دستور رئیسجمهوری برای تشکیل سازمان بهینهسازی و مدیریت راهبردی انرژی
وزیر نفت: ارائه راهکارهای جلوگیری از قاچاق سوخت در آینده نزدیک
پتروشیمی ها در انتظار اجرایی شدن 10 قرارداد
عملیات دریایی، محور پایداری تولید و صادرات نفت
زندگی «شهید مجید بقایی» به روایت سینما
همه چیز درباره بدنسازی و تاثیر آن در کوتاهی و بلندی قد
شکست تلخ اینتر در شب درخشش مهاجم ملیپوش ایران
رئیس جمهوری در نشست کارگروه بهبود ناترازی انرژی در بخش گاز که با حضور سران سه قوه برگزار شد، دستور تشکیل سازمان بهینه سازی و مدیریت راهبردی انرژی را صادر کرد.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی ریاست جمهوری، نشست کارگروه بهبود ناترازی انرژی در بخش گاز با حضور مسعود پزشکیان، رئیس جمهوری؛ محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی و حجت الاسلام والمسلمین محسنی اژه ای برگزار شد.
مسعود پزشکیان، رئیس جمهوری در این نشست، ضمن توصیه کارگروه بهبود ناترازی انرژی به احصای دقیق اطلاعات و داده های مربوط به مقدار مصرف گاز خانوارها به منظور جلوگیری از اجحاف به دهک های پایین تر جامعه گفت: در این طرح باید اجرای عدالت، محور کار قرار گیرد.
وی بر لزوم جریمه مشترکان بدمصرف در کنار طرح های تشویقی برای کم مصرف ها، همچنین توجه به موضوع آموزش رعایت الگوی مصرف از طریق رسانه ها و تریبون های عمومی تأکید و اظهار کرد: اجرای هر مرحله از طرح ملی بهبود ناترازی انرژی، نیازمند پیوست رسانه ای است که باید موردتوجه این کارگروه قرار گیرد.
رئیس جمهوری همچنین در این نشست، برای تسریع در اجرای طرح ملی بهبود ناترازی انرژی، دستور تشکیل سازمان بهینه سازی و مدیریت راهبردی انرژی را صادر کرد.
رئیس مجلس شورای اسلامی:
رئیس مجلس شورای اسلامی گفت: ما ناترازی انرژی نداریم؛ بلکه ناترازی مدیریتی داریم و تا این ناترازی را حل نکنیم، هرگز نمی توانیم ناترازی انرژی را حل کنیم.
محمدباقر قالیباف در نشست کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی با حضور وزیران نفت و نیرو اظهار کرد: موضوع ناترازی انرژی، چند سال است که تکرار می شود. به نظرم موضوع مبهمی در این حوزه وجود ندارد و همه اطلاعات دقیقی در این باره داریم و مشکل و مسأله را می شناسیم.
وی با بیان اینکه از این دست به آن دست دادن مسأله ناترازی انرژی، سبب حل آن نمی شود، اضافه کرد: نیازمند طرح اقدام مشخص و روشنی هستیم تا بتوانیم در این باره کاری انجام دهیم و در این بخش دولت، مجلس و مردم برای همراهی، مسئول هستند. رئیس مجلس با اشاره به اینکه مردم همیشه در انجام امور از مسئولان پیشگام تر بوده اند، گفت: برای نمونه، رئیس جمهوری از مردم خواست ۲ درجه گرمایش خانه های خود را کاهش دهند که همه این کار را انجام دادند و ۴۰ تا ۴۵ میلیون مترمکعب گاز صرفه جویی شد.
وی با بیان اینکه باید بپذیریم ما ناترازی انرژی نداریم؛ بلکه ناترازی مدیریتی داریم و تا این ناترازی را حل نکنیم، هرگز نمی توانیم ناترازی انرژی را حل کنیم، افزود: موضوع انرژی بزرگ ترین، مهم ترین و اثرگذارترین پیشران توسعه کشور است و اگر در شرایط امروز، بخواهیم از یک پیشران برای توسعه کشور استفاده کنیم تا بتوانیم در کمترین زمان به رشد خوبی برسیم، بدون شک آن پیشران، انرژی است؛ اما متأسفانه امروز این فرصت، به یک چالش برای ما تبدیل شده است.
رئیس مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه بنده حداقل از سال ۸۰ تاکنون در جریان هستم که یک اشکال نهادی در حوزه انرژی در کشور چه در تولید و چه در مصرف وجود دارد که این موضوع سبب شده ما در سیاستگذاری نیز دچار اشتباه شویم، ادامه داد: امروز در دنیا برای ۹ درصد از تولید انرژی از گاز استفاده می شود؛ اما ما ۹۰ درصد کل تولید انرژی برق مان از گاز است، یعنی ما ۳۰ درصد گاز کشور را می دهیم تا ۹۰ درصد برق برای کشور تولید کنیم.وی با تأکید بر لزوم همفکری مراکز تحقیقاتی نهادهای مختلف با وزارتخانه ها و مجلس گفت: من مشاهده می کنم که وزرا عملاً کمترین فرصت را برای انجام کارها و برنامه های خود دارند؛ چراکه یا باید به استان ها سفر کنند یا اینکه به کمیسیون های مجلس بیایند یا در نشست دولت حاضر شوند و مشخص نیست چه زمانی می خواهند بر سازمان خود مدیریت کنند. حتما خود دولت تدبیری در این خصوص انجام داده؛ اما ما نیز باید در مجلس به سهم خودمان با وزرا همراهی کنیم.
نماینده مجلس:
رئیس فراکسیون نظارت بر صنعت نفت، گاز و پتروشیمی مجلس شورای اسلامی گفت: در موضوع ناترازی دنبال مقصر نباشیم و از همین حالا قوانین و تکالیف را به صورت دقیق اجرایی کنیم. علاءالدین بروجردی، فاطمه جراره، محمد پاک مهر، زینب قیصری و جمعی از اعضای فراکسیون نظارت بر نفت، گاز و پتروشیمی مجلس شورای اسلامی از مجتمع پالایشگاهی و ذخیره سازی گاز طبیعی سراجه قم و طرح توسعه فاز پالایشی این مجموعه بازدید و در نشست با مسئولان این مجتمع گفت وگو کردند. در این نشست، زینب قیصری با بیان اینکه اهداف فراکسیون، نظارت، برنامه ریزی و کمک به رفع چالش های بخش انرژی کشور است، اظهار کرد: ناترازی انرژی از سال ۱۳۹۱ آغاز و درباره آن هشدارهای متعددی داده شد. اکنون نباید به دنبال مقصر باشیم؛ بلکه باید از همین حالا قوانین و تکالیف را به صورت دقیق اجرایی کنیم. وی با بیان اینکه در برنامه هفتم برای ذخیره سازی ۱۲۰ میلیون مترمکعب هدف گذاری شده و برای تحقق آن باید برنامه ریزی کنیم، افزود: مجلس در تلاش است تا سازمانی با عنوان بهینه سازی انرژی زیر نظر رئیس جمهوری تشکیل دهد. همچنین در نشست اخیر با وزیران نفت و نیرو، بسته سیاستی مناسبی ارائه شد که امیدواریم مشکلات موجود رفع شود. رئیس فراکسیون نظارت بر نفت و گاز بر لزوم فرهنگ سازی در مصرف بهینه گاز تأکید کرد و گفت: تجهیزات قدیمی و ناکارآمد در مدیریت مصرف، مشکل ساز است. استفاده از بخاری های کم مصرف و رعایت مقررات ملی ساختمان باید جدی گرفته شود. همچنین رسانه ها، بویژه صداوسیما نقش کلیدی در فرهنگ سازی مصرف انرژی دارند.
نماینده مجلس شورای اسلامی:
نماینده ملکان و لیلان در مجلس شورای اسلامی گفت: ناترازی انرژی، نتیجه مدیریت غلط یا سوء مدیریت سال های متمادی است و به ۴ ماه اخیر ارتباطی ندارد. زهرا خدادادی، عملکرد وزیر نفت را مثبت و مطلوب ارزیابی و اظهار کرد: از همان ابتدا که آقای پاک نژاد برای تصدی وزارت نفت انتخاب شد، به عملکرد وی امیدوار بودیم؛ زیرا وزیر نفت از بدنه نفت است و تسلط و شناخت کافی از این صنعت دارد. وی افزود: ناترازی انرژی بحث امروز، سه ماه قبل یا چند سال گذشته نیست. این چالش طی دوره و سال های متمادی ایجاد شده که نتیجه مدیریت غلط و نادرست گذشته است. در گذشته کارهایی باید در خصوص ناترازی انرژی انجام می شد که متأسفانه انجام نشد و امروز ما را به این نقطه رسانده است.
نماینده ملکان و لیلان (تبریز) در مجلس تصریح کرد: معتقدم اگر امروز شخص دیگری بر مسند وزارت نفت حضور داشت، بهتر از آقای پاک نژاد نمی توانست عمل کند. او تمام تلاش و سعی خود را انجام داده تا بتواند ناترازی انرژی را کنترل کند یا کاهش دهد و تا به حال نیز گام های محکمی در این خصوص برداشته است.
سخنگوی دولت:
سخنگوی دولت با بیان اینکه مدیریت قیمت ارز در حال انجام است، گفت: قیمت نفت کاهش یافته و افزایش نرخ ارز به تولید نفت ارتباطی ندارد.
فاطمه مهاجرانی با تأکید بر اینکه پیوستن به اف ای تی اف می تواند به تسهیل سرمایه گذاری در کشور منجر شود، اظهار کرد: باید با تسلط و نگاه حرفه ای و توجه به منافع ملی، مسیری را در پیش بگیریم که بتوانیم بهترین دستاورد را در زندگی مردم داشته باشیم.
وی با بیان اینکه ناترازی، واژه ای است که ناشی از کاهش تولید از یک سو و افزایش مصرف از سوی دیگر است، افزود: آن چیزی که دولت در سیاست های خود در حوزه انرژی دنبال می کند، متنوع سازی سبد انرژی از طرف عرضه و نیز بهبود فرهنگ و کاهش مصرف است؛ البته نه فقط با فشار بر مردم که شما کمتر مصرف کنید. سخنگوی دولت تصریح کرد: اگر ما بخاری داریم که میزان بازدهی آن پایین است، این تقصیر مردم نیست؛ بلکه یکی از دلایل آن، ارزان بودن انرژی در کشور است که در سنوات گذشته به عنوان یک رویه پذیرفته شده ؛ اما بخشی از موضوع هم واقعا به دلیل استاندارد نبودن یا پرمصرف بودن وسایل خریداری شده است.
مهاجرانی گفت: متنوع سازی سبد انرژی، شامل افزایش تولید و از طرفی افزایش تولید انرژی های خورشیدی است و با کارگروه ویژه ای که با دستور رئیس جمهوری شکل گرفته، زیرساخت های لازم اعم از ثبت سفارش ها برای ایجاد زیست بومی که بتواند همه نیازها اعم از تجهیزات و مجوزهایی که لازم دارند تا تخصیص داده شود، بررسی می شود.
وی درباره کاهش درآمدهای ارزی کشور و اینکه این مسأله ارتباطی با افزایش قیمت ارز دارد، اظهار کرد: تولید نفت کاهش پیدا نکرده، مدیریت قیمت ارز درحال انجام است و قیمت آن به تولید نفت ارتباطی ندارد. تصمیم گیری درباره بازار ارز ترجیحی، سال نو مسیحی و افزایش تقاضا برای ارز و انتظارهای القایی و همچنین عوامل خارجی، موجب افزایش قیمت ارز شده است.
رئیس شورای اطلاع رسانی دولت:
رئیس شورای اطلاع رسانی دولت گفت: در مبحث ناترازی های انرژی، اصلاً بحث گرانی مطرح نیست.
الیاس حضرتی، در حاشیه نشست نخبگان رسانه ای با بیان اینکه در مبحث ناترازی های انرژی به دنبال مدیریت و بهینه سازی مصرف و بحث ساماندهی یارانه ها هستیم، اظهار کرد: در بحث ناترازی انرژی دو نکته اصلی وجود دارد که این هفته اگر در شورای سران تصویب شد، قطعاً با تمام رسانه ها صحبت می کنیم.
وی افزود: نکته اول این است که موضوع گران کردن و گران سازی اصلاً در آن مطرح نیست؛ بلکه ساماندهی و عادلانه سازی حامل ها و ناترازی انرژی برای کل ملت است. شعار و تمام تلاش رئیس جمهوری، عدالت و انصاف است که همه ملت باید بتوانند از این مواهب خدادادی در خدمت ملت استفاده کنند و مصرف باید ساماندهی و مدیریت شود. باید الگوی مصرف درستی تعیین شود که همه مردم بتوانند براحتی از آن استفاده کنند.
رئیس شورای اطلاع رسانی دولت تصریح کرد: هیچ حامل انرژی گران نمی شود؛ بلکه بر اساس یک الگوی مصرف و عادلانه سازی، مدیریت می شود.
وزیر نیرو:
وزیر نیرو با تأکید بر اینکه بنده، شاهد تلاش کارکنان صنعت نفت برای تأمین انرژی کشور هستم، گفت: صادقانه بگویم هم اکنون روزانه بیش از ۷۰ میلیون لیتر نفت گاز به نیروگاه های کشور تحویل می شود که نسبت به تابستان امسال، افزایش قابل ملاحظه ای داشته است.
عباس علی آبادی در نشست کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه از مردم برای مشکلاتی که وجود دارد، عذرخواهی می کنم، اظهار کرد: ما درحال آماده کردن خود برای تابستان سخت سال آینده هستیم؛ زیرا در تابستان امسال بیش از ۲۰ هزار مگاوات ناترازی داشتیم که پیش بینی می شود این عدد به ۲۵هزار مگاوات برسد. وی با بیان اینکه ناترازی بزرگ در راه است، افزود: در زمستان با پوشش بیشتر لباس می توان سرمای آن را تحمل کرد؛ اما در تابستان عبور از ناترازی انرژی به دلیل شرایط خاص تابستان بسادگی امکان پذیر نیست.
وزیر نیرو اظهار کرد: همانطور که مجلس تاکنون حمایت خود را از وزارت نیرو انجام داده، امیدواریم این حمایت تداوم یابد و برای حل مشکل ناترازی انرژی در تابستان متمرکز شود.
علی آبادی با تأکید بر اینکه گاز به مقدار کافی در زمستان وجود ندارد، یادآور شد: وزارت نفت هم نمی تواند ظرف 2 ماه آن را جبران کند؛ چراکه ناترازی انرژی واقعیتی است که وجود دارد.
وی با بیان اینکه قاچاق، فقط قاچاق سوخت از طریق لوله نیست؛ بلکه از طریق برق هم متأسفانه قاچاق انجام می شود؛ زیرا برق در داخل ماینرها تبدیل به رمزارز شده و رمزارز هم به خارج از کشور می رود، اظهار کرد: بیش از ۲۴۰هزار ماینر در همین دوره کوتاه کشف کرده ایم. هر کسی که یک ماینر تحویل بدهد، به او پاداش می دهیم.
وزیر نفت:
وزیر نفت گفت: راهکارهایی را برای جلوگیری از قاچاق سوخت و حل این معضل در حوزه های مختلف مصرف، بزودی اعلام می کنیم.
محسن پاک نژاد اظهار کرد: بحث جلوگیری از قاچاق سوخت و حل این معضل به یک مطالبه عمومی اعم از مسئولان بلندپایه کشور همچون رئیس جمهوری، رئیس و نمایندگان مجلس شورای اسلامی و همه مردم تبدیل شده است.
وی با بیان اینکه راهکارهایی برای جلوگیری از قاچاق سوخت و حل این معضل در برنامه داریم و مقدمات این کار فراهم شده؛ اما تحقق آن به هوشمندسازی سازوکار تحویل سوخت بازمی گردد، افزود: این راهکارها برای رفع این معضل در حوزه های مختلف مصرف، شاید در یک زمان بندی کمتر از 2 ماه اعلام شود که تأثیر بسزایی در این حوزه خواهد داشت.
وزیر نفت پیش تر گفته بود: روشن شدن وضع قاچاق سوخت در کشور یک مطالبه عمومی است و ما وظیفه داریم در کنار سایر دستگاه هایی که مسئولیت پیگیری قاچاق را دارند، کمک کنیم.
وزیر نفت در پیامی با تبریک فرارسیدن سالروز صدور فرمان حضرت امام خمینی(ره) مبنی بر تشکیل گزینش گفت: گزینش به عنوان یکی از ارکان اساسی در فرآیند انتخاب و جذب کارگزارانی شایسته و توانمند، نقشی کلیدی در تحقق اهداف بزرگ نظام به عهده دارد.
در پیام محسن پاک نژاد به مناسبت روز گزینش آمده است:
«بسم الله الرحمن الرحیم إِنَّ اللَّهَ یَأْمُرُکُمْ أَن تُؤَدُّوا الْأَمَانَاتِ إِلَی أَهْلِهَا وَإِذَا حَکَمْتُمْ بَیْنَ النَّاسِ أَنْ تَحْکُمُوا بِالْعَدْلِ (سوره مبارکه النساء آیه ۵۸)
صدور فرمان حکیمانه حضرت امام خمینی (رحمت الله علیه) مبنی بر بازنگری در شیوه های جذب و گزینش منابع انسانی در دستگاه های اجرایی کشور، با رویکرد حفظ کرامت انسانی مبتنی بر مبانی اعتقادی، گواهی بر دوراندیشی و بصیرت معظم له در حفظ و حراست از اصول و آرمان های نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران است. این نهاد به عنوان یکی از ارکان اساسی در فرآیند انتخاب و جذب کارگزارانی شایسته و توانمند، نقشی کلیدی در تحقق اهداف بزرگ نظام بر عهده دارد.
در شرایط کنونی و در گام دوم انقلاب اسلامی، گزینش با تأکید بر تربیت و به کارگیری نیروهای انسانی متعهد، کارآمد و با ایمان، رسالت مهمی را در راستای پیشبرد امور کشور بر عهده دارد. شایسته است که مدیران صنعت نفت، گزینش را به عنوان تسهیل گر حرکت در مسیر پیشرفت و رشد سازمانی دانسته و همواره نسبت به آن نگرشی مثبت و سازنده داشته باشند. بدون تردید، به کارگیری و بهره مندی از نیروی انسانی با باورهای اعتقادی و برخوردار از ارزش های والای دینی، مقدمه ای برای دستیابی به اهداف عالی کشور است.
در این فصل نوین از فعالیت های گزینش وزارت نفت، شاهد تلاش های ارزنده همکاران در حوزه گزینش، آموزش و ارتقای نیروی انسانی، همچنین توجه به کرامت افراد هستیم که به یمن این تلاش والا، تدابیر متخذه و برنامه ریزی های همکاران ارجمندم در هیئت مرکزی گزینش وزارت نفت شاهد توفیقات روزافزون و کسب رتبه برتر از سوی هیئت عالی گزینش کشور هستیم.
ضمن عرض صمیمانه ترین تبریک های قلبی به مناسبت فرارسیدن این روز و کسب این مقام درخور و ارزشمند از زحمات و مساعی شایسته همکاران شریف و خدوم گزینش صنعت نفت، قدردانی و تشکر خود را ابراز می کنم.
بدیهی است حفظ و تداوم این توفیق ها در سایه عنایت الهی و همت والای جهادی و بهره مندی از تجارب گذشته، تقویت نقاط قوت و رفع نقاط ضعف احتمالی میسر و ممکن خواهد بود. امید است با بهره مندی از سیره و منش اهل بیت علیهم السلام در مسئولیت خطیر و حساس محوله کمافی السابق مجاهده و کوشش وافی معمول کرده و موجبات جذب کارگزارانی شایسته و تراز انقلاب اسلامی را در صنعت راهبردی نفت بیش از پیش فراهم آورید.».
چالش های ناترازی سوخت و لزوم هماهنگی بیشتر بین وزارتخانه های نفت و نیرو برای مدیریت بهتر منابع انرژی در نشست مدیران کل روابط عمومی 2 وزارتخانه بررسی شد.
در این نشست مجید بوجارزاده، مدیرکل روابط عمومی وزارت نفت و غلامحسین مقیمی، مدیرکل روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت نیرو و هیأت همراه، بر برنامه ریزی های مشترک و همکاری های راهبردی که می تواند به بهبود مصرف انرژی و ارتقای کارایی سیستم ها منتهی شود، تاکید کردند. تقویت تعاملات و ایجاد راهکارهای جدید برای مقابله با چالش های موجود در زمینه انرژی از جمله اهداف این نشست بود و طی آن تأکید شد با افزایش هماهنگی ها و برنامه ریزی های جامع، می توان گام های بلندی برای بهینه سازی مصرف سوخت برداشت.
وزیر نفت در حکمی محمدرضا دعایی را به عنوان بازرس ویژه وزیر منصوب کرد.
در حکم محسن پاک نژاد به محمدرضا دعایی آمده است:
«با عنایت به تجارب، تعهد و سوابق ارزشمند جنابعالی به موجب این حکم به عنوان «بازرس ویژه وزیر» منصوب می شوید. انتظار می رود وظایف و مأموریت های محوله را در نهایت دقت، انصاف و عدالت به انجام رسانده و به اینجانب گزارش دهید.
از خداوند متعال توفیق جنابعالی را در انجام این مسئولیت خواستارم.»
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی با صدور حکمی، حسن علیمراد را به عنوان سرپرست مدیریت برنامه ریزی و توسعه این شرکت منصوب کرد.
در حکم حسن عباس زاده آمده است:
«با عنایت به مراتب تعهد، تخصص و سوابق ارزشمند جنابعالی به موجب این حکم به عنوان «سرپرست مدیریت برنامه ریزی و توسعه شرکت ملی صنایع پتروشیمی» منصوب می شوید.
امید است با استعانت از خداوند متعال و به کارگیری نیروهای متعهد، خلاق و کارآمد و با برنامه ریزی جامع و گسترده و مدنظر قرار دادن کارگروهی در چابک سازی فرایندهای سازمانی در جهت تحقق برنامه های راهبردی و اهداف کلان شرکت ملی صنایع پتروشیمی و پیشبرد اهداف اقدام کنید.
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران در حکمی دیگر، هما عاطف یکتا را به سمت رئیس کل امور بین الملل این شرکت منصوب کرد.
در حکم حسن عباس زاده آمده است:
«با عنایت به مراتب تعهد، تخصص و سوابق ارزشمند سرکارعالی به موجب این حکم به عنوان «رئیس کل امور بین الملل شرکت ملی صنایع پتروشیمی» منصوب می شوید.
امید است با استعانت از خداوند متعال و به کارگیری نیروی انسانی متعهد، کارآمد و با انگیزه در راستای ایفای نقش راهبردی امور بین الملل، بخصوص شرایط کنونی و نیز با برنامه ریزی در حوزه دیپلماسی، ارتباط مؤثر با ذی نفعان حوزه بازرگانی و ارتقاء اعتبار صنعت پتروشیمی کشور در مجامع جهانی و نهادهای بین المللی جهت نیل به اهداف اقدام کنید.
قیمت نفت سنگین صادراتی کشورمان در ابتدا و انتهای سال میلادی ۲۰۲۴ با وجود فراز و فرودهای بسیار، با قیمت ۷۳ دلار در هر بشکه شروع و با همین قیمت این سال را پشت سر گذاشت.
قیمت نفت در سراسر جهان در سال ۲۰۲۴ در حالی حدود ۳ درصد به دلیل مشکلات در اقتصاد چین و افزایش عرضه آمریکا و سایر تولیدکنندگان غیراوپک به بازار کاهش یافت که نفت سنگین ایران ،این سال را تقریبا با قیمت ۷۳ دلار شروع کرد و به پایان برد.
با شروع سال میلادی ۲۰۲۴ در دی پارسال با توجه به سیاست های تعدیل تولید داوطلبانه ۱.۷میلیون بشکه در روز از سوی سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) و متحدانش (اوپک پلاس) برای سه ماهه نخست سال، قیمت نفت خام سنگین ایران با حدود ۳ دلار افزایش به ۷۷ دلار رسید؛ اما بلافاصله بعد از آن با اعلام رسمی عربستان مبنی بر هدف گذاری برای تولید پایدار ۱۲ میلیون بشکه نفت در روز، به ۷۴ دلار و ۸۷ سنت در ۲۷ دی ۱۴۰۲ کاهش یافت.
بر اساس نمودارهای موجود در سایت های اعلام قیمت بین المللی همچون اویل پرایس، از اواخر دی پارسال تا اوایل فروردین امسال، قیمت نفت سنگین کشورمان بنا به دلایلی همچون اعلام سهمیه های جدید واردات نفت خام پالایشگاه های چینی، اختلال های کشتیرانی از طریق باب المندب و دریای سرخ به دنبال افزایش حملات نیروهای مقاومت یمنی و حملات هوایی آمریکا به نیروهای یمنی به مرور به بیش از ۸۱ دلار رسید؛ اما این روند افزایشی زمانی رکورد قیمت در سال میلادی ۲۰۲۴ را شکست که تنش های ژئوپلیتیکی در پی بمباران کنسولگری ایران در سوریه از سوی رژیم صهیونیستی و پاسخ ایران در قالب عملیات وعده صادق (1) بالا گرفت و قیمت نفت در دهه نخست اردیبهشت امسال به بیش از ۸۷ دلار رسید.
بعد از این رکوردزنی قیمت نفت سنگین ایران، اعلام نااطمینانی درباره وضعیت اقتصادی چین و کاهش تقاضای این کشور، تمدید تعدیل تولید داوطلبانه اوپک پلاس تا پایان سه ماهه سوم سال سبب شد قیمت هر بشکه نفت خام سنگین ایران روندی نزولی به خود بگیرد و تا اواسط خرداد امسال به حدود ۷۷ دلار برسد؛ اما اعلام سیاست های کاهش نرخ بهره فدرال رزرو و افزایش حملات پهپادی اوکراین به پالایشگاه های روسیه در اولین ماه تابستان امسال سبب شد بار دیگر قیمت نفت سنگین ایران به سطح قبلی یعنی حدود ۷۸ دلار برسد.
در مرداد و شهریور امسال قیمت نفت سنگین ایران روندی نزولی داشت و ۲۰ شهریور به کمترین مقدار خود در سال ۲۰۲۴ یعنی ۶۷ دلار و ۱۰ سنت رسید. این سقوط آزاد قیمت نفت سنگین ایران به گفته کارشناسان بازار به دلایلی همچون گزارش های آماری ناامیدکننده درخصوص واردات نفت خام چین، کاهش تنش های ژئوپلیتیکی در خاورمیانه، برآوردهای افت تقاضای نفت در چین از سوی مؤسسات مختلف، نااطمینانی در خصوص وضعیت اقتصادی چین و کاهش تقاضای این کشور، افزایش تولید کشورهای غیراوپک و روند افزایشی ذخیره سازی های نفتی در آمریکا بوده است.
اواخر شهریور امسال اعلام سیاست های کاهش نرخ بهره فدرال رزرو و سیاست های مشوق های اقتصادی چین سبب شد قیمت جهانی نفت و به دنبال آن قیمت نفت سنگین ایران به ۷۵ دلار در هر بشکه برسد. بعد از آن بود که با اجرای عملیات موشکی وعده صادق (2) قیمت نفت سنگین ایران به بیش از ۷۸ دلار در هر بشکه رسید.
از ابتدای مهر امسال تاکنون، با وجود شروع فصل سرد در دنیا و برخلاف انتظار کارشناسان قیمت های جهانی نفت با یک شیب ملایم نزول کرده و با وجود ادامه تحولات ژئوپلیتیک، هیچ گونه نوسان جدی در بازار نفت سنگین ایران نداشته ایم.
کاشت جنگل های حرا در استان بوشهر با حمایت وزارت نفت
هم زیستی پرندگان ماهیخوار و حرا؛ قصه ای است طولانی
لیلا مهداد| از «گواتر»، سیستان وبلوچستان تا «بُردِخون»، بوشهر، سواحل و باتلاق ها را به محاصره خود درآورده . اهالی بندرعباس «حرا» می نامندش، اما بلوچستانی ها «تمر»، بوشهری ها «گُرم» می خوانندش و اهالی دیگر جنوب «تول» صدایش می زنند. هر کجا که باشد، ریشه هایش را به خورد آب شور می دهد و قد می کشد و سر از آب بیرون می زند تا چشم اندازی بسازد از سبزی و طراوت یک جنگل. هم زیستی پرندگان ماهیخوار و حرا، قصه ای است طولانی. انواع ماهی خورک، درنا، لک لک، پلیکان، مرغابی و مرغ های دریایی هم از صدقه سر بودن حراها، دلی از عزا در می آورند به وقت گرسنگی. آبزیانی همچون گل خورک، مار دریایی، خرچنگ، میگو، شیلو، کلینگ، حلزون و قورباغه و دیگر ماهی ها هم همسایگان خوبی هستند برای حراها. هرجا که حراها کنار هم قطار می شوند و جنگلی زیبا را ترسیم می کنند، آب و هوا تلطیف می شود و خاک از فرسوده شدن، دست می کشد.
طبق تحقیق جامعی که در سال 2021 در 145 مکان مختلف صورت گرفته، ارزش اقتصادی سالانه جنگل های حرا بین 2,772 تا 80,334 دلار در هکتار برآورده شده است. طبق این برآوردها میانگین سود حاصل از فعالیت های تفرجی و گردشگری در هر هکتار از جنگل های حرا 37,927 دلار تخمین زده شده است. این تحقیقات نشان می دهد در صورت حفاظت منطقی و درست از جنگل های حرا، این امکان وجود دارد که بازدهی در سال به مرز بالای 257,905 دلار هم برسد. در ایران نیز ارزش تفرجگاهی جنگل های حرای منطقه حفاظت شده در جنوب استان هرمزگان، سالانه 2,455 دلار در هکتار و در مجموع حدود 20 میلیون دلار در سال برآورد شده است. البته طبق تحقیقات و گزارش های منابع طبیعی، ارزش اقتصادی جنگل های حرا در ایران، به ویژه در استان های جنوبی مانند بوشهر، به طور تقریبی بین 300 تا 500 میلیون دلار برآورد شده است. این ارزش شامل عوامل مختلفی مانند تولید چوب، خدمات اکوسیستمی (حفاظت از سواحل و تنوع زیستی) و تأمین منابع غذایی و دارویی می شود.
736 هکتار جنگل حرا، نوار ساحلی بوشهر را محاصره کرده و 433 هکتار جنگل طبیعی و 293 هکتار که به دست عاشقان طبیعت کاشت شده اند. در این میان جنگل های حرای «نایبند» 390 هکتار را به نام خود زده اند؛ جنگل هایی که به واسطه گستردگی در جنوب غرب آسیا و ایران، نامشان سر زبان ها افتاده است . جنگل های حرای عسلویه حکم انبار هوای زیستی آب های جنوب ایران را دارند در میانه آلودگی هایی که هرازگاه راه نفس شهر را می گیرند. جنگل های حرای دیر، نخیلو، خور بردستان و مل گنزه هم با بیشترین تراکم، سواحل جنوبی بوشهر را زینت بخشیده اند. حرا، شش های سواحل جنوبی است و برای همین 12هزار و 500هکتار از اراضی ساحلی استان بوشهر برای کشت نهال حرا شناسایی شده اند. هرچند در یک سال گذشته بیش از 700هکتار از سواحل بوشهر جنگل کاری شدند. مدیرکل حفاظت محیط زیست استان بوشهر در گفت و گو با خبرنگار مشعل از طرح ملی کاشت یک میلیارد نهال در کشور می گوید. نهال ها یا همان مانگروهایی که به گفته عبدالرحمن مرادزاده، حد فاصل خشکی و دریا و در مناطق جزر و مدی خلیج فارس قد می کشند و جنگل های حرا را به وجود می آورند. اهالی استان و علاقه مندان به طبیعت هم پای کار آمده اند و طبق آمارهای محیط زیست استان، طی یک سال گذشته بیش از 300هزار نهال کاشته اند. هرچند خود محیط زیست هم 40 هزار اصله نهال درخت و نهال حرا را در دریا و سواحل شهر بوشهر کاشته تا شهر نفس تازه کند.
عسلویه از دیرباز یکی از زیباترین سواحل را به واسطه قرار گرفتن درخلیج نایبند داشته است. وجود مخزن عظیم گازی پارس جنوبی در آن و شکل گیری تاسیسات مختلف دریایی و خشکی در چند دهه گذشته، ظاهر و شرایط این منطقه را با تغییراتی مواجه کرده است. با این حال جنگل های حرای سواحل خلیج نایبند و بخش های دیگر ساحلی در استان بوشهر مناظر زیبایشان را دارند و کارکرد خود را در اکوسیستم منطقه حفظ کرده اند. وزارت نفت و شرکت های تابعه آن،از سال های ابتدایی حضور خود در این منطقه، همسو با مسئولیت اجتماعی برای حفاظت از محیط زیست و توسعه فضای سبز، بیش از 120 هکتار جنگل کاری در این منطقه انجام داده است.
البته بیشترین جنگل کاری در عسلویه مربوط به منطقه «پارک جنگلی عسلویه» است.برخی نواحی نزدیک به سواحل بندر بوشهر و جزیره خارگ هم به جنگل های حرا مزین شده اند. وزارت نفت اینجا هم آستین ها را بالا زده و حدود 100 هکتار را جنگل کاری کرده است. این وزارتخانه در شهرستان دیر حدود 200 هکتار، در نخیلو، حدود 100 هکتار، در منطقه خور بردستان، حدود 100هکتار و در منطقه مل گنزه، حدود 100 هکتار جنگل کاری داشته است؛ همه اینها یعنی 720 هکتار جنگل حرا که همچنان ادامه دارد.
سیاوش کلبی، رئیس جنگلداری و جنگل کاری اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان بوشهر در گفت و گو با خبرنگار مشعل از 100 هکتار جنگل کاری به همت شرکت پتروپالایش کنگان، 15هکتار جنگل کاری از سوی پتروشیمی زاگرس و 10 هکتار جنگل کاری به وسیله دماوند انرژی عسلویه خبر داد. به گفته کلبی 8 هکتار جنگل کاری دیگر به همت پتروشیمی نوری، 10 هکتار از سوی پتروشیمی بوشهر و 10 هکتار با همراهی پتروشیمی پردیس به فضای جنگل های حرا اضافه شده است.
به گفته رئیس جنگل داری و جنگل کاری، اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان بوشهر شروع کار اداره کل منابع طبیعی با مجموعه وزارت نفت، مربوط به تفاهمنامه ای است که در سال 1396 امضا شد. تفاهمنامه ای که بنابرمفاد آن قرار بود 1100 هکتار فضای سبز در مجموعه تملک پارس جنوبی انجام شود، بنا بر نظر کلبی شروع مجدد همکاری دو مجموعه به سال 1402 برمی گردد که 150 هکتار از عرصه ها در محدوده بردخون از توابع شهرستان دیر با گونه حرا جنگل کاری شد. البته در سال جاری هم از محل مسئولیت های اجتماعی در زمینه تجهیز نهالستان و تولید نهال 150 هکتار جنگل کاری رقم خواهد خورد.
صحبت از جنگل کاری و کاشت نهال که به میان می آید، امیدها برای سرسبزی بیشتر جوانه می زنند، پس تولید اصله نهال می شود گام اول این آرزو. شاید برای همین آرزوست که درسال جاری یک میلیون و 183هزار اصله نهال تولید شد. مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری بوشهر در گفت و گو با خبرنگار مشعل از اختصاص 5 میلیارد و 500میلیون تومان اعتبار برای تولید نهال تنها برای سال 1403 می گوید. به واسطه همین تامین اعتبار است که عبدالحسین گرشاسبی از تولید 683 هزار اصله نهال در نهالستان های دولتی و 500 هزار اصله نهال در نهالستان های خصوصی در سال 1403 خبر می دهد. طبق آمارهای منابع طبیعی و آبخیزداری بوشهر در سالی که گذشت(1402) 3 میلیون و 800هزار اصله نهال تولید شده تا به سرسبزی استان بیفزاید. گرشاسبی از آینده ای می گوید که در آن قرار است 12 میلیون اصله نهال تولید شود؛ آینده ای به طول 4 سال حد فاصل سال های 1402 تا 1406.
وزارت نفت حامی جنگل های حرا و به عبارتی حامی نفسگاه های بوشهراست. تقویم که به سال 1400 رسید یکی از شرکت های زیرمجموعه وزارت نفت طی تفاهمنامه ای 17 میلیارد ریالی با سازمان حفاظت محیط زیست حمایتش را از محیط زیست استان بوشهر اعلام کرد. فرهاد رنجبر کارشناس ارشد مسئولیت اجتماعی این شرکت از بندهای دیگر این تفاهمنامه می گوید. اینکه قرار است در لایروبی، مطالعات آبی و کاشت حرا در زیستگاه های حرا هم مشارکت داشته باشد. این حمایت ها و مشارکت ها ادامه داشته تا همین خرداد 1403 که پتروشیمی پردیس تصمیم می گیرد حمایت از اکوسیستم جنگل های حرا و تالاب های استان را ادامه بدهد. فرهاد رنجبر از تفاهمنامه سه ساله ای می گوید که طی آن شرکت 35میلیارد ریال پرداخت می کند برای اینکه حافظ و حامی جنگل های حرا بوشهر باقی بماند.
خبر خوش مدیرعامل شرکت نفت مناطق مرکزی ایران از رشد تولید نفت و گاز
مشعل شرکت نفت مناطق مرکزی ایران به مدت 100 روز (یکم مهرماه تا دهم دی ماه 1403 )کارنامه قابل قبولی ارائه کرده و موفق به افزایش تولید روزانه گاز از میدان های خشکی به میزان ۱۰ میلیون مترمکعب و رشد تولید 13 هزار بشکه ای نفت خام شده است ؛موضوعی که پیمان ایمانی، مدیرعامل شرکت نفت مناطق مرکزی ایران در نشست خبری با خبرنگاران به آن پرداخته است که مشروح آن را در ادامه می خوانید.
پیمان ایمانی، مدیرعامل شرکت نفت مناطق مرکزی ایران که هفته گذشته اصحاب رسانه را در بازدید از ایستگاه تقویت فشار گاز وراوی همراهی کرد، در نشستی خبری به تشریح اقدام های انجام شده این شرکت در 100 روز عمر دولت چهاردهم پرداخت. گزارشی که حاکی از کارنامه موفق این شرکت در ماه های اخیر بوده و مهم ترین عملکرد آن با افزایش تولید گاز در شرایط ناترازی گاز و رشد تولید نفت خام همراه شده است. همین موضوع بهانه سفر اصحاب رسانه به ایستگاه تقویت فشار گاز وراوی بود که طبق توضیحات پیمان ایمانی،راه اندازی آن با ظرفیت عملیاتی نرمال ۷ میلیون مترمکعب قابل افزایش تا ۹ میلیون مترمکعب در روز، دستاورد مهمی را رقم زده است. شرکت نفت مناطق مرکزی ایران با سه شرکت زیرمجموعه بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی، شرق و غرب و منطقه عملیاتی سراجه قم از شرکت های تولیدی نفت و گاز در ساختار شرکت ملی نفت ایران و بزرگ ترین تولیدکننده راهبردی گاز در مناطق خشکی کشور به شمار می آید که ماموریت مهم تولید و توسعه بیشتر میدان های خشكی در محدوده جغرافیایی استان های لرستان، كردستان، كرمانشاه، مركزی، قم، ایلام، خراسان، آذربایجان غربی و شرقی، اردبیل، فارس، بوشهر، هرمزگان، چهارمحال بختیاری و بخشی از خوزستان را به عهده دارد.
مدیرعامل شرکت نفت مناطق مرکزی ایران ابتدا با توضیح درباره ماموریت های این شرکت که در 14استان کشور فعالیت دارد، گفت: این شرکت، متولی تولید نفت و گاز از ۸۷ میدان نفتی مشتمل بر ۱۰۲ مخزن است و افزون بر عملیات تولید، به واسطه عملکرد خوب خود در سال های گذشته کار توسعه میدان های هیدروکربوری را در دستور کار قرار داده که نمونه بارز آن پروژه های اجرای ایستگاه تقویت فشار گاز وراوی است.
ایمانی در بیان عملکرد این شرکت به تکمیل و نصب تسهیلات سرچاهی در ۶ موقعیت چاه گازی میدان های دالان، آغار، تنگ بیجار، دی و خانگیران، احداث موقعیت ها و جاده های دسترسی به چاه های میدان گازی خارتنگ، ترمیم و آماده سازی محل چاه شماره ۲ ذخیره سازی سراجه قم، انجام عملیات فنی و عملیاتی متعدد روی چاه های تولیدی با هدف نگهداشت تولید زمستانی و آغاز پروژه مدیریت یکپارچه مخزن تنگ بیجار و چاه های اقماری با دانشگاه شهید چمران با هدف افزایش تولید گاز اشاره کرد. البته عملکرد شرکت نفت مناطق مرکزی ایران تنها به حوزه افزایش تولید گازمحدود نشده و توانسته است در بخش عملکردی رشد تولید نفت هم خوش بدرخشد. به گفته ایمانی، مدیرعامل شرکت نفت مناطق مرکزی ایران، به موازات تولید گاز در شرکت نفت مناطق مرکزی ایران، در حوزه تولید نفت خام نیز اقدام های مطلوبی انجام شده است که از جمله آنها می توان به راه اندازی کارخانه بهره برداری نفت میدان خشت با تولید ۱۰ هزار بشکه در روز، راه اندازی سه حلقه چاه میدان نفتی دهلران با ظرفیت تولید سه هزار بشکه نفت در روز، راه اندازی چهار حلقه چاه میدان نفتی خشت و راه اندازی خط لوله انتقال نفت خام از میدان خشت به مبادی مصرف اشاره کرد. میدان خشت در ۴۵ کیلومتری جنوب غربی کازرون و در مجاورت شهر کنار تخته قرار دارد که توسعه آن از سال ۱۳۸۶ آغاز و مطالعات مهندسی آن نیز انجام شده است. تاسیسات نمک زدایی، ایستگاه تقویت فشار گاز جهت تزریق گاز به درون چاه های نفتی،سیستم پمپاژ نفت به بندر گناوه و سیستم شیرین سازی و تثبیت فشار بخار نفت در آن احداث خواهد شد.پیش بینی تولید نفت از این میادین ۲۵ هزار بشکه در روز بوده است.
ایمانی همچنین به افزایش ۱۰ هزار بشکه ای نفت خام در سال جاری از میدان هایی همچون دهلران و خشت اشاره و اعلام کرد که قرارداد توسعه میدان های نفتی سامان، سومار و دلاوران در قالب قراردادهای جدید نفتی ایران (IPC) در آینده نزدیک با یک شرکت ایرانی امضا خواهد شد که با بهره برداری از این میدان های کوچک ۹ هزار بشکه به تولید نفت کشور افزوده می شود.
افزون بر آن شرکت نفت مناطق مرکزی ایران در حال حاضر توسعه ۱۶ میدان گازی هالگان، ارم، پازن، گردان، آغار و تنگ بیجار را با بهره گیری از پیمانکاران و سرمایه گذاران بخش خصوصی در دستور کار دارد.
مدیرعامل شرکت نفت مناطق مرکزی ایران در بخش دیگری از نشست خبری با اصحاب رسانه به اقدام های این شرکت در میدان توس پرداخت که با افزایش تولید همراه بوده است. میدان توس در انتهایی ترین نقطه شبکه گاز در شمال شرق کشور قرار دارد که تاکنون چهارحلقه چاه در این میدان حفاری و پیمانکار اجرای آن همچون خط لوله ۴ کیلومتری مشخص شده است. میدان گازی توس در ۱۰۰ کیلومتری شمال شرق شهر مشهد مقدس و جنوب میدان های خانگیران و گنبدلی واقع شده است. این میدان در سال ۱۳۸۸ کشف و حفاری یک حلقه چاه اکتشافی در آن تکمیل شده است. توسعه و بهره برداری از این میدان سبب رونق اقتصادی منطقه و تأمین انرژی پایدار شمال و شرق کشور خواهد شد.
تداوم شاخص های رشد
یکی از موضوعاتی که خبرنگاران از مدیرعامل شرکت نفت مناطق مرکزی ایران مورد سوال قرار می دهند، شرایط تولید گاز و چشم انداز آتی رشد تولید و ناترازی است.ایمانی در این زمینه با اشاره به اینکه پارسال و امسال بیش از ۱۰۳ درصد اهداف تولیدی گاز در این شرکت محقق شده است، توضیح داد: قطعاً اجازه نمی دهیم کاهش طبیعی تولید از مخازن سبب کاهش تولید در این شرکت شود. سال آینده تولید گاز از محل میدان های دی و توس حداقل ۸ میلیون مترمکعب افزایش می یابد و با اقدام های خوبی که در حال انجام است در جبران ناترازی گاز در سال آینده اثرگذار خواهیم بود؛ اما تا زمانی که مصرف را کنترل نکنیم هرچقدر افزایش تولید داشته باشیم، نمی توانیم ناترازی انرژی را حل کنیم.
تلاش متخصصان نفت به ثمر نشست
مشعل در ایامی که «ناترازی گاز» به کلیدواژه محافل مختلف بدل شده و دیگر برای هر ایرانی موضوعی نام آشناست، متخصصان و کارکنان شرکت نفت مناطق مرکزی ایران در خطه استان فارس، دست به کار شده و در مدت زمانی محدود، به طور شبانه روزی، پروژه مهمی را به ثمر رساندند که حاصل جمع آن، افزایش 10میلیون مترمکعبی تولید گاز برای کشور در حوزه ایستگاه تقویت فشار گاز وراوی بوده است؛ موضوعی که بهانه سفر به این نقطه شد.
صحبت از ایستگاه تقویت فشار وراوی است که سر منشا آن در رشته کوه هایی با همین اسم و رسم در استان فارس است؛ اگرچه اکتشاف گاز مدفون شده در دل کوه، به سال های دور برمی گردد؛ اما افت فشار آن متخصصان را به تکاپو واداشته تا جانی تازه به آن بدمند و قوت حیاتش را دوچندان کنند. امروز دیگر نگرانی از بابت این ذخیره گازی وجود ندارد؛ زیرا با راه اندازی ایستگاه تقویت فشار وراوی، تولید از این میدان به میزان 9-7 میلیون مترمکعب و به مدت 25 سال امکان پذیر می شود.
طبق اعلام پیمان ایمانی، مدیرعامل شرکت نفت مناطق مرکزی ایران، با راه اندازی ایستگاه تقویت فشار وراوی، تولید گاز این میدان که تا ۲۵ سال به صورت ثابت به پالایشگاه پارسیان ارسال می شود، به ۷ میلیون مترمکعب (۵۰ درصد افزایش) رسیده است. تاکنون از ۴۷ میلیون مترمکعب گاز قابل استحصال میدان وراوی ۴۲ میلیون مترمکعب معادل ۹۰ درصد برداشت شده است.
میدان گازی وراوی در ۳۰ کیلومتری شرق شهرستان لامرد واقع شده است . این میدان دارای ۱۲ حلقه چاه تولیدی به همراه تسهیلات سرچاهی، خطوط لوله جریانی و یک چند راهه است که گاز تولیدی این میدان به وسیله یک خط لوله ۱۶ اینچی به طول ۱۰ کیلومتر به پالایشگاه گاز پارسیان ارسال می شود. میدان وراوی در حال حاضر یکی از تأمین کنندگان اصلی خوراک پالایشگاه پارسیان و زنجیره تولید محصولات پایین دستی مربوطه از جمله پالایشگاه سپهر پارسیان و کارخانجات پتروشیمی فارس است که از سال 1385 در مدار تولید قرار گرفته است.
مالک قنواتی، مدیر مهندسی و ساختمان شرکت نفت مناطق مرکزی ایران در گفت وگو با خبرنگار هفته نامه "مشعل" می گوید: با توجه به برداشت گاز از میدان وراوی و کاهش فشار مخزن در سال های اخیر، تولید طبیعی از این میدان با اعمال تمهیدات عملیاتی و حفر چاه های جدید در حدود 5 میلیون مترمکعب در روز بود که طی سال های آتی بشدت کاهش می یافت، به نحوی که با ادامه برداشت طبیعی (بدون احداث ایستگاه تقویت فشار) تولید از این میدان در چند سال آینده متوقف می شد. به همین دلیل و با توجه به بررسی های فنی و اقتصادی انجام شده در شرکت نفت مناطق مرکزی ایران، احداث ایستگاه تقویت فشار وراوی با هدف افزایش ظرفیت تولید از میدان در سال های گذشته از سوی شرکت ملی نفت ایران پیش بینی شد و مطالعات مهندسی پایه آن براساس تکنولوژی های روز دنیا انجام شد؛ اما به دلیل اولویت سرمایه گذاری در میدان گازی مشترک پارس جنوبی، احداث این ایستگاه به تاخیر افتاد .
مدیر مهندسی و ساختمان شرکت نفت مناطق مرکزی ایران درباره سرعت گرفتن این پروژه می گوید: طی سال های اخیر و به دلیل پیش بینی ایجاد ناترازی در تولید و مصرف گاز طبیعی و همچنین سرمایه گذاری های انجام شده در پایین دست پالایشگاه پارسیان، لزوم حفظ و افزایش تولید از میدان وراوی اهمیت دوچندانی یافته است، بنابراین با توجه به اهمیت موضوع، به روزرسانی مطالعات انجام شده قبلی و انجام مذاکرات با سرمایه گذار در کمترین زمان ممکن انجام شد.
او با اشاره به اجرای این طرح در بازه زمانی مناسب اعلام می کند: این پروژه اکنون به عنوان یکی از پروژه های موفق در زمینه احداث و سرمایه گذاری با استفاده از فناوری های روز مانند استفاده از سیستم الکتروکمپرسور مجهز به سیستم دور متغیر از نوع VFD که در مقایسه با سیستم توربوکمپرسورها دارای امتیازاتی ازجمله بازده بالاتر، امکان بهینه سازی مصرف انرژی، مدت زمان و هزینه تعمیرات و نگهداری پایین تر و همچنین راه اندازی ساده تر است.
به گفته وی، افزون بر این موارد، احداث ایستگاه تقویت فشار در میادین گازی در مقایسه با ایستگاه های احداث شده در خطوط انتقال گاز، به دلیل ورود گاز، مایعات، آب و سایر ترکیبات استخراجی از میدان، بدون هیچ گونه عملیات فراورشی به ایستگاه تقویت فشار و همچنین تغییرات شرایط ورودی به ایستگاه با توجه به تغییر شرایط مخزن، باعث افزایش پیچیدگی آن شده است، به نحوی که علاوه بر فشارافزایی گاز، فعالیت های مرتبط با تاسیسات خط و پست فشار قوی، خطوط لوله انتقال گاز و مایع، تاسیسات ورودی و واحد تفکیک گاز و مایع و آب، تاسیسات فشار افزایی و انتقال میعانات و دیگر نیازمندی های مرتبط از جمله واحدهای تولید نیتروژن و هوا، برق اضطراری و جمع آوری و دفع پساب، سیستم های ایمنی، شبکه آب آتش نشانی و کنترلی و دیگر یوتیلیتی ها نیز مورد نیاز بوده که به نوعی این ایستگاه را در ردیف واحدهای پالایشگاهی قرار می دهد.
قنواتی با اشاره به اینکه با الطاف الهی، احداث این ایستگاه با همت سرمایه گذار، پیمانکاران و همکاران شرکت نفت مناطق مرکزی ایران در بخش های مختلف طرح ها و واحدهای عملیاتی و تولیدی انجام و راه اندازی شده و کشور از ثمرات این طرح بهره مند می شود، می افزاید: با راه اندازی ایستگاه تقویت فشار وراوی، تولید از میدان به میزان 9-7 میلیون مترمکعب و به مدت 25 سال امکان پذیر می شود که این موضوع باعث افزایش 41 درصدی بازیافت از مخزن (از حدود 30 درصد به حدود 71 درصد) و همچنین افزایش ازدیاد تولید تجمعی بالغ بر63 میلیارد مترمکعب گاز و حدود 5 میلیون بشکه میعانات گازی خواهد شد، ضمن اینکه علاوه بر جبران بخشی از ناترازی انرژی کشور، در افزایش ظرفیت تولید زنجیره خوراک پالایشگاه ها و پتروشیمی های پایین دستی نیز تاثیر بسزایی خواهد داشت.
با احداث این پروژه حالا نیروهای بومی فارس، بویژه وراوی، چشم به راه استخدام در این تاسیسات هستند. آن گونه که مدیرعامل شرکت نفت مناطق مرکزی ایران هم بر بهره گیری از نیروی انسانی بومی و جذب نیرو به صورت روزکار و نوبت کار در ایستگاه تقویت فشار گاز وراوی تأکید کرده و می گوید: ساکنان این منطقه برای ما میزبانان خوبی بوده و کمترین مساله را در اجرای پروژه شاهد بودیم. به طور خاص تاکید بر جذب نیروی بومی، مشخصا در مرحله اول از همین منطقه و بعد از آن از استان فارس دارم.
پروژه ایستگاه تقویت فشار گاز وراوی در حوزه ماموریت شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی قرار دارد که در واقع یکی از سه شرکت زیرمجموعه شرکت نفت مناطق مرکزی ایران است. این شرکت سهم قابل توجهی در تامین گاز مصرفی کشور دارد. در ۸ ماه گرم سال نیز متوسط تولید روزانه گاز و میعانات گازی به ترتیب حدود ۱۴۰ میلیون مترمکعب و 40 هزار بشکه است. این شرکت دارای 5 منطقه عملیاتی نار و کنگان، آغار و دالان، پارسیان، سرخون و گشوی جنوبی و سروستان و سعادت آباد است و شامل ۹ میدان گازی آغار، دالان، نار، کنگان، سرخون، تابناک، هما، وراوی، شانول و همچنین ۳ میدان نفتی به نام های سعادت آباد، سروستان و خشت است. گستره عملیاتی این شرکت شامل استان های فارس، بوشهر و هرمزگان می شود که در آینده و با بهره برداری از میادین اکتشافی جدید، به استان های کهگیلویه و بویراحمد و چهارمحال و بختیاری نیز توسعه می یابد. تولید گاز از میدان های این منطقه شامل چهار میدان فعال عملیاتی به نام های تابناک، هما، شانول و وراوی است که در مجاورت شهرهای لامرد، خنج و مهر قرار گرفته اند. تعداد چاه های این منطقه ۱۰۲ حلقه و ظرفیت تولید گاز آن حدود ۷۵ میلیون مترمکعب گاز در روز است. گاز تولیدی شیرین منطقه عملیاتی پارسیان پس از یک جداسازی اولیه، به پالایشگاه گاز پارسیان ارسال می شود.
انتقال گاز در گستره بیش از 40 هزار کیلومتر
مشعل | گازی که در کشور مصرف می شود، پس از فراورش و حذف مواد سمی در پالایشگاه ها به ایستگاه های تقویت فشار وارد و پس از افزایش فشار به منظور استفاده مصرف کنندگان در بخش های مختلف خانگی، تجاری و صنعتی(عمده و جزء) به شرکت های گازهای استانی ارسال می شود. حد میانی زنجیره تولید تا مصرف گاز، شبکه انتقال گاز قرار دارد که 40 هزار و66 کیلومتر خط لوله را در اندازه مختلف و فشارقوی شامل می شود. خط استوا که زمین را به دو نیمکره شمالی و جنوبی تقسیم می کند، بالغ بر 40 هزار کیلومتر است و شبکه انتقال گاز کشور با این حجم از خط لوله، فراتر از خط استوا و با تلاش کارکنان و تلاشگران این عرصه گاز را بدون دغدغه تامین می کند و به مصرف کنندگان می رساند . 70 درصد از دارایی های فیزیکی شرکت ملی گاز ایران متعلق به شرکت انتقال گاز ایران است که این موضوع نشان از اهمیت تاسیسات این مجموعه در زنجیره تامین انرژی کشور دارد .در گزارش پیش رو با حضور در منطقه 3 عملیات انتقال گاز، در بازدید از تاسیسات تقویت فشار گاز قم (نیزار) و مجتمع پالایشگاهی - ذخیره سازی سراجه قم به موضوع انتقال گاز در سبد تامین انرژی کشور و تاسیسات یادشده پرداخته شده است که در ادامه می خوانید.
شبکه انتقال گاز از 20 نقطه از 13 پالایشگاه شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی و دیگر پالایشگاه های کشور از جمله ایلام، سرخس، بیدبلند، 16 منطقه نفتی و دو مخزن ذخیره سازی گاز را دریافت و به مبادی مصرف و توزیع می رساند. زنجیره بزرگ گازی به واسطه در اختیار داشتن 72درصد سبد انرژی کشور حجم زیادی از خدمت رسانی را در کشور به عهده دارد.
بیشترین حجم گاز کشور در جنوب ایران تولید می شود که این میزان گاز باید به کل کشور منتقل شود. با توجه به اینکه 70 درصد گاز در نیمه شمالی کشور مصرف می شود؛ بنابراین، موضوع انتقال گاز در زنجیره تامین گاز بسیار حائز اهمیت است .پیمان خضرایی، مدیرعامل شرکت انتقال گاز ایران، با بیان اینکه در روز 17دی ماه رکورد انتقال گاز در کشور با انتقال ۸۷۲ میلیون مترمکعب شکسته شد، گفت: این رقم نسبت به مدت مشابه در سال گذشته که 833 میلیون مترمکعب بوده 40 میلیون مترمکعب افزایش یافته است.
وی افزود: انتقال این حجم از گاز در کشور نیازمند مدیریت و سازماندهی ویژه ای است که از طریق 94 ایستگاه تقویت فشار، 348 توربو کمپرسور، 62 یارد عملیاتی و شیرهای بین راهی و با تلاش کارکنان و مهندسان مجموعه انتقال گاز ایران، گاز بدون دغدغه برای مصرف کنندگان،تامین می شود؛ این تلاش بی وقفه موجب شده است سرمای زمستان به خوبی سپری شود.
مدیرعامل شرکت انتقال گاز ایران گفت: ۳۴ درصد کل گاز تولیدی کشور به نیروگاه ها، ۳۴ درصد به صنعت، ۲۵ درصد به بخش خانگی، ۴ درصد به بخش سی ان جی و ۳ درصد به مصارف جزئی اختصاص می یابد که در پیک مصرف که فصل سرما است ۷۴ درصد گاز در بخش خانگی مصرف می شود و این موضوع حتماً باید مدیریت شود.خضرایی به تلاش های ۱۰۰روزه شرکت انتقال گاز ایران قبل از ورود به فصل سرما اشاره کرد و افزود: پارسال ۱۸۹ کمپرسور در شبکه در سرویس قرار داشت که امسال این عدد به ۲۰۵ رسیده، همچنین قابلیت به کارگیری تأسیسات از عدد ۵۴ به ۶۱.۴ رسیده است.وی بابیان اینکه همچنین قابلیت اطمینان از ۹۶.۳ به ۹۷.۶ درصد رسیده و ایستگاه های تقویت فشار از ۹۰ به ۹۴ ایستگاه افزایش یافته است، تصریح کرد: ۳۳۳ توربین گازی به ۳۴۸ توربین گازی ، تعمیرات 13 دستگاه توربوکمپرسور به 22 دستگاه افزایش یافته و خطوط لوله از ۳۹ هزار و ۱۰۰ کیلومتر به ۴۰ هزار و ۶۶ کیلومتر رسیده است.
در حال حاضر 10 منطقه عملیات انتقال گاز در کشور وجود دارد و با توجه به حجم عظیم گازرسانی، منطقه 11 عملیات انتقال گاز در این شرکت تاسیس شده است که به گفته خضرایی، این منطقه حوزه شرق کشور و کل استان سیستان و بلوچستان را شامل می شود.
منطقه سه عملیات انتقال گاز ایران به مرکزیت شهرری و کلان شهر تهران یکی از مناطق مهم عملیاتی شرکت انتقال گاز ایران است که در مجموع 8 استان را پوشش می دهد. این منطقه عملیاتی علاوه برپوشش دادن کلان شهر تهران و استان قم استان های، مرکزی، سمنان، قزوین، البرز و قسمت هایی از استان های، زنجان و مازندران را نیز تحت پوشش قرار داده است.
رضا امامی، سرپرست منطقه 3 عملیات انتقال گاز ایران با بیان اینکه 40 درصد عملیات ایمن انتقال گاز ایران در این منطقه انجام می شود، گفت: این منطقه عملیاتی فعالیت خود را از سال های 1344 تا 1349 همزمان با احداث خط لوله اول سراسری با عنوان امور خطوط لوله مرکز و غرب آغاز کرد و در سال 1382 به عنوان منطقه سه عملیات انتقال گاز ایران موجودیت یافت.
وی با بیان اینکه بیش از 450 میلیون مترمکعب گاز از این منطقه انتقال داده می شود، گفت: کارکنان تلاشگر در این منطقه بهره برداری بیش از سه هزار و 801کیلومتر خطوط لوله ، 11 تاسیسات تقویت فشار گاز به همراه 43واحد توربوکمپرسور، انتقال گاز را در این منطقه به عهده دارند.
به گفته امامی، قرار گرفتن یکی از بزرگ ترین تاسیسات تقویت فشار گاز در خاورمیانه با 7 واحد توربوکمپرسور و مجتمع پالایشگاهی و ذخیره سازی گاز سراجه قم در منطقه 3 عملیات انتقال گاز اهمیت این منطقه را دوچندان کرده است.
منطقه سه عملیات انتقال گاز با دارا بودن بزرگ ترین انبارهای شرکت انتقال گاز ایران نقش لجستیک مهمی در میان مناطق عملیاتی انتقال گاز ایران به عهده دارد . این منطقه عملیاتی با برخورداری از 5 مرکز بهره برداری خط لوله با حجم فعالیت های عملیاتی گسترده در فصول مختلف سال، نقش مهمی در انتقال ایمن و مستمر گاز به مرکز ، غرب، شمال غرب ، شمال شرق و همچنین ترانزیت صادرات گاز دارد.
به دلیل زیر پوشش قرار دادن کلان شهر تهران و گازرسانی به 7/8 میلیون واحد تحت پوشش، معادل 30 درصد از کل واحدهای بهره مند از گاز طبیعی کشور و گازرسانی به 19شهرك صنعتی و حوزه های شهری از طریق 217 ایستگاه CGS در حوزه استحفاظی و 13نیروگاه کشور از جمله نیروگاه شهید رجایی، سمنان، ری، منتظر قائم، رود شور، پرند، دماوند، قم و سلطانیه زنجان این منطقه عملیاتی،از مهمترین مناطق عملیات انتقال گاز کشور به شمار می آید .
تاسیسات تقویت فشار گاز قم(نیزار) از جمله مهمترین تاسیسات تقویت فشار منطقه 3 عملیات انتقال گاز محسوب می شود . علی صالحی، رئیس مجتمع تاسیسات تقویت فشار قم ( نیزار) با بیان اینکه این مجتمع جزء پرمشغله ترین و مهم ترین ایستگاه های تقویت فشار در کشور است، گفت: این مجتمع شامل سه تاسیسات تقویت فشار است که تاسیسات تقویت فشار گاز قم (1) ، (2)و(3) را شامل می شود .
به گفته وی، 12 توربو کمپرسور در این مجتمع فعال است که وظیفه تقویت فشار گاز بر روی خطوط اصلی را به عهده دارند.
صالحی افزود: تاسیسات تقویت فشار قم (3) روزانه 100 تا 110 میلیون مترمکعب گاز ، تاسیسات تقویت فشار قم(2) روزانه حدود 60 تا 65 میلیون مترمکعب و تاسیسات تقویت فشار قم(1) 46 تا 50 میلیون مترمکعب گاز را به شبکه گاز کشور منتقل می کند.
وی با بیان اینکه تاسیسات تقویت فشار قم (1) از جمله قدیمی ترین و باسابقه ترین ایستگاه های تقویت فشار در کشور است، افزود: با توجه به رشد فزاینده مصرف گاز در کشور ناوگان شرکت انتقال گاز ایران هرروز شاهد ثبت رکوردهای جدید انتقال گاز در کشور هستیم که این مجتمع نیز از این موضوع مستثنی نیست .
مجتمع پالایشگاهی و ذخیره سازی سراجه قم از جمله تاسیسات منطقه 3 عملیات انتقال گاز است که در فصل سرما نقش قابل توجهی در تامین گاز مورد نیاز کشور دارد . این تاسیسات که در منطقه 3 عملیات انتقال گاز قراردارد با ذخیره سازی گاز در ماه های ابتدایی سال ، در فصول سرد سال برداشت گاز آن صورت می گیرد . حسین محققی، رئیس مجتمع پالایشگاهی ذخیره سازی سراجه قم درباره تزریق گاز به این مخزن گفت : برای انجام تزریق یک ایستگاه تقویت فشار پیش بینی شده است که گاز را با فشار 42 بار از خط انتقال گرفته و پس از افزایش فشار تا 330 بار آن را به درون چاه ها تزریق می کند. تجهیزات ایستگاه تزریق شامل یک مجموعه ثبت کننده و سه ردیف تراکم فشار است .ایستگاه تزریق گاز با 6 ردیف تراکم طراحی شده است که در حال حاضر سه ردیف آن اجرایی شده است. هر ردیف تراکم از دو کمپرسور گریز از مرکز با یک توربین گازی تشکیل می شود و در هر مرحله تراکم دو مایع گیر ورودی و دو دستگاه خنک کننده گاز به صورت سری بعد از تراکم پیش بینی شده است .
به گفته وی، برای شش ردیف تراکم مطابق با طراحی، حجم پیش بینی شده تزریق گاز در 6 ماه 3/3 میلیارد مترمکعب استاندارد است. به این ترتیب حجم تزریق گاز در روز برای هر ردیف معادل 68/3 میلیون مترمکعب استاندارد پیش بینی شده است . فرایند برداشت از مخازن ذخیره سازی در سایت سراجه در دو فاز پالایشی اتفاق می افتد به عبارت دیگر برای قسمت پالایش دو فاز پالایشی در طراحی پیش بینی شده است که در حال حاضر فاز پالایش 1 در دو بخش 1و2 در حال بهره برداری است .حجم گاز قابل پالایش در هر بخش به طور روزانه 7/4 -8/4 میلیون مترمکعب در فشار 120 بار و دمای 30 تا 60 درجه سانتی گراد است.
زکریا رستم خانی، مسئول بهره برداری مخازن مجتمع پالایشگاهی و ذخیره سازی سراجه قم با بیان اینکه حجم این مخزن 3/3 میلیارد مترمکعب است و از 8 چاه این مخزن برداشت گاز صورت می گیرد افزود: 3 ردیف توربوکمپرسور در این مجتمع فعال است که هر ردیف 4 میلیون مترمکعب با آرایش 1+2 در مجموعه فعالیت می کند .
به گفته وی، روزانه از هر ردیف پالایشگاهی 5/4 میلیون مترمکعب که در مجموع شامل 9 میلیون مترمکعب گاز می شود، به شبکه سراسری تزریق می شود . رستم خانی گفت: در سال جاری یک میلیارد و 250 میلیون مترمکعب گاز در این مخزن ذخیره سازی شده است که با اجرای طرح توسعه در آبان ماه سال آینده این رقم به 1 میلیارد و 500 میلیون مترمکعب افزایش می یابد .
وی با بیان اینکه افت فشار در این مخزن نداریم، افزود: در حال حاضر روزانه 4 هزار مترمکعب میعانات گازی از این مخزن برداشت می شود .به گفته وی، 13 سال است که بهره برداری از مخزن ذخیره سازی سراجه قم صورت گرفته است و بسته به نیاز دیسپچینگ شرکت ملی گاز از این مخزن برداشت روزانه صورت می گیرد و به شبکه سراسری گاز تزریق می شود .
وی برداشت گاز از این مخزن را معادل گاز تولیدی در پالایشگاه ایلام و سرخون قشم اعلام کرد و افزود: هیچ گونه افت فشاری در این مخزن وجود ندارد و گاز با فشار 330 بار به این مخزن تزریق می شود .
احداث تاسیسات تقویت فشار گاز قم(1) در سال 1351 آغاز و از سال 1353روی خط لوله صادرات گاز سراسری اول به شوروی سابق به بهره برداری رسید. این تاسیسات شامل 3 واحد توربو کمپرسور 10 مگاواتی با مجموع ظرفیت انتقال 32 میلیون مترمکعب گاز طبیعی در شبانه روز است که با انجام پروژه تغییر آرایش لوله کشی داخلی در سال 1382 ظرفیت انتقال گاز آن به 90 میلیون مترمکعب در شبانه روز افزایش و قابلیت انتقال گاز در دو حالت سری و موازی توربین ها را پیدا کرد .
عملیات اجرایی تاسیسات تقویت فشار گاز قم (2) از سال 1379 آغاز شده و از آبان ماه سال 1381 به مرحله بهره برداری رسید . این تاسیسات که برای انتقال گاز خطوط لوله سراسری دوم در نظر گرفته شده است، شامل سه واحد توربو کمپرسور 28 مگاواتی با مجموع ظرفیت انتقال 90 میلیون مترمکعب گاز طبیعی در شبانه روز است .
عملیات اجرایی مربوط به احداث تاسیسات تقویت فشار گاز قم(3) از ابتدای سال 1383 آغاز شده و از دی ماه سال 1385 با راه اندازی سه واحد توربو کمپرسور به مرحله بهره برداری کامل رسید . این تاسیسات که برای انتقال گاز خطوط لوله سراسری سوم در نظر گرفته شده، شامل 3 واحد توربو کمپرسور 25 مگاوای با مجموع ظرفیت انتقال 90 میلیون مترمکعب است که تا 120 میلیون مترمکعب قابل افزایش است .
مخزن سراجه قم که در 40 کیلومتری جنوب شرقی شهرستان قم واقع شده، قادر است در فاز اول 5/1 میلیارد مترمکعب و در فاز دوم 3/3 میلیارد مترمکعب گاز را در خود ذخیره کند .این مخزن دارای 5/12 میلیون بشکه مایعات گازی قابل استحصال است و مقرر شده در مرحله اول روزانه 3/7 میلیون مترمکعب گاز توسط سه ردیف توربو کمپرسور 25 مگاواتی به مخزن تزریق و در ماه های سرد سال روزانه تا حدود 10 میلیون مترمکعب گاز برداشت و پس از عبور از تاسیسات فراورش به مبادی مصرف ارسال کند . در مرحله دوم روزانه 21 میلیون مترمکعب گاز توسط شش ردیف توربو کمپرسور به مخزن تزریق و حداقل روزانه 22 میلیون مترمکعب برداشت و پس از فراورش به خطوط سراسری تزریق کرد . در این زمینه پروژه های دیگری همچون برق رسانی به تاسیسات سراجه و آب شیرین کن تاسیسات فراورشی تکمیل شده است .
عملیات پیش راه اندازی و راه اندازی فاز تزریق در سال 1390 به اتمام رسیده و اولین تزریق به چاه در اسفندماه سال 1390 از سوی شركت ذخیره سازی انجام شده است. همچنین عملیات پیش راه اندازی و راه اندازی فازهای پالایشی در سال 1391 به اتمام رسیده و بهره برداری از این فازها از دی ماه 1391 آغاز شده است.
نخستین تزریق گاز به مخزن سراجه قم در 31 فروردین ماه سال 1393 با یك واحد انجام شد كه در آن شرایط میزان تزریق برابر 62/3 میلیون مترمکعب در روز با فشار 246 بار بوده است.
در تمام فصول سال، بهره برداری از مجتمع ذخیره سازی گاز سراجه که به عنوان اولین پالایشگاه ذخیره سازی گاز کشور محسوب می شود، در حوزه فعالیت های این منطقه عملیاتی قرار دارد. از این مخزن روزانه حدود ۹ میلیون مترمکعب گاز به شبکه انتقال گاز کشور منتقل می شود که این مهم از ویژگی های برجسته منطقه سه عملیات انتقال گاز است.
فرایند برداشت از مخازن ذخیره سازی درسایت سراجه، در دو فاز پالایشی اتفاق می افتد. به عبارت دیگر برای قسمت پالایش دو فاز پالایشی در طراحی پیش بینی شده كه فاز پالایشی 1 (در دو بخش 1 و 2 )در حال بهره برداری است .
حجم گاز قابل پالایش در هر بخش به طور متوسط روزانه حدود 8/4 میلیون مترمکعب در فشار 120 بار و دمای 30 تا 60 درجه سانتی گراد است .
400 میلیارد تومان جایزه برای خوش مصرف ها
مشعل مدیریت مصرف انرژی و کمک به رفع ناترازی در حوزه برق و گاز، موضوع تفاهمنامه ای بود که اواخر آذرماه بین شرکت ملی صنایع پتروشیمی و شرکت ملی گاز برای اجرای پویش کاهش 10 درصدی مصرف گاز و برق خانگی و تجاری به امضا رسید. در اجرای این تفاهمنامه، شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران در کنار شرکت ملی گاز ایران قرار گرفت تا با همکاری شرکت های پتروشیمی، زمینه اجرای طرح کاهش 10 درصدی مصرف گاز و برق را فراهم کند.
تفکر بهینه سازی مصرف انرژی در جهان از سال 1970 آغاز شد، به گونه ای که هم اکنون مقوله مدیریت و بهینه سازی مصرف انرژی به عنوان یکی از منابع جدید انرژی در کنار منابع فیزیکی موجود محسوب می شود. در کشورهای صنعتی، با وجود کاهش رشد مصرف انرژی در دهه های گذشته، تولید ناخالص داخلی (GDP) نه تنها کاهش نیافته؛ بلکه افزایش نیز یافته است. در کشورهای در حال توسعه، سهم مصرف انرژی بخش صنعت 34 درصد و بخش خانگی و خدمات 21 درصد بوده که این الگو در ایران به ترتیب 27 و 40 درصد است. با این توضیح، بخش خانگی و خدمات در ایران دو برابر کشورهای در حال توسعه انرژی مصرف می کنند. در کشورهای صنعتی این الگوی مصرف به ترتیب 21 و 19 درصد است.
در روز 13 دی امسال 849 میلیون مترمکعب گاز شیرین در کشور تولید شد که سهم بخش خانگی، تجاری و صنایع جزء از آن، ۶۳۵ میلیون مترمکعب بود. این رقم حاکی از آن است که 75 درصد مجموع گاز طبیعی تحویلی به شبکه سراسری، در بخش خانگی، تجاری و صنایع جزء مصرف شده که در مقایسه با روز مشابه پارسال ۲۰ درصد افزایش داشته است. مصرف بی رویه حامل های انرژی در بخش های خانگی و تجاری که همواره در فصول سرد سال برای دیگر بخش های کشور مشکلاتی را به همراه می آورد، موضوعی قابل تامل است که هرساله مسئولان در بخش های مختلف کشور با آن مواجه می شوند. براین اساس، یکی از اقدام هایی که با هدف کاهش و مدیریت مصرف انرژی در بخش های خانگی و تجاری صورت گرفت، امضای تفاهمنامه میان شرکت های ملی گاز ایران و صنایع پتروشیمی است؛ تفاهمنامه ای که با اجرای آن، برای تشویق مردم به کاهش مصرف گاز و برق، با مشارکت سازمان های مردم نهاد، 400 میلیارد تومان جایزه به مشترکانی که میزان مصرف انرژی را به میزان10درصد کاهش دهند، اهدا می شود. شرکت های پتروشیمی، منابع مالی لازم را برای اجرای این طرح تامین می کنند.سعید توکلی، معاون وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران در مراسم امضای این تفاهمنامه، با قدردانی از همراهی شرکت ملی صنایع پتروشیمی برای اجرای این طرح بزرگ و ملی گفت: با اجرای موفق این طرح در استان خراسان رضوی، زمینه اجرای آن به صورت سراسری فراهم شده تا امسال و سال های آینده با همراهی شرکت ملی صنایع پتروشیمی و تعویض سامانه های پرمصرف گاز و برق در بخش خانگی و تجاری زمینه کاهش مصرف گاز فراهم شود و گاز صرفه جویی شده برای ایجاد ارزش افزوده بیشتر در اختیار صنعت قرار گیرد.توکلی گفت: باید تلاش کنیم از ابزارهای این چنینی بیش از پیش بهره ببریم تا بتوانیم چرخ مولد اقتصاد کشور را که صنعت پتروشیمی نیز بخش مهمی از آن است، به چرخش بیشتر واداریم.وی با بیان اینکه یکی از بهترین راهکارهای عملیاتی در مدیریت ناترازی انرژی، تغییر آرایش مصرف در زمستان است، تصریح کرد: این مهم در همه جای دنیا اتفاق می افتد و بحث تازه ای نیست؛ اما از آنجا که میزان مصرف ما در کشور هم اکنون بر میزان تولید گاز پیشی گرفته، ناچار به اعمال محدودیت ها در بخش های مولد می شویم تا بخش خانگی دچار مشکل نشود.
حسن عباس زاده، مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی نیز اظهار کرد: همراهی و همدلی صنایع در هر بخش، می تواند از بروز آسیب های جدی به آن صنعت و در نهایت مردم، جلوگیری کند.وی ادامه داد: توقف ها و کاهش های برنامه ریزی شده در گاز تحویلی به صنایع، باعث کاهش آسیب های وارده به آنها شده، ضمن آنکه گامی بزرگ نیز در مسیر مدیریت مصرف برداشته شده است.
عباس زاده با بیان اینکه متولیان هر صنعت باید از عوارض جانبی احتمالی توقف عرضه سوخت به آن صنعت صیانت کنند، تصریح کرد: ما این اقدام را درباره شرکت های پتروشیمی، با دعوت آنان و در نظر گرفتن شاخص هایی در این زمینه برای کاهش استفاده از سوخت گاز برای آن ها انجام داده ایم که نتیجه خوبی هم به دنبال داشته است. مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران در ادامه افزود: باید بپذیریم که همه ما یک مجموعه هستیم. در این صورت درمی یابیم که ایجاد محدودیت ها به صلاح مردم و کشور است و باید با تمام توان، این دستورعمل ها را اجرایی کنیم.
بر مبنای این تفاهمنامه، شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران با استفاده از ظرفیت شرکت های خصوصی پتروشیمی و همکاری با مجموعه های دانش بنیان و مذاکره با مشترکان پرمصرف در بخش خانگی و تجاری کوچک و سرمایه گذاری 4 هزار میلیارد ریالی، زمینه کاهش 10 درصدی مصرف گاز این گروه از مشترکان، (معادل روزانه 5.5 میلیون مترمکعب) را فراهم می کند. وی تصریح کرد: گاز صرفه جویی شده از سوی شرکت ملی گاز ایران و به صورت پلکانی و مازاد بر برنامه مدیریت محدودیت گاز در ماه های سرد سال در اختیار مجتمع های پتروشیمی قرار می گیرد تا بتوانند با محدودیت کمتری محصولات با ارزش افزوده بالا و تامین کننده ارز کشور را تولید کنند.
اقدام های پتروشیمی در حوزه بهینه سازی، در چهار حوزه مدیریت مصرف، پایش اندازه گیری، اقدام های فناورانه و مراودات سازمانی و فراسازمانی است. از سوی دیگر طبق اعلام مسئولان، اجرای هشت طرح صرفه جویی مصرف گاز از سوی صنایع پتروشیمی در دستور کار است تا از محل گاز صرفه جویی شده، محدودیت های گازی بر تولید پتروشیمی ها مؤثر نشود. بر این اساس، پتروشیمی زاگرس امسال اعلام کرده که حدود 2 هزار میلیارد تومان برای بهینه سازی سرمایه گذاری می کند که مذاکرات آن با معاونت برنامه ریزی وزارت نفت نیز انجام شده و بزودی تفاهمنامه آن امضا می شود.
تمرکز بر بهینه سازی مصرف گاز در مرغداری های 2 استان شمالی کشور از سوی پتروشیمی پردیس از دیگر طرح های صرفه جویی در مصرف گاز است. طرح بهینه سازی مصرف در گلخانه های استان گیلان و مازندران و تعویض بخاری های کم بازده نیز از دیگر طرح های در دست پیگیری است که از سوی پتروشیمی ها اجرا خواهد شد. در حوزه مدیریت مصرف در شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران نیز مطابق بخشنامه وزارت نفت و معاون اول رئیس جمهوری مقرر شد که دمای محیط روی 18 تا 20 درجه سانتی گراد و دمای آب روی 35 درجه سانتی گراد تنظیم شود. همچنین برای صرفه جویی در مصرف برق، چراغ راه پله ها و راهروها خاموش شود و روشنایی سایر بخش های سازمان به نصف کاهش یابد.
هم اکنون حدود ۹ درصد گاز کشور در صنعت پتروشیمی استفاده می شود که نیمی از آن در تولید آب و برق و بخار در یوتیلیتی به کار می رود و ۴.۵ درصد آن به عنوان خوراک در صنعت پتروشیمی استفاده می شود.
صنعت پتروشیمی در برنامه ششم توسعه، سالانه به طور میانگین ۸ درصد رشد داشته و هم اکنون به ظرفیت اسمی سالانه ۹۶ میلیون تن رسیده است. این صنعت بر اساس برنامه تدوین شده در برنامه هفتم توسعه، سالانه به طور میانگین ۸ درصد رشد خواهد کرد و به ظرفیت ۱۳۲ میلیون تن خواهد رسید.
همراهی پتروشیمی ها با وزارت نفت برای کاهش پیامدهای ناترازی گاز
مشعل دولت چهاردهم از همان ابتدای شروع به کار خود در حوزه انرژی، با موضوع مهم ناترازی گاز مواجه بود. وضعیت موجود کشور، نتیجه انباشتگی ناترازی انرژی است که در دوره های مختلف، عمل به تکالیف صورت نگرفته است؛ اما از آنجا که قرار نیست امروز به دنبال مقصر این شرایط باشیم، ضروری است که همه بخش های اجرایی پای کار بیایند تا از شرایط بحرانی خارج شویم. وزارت نفت طی چند سال اخیر اقدام هایی ترکیبی را با همکاری بخش های گاز، پتروشیمی و پالایش و پخش شروع کرده که به دنبال این همکاری مشترک، حجم قابل توجهی از گاز به شبکه بازگشته است.
یکی ازپروژه های مهمی که پس از دهه ها روی زمین ماندن، آغازشده و نتایج قابل توجهی هم در پی داشته، پروژه خاموشی گازهای مشعل و تبدیل آن به خوراک پایدار برای پتروشیمی ها و انتقال حجم قابل توجهی از این گاز بازیافتی به شبکه سراسری بوده است.
شرکت های پتروشیمی ازجمله مجموعه هایی بوده اند که طی سال های اخیر، در مسیر تامین خوراک پایدار برای مجتمع های خود، موضوع سرمایه گذاری مشترک در صنعت نفت و گاز را در دستور کار قرار داده اند و همزمان در یک رابطه برد- برد، کمک خوبی به کاهش ناترازی گاز در کل کشور داشته اند. حالا احمد مهدوی ابهری، دبیرکل انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پتروشیمی با اشاره به نقش چند وجهی که شرکت های پتروشیمی در مدیریت ناترازی گاز دارند، گفته است: شرکت های پتروشیمی همراهی خوبی برای سرمایه گذاری در میدان های نفت و گاز و پروژه های دیگر این صنعت داشته اند.
وی با اشاره به10 تفاهمنامه توسعه میدان های نفت و گاز که میان شرکت ملی نفت ایران و هلدینگ های پتروشیمی تاکنون به امضا رسیده است، گفت: چنانچه این تفاهمنامه ها به مرحله قرارداد و اجرا برسند، حداقل ۲۲۰ میلیون مترمکعب به ناترازی گاز کشور کمک خواهد شد.
مهدوی ابهری به تاخیر در اجرای قرارداد پتروفرهنگ و اختر برای تولید ۳۰ میلیون مترمکعب گاز و10 تفاهمنامه دیگر با وزارت نفت برای تولید ۲۲۰ میلیون مترمکعب گاز اشاره کرد.
دبیرکل انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پتروشیمی تاکید کرد: شرکت های پتروشیمی در هرسه حوزه سرمایه گذاری، صرفه جویی و مصرف بهینه پای کار آمده اند تا موضوع ناترازی برطرف شود.
آن طور که وزارت نفت اعلام کرده است، در مجموع بیش از ۵ میلیارد دلار پروژه برای جمع آوری گازهای همراه تعریف شده و تا پایان سال ۱۴۰۴ همه گازهای مشعل جمع آوری خواهند شد. شرکت های پتروشیمی در حال حاضرچند پروژه مهم از جمله جمع آوری گازهای مشعل و انتقال آن برای خوراک و شبکه گاز سراسری را دنبال می کنند. برنامه ریزی برای جمع آوری گازهای همراه در شرق و غرب کارون از چند سال قبل آغاز و برای نزدیک به 70 درصد پروژه های جمع آوری گازهای همراه نفت تعیین تکلیف شده و بسیاری از آنها هم تاکنون به نتیجه رسیده اند. پروژه هایی همچون اجرای پالایشگاه گاز هویزه خلیج فارس، پالایشگاه بید بلند خلیج فارس و پروژه های همراه آن، یادآوران خلیج فارس و کارخانه گاز و گاز مایع 3100 و 3200 و... که هر کدام از آنها شامل چند پروژه تکمیلی و توسعه ای می شوند.
نکته مهم درباره صنعت پتروشیمی این است که درکنار مصرف خوراک، همراهی خوبی در تولید گاز و تامین خوراک های دیگر دارد. حسن عباس زاده، مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران با اعلام اینکه روزانه بیش از ۸۰۰ میلیون مترمکعب گاز شیرین در کشور تولید می شود، افزود: با وجود این حجم تولید، مصرف گاز در بخش های خانگی و تجاری به صورت بهینه انجام نمی شود و در فصل سرد سال تا مرز ۷۰۰ میلیون مترمکعب در روز می رسد.
عباس زاده افزود: حدود ۵۰ درصد گاز تولید شده در کشور به بخش خانگی و تجاری و حدود ۲۶ درصد در نیروگاه ها مصرف می شود و با توجه به راندمان پایین برخی نیروگاه ها، بخشی از گاز مصرفی دراین بخش ها به هدر می رود. بنابراین، بهینه سازی مصرف انرژی در نیروگاه ها از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران، مهم ترین چالش پیشرویِ صنعت پتروشیمی را تامین خوراک پایدار دانست و گفت: با وجود سرمایه گذاری های 18 میلیارد دلاری در این صنعت، حدود ۲۱ درصد از ظرفیت تولید ۱۳۱ میلیون تنی صنعت پتروشیمی به دلیل نبود خوراک کافی بلااستفاده مانده است.
وی با اشاره به تشکیل کمیته تامین خوراک پایدار گفت: سرمایه گذاری در میدان های جدید و تسریع روند قراردادهای مشترک با شرکت ملی نفت، یکی از مهم ترین گزینه ها برای تامین پایدار خوراک است. علاوه بر آن، اجرای پروژه های مربوط به خاموشی گازهای مشعل اهمیت زیادی دارد و بهره برداری از طرح ان جی ال ۳۱۰۰ در سال جاری، اهمیت بهینه سازی استفاده از منابع گازی را نشان می دهد.
موضوع ناترازی انرژی در دولت چهاردهم به اندازه ای مهم بوده که در این مدت علاوه بر نشست های تخصصی در وزارت نفت که تاکنون چهار جلسه آن برگزار شده است، نشستی جداگانه بین سران سه قوه به میزبانی رئیس جمهوری و با حضور جمعی از مدیران وزارتخانه های اقتصادی برای بررسی راهکارهای رفع ناترازی های اصلی برگزار شده است. با این حال باید تاکید کرد که راه اصلی برای حل مسأله ناترازی، اجماع همه دستگاه ها و نهادهای دولتی و خصوصی مرتبط برای رفتن به سمت مصرف بهینه انرژی است؛ اما وزارت نفت به عنوان تولیدکننده انرژی در کشور به تنهایی نمی تواند مشکل ناترازی انرژی را که از سالیان متمادی روی هم تلنبارشده است، حل کند. در این مسیر اگرچه ارگان های دیگری هم مسئولیت دارند و می توانند اثرگذار باشند؛ اما پتروشیمی ها به دلیل قابلیت های درونی و توانایی در اجرای بسیاری از پروژه ها، بخصوص عدم النفعی که ناترازی برای شان به همراه دارد، در مسیر رفع ناترازی پیشرو هستند.
از آنجا که شرکت های پتروشیمی، مجموعه هایی خصوصی هستند که میزان تولید، قیمت و میزان خوراک دریافتی، به طورمستقیم با سود و زیان خودشان و سهام داران شان ارتباط دارد، تلاش واهتمام بیشتری در اجرای پروژه های مشترک ازخود نشان داده اند و حالا هم به دنبال اجرایی شدن هرچه زودتر تفاهمنامه های مشترک با شرکت ملی نفت ایران برای تامین بیشتر خوراک از میادین نفت و گاز هستند. به نظر می رسد موفق ترین پروژه ها در کاهش ناترازی گاز، در نتیجه همکاری بین شرکت ملی نفت و گاز با پتروشیمی ها حاصل شده است. براساس گزارش های رسمی وزارت نفت، تنها درسال ۱۴۰۲ مقدارجمع آوری گازهای همراه، روزانه به حدود ۱۵ تا ۱۸ میلیون مترمکعب افزایش یافته و پیش بینی می شود تا پایان امسال (1403) حداقل ۱۵ میلیون مترمکعب گازمشعل دیگر به این میزان اضافه شود.در واقع، رویکرد وزارت نفت در موضوع تامین خوراک به شرط سرمایه گذاری جدید برای شرکت های پتروشیمی، تبدیل به موتور محرک خوبی برای این صنعت و روزنه ای راهگشا برای تامین گاز در کشور شده است. با این رویکرد، پتروشیمی ها در پیک مصرف تابستانی و زمستانی با احتمال کمتری برای قطع گاز مواجه می شوند و می توانند روی میزان تولید و درآمد ماهانه و سالانه خود و تعهدات ارزی پیش بینی شده، برنامه ریزی بیشتری داشته باشند.
باک موتورهایی که روزانه 3 میلیون لیتر بنزین می سوزانند
مشعل مادامی که صحبت از مصرف فزاینده بنزین به میان می آید، ناخودآگاه آنچه به ذهن خطور می کند، میزان مصرف بالای خودروها و وسایل حمل ونقل عمومی است. در این میان روند میزان مصرف سوخت بنزین موتورسیکلت ها که به گواه اعداد و ارقام اعلام شده، دوبرابر استاندارد جهانی است، یکی دیگر از مجموعه آسیب های پرشماری است که جدا از رشد مصرف آن، سهم بسزایی از آلایندگی های زیست محیطی را نیز به خود اختصاص داده است. روزانه بیش از 3 میلیون لیتر در باک موتورسیکلت هایی می سوزد که 90 درصد آن فرسوده و باید در چرخه اسقاط قرار گیرند. از طرفی بر اساس آمارهای اعلامی، مصرف سوخت روزانه موتورسیکلت ها در یک سال اخیر ۲۰ درصد رشد داشته است؛ چراکه عموما به دلیل بار ترافیکی حجیم در بسیاری کلانشهرها، تقاضا برای استفاده از این نوع وسیله نقلیه روزبه روز در حال افزایش است. از این رو ضروری است که تمهیدات لازم برای ممنوعیت به کارگیری موتورهایی که فاقد سلامت ایمنی و فنی هستند، در دستور کار قرار داده شود.
کسری فراورده های مایع، به یکی از چالش های جدی دولت تبدیل شده که در صورت تداوم روند کنونی، در سال های آتی شاهد هزینه کرد بخش عمده ای از منابع مالی برای واردات و تامین فراورده های نفتی در کشور خواهیم بود. بخش عمده ای از ناترازی مربوط به فراورده بنزین است که ریشه و علل اصلی آن به فرسودگی ناوگان حمل ونقل بازمی گردد. احتراق ناقصی که از طریق خودروهای فرسوده در هوا منتشر می شو، نه تنها آسیب های زیست محیطی به همراه داشته؛ بلکه مصرف بنزین را تا سه برابر استاندارد جهانی افزایش داده است. پلیس راهبر، 52 درصد کل ناوگان حمل ونقل فعال کشور فرسوده است، به این معنا که از 35میلیون دستگاه خودرو فعال در ناوگان حمل و نقل، حدود 18 میلیون آن به سن فرسودگی رسیده و باید اسقاط شوند. در این بین میزان فرسودگی موتورسیکلت ها نیز مزید بر علت شده و شرایط ناگواری را هم در زمینه میزان مصرف سوخت و آلودگی هوا ایجاد کرده است. در واقع از کل ۱۴ میلیون دستگاه موتورسیکلت فعال در سطح کشور، 90 درصد آن فرسوده است. گزارش حال حاضر ضمن اشاره به آسیب های ناشی از تردد موتورهای اسقاطی و فرسوده که غالبا می تواند با مخاطرات جانی همراه باشد، نسبت به آلایندگی های زیست محیطی و روند فزاینده مصرف بنزین هشدار داده و در ادامه، راهکارهایی را برای مقابله با این نوع از چالش در کلانشهرها ارائه می کند.
در باب ناترازی انواع فراورده های سوختی و به طور کلی ناترازی انرژی ذکر این نکته حائز اهمیت است و آن اینکه فارغ از هر نوع دیدگاه، مسأله ناترازی یک مقوله فرابخشی است و باید به عنوان اولویت ها و دغدغه های همه دستگاه ها و ارگان ها مطرح باشد. بنزین به عنوان راهبردی ترین فراورده سوختی اکنون تمام مرزهای هشدار را درنوردیده و دولت برای جبران کمبود به اعمال سیاست های غیرقیمتی رو آورده است. عامل اصلی رشد مصرف بنزین، وجود ناوگان حمل ونقل از رده خارج شده است که هرکدام از وسایل نقلیه فعال این ناوگان، سهم بالایی از میزان مصرف را به خود اختصاص داده اند. موتورسیکلت ها از جمله این وسیله هاست. اکنون تعداد موتورسیکلت های شماره گذاری شده از مرز12 میلیون دستگاه فراتر رفته؛ اما نکته مهم اینجاست که کیفیت موتورسیکلت هایی که تولید می شوند، نسبت به استانداردهای جهانی، مصرف بالاتری دارند و همین مسأله سبب شده تا میزان مصرف بنزین در این نوع از وسیله نقلیه افزایش یابد.
واقعیت این است که در حال حاضر بیش از ۴ میلیون موتورسیکلت تنها در سطح شهر تهران تردد می کنند که درصد بالایی از آنها فرسوده و اسقاطی هستند، از این رو ضروری است راهکارها و تصمیمات کلان در زمینه جایگزینی این وسیله نقلیه اتخاذ شود. از طرفی هم درصد بالایی از موتورسیکلت ها معاینه فنی ندارند و این موضوع، افزون بر مصرف فزاینده بنزین، نقش بزرگی در آلایندگی هوا دارد.
اغلب کلانشهرها سالیان متمادی است که با چالش جدی و تکراری «آلودگی هوا» دست به گریبان هستند و این بحران با ورود به فصول سرد سال و وقوع پدیده وارونگی دما، دوچندان می شود. این درحالی است که درصد قابل توجهی از میزان آلایندگی هوا به انتشار دود ناشی از انواع وسایل نقلیه سطح شهر مانند موتورسیکلت ها، خودروهای سواری، اتوبوس ها و... برمی گردد که در این میان، سهم موتورسیکلت ها از آلودگی هوا چشمگیر است. به گفته کارشناسان، بیشترین حجم آلودگی هوا در سطح شهر تهران مربوط به منابع متحرک آلاینده، حدود ۸۲ درصد است که از این میزان، سهم خودروهای سواری نزدیک به ۴۰ درصد، موتورسیکلت ها حدود ۲۱ درصد ومابقی برای سایر خودروهاست. با این اوصاف باز هم می رسیم به این مسأله که باید طرحی برای تعویض موتورسیکلت های فرسوده اجرایی شود تا هم جان مردم از حوادث حفظ شود و هم میزان آلودگی هوا کاهش یابد.
به اعتقاد تحلیلگران، تنها راه حل موجود برای کاهش تردد موتورسیکلت های بنزینی اهتمام جدی برای جایگزینی موتورسیکلت های برقی است. باید با ارائه تسهیلات و طرح های تشویقی، همچنین زمینه سازی فرهنگی برای استفاده از این نوع موتورها در سطح کلانشهرها اقدام کرد. دارا بودن صرفه اقتصادی، کاهش آلودگی هوا، حفظ سلامت جانی موتورسواران، کاهش تصادفات جاده ای، کاهش مصرف بنزین و کاهش هزینه های بهداشتی از اهم دستاوردهای جایگزینی موتورسیکلت های بنزینی با برقی است.
کاهش بار ترافیکی نیز یکی از مهم ترین مزیت های استفاده از وسایل حمل ونقل برقی است که تمامی دستگاه ها و ارگان های دولتی، وزارت کشور، سازمان شهرداری ها، پلیس راهور و... هر یک به نوبه خود می توانند ظرفیت خوبی را ایجاد کرده و با ارائه امتیازات لازم برای توسعه استفاده از وسایل حمل ونقل برقی، مثمرثمر باشند.
موتورهای بنزینی از جمله وسایل نقلیه منسوخ شده در دنیا هستند، در حالی که متاسفانه در کشور ما امکان استفاده از موتورهای برقی مغفول مانده و همچنان سهم بالایی از ناوگان موتورسیکلت در سطح شهرها به انواع بنزینی اختصاص دار، بنابراین راهی نداریم جز آنکه موتورهای فرسوده را وارد چرخه اسقاط کنیم. یکی از مهم ترین عللی که تاکنون اقبالی برای اسقاط موتورهای فرسوده وجود ندارد، این است که قیمت موتورسیکلت در کشور بسیار بالاست و از طرفی، تسهیلاتی که برای خرید این وسیله نقلیه در نظر گرفته شده، تغییر نکرده، بنابراین ضروری است که طرح های حمایتی برای اسقاط با قیمت های روز موتورسیکلت ها همخوانی داشته باشد، ضمن اینکه روند اسقاط و تحویل موتورسیکلت های نوشماره نیز باید تسریع شود.
طبق قانون ساماندهی صنعت خودرو، سن فرسودگی برای موتورسیکلت های بنزینی شش سال و برای موتورهای برقی 12 سال تعیین شده است. براساس اعلام ستاد نوسازی ناوگان حمل ونقل، نزدیک به ۱۰ میلیون موتورسیکلت فرسوده در کشور وجود دارد که مالکان موتورسیکلت های فرسوده می توانند در سایت رسمی این ستاد ثبت نام کرده و نسبت به تعویض موتورهای فرسوده خود اقدام کنند که در صورت نادیده گرفتن این شرایط، با جریمه مواجه خواهند بود.
شرکت پایانه های نفتی ایران
مدیرعامل شرکت پایانه های نفتی ایران بر اهمیت راهبردی عملیات دریایی در پشتیبانی از تولید پایدار نفت و گاز کشور تأکید کرد و گفت: عملیات دریایی با تکیه بر تخصص، تجربه و مدیریت مسئولانه، نوک پیکان پایداری تولید و صادرات نفت کشور است. عباس اسدروز در بازدید از عملیات دریایی پایانه نفتی خارگ با قدردانی از تلاش های کارکنان این حوزه اظهار کرد: عملیات دریایی نوک پیکان مأموریت های پایانه های نفتی ایران قرار دارد و مأموریت شرکت متصل به دارایی های حیاتی شامل خطوط لوله، مخازن، اسکله و شناورهاست. مأموریت اصلی ما کمک و پشتیبانی از تداوم پایدار تولید نفت و گاز کشور است. وی افزود: کار در دریا با سختی های زیادی همراه است. کارکنان عملیات دریایی حتی در شرایط جوی نامساعد به فعالیت خود ادامه می دهند. این وظایف نیازمند عشق، تجربه، شجاعت و تخصص است. با تغییرات مدیریتی اخیر، نیروی جدید و انرژی مضاعفی به مدیریت عملیات اضافه شده که توانسته است با پذیرش ریسک های مطالعه شده و تصمیم های مسئولانه به بهبود بهره وری سازمان کمک کند.مدیرعامل شرکت پایانه های نفتی ایران گفت: عملیات دریایی از نظر دانش، تجربه و تخصص در پیشانی سازمان قرار دارد که باید با حمایت و برنامه ریزی تقویت شود.
غلامرضا جعفرگنجی، رئیس عملیات دریایی پایانه نفتی خارگ نیز گفت: با پذیرش تمام ریسک ها و با وجود همه مشکلات، هیچ گاه حتی برای یک لحظه در صادرات نفت تأخیر ایجاد نشد. اولویت ما قرارداد بستن با داک یاردهای حرفه ای برای انجام عملیات داکینگ شناورها و تعمیرات اساسی آنهاست. این موضوع نیازمند حمایت و نگاه ویژه مدیریت سازمان است.
وی همچنین بر ضرورت روزآمد کردن ناوگان دریایی و چابک سازی روند عملیات دریایی تأکید کرد و افزود: این اقدام ها به پایداری بیشتر عملیات دریایی و افزایش بهره وری کمک خواهد کرد.
شرکت مهندسی و توسعه نفت
مرکز آموزش تخصصی نفت و گاز شهرستان دهلران استان ایلام با هدف آموزش های هدفمند در زمینه نیازهای صنایع نفت، گاز و پتروشیمی فعال در منطقه دهلران و اشتغال حداکثری نیروهای بومی منطقه در صنعت نفت راه اندازی شد. مرکز آموزش تخصصی نفت و گاز شهرستان دهلران استان ایلام، پس از امضای تفاهمنامه سه جانبه تجهیز و راه اندازی این مرکز، بین وزارت نفت، سازمان فنی و حرفه ای کشور و فرمانداری شهرستان دهلران، افتتاح شد. هدف از راه اندازی این مرکز، آموزش های هدفمند در زمینه نیازهای صنایع نفت، گاز و پتروشیمی فعال در منطقه دهلران و اشتغال حداکثری نیروهای بومی منطقه، کاهش بیکاری و توانمندسازی اقتصادی خانواده هاست. مجید نجاریان، مجری طرح توسعه میدان های نفتی چشمه خوش، دالپری و پایدار شرق، به نمایندگی از شرکت مهندسی و توسعه نفت در آیین امضای این تفاهمنامه و افتتاح آن شرکت کرد.میدان نفتی چشمه خوش در استان ایلام منطقه دهلران و میدان نفتی دالپری و میدان نفتی پایدار شرق در ۳۰کیلومتری واحد فرآورش مرکزی میدان چشمه خوش دهلران واقع شده است.
شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران
میانگین تحویل سوخت مایع نیروگاهی در ۱۵ روز نخست دی ماه امسال به روزانه ۸۵.۹میلیون لیتر رسیده که این مقدار در مقایسه با مدت مشابه پارسال ۲۵درصد رشد یافته است.از ابتدای دی ماه امسال تا پایان روز پانزدهم، به طور میانگین روزانه ۸۵.۹میلیون لیتر سوخت مایع تحویل نیروگاه های کشور شده که این مقدار در مقایسه با مدت مشابه پارسال، ۱۷.۱میلیون لیتر معادل ۲۵درصد رشد یافته است.میانگین تحویل نفت گاز در ۱۵ روز ابتدایی دی ماه، ۵۵.۱میلیون لیتر و میانگین تحویل نفت کوره نیروگاهی در این مدت، ۳۰.۸میلیون لیتر بوده که این مقدار در مقایسه با مدت مشابه پارسال، به ترتیب ۲۷ و ۲۱درصد رشد یافته است. برپایه آمار شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران، به طور میانگین از ابتدای امسال تا پایان روز ۱۵ دی ماه، روزانه ۵۳.۸ میلیون لیتر سوخت مایع تحویل نیروگاه های کشور شده است که این مقدار در مقایسه با مدت مشابه پارسال، ۴۱.۳درصد رشد را نشان می دهد.
مدیرعامل شرکت پتروشیمی زاگرس با درخواست از مردم برای کمک به کاهش ۱۰درصدی مصرف گاز گفت: گاز صرفه جویی شده از این محل به چرخه صنعت بازمی گردد و صنعت پتروشیمی وارد چرخه تولید پایدار و ارزآوری برای کشور می شود.متین دیداری در آیین امضای تفاهمنامه شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران و شرکت پتروشمی زاگرس به منظور استفاده از ظرفیت این پتروشیمی در طرح پویش کاهش ۱۰درصدی مصرف گاز و برق در بخش های خانگی - تجاری بیان کرد: جا دارد از شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران برای اجرای این طرح و زحمات شرکت ملی گاز ایران که امروز بیش از ۸۵۰میلیون مترمکعب گاز شیرین در کشور تولید می شود، قدردانی کنم.وی ادامه داد: متأسفانه در کنار کار بی نظیر کارکنان شرکت ملی گاز ایران، شاهد ناترازی در صنعت پتروشیمی و سایر صنایع هستیم و باید فرهنگ سازی و آگاه سازی انجام شود که صرفه جویی مصرف انرژی چه تأثیراتی بر صنعت و اقتصاد کشور دارد. از ابتدای امسال تا اواسط آذرماه حدود ۸میلیارد دلار ارز صنعت پتروشیمی به سامانه نیما واریز شده است که این ارز برای تأمین نیازمندی های مردم و کشور استفاده می شود.مدیرعامل شرکت پتروشیمی زاگرس با درخواست از مردم برای کمک به کاهش ۱۰درصدی مصرف گاز تأکید کرد: با توجه به مصرف گاز در این روزها، هم اکنون با کاهش ۱۰ درصدی مصرف، حدود ۶۰میلیون مترمکعب در روز به چرخه صنعت بازمی گردد و با این مقدار صرفه جویی، صنعت پتروشیمی وارد چرخه تولید پایدار و ارزآوری برای کشور خواهد شد. تفاهمنامه شرکت ملی صنایع پتروشیمی و شرکت پتروشیمی زاگرس روز شنبه، ۱۵دی با هدف مدیریت مصرف و ترویج فرهنگ مصرف بهینه انرژی و اجرای طرح پویش کاهش ۱۰درصدی مصرف گاز و برق در بخش های خانگی - تجاری میان حسن عباس زاده، مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران و متین دیداری، مدیرعامل پتروشیمی زاگرس امضا شد.
پتروشیمی اروند، بزرگ ترین تولیدکننده زنجیره پی ویسی و کلر در غرب آسیا، با ثبت رکوردهای جدید در فروش و صادرات محصولات، به طور چشمگیری دستاوردهای مالی و عملیاتی خود را ارتقا داده است.
پتروشیمی اروند طی ۹ ماه ۱۴۰۳ موفق به فروش ۱۶۱ هزار و ۳۴۰ تن کلر شده است که در مقایسه با ۱۵۲ هزار و ۵۲۳ تن در مدت مشابه پارسال، رشد ۵.۸ درصدی را نشان می دهد.
این شرکت موفق به عرضه ۸۶ هزار و ۷۵۰تن کاستیک به بازارهای جهانی شده که نسبت به صادرات ۷۳ هزار و ۲۳۲ تن در سال گذشته ۱۸.۵ درصد رشد صادرات را تجربه کرده است. پتروشیمی اروند در کنار تأمین بازار داخلی، در همین بازه زمانی توانسته است۱۹۰ هزار تن S-PVC در داخل کشور به فروش برساند. همچنین پتروشیمی اروند موفق به صادرات ۳هزار و ۵۴۲ تن S-PVC به بازارهای جهانی شده که نسبت به صادرات یک هزار و ۸۶ تن محصول ۱۴۰۲، با رشد ۲۲۷ درصدی، ارزآوری قابل توجهی را در این شرایط به ثبت رسانده است. پتروشیمی اروند با وجود شرایط بازار جهانی پی وی سی توانسته حدود ۲۸.۷ میلیون دلار محصول به بازارهای جهانی عرضه کند که در مقایسه با حدود ۲۴ میلیون دلار در مدت مشابه پارسال، رشدی معادل ۱۹.۶ درصد را به ثبت رسانده است. همچنین فروش ریالی شرکت پتروشیمی اروند تا پایان پاییز ۱۴۰۳ به بیش از ۱۶.۶ هزار میلیارد تومان رسیده که نسبت به ۱۳.۴ هزار میلیارد تومان در همین بازه زمانی در پارسال، ۲۴ درصد افزایش یافته است.
شرکت پالایش گاز پارسیان
مدیرعامل شرکت پالایش گاز پارسیان گفت: این شرکت همسو با تعهدات خود برای عمل به مسئولیت اجتماعی و بهبود رفاه عمومی به ۱۷۰۰نفر از افراد جامعه محلی خدمات درمانی رایگان ارائه کرد.
علمدار بابایی افزود:این شرکت در اقدامی خداپسندانه و همسو با مسئولیت های اجتماعی خود، برنامه ارائه خدمات درمانی رایگان به مناطق کمتر برخوردار شهرستان مهر را آغاز کرده است.
این اقدام گامی مؤثر به منظور ارتقای سلامت جامعه بوده و ایجاد تصویری مثبت از صنعت گاز کشور را به دنبال دارد.وی با بیان اینکه این شرکت افزون بر تأمین انرژی پایدار به عنوان مأموریت اصلی خود، به موضوع مسئولیت های اجتماعی نیز توجه ویژه دارد، اظهار کرد: معتقدیم شرکت های صنعتی تنها به تولید محصول محدود نمی شوند و باید برای بهبود زندگی جامعه پیرامونی نیز تلاش کنند و اجرای این برنامه درمانی نمونه ای از تعهد ما به جامعه و عزم جدی مان برای ایفای نقش مؤثر در بهبود رفاه عمومی است.
بابایی در تشریح جزئیات این برنامه گفت: این طرح به مدت دو روز و با همکاری ناحیه مقاومت بسیج سپاه شهرستان مهر و یک تیم ۱۶ نفره از پزشکان متخصص و فوق تخصص بسیج جامعه پزشکی استان فارس اجرا شد. پزشکان حاضر در این برنامه شامل فوق تخصص چشم پزشکی، متخصص اطفال، دندانپزشکی، ارتوپدی، کلیه و مجاری ادراری، زنان و زایمان، گوش و حلق و بینی، داخلی، تغذیه، داروسازی و ... بودند که به بیش از ۱۷۰۰ نفر از اهالی شهرهای گله دار و خوزی خدمات درمانی و دارویی رایگان ارائه کردند.
مدیرعامل شرکت پالایش گاز پارسیان با اشاره به استقبال گسترده مردم و رضایت از این طرح بزرگ، ضمن تقدیر و تشکر از تمام اداره ها، سازمان ها و نهادهای مشارکت کننده در اجرای این امر خداپسندانه، همچنین گروه جهادی بسیج جامعه پزشکی استان فارس افزود: این برنامه به خوبی نشان داد با برنامه ریزی دقیق و مشارکت و همکاری های سازنده می توان به اهداف مهم اجتماعی دست یافت و به نیازمندان و اقشار کمتر برخوردار جامعه خدمات مؤثری ارائه کرد.
شرکت پالایش گاز پارسیان افزون بر تولید پایدار و مستمر گاز به منظور پیشبرد اهداف صنعتی کشور و گرما بخشیدن به خانه های مردم به ویژه در فصول سرد سال به عنوان رسالت اصلی خود، با تعهد به مسئولیت های اجتماعی در حوزه های آموزش، بهداشت و فرهنگ نیز به طور مستمر حضور فعال داشته و برای سلامت و رفاه جامعه اقدام های ارزنده ای را انجام داده است یا در دست اقدام دارد.
شرکت نفت خزر
شرکت نفت خزر و دانشگاه صنعتی امیرکبیر، قرارداد پژوهشی تضمین جریان تولید در چاه آزمایی طولانی مدت میدان سردار جنگل را امضا کردند. قرارداد پژوهشی تضمین جریان تولید در چاه آزمایی طولانی مدت میدان سردار جنگل بین محمدحسین دانشفر، مدیرعامل شرکت نفت خزر و علیرضا رهایی، رئیس دانشگاه امیرکبیر امضا شد که قرار است در دانشکده مهندسی نفت دانشگاه صنعتی امیرکبیر اجرایی شود.
هدف از اجرای این قرارداد، انجام مطالعات و مدل سازی جریان تولید از میدان سردار جنگل و بررسی چگونگی تشکیل wax و هیدرات در مسیر تولید به منظور تضمین جریان پایدار در زمان انجام آزمایش طولانی مدت چاه است که طی یک سال انجام می شود.
در آیین امضای این قرارداد که تعدادی از مدیران شرکت نفت خزر و رؤسای دانشکده های فنی دانشگاه صنعتی امیرکبیر حضور داشتند، چالش های فناوری در حوزه های حفاری و بهره برداری از میدان های نفت و گاز در آب های عمیق خزر، مباحث فنی در بخش های مکانیک، سازه و سیستم های پایداری و کنترل مرتبط با ناوگان دریایی منحصربه فرد در خزر مورد بحث و تبادل نظر قرار گرفت و دو طرف بر تعامل و ارتقای همکاری ها تأکید کردند.
شرکت ملی نفت ایران
مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی شرکت ملی نفت ایران همسو با عمل به مسئولیت های اجتماعی خود، پروژه اجرای خطوط اصلی شبکه فاضلاب حمیدیه و ملاثانی را با اعتباری افزون بر ۴۵۰ میلیارد ریال به اتمام رساند و به دستگاه بهره بردار تحویل داد.
این پروژه گامی مهم برای بهبود زیرساخت های بهداشتی و رفاهی این مناطق است که تأثیر بسزایی در تسهیل زندگی مردم، ارتقای استانداردهای بهداشتی و بهبود کیفیت زندگی جوامع محلی خواهد داشت.
شرکت ملی نفت ایران با اجرای این طرح، بار دیگر بر تعهد خود نسبت به توسعه مناطق کم برخوردار و توجه به رفاه عمومی در چارچوب مسئولیت های اجتماعی تأکید کرد. این اقدام نمونه ای از نقش فعال این شرکت در ایجاد زیرساخت های پایدار و حمایت از جوامع محلی است.
شرکت پتروپالایش اصفهان
شرکت پتروپالایش اصفهان، پیشرفت فیزیکی پروژه RHU این شرکت را در مقطع کنونی ۶۵ درصد اعلام و پیش بینی کرد آغاز راه اندازی بخش نخست این پروژه در نیمه نخست ۱۴۰۵ محقق شود. پروژه احداث واحد گوگردزدایی از ته ماند برج های تقطیر (RHU) با هدف رفع ناترازی سوخت کشور مطابق با ماده ۴۵ قانون برنامه هفتم توسعه از سال ۱۳۹۸ آغاز شده و به عنوان مهم ترین پروژه شرکت پتروپالایش اصفهان با نهایت سرعت و کیفیت در حال اجراست.پیشرفت فیزیکی پروژه RHU در مقطع کنونی، ۶۵ درصد واقعی در برابر ۶۸درصد برنامه ای است و پیش بینی می شود آغاز راه اندازی بخش نخست این پروژه در نیمه نخست ۱۴۰۵ محقق شود. این شرکت هرگونه خبر درباره توقف این پروژه را ناصحیح دانست و اعلام کرد: این پروژه به دلیل اهمیت زیست محیطی، رفع ناترازی سوخت و تأمین سوخت پاک حائز اهمیت و جزو اولویت بسیار بالای شرکت است. بدیهی است به دلیل کاهش نقدینگی و درآمد و سود شرکت های پالایشی تحت تأثیر عوامل بین المللی و نبود مدیریت مالی و اولویت بندی پروژه ها و شروع بیشینه آنها بدون لحاظ کردن اولویت و تداوم پروژه ها در دوره قبل، این شرکت درصدد است با اولویت بندی براساس مقدار بودجه و هم زمان با پرداخت سود سهامداران عزیز و حقوق و مزایای کارکنان و سایر هزینه های جاری، پروژه ها را برحسب اولویت و به ترتیب راه اندازی کند. تأکید می شود اولویت نخست شرکت پالایش نفت اصفهان اجرای پروژه RHU به همراه تأمین آب است و گام بعدی پروژه RFCC و سایر پروژه های جانبی خواهد بود. این شرکت طبق دیدگاه مدیریت جدید با کمک تیم نخبگان و شورای راهبردی خود که به تازگی ایجاد شده، با رویکرد ضرورت ساماندهی و اولویت بندی پروژه ها مطابق با مجوزهای اخذشده و نتایج گزارش ها مطالعات اقتصادی(به روزشده) با تأمل بیشتری برنامه ریزی ها را انجام خواهد داد.
ادامه پروژه ها با هدف اولویت های رفع ناترازی سوخت، بهبود شاخص های زیست محیطی، مسئولیت های اجتماعی و تداوم تولید با نگاه ویژه به جریان نقدینگی و تأمین منابع مالی، در دستور کار قرار خواهد گرفت.
سخنگوی شرکت ملی گاز ایران از تحویل ۸۷۲ میلیون مترمکعب گاز شیرین به شبکه سراسری خبر داد و گفت: ۷۴ درصد از این مقدار در بخش خانگی، تجاری و صنایع جزء مصرف شده است.
سیدحسن موسوی با بیان اینکه ۸۷۲میلیون مترمکعب گاز شیرین به خطوط سراسری تزریق شده بیان کرد: از این مقدار ۶۴۹ میلیون مترمکعب در بخش خانگی، تجاری و صنایع جزء مصرف شده است.
وی با اشاره به اینکه ۷۴ درصد از کل گاز تحویلی به شبکه به بخش خانگی، تجاری و صنایع جزء اختصاص یافته است، افزود: با توجه به افزایش برودت هوای امسال نسبت به پارسال، مقدار مصرف گاز در بخش خانگی و تجاری ۲۹درصد نسبت پارسال افزایش داشته است.
پس از برودت هوا و پیش بینی کاهش دما، مسعود پزشکیان، رئیس جمهوری، محسن پاک نژاد، وزیر نفت و جمعی از مسئولان کشور با هدف مصرف بهینه و تأمین سوخت زمستانی با انتشار پیام های تصویری یا مکتوب از مردم برای مشارکت در پویش «۲ درجه کمتر» دعوت کردند.
بهره برداری عملیاتی از نخستین اسکله نفتی بخش خصوصی در منطقه پارس جنوبی با سوخت گیری موفق انجام شد.
اسکله یکصد هزارتنی خصوصی در پارس جنوبی (کنگان) با پهلوگیری و بارگیری بزرگ ترین کشتی مخصوص حمل گاز مایع گرم و تحت فشار در کمترین زمان ممکن و با بالاترین استاندارد و ایمنی وارد فاز عملیاتی شد. به این ترتیب نخستین اسکله نفتی بخش خصوصی کشور با نظارت نمایندگان گمرک جمهوری اسلامی ایران، سازمان بنادر و دریانوردی، شرکت ملی گاز ایران و نماینده ویژه وزیر نفت در نظارت بر صادرات در کنگان به بهره برداری رسید. این اسکله دو سال پس از احداث و پروانه بهره برداری با مساعدت دولت چهاردهم، وزارت نفت، سازمان بنادر و دریانوردی، همچنین گمرکات کشور حالا نخستین اسکله بخش خصوصی ایران است که وارد مدار فعالیت در منطقه پارس جنوبی می شود. این اسکله با افتتاح رسمی می تواند میزان صادرات گاز مایع گرم تا ۵۰ درصد و سالانه تا ۳ میلیون تن گاز سرد را در اسکله نمونه دلفینی افزایش دهد.
پتروشیمی بوشهر در ۹ ماه امسال، موفق به تولید حدود ۳ میلیون تن انواع محصولات پتروشیمی و بیش از ۵۴۷میلیون مترمکعب سرویس های جانبی شد. پتروشیمی بوشهر در گزارش ۹ ماه عملکرد خود اعلام کرد در این مدت بیش از ۹۲۴ هزار تن گاز شیرین و حدود ۱۷ هزار تن گوگرد در پالایشگاه گازی، حدود ۳۰۰ هزار تن اتان، بیش از ۵۳۶ هزار تن متان و حدود ۸۷ هزار تن ال پی جی در واحد استحصال اتان و بیش از یک میلیون و ۱۲۱ هزار تن متانول تولید کرده است.افزون بر این بیش از ۵۲۹ میلیون مترمکعب انواع هوای صنعتی در واحد ASU و بیش از ۱۸ میلیون مترمکعب انواع آب صنعتی در واحد RO در سرویس های جانبی پتروشیمی بوشهر محقق شده است.در مجموع در عملکرد ۹ ماه امسال پتروشیمی بوشهر تولید بیش از دو میلیون و ۹۸۴ هزار تن محصول پتروشیمی و بیش از ۵۴۷میلیون مترمکعب یوتیلیتی ثبت شده که از مجموع محصول تولید شده، بیش از ۱.۲۲ میلیون تن محصول نهایی، ۱.۲۲ میلیون تن محصول میانی بوده و حدود ۳۰۰هزار تن اتان استحصال شده است که به خط منطقه تزریق و با راه اندازی ابرپروژه ملی فاز دوم پتروشیمی بوشهر، خوراک واحد الفین این شرکت خواهد شد. زنجیره بالادست گاز و تأمین حداکثری یوتیلیتی، همچنین تلاش بی وقفه سرمایه انسانی، اصلی ترین دلایل دستیابی بوشهر به این مقدار تولید است. پتروشیمی بوشهر تنها مجتمع پتروشیمی کشور است که با سرمایه گذاری در بالادست صنعت، پالایشگاه گازی در اختیار دارد و پس از عبور گاز شیرین از واحد استحصال اتان، متان به واحد متانول و اتان هم خوراک واحد الفین (پس از راه اندازی) خواهد شد.
شرکت نفت و گاز اروندان
مدیرعامل شرکت نفت و گاز اروندان از افزایش تولید ۲ هزار بشکه ای نفت در میدان مشترک آزادگان جنوبی خبر داد.
عبدالله عذاری اهوازی اظهار کرد: با تلاش بی وقفه کارکنان و اجرای مجموعه ای از عملیات فنی و عملیاتی، مقدار برداشت نفت از این میدان طی هفته گذشته با افزایش 2هزار بشکه ای، به رکوردی تازه دست یافته است. وی این دستاورد مهم را حاصل همدلی، تلاش و پشتکار شبانه روزی کارکنان شرکت دانست و از زحمات آنها صمیمانه قدردانی کرد. مدیرعامل شرکت نفت و گاز اروندان تأکید کرد: این افزایش تولید، گامی مهم برای تحقق برنامه های افزایش تولید وزارت نفت و شرکت ملی نفت ایران به منظور خدمت به اقتصاد کشور است.عذاری اهوازی با اشاره به اهمیت رفع موانع تولید افزود: در نشستی با هدف بررسی تازه ترین وضع تولید، موضوعاتی از قبیل تعمیر چاه های از مدار خارج شده، تأمین لوله های مورد نیاز و ارائه راهکارهای مؤثر برای حل چالش های تولید به صورت جامع مورد بحث و تبادل نظر قرار گرفت و تصمیم های لازم برای رفع موانع و تسهیل روند تولید گرفته شد. میدان مشترک آزادگان جنوبی به دلیل هم مرز بودن با کشور عراق، از میدان های راهبردی نفتی کشور محسوب می شود و افزایش تولید در این میدان، نقش بسزایی در افزایش درآمدهای ارزی و تقویت اقتصاد ملی ایفا می کند. این موفقیت، نشان از عزم جدی شرکت نفت و گاز اروندان برای تحقق اهداف تولیدی و توسعه صنعت نفت کشور دارد.
شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی
مدیر پالایشگاه پنجم مجتمع گاز پارس جنوبی از فراورش ۱۴میلیارد و ۷۹۰ میلیون مترمکعب گاز در ۹ ماه امسال در این پالایشگاه خبر داد.
کامبیز صفتی با اشاره به انجام اقدام های شاخص در واحدهای مهم پالایشگاهی این مجموعه اظهار کرد: پالایشگاه پنجم پارس جنوبی با تولید بیش از ۱۶ میلیون و ۷۰۰ هزار بشکه میعانات گازی در ۹ ماه امسال توانسته است نقش بسیار کلیدی در شکوفایی اقتصاد کشور ایفا کند. وی افزود: با تکیه بر دانش، توان داخل و استفاده از قطعات و تجهیزات سازندگان داخلی، شرکت های دانش بنیان و بار اولی ها پروژه تست مقاومت عایقی و تحلیل پارامترهای برقی ۲۶ دستگاه ترانس های پالایشگاه، همچنین پایش تعمیرات انجام شده روی مکانیسم های کلیدهای ۳۳ و ۶کیلوولت در ۹ ماه امسال با موفقیت پایان یافت.
مدیر پالایشگاه پنجم مجتمع گاز پارس جنوبی تصریح کرد: با تعمیرات با کیفیت و انجام اقدام های نوآورانه کارکنان و متخصصان داخلی، در بازه زمانی ۹ ماه سپری شده از سال بیش از ۱۰۵ هزار تن اتان در پالایشگاه پنجم پارس جنوبی تولید شده است.
صفتی با اشاره به اینکه در ۹ ماه امسال، ۱۴ میلیارد و ۷۹۰میلیون مترمکعب گاز در پالایشگاه پنجم فراورش شده است، گفت: در این بازه زمانی، بیش از ۳۵۰ هزار تن پروپان و ۱۸۵هزار تن بوتان در پالایشگاه پنجم تولید شده است. وی گفت: تعمیرات و نوسازی های سه واحد گوگردسازی ۱۴۴، عملیات تست مقاومت عایقی ۶۰ رشته کابل فشار قوی قدرت ایستگاه شماره یک و تعویض تمام آشکارسازهای شعله معیوب و ارتقای شاخص MIH پالایشگاه، از دیگر اقدام های شاخص در سال ۱۴۰۳ است.
مدیر پالایشگاه پنجم مجتمع گاز پارس جنوبی افزود: در این بازه زمانی تعمیرات اساسی امسال با برنامه ریزی و توان متخصصان و کارکنان این مجموعه با بیش از ۱۷۵۸ درخواست کار در واحدهای مختلف پالایشگاهی با موفقیت انجام شد.
صفتی تأکید کرد: با توجه به شرایط سخت کارکنان عملیاتی در بخش های مختلف پالایشگاهی از هموطنان درخواست دارم با همراهی با پویش «۲ درجه کمتر» دمای هوای منزل و محیط کار، همکاران ما را یاری کنند.
شرکت ملی حفاری ایران
مدیرعامل شرکت ملی حفاری ایران گفت: حضور پررنگ دانش بنیان ها در پانزدهمین نمایشگاه تخصصی ساخت تجهیزات صنعت نفت خوزستان نقطه قوت این رویداد مهم اقتصادی در قیاس با نمایشگاه های پیشین است. مهران مکوندی اظهار کرد: مشارکت فعال شرکت های دانش بنیان به همراه سازندگان و تولیدکنندگان دارای نشان تجاری در حوزه ساخت قطعات و تجهیزات، نمایشگاه امسال را متمایز کرده و انتظار می رود دستاوردهای ارزشمندی برای صنعت نفت داشته باشد. وی افزود: از سوی شرکت ملی حفاری ایران چند گروه تخصصی متشکل از نمایندگان مدیریت های امور مهندسی، پژوهش و فناوری، مهندسی ساخت، تدارکات و امور کالا در مدت برپایی نمایشگاه در بازدید و نشست با مدیران و نمایندگان شرکت های حاضر در نمایشگاه زمینه هم افزایی و همکاری های فی مابین را بررسی می کنند تا پس از جمع بندی و طرح در نشست های فنی و تخصصی فرصت استفاده حداکثری از منابع تولید داخلی در بخش های مرتبط با دستگاه های حفاری و تجهیزات کاربردی در صنعت حفاری فراهم شود. مدیرعامل شرکت ملی حفاری ایران با اشاره به اهمیت و ویژگی های نمایشگاه تخصصی ساخت تجهیزات صنعت نفت در استان خوزستان به عنوان دومین رویداد نمایشگاهی و اقتصادی صنعت نفت پس از نمایشگاه بین المللی نفت تهران گفت: نمایشگاه ها در جهان امروز مناسب ترین فرصت برای ارائه دستاوردها و پیشرفت های علمی و صنعتی به شمار می آیند و می توانند برای ارتباط تنگاتنگ با مخاطبان و توسعه کسب وکار نقش بارزی ایفا کنند و نمایشگاه پانزدهم نفت در اهواز از این موضوع مستثنا نیست. مکوندی ماهیت صنعت حفاری و حجم بالای قطعات و تجهیزات کاربردی در این صنعت به عنوان پیشران تولید نفت و گاز را از نکات مهمی برشمرد که با توجه به محدودیت ها، ضرورت استفاده از تولیدات داخلی را با در نظر گرفتن کیفیت و کمیت و لحاظ کردن استانداردهای صنعت نفت فراهم می سازد. وی با قدردانی از دست اندرکاران، به شعار نمایشگاه امسال که «خوداتکایی در ساخت، پایداری در تولید» است، اشاره کرد و افزود: این نگاه بیانگر اهمیت و ضرورت خودکفایی و خوداتکایی صنعت نفت و حفاری در ساخت و تأمین قطعات و تجهیزات است که به همین منظور متخصصان شرکت ملی حفاری ایران در تعامل مستمر و مؤثر با سازندگان و صنعتگران داخلی و دانش بنیان ها سال هاست که تلاش مضاعف و موفق داشته و توانسته اند بخش قابل توجهی از نیازهای خود را بومی سازی کنند و زمینه ساز رشد بهره وری سازمان باشند. پانزدهمین نمایشگاه تخصصی ساخت تجهیزات صنعت نفت خوزستان روز شنبه ۲۲ تا سه شنبه ۲۵ دی در محل نمایشگاه های بین المللی این استان در اهواز برگزار می شود و از ساعت ۹ تا ۱۷ برای بازدید عموم دایر است.
گام بلند بیمارستان فوق تخصصی صنعت نفت تهران در احیای منشور حقوق بیماران
فاطمه دهقان نیری: از دیرباز در نظام سلامت، رابطه درمانی همواره پزشک محور بود و بیمار بعد از طی دوران بستری، درمان و مرخص شدن از بیمارستان، دیگر هیچ ارتباطی با او پیدا نمی کرد و هر آنچه در این دوران بر او گذشته بود، ناخواسته در نهاد خود پنهان می کرد، اما درسال های اخیر با تغییر ساختارها و گام برداشتن برای بهینه سازی خدمات درمانی، متخصصان مراقبت های بهداشتی، نظام درمانی اصطلاح نظام بیمارمحور را عنوان و راه اندازی کردند. تحقیقات نشان می دهد این رویکرد باعث کوتاه شدن طول درمان، افزایش رضایت، کاهش خطای پزشکی، همچنین کاهش هزینه های بیمارستانی و در مجموع بهبود وضعیت درمانی شده است. طرح پایش خدمات مراقبت بیمار- محور، روش نوین وگام بلندی است که بیمارستان فوق تخصصی صنعت نفت تهران برای بهبود وضعیت درمانی برداشته و آن را در رده نخستین بیمارستان های پیشگام در به کار گیری این روش، قرار داده است. برای واکاوی این طرح و تاثیر آن در شاخص بیماران،خبرنگار مشعل با محمدجوادکیان، رئیس بیمارستان مرکزی نفت تهران گفت و گو کرده که در ادامه می خوانیم.
مفهوم مراقبت بیمارمحور، یعنی ارائه خدمات سلامت با توجه به دیدگاه ها و ترجیحات بیماران و تلاش برای توجه بیشتر به دیدگاه های آنان که موضوع نسبتاً تازه ای در نظام های سلامت به شمار می آید؛ پیش از این، پزشک محور بود و هر آنچه عنوان می کرد، انجام می شد. در حال حاضر، خدمات مراقبت بیمارمحور رویکرد نوینی در نظام پزشکی محسوب می شودکه بر مبنای رابطه متقابل و برابر بیمار و پزشک بنا شده و خوشبختانه تحقیقات نشان می دهد این رویکرد باعث بهبود وضعیت درمانی شده است.
این مفهوم در مرحله برنامه ریزی در سیستم آموزشی - درمانی و فرایند اعتباربخشی بیمارستان ها بسیار مورد توجه قرار گرفت و مؤسسات بهداشتی و گروه های آموزشی مفهوم بیمار محور را در واژگان خود به کار می برند، اما در کشور ما تنها در دو بیمارستان عملیاتی شده که بیمارستان فوق تخصصی نفت تهران یکی از آنهاست.
مطالعات نشان می دهد بیش از 50 درصد بیماران، اطلاعات روشنی درباره خدمات درمانی خود دریافت نمی کنند و در نتیجه درمان آنها با مشارکت خودشان انجام نمی شود. ضمن اینکه بررسی شکایات بیماران مربوط به پزشکان نشان می دهد پزشکان به طور متوسط ظرف 23 ثانیه اول حرف بیماران خود را قطع می کنند، پزشکان در بیشتر از 50 درصد ویزیت های سرپایی به سوالات بیماران پاسخ نمی دهند، پزشکان کمتر از یک دقیقه زمان، صرف توضیح نسخه تجویزی خود برای بیماران نمی کنند و بیماران از ترس درگیر شدن با پزشکان از سوال کردن واهمه دارند. با اجرای این طرح، تمرکز مراقبت های درمانی از بیماری به سمت بیمار سوق پیدا می کند، ارائه خدمات سلامت از یک الگوی پزشک سالارانه سنتی که در آن پزشک بهتر از همه می داند به یک روش مراقبتی بیمار محور منتقل می شود؛ شیوه ای از مشاوره خواهد بودکه پزشک از دانش و تجربه بیمار به منظور انجام مداخله یا فرایند درمان استفاده می کند. مراقبتی که همخوان و پاسخگو به خواسته ها و نیازها و ترجیحات بیمار است، افزایش اثربخشی بالینی و ایمنی بیماران و همچنین افزایش سطح رضایتمندی بیماران و بهبود عملکرد مراکز درمانی را به دنبال دارد.
برای ارتقای کیفیت مراکز ارائه خدمات و مراقبت های درمانی و نظارت بر آنها و همچنین بالا بردن رنکینگ بیمارستان، از سال ۱۴۰۲ این طرح پایش مراقبت بیمار محور با هدف آگاهی و مشارکت بیماران، درمان بیماران با احترام، طراحی فرایندهای درمان مطابق با نیازهای بیماران و نه ارائه کننده، دسترسی راحت به اطلاعات سلامت، درگیری بیماران در فرایندهای درمان و تداوم مراقبت، در بیمارستان صنعت نفت به جریان افتاد.
نحوه اجرای طرح به این ترتیب است که کارشناسان مربوطه یک هفته تا حداکثر یک ماه پس از ترخیص بیمار از بیمارستان، با او تماس تلفنی می گیرند و ۱۵ پرسش پرسشنامه پیکر را می پرسند. علاوه بر این، بیمار این امکان را می یابد که آزادانه انتقاد، پیشنهاد و نظرهای سازنده خود را جدای از ۱۵ پرسش فوق ارائه دهد.
پاسخ های ارائه شده سپس به صورت دسته بندی مورد بررسی و تحلیل قرار می گیرد و نتایج حاصل از آن تعیین کننده میزان رضایتمندی بیمار از خدمات ارائه شده، نقایص موجود و راهکارهای بهبود و اصلاح آنها خواهد بود. از ویژگی های مهم این طرح، رعایت اصل محرمانگی اطلاعات است، به گونه ای که حتی کارشناسان پرسشگری که با بیماران ترخیص شده تماس می گیرند، هیچ گونه دسترسی به اطلاعات هویتی آنان ندارند.
رضایت سنجی از بیماران آنجا اهمیت پیدا می کند که ایرادات درمانی و نقاط ضعف در خدمت رسانی را به مسئولان نشان می دهد تا با قاطعیت به رفع این ایرادات بپردازند.
خوشبختانه در این مدت زمان که طرح پایش مراقبت های بیمار محور در بیمارستان صنعت نفت در حال اجراست، به نکات مهمی دست پیدا کرده ایم و توانسته ایم با مداخله به موقع و سریع موجب افزایش رضایتمندی در جمعیت تحت پوشش شویم.
ضمن اینکه طرح نظرسنجی بیمار توسط پرسشگران خارج از بیمارستان در حال انجام است و علاوه بر اینکه مستندات آن بسیار دقیق و شفاف در اختیار ما قرار می گیرد تا بتوانیم در خصوص عملکرد و اهداف خود برنامه ریزی کنیم، اعتماد و اطمینان به صحت و سقم آن را دوچندان کرده است.
همچنین مطابق این نظرسنجی، پزشک، پرستار، بهیار و کادر درمان می دانند که هر بیماری که مراجعه می کند، حتماً در آخر از او سوال یا به عبارتی هر بیمار یک بازرس محسوب می شود پس بیشتر مراقب منش، روش و رفتار خود خواهند بود.
در بررسی داده هایی که در این مدت زمانی به دست آمده، خوشبختانه موارد نارضایتی بسیار محدود و قابل بررسی و رفع بوده، برخی موارد در خصوص بازسازی و تعمیر برخی از بخش ها در داخل بیمارستان بوده که نیاز به زمان دارد و امیدواریم بعد از گذشت یک سال از اجرای این طرح شاهد میزان رضایتمندی بیشتری در جمعیت تحت پوشش باشیم. همچنین بر اساس نظرهای بیماران، در حال بازسازی بخش های بستری هستیم که از چهار تخته به دو تخته تبدیل شود، تجهیزات پزشکی تکمیل تر شده و نوسازی مبلمان بیمارستان در اولویت قرار گرفته است.این طرح تاکنون روی ۴ هزار و ۶۵۲ بیمار انجام شده است و بیشتر از ۱۰ هزار نفر از همراهان بیمار در اجرای آن همکاری کرده اند و بر اساس آن، در حال حاضر رنکینگ بیمارستان صنعت نفت نسبت به زمان قبل از نظرسنجی، از ۲.۸ به ۲.۳ رسیده است. ضمن اینکه بهترین بخش از نگاه بیماران، بخش آنکولوژی و درصد رضایتمندی بیماران از بیمارستان، ۸۸.۸۹ درصد بوده است.
بیمارستان فوق تخصصی صنعت نفت تهران در سال 1334 تاسیس شده و در حال حاضر دارای 260 تخت بستری به صورت دایر و 331 تخت بستری به 2صورت مصوب است.
این بیمارستان با داشتن بخش های زنان و زایمان، فیزیوتراپی، پاتولوژی، دی کلینیک، آندوسکوپی، بخش های تخصصی قلب، اتاق عمل جنرال و قلب، توانبخشی، رادیولوژی، آنکولوژی، جراحی، مراقبت های ویژه، اعصاب و روان زنان و مردان، تله مدیسن، سونوگرافی، آزمایشگاه، اطفال، داخلی، پرستاری در منزل، کلینیک تخصصی دندانپزشکی، داروخانه، کلینیک های تخصصی و فوق تخصصی، دیالیز و پزشکی هسته ای از جمله بیمارستان های فوق تخصصی مجهز به شمار می رود.
نکته حائز اهمیت اینکه بیمارستان فوق تخصصی صنعت نفت تهران هر ساله از سوی کارشناسان دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی و وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشکی از تمامی جهات مورد ارزشیابی قرار می گیرد که با کوشش مدیریت و همکاران شاغل این مرکز هر ساله موفق به کسب ارزشیابی درجه یک از سوی وزارت مذکور شده
است.
نگاهی تاریخی به بافت شهری آبادان در دهه های ابتدایی تبدیل شدن به یک شهر نفتی
مشعل: آبادان در دهه های ابتدایی پیدایش نفت، جزو مهم ترین شهرهای نفتی بود؛ شهری که در پی حضور خارجی ها، آخرین امکانات روز دنیا در آن وجود داشت؛ اما نه برای همه مردم شهر! شهر آبادان تقسیم بندی چند تکه و بالانشین و پایین نشین داشت و بخش عمده شهر که غیرشرکت نفتی بود، محله هایی زاغه نشین بودند. شهر آبادان، هم یک بخش با معماری و شهرسازی پیشرفته داشت که به بریم و بوارده معروف بود و هم چادر آباد، حصیر آباد و کاغذ آباد داشت که به شکلی خودرو شکل گرفته بودند. در نگاه مو شکافانه به سیر تحول گسترش بافت شهری آبادان، عمده تغییرات کالبدی در بافت قدیم آبادان رقم خورد.
در اولین مرحله از مداخلات کالبدی در بافت قدیم آبادان، حصار شهر به همراه بافت فرسوده آن تخریب شد. در عکس هوایی سال ۱۳۳۰، خیابان احمدآباد در جنوب رودخانه بهمنشیر قرار گرفته است. خیابان امام خمینی(ره) و امیرکبیر، از بناهای قدیمی باقیمانده شهر هستند و مناطق غیرشرکت نفتی، برعکس دیگر مناطق آبادان، از ابتدایی ترین تأسیسات اقتصادی و اجتماعی محروم بودند. در این تقسیم بندی، گونه مسکونی با شیوه الگوی توزیع گوناگون و بیشتر بدون هویت تاریخی بودند که شامل ساختمان های یک تا 2 طبقه می شدند. آنچه جالب است، اینکه توجه چندانی به این مناطق نمی شد، درحالی که بسیاری از کارکنان شرکت نفت به علت کمبود مسکن، در این مناطق زندگی می کردند.
بنابراین می توان گفت که بخش های زیادی از مناطق غیرشرکتی شهر آبادان، رشد خودرو و بدون برنامه داشته است. معماری بومی بافت محله های مسکونی، تجاری و غیر رسمی، کپرها و زاغه ها و محله هایی به وجود آوردند که به مرکز انواع ناهنجاری های اجتماعی تبدیل می شد.
هر قدر فضای شهری رسمی (بخش شرکتی) بر پایه اصول منظم شهرسازی و طراحی و سلسله مراتب اجتماعی بود، فضای شهری خودرو و غیررسمی (مناطق غیرشرکتی) آبادان بی نظم، مغشوش و قابل تأمل به چشم می آمد. از دیدگاه شرکت نفت، این فضاهای غیررسمی مخل نظم و مزاحم زندگی شهری بودند.
در ابتدای تأسیس پالایشگاه آبادان، به دلیل کمبود مسکن شرکت نفت، بسیاری از کارگران در محلی به نام «چادرآباد» و در چادرهایی که برپا شده بود، زندگی می کردند. زندگی در آن چادرها در هوای گرم تابستان بسیار طاقت فرسا بود. آن منطقه و چادرها از حداقل امکانات زندگی بی بهره بودند . آب آشامیدنی و سیستم دفع آب های سطحی و فاضلاب شهری وجود نداشت. کودکان در میان خاک و گل در حال رفت وآمد بودند؛ در حالی که کارمندان خارجی شرکت نفت در بریم و بوارده در خانه هایی کاملا ویلایی به سبک معماری ایرانی زندگی می کردند.
بتدریج و با پیشرفت ساخت وساز در شهر، منطقه حصیرآباد در آبادان شکل گرفت. حصیرآباد، بیغوله ها یا زاغه های تنگ و تاریکی بودند که کارگران برای رهایی از گرمای سوزاننده داخل چادرها ساخته بودند. برخی کارگران شرکت نفت و نیز تعدادی از مهاجران تازه وارد جویای کار، زمستان های سرد و تابستان های گرم را در آنجا به سر می بردند. حصیرآباد هم محله ای بدون برنامه ریزی و کنترل بود و مردم رنج دیده به خاطر خانه های قفس مانند، حمام ها و مستراح های اشتراکی تابستان های دوزخ مانندی را برای یافتن تکه ای یخ سپری می کردند.
این محله را به دلیل آلونک هایی که با کاغذ و مقوا ایجاد شده بود، کاغذآباد می خواندند. روبه روی چادرآباد، منطقه ای آلوده وجود داشت که وضعیت آن، بسیار اسفبارتر و از چادرآباد بود. یکی از مشکلات عمده این محله، آتش سوزی بود؛ چرا که ساکنان آن داخل کارتن ها زندگی می کردند. ویژگی دیگر این محله با سایر محله های فقیرنشین این بود که بیشتر افراد مجرد در آنجا ساکن بودند.
احمدآباد از محله های قدیمی آبادان است که جامعه متوسط شهری در آن سکونت داشتند. این محله با الگوی توزیع شطرنجی منظم، با تراکم متوسط و با ارزش تاریخی شکل گرفته بود که سابقه شکل گیری آن، همزمان با پالایشگاه و با کمک شرکت نفت بوده است. در خصوص شکل گیری این محله، روایت های متعددی وجود دارد. طبق یکی از روایت ها، معمار هندی به نام احمد این منطقه را بر اساس طرح شطرنجی طراحی کرد و شکل داد. طبق دومین روایت، شخصی ایرانی به نام احمد بهبهانی، اقدام به خریداری زمین و ساخت و ساز مسکن در آن محل کرد. این محله در قلب شهر آبادان قرار دارد.
بافت احمدآباد کاملا شطرنجی است. خیابان «لین یک» (لاین یک)، بازار و خیابان ۱۵ آن کاملاً مرفه نشین بود و در بقیه خیابان ها و کوچه ها افرادی از طبقات متوسط و پایین غیر شرکتی ساکن بودند. در وسط برخی از لین ها جوی های پهنی وجود داشت که روباز بود و فاضلاب خانه ها در آنها می ریخت و در نهایت به شط هدایت می شد. در برخی از کوچه های احمدآباد، بازارهای کاملا غیررسمی وجود داشت که در آن محصولات و کالاهای قانونی و غیر قانونی معامله می شد. احمدآباد، منطقه ای کاملا پرجمعیت بود و اقوام مختلفی در آن زندگی می کردند که ۶۰ درصد آنها، در استخدام شرکت نفت بودند.
دومین مرحله تغییر و تحولات شهر از سال ۱۳۳۰ تا ۱۳۴۰ قابل بررسی است. با مقایسه عکس های هوایی سال های ۱۳۳۰ و ۱۳۴۰ می توان به تغییر و تحولات انجام شده در بافت قدیم و پیرامون آن پی برد. تا سال ۱۳۴۰ شهر آبادان در سمت جنوب شرقی رشد کرده و در قسمت های جنوب غربی رشد قابل ملاحظه ای داشته است. تنها اقدام قابل توجه در بافت قدیم آبادان تا سال ۱۳۴۰، احداث خیابان «دبستان» بود که بافت را به2 قسمت شرقی و غربی تقسیم کرد و ارتباط سواره بین شمال و جنوب بافت را برقرار ساخت. تا سال ۱۳۴۰ مراکز آموزشی متعددی همانند مدرسه روبه روی بازار مرکزی کشتیرانی در محدوده بافت قدیم (در قسمت شمال خیابان دبستان)، اداره هایی مثل شهربانی، بانک ملی و دبستان در حد فاصل خیابان دبستان، خیابان امیری و کریم خان زند احداث شد.
با مقایسه عکس های هوایی سال های ۱۳۴۰، ۱۳۵۰، ۱۳۵۳، ۱۳۵۷ و برداشت ها و اطلاعات محلی مشخص شد که در محدوده زمانی ۱۳۴۰ تا ۱۳۵۰ تغییر و تحولات قابل توجهی در بافت قدیم اتفاق افتاده است. بازار میوه فروش ها، ماهی فروش ها، بازار صفا و سایر مناطق تجاری همجوار آن در این محدوده زمانی، شکل امروزی خود را پیدا کرد. ساخت و سازهای جدید صورت گرفت و مظاهر شهرسازی جدید مثل هتل، مسافرخانه، بانک، پاساژ، مغازه، بوتیک و... احداث شد. در نواحی جنوب بافت قدیم نیز بتدریج ساختمان ها و تأسیسات جدید ساخته شد و نواحی مسکونی جدید شکل در همین محدوده زمانی اداره ها به استقرار در نواحی نوساز گرایش یافتند.
در همین محدوده زمانی، یکی از شدیدترین ضربه ها بر پیکر بافت شهری فرود آمد. در سال ۱۳۴۰، در پی تصمیم مسئولان مبنی بر ایجاد کشتیرانی در حاشیه غربی مرز ایران و عراق، قسمت هایی از بافت قدیم آبادان که نواحی مسکونی و بازار ساحلی کپرنشینی را نیز شامل می شد، تخریب شد. در پی انجام این عملیات تخریب، بخش حاشیه ساحل اروند به طور کامل از بین رفت. طول محوطه تخریب شده ۸۰۰ متر و عرض آن ۶۰ متر بود که بعدها به اسکله ۱ تا ۹ برای تجارت بین المللی تبدیل شد. این زمین ها را پالایشگاه قبلا از شیخ خزعل خریداری کرده بود.
مرحله سوم تغییر و تحولات بافت قدیم آبادان در محدوده زمانی ۱۳۵۶ تا ۱۳۶۳ اتفاق افتاد. در این سال ها نوسازی حاشیه خیابان های واقع در محدوده بافت ادامه یافت. با جدا شدن حاشیه مرکزی بافت از سوی اداره بندر و تبدیل قسمتی از بازار قدیم (آهنگران) پارچه فروشان به خیابان، روند تخریب این بخش از بافت به علت بی توجهی به بافت منطقه شدت بیشتری پیدا کرد و قطعات مخروبه و بایر، به پهنه عریضی در جوار خیابان اداره بندر تبدیل شد. این تغییرات در بهترین حالت تنها هدف ترافیکی را مد نظر داشته و بدون در نظر گرفتن فرهنگ و اقلیم منطقه گذرهای فعال و سرزنده ای را ایجاد نکرد.
از سوی دیگر، وقوع جنگ تحمیلی و هجوم دشمنان بعثی عراق عامل مهمی در تخریب ساختمان ها و بافت قدیم بود؛ اگرچه ویلایی بودن و بافت پراکنده در بعضی نقاط مانند بافت بریم و بوارده، موجب شد خسارت های کمتری به این بافت ها وارد شود؛ زیرا خمپاره ها عموماً به قسمت باغ و زمین چمن کاری شده برخورد می کرد.بیشتر مناطق جنگ زده از محدوده محله های غیر شرکتی نفت بود که از سوی ساکنان به مرور زمان شکل گرفته بود.
در این مناطق بجز احمد آباد، «کفیشه» آبادتر بود که در مراحل اولیه شکل گیری، بیشتر ساکنان آن در استخدام شرکت نفت بودند.
این منطقه پس از اجرای پروژه های بزرگ از قبیل خانه سازی شرکت نفت از بافت خودرو تخلیه شدند و دیگر شرکت نفت کنترلی بر این مناطق نداشت.
به همین دلیل در نوع ساخت و ساز آن تضاد آشکاری وجود دارد. بقیه مناطق غیرشرکتی در آبادان کم و بیش شبیه به همین محله های خودرو بودند. تمام محله ها فاقد سیستم فاضلاب بودند و لوله کشی آب شرب در منازل نبود؛ اما سر هر کوچه یک لوله آب آشامیدنی بود که به آن لوله فشاری یا (بمبو) می گفتند.
برگرفته از کتاب «تاثیر صنعت نفت بر الگوی معماری مناطق نفتی » نوشته ایمان اسپرغم
مهدی صاحبی، کارگردان فیلم «قهرمان جندی شاپور» با اشاره به اینکه فیلم درباره شهید مجید بقایی است، درباره انتخاب مرتضی امینی تبار برای این نقش صحبت کرد.
او توضیح داد: این فیلم درباره زندگی شهید مجید بقایی است. وی شخصیتی چندوجهی در حوزه پزشکی، خطاطی، نقاشی و فوتبال بوده که وقتی به جبهه می آید، به دلیل هوش بالایی که داشته، بعد از یک سال و نیم، فرمانده قوای یکم می شود.
این کارگردان تاکید کرد: در فیلم «قهرمان جندی شاپور» بازه زمانی سال های ۵۹ تا فروردین ۶۱ زندگی شهید به تصویر درآمده که مرتضی امینی تبار، بازیگر سریال شبکه نمایش خانگی «زخم کاری» نقش شهید بقایی را بازی کرده است.همچنین نسرین نکیسا، محمد صدیقی مهر، نرگس موسوی و زهره نعیمی، از بازیگران جدیدی هستند که طی یک ماه گذشته به فیلم اضافه شده اند. نادر سلیمانی، الهام نامی، نوید لایقی مقدم، یوسف تیموری، نهال دشتی و محمد رشنو از دیگر بازیگران اصلی این فیلم به شمار می روند.
«شکلات ششم» با ورود به یک پرونده پنهان امنیتی، آخرین روزهای تولید را می گذراند.
فیلم سینمایی «شکلات ششم» به تهیه کنندگی سیدروح الله حسینی و کارگردانی مهدی میرغیاثی، آخرین روزهای پس از تولید را می گذراند. بُن مایه این فیلم برآمده از چند پرونده واقعی مرتبط با زندگی چریک های قبل از انقلاب اسلامی است. علیرام نورایی و محمدرضا داودنژاد، بازیگران اصلی فیلم سینمایی «شکلات ششم» هستند که طبق گفته روابط عمومی این پروژه، قرار است گریم ها تداعی کننده خسرو گلسرخی و امیرحسین فطانت، 2 نویسنده چپ گرای قبل از انقلاب باشد. تدوین همزمان این فیلم از سوی موحد شادرو انجام می شود تا برای رونمایی در جشنواره فیلم فجر چهل و سوم آماده شود. نیلوفر شهیدی، علیرضا مهران و زینب رفیعی، دیگر بازیگران «شکلات ششم» هستند. روح الله حسینی، تهیه کننده این فیلم، پیش از این سابقه تولید آثاری مانند «هستی» و «سرود پرواز» را در کارنامه خود داشته است. فیلمنامه «شکلات ششم» بر مبنای برخی اسناد فاش شده از فعالیت های چریکی نوشته شده و روایت آن برخلاف آثار مرسوم، به جای نگاه بیرونی، در درون سازمان و با شکل گیری تعارضات داخلی فعالان چریکی می گذرد.
نسخه نهایی فیلم سینمایی «خاتی» تحویل دبیرخانه چهل و سومین جشنواره فیلم فجر شد.
نسخه نهایی فیلم سینمایی «خاتی» به کارگردانی فریدون نجفی، نویسندگی احمد رفیع زاده و تهیه کنندگی محمد کمالی پور آماده و به دبیرخانه چهل وسومین جشنواره فیلم فجر تحویل داده شد. سارا بهرامی، آناهیتا افشار، سعید آقاخانی، فرید سجادی حسینی، علی عامل هاشمی، کاظم نوربخش، آرمیتا مرادی، شادی خلیلی، داود باقری، کامران کاظمی، میلاد آرمند، سحر خطیبی، علیرضا حیاتی و بازیگران خردسال اشکان اردستانی، ارغوان عزیزی و دنیز بیک محمدی گروه بازیگران «خاتی» را تشکیل می دهند. در خلاصه داستان «خاتی» آمده است: تراژدی وقتی آغاز می شود که محکوم به رفتن می شوی، آن هم وقتی همچون تنهاترین درخت جنگل بلوط، ریشه در خاک دوانده ای ...
اکران آنلاین مستند «ضدقهرمان» به کارگردانی عارف افشار آغاز شد.
مستند «ضدقهرمان» به تهیه کنندگی و کارگردانی عارف افشار به اکران آنلاین رسید. این مستند با روایتی صریح از زندگی صادق خلخالی در بخش مسابقه ملی و بخش آوینی هجدهمین جشنواره بین المللی فیلم مستند «سینماحقیقت» حضور داشت و نامزد دریافت جایزه بهترین فیلم شد. «ضدقهرمان» که به طور خاص به تصمیمات صادق خلخالی در دوران تصدی خود می پردازد، محصول سازمان هنری رسانه ای اوج است.
نسخه نهایی فیلم «سالن چهار» به کارگردانی حسین ترک جوش و تهیه کنندگی روح الله حجازی، برای حضور در جشنواره فیلم فجر هفته پیش تحویل دبیرخانه این جشنواره شد.
«نسخه چهار»، نخستین ساخته حسین ترک جوش است که با تهیه کنندگی و مشاور کارگردانی روح الله حجازی تولید شده است. در این فیلم که متقاضی حضور در جشنواره فجر است، میلاد کی مرام، محسن قصابیان، سارا رسول زاده، ساغر قناعت، علی مردانه و سیدعلی صالحی بازی کرده اند. مهراوه شریفی نیا و تینو صالحی نیز حضوری افتخاری در فیلم دارند. سایه بزرگ نیا، سینا جعفری، لادن ژافه وند، عباس خداوردیان، حاتم میرزایی، سعید نقی لو، محمدامین رسول، حمید قریشی، رضا فیض بخش، سامان قلخانی، غزل حیدرتامینی، سامان پورقربان، ملورین پورقربان، امین دوست محمدی، زهیر جعفری و عادل صاحبی نیز از دیگر بازیگران این محسوب می شوند.
در خلاصه داستان این فیلم که در ژانر درام معمایی تولید شده، آمده است: «یه جایی از زندگیم وایسادم که دیگه حال خودم برام مهم نیست... »
فیلم سینمایی «شمال از جنوب غربی» به کارگردانی حمید زرگرنژاد و با بازی مصطفی زمانی، بهناز جعفری و امیر آقایی برای حضور در جشنواره چهل وسوم فیلم فجر آماده می شود. فیلم سینمایی «شمال از جنوب غربی» به کارگردانی حمید زرگرنژاد و تهیه کنندگی مهدی مددکار، جدیدترین محصول انجمن سینمای انقلاب و دفاع مقدس بنیاد فرهنگی روایت فتح است که با فضایی اکشن و سیاسی، نوید اثری متفاوت را می دهد. این فیلم که شباهت نام آن به شاهکار کلاسیک «شمال از شمال غربی» آلفرد هیچکاک جلب توجه می کند، پنجمین تجربه کارگردانی زرگرنژاد و پس از فیلم سینمایی «شماره ١٠» محسوب می شود. آهنگسازی این فیلم برعهده حبیب خزائی فر، آهنگساز سینمای ایران است. «شمال از جنوب غربی» با محوریت یک داستان جنگی - سیاسی، گامی جدید در تلفیق ژانر های اکشن و روایت تاریخی در سینمای ایران به شمار می رود که می تواند یکی از آثار مورد بحث سال باشد.
فیلم سینمایی «عطرآلود» به کارگردانی هادی مقدم دوست به اکران آنلاین رسید. اکران آنلاین فیلم سینمایی «عطرآلود» به کارگردانی هادی مقدم دوست، نویسندگی حسین حسنی و تهیه کنندگی یوسف منصوری، پس از اکران در سینماهای سراسر کشور، از ساعت ۱۱ روز چهارشنبه ۱۲ دی در پلتفرم های «سینماهمراه» و «هاشور» قرار گرفته است. این فیلم سینمایی که نیمه خرداد ۱۴۰۳ با شعار«عشق، هر لحظه عطر خودشو داره» درسینماهای سراسر کشور اکران شده بود، با بازنمایی دنیای درونی یک زوج عاشق، از معجزه عطر و خاطره در جریان زندگی می گوید. مصطفی زمانی، هدی زین العابدین، کوروش تهامی، همایون ارشادی، حسام محمودی، سودابه بیضایی و شهروز ابراهیمی در این فیلم سینمایی ایفای نقش کرده اند.
مهران مدیری و الناز شاکردوست، بزودی به عنوان اولین بازیگران فیلم سینمایی «کج پیله» جلوی دوربین می روند.
فیلمنامه «کج پیله» به تهیه کنندگی و کارگردانی هاتف علیمردانی، مدتی قبل پروانه ساخت گرفت و با پیوستن مهران مدیری والناز شاکردوست به گروه بازیگران، وارد مرحله پیش تولید شد. فیلمبرداری این فیلم سینمایی، اوایل بهمن در تهران آغاز می شود و سایر بازیگران این پروژه نیز بزودی معرفی خواهند شد.«کج پیله» دهمین فیلم سینمایی هاتف علیمردانی پس از فیلم های «به خاطر پونه»، «مردن به وقت شهریور»، «کوچه بی نام»، «هفت ماهگی»، «آباجان»، «ستاره بازی» و ... است که فیلمنامه آن را هم خودش به نگارش در آورده است.
پیشنهاد هفته
این روزها با اینکه گیشه سینمای ایران به تسخیر سینمای کمدی درآمده و با استقبال مخاطبان برای خندیدن و فراموش کردن مشکلات روزمره هم مواجه شده است؛ اما از آنجا که سینمای اجتماعی نیز نباید فراموش شود، به سینما دوستان پیشنهاد می کنیم این هفته به دیدن فیلم سینمایی «علت مرگ نامعلوم» بروند.
فیلم سینمایی «علت مرگ نامعلوم» به کارگردانی علی زرنگار و تهیه کنندگی مجید برزگر، یکی از همین فیلم های متفاوت اجتماعی است که می توانید لذت سینما رفتن را با دیدن آن دوچندان کنید. این فیلم یک اثر جاده ای است که سرگذشت هفت مسافر را به تصویر می کشد؛ مسافرانی که زندگی شان در پایان یک سفر طولانی، با مرگ یکی از همراهان تغییر می کند. در خلاصه داستان این اثر سینمایی آمده است: «هفت مسافر پیش از طلوع آفتاب، شهداد را به مقصد کرمان ترک می کنند. میان راه اتفاقی آنها را از رفتن بازمی دارد. بانیپال شومون، علیرضا ثانی فر، ندا جبرئیلی، علی محمد رادمنش، زکیه بهبهانی، رضا عموزاد، سهیل باوی، سعید رضایی کیا، میلاد مرادی، احمد دهقان رحیمی، منصور غنی جاهد و اشکان عاشوری در این فیلم به ایفای نقش پرداخته اند.
درباره این فیلم نقدهای بسیاری نوشته شده که در یکی از آنها می خوانید:
«یک فیلم جاده ای خوش ساخت که به عنوان اولین تجربه کارگردانی یک فیلمنامه نویس، واجد قوام و پختگی است و البته می توانست خوش ریتم تر هم باشد. فیلم بر محور درامی جهان شمول به شکل خطی در ضرب الاجلی یکروزه پیش می رود؛ هم کاراکترهایش را موجز معرفی می کند و هم نیاز دراماتیک پنهان آنها را تا لحظه غافلگیری، با ظرافت می پروراند.
در نهایت یک فینال تاثیرگذار و هوشمندانه، نقطه پایان را در بهترین لحظه می گذارد تا جهان فیلم بسط یافته و فراتر از آن ون اسقاطی، جاده خاکی، اتمسفر بدوی و هشت کاراکتر غبارآلود ته خطی، مخاطب را با داشته ها و نداشته هایش به هم ذات پنداری وادارد، حتی با چشم های نگران مادر و فرزند بلوچ که به وسعت دلشوره های ازلی- ابدی آنان که گمشده ای دارند، به قلبمان نیشتر می زند… گمشدگان بی بازگشت دیروز و امروز و فردا!»
تمرین های بدنسازی کنترل شده و اصولی، هیچ خطری برای صفحات رشد و افزایش قد ندارند، با این حال، اجرای تمرینهای بدنسازی با فرم نادرست و رعایت نکردن اصول حرکات، می تواند فشار زیادی به ستون فقرات و مفاصل وارد کند و صفحات رشد را تحت تاثیر قرار دهد.
این باور که ممکن است بدنسازی، باعث کاهش قد یا کاهش رشد شود، معمولا بین نوجوان ها و افراد مختلف نگرانی هایی را ایجاد می کند؛ اما به طور قطع می توان گفت که تحقیقات و شواهد علمی معتبر، از این ایده حمایت نمی کند؛ زیرا طبق تحقیقات علمی بسیار، می توان گفت که بدنسازی تا زمانی که اصولی و زیر نظر متخصصان ورزشی انجام شود، نه تنها تاثیر منفی بر رشد قد ندارد؛ بلکه با داشتن فواید مختلف می تواند باعث بهبود سلامت، افزایش قدرت بدنی، تناسب اندام و در آخر طول قد شود.
برای اینکه بتوان رابطه بین رشد قد و بدنسازی را بررسی کرد، بهتراست ابتدا چگونگی رشد قد را بررسی کنیم. قد انسان تا حد زیادی از طریق ژنتیک تعیین می شود و با درصد کمتر، عواملی چون تغذیه، عادت روزانه و سلامت می تواند در رشد قد تاثیرگذار باشد. باید بدانیم که افزایش قد، تنها در دوران کودکی و نوجوانی و تا پایان دوره بلوغ اتفاق می افتد. در این دوره، صفحات رشد (قسمت های غضروفی که در انتهای استخوان های بلند قرار دارند) باعث افزایش طول استخوان ها می شوند. صفحه رشد، تحت تأثیر هورمون هایی مانند هورمون رشد و... قرار دارد که سلول ها را تحریک کرده و به رشد قدی کودک کمک می کند. در بزرگسالی، صفحات رشد بسته می شوند و رشد قد دیگر ادامه پیدا نمی کند. افرادی که نگران تاثیر منفی تمرین با وزنه بر رشد قد هستند، این باور غلط را دارند که بدنسازی می تواند به بسته شدن صفحات رشد زودتر از حالت نرمال منجر و به طور کلی باعث کاهش رشد قد شود.
با این حال، بیشتر تحقیقات نشان می دهد که تمرینهای بدنسازی کنترل شده و اصولی، هیچ خطری برای صفحات رشد یا کاهش رشد قد ندارند؛ بلکه اگر تمرین اصولی با وزنه را در برنامه خود داشته باشید، به جای تاثیر منفی بر صفحات رشد، عضلات بدرستی تحت تنش و فشار قرار می گیرند و تاثیر مثبتی بر استخوان ها و مفاصل می گذارند.
نگرانی های بدنسازی و افزایش قد
امید صالحیان، فیزیولوژیست ورزشی معتقداست: این ایده که بدنسازی می تواند قد را بسوزاند یا رشد آن را محدود کند، احتمالا به چند دلیل در ذهن مردم شکل گرفته است. باورهای فرهنگی می تواند یکی از این عوامل باشد. در دوره ای، تمرین با وزنه برای نوجوانان قبل از پایان بلوغ بشدت رد می شد و این باور وجود داشت که فعالیت بدنی مثل وزنه های سنگین می تواند رشد را متوقف کند؛ البته این ایده بیشتر بر اساس شنیده ها بین افراد منتقل می شد، در حالی که هیچ منبع علمی برای اثبات آن وجود نداشت. امروزه با اطمینان می توان گفت که بدنسازی بر رشد قد تاثیر نمی گذارد، اما آنچه مسلم است، اینکه معمولا این ورزش به دلیل ساختار و استانداردهایی که دارد، افرادی را که به طور طبیعی قد کمی کوتاه و بدنی عضلانی دارند، به خود جذب می کند.
چه حرکات اشتباهی باعث کوتاهی قد می شود؟
انجام تمرین بدنسازی با فرم نادرست و رعایت نکردن اصول حرکات، می تواند فشار زیادی به ستون فقرات و مفاصل وارد کند و صفحات رشد را تحت تاثیر قرار دهد. همچنین استفاده از وزنه های بسیار سنگین و نامتناسب با توان عضلات هم فشار زیادی را به ستون فقرات وارد می کند و به صفحات رشد آسیب می زند. در ورزش های دیگری مثل فوتبال و بسکتبال هم احتمال آسیب های شدید به دلیل برخورد، ایجاد شکستگی یا ضرب دیدگی وجود دارد که می تواند تاثیر منفی بر رشد قد بگذارد. تحقیقات متعددی در سراسر دنیا روی این موضوع انجام شده و تاثیر تمرین مقاومتی (بدنسازی) و قد را بررسی کرده است. این تحقیقات نشان می دهد، بدنسازی هیچ گونه تاثیرمنفی بر صفحات رشد و میزان رشد قد ندارد و اگر با رعایت نکات اصولی و صحیح انجام شود، برای کودکان و نوجوانان بدون عوارض و خطراست. همچنین توصیه می شود تمرینهای بدنسازی را با هدف تناسب اندام، سلامت، افزایش تراکم استخوان، کاهش آسیب، تقویت مفاصل و بهبود تعادل در برنامه روزانه زندگی خود داشته باشند.
نکاتی برای انجام تمرین های بدنسازی اصولی
- تمرین کردن زیر نظر یک مربی و متخصص ورزشی
- آشنایی کامل با اجرای صحیح حرکات و انجام درست و اصولی تمرین
- تمرکز بر اجرای صحیح حرکات و یادگیری مهارت و تقویت تکنیک تمرین
- تمرکز بر افزایش قدرت و تمرین دادن کل عضلات بدن
- تمرکز بر پیشرفت تدریجی
- داشتن استراحت و ریکاوری مناسب و کافی بین جلسات تمرینی
- اجرای تمرینهای قدرتی و هوازی و بهره مندی از مزایای هر دو
اعتراض نماینده آبادان به فدراسیون فوتبال و کمیته داوران
نماینده مردم آبادان در مجلس شورای اسلامی گفت: هیچ داوری حق ندارد با قضاوت اشتباه، حقی را از تیم صنعت نفت آبادان ضایع کند و کمیته داوران ورود جدی به این موضوع داشته باشد. سید محمد مولوی نماینده مردم آبادان در مجلس شورای اسلامی گفت: امسال صنعت نفت، شرایط لازم را برای بازگشت به لیگ برتر دارد و تلاش کادر فنی و همه عوامل تیم نیز در همین زمینه است. متاسفانه در نیم فصل اول لیگ دسته یک، شاهد یکسری اشتباهات داوری، آن هم در دیدارهای حساس نفت آبادان بودیم که باعث از دست رفتن امتیازات مهمی شد. چرا باید به رغم تمام تلاش های فراوان، تیم با اشتباهات داوری مواجه شود؟ این نماینده مجلس، با اشاره به رقابت فشرده در بالای جدول لیگ یک تاکید کرد: ممکن است یک اشتباه، رویای یک شهر را از بین ببرد، به همین منظور از فدراسیون و کمیته داوران می خواهیم این موضوع را بخوبی درک کرده و نظارت دقیقی بر مسابقات داشته باشند. امیدواریم کمیته داوران سازمان لیگ در نیم فصل دوم نظارت بیشتری بر مسابقات داشته باشند تا نتایج در زمین فوتبال رقم بخورد. مولوی با بیان اینکه به گواه کارشناسان داوری، تیم صنعت نفت آبادان در 2 بازی آخر خود اسیر تصمیمها و قضاوت اشتباه داوران شد، ادامه داد: در لیگی که تیم ها برای صعود، رقابت فشرده و تنگاتنگی دارند، شاید یک گل هم تاثیرگذار باشد و حالا که این امتیازها از سوی قضاوت اشتباه داوران، از صنعت نفت گرفته شده، چه کسی پاسخگوی مردم مظلوم آبادان و هواداران پرشمار این تیم است؟
هفته دهم لیگ برتر بسکتبال زنان با صدرنشینی تیم پالایش نفت آبادان به پایان رسید.
هفته دهم لیگ برتر بسکتبال زنان با برگزاری چهار دیدار و برتری تیم های گاز تهران، گروه بهمن، آکادمی سحر و پالایش نفت آبادان پیگیری شد. شاگردان آزاده زمانپور در پالایش نفت آبادان مقابل فرآور شریف سبز قرار گرفتند و با پیروزی ۶۹ بر ۴۴ به صدر جدول رده بندی صعود کردند. تیم های آکادمی سحر و داتیس یزد هم دیگر مسابقه این هفته را برگزار کردند که آکادمی سحر توانست ۶۹ بر ۵۶ به برتری برسد. درحال حاضر سه تیم پالایش نفت آبادان، آکادمی سحر و گروه بهمن ۱۹ امتیازی هستند و با در نظر گرفتن برد و باخت دربازی های رودررو به ترتیب در رتبه اول تا سوم جدول رده بندی قرار دارند. همچنین تیم بسکتبال گاز تهران موفق شد با نتیجه 76 بر 67 تیم پاس را شکست دهد.
نتایج هفته دهم لیگ برتر بسکتبال زنان به شرح زیر است:
پالایش نفت آبادان ۶۹ - ۴۴ فرآور شریف سبز
آکادمی سحر ۶۹ - ۵۶ داتیس یزد
گروه بهمن ۷۱ - ۵۶ فولاد هرمزگان
گاز تهران ۷۶ - ۶۷ پاس
در حساس ترین بازی هفته شانزدهم لیگ برتر بسکتبال مردان ایران، تیم نفت آبادان مقابل شهرداری گرگان به پیروزی دست یافت.
در ادامه بازی های هفته شانزدهم لیگ برتر بسکتبال مردان ایران، تیم نفت آبادان موفق شد در حساس ترین دیدار این هفته با نتیجه ۷۹ بر ۷۰ مقابل شهرداری گرگان به پیروزی دست یابد تا در رده سوم جدول لیگ برتر بسکتبال مردان باقی بماند. نفت با در اختیار داشتن ستارگانی چون حامد حدادی، سعید داورپناه، آرن داودی و امیر صدیقی و همچنین برخورداری از امتیاز میزبانی، به دنبال این بود که با پیروزی در این بازی، رتبه سوم خود را حفظ کند که موفق به انجام این کار شد. در پایان این دیدار، سعید داورپناه با کسب ۱۸ امتیاز، پنج ریباند و شش پاس گل، ستاره تیم نفت آبادان بود.
سرپرست تیم بسکتبال شرکت ملی گاز ایران از آینده درخشان این تیم می گوید
مشعل: تیم بسکتبال مردان شرکت ملی گاز ایران نزدیک به سه سال است که شکل گرفته و در این مدت بعد از موفقیت هایی که در لیگ دسته 2 بسکتبال مردان به دست آورده بود، به لیگ دسته یک راه پیدا کرد. این تیم درحال حاضر مسابقات خود را پشت سر می گذارد تا بتواند با کسب مقام در لیگ دسته یک و دریافت مجوزهای لازم از سوی وزارت نفت، در لیگ برتر بسکتبال مردان حضور یابد.با ارمیا قاسم زاده، دبیر هیأت بسکتبال شرکت ملی گاز ایران و سرپرست این تیم درباره آینده بسکتبال شرکت ملی گاز گفت وگویی داشتیم که در ادامه می آید.
پیش ازهر چیز باید بگویم که بسکتبال، یکی از پرطرفدارترین رشته های ورزشی در کشور به شمار می رود. این در حالی است که شرکت ملی گاز ایران تاکنون هیچ تیم بسکتبالی در بخش آقایان نداشته است. اواخر سال 1401 برای شکل گیری تیم بسکتبال شرکت ملی گاز ایران و دریافت مجوز اقدام کردیم و درسال 1402 با حضور محمد عسکری، رئیس امور ورزش و تربیت بدنی این شرکت موفق شدیم مجوزهای لازم برای تشکیل تیم و شرکت در مسابقات حرفه ای بسکتبال آقایان را دریافت کنیم.
سال گذشته برای اولین بار در لیگ دسته 2 بسکتبال آقایان و با حضور 20 بازیکن شرکت کردیم که 50 درصد این بازیکنان، همگی فرزندان کارکنان صنعت نفت ایران و 50 درصد دیگر نیز بازیکنان خارج از مجموعه بودند. این مسابقات نزدیک به پنج ماه طول کشید و موفق شدیم تا از میان 45 تیم، مقام پنجم را کسب کنیم. با توجه به موفقیت هایی که در این لیگ کسب کردیم و با همکاری فدراسیون و امور ورزش شرکت ملی گاز ایران ، موفق شدیم در سال جاری برای حضور در لیگ دسته یک مجوزهای لازم را کسب کنیم. امسال هم با 23 بازیکن برای حضور در لیگ دسته یک قرارداد بستیم که 50 درصد آنها فرزندان کارکنان و 50 درصد بازیکن های دیگر بودند. درحال حاضر نیز مسابقات لیگ دسته یک درحال برگزاری است و نزدیک به 10 بازی را پشت سر گذاشته ایم. در صورتی که بتوانیم در این لیگ مقام به دست آوریم و اگر برای حضور این تیم در لیگ برتر تصمیم گیری شود، می توانیم از سال آینده در لیگ برتر بسکتبال آقایان حضور داشته باشیم.
قبل از اینکه مسابقات لیگ دسته 2 بسکتبال آقایان آغاز شود، سامانه ای را طراحی کردم تا بتوانم افراد علاقه مند به بسکتبال را در سطح وزارت نفت(شرکت ملی گاز، پتروشیمی و شرکت ملی نفت و البته شرکت های تابعه) شناسایی کنیم. از طرف دیگر با توجه به اینکه آکادمی رشته بسکتبال در وزارت نفت از سوی شرکت ملی گاز ایران اداره می شود، موفق شدیم افراد مستعد برای حضور در چنین رشته ای را شناسایی و تیم مورد نظر را برای حضور در مسابقات آماده کنیم. در کنار آن، با مدیران ورزش شرکت های مختلف نیز در تماس بودیم در صورت شناسایی استعدادهای بسکتبال در رده سنی امید و جوانان، آنها را برای حضور در تیم به ما معرفی کنند.
یکی از مهم ترین اهداف آکادمی بسکتبال این است که بتوانیم تیمی را آماده کنیم که 100 درصد از فرزندان کارکنان را به عنوان بازیکنان اصلی تیم استفاده کنیم؛ البته این راهم بگویم که درتلاشیم مربیانی که برای این رشته انتخاب می شوند نیز از دل کارکنان باشند. به همین منظور، برنامه دیگر آکادمی آموزش نفرات جوان برای مربیگری در حوزه بسکتبال است.
با توجه به اینکه آکادمی بسکتبال توسط ما مدیریت می شود، در نظر داریم تا از سنین پایین روی استعدادهای بسکتبال کار کنیم و آموزش های لازم به آنها داده شود تا بتوانند برای حضور در تیم اصلی آماده شوند. این موضوع به نوعی سرمایه گذاری روی تیم های پایه است و با توجه به آموزش هایی که این افراد در سنین کم و زیر نظر مربی مجرب دریافت می کنند، می توانند در لیگ برتر بازده خوبی برای تیم داشته باشند. هدف اصلی ما در این حوزه همین است؛ اما تا زمانی که به این هدف برسیم، از حضور بازیکنان بیرون از مجموعه برای حضور در مسابقات استفاده می کنیم.
رسیدن به چنین هدفی، به شرایط مختلف بستگی دارد. اینکه ما بتوانیم از نفرات خود ستاره بسازیم، بی شک کار بسیار سختی است که باید با برنامه ریزی مناسب به آن رسید. نکته مهم دیگر این است که در این آکادمی، تنها کارکنان شرکت ملی گاز ایران حضور ندارند و سطح کلان وزارت نفت را پوشش می دهد. به همین دلیل برای گسترش فعالیت های خود، به حمایت مدیران بخش های مختلف نیاز داریم تا بتوانیم نیازهای اصلی برای آموزش افراد مستعد را برآورده کنیم. به هرحال در کنار تصمیم گیری، مواردی مثل سالن مناسب برای تمرین، لباس و تغذیه هم مورد نیاز است که باید با حمایت مدیران شرکت های مختلف تامین شود. در صورت وجود چنین حمایت هایی می توانیم بهترین استعدادها را شناسایی و آموزش دهیم. درحال حاضر نیز شرکت ملی گاز ایران با تمام ظرفیتی که دارد، در این زمینه قدم برداشته و طی همین 2 سال فعالیت توانسته نتیجه های مثبتی به دست آورد، به گونه ای که پیش بینی می شود طی پنج سال آینده بتوانیم بازیکنان بااستعدادی را در رشته بسکتبال آموزش دهیم. رشد این تیم نیازمند دیدگاه مثبت مدیران وزارتخانه و حمایت لازم آنهاست. هم اکنون از50درصد بازیکن فرزند نفتی، تنها 2 نفرشان از فرزندان کارکنان شرکت ملی گاز ایران و بقیه از شرکت های نفت، پتروشیمی و پخش و پالایش هستند.
با توجه به نتایجی که تاکنون تیم در لیگ دسته یک به دست آورده، فکر می کنم اگر 2 بازی دیگر انجام دهیم، تیم به پلی آف راه پیدا می کند. درحال حاضر تیم ما در رده سوم جدول لیگ دسته یک قرار دارد؛ البته باید این را هم یادآور شوم که این تیم، با کمترین هزینه و بودجه نسبت به تیم های حاضر در لیگ دسته یک بسته شده؛ در حالی که تیم هایی مثل نفت گچساران و نفت امیدیه از صنعت نفت، همچنین تیم های خصوصی مانند گل گهر سیرجان نیز در لیگ هستند که بودجه آنها برای حضور در این مسابقات، نزدیک به 10میلیارد تومان است، حتی برخی تیم ها بازیکن خارجی دارند؛ اما تیم شرکت ملی گاز ایران توانسته تا امروز با کمترین هزینه در لیگ دسته یک موفق عمل کند. در واقع بیشترین تکیه ما روی بازیکنان بومی بود تا با کمترین عدد با این بازیکنان قرارداد بسته شود؛ اما با تمام این شرایط، تیم شرکت ملی گاز ایران عملکرد بسیار مناسبی در لیگ دسته یک داشته است.
تیم بسکتبال شرکت ملی گاز ایران برای رسیدن به اهدافی که برای خود ترسیم کرده، به یک سری از حداقل ها نیاز دارد؛ البته نمی خواهم خودمان را با تیم های خارجی مقایسه کنم؛ اما در قیاس با تیم های داخلی نیز نیازمند حداقل هایی هستیم که می تواند شامل سالن بدنسازی برای بازیکنان، سالن استاندارد بسکتبال، سالن استخر و همچنین پزشک برای مواقع مصدومیت بازیکنان باشد که متاسفانه تا به امروز نتوانسته ایم این نیازها را تامین کنیم؛ البته برای مدتی توانستیم یک سالن بدنسازی بگیریم که آن هم بعد از مدتی از ما پس گرفتند. تیم بسکتبال شرکت ملی گاز ایران با مدیریت آقای عسگری و تلاشی که وی برای به نتیجه رسیدن این تیم نوپا می کند، می تواند به نتایج خوبی منجر شود. لازم به یادآوری است که تیم بسکتبال بانوان ما در لیگ برتر بسیار موفق عمل کرده و تیم آقایان نیز باید با تلاش و توجه بیشتر به جایگاه خود دست پیدا کند. معتقدم که ورزش هزینه نیست؛ بلکه نوعی سرمایه گذاری است، آن هم روی آینده فرزندان مان. انتظار دارم، حداقل ها برای تیم ما فراهم شود تا بتوانیم هرچه سریع تر به نتایجی که مد نظر داریم، دست پیدا کنیم.
ملی پوش پینگ پنگ ایران با شکست نماینده میزبان به دور دوم جدول مقدماتی انفرادی مسابقات تنیس روی میز قطر راه یافت.
دور نخست جدول مقدماتی مسابقات تنیس روی میز قطر برگزار و نیما عالمیان موفق به شکست حریف خود شد. عالمیان در دور نخست برابر عیسی الحداد از قطر قرار گرفت و با نتیجه ۳ بر صفر پیروز شد و به دور دوم راه یافت. پیش از این نوید شمس برابر نماینده هند با نتیجه ۳ بر ۲ شکست خورد و حذف شد. نوشاد عالمیان دیگر نماینده ایران هم در جدول اصلی به رقابت می پردازد. مسابقات تنیس روی میز قطر اولین رقابت پینگ پنگ بازان ایران در سال ۲۰۲۵ است.
هانیه رستمیان با حضور در فینال مسابقات لیگ آلمان در جمع سه تیرانداز برتر بوندس لیگا ایستاد. در پایان مرحله نخست لیگ تیراندازی آلمان (بوندس لیگا) و مشخص شدن چهره فینالیست ها، اسامی تیراندازان برتر اعلام شد. در این رده بندی کریستین ریتز، دارنده مدال المپیک با ۳۹۲ امتیاز در رده نخست ایستاد، هانیه رستمیان با ۳۸۶ امتیاز جایگاه دوم را به خود اختصاص داد و میشل هیس با ۳۸۵ امتیاز سوم است. همچنین هانیه رستمیان بهترین عملکرد را در بین تیراندازان تیم Pier 2000 داشت. با دعوت مسئولین این باشگاه رستمیان در فینال نیز برای تیم Pier شلیک خواهد کرد. بانوی لژیونر کشورمان در پنج مسابقه برای تیم Pier به میدان رفت که نتیجه آن چهار پیروزی و یک شکست برابر تیم صدرنشین بود. در نهایت pier به عنوان تیم دوم راهی فینال شد. رقابت های فینال ۷ فوریه برگزار می شود.
کادر فنی تیم ملی تکواندو با نظارت بر هفته پایانی رقابت های لیگ دسته اول باشگاه های کشور، دو تکواندوکار را به اردوی تیم ملی دعوت کرد.
هفته پنجم و پایانی رقابت های لیگ دسته یک تکواندو «جام نقش جهان» در حالی برگزار شد که مجید افلاکی سرمربی تیم ملی به همراه همکاران خود در کادر فنی رقابت ها را زیر نظر داشت و در نهایت دو تکواندوکار را به تمرینات تیم ملی دعوت کردند. بر همین اساس محمدمهدی عمادی و علی نجفی با درخشش و عملکرد خوب خود در رقابت های جام نقش جهان به اردوی تیم ملی برای حضور پرقدرت در مسابقات پیش رو دعوت شدند. تمرینات تیم ملی با حضور میرهاشم حسینی، آرین سلیمی، مهران برخورداری، مهدی رزمیان، سامان ضیایی، متین رضایی، امیرعباس رهنما، دانیال تاجرزاده، محمد پارسا تیلانی، امیرسینا بختیاری، امیررضا روئین، یاسین ولی زاده، ابوالفضل زندی، علیرضا حسین پور، مهدی حاجی موسایی، محمدحسن پلنگ افکن، رادین زینالی، امین محمد احمدوند، علی اصغر علی مرادیان، امیر مرتضی عابدیان، علی اکبر ابراهیمی، علی خوش روش، حامد اصغری، سینا محترمی، محمدحسین یزدانی، علی احمدی، امیرمحمد رحمانی راد، امیررضا صادقیان و محمدحسین زاهدی در محل خانه تکواندو جریان دارد.
هدایت تیم ملی برعهده مجید افلاکی به عنوان سرمربی است. مهرداد یوسفی و علی تاجیک نیز همکاران وی در کادر فنی هستند.
در شبی که مهاجم تیم ملی فوتبال ایران توانست با یک گل و یک پاس گل عملکرد درخشانی از خود به نمایش بگذارد، تیم فوتبال میلان با برتری برابر اینتر قهرمان سوپرجام ایتالیا شد.
تیم های فوتبال اینتر و میلان در دیدار نهایی سوپرجام ایتالیا، در ورزشگاه «کینگدام آرنا» به مصاف هم رفتند که این دیدار با نتیجه ۳ بر ۲ به سود میلان به پایان رسید. مهدی طارمی، لژیونر ایرانی تیم اینتر، در این مسابقه روی هر دو گل تیمش مؤثر بود و یک گل و یک پاس گل به ثبت رساند. این بازی علاوه بر اینکه نخستین فینال او با پیراهن اینتر بود، هیجان دیگری داشت و آن هم تقابلش با کنسیسائو، سرمربی پیشین پورتو بود.
سرمربی تیم فوتبال فولاد خوزستان خبر مذاکره با پرسپولیس برای قبول هدایت این باشگاه را رد کرد.
درحالی که باشگاه پرسپولیس به دنبال انتخاب یک مربی برای نشستن روی نیمکت این تیم است، شایعه ای در فضای مجازی منتشر شد که از مذاکره یحیی گل محمدی، سرمربی فعلی فولاد خوزستان با پرسپولیس خبر می داد، اما او این شایعه را رد کرد. گل محمدی با تکذیب این شایعه گفته است: ما دنبال جذب بازیکن برای تیم فولاد هستیم و تمام تمرکزم روی برنامه ریزی و تقویت فولاد است. البته هنوز متاسفانه نتوانستیم حتی با یک بازیکن معمولی هم مذاکره ای که منجر به قرارداد باشد، انجام دهیم. مشکلاتی وجود دارد که در شان تیم فولاد نیست و باید هرچه زودتر حل شوند؛ در غیر این صورت کار خراب از آب درمی آید.
ستاره والیبال ایران و تیم فولاد سیرجان ایرانیان به دلیل مصدومیت مدتی از والیبال دور خواهد بود.
هفته هفدهم لیگ برتر والیبال مردان برگزار شد و تیم فولاد سیرجان ایرانیان که مدافع عنوان قهرمانی است مقابل چادرملو اردکان شکست خورد. محمد موسوی، کاپیتان تیم فولاد در این بازی به دلیل مصدومیت در ترکیب تیم خود حضور نداشت و مدتی از والیبال دور خواهد بود. به گفته موسوی زانوی او هنگام بازی آسیب دیده است و طول درمان آن نزدیک به سه هفته طول خواهد کشید.
با تصمیم سازمان لیگ بسکتبال ایران، تیم فولاد هرمزگان از لیگ برتر کنار گذاشته شد.
با تصمیم فدراسیون و سازمان لیگ بسکتبال ایران، با توجه به مشکلات داخلی باشگاه فولاد هرمزگان، این تیم از ادامه رقابت های لیگ برتر مردان ایران کناره گذاشته شد و از این پس مسابقات این فصل با ۱۱ تیم پیگیری می شود. باشگاه فولاد هرمزگان از سازمان لیگ درخواست کرده بود که فرصت دو هفته ای به این تیم بدهد تا مشکلات موجود را برطرف کند، اما از انجام این کار بازماند تا در نهایت با تصمیم سازمان لیگ از مسابقات کنار گذاشته شود. طبق اعلام سازمان لیگ تیم فولاد هرمزگان از جدول رقابت ها کنار گذاشته شد و تمامی امتیازهای این تیم، شامل امتیازهایی که سایر تیم ها در دیدارهای مقابل فولاد کسب کرده اند نیز از جدول مسابقات حذف خواهد شد. طبق آیین نامه سازمان لیگ، باشگاه فولاد ملزم به پرداخت کامل مبالغ قرارداد و همچنان جبران خسارت های وارد شده است.
محل دیدار سوپرجام فوتبال ایران تغییر نخواهد کرد.
سازمان لیگ فوتبال ایران با تغییر محل سوپرجام فوتبال ایران مخالفت کرد. دیدار سوپرجام فوتبال ایران جمعه ۲۸ دی در ورزشگاه امام خمینی(ره) اراک بین تیم های پرسپولیس و سپاهان برگزار خواهد شد. پیش تر شایعاتی مبنی بر تغییر محل بازی به اهواز شنیده می شد، اما سازمان لیگ قصد ندارد محل بازی را تغییر دهد و این دیدار در اراک برگزار خواهد شد.
3 ایرانی در فهرست جدید داوران بین المللی
فهرست داوران بین المللی سال ۲۰۲۵ میلادی اعلام شد که در آن نام سه داور ایرانی فوتبال و فوتبال ساحلی به چشم می خورد.
بر این اساس سیدوحید کاظمی و دانیال باشنده به عنوان داور و کمک داور فوتبال و جواد فلاحی به عنوان داور فوتبال ساحلی در فهرست داوران بین المللی قرار گرفتند. این سه داور مطرح ایرانی در سال ۲۰۲۵ میلادی دیدارهای فوتبال و فوتبال ساحلی بین المللی را قضاوت خواهند کرد.
کادر فنی تیم ملی کشتی آزاد اسامی آزادکاران منتخب اعزامی به رقابت های بین المللی جام ایوان یاریگین روسیه را اعلام کرد.
اسامی نفرات اعزامی به این مسابقات که روزهای ۴ لغایت ۸ بهمن ماه در شهر کراسنویارسک روسیه برگزار می شود، به شرح زیر است:
۵۷ کیلوگرم: هادی رضایی
۷۴ کیلوگرم: امیرمحمد یزدانی، حسین ابوذری
۷۹ کیلوگرم: علیرضا کریمی
۸۶ کیلوگرم: امیدرضا سهیلی
۹۷ کیلوگرم: مهدی حاجیلوئیان
۱۲۵ کیلوگرم: سیدمهدی هاشمی، مرتضی جان محمدزاده
مربیان: فرشید قبادی، مرتضی بهاری
اردوی جودوکاران جوان ملی پوش در سالن شهید کبکانیان برگزار شد.
با اعلام قبلی کادر فنی تیم ملی جوانان اردوی 10 روزه این تیم از روز شنبه ۱۵ دی در محل مجموعه ورزشی شهید کبکانیان برگزار شد. در تیم ملی جوانان علی تقی زاده، محمدامین اشرفی، امیرعباس چوپان، علیرضا نیک سرشت و نیما خدابنده شاگردان ایوب رستمی و محمدرضا غفاری در این اردو خواهند بود. اردوی تیم ملی بزرگسالان نیز به دلیل برگزاری امتحانات پایان ترم دانشگاه نیز به تاریخ 27 دی موکول شد و از این نظر دعوت شوندگان به تیم ملی بزرگسالان باید خود را در روز پنجشنبه ۲۷ دی به کادر فنی تیم ملی معرفی کنند. اردوی انتخابی تیم ملی بزرگسالان در حالی برگزار خواهد شد که جودوکاران ملی پوش ساعت ۸صبح روز ۲۸ دی باید وزن کشی شوند و با 3 کیلو ارفاق همان روز در اردوی انتخابی تیم ملی شرکت کنند.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات