانی صورت می گیرد، در ورزش قهرمانی نیز به خوبی نتیجه دهد. خوشبختانه برای اجرای این سیاست از حمایت خوبی برخوردار هستیم و بودجه مناسبی در اختیار ما قرارمی گیرد تا در بخش همگانی و قهرمانی اقدام های مثبت و رضایت بخشی برای کارکنان و خانواده آنها داشته باشیم.

 تاکید می کنم در ورزش قهرمانی بیشترین تمرکز روی فرزندان کارکنان است که بتوانیم با شناسایی استعداد این عزیزان، آنها را پرورش دهیم تا در لیگ های حرفه ای کشور حضور پیدا کنند. بی شک برای تقویت تیم های قهرمانی خود، باید به موضوع تیم های پایه، شکل گیری آن و تقویت این تیم ها برای حضور موفق در آینده توجهی ویژه داشته باشیم؛ به همین دلیل تلاش می کنیم تا با جذب مربیان حرفه ای این ورزشکاران را به سمت حضور در ورزش قهرمانی راهنمایی کنیم؛ البته در این میان، ورزشکارانی که موفق به حضور در ورزش قهرمانی نشوند، می توانند در حوزه های مربیگری و داوری نیز فعالیت داشته باشند تا بتوانند همچنان در ورزش مورد علاقه خود فعالیت کنند.