صنعت نفت ایران گنجینهای از فرصتهای سرمایهگذاری
بخشی از ناترازی با همراهی مردم قابلحل است
نمایش توان سازندگان داخلی در پایتخت نفت ایران
سبزترین منطقه عملیاتی کشور در شمالی ترین نقطه خلیج فارس
افزایش سرعت کشف منابع هیدروکربنی
قهرمانی پالایش نفت آبادان در لیگ برتر واترپلو
دخترانی که به دنبال قهرمانی هستند
تحول آینده جهان با فناوری های نو
تاسیسات تقویت فشار گاز قم خواب ندارد
کارکنان با تمام توان پای کار ایستاده اند
مهناز محمدی کیلومتر 70 محور قم به اصفهان در منطقه ای به نام نیزار، مجتمعی از تاسیسات تقویت فشار گاز سال هاست در دل کویر قم جا خوش کرده است؛ این مجتمع زیرمجموعه منطقه 3 عملیات انتقال گاز ایران و افزون بر گازرسانی به پایتخت، نقش مهمی در انتقال گاز به هشت استان بزرگ کشور دارد. مجتمع تاسیسات تقویت فشار گاز قم(نیزار) در جوار روستایی به همین نام، یعنی نیزار از توابع بخش سلفچگان شهرستان قم قرار دارد. در این گزارش گپ و گفت خبرنگار «مشعل» با چند نفر از کارکنان این مجتمع از جمله علی صالحی، رئیس مجتمع تاسیسات تقویت فشار قم را می خوانید.
در گپ و گفت با علی صالحی، رئیس مجتمع تاسیسات تقویت فشار گاز قم(نیزار) او ابتدا به جغرافیای منطقه می پردازد و می گوید: «این منطقه را نیزار می نامند. رودخانه فصلی در این منطقه وجود دارد که از سمت دلیجان و اصفهان رد می شود. در مسیر این رودخانه که از سمت اصفهان می آید، سدی به نام 15 خرداد احداث شده است و در ادامه به شهر قم می رود. این رودخانه آب های فصلی را جمع می کند و در فصل هایی که سد 15خرداد برای کشاورزان باز می شود، پر آب است. رودخانه در موازات جاده دسترسی به تاسیسات و حداقل 2هزار متر در پایین دست تاسیسات قرار گرفته است و تهدیدی برای آن به شمار نمی آید.»
صالحی با اشاره به فعالیت خود در تاسیسات تقویت فشار گاز قم(نیزار) ادامه می دهد: «از بدو استخدام، یعنی سال 80 تا سال 96 اینجا بودم. پنج سال به مجتمع پالایشگاهی _ذخیره سازی سراجه قم رفتم و دوباره به اینجا برگشتم. سه سال است که به عنوان رئیس مجتمع تاسیسات تقویت فشار قم(نیزار) مشغول فعالیت هستم.»
صالحی می گوید: «از قم می آیم. از ساعت 5 و 30 دقیقه صبح نفرات از شهر قم با سرویس جمع می شوند و حدود یک ساعت از قم تا این تاسیسات راه است. کارکنان، دو شکل کاری دارند: روزکار و شیفت .بیشتر همکاران تا ساعت 6 بعدازظهر در مجتمع حضور دارند. نیروهای شیفت هم 24 ساعته هستند. شیفت ها 12ساعته و گردشی تعریف می شود، به طوری که نفر همیشه در تاسیسات حضور دارد. تاسیسات همیشه فعال است و خواب ندارد؛ افراد نیز به تناسب فعالیتی که در تاسیسات دارند، همیشه حضور دارند .
در حال حاضر 110 تا 120 نفر در این تاسیسات تقویت فشار گاز قم(نیزار) مشغول به کار هستند و حدود 50 نفر از کارکنان این تاسیسات رسمی و بقیه قراردادی یا پیمانکارند. برخی از شهر قم و برخی هم از شهر دلیجان به این تاسیسات می آیند. از روستاهای اطراف هم نیروهای خدماتی و کارگر فصلی و به اصطلاح شناور برای کار در تاسیسات به کار گرفته می شود.
از صالحی درباره روستائیان همجوار باتاسیسات گاز می پرسم، می گوید: با روستاییان منطقه تعامل خوبی داریم و آنها رفتار خوبی با ما دارند. افزون بر این، نیروهای خدماتی موردنیاز از روستاها تامین می شود و به فراخور نیاز از همین روستاها کارگران فصلی(شناور) برای کار بخش های فنی به کار گرفته می شوند. در انجام امور ساختمانی، روستاییان آن منطقه به خدمت گرفته می شوند وهمسو با اهداف مسئولیت اجتماعی و تا آنجا که بتوانیم در رفع مشکلاتشان کمک می کنیم.
رئیس تاسیسات تقویت فشار گاز قم(نیزار) می گوید: اینجا یک مجتمع ایستگاهی است. همه ایستگاه های تقویت فشار گاز این ویژگی را ندارند. سه ایستگاه تقویت فشار گاز و 12 دستگاه توربوکمپرسور در این مجتمع فعال است و چهار خط اصلی گاز به این مجتمع وارد می شود. این مجتمع قبل از پایتخت ایران قرار دارد و یکی از خطوط اختصاصی گاز پایتخت مستقیم از مجتمع تامین می شود، ضمن آنکه دو خط اختصاصی گاز نیز از این مجتمع به غرب کشور کشیده شده است. ویژگی برجسته این مجتمع بر اهمیت کاری و فرایندی آن است که گاز مورد نیاز هشت استان را تامین می کند.
در این منطقه موضوع ریزگردها بسیار چشمگیر است؛ صالحی در خصوص ریزگردها می گوید: «ریزگردها آنچنان چالش حادی نیست. تاسیسات به گونه ای طراحی شده اند که در مقابل ریزگردها مقاوم است. تمام توربین ها فیلترهای ورودی دارند. البته این ریزگردها موجب می شود که عمر فیلترها زودتر به سر بیاید. 15سال پیش ریزگردها کمتر مساله بود و عمر فیلترها بیشتر بود. ریزگردها برای کارکنان این تاسیسات همانند مشکل عموم مردم نامطلوب است.» صالحی درباره تاثیر خانواده بر شغلش می گوید: «شغل ما زمان ندارد و خانواده آن را پذیرفته است. اگر مشکلی برای خانواده پیش بیاید، نمی توانیم خود را سریع به آنها برسانیم. این اقتضای کار ماست، اما سعی کردیم این مسئله را مدیریت کنیم.
اگر بخواهم کار را در این وادی و صنعت نفت تعریف کنم، باید بگویم کار سخت، علمی، فنی همراه با جسارت و مدیریت ریسک است و مدیریت ریسک بدون عشق و علاقه نمی شود. ما با عشق و افتخار کار می کنیم.»
رئیس مجتمع تاسیسات تقویت فشار گاز قم(نیزار) در پاسخ به اینکه چه انتظاری از مردم و مسئولان دارد، می گوید: 24 سال سابقه کار در این صنعت را دارم و می دانم که گاز با چه مشقت و سختی تولید می شود تا مردم آن را مصرف کنند. از مردم می خواهم قدر گاز را بدانند و تا جایی که می توانند آن را بهینه مصرف کنند. از مسئولان هم می خواهم فکری به حال سقف حقوق کنند. محدودیتی به نام سقف حقوق تعریف شده که با کار ما متناسب نیست و این موضوع در انگیزه کاری کارکنان تاثیرگذار است، از این رو باید برای آن چاره ای بیندیشند.
احمد صفری، مهندس برق و 20 سال است که در تاسیسات تقویت فشار گاز قم به عنوان رئیس تعمیرات این مجتمع در خدمت منطقه 3 عملیات انتقال گازاست. از او می پرسم که کار کردن در این مجتمع چه ویژگی هایی دارد که می گوید: «از ابتدا در این منطقه بودم. اینجا محیطی خارج از شهر است و 70 کیلومتر با قم و 30 کیلومتر هم با شهر دلیجان فاصله دارد؛ منطقه ای خشک و بیابانی که در تابستان بسیار گرم و در زمستان سردی هوا به طور معمول 14، 15درجه زیر صفر است و گاهی نیز این برودت هوا به منفی 26 درجه هم می رسد. در تابستان هم دمای هوا تا 45 درجه بالای صفر ثبت شده است. در اینجا کار بسیار حساس است و پیچیدگی های خود را دارد، به طوری که اطلاعات کارکنان دائم باید به روز شود و بر کارشان تمرکز زیاد داشته باشند. کارها برای انتقال پایدار گاز بسیار حساس و مهم است. همه خطوط اصلی گاز که از اینجا به ما تحویل می شود، به سمت شمال کشور می رود که بسیار اهمیت دارد.
صفری در خصوص اهمیت نگهداری از این تاسیسات می گوید: توربین های این مجتمع با فناوری بالا هستند و کارهایی که به ما محول می شود، در بخش تعمیرات در حوزه مکانیک، برق و ابزاردقیق است. نگهداشت تاسیسات این مجتمع کار بسیار با اهمیتی است و امکان ریسک در آن وجود ندارد. اگر مشکلی پیش بیاید، باید سریع رفع و تعمیرات در کمترین زمان انجام شود.
علاوه بر نیروگاه های تولید برق از توربین ها نیز در شرکت انتقال گاز استفاده می شود. در ایستگاه، این توربین ها پس از چرخش، نیروی حرکتی را تحویل کمپرسور می دهند. کمپرسور هم گاز را از خط ورودی دریافت می کند و با تقویت فشار آن را به سمت جلو انتقال می دهد. گازی که در عسلویه تولید می شود، حدود 48 ساعت بعد به تهران می رسد. در حقیقت یک مولکول گاز 48 ساعت طول می کشد که از چاه تولیدی به مصرف کننده در تهران برسد. 48 ساعت قبل این گاز از چاه برداشت شده و از پالایشگاه، ایستگاه های تقویت فشار گاز و خطوط لوله عبور می کند و به مصرف کننده می رسد.
قطعات توربین بسیار گران قیمت است. قطعاتی با فناوری بالا بسیار حساس و گرانبها که نباید فعالیت آن ثانیه ای متوقف شوند.
صفری به توانمندی نیروهای این مجتمع در بخش های مختلف اشاره و تصریح می کند: «طی سال ها، کارهای زیادی انجام دادیم، در سال 92 خطوط برق مجتمع قطع شده و الکتروموتورهای کمکی که وظیفه روغن کاری توربوکمپرسورها را دارند و باید به سرویس می آمدند، در مدار قرار نگرفتند، اما با تلاش نیروهای مستقر در مجتمع الکتروموتورها راه اندازی شدند و مانع از آن شد که خسارت جبران ناپذیری به بار آید.
در هوای سرد و گرم بازدید میدانی داریم. زمستان و تابستان فرقی ندارد کار باید به صورت منظم انجام شود. درس خواندیم که به کشور خدمت رسانی کنیم و اکنون در مسیری قرار گرفته ایم که باید کار را به نحو احسن انجام دهیم و در خدمت مردم باشیم. به هرحال اگر گازرسانی دچار مشکل شود، مشکلات عدیده ای برای کشور ایجاد می شود؛ بنابراین همواره تلاش می کنیم تا کارمان به درستی و بدون هیچ وقفه ای انجام شود.»
از وی درباره خانواده اش می پرسم که می گوید: «ساکن دلیجان هستم و دو دختر دارم. دختر بزرگم حال خوبی نداشت و به همسرم گفتم، چون ایستگاه در پیک مصرف است و باید آنجا باشم، نمی توانم آنها را تا بیمارستان همراهی کنم. چنین مواردی ذهن را درگیر می کند، اما باید بر کار تمرکز داشت.
ساعت 6 صبح راه می افتم و از ساعت 5 تا 6 بعدازظهر سرکار و روزکار هستم و همکار شیفت بعد از من در تاسیسات حضور دارد.»
وی در ادامه به موضوع حقوق و دستمزد اشاره می کندو می گوید: « در تعیین سقف حقوق، شرایط سختی کار لحاظ نشده است. نباید دغدغه ای بابت این موضوع داشته باشیم، لحظه ای نباید در کار عملیاتی خللی ایجاد شود. مناطق عملیاتی تعریف شده است، اما مناطق عملیاتی تنها در جنوب خلاصه نمی شود. موضوع دیگر، مالیات هاست که به صورت کامل از ما کسر می شود و این موضوع موجب کاهش حقوق شده است.»
ولی سبحانی، فوق لیسانس برق و مسئول ابزار دقیق مجتمع است . وی در خصوص ویژگی های کار می گوید: «کار در این مجتمع به صورت عملیاتی است و بیشتر با تجهیز تا نیروی انسانی سروکار داریم. همیشه آماده به کار هستیم حتی اگر نیمه شب تماس بگیرند باید خودمان را به محل کار برسانیم. بارها پیش آمده که در روزهای تعطیل و نیمه شب از مجتمع تماس گرفته شده و بلافاصله در محل کار حاضر شده ام.»
وی می گوید: «کار ما تعطیلی ندارد. در این فصل با توجه به سرما در روزهای تعطیل به صورت شیفتی نفرات تعمیرات در این تاسیسات حضور دارند و از هر واحد افراد حضور دارند. اتفاق خاصی در این تاسیسات نیفتاده است و توربین ها همیشه با تمام توان در خط تولید قرار دارند.»
وی هم همچون همکارش صفری خواستار بازنگری در سقف حقوق است و می گوید: «20 سال سابقه فعالیت در این مجتمع را دارم، ولی با فردی که 10 سال سابقه کار دارد، حقوق یکسان می گیرم. اینجا منطقه محروم است و ما خواستار بازنگری در موضوع مالیات ها هستیم.»
هنگام خروج از این مجتمع با علی عبدالحسینی، از واحد حراست آشنا شدم، می گوید ساکن دلیجان است و در شیفت های دو روزه که شبانه روزی است، وظیفه حراست از این تاسیسات را به همراه دیگر نفرات حراست به عهده دارد وی از سال 83 در این منطقه حضور دارد و در باره اهمیت این مجتمع می گوید: «تاسیسات این مجتمع بسیار حیاتی و از لحاظ راهبردی برای کشور مهم است. حواسمان به همه چیز هست که اینجا را از همه لحاظ حفظ کنیم. »
تلاش شبانه روزی کارکنان پالایشگاه شهید هاشمی نژاد برای پایداری شبکه گاز اطمینان بخش است
مهناز محمدی| در شمال شرقی ترین شهرایران، در نزدیکی مرز ترکمنستان واقع در شهر سرخس، پالایشگاهی با بیش از 40 سال قدمت وجود دارد که تامین کننده گاز شمال شرق ایران به شمار می آید. این پالایشگاه یکی از نخستین پالایشگاه های گازی ایران است که خوراک آن از میدان گازی مزدوران تامین می شود. مخزن گاز ترش مزدوران حاوی 3. 6 درصد گاز بسیار سمی و خطرناک سولفید هیدروژن (H2S) است. مشابه این مخزن به اذعان کارشناسان کانادایی که در سال های اخیر به این پالایشگاه آمده بودند نه تنها در منطقه خاورمیانه که در جهان نیز وجود ندارد. با برودت هوا در اقصی نقاط کشور این پالایشگاه که تامین کننده 8 درصد از گاز ایران است، روزهای پرتلاشی را سپری می کند و به گفته یحیی فیضی، مدیرعامل شرکت
پالایش گازشهید هاشمی نژاد در 40 سال فعالیت خود به رکورد هایی تازه تولید گاز دست یافته است. به گفته وی، عمده طرح های ارزش آفرین اجرا شده در این پالایشگاه با توجه به موفقیت هایی که از آن حاصل شده، در بخش های مختلف صنعت نفت ایران ترویج و اجرایی شده است. گفت وگو ی یحیی فیضی، مدیرعامل شرکت پالایش گاز شهید هاشمی نژاد با خبرنگار هفته نامه مشعل را در ادامه می خوانیم.
پس از فرایند تصفیه و فراورش گازترش، گاز شیرین به خط لوله سراسری به منظور تامین گاز شمال شرق کشور ارسال می شود. سولفید هیدروژن (H2S ) گاز دریافتی نیز در واحد بازیافت گوگرد به محصول گوگرد تبدیل می شود. در این پالایشگاه روزانه تا 2050 تن گوگرد هم تولید شده است. محصول دیگری که از گاز در این پالایشگاه استحصال می شود، میعانات گازی است که حدود 700 هزار بشکه در سال در این پالایشگاه تولید می شود. گاز دریافتی این پالایشگاه خشک است و میعانات زیادی همراه آن نیست. در پالایشگاه واحدی به نام تقطیر فراورده وجود دارد که
پس از فرایند تصفیه و فراورش گازترش، گاز شیرین به خط لوله سراسری به منظور تامین گاز شمال شرق کشور ارسال می شود. سولفید هیدروژن (H2S ) گاز دریافتی نیز در واحد بازیافت گوگرد به محصول گوگرد تبدیل می شود. در این پالایشگاه روزانه تا 2050 تن گوگرد هم تولید شده است. محصول دیگری که از گاز در این پالایشگاه استحصال می شود، میعانات گازی است که حدود 700 هزار بشکه در سال در این پالایشگاه تولید می شود. گاز دریافتی این پالایشگاه خشک است و میعانات زیادی همراه آن نیست. در پالایشگاه واحدی به نام تقطیر فراورده وجود دارد که در آن میعانات گازی تولیدی این پالایشگاه به 4 فراورده حلال، نفتا، نفت سفید و نفت گاز تبدیل می شود. در اصل یک پالایشگاه کوچک نفت هم در دل این پالایشگاه گاز وجود دارد.
در 16 دی ماه امسال بیش از 65 میلیون متر مکعب گاز از چاه های منطقه خانگیران دریافت و پس از فراورش وجداسازی مواد سمی، مایعات همراه و گوگردزدایی در واحدهایی عملیاتی پالایشگاه، 58 میلیون و 42 هزار متر مکعب آن گاز پاک و آماده مصرف، به خطوط انتقال گاز ارسال شد؛ به گونه ای که رکورد جدیدی در تولید و فراورش گاز در این پالایشگاه رقم زد.
این دستاورد بزرگ که پس از40سال فعالیت پالایشگاه به ثمر نشسته، حاصل تلاش شبانه روز جهادگران و متخصصان صنعت نفت و گاز درمنطقه عملیاتی خانگیران است. کارکنان خدوم پالایشگاه شهید هاشمی نژاد، دراین سال ها با ایثار و ازخودگذشتگی وتلاش بی وقفه، به عنوان سربازان خط مقدم، نقش بسیار مهمی در پایداری تولید و انتقال گاز به حوزه شمال و شمال شرق میهن اسلامی مان ایفا کرده اند. آنها به طورشبانه روز و در شرایط سخت آب و هوایی، همواره برای خدمت رسانی به هموطنان پای کارند و تعطیلی برایشان معنا ندارد.
پالایشگاه هاشمی نژاد یکی از مبادی تولید انرژی درکشور است، دراین روزها و شب های سرد زمستانی، جهادگران صنعت نفت و گاز توانسته اند با اقدام های فنی و عملیاتی، میزان فراورش گازطبیعی را افزایش دهند تا نیازهای هموطنان به انرژی پایدار برقرار و از نعمت گاز طبیعی برخوردار باشند.
در این بازه زمانی، 9 میلیارد و 921 میلیون متر مکعب گاز فراورش شده در این پالایشگاه به خطوط اصلی ارسال شده است. گوگرد تولیدی نیز 378 هزارو 317 تن بوده که به مبادی مصرف ارسال شده است.
بخش دیگری از فعالیت های پالایشگاه مربوط به بهره برداری مخزن شوریجه دی است؛ روزانه چقدر گاز از این مخزن برداشت می شود؟
روزانه حدود 18 میلیون و 500 هزار متر مکعب گاز از این مخزن برداشت می شود.
برای اینکه تولید پایدار گاز در زمستان صورت گیرد، روی تعمیرات اساسی به صورت کیفی تمرکز کرده ایم. این اقدام در تابستان با کیفیت خوب و در زمان مناسب انجام گرفت. تعمیرات اساسی کیفی، باعث می شود مشکلی در فرایند تولید پیش نیاید و با اقدام های پیشگیرانه تولید پایدار را تضمین کند.
این پارک در بخش پایین دستی پالایشگاه راه اندازی شده است. با توجه به اینکه گوگرد یکی از محصولات اصلی این پالایشگاه است؛ بنابراین تکمیل زنجیره ارزش در گوگرد بسیار حائز اهمیت است. در طراحی های اولیه، گوگرد تولیدی پالایشگاه شهید هاشمی نژاد به گوگرد کلوخه تبدیل و به بندرعباس ارسال و سپس به کشورهای مختلف مثل چین، هند و پاکستان صادر می شد. با رویکرد های ایجاد ارزش افزوده بیشتر از محصولات پالایشگاه، جلوگیری از خام فروشی و استفاده از توان شرکت های دانش بنیان، چهارکارخانه گوگرد مذاب از سوی بخش خصوصی، در بخش پایین دست پالایشگاه شکل گرفته است و گوگرد تولیدی این پالایشگاه را به گوگرد دانه بندی شده، کودبنتونیت و گوگرد میکرونیزه تبدیل می کنند. براساس برنامه ریزی ها، طبق طرحی که در همکاری با دانشگاه فردوسی مشهد و دانشگاه بجنورد اجرا می کنیم، مقرر شده است که دیگر محصولاتی را که می توان از گوگرد تولید کرد، به این زنجیره اضافه شود. در این زمینه با همکاری دانشگاه فردوسی مشهد10طرح که اقتصادی تر هستند و زنجیره ارزش بیشتری دارند، به این پالایشگاه معرفی شده اند و به کمک شرکت های دانش بنیان و بخش خصوصی10 محصول جدید از گوگرد در این پالایشگاه تولید کرده ایم. قصد داریم زنجیره ارزش گوگرد را در این پالایشگاه تکمیل کنیم.
پارک گوگرد پالایشگاه گاز شهید هاشمی نژاد در کشور منحصر به فرد است و با توجه به موفقیت به دست آمده در تولید محصولات متنوع از گوگرد، همچنین ارزش آفرینی درچرخه تولید این محصول، مقرر شده است مشابه آن نیز در مجتمع گاز پارس جنوبی و پالایشگاه گاز ایلام ایجاد شود. این پالایشگاه هم اکنون بیش از ۲۷ درصد تولید گوگرد کشور را در اختیار دارد. ضمن این که با توجه اقدام های منحصربه فرد مانند ایجاد وگسترش پارک گوگردشهید سلیمانی، این پالایشگاه می تواند پرچمدار توسعه بازار گوگرد کشور و صاحب سهمی قابل توجه درمنطقه باشد.
با توجه به ظرفیت بالای این پالایشگاه در زمینه تولید گوگرد، این شرکت در خصوص اقدام های زیست محیطی، با انجام طرح های متعددی از جمله کاهش گازهای ارسالی به مشعل و تغلیظ گازهای اسیدی، گام های مهمی در این مسیر برداشته است. کاهش انتشار آلاینده های so2 به محیط به مقدار ۲۲ هزار تن درسال، کاهش سالانه مصرف سوخت به مقدار ۱۲ میلیون مترمکعب وکاهش تولید پسماند کاتالیست تا ۱۱۰ تن در سال، از جمله دستاوردهای بهینه سازی پالایشگاه گازشهید هاشمی نژاد و دستاوردهای محیط زیستی است.
قانون ششم توسعه همه پالایشگاه های کشور را مکلف کرده بود که مشعل سوزی پالایشگاه ها را 90 درصد کاهش دهند. با توجه به اینکه این موضوع در قانون دیده شده بود، در این پالایشگاه تصمیم گرفته شد گازهای ارسالی به مشعل کاهش یابد و این گازها مورد استفاده قرار گیرد. طبق طراحی اولیه این پالایشگاه 24 هزار متر مکعب گاز در ساعت به مشعل ارسال می شد که این رقم معادل گاز مصرفی 3 شهر سرخس، کاشمر و خواف است. با توجه به اهمیت این موضوع، نماینده یک شرکت خارجی اعلام کرد که پکیج های جلوگیری از سوخته شدن گاز های مشعل را در اختیار دارد و چون هزینه بالایی داشت، تصمیم گرفته شد از توان داخل کشور برای رفع این موضوع اقدام شود. بر این اساس، کارگروهی دانش بنیان در این زمینه تشکیل ونتایج مفیدی حاصل شد.
بنابر بررسی ها، گاز هایی که به مشعل می روند، به سه دسته تقسیم شد؛ گازشیرین، ترش و گازی که از نشتی شیرها به فلر می روند. وقتی این تقسیم صورت گرفت، در فاز اول شبکه جمع آوری گاز های شیرین مشعل ایجاد شد و با این اقدام از سوختن و هدر رفت حدود یک سوم از گازهایی که به مشعل می رفت، جلوگیری شد.
در فاز دوم، گازترشی که به مشعل می رفت، بررسی شد و دو راهکار پیش رو قرار گرفت و پکیج شیرین سازی این گازها طراحی و شیرین سازی شد و به عنوان سوخت بویلرهای واحد آب و بخار مورد استفاده قرار گرفت. حجم این گاز ها نزدیک 2 سوم گازی بود که به مشعل ارسال می شد. با اقدام هایی که در بخش تعمیرات شیرآلات و تعمیرات اساسی آن صورت گرفت، جلوی نشتی ها نیزگرفته شد.
در واقع با مجموع اقدام های صورت گرفته از مقدار 24 هزار مترمکعب گازکه سوخته می شد، 23 هزار مترمکعب آن مورد استفاده قرارگرفت. به عبارتی برنامه ششم توسعه در این پالایشگاه در بخش جلوگیری از سوخته شدن گازهای ارسالی به مشعل اجرایی شد. با توانمندی حاصل شده در حال حاضر دانش فنی بخش کاهش گازهای ارسالی به مشعل و جلوگیری ازسوخته شدن این گازها در این پالایشگاه به وجود آمده است؛ هم اکنون نیزدر حال ترویج این دانش و همکاری با دیگرپالایشگاه های کشور هستیم تا دانش صفر شدن گاز مشعل (زیرو فلرینگ) به آنها نیز انتقال یابد.
این پروژه در سال 1401مورد بهره برداری قرار گرفت و یکی از اقدام های بسیار حائز اهمیت در بازیابی چرخه کربن به شمار می آید. این طرح، اقدام ابداعی و اختراعی در کشور است. این طرح به گونه ای دیگر در اختیار شرکت های بزرگ اروپایی از جمله شل و بریتیش پترولیوم بوده است، اما مهندسان این پالایشگاه به شیوه ای منحصر به فرد و ابداعی اقدام به طراحی این برج تغلیظ کردند. در طراحی برج تغلیظ از پیشرفته ترین نرم افزارهای شبیه ساز مهندسی شیمی بهره گرفته شده است.
مکانیسم های دفع و جذب طراحی شده در این برج که سبب جذب کامل گاز سولفید هیدروژن و آزادسازی کامل گاز دی اکسیدکربن به صورت انتخابی است، براساس روابط تعادلی واکنش های شیمیایی، با انتخاب مناسب شرایط دمایی و فشاری برای آزادسازی گاز دی اکسید کربن و جذب گاز سولفید هیدروژن، در برجی به ارتفاع ۴۳ متر و وزن ۱۱۰ تن انجام می شود. طراحی و ساخت برجی با این ابعاد و ویژگی ها برای نخستین بار در میان صنایع پالایش گاز دنیا به دست توانمند مهندسان پالایشگاه هاشمی نژاد و با کمک مشاوران خبره دانش بنیان انجام شده است، افزون بر برج، طراحی پمپ های مبدل های حرارتی، فن های هوایی و جداکننده ها نیز با دانش داخلی انجام شده است.
این طرح دستاوردهای محیط زیستی، اقتصادی و حفظ انرژی داشته است، کاهش انتشار SO2 به محیط تا ۲۱ هزار تن در سال، کاهش انتشار CO2 به محیط ناشی از کاهش مصرف سوخت تا ۲۲ هزارتن در سال و کاهش تولید پسماند کاتالیستی به مقدار ۱۱۰ تن در سال، از جمله دستاوردهای محیط زیستی اجرای این طرح است. از سوی دیگر راه اندازی این طرح نیاز به تعویض کاتالیست ها را به شکل سالانه رفع کرده است، ضمن آنکه تولید هر واحد بازیافت گوگرد این پالایشگاه 11 هزار تن در سال افزایش می یابد.
ساخت این برج تغلیظ گاز اسیدی کاملا ابتکاری و به کمک شرکت های دانش بنیان اجرا شده است.
ساخت این برج پیشرفته طراحی و فناوری خاص می خواهد. با طراحی و ساخت این برج تغلیظ گاز اسیدی می توانیم ادعا کنیم که مهندسان این پالایشگاه می توانند یک پالایشگاه را به طور کامل طراحی و آن را به کمک صنعت داخلی ساخته، نصب و بهره برداری کنند.
از مزایای این پروژه، امکان فروش گاز دی اکسید کربن بازیافت شده تا ۲۰۰ هزار تن در سال به شرکت های متقاضی برای تبدیل به فراورده های با ارزش افزوده بالاتر مانند دی اکسید کربن مایع، یخ خشک، جوش شیرین و کود اوره است. خروجی برج تغلیظ، گاز co2 با غلظت ۹۵ درصد و تولید روزانه ۵۰۰ تن در این پالایشگاه است که مجوز برون سپاری آن به بخش خصوصی از شرکت ملی گاز ایران گرفته شده است و به زودی مزایده آن برگزار می شود. اولین پالایشگاه گازی هستیم کهco2 را به بخش خصوصی می فروشیم.
با توجه به توانمندی شرکت های دانش بنیان در داخل کشور، کمیته خودکفایی در این پالایشگاه تشکیل شده است. کار کمیته خودکفایی این است که برای تامین قطعات و تجهیزات که خارجی هستند، شناسنامه فنی تهیه می کند و آن را در اختیار شرکت های دانش بنیان که شناسایی کرده است، قرار می دهد تا این قطعات به صورت پایلوت ساخته شود. قطعات و تجهیزات ساخته شده پس از تست درآزمایشگاه، ارزیابی ریسک و دریافت استانداردهای لازم به صورت محدود مورد استفاده قرار می گیرد و پس از تایید نهایی، آن شرکت دانش بنیان در وندور لیست شرکت قرار می گیرد. در حال حاضر 99 درصد قطعات مکانیکی، 90 درصد قطعات ابزار دقیق و 92 درصد قطعات برقی ساخت داخلی سازی شده اند و دستیابی به این جایگاه باکمک شرکت های دانش بنیان بوده است.
این مرکز در سال 1399 راه اندازی و نخستین مرکز رشد تاسیس شده در سطح وزارت نفت است. برای راه اندازی این مرکز دو رویکرد اشتغالزایی وداخلی سازی تجهیزات با همکاری شرکت های دانش بنیان مورد توجه قرار گرفته است. در این زمینه، جوان های تحصیل کرده شهرستان سرخس که ایده های استارتاپی دارند، شناسایی، استعداد یابی و حمایت می شوند تا استارتاپ راه اندازی به تولید محصول بینجامد. در حال حاضر در این مرکز رشد 17 استارتاپ فعال داریم که سه استارتاپ به مرحله بلوغ و تولید محصول رسیده و از این پارک جدا شده اند. یکی از این شرکت های استارتاپی، توانسته با تولید ماده شیمیایی که مورد استفاده پالایشگاه است، انحصار آلمانی ها را بشکند. این ماده به تایید پژوهشگاه صنعت نفت و پالایشگاه شهید هاشمی نژاد رسیده و استانداردهای لازم را نیز کسب کرده است.
پانزدهمین نمایشگاه تخصصی ساخت تجهیزات صنعت نفت خوزستان برگزار شد
مشعل| نمایشگاه تخصصی ساخت تجهیزات صنعت نفت خوزستان به ایستگاه پانزدهم رسید تا با شعار خوداتکایی در ساخت، پایداری در تولید آینه تمام نمایی از تبلور ایستادگی و مسیر رو به رشد و توسعه این صنعت در قطب تولید نفت- خوزستان- باشد. در این دوره از نمایشگاه که روز شنبه ۲۲ دی ماه با حضور حمید بورد، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران، جمعی از مدیران صنعت نفت و نمایندگان مجلس شورای اسلامی در اهواز به میزبانی شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب، شرکت ملی حفاری ایران، شرکت نفت و گاز اروندان و شرکت مهندسی و توسعه نفت(متن) افتتاح شد و به مدت چهار روز ادامه داشت، ۲۸۳ شرکت داخلی تازه ترین دستاوردهای ساخت داخل را به نمایش گذاشتند تا بار دیگر گردهمایی متخصصان سازندگان و شرکت های کوچک و بزرگ به صدر اخبار صنعت نفت بیاید و بر این موضوع صحه گذاشته شود که از مسیر تقویت توانمندی های داخلی می توان به آینده ای روشن تر برای صنعت نفت ایران دست یافت.
پانزدهمین نمایشگاه تخصصی ساخت تجهیزات صنعت نفت از همان لحظه گشایش با اخبار خوش حمید بورد، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران همراه بود که در سخنان خود از رشد تولید نفت و همچنین شکسته شدن رکورد تولید روزانه گاز در دولت چهاردهم طی چند ماه اخیر خبر داد و افزون بر آن در ایامی که کشور با معضل ناترازی گاز همراه است، آغاز تولید گاز از میدان دی با دو حلقه چاه را اعلام کرد و گفت که به زودی چاه های دیگر هم وارد مدار می شوند.
طبق آمار و ارقام اعلامی از سوی بورد، تولید روزانه نفت خام ایران در چهار ماه اخیر، بیش از ۱۰۰ هزار بشکه افزایش یافته است. او به برنامه ریزی وزارت نفت دولت چهاردهم برای افزودن ۲۵۰ هزار بشکه به ظرفیت تولید نفت اشاره کرد که برای تحقق آن بودجه ۳ میلیارد دلاری از صندوق توسعه ملی در نظر گرفته شده است. آنچه در این زمینه از سوی مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران در شهر اهواز مورد اشاره قرار گرفت، بیان این نکته بود که ۸۵ درصد از بودجه یادشده در استان خوزستان هزینه خواهد شد و بخشی از این بودجه به نوسازی و بازسازی تاسیسات نفتی در این استان اختصاص می یابد.
براساس توضیحات بورد، دولت چهاردهم برنامه مفصلی در زمینه افزایش تولید در صنعت نفت در دستور کار دارد که یکی از مهم ترین آنها شامل حوزه غرب کارون است که او از این برنامه به عنوان «شکل گیری تمدن غرب کارون و توسعه میدان های نفتی» یاد کرد و گفت: همان گونه که تمدن عسلویه رقم زده شد، تمدن غرب کارون را هم ایجاد خواهیم کرد.
براساس اعلام او، در طول چهار ماه اخیر قرارداد یکپارچه توسعه میدان آزادگان طبق مصوبه شورای اقتصاد به ارزش ۱۰ میلیارد دلار به پیمانکاران مربوطه ابلاغ شد و کارهای اجرایی آن شروع شده است.
بخشی از سخنان مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران نیز خطاب به سازندگان داخلی بود که اظهار کرد: شما شرکای تجاری ما هستید و توسعه صنعت به کمک شما به ثمر خواهد نشست.
بورد در این زمینه به برگزاری نشست با سازندگان داخلی با هدف بررسی مسائل و مشکلات اشاره کرد و گفت: وزیر نفت نیز به تازگی دیداری با آنان داشته است.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران با مورد خطاب قرار دادن سازندگان داخلی گفت: از شما دعوت می کنیم برای رسیدن به اهداف تولیدی، ساخت قطعات و… با ما همکاری کنید، زمینه فعالیت برای همه فراهم است و مجموعه نفت در تلاش برای ساختن از هیچ اقدامی کوتاهی نمی کنیم.
بورد این نوید را داد که می توانیم قوی تر و پرشورتر از قبل همکاری گسترده با سازندگان داخلی داشته باشیم.
او این سخنان خود را در حاشیه نمایشگاه هم مورد تاکید قرار داده و با اشاره به اهمیت حمایت از سازندگان داخلی فعال در صنعت نفت گفت: این اقدام نه تنها سبب رشد این صنعت می شود، بلکه به معنای خدمت به کشور و تحقق اهداف اقتصادی و خودکفایی است، حمایت هایی که از سازندگان داخلی انجام می شود، همچون درختی تناور است که ریشه دارتر و قوی تر می شود و این فرایند به تقویت توانمندی های ملی و ارتقای کیفیت تجهیزات و خدمات مورد نیاز صنعت نفت منجر می شود.
بورد حضور بیش از ۲۸۰ شرکت از بخش های مختلف کشور در این نمایشگاه را نمایانگر ظرفیت های گسترده و توانمندی های بالای صنعت داخلی در تأمین نیازهای صنعت نفت دانسته و یادآور شد: حضور چشمگیر این شرکت ها گواهی بر توان علمی، فنی و عملیاتی سازندگان ایرانی است که قادر به تامین نیازهای پیچیده صنعت نفت کشور هستند.
معاون وزیر نفت با تاکید بر اینکه همواره تلاش می کنیم تا ارتباط با سازندگان داخلی صنعت نفت را تسهیل کنیم، تصریح کرد: این ارتباط نزدیک و همکاری مستمر، پایه گذار موفقیت و پیشرفت صنعت نفت است. بدون شک، هر چه توانمندی ساخت داخل افزایش یابد، صنعت نفت کشور به قله های جدیدی از پیشرفت و خودکفایی دست می یابد و بدون شک با تقویت توانمندی های داخلی می توانیم به آینده ای روشن تر برای صنعت نفت ایران دست یابیم.
سیدمحمدرضا موالی زاده، استاندار خوزستان نیز در آیین گشایش پانزدهمین نمایشگاه تخصصی ساخت تجهیزات داخل در سخنانی ضمن اشاره به پتانسیل های این استان در حوزه های مختلف از جمله تولید انرژی و قطب نفت و گاز کشور، تولید فولاد، شکر و گندم ضرورت توجه هر چه بیشتر به جوامع محلی در قالب عمل به مسئولیت اجتماعی را مورد تاکید قرار داد و گفت: هم اکنون یک چشم ما در این استان به تولید ثروت و منافع ملی و چشم دیگر متوجه منافع محلی از مسیر اجرای پروژه های مسئولیت های اجتماعی است.
او در همین زمینه با اشاره به نزدیک بودن سفر رئیس جمهور به این استان گفت: انتقال حساب های بانکی، دفاتر مالیاتی و بیمه شرکت های نفتی تولیدی به خوزستان و به کارگیری بیشتر نیروهای بومی در این سفر مورد توجه قرار خواهد گرفت.
استاندار خوزستان تاکید کرد: ضمن توجه جدی به تولید ثروت و حفظ منافع ملی در این استان، پیگیر منافع محلی از مسیر اجرای پروژه های مسئولیت های اجتماعی از سوی صنعت نفت نیز هستیم.
موالی زاده با یادآوری کشف و حفاری نخستین چاه نفتی در این استان در سال ۱۲۸۷ گفت: خوزستان از بیش از یکصد سال پیش در توسعه کشور نقش حائز اهمیتی داشته است.
استاندار خوزستان با اشاره به مشکلات موجود در این استان همچون آلودگی هوا، اشتغال و نبود زیرساخت های لازم افزود: ما متولی حل مشکلات ۵ میلیون نفر از جمعیت این استان هستیم.
بخش قابل توجهی از زمان نمایشگاه نفت خوزستان به سخنان نمایندگان مجلس شورای اسلامی اختصاص داشت که متفق القول از ضرورت حمایت از صنعت و وزارت نفت سخن گفتند. از دیگر مواردی که در سخنان آنها برجسته بود، ضرورت توجه هر چه بیشتر به نیروی انسانی بود که در این زمینه اشاره شد از موارد مرتبط با نیروی انسانی در مجلس حمایت خواهد شد.
در همین زمینه برخی از اهالی بومی و کارکنان برای پیگیری مطالبات یا درخواست استخدام همزمان با افتتاحیه نمایشگاه و حضور مدیران صنعت نفت و به ویژه نمایندگان خود در مجلس در خروجی درب محل نمایشگاه حاضر شده بودند و نامه های خود را ارائه کردند.
از جمله نمایندگان که موضوع نیروی انسانی را مورد اشاره قرار داد، مجتبی یوسفی، عضو هیات رئیسه مجلس شورای اسلامی بود که در سخنرانی خود تاکید کرد باید به معیشت تمامی زحمتکشان صنعت نفت، از کارگران در نقاط دورافتاده تا متخصصان در این صنعت توجه جدی شود. او در بخش دیگری از سخنان خود موضوع ضرورت توسعه صنعت نفت را مورد اشاره قرار داد و با بیان اینکه تکلیف قانونی برنامه هفتم که تولید ۴.۵ میلیون بشکه نفت در روز هدف گذاری شده است، افزود: باید از منابع برنامه هفتم توسعه و صندوق توسعه ملی برای افزایش ظرفیت تولید گاز از میدان های مستقل و فشارافزایی گاز در پارس جنوبی استفاده کنیم.
او در این زمینه این نکته را گوشزد کرد که سرمایه گذاری در صنعت نفت و گاز هزینه محسوب نمی شود، بلکه یک سرمایه گذاری است، زیرا با این کار به توان فنی کشور افزوده می شود. به گفته یوسفی، به منظور بی اثر کردن تحریم باید نگاه ما به دانش فنی و داخلی باشد.
مصطفی مطورزاده، نماینده مردم استان خوزستان در مجلس شورای اسلامی طی سخنانی در آیین گشایش پانزدهمین نمایشگاه تخصصی ساخت تجهیزات صنعت نفت خوزستان موضوع توجه به مسئولیت اجتماعی را مورد تاکید قرار داد. او یکی از راه های جبران هزینه های ناشی از استخراج نفت و گاز برای مردم خوزستان را توجه به پروژه های مسئولیت اجتماعی اعلام کرد و گفت: ما نباید به تنهایی هزینه استخراج نفت را به دوش بکشیم.
او همچنین گفت: همانطور که در دوران جنگ به جوانان اعتماد کردیم، در اداره صنعت نفت هم باید به آنها اعتماد کنیم.
مطورزاده با اشاره به اینکه این استان هم اکنون به تنهایی هزینه های سنگین ناشی از استخراج نفت را به دوش می کشد، از جمله راه های جبران این هزینه ها را توجه ویژه به پروژه های مسئولیت اجتماعی خواند و گفت: اجرای پروژه های مسئولیت های اجتماعی باید به شرکت های نفتی مستقر در استان های نفتی و گازی سپرده شود که این موضوع، یکی از مطالبات اصلی ما در سفر آتی رئیس جمهوری به استان خوزستان است.
او به عنوان نمونه به بودجه ۱۱ میلیارد دلاری توسعه صنعت نفت در حوزه غرب کارون اشاره کرد و گفت: مطابق قانون، ۴ درصد از این بودجه باید در پروژه های مسئولیت اجتماعی استان خوزستان هزینه شود. او که رضایت مردم را بالاترین مولفه در بحث امنیت ملی دانست، افزود: امروز صنعت نفت به دست کارکنان ایرانی و بدون نیاز به کارشناسان خارجی اداره می شود، از این رو ما به عنوان نمایندگان آنها در مجلس شورای اسلامی وظیفه داریم از امور صنفی آنها حمایت کنیم. موضوع مسئولیت اجتماعی که فصل مشترک سخنان نمایندگان مجلس شورای اسلامی در این مراسم بود، در حرف های نصرالله پژمان فر، رئیس کمیسیون اصل نود مجلس شورای اسلامی اینگونه بازتاب یافت و با تاکید بر این مساله، ضرورت محرومیت زدایی از استان خوزستان را مورد اشاره قرار داد.
او در این زمینه گفت: شرکت های مستقر در این استان همزمان با انجام وظیفه اصلی (تولید نفت و گاز) نباید از پروژه های مسئولیت اجتماعی غافل شوند.
رئیس کمیسیون اصل نود مجلس شورای ایلامی همچنین تسریع در جمع آوری گازهای همراه نفت، توسعه صنعت نفت به موازات آماده سازی زیرساخت های مورد نیاز و همچنین پررنگ شدن نقش و حضور شرکت های دانش بنیان را مورد تاکید قرار داد.
او در بخش دیگری از سخنان خود بر وجود نیروی توانمند و مبتکر در کشور برای به روزرسانی و افزایش کارآمدی صنعت نفت تاکید کرد.
بازآرایی طرح 28 مخزن در مسیر نگهداشت و افزایش تولید
ابراهیم پیرامون، مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب:
کارکنان صنعت نفت در چهارماه اخیر با وجود تحریم های اقتصادی و فرسودگی تجهیزات به عنوان موانع افزایش تولید نفت و گاز در جنوب کشور، توانسته اند به موفقیت هایی چشمگیر در زمینه افزایش تولید دست یابند. اقدام های ترمیمی و راه اندازی برخی پروژه ها به همت متخصصان سبب افزایش تولید در مدتی کوتاه شد. این اقدام ها در شرایط سخت اقتصادی کشور سبب افزایش درآمدهای نفتی شده است و امیدواریم کمکی برای تأمین منافع کشور و ملت باشد.
شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب در حال حاضر ۷۵ درصد نفت و ۱۵ درصد گاز کشور را تولید و بخش قابل توجهی از خوراک پتروشیمی های کشور را تأمین می کند؛ امسال در بخش گاز بیش از ۳۰ درصد فراتر از تعهدات خود عمل کرده ایم که بخش قابل توجهی از این گاز از محل جمع آوری گازهای همراه نفت بوده است. همکاران من در چهار ماه اخیر با اجرای تعمیرات اساسی تجهیزات فرسوده توانسته اند ۲۰۰ میلیون فوت مکعب گازهای همراه نفت را جمع آوری کنند که هم اکنون روزانه ۷۰ میلیون مترمکعب گاز شیرین و سبک به شرکت ملی گاز ایران تحویل می دهیم که حداقل ۳۰ درصد فراتر از تعهدات جاری ماست.
همچنان ظرفیت های دست نخورده زیادی در کشور برای تولید نفت وجود دارد، دستیابی به ظرفیت ۵ میلیون بشکه در روز دور از دسترس نیست و با گسترش فناوری ها و سرمایه گذاری می توانیم به این هدف دست یابیم. هرچند با توجه به رویکردی که نسبت به سوخت های فسیلی وجود دارد، شاید دیر شده باشد.
حدود ۶ یا ۷ درصد از مقدار تولید نفت شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب به تزریق گاز برای فشارافزایی وابسته است و اگر این مورد انجام نشود، از این موارد بی بهره خواهیم ماند. برای رسیدن به اهداف برنامه هفتم باید تعداد چاه های توسعه ای و تعمیراتی در این شرکت دو برابر شود که هم اکنون عمده تولید نفت در جنوب کشور همراه با آب و نمک است، از این رو واحدهای نمک زدایی موجود کفاف پالایش نفت را نمی دهد و باید به فکر افزایش ظرفیت در این بخش باشیم.
با توجه به اجرای نیمه کاره پروژه ۲۸ مخزن نفتی با اعتبار ۴.۴ میلیارد دلار در شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب در سال های اخیر ۲۵ مخزن به پیمانکاران واگذار شده، اما به دلایل مختلف تنها سه پروژه به نتیجه رسیده است و شاید طی سال آتی دو پروژه دیگر به بهره برداری برسد. در بازآرایی جدید در طرح ۲۸ مخزن نفتی بخش زیرزمینی(تحت الارضی) به شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب و بخش روزمینی(سطح الارضی) به پیمانکاران واگذار می شود.
اقدام های زیادی برای نگهداشت و افزایش تولید لازم است. با وجود تحریم ها، در پنج شرکت بهره برداری زیرمجموعه خود توانسته ایم در بحث افزایش تولید نفت رکورد خوبی را ثبت کنیم و موفق به جمع آوری گازهای مشعل شویم. تا پایان سال ۱۴۰۵ دو پروژه بزرگ جمع آوری گازهای همراه نفت به حجم ۷۵۰ میلیون فوت مکعب به نتیجه می رسد. سایر گازهای همراه نفت پراکنده نیز بر اساس برنامه ریزی انجام شده به صورت مزایده به شرکت های دانش بنیان داخلی برای بهره برداری حداکثری از این گازها واگذار شده است. هم اکنون در میدان رگ سفید با تولید روزانه ۱۸۰ هزار بشکه نفت، مقدار قابل توجهی گاز همراه سوزانده می شود. هلدینگ خلیج فارس در این میدان سه طرح جمع آوری گاز در دست اجرا دارد که یکی از آنها به مراحل نهایی رسیده و به زودی ۱۲۰ میلیون فوت مکعب از گازهای همراه نفت این میدان جمع آوری می شود.
شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب در زمینه عمل به مسئولیت های اجتماعی و رفع محرومیت ها در مناطق نفت خیز در ایجاد رفاه دریغ نخواهد کرد، به همین منظور توسعه راه های استانی در حال پیگیری است و همه این اقدام ها از محل بودجه های مناطق نفت خیز تأمین اعتبار و از مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز پیگیری می شود.
حسن شهروئی، مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز کارون:
هم اکنون از حدود ۷۰۰ حلقه چاه نفت و گاز، ۳۳کارخانه فراورش و 7 هزار کیلومتر خط لوله، نفت و گاز این شرکت به مراکز مصرف و صادرات ارسال می شود، در حقیقت همکاران ما تمام توان و تلاش خود را برای اقتصاد کشور انجام می دهند تا با چالش روبه رو نشود. با توجه به شیرین سازی حدود ۶۰۰ میلیون فوت مکعب گازهای همراه نفت در این شرکت باید اشاره کنم این شرکت کمترین گازسوزی را در میان شرکت های تولید نفت دارد. میزان گازسوزی در شرکت نفت و گاز کارون پنج درصد است که حدود ۱۵ تا ۲۰ میلیون فوت مکعب گاز محاسبه می شود. سازمان محیط زیست هیچ گاه درصد آلایندگی فلرها را به تفکیک درصد و منبع آلودگی اعلام نکرده است. گازهای فلر ثروت محسوب می شوند و نباید سوزانده شوند، در حال پیگیری طرح های کاهش فلرینگ هستیم. پتروشیمی مارون طرح بهینه سازی فلرها را به عهده دارد که این طرح در حال پیشرفت است. با توجه به برگزاری نمایشگاه تجهیزات خوزستان باید این نکته را اشاره کنم که همکاری با سازندگان داخلی، به ویژه بومیان استان خوزستان می تواند موجب رشد، خودکفایی و رفع وابستگی صنعت نفت کشور به منابع خارجی شود.
قباد ناصری، مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون: در نیمه دوم سال جاری، حدود ۱۰۰ درصد برنامه تولید محقق شد و ۵۵ هزار بشکه نفت خام را محقق کردیم. در همین مقطع زمانی، یک هزار و ۴۲ قطعه مورد نیاز ماشین آلات فرایندی نیز با همکاری شرکت های دانش بنیان و سازندگان داخلی طراحی و بومی سازی شد. همچنین از سال ۱۴۰۲ تا پایان شهریور ۱۴۰۳، 7 هزار و ۳۷۲ قطعه را ساخته و ۳۵ هزار و ۳۲۴ قطعه کالای مورد نیازمان را از تولیدکنندگان داخلی تأمین کردیم.
اقدام دیگر اینکه با استفاده از دستگاه های تفکیک گر سیار نفت (MOS) و فرآورش سیار نفت (MOT) جمع آوری کردیم که تأثیری بزرگ بر نقش ما در صیانت از محیط زیست پیرامونی دارد. همچنین یک دستگاه نمک گیر برقی مجهز به میدان الکتریکی AC/DC با ظرفیت ۱۰ هزار بشکه در روز با استفاده از امکانات داخلی این شرکت طراحی، ساخته و راه اندازی شد. همچنین یک دستگاه نمک گیر برقی مجهز به میدان الکتریکی AC/DC با ظرفیت ۱۰ هزار بشکه در روز با استفاده از امکانات داخلی و از سوی کارشناسان این شرکت طراحی، ساخته و راه اندازی شد. این تجهیز کارآمد تاکنون تنها از منابع خارجی تأمین می شد که افزون بر زمان بر بودن فرایند سفارش تا تحویل، هزینه ای بیش از دو میلیون یورو را بر صنعت نفت تحمیل می کرد، اما اکنون این آمادگی در شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون وجود دارد که با دانش و فناوری، زمینه تولید داخلی آن را تنها در شش ماه برای سایر شرکت های بهره بردار فراهم آورد. مهم ترین اقدام ها در زمینه اهداف زیست محیطی و پایداری تولید شامل آغاز بهره برداری از خط لوله ۲۰ اینچ جدید انتقال گاز شیرین واحد بهره برداری شماره ۶ و جمع آوری روزانه حدود ۶ میلیون فوت مکعب گاز مشعل، احداث ۱۸ کیلومتر خط لوله ۱۰ اینچ انتقال نفت نمکی از واحد بهره برداری شماره ۵ به واحد بهره برداری شماره ۳ مارون به منظور افزایش ظرفیت انتقال بین واحدی به میزان ۴۰ هزار بشکه، جلوگیری از کاهش تولید نفت به میزان ۲۵ هزار بشکه در روز در زمان انجام تعمیرات اساسی مخزن ائتلاف کننده مارون ۵ و احداث ۱۷ کیلومتر خط لوله ۱۰ اینچ انتقال نفت نمکی از واحد بهره برداری کوپال به مارون ۱ با ظرفیت ۱۵ هزار بشکه در روز بوده که سبب افزایش تولید از چاه های بسته به میزان ۶ هزار بشکه در روز شده است. در حوزه مسئولیت های اجتماعی نیز خدماتی همچون استمرار تأمین تانکرهای آب آشامیدنی در قالب سرویس های ۱۶ هزار لیتری برای توزیع در روستاهای کم برخوردار همجوار حوزه عملیاتی شرکت برای بخشداری غیزانیه، استمرار تولید و توزیع ۲۰۰ هزار قلمه و نهال در سال، احداث مدرسه سه کلاسه ملاصدرا در روستای شهید شجیرات بخش غیزانیه اهواز، احداث شش کلاس درس در مدرسه نور بخش غیزانیه اهواز، بهسازی مدارس شهید رجایی روستای چمبه بخش غیزانیه اهواز و بهسازی مدرسه باقرالعلوم روستای طویله کوچک در بخش غیزانیه اهواز انجام شده است.
سید محسن دهبان پور، مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری:
تولید روزانه نفت این شرکت در چهار ماه اخیر ۴۰ هزار بشکه افزایش یافته است. اقدام های حمایتی از تولیدکنندگان، متخصصان و شرکت های دانش بنیان، ازجمله دلایل موفقیت افزایش تولید در این شرکت است. با استفاده از امکانات و قابلیت های دستگاه های تفکیک گر سیار، اجرای اقدام های اصلاحی درون چاهی و تکمیل رینگ فرازآوری با گاز میدان های پارسی و پرنج و تعمیرات اساسی برخی تأسیسات توانستیم ظرفیت تولید در شرکت را افزایش دهیم. تعهدات تولید شرکت آغاجاری تا پایان امسال همانند دیگر شرکت های بهره بردار با پشتیبانی شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب همسو با سیاست های وزارت نفت عملیاتی و اجرایی می شود. در چهار ماه اخیر همسو با مدیریت و رفع ناترازی گاز توانستیم ۷۰ میلیون فوت مکعب گاز در حوزه نفتی آغاجاری از گازهای همراه نفت را استحصال و به عنوان سوخت زمستان به شرکت ملی گاز ایران ارسال کنیم. با توجه به طرح جمع آوری گازهای همراه نفت که از سوی شرکت پالایش گاز بیدبلند خلیج فارس در میدان رگ سفید ۱ در حال اجراست، فاز نخست این پروژه تا پایان امسال به بهره برداری می رسد و با تکمیل نهایی این پروژه مقدار جمع آوری گاز همراه به بیش از ۱۰۰ میلیون فوت مکعب در روز می رسد.
عظیم کلانتری اصل، رئیس پژوهشگاه صنعت نفت:
با توجه به تمام محدودیت ها و مسائلی که وجود دارد، در بحث تأمین دانش فنی اقدام های قابل توجهی انجام شده است. در زمینه چند محصول همچون کک سوزنی یا کک اسفنجی، تحریم ها موانعی را به وجود آورد که با تلاش ها و اقدام های پژوهشگاه این موانع برداشته شدند.
با توجه به اینکه پژوهشگاه هم در بخش بالادستی و هم دربخش پایین دستی فعال است، در ۱۵ سال اخیر، در زمینه کشف ذخایر عملکرد بسیار مطلوبی داشتیم. به طور کلی، ذخایر به دو دسته متعارف و نامتعارف دسته بندی می شود. مثلاً میدان پارس جنوبی یا میدان کنگان در دسته ذخایر متعارف قرار دارند، اما در مقابل شیل ها، یا هیدرات ها جزو ذخایر غیرمتعارف قلمداد می شوند. با همکاری شرکت ملی نفت در پروژه های به اصطلاح میدان محور سابق که اکنون از آنها به مسائل فناورانه یاد می شود،
بحث «پایلوت تزریق آب در بخش بنگستان میدان اهواز» را به عنوان اقدام های در دست اجرا داریم. باید این توضیح را داد که ما اکنون در دریا مقدار مختصری تجربه تزریق آب داریم، اما در خشکی به غیر از بخش کمی در میدان آزادگان اصلا چنین تجربه ای نداشتیم. مراحل مربوط به آزمایشگاه، خدمات، طراحی و شبیه سازی تزریق آب، با همکاری شرکت ملی نفت و مناطق نفت خیز جنوب تاکنون به شکل مناسبی پیش رفته و امیدواریم به زودی برنامه تزریق نهایی را در سطح مشخصی از میدان انجام بدهیم که در صورت موفقیت آمیز بودن بسیار مؤثر خواهد بود، زیرا در برخی میدان ها، امکان تزریق آب به جای گاز وجود دارد. در همین خصوص نخستین تزریق نانوسیال را با همکاری شرکت نفت فلات قاره در یک میدان انجام دادیم که نتایج مقدماتی آن کاملا موفقیت آمیز بوده است و برای نتیجه گیری این پروژه نیاز به کار بیشتری دارد. تمام اقدام های این مرکز علمی در زمینه کاهش ناترازی انرژی تعریف می شود، پژوهشگاه به تازگی در زمینه ذخیره سازی گاز طبیعی به فناوری ای ان جی دست یافته که هم در صنعت خودروسازی و هم سایر صنایع کارکرد دارد. اکنون تقریباً مراحل تکمیل این فناوری طی شده و حتی صادرات بین المللی آن را هم مدنظر قرار داریم و در حال بررسی جوانب آن هستیم.
امید کیانی، مدیر تعمیرات شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب:
این واحد در سال ۱۴۰۳ توانست با تعمیرات اساسی ۱۸۸ تجهیز فرآورشی و ۲۱ کارخانه گازی، گامی بلند برای پایداری تولید و کاهش آلایندگی بردارد.
عملیات تعمیر ۱۵۳ تجهیز دیگر نیز در حال انجام است و مقدمات آغاز تعمیرات اساسی برای تجهیزات بعدی نیز فراهم شده است، این تجهیزات شامل مخازن راهبردی سقف شناور ذخیره نفت خام، انواع مخازن فرآورشی مؤثر در تولید با قطرهای مختلف ۲ تا ۱۸ متر، پیش گرم کن های شعله مستقیم و غیرمستقیم نفت، نمک گیرهای برقی و مبدل های صفحه ای گران قیمت هستند. تعمیرات اساسی ۲۱ کارخانه بزرگ گازی انجام شده است، عملیات تعمیر در سه کارخانه دیگر در حال انجام است و پنج کارخانه آماده آغاز این فرایند هستند که این کارخانه ها شامل ایستگاه های تقویت فشار گاز غنی، ایستگاه های تزریق گاز، کارخانه های تولید گاز مایع و پالایشگاه های گاز و گاز مایع هستند که نقش مهمی در زنجیره تولید و فراورش نفت و گاز دارند. تعمیر اساسی در این کارخانه ها، مشتمل بر تعمیر و آماده سازی مخازن فرایندی، مبدل های حرارتی، برج های فرایندی، بویلرها، کوره ها، الکتروپمپ ها، الکتروفن ها، ضخامت سنجی از ۱۵۰ تا ۱۰۰۰ نقطه مستعد خوردگی در هر کارخانه است.
*پروژه پژوهشی تهیه و تدوین دانش فنی و ساخت سیستم سطحی و مجموعه ابزار نمودارگیری چاه های تولیدی (PT) با حضور مدیران عامل شرکت های ملی مناطق نفت خیز جنوب، ملی حفاری و مدیریت پژوهش و فناوری شرکت ملی نفت ایران رونمایی شد.
*پژوهشگاه صنعت نفت و شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب موافقتنامه همکاری در زمینه استفاده از امواج مایکروویو برای کاهش مشکلات رسوب آسفالتین در خط لوله و ارتقای کیفیت نفت خام امضا کردند. انجام خدمات پروژه پژوهشی، توسعه فناوری و دانش فنی، استفاده از امواج مایکروویو برای کاهش مشکلات رسوب آسفالتین در خط لوله و ارتقای کیفیت نفت خام از جمله مفاد این موافقتنامه به شمار می آید.
* تفاهمنامه سه جانبه میان شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب و شرکت های پتروایران و پترو فناوری دماوند امضا شد. این تفاهمنامه با موضوع انجام مطالعات لازم برای تهیه پیشنهادات فنی و مالی برای انجام شکست هیدرولیکی در چاه های نفت، منعقد شد.
*تفاهمنامه همکاری با هدف توسعه همکاری های علمی و صنعتی بین پژوهشگاه صنعت نفت به امضای عظیم کلانتری اصل، رئیس پژوهشگاه صنعت نفت و حسین کاظمی مهر، مدیرعامل مجتمع فولاد و نورد آسین ابهر رسید. انجام آزمون های تخصصی خوردگی آلیاژهای مصرفی در صنایع نفت، گاز و پتروشیمی از جمله SCC،SSCC ،HIC و کشش و ارائه آموزش های فنی و تخصصی در حوزه حفاظت صنعتی ازجمله موضوعات همکاری در این تفاهمنامه است.
* تفاهمنامه همکاری شرکت ملی حفاری ایران و گروه شرکت های توسعه پتروایران امضا شد. مبنای همکاری های آتی در زمینه ارائه خدمات عملیات حفاری و خدمات فنی تخصصی جانبی بین دو شرکت خواهد بود.
* نرم افزار پیشرفته بهینه سازی عملیات حفاری مبتنی بر هوش مصنوعی (YDOS) رونمایی شد.
* دستگاه ارزیابی و بهینه سازی مقدار دمولسیفایر در واحدهای نمک زدایی نفت، دستگاه سیار چاه آزمایی در چاه های نفت و گاز در جریان و فشار بالا و دستگاه سنجش میزان H2S در نفت خام در نمایشگاه خوزستان رونمایی شد که این دستگاه ها با حمایت شرکت نفت و گاز اروندان و تلاش شرکت های دانش بنیان بومی سازی شده اند و نسبت به دستگاه های مشابه خارجی قیمت پایین تری دارند.
* در حاشیه نمایشگاه از دو کتاب با عناوین شرح واحدهای فرایندی و تاسیساتی کارخانجات گاز و گاز مایع و همچنین کتاب ایمنی در صنعت نفت رونمایی شد. کتاب شرح واحد های فرایندی و تاسیساتی کارخانه های گاز و گاز مایع به قلم پروفسور رضا مسیبی بهبهانی، محمد گلستان و سمانه فرامرزی بابادی در چهار فصل به رشته تحریر درآمده است. کتاب ایمنی در صنعت نفت نیز که به همت محمد آرمند، تدوین و نگارش شده به صورت علمی مباحث مهندسی و آشنایی با فناوری منحصر به حفاری را تشریح کرده و شرح وظایف کارشناسان اچ اس ای و کلیه کارکنان حفاری را یادآور می شود.
نگاهی به اقدام های حمایتی وزارت نفت از شرکت های فناور و دانش بنیان
مشعل | صنعت نفت ایران توانسته است در سال های اخیر همزمان با تحریم های همه جانبه ای که هدفی جز خم کردن کمر این صنعت نداشته، بخش قابل توجهی از نیازهای فناورانه را در درون بدنه خود تامین کند. در شرایطی که بسیاری از شرکت های خارجی از تعهدات قراردادهای خود شانه خالی کردند و پروژه های متعددی منتظر حضور متخصصان آنها بود، جریانی ارزشمند برای تولید ساخت بار اول تجهیزات و قطعات پرکاربرد و حمایت از متخصصان و فناوران داخلی به راه افتاد. این جریان و جهش، خوشبختانه تا امروز تحولات و دستاوردهای ارزشمندی را برای صنعت نفت و اقتصاد کشور به همراه داشته است.
از آنجا که وزارت نفت در رویکردی نوآورانه برای تامین نیازهای خود از سوی متخصصان داخلی، نگاهی بلندمدت و پیشتازانه به آینده این صنعت و نیازهای پیش رو دارد، برنامه ریزی هایی را برای حمایت همه جانبه از شرکت های فناور و دانش بنیان و بازنگری در شیوه های ارتباط با دانشگاه ها و مراکز فناوری و پژوهشگاه ها در نظر گرفته است، به گونه ای که حالا و پس از حداقل یک دهه از شروع این جریان همه جانبه حمایت از حوزه های دانش بنیان و فناور، وزارت نفت در صدر این حرکت ارزشمند قرار گرفته و عواید این همراهی برای صنعت نفت و اقتصاد کشور هر روز بیشتر می شود.
وزارت نفت طی سال های اخیر تلاش کرده تا حد امکان، زمینه های حقوقی و اداری را که مانع حرکت مجموعه های دانش بنیان و فناور می شود، حذف یا کم کند تا حداقل اصطکاک در مسیر حرکت شرکت ها وجود داشته باشد. بنابر اعلام معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری، بیش از ۷۰ درصد مجوزهای مرتبط با ساخت بار اول تجهیزات در کل کشور طی سه سال اخیر، مربوط به صنعت نفت بوده و بر همین اساس، وزارت نفت در سال 1403 برای سومین سال پیاپی، رتبه نخست تولید بار اول كالاهای راهبردی را كسب كرده است. مهم ترین رویکرد در این رتبه بندی، آن است که وزارت نفت در تلاش است تا بازار واقعی و پایداری را برای شرکت های دانش بنیان و در ارتباط با صنعت بزرگ نفت ایجاد کند.
امید شاکری، معاون مهندسی، پژوهش و فناوری وزیر نفت در گزارشی از اقدام های صورت گرفته با هدف توسعه زیست بوم نوآوری و فناوری اعلام کرد که تعداد شرکت های دانش بنیان در فهرست بلند وزارت نفت، رشد بیش از سه برابری داشته و از 155 مورد به 674 شرکت رسیده است.
وی یکی از اتفاقات مهم در جریان ارزشمند ساخت داخل وزارت نفت را تسهیل ورود سازندگان داخلی جدید به فهرست تامین کنندگان اعلام کرد و گفت: این حمایت ها باعث افزایش تعداد سازندگان داخلی در فهرست بلند وزارت نفت از یکهزار و 500 شرکت به 2 هزار و 500 شرکت شده؛ به عبارتی برای اولین بار تعداد سازندگان داخلی از تعداد تامین کنندگان داخلی در این فهرست پیشی گرفته است.
وی با اشاره به فضاهای ایجاد شده برای حضور و تعامل رو در روی شرکت های دانش بنیان و فناور با شرکت های زیرمجموعه صنعت نفت گفت: مساحت زیرساخت های استقرار شرکت های دانش بنیان به 322 هزار مترمربع رسیده که شامل فضاهای مشترک در پارک فناوری و نوآوری نفت و گاز و مراکز نوآوری پژوهشگاه و دانشگاه صنعت نفت می شود. همچنین تعداد شرکت های دانش بنیان و فناور حاضر در پارک فناوری و نوآوری نفت و گاز و مراکز نوآوری پژوهشگاه و دانشگاه صنعت نفت از 23 به 142 شرکت رسیده است.
معاون مهندسی، پژوهش و فناوری وزیر نفت با تاکید بر اینکه تلاش شده میزان خرید محصولات دانش بنیان و تعریف پروژه های راهبردی برای شرکت های دانش بنیان افزایش داشته باشد، افزود: در حدود سه سال بیش از 2 هزار قرارداد ساخت و خرید تجهیزات/خدمات به مبلغ 890 میلیون دلار و 38 همت به دانش بنیان ها ارجاع شده است. این قراردادها در حوزه نفت شامل 252 طرح به مبلغ 303 میلیون دلار و 4 همت، در حوزه گاز 223 طرح به مبلغ 32 میلیون دلار و 4 همت، در حوزه پالایش و پخش 410 طرح به مبلغ 176 میلیون دلار و 2.4 همت، در حوزه پتروشیمی 607 طرح به مبلغ 9 میلیون دلار و 25 همت بوده، ضمن اینکه 561 طرح به مبلغ 371 میلیون دلار و 2.5 همت در صندوق بازنشستگی نفت انجام شده است. شاکری با تاکید بر اینکه بسیاری از پروژه های انجام شده در این مدت، قراردادهای ساخت بار اول بوده اند، افزود: 76 قرارداد با 61 شرکت دانش بنیان به ارزش 172 میلیون دلار منعقد شده که به 1.7 میلیون دلار صرفه جویی ارزی انجامیده است.
وی با اشاره به رتبه نخست وزارت نفت برای سه سال پیاپی در تولید بار اول در میان بخش های مختلف دولت گفت: در این مدت پروژه های ارزشمندی در حوزه ساخت داخل اجرایی و به ثمر نشسته که از جمله آن می توان به پمپ های چند فازی، مبدل کرایوژنیک کلدباکس و توربواکسپندر 3.5 مگاواتی اشاره کرد.
معاون مهندسی، پژوهش و فناوری وزیر نفت همچنین به برخی از اقدام های وزارت نفت در حوزه تامین مالی و رفع چالش های شرکت های دانش بنیان اشاره کرد و گفت: افزایش سرمایه صندوق پژوهش و فناوری صنعت نفت به میزان 750میلیارد تومان، ارائه بیش از 10 هزار و 350 میلیارد تومان ضمانت نامه قراردادی به 140شرکت، ارائه 830 میلیارد تومان ضمانت تسهیلات دریافتی به 36 شرکت و عقد 2 قرارداد خرید تضمینی به ارزش بالغ بر 3.3 میلیون یورو برای تولید مته های PDC و پمپ های ESP از جمله این اتفاقات خوب بوده است.
وی در ادامه افزود: وزارت نفت در بخش های مختلف، مسیر سرمایه گذاری خطرپذیر را در هفت طرح به ارزش 250 میلیارد تومان باز گذاشته و این طرح ها عمدتا در حوزه کاربرد هوش مصنوعی در ایمنی صنعت نفت و تصفیه پساب های صنعتی بوده است.
معاون مهندسی، پژوهش و فناوری وزیر نفت عقد قرارداد بیمه مسئولیت کالا، ترهین مطالبات قراردادی 24 شرکت به ارزش 270 میلیارد تومان، عقد قرارداد اعتبار اسنادی برای شرکت های دانش بنیان به مبلغ 5 هزار میلیارد تومان و گشایش اولین اعتبار اسنادی به ارزش 24 میلیارد تومان را از دیگر اقدام های اثرگذار وزارت نفت در مسیر رفع موانع مالی اعلام کرد.
شاکری با اعلام اینکه میزان تسهیلات ارائه شده برای تولید اقلام راهبردی، محصولات دانش بنیان و توسعه زنجیره ارزش صنعت نفت، رقمی قابل توجه داشته است، اظهار کرد: بر این اساس 4200 میلیارد تومان از محل بند(الف) تبصره 18 قانون بودجه و 830 میلیارد تومان از محل وجوه اداره شده شرکت های اصلی وزارت نفت (بند ه تبصره 18) به شرکت های دانش بنیان و فناور پرداخت شده است.
معاون مهندسی، پژوهش و فناوری وزیر نفت، یکی از رویکردهای مهم در حوزه فناوری و نوآوری وزارت نفت را تلاش برای صادرات خدمات فنی و مهندسی علاوه بر محصولات مختلف پتروشیمی و فراورده ها اعلام کرد و گفت: با حمایت دولت و وزارت امور خارجه تاکنون 355 میلیون دلار خدمات فنی و مهندسی و تجهیزات به کشورهای ونزوئلا، روسیه، ازبکستان و عراق صادر شده است.
وی افزود: صدور خدمات و محصولات صادر شده به ونزوئلا شامل انجام تعمیرات اساسی و تکمیل ظرفیت عملیاتی پالایشگاه 140 هزار بشکه ای ال پالیتوی ونزوئلا، صادرات کاتالیست واحد بنزین سازی از سوی یک شرکت دانش بنیان، صادرات 2700 قطعه تجهیزات و کالا، انعقاد قرارداد ساخت مبدل کرایوژنیک کلدباکس به وسیله یک شرکت دانش بنیان، انعقاد قرارداد احداث و تعمیرات ایستگاه های گاز از سوی شرکت دانش بنیان، بازسازی و نوسازی واحد آمونیاک مجتمع پتروشیمی آناماریا کامپوس می شود، ضمن اینکه مجموع این قراردادها که هرکدام مجزا هستند، بیش از 262 میلیون دلار ارزش دارد و فعال شده اند.
شاکری در ادامه به قراردادهای مربوط به صدور خدمات و محصولات فنی و مهندسی به روسیه اشاره کرد و گفت: این قراردادها شامل تولید و تامین قطعات توربین گازی، توربین بخار، قطعات کمپرسور گریز از مرکز و صادرات کاتالیست حوزه تولید آمونیاک، متانول، صنایع فولاد از طریق شرکت های دانش بنیان و تولید و صادرات کمپرسورهای رفت و برگشتی فرایندی و جانبی و طراحی و ساخت پره های ثابت توربین های زیمنس می شود که ارزش آنها در مجموع حدود 88 میلیون دلار است. وی با بیان اینکه وزارت نفت در راستای تسهیل گری و تنظیم گری فعالیت مجموعه های فناور و دانش بنیان نیز اقدام هایی مهم و راهبردی داشته که بسیاری از آنها به الگویی برای دیگر ارگان های دولتی تبدیل شده است، افزود: شناسایی و ارائه 843 نیاز فناورانه شرکت های تابعه وزارت نفت به مجموعه های فناور و دانش بنیان برای انجام تحقیقات و ثبت بیشترین طرح های پژوهشی اولویت دار در سامانه نظام ایده ها و نیازها از جمله این اقدام ها بوده است.
وی گفت: توسعه و واگذاری بیش از 25 دانش فنی تولید کاتالیست و مواد شیمیایی پرمصرف به شرکت های دانش بنیان، اعلام ممنوعیت خرید کالای خارجی 250 قلم کالا و تجهیزات از سوی وزارت نفت و ارائه تسهیلات تخفیف خوراک به طرح های تکمیل زنجیره ارزش در صنعت نفت و ارائه تسهیلات تخفیف خوراک در اجرای طرح های SNG وMINI LNG از دیگر اقدام ها انجام شده با هدف تسهیل گری و تنظیم گری فعالیت دانش بنیان ها بوده است.
پیشتازی منطقه بهرگان در حفظ محیط زیست
مشعل بهرگان، یکی از مناطق عملیاتی شرکت نفت فلات قاره ایران است که در شمالی ترین قسمت آب های نیلگون خلیج فارس قرار گرفته است. میادین نفتی مهمی همچون سروش، نوروز، هندیجان و همچنین قدیمی ترین و اولین میدان کشف شده در خلیج فارس، یعنی بهرگانسر در این منطقه عملیاتی قرار دارند؛ اما این منطقه، طی سال های اخیر در کنار اجرای تعهدات عملیاتی خود، به یکی از سبزترین مناطق عملیاتی تبدیل شده که بیش از 40 هکتار فضای سبز را در خود جای داده است. تلاش برای اجرای پروژه های زیست محیطی در بخش های مختلف، از تصفیه پساب های صنعتی گرفته تا حذف روغن از غذای کارکنان، از اجرای طرح های زیرساختی، فنی و عملیاتی تا پوشش فضای سبز، تامین آب و همچنین حفاظت از گونه های مختلف گیاهی و جانوری، مجموع اقدام هایی هستند که بهرگان را از دیگر مناطق عملیاتی متمایز ساخته است. مسعودبیرانوند، جانشین مدیر منطقه عملیاتی بهرگان شرکت نفت فلات قاره ایران که افزون بر مسئولیت اجرایی خود در این منطقه، پروژه های متعددی را در حوزه های مختلف با علاقه شخصی پیگیری می کند، در گفت وگو با خبرنگار «مشعل» به تشریح اقدام های انجام شده در بهرگان پرداخته است که در ادامه می خوانیم.
مسئولان اجرایی منطقه عملیاتی بهرگان قصد دارند با اجرای طرح های مختلف در حوزه های گوناگون، از اقدام های زیرساختی گرفته تا زیست محیطی، با نگاه مسئولانه به کارکنان خود، این منطقه را به یک هاب تفریحی و گردشگری و به قولی «محمودآباد دوم» تبدیل کنند.
مسعود بیرانوند، جانشین مدیر منطقه عملیاتی بهرگان که بسیاری از فعالیت های این منطقه با ذوق او انجام شده است، با مهم برشمردن ظرفیت های بالقوه و متعدد منطقه عملیاتی بهرگان، به حضور فعال متخصصان این منطقه در پنجمین کنفرانس دوسالانه نفت، گاز و پتروشیمی که با محوریت پایداری و فرازآوری مصنوعی برگزار شد، اشاره کرد و گفت: در این کنفرانس، بسیاری از اقدام های صورت گرفته در منطقه بهرگان از جمله اقدام های زیرساختی در حوزه محیط زیست و مهندسی، تصفیه پساب های بهداشتی و صنعتی، توپک رانی های منظم ماهانه برای ایمنی خطوط لوله و... مورد استقبال قرار گرفتند.
وی افزود: از آنجا که دو نفر از 10 سخنران اصلی کنفرانس، از منطقه بهرگان بودند، موضوع های ارائه شده در نشست های تخصصی، با استقبال روبه رو شد و رئیس دانشگاه بوشهر نیز از حضور فعال و موثر منطقه بهرگان در این کنفرانس تقدیر کرد.
جانشین مدیر منطقه عملیاتی بهرگان در شرکت نفت فلات قاره ایران با اشاره به اقدام های موثر منطقه در اجرای طرح بازیافت گازهای مشعل(نوفلرینگ) گفت: چند سال قبل، مشعل نوروز قدیم را که 2.5 تا 3 میلیون فوت مکعب در روز خام سوزی داشت و امسال مشعل خشکی بهرگان را بعد از 64 سال خاموش کردیم. مشعل سکوی نفتی سروش هم پیش تر خاموش شده بود که به این ترتیب، سهم منطقه بهرگان در خاموشی مشعل ها به سطح قابل قبولی رسیده است.
وی با اشاره به روند محاسبه شدت فلرینگ افزود: شدت فلرینگ در منطقه عملیاتی بهرگان کمتر از میانگین ایران و در سکوهای سروش و نوروز کمتر از میانگین جهانی است و در این زمینه کارنامه درخشانی داریم. بیرانوند در عین حال به اقدام های ایمنی و حفاظتی از چاه های گازی اشاره کرد و گفت: تعدادی از چاه ها، بخصوص در میدان بهرگانسر و هندیجان گاز زیادی داشتند که میزان انتشار گاز از این میدان ها را کمتر کردیم. به این ترتیب، گازهای منتشر شده از میادین (بجز گازهای مشعل) به حداقل رسیده است.
جانشین مدیر منطقه عملیاتی بهرگان در شرکت نفت فلات قاره ایران با تاکید بر اینکه در زمینه نوفلرینگ در شرکت فلات قاره ایران سرآمد هستیم و این تلاش ها از دید سازمان محیط زیست نیز دور نمانده است، گفت: در بازدید سرپرست معاونت محیط زیست دریایی و تالاب های سازمان حفاظت محیط زیست از منطقه، جزئیات اقدام های صورت گرفته مورد استقبال قرار گرفت و پیشنهاد شد منطقه بهرگان برای دریافت جایزه ملی محیط زیست کشور کاندیدا شود که ما هم مدارک لازم را ارسال کردیم.
بیرانوند با اشاره به اقدام های انجام شده در حوزه محیط پیرامونی کارکنان و بهبود شرایط زندگی آنها در منطقه عملیاتی بهرگان گفت: ظروف مجزایی را برای کاغذ، پلاستیک و شیشه در اتاق های اداری قرار داده ایم تا زباله های خشک از مبدا تفکیک شوند و به نوعی پروژه تفکیک زباله از مبدا را فعال کرده ایم؛ اما هنوز امکان پردازش زباله های تر را نداریم. زباله های خشک پس از جمع آوری در سایت، تفکیک و بسته بندی، به فروش می رسند که عایدی مربوط به آن صرف امور محیط زیست منطقه می شود.
وی اقدام دیگر را تبدیل رستوران منطقه به «رستوران سبز» اعلام کرد و گفت: میزان مصرف روغن برای پخت غذا را با شیوه های پخت جدید تا 90 درصد کاهش داده ایم و به شکل همزمان با استفاده از منقل استاندارد، به طور کلی ذغال را حذف کرده ایم.در نتیجه این اقدام ها، حجم توده بدنی (BMI) 40 درصدی کارکنان را به 25 درصد، همچنینBMI بالای 30 را به کمتر از 12 درصد رسانده ایم که همه این ها مورد رضایت و استقبال کارکنان قرار گرفته است.
در کنار این موارد، استفاده از ظروف یک بار مصرف را نیز به حداقل رسانده ایم که همان تعداد محدود، به ظروف گیاهی و سازگار با محیط زیست تبدیل شده است.
جانشین مدیر منطقه عملیاتی بهرگان در شرکت نفت فلات قاره ایران به طراحی نرم افزاری در حوزه ورزش کارکنان نیز اشاره و تصریح کرد: با استفاده از این نرم افزار، به محض ورود کارکنان، حضورشان به عنوان اعضای هر تیم ورزشی به مسئول ورزش مربوطه اعلام می شود تا بتوانند برای این تیم ها برنامه ریزی داشته باشند و زمان بندی آن را به کارکنان اعلام کنند.
وی افزود: یکی از اقدام های مهم دیگر که مورد استقبال کارکنان بوده و آن را توسعه داده ایم، فعال شدن سه باغ پرندگان در سطح منطقه است. در این باغ، گونه هایی زیبا از پرندگان در فضایی بزرگ و به صورت آزاد دیده می شود که دیدن این صحنه ها، تاثیر خوبی بر روحیه کارکنان دارد.
بیرانوند با اعلام اینکه طی هفت سال اخیر، بیش از 25 هزار اصله درخت با 100 گونه متفاوت در منطقه بهرگان کاشته شده است، گفت: این درختان از میان گونه های سودمند و سازگار با آب و هوای منطقه که نیاز کمی به آب دارند، انتخاب شده و همزمان گونه های گیاهی مهاجم مثل کونوکارپوس نیز شناسایی و به مرور ریشه کن شده اند.
وی با اعلام اینکه در حال تهیه یک کتابچه از گونه های گیاهی منطقه هستیم که می تواند به عنوان مرجعی برای محیط زیست منطقه و استان باشد، گفت: در همین مدت، بیش از 2 هزار اصله درخت در بیرون از منطقه و کوه ها و جاده های اطراف شهر کاشته و همزمان چند تالاب و آبشخور مصنوعی نیز برای گونه های جانوری منطقه ایجاد شده است. این اقدام ها در نهایت زمینه حضور و ماندگاری ده ها گونه جانوری جدید در منطقه بهرگان را فراهم آورده و این پوشش گیاهی و دسترسی به آبشخور، به نوعی زیست بوم منطقه را تغییر داده و آن را به پناهگاهی برای پرندگان تبدیل کرده است.
بیرانوند با تاکید بر اینکه با استناد به آمار و مشاهدات بیرونی، هم اکنون فضای سبز در منطقه عملیاتی بهرگان به بخش صنعتی غالب شده است، گفت: قصد داریم در سال آینده سه هزار اصله درخت دیگر هم به منطقه و اطراف آن اضافه کنیم.
این نهال ها در یک گلخانه با ظرفیت 50 هزار اصله درخت آماده و نگهداری می شوند. تمام گونه های سازگار با اقلیم را پرورش می دهیم و آنها را به علاقه مندان به محیط زیست به صورت مجانی اهدا می کنیم.
جانشین مدیر منطقه عملیاتی بهرگان در شرکت نفت فلات قاره ایران ادامه داد: با وجود کاشت این تعداد درخت و سه برابر شدن محدوده فضای سبز منطقه، مصرف آب منطقه در هشت سال اخیر 30 درصد کاهش داشته که این صرفه جویی از محل تصفیه پساب بهداشتی بوده است.
این پساب قبلا به دریا ریخته می شد؛ اما با خرید دو پکیج مدرن، کاملا تصفیه و وارد چرخه مصرف برای فضای سبز می شود؛ البته به طور همزمان سیستم آبدهی قطره ای را هم در بخش های مختلف منطقه راه اندازی کرده ایم.
بیرانوند، یکی دیگر از اقدام های این منطقه در حوزه محیط زیست را تامین آب مورد نیاز فضای سبز شهر امام حسن(ع) اعلام کرد و گفت: روزانه 40 مترمکعب آب را با تانکر به شهرداری امام حسن (ع)تحویل می دهیم. در سال های گذشته ساحل شهر امام حسن (ع)به دلیل همین پساب های بهداشتی آلودگی زیادی داشت و پساب صنعتی هم آغشته به نفت بود؛ اما اکنون با اصلاح پساب های صنعتی و بهداشتی، آب خروجی شفاف است.
وی افزود: پساب بهداشتی در خشکی قبلا با 1000ppm وارد دریا می شد؛ اما با تغییرات فرایندی، این عدد را به 20ppm رساندیم که تقریبا به میانگین آب شرب نزدیک است؛ البته قصد داریم در گام بعدی، این عدد را به کمتر از 5ppmبرسانیم.
جانشین مدیر منطقه عملیاتی بهرگان در شرکت نفت فلات قاره ایران، اقدام مهم دیگر منطقه بهرگان در حوزه محیط زیست را هدایت آب های سطحی و استفاده از آن برای مواقع کم آبی اعلام کرد و گفت: در حال انتخاب مشاور برای اجرای این پروژه هستیم تا آب باران و آب های سطحی منطقه به سمت استخری بزرگ هدایت شود و در تابستان برای مصارف فضای سبز و آبشخورهای پرندگان و جانوران مورد استفاده قرار گیرد.
جانشین مدیر منطقه عملیاتی بهرگان در شرکت نفت فلات قاره، اشاره ای هم به اقدام های فنی- مهندسی انجام شده در مورد چاه های فعال و متروک منطقه داشت و گفت: با طراحی های مهندسی که طی چند سال اخیر انجام شده، عمر مفید پمپ های درون چاهی را از 2 سال به هفت سال رسانده ایم که در نوع خود یک شاهکار است.
وی با اعلام اینکه در حال تهیه یک مقاله ISI از این اقدام هستیم، افزود: در این پروژه، نرم افزاری طراحی شد که از طریق آن، تمام اطلاعات مربوط به چاه و تست های تولید، بخصوص نمودار آمپر پمپ به صورت لحظه ای و روزانه به بخش مربوطه ارائه می شود. در این برنامه، هرگونه شرایط غیرنرمال نشان داده می شود تا اقدام لازم به موقع انجام شود.
بیرانوند با بیان اینکه رصد آنلاین و به موقع چاه ها، عاملی برای افزایش عمر این پمپ ها هستند، افزود: هر بار تغییر و تعویض پمپ های درون چاهی، به قرارگیری و حضور دکل در منطقه نیاز دارد که این کار افزون بر تحمیل هزینه ، آلایندگی زیادی را نیز به همراه دارد؛ اما بالا رفتن عمر این پمپ ها، کمک زیست محیطی و مالی زیادی به منطقه و شرکت می کند.
وی یکی دیگر از اقدام های زیست محیطی کم سابقه را استفاده از پساب های صنعتی حین عملیات سرچاهی برای پروژه های راه سازی اعلام کرد و گفت: پساب های صنعتی معمولا با لجن و اسلج همراه هستند که طی سال های گذشته، همه آنها در محلی دپو می شدند و میزان بالایی از آلایندگی را به دنبال داشتند؛ اما امسال این پساب ها تفکیک شده و برای زیرسازی جاده ها مورد استفاده قرار گرفتند، ضمن اینکه سازوکاری اتخاد شده تا در تعمیرات بعدی، مخازن به شکل همزمان از این پساب های صنعتی استفاده کنند و پس از تفکیک، در محل قبلی دپو نشوند.
جانشین مدیر منطقه عملیاتی بهرگان در شرکت نفت فلات قاره به طرح این منطقه برای تامین آب در سکوهای عملیاتی و مستقل شدن از تامین آب کشوری اشاره کرد و گفت:مطالعه آب سازی برای سکوها آغاز شده و با اجرایی شدن این طرح، سکوها دیگر از آب کشوری استفاده نخواهند کرد. علاوه بر این، استفاده از آب معدنی را به حداقل رسانده ایم.
بیرانوند افزود: بسیاری از چاه های منطقه بهرگان از جمله میدان های سروش، نوروز و هندیجان بالغ بر 65سال عمر کرده اند، ضمن اینکه در دوران جنگ هم صدماتی به آنها وارد شده است.
در طرحی مجزا و با هزینه شرکت، دکل را روی این چاه ها فعال کردیم و با پلاگ سیمانی، کار ایمن سازی این چاه ها انجام شده که به این ترتیب، احتمال آلایندگی چاه های متروکه به صفر رسیده است.
شرکت ملی نفت ایران
مدیر اکتشاف شرکت ملی نفت ایران با اشاره به لزوم بهبود روند اجرای پروژه های حفاری گفت: با رفع موانع و افزودن دکل های خشکی و دریایی جدید به ناوگان دکل های اکتشافی، سرعت کشف منابع هیدروکربنی افزایش می یابد. سیدمحی الدین جعفری در نشست مشترک با پیمانکاران و کارشناسان بخش خصوصی فعال در حوزه حفاری چاه های اکتشافی با اشاره به لزوم بهبود روند اجرای پروژه های حفاری گفت: این نشست های مشترک فرصتی فراهم می سازد تا با مشورت و هم اندیشی طرفین، چالش ها و مشکلات قراردادهای مربوط به پروژه های حفاری مشخص شود و ریسک های عملیاتی و هزینه ای پیمانکاران در اجرای قراردادها به حداقل برسد و با رفع این موانع و افزودن دکل های خشکی و دریایی جدید به ناوگان دکل های اکتشافی، سرعت کشف منابع هیدروکربنی افزایش یابد. وی ادامه داد: تبادل افکار و مشارکت افراد برای حل مساله، کلید استفاده حداکثری از ظرفیت های فنی طرفین برای انجام عملیات حفاری و عامل مهمی در شتاب گیری و پیشرفت پروژه های صنعت نفت است. مدیر اکتشاف شرکت ملی نفت ایران، آموزش نیروی انسانی را بخش مهمی از روند اجرای پروژه ها برشمرد و تصریح کرد: ضعف آموزش و نظارت در بحث دستورعمل های ایمنی می تواند افزون بر آسیب های جبران ناپذیر به سرمایه های انسانی، روند اجرای پروژه ها را نیز دچار اختلال کند. از همین رو آموزش و به روزرسانی اطلاعات و دستورعمل های فنی و ایمنی بسیار اهمیت دارد و باید با آموزش جامع، کیفی و به موقع به نیروی انسانی و نظارت بر ایمنی فعالیت ها از بروز چنین مشکلاتی پیشگیری شود. بر اساس این گزارش، پیمانکاران نیز در این نشست ضمن مطرح کردن مسائل و ریسک های عملیات های حفاری، خواستار چاره اندیشی برای بهبود و ارتقای عملیات حفاری و کاهش زمان های انتظار شدند.
پیش ثبت نام شرکت در بیست ونهمین نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی ایران از شنبه ۲۹دی ماه آغاز می شود. با توجه به برنامه ریزی های انجام شده، بر اساس مصوبات شورای سیاست گذاری نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی ایران، به اطلاع می رساند پیش ثبت نام دوره بیست ونهم این رویداد از 29 دی تا 3 بهمن ماه به مدت پنج روز از طریق سامانه پیش ثبت نام درج شده در وب سایت نمایشگاه به نشانی www.iran-oilshow.ir برقرار خواهد بود.متقاضیان شرکت در این دوره از نمایشگاه، ضمن مطالعه دقیق شرایط حضور و ثبت نام براساس ضوابط مندرج در سایت نمایشگاه در صورت دارا بودن شرایط، در بازه زمانی مقرر با ورود به سامانه اعلام شده از طریق همین سایت، می توانند برای حضور در دوره بیست ونهم نمایشگاه اقدام کنند. پیش ثبت نام اولیه در تاریخ مقرر به منزله ثبت نام نهایی نیست و هریک از شرکت های متقاضی پس از استعلام و احراز هویت شرکت خود و دریافت تأییدیه نهایی از سوی کمیته ارزیابی فنی مدیریت برگزاری نمایشگاه بر اساس شرایط و ضوابط اعلام شده و متناسب با فضای نمایشگاهی جانمایی می شوند. بیست ونهمین دوره نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی ایران اردیبهشت ۱۴۰۴ در محل دائمی نمایشگاه های بین المللی تهران برگزار می شود.
متقاضیان برای کسب اطلاعات بیشتر می توانند به پایگاه اطلاع رسانی شرکت ملی نفت ایران به نشانی www.nioc.ir و سایت نمایشگاه به نشانی www.iran-oilshow.ir مراجعه کنند.
شرکت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری
مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری از ساخت هزار و ۵۰۰ قطعه از تجهیزات صنعتی در این شرکت خبر داد. سید محسن دهبان پور گفت: امسال با استفاده از ظرفیت شرکت های داخلی موفق به بومی سازی هزار و ۵۰۰ قطعه مربوط به تجهیزات و ماشین آلات شدیم که بیش از ۱۸۰ میلیارد ریال صرفه جویی به همراه داشت. وی با اشاره به رویکرد شرکت نفت و گاز آغاجاری در حمایت از سازندگان و تولیدکنندگان داخلی افزود: از ابتدای امسال با هدف تقویت بخش خصوصی و رفع مشکلات و چالش ها با استفاده از ظرفیت شرکت های دانش بنیان انواع قطعات توربین، پمپ های صنعتی، کمپرسورهای گازی، انواع شیلنگ های فشار قوی، قطعات انواع ولوها و قطعات الکترونیکی و... ساخته شده است. مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری بیان کرد: با موافقت شرکت ملی نفت ایران و پیگیری برنامه ریزی تلفیقی شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب و شرکت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری ۲۰ پروژه سرمایه ای بزرگ به ارزش ۳.۲همت تصویب و عملیات آن در حال اجراست. دهبان پور با اشاره به رشد اقتصادی و بهره برداری نفت و گاز آغاجاری و تقویت بازار داخلی اظهار کرد: اجرای این ۲۰ پروژه افزون بر رشد اقتصادی منطقه نقش بسیار مهمی بر تقویت شرکت های داخلی و دانش بنیان و ایجاد اشتغال برای جوانان منطقه دارد. وی ایمن سازی، ترمیم و بهسازی خطوط لوله نفت صادراتی، تعمیرات اساسی ۱۰۰ باب از منازل سازمانی فرسوده، تکمیل تونل بین شهری امیدیه به میانکوه، تکمیل جاده چیت پلنت به شهر آغاجاری، روزآمد کردن و ارتقای فناوری مرکز تلفن اصلی شرکت، خرید تجهیزات شبکه کامپیوتر، پردازش و ذخیره سازی اطلاعات و احداث جاده تقاطع دار بهاره تا تأسیسات رگ سفید ۱ را بخشی از این ۲۰ پروژه برشمرد.
شرکت نفت و گاز پارس
مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس با بیان اینکه میدان گازی پارس جنوبی بزرگ ترین دارایی یکپارچه مردم ایران است، گفت: تولید گاز از این میدان مشترک نقش بسزایی در تأمین انرژی مورد نیاز صنایع، نیروگاه ها و بخش خانگی ایفا می کند و بیشترین وزن را در تولید ناخالص داخلی دارد.
تورج دهقانی در نشست بررسی عملکرد و بهره دهی چاه های گازی میدان مشترک گازی پارس جنوبی با حضور جمعی از مدیران، معاونان و مجریان طرح های توسعه ای با اشاره به تکلیف سنگین این شرکت در بهره برداری از میدان مشترک پارس جنوبی و ایجاد ظرفیت های جدید در تولید گاز اظهار کرد: توسعه همکاری با بخش خصوصی به ویژه در زمینه فعال سازی بیشتر دکل های حفاری در میدان مشترک پارس جنوبی ضروری است.
وی با اشاره به سهم اثربخش و قابل توجه این شرکت در تأمین حدود ۷۰ درصد گاز مصرفی کشور، میدان گازی پارس جنوبی را بزرگ ترین دارایی یکپارچه مردم ایران دانست .
مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس با بیان اینکه مخزن مشترک پارس جنوبی وارد نیمه دوم عمر خود شده است، افزود: بنابراین پارس جنوبی در این برهه به مراقبت و بهره برداری مطلوب تری نیاز دارد و شرکت نفت و گاز پارس از این حیث که متولی تنظیم نوع رفتار با این مخزن ارزشمند است، شرکت حائز اهمیتی به شمار می رود.
سپهدار عباس زاده، سرپرست معاونت عملیات و پشتیبانی شرکت نفت و گاز پارس نیز در این نشست، از تلاش شبانه روزی همکاران این شرکت در بخش های مختلف صف و ستاد قدردانی کرد و گفت: با توجه به تنگناهای موجود، توانسته ایم تاکنون سرمای بی سابقه امسال را با همکاری و همیاری یکدیگر پشت سر بگذاریم.
وی گذشت بیش از دو دهه از عمر تأسیسات میدان مشترک پارس جنوبی را نیازمند صرف هزینه های بیشتر تعمیرات برای نگهداشت تولید دانست و گفت: برای تضمین تولید ایمن و پایدار گاز از این میدان مشترک، ضروری است زیرساخت های مناسب تری فراهم کنیم.
قائم مقام بنیاد ملی نخبگان گفت: تفاهمنامه با شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران با هدف مشارکت دادن نخبگان در حل مسائل اولویت دار کشور امضا شده است. سعید خدایگان در حاشیه امضای تفاهمنامه طرح های پژوهشی شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران و بنیاد ملی نخبگان با بیان اینکه در بنیاد ملی نخبگان ۲ طرح احمدی روشن و طرح شهید بابایی وجود دارد که در ذیل این ۲ طرح برخی مسائل واقعی کشور براساس تقاضاهای مطرح شده از سوی سازمان ها و شرکت های مختلف یا از سوی خود بنیاد ملی نخبگان احصاء شده است، اظهار کرد: این مسائل در مجموعه بنیاد ملی نخبگان به اشتراک گذاشته می شود تا با استفاده از تشکیل حلقه های حل مسئله، بتوانیم همسو با رفع این مشکلات گام برداریم. وی با اشاره به اینکه تفاهمنامه بنیاد ملی نخبگان و شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران با تلاش های زیاد و برگزاری نشست های متعدد در ۲ ماه گذشته به ارزش ۳۸ میلیارد تومان امضا شده است، اظهار کرد: براساس این تفاهمنامه حدود ۵۰ مسئله از سوی کارشناسان شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران در قالب مسائل تقاضامحور مطرح شده است که تلاش می کنیم طی یک سال با استفاده از نخبگان متخصص این مسائل را حل کنیم.
قائم مقام بنیاد ملی نخبگان با بیان اینکه جامعه نخبگان متخصص همسو با این هدف در زمینه حل مسائل شناسایی شده اند، اظهار کرد: بنیاد ملی نخبگان باید مسائل را به متخصصان مربوطه وصل کند تا مسائل زیر نظر همان سازمان حل شود.
شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی
مدیر پالایشگاه چهارم پارس جنوبی گفت: با استفاده از دانش نوآورانه و استفاده ۱۰۰ درصدی از کالاهای ایرانی در ۹ ماه امسال بیش از ۲۲۰ هزار بشکه میعانات گازی در پالایشگاه چهارم پارس جنوب تولید شده است. بهزاد سالاری با اشاره به انجام اقدام های شاخص در واحدهای مهم پالایشگاهی این مجموعه اظهار کرد: پالایشگاه چهارم پارس جنوبی با تولید بیش از ۲۲۰ هزار بشکه میعانات گازی در ۹ ماه امسال توانسته است نقش کلیدی در شکوفایی اقتصاد کشور ایفا کند. وی تصریح کرد: با تعمیرات باکیفیت و انجام اقدام های نوآورانه کارکنان و متخصصان داخلی، در بازه زمانی ۹ماه سپری شده از سال جاری بیش از ۱۰ میلیون تن اتان نیز در این مجموعه تولید شده است. مدیر پالایشگاه چهارم با اشاره به اینکه در ۹ ماه امسال، ۲ میلیارد مترمکعب گاز در پالایشگاه چهارم فرآورش شده است، گفت: در این بازه زمانی، بیش از ۳۶۰ هزار تن پروپان و ۲۴۰ هزار تن بوتان در پالایشگاه چهارم تولید شده است. سالاری گفت: در آخرین اقدام های اصلاحی با مشارکت مدیریت منطقه 2 عملیات انتقال گاز انتقال گاز و همکاری کارشناسان تعمیرات برق پالایشگاه چهارم پنج توربین صادرات گاز پالایشگاه به منظور افزایش تولید اصلاح شد.
به گفته وی، در بازه زمانی تعمیرات اساسی امسال با برنامه ریزی و توان متخصصان و کارکنان این مجموعه بیش از ۵ هزار درخواست کار در واحدهای مختلف پالایشگاهی با موفقیت انجام شد. مدیر پالایشگاه چهارم افزود: اجرا و نهایی سازی مطالعات ایمنی فرایند پالایشگاه و شناسایی کمیت های فرآیندی و برنامه ریزی برای رفع نواقص، جداسازی و تفکیک نواحی صنعتی از غیرصنعتی با تعریف پروژه اصلاح و ترمیم فنس های داخلی، آغاز و اجرای فرآیند پاکسازی خاک های آلوده نواحی صنعتی در راستای اجرای مواد قانون هوای پاک و تشکیل شناسنامه تغذیه ای کارکنان و انجام آموزش های فراگیر در بخش سلامت کارکنان از شاخص ترین فعالیت های حوزه اچ اس ای پالایشگاه است.
سالاری تأکید کرد: با توجه به شرایط سخت کارکنان عملیاتی در بخش های مختلف پالایشگاهی از هم وطنان درخواست دارم با همراهی پویش «۲درجه کمتر» دمای هوای منزل و محیط کار، همکاران ما را یاری کنند.
شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی با توجه به مصوبه هیات وزیران در خصوص کاهش آلودگی منطقه و الزام محیط زیستی موفق به تأمین و راه اندازی دوربین LDAR به منظور نشت یابی تجهیزات صنعتی شد. سعید ابراهیمی، رئیس محیط زیست مجتمع گاز پارس جنوبی گفت: دوربین نشت یابی LDAR در سایت ۱ و ۲ مجتمع گاز پارس جنوبی تأمین و دوره های آموزشی با حضور همکاران واحد اچ اس ای برگزار شد، ضمن اینکه این دوربین ها به صورت عملیاتی در پالایشگاه های هفتم و دهم پارس جنوبی آزمایش شدند و با موفقیت برای عملیات نهایی از آنها استفاده شد. وی اظهار کرد: با توجه به حساسیت و کارایی این دوربین به منظور نشت یابی از طریق فناوری مادون قرمز، مسئولان پالایشگاه سوم درخواست استفاده از آن را داشتند که در نتیجه چندنشتی به همراه اعلام محل دقیق و جریان و مقدار انتشار آن شناسایی و هم زمان ضبط تصاویر آنلاین هم انجام شد. وی اظهار کرد: امید است با بهره گیری از این دستگاه، ضمن شناسایی زودهنگام نشتی های احتمالی و جلوگیری از حوادث انسانی و تجهیزاتی، آلودگی های زیست محیطی کنترل شود.
معاون مدیر برنامه ریزی در فناوری اطلاعات و ارتباطات شرکت ملی پخش فراورده های نفتی گفت: تا زمانی که سامانه ردیاب AIS روی شناورها نصب نشود، امکان صحت سنجی کامل تخصیص سوخت دریایی وجود ندارد. جلال هوله زاده در گفت وگوی زنده تلویزیونی با بیان اینکه مهم ترین مشکلی که در حوزه شناورها وجود دارد انجام نشدن برخی استعلام ها از سوی دستگاه های ذی ربط است، اظهار کرد: بیش از ۲۲هزار شناور در سامانه درخواست فراورده های نفتی(سدف) ثبت نام کرده اند و مصرف کنندگان مختلف کشور که نمی توانند در جایگاه ها سوخت گیری کنند، از طریق این سامانه اقدام به خرید سوخت می کنند. وی با بیان اینکه استعلام ۲۲ هزار شناوری که از شرکت ملی پخش فراورده های نفتی سوخت دریافت می کنند به صورت برخط از سامانه جامع دریایی به عنوان متولی اصلی کل ترددهای شناورها در دریاها انجام می شود، گفت: شناورها به سه دسته شناورهای صیادی، تجارتی و خدماتی تفریحی تقسیم می شوند که استعلام شناورهای صیادی از سازمان شیلات دریافت می شود. معاون مدیر برنامه ریزی در فناوری اطلاعات و ارتباطات شرکت ملی پخش فراورده های نفتی با بیان اینکه بر اساس سازمان بنادر و شیلات موظف بود تا پایان سال ۱۳۹۹ شناورهای خود را به سامانه ردیاب (AIS) مجهز کند، اما با وجود گذشت چهار سال هنوز این اتفاق نیفتاده است، اظهار کرد: تا زمانی که سامانه ردیاب AIS روی شناورها نصب نشود، امکان صحت سنجی کامل تخصیص سوخت دریایی وجود ندارد. هوله زاده با بیان اینکه امکان صدور بارنامه های صوری در حوزه دریایی غیرممکن نیست، تصریح کرد: شناورها به صورت مستقیم به سامانه جامع دریایی متصل هستند و هم اکنون ورود و خروج شناورها از سوی دریابانی نیروی انتظامی به صورت برخط استعلام و ردیابی می شود، اما این موضوع به تنهایی برای صحت سنجی کامل تخصیص سوخت دریایی کافی نیست.
دو قطعه فوق سنگین پروژه مجتمع پتروشیمی بدر شرق به سایت پروژه حمل شد.
دو قطعه فوق سنگین طرح مجتمع پتروشیمی بدر شرق شامل مبدل پساب و برج اشباع کننده به مجموع وزنی ۳۲۳ تن پس از اتمام ساخت در داخل کشور، از مسیر دریایی وارد بندر شهید بهشتی چابهار شد که طی روزهای گذشته به مقصد سایت پروژه حمل شد.
نگاه ویژه دولت بر تکمیل و راه اندازی طرح های صنعتی منطقه مکران از جمله طرح مجتمع پتروشیمی بدر شرق و حمایت کامل مدیریت هلدینگ شستان از طرح های صنعتی این سرمایه گذار در منطقه آزاد چابهار و سواحل مکران همسو با توسعه پایدار منطقه، شتاب مناسبی به اجرای این طرح داده و امید است با تداوم روند فعلی، انجام پیش راه اندازی فاز اول طرح زودتر از موعد مقرر صورت گیرد. طرح مجتمع پتروشیمی بدر شرق در زمینی به مساحت ۱۰۳ هکتار و در هاب سوم پتروشیمی کشور در حال اجراست که با راه اندازی فاز اول طرح، سالانه یک میلیون و ۶۵۰ هزار تن متانول برای استفاده در زنجیره پایین دست تولید می شود.
مسئول طرح پردیس پژوهش صنایع پایین دستی پژوهشگاه صنعت نفت از 32 سال همکاری خود با صنعت نفت می گوید
لیلا مهداد: فرقی نمی کند، خانه آدمی در کوچه هایی با شیب تند در شمال شهر باشد یا در میانه شهر، کودکی و نوجوانی ات را پشت سر گذاشته باشی، حتی گره زدن شب ها به روزها در یکی از خانه های جنوب شهر هم بخشی از زندگی برخی مردمان همین شهر است؛ مردمانی که وقتی می پرسی اهل کجایی؟ همگی می گویند تهران.
«فهیمه» از خانواده «نادری» ها هم تهرانی است: «54ساله ام.»، یعنی 54 بهار را گره زده به تابستان. پاییزها را روی برگ های زردش قدم زده و منتظر برف زمستان مانده. زندگی همین است، همین روزها و حس هایی که گاهی در میانه هیاهوی زندگی با آنها نامهربان می شویم: «32سال سابقه کار دارم.»
32 سال پیش، سرنوشت گذر «فهیمه» با نام خانوادگی «نادری» را انداخت به شرکت ملی مهندسی ساختمان نفت ایران «10سالی شرکت مهندسی بودم.» بعد از کسب تجربه در شرکت مهندسی نوبت به آزمودن خود در پژوهشگاه رسید، تصمیمی که او تا به امروز پای آن ایستاده و از آن راضی است: "مسئول طرح پردیس پژوهش صنایع پایین دستی پژوهشگاه صنعت نفت هستم.»
به وقت درس و مشق و مدرسه و در میانه شیطنت های ریز مختص هر سن و سالی، حواسش را به درس و کتاب داده تا به رویایی که در سر داشته، جان دهد. بی خوابی ها و برنامه ریزی های دقیق جواب داد و در ماراتن بزرگ، مهندس شیمی، پسوند نام «فهیمه نادری» شد. او دانش آموخته مهندسی شیمی از دانشگاه صنعتی شریف است و از همان زمان، نامش در لیست کارمندان شرکت مهندسی و ساختمان نفت قرار گرفت: «بعد از لیسانس وارد مجموعه شدم. حافظه ام یاری کند، دی ماه 1371 بود.» شرکت ملی مهندسی ساختمان نفت ایران بیشتر در حوزه مکانیک فعالیت داشت، برای همین، کار در روزها و ماه های اول برای «نادری» کمی سخت بود؛ هرچند گذر زمان همه چیز را برایش راحت تر کرد. از همان روزهای اولی که وارد دانشگاه شده بود، همه هم وغمش ادامه تحصیل بود. دلش می خواست در حوزه فعالیتش، اطلاعاتش به روز باشد؛ البته تصمیم گرفته بود در مدارج بالاتر تحصیل، خودش را محک بزند: «کارشناسی ارشد را در دانشگاه تربیت مدرس تمام کردم.» برای کنکور مقطع دکترا هم حسابی درس خواند و رتبه بدی کسب نکرد؛ اما مادر بود و باید وظایفش را اولویت بندی می کرد. برای همین قرعه به نام بچه ها افتاد و دیگر «فهیمه نادری» دانشجوی مقطع دکترا نشد: «بچه ها دبیرستانی شده بودند و داشتند برای کنکور آماده می شدند. باید بیش از گذشته حواسم به آنها می بود. برای همین از رویای خودم دست کشیدم.»
به وقت دانشجویی، راهی خانه بخت شد. مرد زندگی «فهیمه» از تبار نادری ها از کارکنان پژوهشگاه بود؛ البته چندصباحی است انتقالی اش را برای شرکت گاز گرفته است: «یکی، دو سال دیگر همسرم بازنشسته می شود.» نوعروس خانه تازه داماد بعد از مدتی کار در شرکت مهندسی و اداره امور خانه، مادر شد؛ آن هم مادر سه پسر بچه که تصمیم گرفته بودند با هم به دنیا بیایند: «سه قلو دارم.»
در کنار کار و زندگی، مسئولیت سه پسربچه روی دوش های «فهیمهِ نادری» گذاشته شد: «اوایل خیلی سخت بود. اگرهمکاری خانواده خودم و همسرم نبود، تقریبا همزمان کار و بزرگ کردن سه تا بچه، غیرممکن بود.» سه قلوها به روایت تقویم الان 24ساله اند و دانشجو: «هرکدام علاقه شخصی شان را در انتخاب دانشگاه و رشته دنبال کردند.» «فهیمه» از فامیل بزرگ نادری ها در دوران مادری به خاطر نوزادان تازه به دنیا آمده اش تصمیم گرفت، نیمه وقت سرکار حاضر شود و بیشتر وقتش را در خانه کنار فرزندان نورسیده اش بگذراند: «دو، سه روز در هفته می رفتم سر کار و بقیه روزهای هفته را خانه بودم.
به خاطر سه قلوها باید حضورم در خانه بیشتر می شد؛ البته اغلب کارهای شرکت را خانه انجام می دادم تا کاری روی زمین نماند.»
سه سال و نیم به همین منوال گذشت و سه قلوها کمی بزرگ تر شدند: «باید بچه ها را می گذاشتم مهد.» قبل از مادر شدن او، مهدهای کودک وزارت نفت جمع شده بودند و تنها مهد کودک پژوهشگاه صنعت نفت، باقی مانده بود: «همسرم در آن بازه زمانی در پژوهشگاه مشغول به کار بود.» وجود مهدکودک و حضور همسرش در پژوهشگاه دو انگیزه مهم «نادری» بودند برای گرفتن انتقالی: «اگر به پژوهشگاه منتقل نمی شدم، باید بچه ها را در مهد خصوصی می گذاشتم. در آن شرایط، کار برایم سخت تر و پیچیده تر می شد. برای همین منتقل شدم پژوهشگاه.» در آن دوران، پژوهشگاه در شهرری قرار داشت و این یعنی زحمت رفت وآمد: «اوایل پنج نفری- من و همسرم و سه قلوها- با سرویس می رفتیم؛ واقعا سخت بود. این پروسه یک ماه طول کشید تا اینکه رئیس پژوهشگاه یک ماشین در اختیارمان گذاشت برای رفت وآمد.» البته ماشین در اختیار برای خانواده 5نفری نادری، شرط هم داشت: «ما زودتر از سرویس راه می افتادیم و دیرتر برمی گشتیم. واقعا شرایط خیلی بهتر از رفت وآمد با سرویس بود؛ هرچند در آن دوره مسیر تهران- شهرری خطر داشت، همیشه ماشین های سنگین در کمربندی به چشم می خوردند، مثل حالا نبود.»
وقتی «فهیمه نادری» مشغول به کار شد، یعنی سال 1371 در میان 50-40 کارمندی که با او مشغول به کار بودند، شاید سه یا چهار خانم مهندس در مجموعه ایفای نقش می کردند: «به مرور زمان نقش زنان در صنعت نفت پررنگ تر شد و خدا را شکر امروزه شاهد حضور بیشتر زنان هستیم؛ هرچند باورم بر این است که هنوز هم درصدشان نسبت به مردها کمتر است.» باور «نادری» این است که بالانس شدن تعداد زنان و مردان صنعت نفت، زمینه پیشرفت این صنعت را بیش از گذشته فراهم می کند: «زن ها نکته بین هستند و مردها افق های دورتر را می بینند، بنابراین تعامل این دو گروه، کار را بهتر خواهد کرد.»
وقتی حرف از حضور زنان می شود، «نادری» گذری می زند به گذشته ها، زمانی که خودش در سمت مهندس پروژهنده یک فعالیت داشته: «متاسفانه بعد از استخدامم شش، هفت سال یک بار ارتقا پیدا کردم، در حالی که تنها 10سال در شرکت حضور داشتم.» در نقل و انتقال ها هم دوباره کار سخت می شود؛ چون باید سمت ها مشخص باشد: «ابتدا پژوهنده یک بودم. بعد ارشد شدم، دوباره سمتم فریز شد و بعد از مدتی دوباره سمت گرفتم.» نادری از اینکه هنگام سمت دادن، مردان در اولویت قرار دارند، گلایه می کند: «بعد از بازنشسته شدنِ برخی همکاران، سمتB به من رسید. با این حال، زمانی که بازنشسته شوم، حقوقم براساس همان سمتی است که در پژوهشگاه داشتم. برای همین خوب است که سمت دادن میان زنان و مردان اولویت بندی نشود.» این مهندس پژوهشگاه از همکارانی می گوید که سال ها صادقانه مسئولیتشان را به نحواحسن انجام داده اند و در نهایت هم با سمت های پایین بازنشسته شده اند: «اما مردها در عوض پست های سازمانی بالا گرفتند.»
«فهیمه» از خانواده نادری بعد از 32سال خدمت با قاطعیت می گوید؛ همکاری در صنعت نفت برایش دلچسب بوده: «محیط کاری فوق العاده سالمی داریم. صنعت نفت محیط خوبی است برای زنان. همکاریِ همکاران هم فوق العاده است.» به نظرم هنوز این تفکر که دستمزد بیشتر باید سهم مردان شود، وجود دارد؛ چون باور این است که تامین زندگی به عهده مردان است، در حالی که در زندگی های امروزی، زنان و مردان در تامین زندگی برابر هستند و باید پای به پای هم کار کنند؛ هرچند هنوز هم بار عاطفی خانواده ها روی دوش زنان است.» قبل از این، وقتی شاید «نادری» جوان تر از امروز بود، به این می اندیشید که بعد از بازنشستگی هم در یکی از شرکت های خصوصی کار کند. شاید برای اینکه خمیرمایه این زن با کار قوام آمده است: «اما الان طرز فکرم عوض شده و شاید بعد از بازنشستگی دیگر کار نکنم. این روزها دارم به این فکر می کنم که امثال من باید فضا را برای جوان ترها باز کنیم تا آنها هم عهده دار برخی مسئولیت ها شوند.» با وجود حذف برنامه اشتغال بعد از بازنشستگی، نادری برنامه ای برای گذران این دوران به دور از دود و دم تهران ندارد: «اولویت همیشه بچه ها هستند، باید دید چه چیزی برای آنها بهتر است. آینده از آن آنهاست.»
توصیه های سرپرست بهداشت و اچ اس ای سازمان بهداشت و درمان نفت در شرایط آلودگی هوا
مشعل زمانی نه چندان دور، روزهای سرد سال با تعطیلی به دلیل برودت هوا و بارش برف سنگین عجین می شد، اما دل ها گرم بود به آسمان آبی و زمین سفید. حال چند سالی است که با ورود فصل سرما، پدیده وارونگی رخ می دهد و دودی خاکستری آسمان بیشتر شهرها را احاطه می کند؛ چالشی که نه رمقی برای جسم می گذارد و نه نایی برای زندگی. بغرنج بودن این چالش آلودگی هوا زمانی بیش ازپیش حاد می شود که به گفته غلامرضا پیوندی، سرپرست بهداشت و اچ اس ای سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت، تنفس هوای آلوده، آسیب ها و عوارض جبران ناپذیری را برای سلامت جسم و روح به دنبال داشته باشد که با حفظ نکاتی، می توان بازی آلاینده ها را خنثی کرد.
این روزها که پا در فصل سرد سال گذاشته ایم، بیشتر از همیشه با آلودگی هوا در شهرهای بزرگ و صنعتی روبه رو هستیم؛ روزهایی که حتی نفس کشیدن در آن، برای سلامت مضر است، زیرا نفس کشیدن در این حجم از آلودگی می تواند عامل بسیاری از مشکلات جسمی و مشکلات روحی مثل استرس و اضطراب باشد. یافتن راهکارهای کاهش تأثیر این آلاینده ها بر بدن، بهانه ای شد تا خبرنگار «مشعل» با غلامرضا پیوندی، رئیس بهداشت و اچ اس ای سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت گفت وگو کند.
سرپرست بهداشت و اچ اس ای سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت با تأکید بر اینکه آلودگی هوا و اقلیم و تأثیر آن بر سلامت، موضوع مهمی است که همواره در جهان موردبحث قرار می گیرد، تصریح کرد: مطالعات سازمان بهداشت جهانی نشان می دهد آلودگی هوا بر میزان مرگ ومیر انسان اثر دارد؛ به ویژه آن که باعث تشدید بیماری های قلبی و عروقی، بیماری های تنفسی و سرطان ها می شود. حتی این سازمان با بررسی مشکلات سیستم عصبی و روانی اعلام کرده است که این نوع آلودگی به افزایش بیماری های روحی روانی، پرخاشگری، بی خوابی هم می انجامد. اوضاع وقتی وخیم تر می شود که بدانیم جذب آلودگی های محیطی از راه تنفس مادر باردار، سبب ایجاد اختلالات در رشد مغز و سیستم عصبی جنین، همچنین تولد نوزادان زودرس، نارس، با وزن پایین می شود.
پیوندی بابیان اینکه ذرات معلق کمتر از ۲.۵ میکرون نفوذپذیری بسیار بالایی در راه های تنفسی دارد،یادآور شد: طبق آمار سازمان جهانی بهداشت، بیش از 8 میلیون مرگ بر اثر آلودگی هوا در جهان اتفاق می افتد که در این میان کودکان زیر پنج سال در معرض خطر بیشتری قرار دارند. در کشور ما هم بر اساس داده های گروه سلامت هوا و تغییر اقلیم وزارت بهداشت، بیماری ها و مرگ های منتسب به آلودگی هوا در ۵۷شهر کشور و در جامعه آماری افزون بر ۴۸ میلیون نفر طی سال گذشته، بیش از ۳۰ هزار و ۶۹۲ نفر برآورد شده است. مهم آنکه افرادی که سن بالای ۶۵ سال دارند یا افرادی که در معرض ژن های ابتلا به سرطان نهفته هستند، همچنین افرادی که بیماری های تنفسی، ریوی، قلبی و عروقی دارند و زنان باردار و خردسالان، از افراد پر ریسک هستند و در مواجهه با آلودگی هوا، بیش از همه نیاز به مراقبت دارند و نکته مهم تر اینکه آلودگی هوا استعداد ابتلا به بیماری های تنفسی - ویروسی را هم دوچندان و سیستم ایمنی بدن را تضعیف می کنند.
سرپرست بهداشت و اچ اس ای سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت با اشاره به اینکه در وهله نخست، باید به اطلاعیه های کمیته بحران و جدول آلاینده ها و سطح آلودگی توجه کرد؛ بخصوص افراد در معرض خطر بیشتر رعایت کنند و در موارد غیرضروری از خانه خارج نشوند، گفت: یادمان باشد علاوه بر وظیفه فردی در حوزه سلامت، یعنی خودمراقبتی، یک وظیفه هم در حوزه محیط زیست داریم، یعنی اگر بتوانیم رفت وآمدها را کمتر کنیم، آلودگی را کاهش داده ایم و دست به دست هم، آینده کره زمین را بهتر خواهیم کرد. پیوندی ادامه داد: در وهله دوم، توجه به نکات تغذیه سالم بسیار تأکید می شود. باید توجه داشت که آلودگی هوا به دلیل وجود ذرات ریز معلق، قابل نفوذ در مواد غذایی رها شده در فضای باز هستند پس شست وشوی میوه ها و سبزیجات و نگهداری مواد غذایی در ظروف مناسب به شدت توصیه می شود تا باعث جذب نشدن آلاینده ها در بدن افراد شود. همچنین در روزهای آلوده سال، استفاده از مواد غذایی سالم مانند سبزیجات، روغن های سالم غیرجامد، ویتامین E و C که آنتی اکسیدان های ارزشمندی دارند، به مقابله با تأثیرپذیری آلاینده ها در بدن کمک می کند؛ بنابراین مصرف دو واحد میوه و شش واحد سبزیجات، مصرف حبوبات، تخم مرغ، ماهی، روغن های سالم و مصرف مکمل های امگا ۳ و مولتی ویتامین به اندازه لازم توصیه می شود. وی با تأکید بر مصرف مایعات و آب زیاد که باعث دفع مواد سمی از بدن و حفظ سلامتی انسان می شود، تصریح کرد: استفاده از ماسک ها در هوای آلوده، نگهداری گل وگیاه در داخل خانه و محیط اطراف هم از مواردی است که به حفظ افراد در برابر آلاینده ها کمک می کند. فراموش نکنیم هرچند فعالیت بدنی، یکی از مهم ترین ارکان سبک زندگی سالم است، اما در روزهای آلوده، ورزش و تنفس عمیق در فضای باز، هوای آلوده بیشتری را وارد بدن می کند، بنابراین بهتر است در فضای باز، فعالیت بدنی انجام نشود.
رئیس بهداشت و اچ اس ای سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت افزود: به طورکلی توصیه ها به چند گروه محدودیت های ترددی، تغذیه سالم، خودمراقبتی و استفاده از ماسک ها دسته بندی می شود که رعایت آنها کمک شایانی به حفظ و سلامت افراد می کند.
پیوندی درباره راهکارهای بهداشت و درمان صنعت نفت در خصوص مقابله با آلودگی هوا گفت: به تازگی میان اچ اس ای وزارت نفت با سازمان بهداشت و درمان مکاتباتی انجام شده مبنی بر اینکه دستورعملی در بخش سلامت کار داشته باشیم و افراد دارای بیماری خاص و مادران باردار در واحدهای این وزارتخانه شناسایی و اعلام شوند تا بتوانند از دورکاری استفاده کنند و کمتر در معرض هوای آلوده قرار گیرند. این کار شروع و مطالعات لازم انجام شده که دستورعمل آن به زودی اعلام خواهد شد.
وی ادامه داد: در واحد سلامت خانواده و کار هم در دو حوزه مراقبت کارکنان و خانواده های صنعت نفت اقدام هایی در حال انجام است که برای شاغلین، پرونده سلامت کار به صورت الکترونیک در معاینات دوره ای و برای خانواده ها هم سلامت خانواده پیگیر است و مراقبت هایی در بحث آلودگی هوا در حوزه پزشک خانواده و درمان مانند مشاوره های تغذیه و پزشکی انجام می شود و هر جایی که افراد نگران هستند می توانند به مراقبان سلامت خود مراجعه و ضمن مشاوره، اطلاعات مناسب دریافت کنند. خوشبختانه بیشتر مراکز، مشاور تغذیه دارند. پیوندی در پایان این گفت وگو با اشاره به اینکه اگر بحث اقلیم و تغییرات آب وهوایی نخستین خطر برای ادامه بقای بشریت باشد، دریافت اطلاعات نادرست دومین خطر محسوب می شود، گفت: متأسفانه در حوزه رسانه های نامعتبر، انتقال اطلاعات نادرست به شدت زیاد شده است که با دریافت اطلاعات نادرست، تصمیم های نادرست و استرس و اضطراب در افراد دوچندان می شود. بر همین مبنا، به تمام افراد توصیه می کنیم برای حفظ سلامت خود و خانواده و جامعه، استفاده از مراجع معتبر رسانه ای و عدم استفاده از رسانه های نامعتبر را جدی بگیرند.
هشدار متخصص غدد بیمارستان نفت تهران درباره بیماری تیروئید
مشعل: تیروئید از جمله بیماری های ارثی و اکتسابی است که همه افراد و در هر گروه سنی، ممکن است در معرض آن قراربگیرند؛ بیماری که بنا به آمار سازمان جهانی بهداشت و درمان، در دنیا از هر ۱۰۰ نفر 2 نفر مبتلا به آن هستند و به گفته مهرناز ایمانی، فوق تخصص بیماری های غدد و متابولیسم بیمارستان نفت تهران، پشت میزنشینی و عدم فعالیت بدنی می تواند باعث تشدید این بیماری و عوارض ناشی از آن شود. وی در تشریح این بیماری که در بین بیماری های غدد درون ریز، شایع ترین بیماری پس از دیابت به شمار می رود، در گفت وگو با «مشعل» توضیحاتی ارائه کرده که می خوانید.
تیروئید، یکی از غده های درون ریز مهم بدن است که در جلوی گردن و اطراف نای قرار دارد. شکل این غده، شبیه به پروانه است که بدن آن در وسط و بال های آن به اطراف گسترش یافته و وظیفه کنترل متابولیسم ها و در نتیجه تامین انرژی تمام سیستم های بدن را به عهده دارد تا اندام های بدن، وظایف خود را بدرستی انجام دهند.
مهرناز ایمانی با بیان اینکه کم کاری و پرکاری تیروئید، از انواع تیروئید به شمار می روند، می گوید: وقتی تولید تیروئید به وسیله هورمون تیروئید، بیش از اندازه مورد نیاز بدن باشد، بیماری پرکاری تیروئید در بدن اتفاق می افتد که در نتیجه آن، بدن مجبور است بسرعت انرژی حاصل از متابولیسم را مصرف کند. در این صورت بیمار مبتلا به تیروئید، علائمی ازجمله عصبی شدن، استرس و اضطراب، تحریک پذیری، بی خوابی، کاهش وزن، ضعف و لرزش اعضای بدن، گواتر یا بزرگ شدن غده تیروئید، همچنین احساس گرمای فراوان و سوزش چشم یا مشکلات بینایی را تجربه می کند.
اما زمانی که تولید تیروئید به میزان کمتر از حد مورد نیاز بدن می شود، کم کاری تیروئید رخ می دهد که در این حالت، فرد بدون اطلاع از بیماری خود، با علائمی همچون افزایش وزن بدن، احساس خستگی، درد مفاصل و عضلات، فراموشی، صدای بم و خشن، رشد موهای درشت و ضخیم و احساس سردی در دمای بدن به متخصص غدد مراجعه می کند.
مهرناز ایمانی فوق تخصص بیماری های غدد و متابولیسم درباره این بیماری می گوید: تیروئید، یکی از غدد مترشحه درون ریز بسیار مهم در بدن است که وظایف گسترده ای دارد، به طوری که از آن به عنوان قلب دوم بدن هم یاد می شود؛ اما متأسفانه کم کاری این غده، بیماری نسبتاً شایع در جامعه امروزی به شمار می رود که سه نوع خفیف، متوسط و شدید دارد.
وی اظهار می کند: حدود ۵۰ درصد از مراجعان به متخصصین غدد اختلال تیروئید دارند و معمولاً با شکایت از احساس خستگی خواب آلودگی، کم انرژی بودن، احساس ورم و افزایش وزن و ریزش مو مراجعه می کنند، غافل از اینکه دچار کم کاری تیروئید شده اند که با آزمایش خون تشخیص کامل می شود؛ البته این علائم بسته به نوع کم کاری یعنی خفیف بودن، یا متوسط بودن یا شدت این بیماری متفاوت است و در موارد شدت این بیماری، تنگی نفس، فشار به قلب به دلیل تجمع مایع دور قلب، مشکلات ریوی، بالا رفتن چربی و احتمال به اغما رفتن فرد می رود.
این متخصص غدد، اصلی ترین علت ابتلا به کم کاری تیروئید را ارث و ژنتیک عنوان می کند و می گوید: بیماری ارثی هاشیموتو، شایع ترین علت کم کاری تیروئید است. این یک بیماری خودایمنی است، بنابراین زمانی اتفاق می افتد که سیستم ایمنی بدن به تیروئید حمله کند. در این مورد، درمان تا پایان عمر الزامی است. کمبود ید، اختلالات غده هیپوفیز، تیروئیدیت (التهاب تیروئید که می تواند پس از یک بیماری ویروسی یا بارداری رخ دهد) و عوامل محیطی و اضطراب و استرس هم از جمله موارد غیرارثی است که درمان موقت شروع و ممکن است پس از چند سال، قطع شود.
ایمانی ادامه می دهد: به طور کلی این بیماری، درمان خاصی ندارد و مصرف دارو و کنترل و تنظیم هورمون های تیروئید زیر نظر دکتر متخصص غدد توصیه می شود. تغذیه هم خیلی در بحث کم کاری تیروئید تداخل ندارد؛ اما معمولاً توصیه می کنیم که ترکیبات سویا و کلم کمتر مصرف شود. تیروئید و کم کاری آن در نوزادان نیز عوارضی دارد که می تواند حتی به مرگ نیز بینجامد.
فوق تخصص بیماری های غدد و متابولیسم بیمارستان نفت تهران با بیان اینکه شایع ترین علت کم کاری مادرزادی تیروئید، اختلال در تکامل کامل یا نسبی غده تیروئید یا جایگزینی نامناسب تیروئید در دوران جنینی است، اظهار می کند: زردی ادامه دار، وزن زمان تولد بیش از 4 کیلوگرم، کم اشتهایی و شیر خوردن ناکافی، کاهش درجه حرارت بدن، کم تحرکی و حرکات آهسته، یبوست، آپنه(قطع تنفس) و تنفس صدادار، از نشانه های کم کاری مادرزادی تیروئید در اوایل نوزادی است.
وی تصریح می کند: کم کاری مادرزادی تیروئید در نوزادان اگر زود تشخیص داده و درمان نشود، باعث عقب ماندگی ذهنی، کوتاهی قد، ناشنوایی، بیماری های مغزی و عصبی و عقب ماندگی رشد جسمی می شود. آزمایش غربالگری برای کم کاری مادرزادی تیروئید، ساده ترین روش برای تشخیص این اختلال محسوب می شود که شامل گرفتن نمونه خون از پاشنه پای نوزاد در چند ساعت نخست پس از تولد است.
ایمانی با تأکید بر اینکه تحرک نداشتن از موارد تشدید این بیماری است، می گوید: بر اساس تحقیقی که منتشر شده، به ازای هر ۱۰ ساعت افزایش ساعت کار، افرادی که ساعت کاری بیشتری داشتند و پشت میز بودند، با خطر بیشتر کم کاری تیروئید نسبت به کسانی که ۱۰ ساعت کمتر کار می کردند مواجه بودند. در واقع می توان گفت عدم تحرک در افراد کارمند ارتباط چندانی با شروع این بیماری ندارد؛ اما در افرادی که به این بیماری مبتلا هستند، پشت میزنشینی و عدم فعالیت بدنی می تواند باعث تشدید این بیماری و عوارض ناشی از آن شود.
وی یادآور می شود: اطلاع رسانی به بیماران در خصوص کم کاری تیروئید در بیمارستان نفت با ویزیت های مکرر و انجام آزمایش های دوره ای انجام می شود. چاپ و توزیع بروشورهای آگاهی بخشی از نوع این بیماری و راهکارهای مواجهه و درمان آن هم در سطح بیمارستان، کمک شایانی به افزایش آگاهی مراجعان کرده است، ضمن اینکه معمولاً هنگام ویزیت بیمارانی که به ما مراجعه می کنند، پاسخگوی پرسش های آنان هستیم.
مراسم تجلیل از باشگاه های برتر ورزشی خوزستان با حضور مسئولان استانی برگزار شد.
این مراسم با حضور مسئولان استانی، مدیران ورزشی و باشگاه های برگزیده سراسر استان خوزستان در سالن آمفی تئاتر دانشکده علوم دانشگاه شهید چمران اهواز برگزار و از باشگاه های برتر تجلیل شد. براین اساس، از باشگاه فرهنگی- ورزشی شرکت ملی حفاری ایران در آیین رسم جوانمردی به عنوان باشگاه برتر تجلیل به عمل آمد و سیدسالار محمدنیا به نمایندگی از این باشگاه، تندیس و لوح تقدیر را از مدیرکل ورزش و جوانان استان خوزستان دریافت کرد.
سی وچهارمین دوره رقابت های لیگ برتر واترپلو کشور با قهرمانی پالایش نفت آبادان، نایب قهرمانی دانشگاه آزاد اسلامی و سومی نفت و گاز امیدیه به پایان رسید.
دیدار فینال سی وچهارمین دوره لیگ برتر واترپلو با رقابت دانشگاه آزاد اسلامی و پالایش نفت آبادان در استخر بین المللی ۹ دی تهران برگزار شد که با برتری پالایش نفت آبادان و قهرمانی این تیم به پایان رسید. در کوارتر اول، پالایش نفت آبادان ۳ بریک به برتری رسید. کوارتر دوم هم با برتری یک بر صفر پالایش نفت آبادان همراه بود تا برتری ۴ بر یک در نیمه این بازی به سود این تیم ثبت شود. کوارتر سوم نیز با پیروزی ۳بر۲ دانشگاه آزاد به پایان رسید تا نتیجه در آستانه کوارتر پایانی ۶ بر۴ به سود پالایش نفت آبادان رقم بخورد. در کوارتر چهارم، برتری چهاربر صفر پالایش نفت آبادان به دست آمد و در نهایت تیم پالایش نفت آبادان با پیروزی ۱۰بر۴ مقابل دانشگاه آزاد اسلامی جام قهرمانی این دوره از رقابت ها را به ارمغان آورد. دیدار رده بندی سی وچهارمین دوره لیگ برتر واترپلو بین رعد پدافند زنجان و نفت و گاز امیدیه برگزار شد که با پیروزی نفت و گاز امیدیه با نتیجه ۱۹بر 15، این تیم به عنوان سومی این رقابت ها دست یافت.
همچنین طی مراسمی با حضور وزیر ورزش و جوانان و رئیس فدراسیون ورزش های آبی، بهترین های سی وچهارمین دوره لیگ برتر و دومین دوره لیگ جوانان واترپلو معرفی شدند. برهمین اساس، در سی وچهارمین دوره لیگ برتر واترپلو، علیرضا مهری از دانشگاه آزاد اسلامی به عنوان بهترین بازیکن و حامد کریمی از نفت و گاز امیدیه به عنوان بهترین دروازه بان انتخاب و معرفی شدند که در مراسم اختتامیه با حضور احمد دنیا مالی، وزیر ورزش و جوانان و محسن رضوانی، رئیس فدراسیون ورزش های آبی مورد تقدیر و تجلیل قرار گرفتند. همچنین کمیته فنی، در دومین دوره لیگ جوانان زیر ۲۰ سال واترپلو، آرمان شمس از دانشگاه آزاد اسلامی را به عنوان بهترین بازیکن و امیرعطا خزایی از پالایش نفت آبادان را به عنوان بهترین دروازه بان انتخاب کرد که در مراسم اختتامیه لیگ جوانان از آنها تجلیل شد.
مدیر تیم های ملی تکواندو از جراحی موفق انگشت دست ناهید کیانی خبر داد و گفت: وی بزودی تمرین های خود را از سر می گیرد.
اصغر رحیمی، مدیر تیم های ملی تکواندو، درباره عمل جراحی انگشت دست ناهید کیانی، نایب قهرمان المپیک پاریس گفت: انگشت دوم دست چپ ناهید کیانی در جریان مسابقات لیگ تکواندو دچار آسیب دیدگی شد و ترک خورد. پس از این اتفاق، او بلافاصله به بیمارستان منتقل شد و تحت عمل جراحی قرار گرفت که خوشبختانه جراحی او بدون مشکل خاصی انجام شد ودر حال حاضر نیز شرایط خوبی دارد.
وی در پاسخ به این سوال که آیا او به تورنمنت فجیره امارات می رسد یا خیر، گفت: بنا بر اعلام پزشک، او می تواند فعالیت ورزشی خود را پیگیری کند و تا سه هفته دیگر که زمان اعزام به مسابقات فجیره است، به میدان برود؛ البته ما عجله نداریم و اگر او به این تورنمنت نیز نرسد، اعزام نمی شود.
رحیمی درباره وضعیت آسیب دیدگی آرین سلیمی، دیگر تکواندوکار صنعت نفت ایران در لیگ برتر و مهران برخورداری توضیح داد: سلیمی و برخورداری به دلیل آسیب دیدگی به تورنمنت فجیره امارات که ۲۰ بهمن برگزار می شود، اعزام نمی شوند. با توجه به اینکه تا ماه های آینده، رویداد خاصی در پیش نیست، قصد داریم این دو مدال آور ما به مرور سلامت کامل خود را به دست بیاورند و دچار تشدید مصدومیت نشوند. آرین سلیمی چشم خود را جراحی کرده، ضمن اینکه از ناحیه زانو هم دچار مصدومیت کهنه است؛ البته خیلی جدی نیست و می تواند تمرین های خود را دنبال کند؛ اما از آنجا که حضور در مسابقات باعث تشدید مصدومیتش می شود، قصد نداریم او را در مسابقات فجیره شرکت بدهیم.
وی در پایان عنوان کرد: مهران برخورداری نیز آسیب دیدگی کوچکی دارد که بهتر است در مسابقات فجیره شرکت نکند؛ البته خودش اعلام کرده که می خواهد در لیگ برتر تکواندو مبارزه کند و فکر می کنم به همراه تیم به تورنمنت فجیره اعزام شود؛ اما احتمال اینکه مبارزه کند، خیلی کم است.
تیم فوتبال صنعت نفت آبادان 2 بازیکن لیگ برتری جذب کرد.
تیم فوتبال صنعت نفت آبادان با هدف تقویت خود در نیم فصل دوم ،2بازیکن از آلومینیوم اراک و شمس آذر قزوین جذب کرد. طالب ریکانی که سال ها برای طلایی پوشان آبادانی بازی کرده و بازوبند کاپیتانی این تیم را دارد، پس از نیم فصل اول بازی در آلومینیوم به جمع شاگردان فراز کمالوند بازگشت. همچنین خشایار زبرجد، بازیکن نیم فصل اول شمس آذر قزوین نیز با انعقاد قراردادی، در نیم فصل دوم، تیم صنعت نفت آبادان را همراهی خواهد کرد.
مدعیان لیگ برتر فوتسال زنان هفته چهاردهم را با پیروزی پرگل به پایان رساندند.
هفته چهاردهم لیگ برتر فوتسال زنان، با برگزاری سه دیدار پیگیری شد و تیم های پالایش نفت آبادان، سایپا تهران و نفت امیدیه مقابل رقبای خود به برتری رسیدند. پالایش نفت آبادان که صدرنشین لیگ است، به مصاف تیم ایران زمین ملارد رفت و با پنج گل حریف خود را شکست داد. سایپای تهران هم مقابل سپاهان اصفهان با هشت گل به پیروزی رسید. همچنین تیم نفت امیدیه برابر مس رفسنجان به پیروزی سه بر یک دست یافت.
به این ترتیب، پالایش نفت آبادان با ۳۰ امتیاز صدرنشین باقی ماند، سایپا با ۲۷ امتیاز رتبه دوم خود را حفظ کرد و نفت امیدیه هم با ۲۴ امتیاز در جایگاه سوم جدول ایستاد.
دبیرکل فدراسیون والیبال با حضور در سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس با سخاوت اسدی، مدیرعامل این سازمان دیدار کرد. امیرحسین منظمی، دبیرکل فدراسیون والیبال در این دیدار، سفر به عسلویه را در پی رویکرد جدید این فدراسیون برای ایجاد زیرساخت های والیبال و برگزاری مسابقات این رشته در دورترین نقاط کشور برشمرد و افزود: ظرفیت زیرساختی و طبیعی شهرستان عسلویه برای برگزاری مسابقات والیبال ساحلی و سالنی، چشمگیر است. استعداد والیبال ساحلی در منطقه جنوب شایان توجه بوده و حتی با حمایت های صنعت نفت منطقه می تواند میزبان یک تیم والیبال حرفه ای یا نیمه حرفه ای در لیگ کشور باشد.
دبیر کل فدراسیون والیبال افزود: امکان برگزاری مسابقات پلی آف لیگ برتر والیبال و همچنین مسابقات بین المللی در منطقه در صورت تامین شرایط وجود دارد. منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس در ورزش های فوتبال، والیبال ساحلی، ووشو و قایقرانی به صورت حرفه ای فعالیت می کند.
سخاوت اسدی، مدیرعامل سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس نیز بیان کرد: در صورتی که برگزاری این گونه مسابقات بین المللی برای شهرستان عسلویه دستاورد قابل توجهی برای جوانان ورزشکار شهرستان داشته باشد، آماده ارائه هرگونه همکاری در تمامی عرصه ها هستیم. منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس در گذشته نیز میزبان مسابقات بین المللی بود و ظرفیت برگزاری رویدادهای ورزشی از این دست در منطقه فراهم است.
پارس جنوبی و توسعه قایقرانی حرفه ای برای بانوان
مشعل: تیم قایقرانی بانوان پارس جنوبی، یکی از تیم های صنعت نفت ایران در ورزش حرفه ای است که در نیم فصل اول این دوره از مسابقات قایقرانی در لیگ برتر، با کسب مقام نایب قهرمانی، نتایج خوبی به دست آورده است. این موفقیت سبب شد تا با فاطمه جعفری، مسئول ورزش بانوان سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس و مدیر ورزش بانوان باشگاه پارس جنوبی که در دو رشته تکواندو و قایقرانی در لیگ برتر فعال است، گفت وگویی داشته باشیم تا از وضعیت فعلی تیم و آینده ای که برای این تیم متصور است، مطلع شویم. گفت و گو با وی در ادامه می آید.
باشگاه ورزشی پارس جنوبی در دو بخش بانوان و آقایان فعالیت می کند و چند سالی است که روی رشته قایقرانی متمرکز شده و موفقیت های قابل توجهی هم به دست آورده است. استان بوشهر به دلیل شرایط جغرافیایی خاص و همجواری با دریا، یک استان ساحلی است که برای رشد و توسعه ورزش قایقرانی بسیار مناسب است. نکته مهم دیگری که موجب شد تا باشگاه ورزشی پارس جنوبی در این زمینه ورود کند، این بود که بتواند با تشکیل یک تیم حرفه ای در قایقرانی بانوان، در کنار آموزش و جذب ورزشکاران بومی و شرکتی، شرایط را برای حمایت از ورزشکاران حرفه ای فراهم سازد.
خوشبختانه در سال های گذشته و با حضور در لیگ برتر توانستیم موفقیت های قابل توجهی به دست آوریم. امسال نیز در پایان نیم فصل اول موفق شدیم مقام نایب قهرمانی را به خود اختصاص دهیم. در نیم فصل اول پنج تیم قایقرانی در رشته های مختلف با یکدیگر رقابت کردند که تیم پارس جنوبی با سه امتیاز اختلاف، از تیم بحرگستر بندرعباس عقب ماند و به عنوان نایب قهرمانی در نیم فصل اول بسنده کرد.
مسابقات قایقرانی در 6 دور برگزار می شود که در حال حاضر سه دور آن برگزار شده و از 29 بهمن امسال نیز نیم فصل دوم یا همان دور چهارم آغاز می شود.
تیم قایقرانی پارس جنوبی در بخش آب های آرام در رشته های کایاک و کانو فعال است. در کنار آن بتازگی تیم دراگون را برای حضور در لیگ برتر ایجاد کرد که این یک اتفاق قابل توجه به شمار می رود. البته با توجه به اینکه تصمیم گیری برای ایجاد چنین تیمی کمی با تاخیر انجام شد، نتوانستیم آن طورکه می خواستیم تیم مورد نظر خود را آماده کنیم، اما از سال آینده با برنامه ریزی می توانیم شرایط خوبی داشته باشیم.
در حال حاضر تیم قایقرانی بانوان و عوامل فنی، شامل دو مربی در رشته های کایاک و کانو، مربی بدنسازی، پشتیبان و سرپرست و 10 ورزشکار است که در رشته های کایاک و کانو فعالیت می کنند. تعدادی از ورزشکاران تیم زیر 18سال و بقیه قایقران ها در رده سنی جوان هستند؛ البته در این تیم از ورزشکاران مستعد استان بوشهر هم استفاده شده است. این را هم بگویم که تعدادی ورزشکار شرکتی در تیم حضور دارند که تلاش می کنند، از تجربه قایقرانان حرفه ای بیشترین بهره را ببرند تا بتوانیم در آینده ای نزدیک از ظرفیت این ورزشکاران جوان هم استفاده کنیم.
خوشبختانه رشته قایقرانی، جزو ورزش های مفرحی است که معمولا مورد استقبال قرار می گیرد. به همین دلیل برای توسعه چنین رشته ورزشی، نیازمند زیرساخت های لازم هستیم. به عنوان مثال برای راه اندازی دراگون موفق شدیم یک قایق دراگون تهیه کنیم تا بتوانیم تیم دراگون کارکنان را تشکیل دهیم. در کنار آن، تلاش کردیم تا در بحث آموزش نیز اقدام هایی انجام دهیم که برگزاری کلاس های آموزشی و داوری کانو و کایاک زیر نظر داوران باتجربه فدراسیون از آن جمله است. هدفمان از برگزاری این کلاس ها آن بود که در صورت برگزاری مسابقات داخلی، بتوانیم از داوران خودمان استفاده کنیم. برگزاری کارگاه های آموزشی شرکتی و استفاده از ورزشکاران بومی و شرکتی و برگزاری مسابقات داخلی نیز از دیگر برنامه های آینده ما به شمار می رود.
هم اکنون تمرکز باشگاه بر آموزش مربی، داور و ورزشکار حرفه ای در رشته قایقرانی است. یکی از نکات بسیار مهمی که در زمینه آموزش این ورزش وجود دارد، آن است که نمی توان رشته قایقرانی را در زمره ورزش های عمومی دانست؛ زیرا نیازمند امکانات بسیار خاص و مربیان کاملا حرفه ای است. باشگاه پارس جنوبی قصد دارد برای حضور در لیگ برتر، تیم های شرکتی تشکیل دهد؛ به همین دلیل در تلاش هستیم تا بتوانیم در شهرهای همجوار، تیم های مختلفی در رشته های قایقرانی ایجاد کنیم. یکی از مهم ترین دلایلی که سبب شد در زمینه آموزش ورود کنیم، این بود که قرار گرفتن افراد در ورزش های تیمی، سبب ایجاد انگیزه و نشاط در آنها می شود و تمرکز ورزشکاران در یک نقطه برای تمرین ها و اردو به تیم کمک بسیاری می کند.
امکانات چندانی ازجمله قایق برای انجام تمرین های بیشتر یا تشکیل تیم های جدید نداریم، از این رو نیازمند جذب امکانات مناسب هستیم؛ البته این فرصتی است تا استعدادهای مورد نظر این رشته ورزشی را بیابیم و به تناسب آن، امکانات مورد نظر را فراهم کنیم. خوشبختانه قایقرانی، ورزشی است که زیرمجموعه بسیاری چه در بخش انفرادی و چه در بخش گروهی دارد، به طوری که علاقه مندان به قایقرانی می توانند به آسانی استعداد خود را در یکی از این رشته های زیرمجموعه پیدا کنند. در واقع ما می توانیم با توجه به علاقه، فیزیک بدنی و هماهنگی عصب و عضله ورزشکاران، آنها را متناسب با استعدادشان در رشته های مختلف شناسایی کنیم و آموزش های لازم را ارائه بدهیم.
یکی از مهم ترین برنامه هایی که دنبال می کنیم، این است که بتوانیم یک مدرسه قایقرانی تاسیس کنیم. با توجه به اینکه بوشهر، استانی ساحلی است، به راحتی می توانیم به افراد بومی و شرکتی آموزش دهیم و در آینده نزدیک از آنها برای حضور در تیم های حرفه ای لیگ استفاده کنیم. هم اکنون در رشته هایی مانند جودوی آقایان یا فوتبال تیم های پایه داریم که برای ورود به لیگ های حرفه ای، آموزش لازم به آنها داده می شود و نتایج خوبی نیز در این زمینه به دست آمده است.
خوشبختانه بیشتر اعضای تیم ما، یا به اردوی تیم ملی دعوت می شوند یا ملی پوش هستند و از نظر آمادگی برای حضور در مسابقات، وضعیت بسیار خوبی دارند. قایقرانان ما تمرین های دوره ای خود را انجام می دهند. ما هم منتظریم اردوی تیم ملی تمام شود تا بتوانیم ورزشکاران را دوباره دعوت و تمرین های گروهی را آغاز کنیم و هماهنگی های لازم را برای نیم فصل دوم به دست آوریم. در نهایت باید بگویم که تیم از وضعیت بسیار خوبی برخوردار است و با اختلاف امتیاز بسیار کمی در رده دوم جدول رده بندی لیگ برتر قایقرانی قرار دارد و با توجه به شرایط موجود، می توانیم مقام قهرمانی را به دست آوریم.
در حال حاضر، مهم ترین کمکی که می توان به تیم قایقرانی بانوان پارس جنوبی داشت، این است که بتوانیم هرچه سریع تر تیم های پایه را تشکیل دهیم و با امکانات مناسب، یک تیم منسجم با استعدادهای شناسایی شده داشته باشیم. در پایان از آقایان سخاوت اسدی، مدیرعامل سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس؛ سیدمحمد موسوی، مدیر منابع انسانی این سازمان، همچنین ایرج ایری، مدیرعامل باشگاه پارس جنوبی و مجید توانایی، سرپرست ورزش قهرمانی سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس جنوبی برای تمام حمایت ها و پشتیبانی هایی که تا به امروز از این تیم داشته اند، تشکر می کنم.
تیم ملی فوتسال ایران به تورنمنت تایلند که فروردین ماه سال آینده برگزار می شود دعوت شد. پیش از این فدراسیون فوتبال برزیل با ارسال دعوت نامه ای تیم ملی را به تورنمنت چهارجانبه در این کشور دعوت کرده بود.
احسان اصولی، عضو هیات رئیسه و رئیس کمیته فوتسال با اعلام این خبر گفت: فدراسیون فوتبال تایلند با ارسال نامه رسمی از تیم ملی فوتسال ایران برای حضور در تورنمنت دوستانه ای که از ۱۷ فروردین سال 1404 در شهر نونتابوری شروع می شود، دعوت کرده است. مطابق نامه ارسالی در این مسابقات ۶ تیم ملی فوتسال برای کسب عنوان قهرمانی مسابقات با هم به رقابت خواهند پرداخت. این رقابت ها شامل دو گروه سه تیمی خواهد بود که به صورت دوره ای با یکدیگر بازی خواهند کرد و سپس مسابقات نیمه نهایی، رده بندی، بازی های پلی آف و مسابقه فینال برگزار خواهد شد.
بازیکن نابغه تنیس روی میز ایران در مسابقات زیر ۱۷ سال بین المللی تونس توانست عنوان قهرمانی را به دست آورد. در مسابقات بین المللی تنیس روی میز رده نوجوانان و جوانان که در تونس برگزار شد، بنیامین فرجی بازیکن شاخص تنیس روی میز ایران در رده سنی زیر ۱۷ سال توانست عنوان قهرمانی را به دست آورد. او در فینال گیم اول را به حریف اتریشی خود واگذار کرد، اما در گیم دوم در حالی که 3 بر صفر عقب بود، توانست به بازی برگردد. او در سه گیم متوالی برنده شد و در نهایت عنوان قهرمانی را به دست آورد. فرجی در این مسابقات در رده سنی زیر ۱۹ سال هم به رقابت می پردازد. فرجی پیش از این در مسابقات بزرگسالان قهرمانی آسیا با شکست دادن بازیکن نامدار چین نام خود را به عنوان یک استعداد جدید مطرح کرد.
چهره شاخص تنیس جهان از روسیه در نخستین دیدار خود در رقابت های اوپن استرالیا مغلوب ستاره جدید دنیای تنیس شد.
آندری روبلف نفر نهم برترین تنیسورهای جهان از روسیه در نخستین دیدار خود در رقابت های تنیس گرنداسلم استرالیا مقابل ژائو فونسکا ستاره ۱۸ ساله تنیس جهان از برزیل با نتیجه سنگین ۳ بر صفر تن به شکست داد.
فونسکا برای رسیدن به جدول اصلی مسابقات گرنداسلم، در سه دیدار بدون از دست دادن ست مقابل رقبای خود صاحب برتری شده بود. او در ۵۲ سال اخیر اولین بازیکنی است که در نخستین دیدار خود در جدول اصلی گرنداسلم موفق به شکست یکی از 10 بازیکن اول رنکینگ شده است.
کاراته ایران با کسب شش مدال طلا، یک نقره و پنج برنز به عنوان قهرمانی لیگ جهانی گرجستان دست یافت.
برای تیم ایران در این رقابت ها، فاطمه صادقی، سارا بهمنیار، مهرنگار احمدی، وهاب شاهمیر، محمود نعمتی و مرتضی کریمی به مدال طلا رسیدند. محسن صفرنژاد مدال نقره، کاتای تیمی بانوان با ترکیب زینب السادات حسینی، ملیکا عزتی و سپیده امینی و کاتای تیمی مردان با ترکیب ابوالفضل شهرجردی، علی زند و میلاد فرازمهر، یلدا نقی بیرانوند، محمدرضا گیلان پور و مبینا کاویانی مدال های برنز را به دست آوردند.
یک سایت استرالیایی در گزارشی شرایط تیم ملی ایران در انتخابی جام جهانی ۲۰۲۶ را بسیار مساعد ارزیابی کرد. تنها سه ماه تا از سرگیری مسابقات حساس انتخابی جام جهانی ۲۰۲۶ در آسیا باقی مانده و ۱۸ تیم آسیایی برای ۸ سهمیه مستقیم صعود به جام جهانی می جنگند. سایت THEAOAR در گزارشی به گروه A رقابت های انتخابی جام جهانی ۲۰۲۶ پرداخته است که به شرح زیر است: تیم امیر قلعه نویی برتری های چشمگیری نسبت به دیگر تیم های گروه دارد. استعدادهای درخشانی در تیم ملی ایران حضور دارند؛ به همین دلیل است که ایران بدون شکست در صدر جدول قرار گرفته است. سردار آزمون و مهدی طارمی در خط حمله دو ستاره تیم ملی ایران است و علیرضا بیرانوند، درون دروازه درخشان ظاهر شده و حسین کنعانی زادگان نیز مهره اصلی خط دفاعی تیم ملی ایران محسوب می شود. در وهله دوم جایگاه رقیبان ایران طوری است که شانس صعود تیم امیر قلعه نویی به عنوان تیم نخست گروه را افزایش می دهد. حریفان ایران آنقدر قوی نیستند که تیم ملی ایران را به چالش بکشند. قطر با افت روبه رو شده و ازبکستان تنها رقیبی است که می تواند پایاپای ایران بجنگد. مهم ترین دلیل توانایی ایران در گروه، انعطاف پذیری قابل توجه این تیم است. در ۶ بازی اول، دو بار ایران ۱۰ نفره شد، اما توانست امتیازهای حساسی را کسب کند. چهره قدرتمند ایران در دور مقدماتی تثبیت شد و اکنون شاگردان امیر قلعه نویی در آستانه قطعی کردن صعود به جام جهانی هستند. تیم ملی فوتبال ایران در هفته هفتم انتخابی جام جهانی ۲۰۲۶ روز ۳۰ اسفند میزبان امارات خواهد بود. برنامه کامل بازی های ایران در انتخابی جام جهانی به شرح زیر است:
۳۰ اسفند ۱۴۰۳: ایران - امارات
۵ فروردین ۱۴۰۴: ایران – ازبکستان
۱۵ خرداد ۱۴۰۴: قطر - ایران
۲۰ خرداد ۱۴۰۴: ایران - کره شمالی
تیم ملی فوتبال ایران با ۱۶ امتیاز صدرنشین گروه A انتخابی جام جهانی ۲۰۲۶ است. ایران در صورتی که بتواند امارات و ازبکستان را شکست دهد جواز حضور در جام جهانی را به دست خواهد آورد و دو دیدار بعدی ایران تشریفاتی می شود.
فدراسیون تاریخ و آمار برترین گلزنان آسیایی سال قبل را اعلام کرد که نام سردار آزمون نیز در این فهرست دیده می شود. بر اساس اعلام فدراسیون تاریخ و آمار فوتبال، وو لی مهاجم ۳۳ساله چینی بهترین گلزن سال ۲۰۲۴ در بین بازیکنان کشورهای کنفدراسیون فوتبال آسیا شد. او در این سال ۴۲ گل به ثمر رساند و بالاتر از تمام بازیکنان بود. اکرم عفیف (قطر) با ۳۹ گل در رتبه دوم قرار گرفت. او در این سال توانست همراه با قطر قهرمانی در جام ملت های آسیا را به دست بیاورد. گل های بازیکنان در دیدارهای رسمی و باشگاهی در این رده بندی محاسبه شده و سردار آزمون در رده هفتم قرار دارد.
۱۰ گلزن برتر آسیایی در سال ۲۰۲۴
۱- وو لی ۴۲ گل زده/ شانگهای چین
۲- اکرم عفیف ۳۹ گل زده/ السد قطر
۳- ایمن حسین ۳۱ گل زده/ الخور عراق
۴- وسام ابوعلی ۲۹ گل زده/ الاهلی مصر فلسطین
۵- عمر خربین ۲۷ گل زده/ الوحده امارات سوریه
۶- سوپاچای چاید ۲۴ گل زده/ بوریرام یونایتد
۷- سردار آزمون ۲۳ گل زده/ رم و شباب الاهلی ایران
۸- سون هیونگ مین ۲۲ گل زده/ تاتنهام کره جنوبی
۹- فابیو لیما ۲۲ گل زده/ الوصل امارات
۱۰- دایزن مائدا ۲۲ گل زده/ سلتیک ژاپن
سردار آزمون در فصل جاری در ۲۰ بازی در تمام رقابت ها ۱۷ گل به ثمر رسانده که عملکرد خوبی است. آزمون که اکنون ۵۶ گل زده در تیم ملی ایران ثبت کرده، امیدوار است بتواند روند گلزنی اش را در تیم ایران در سال ۲۰۲۵ نیز ادامه دهد تا بتواند همراه ایران جواز حضور در جام جهانی را به دست بیاورد.
علی پاکدامن در تازه ترین رنکینگ فدراسیون جهانی شمشیربازی بدون تغییر جایگاه ماند اما محمد فتوحی دو پله تنزل جایگاه داشت.
رنکینگ جهانی پس از پایان مسابقات شمشیربازی سابر گرندپری تونس به روز شد. علی پاکدامن در رنکینگ جدید همچنان جایگاه یازدهم را حفظ کرد ولی محمد فتوحی از رده ۴۰ به رده ۴۲ رفت. پاکدامن در مرحله یک هشتم نهایی، محمد فتوحی در مرحله یک سی ودوم نهایی و عرفان شکوهی در جدول مقدماتی مسابقه های شمشیربازی سابر تونس حذف شدند. در این مسابقات شمشیرباز کره جنوبی قهرمان شد و سباستین پاتریک از فرانسه به نایب قهرمانی رسید. فارس فرجانی از تونس و پاول گرادین از روسیه سوم مشترک شدند.
گابریل ژسوس مهاجم آرسنال و برزیل به دلیل پارگی رباط صلیبی قادر به بازی در این فصل نخواهد بود.
گابریل ژسوس برزیلی در دیدار جام حذفی با منچستریونایتد مصدوم شد و ادامه فصل را از دست داد. آنطور که سایت باشگاه لندنی گزارش داد، این مهاجم ۲۷ ساله دچار آسیب دیدگی رباط صلیبی زانوی چپ شده است و در روزهای آینده، تحت عمل جراحی قرار خواهد گرفت. این بازیکن برزیلی در بازی دور سوم جام حذفی مقابل منچستریونایتد دچار این مصدومیت شد. ژسوس در دقیقه ۴۰ تعویض و با برانکارد از زمین خارج شد.
شبنم اعماری پیشرفت قابل توجه فناوری باعث شده است هر روز شاهد ظهور یک فناوری جدید باشیم؛ فناوری های نوظهوری که جهان را بیش از گذشته متحول خواهند کرد؛ البته این نکته را باید در نظر داشته باشیم که هر فناوری جدیدی نمی تواند مثبت باشد، از این رو گاهی باید به جنبه منفی آنها هم توجه داشته باشیم، زیرا ممکن است این فناوری مخرب باشد و شیوه کار و زندگی مردم دنیا را به کلی تغییر دهد. با این حال طبق روال همیشه، در سال جدید میلادی باز هم شاهد ظهور فناوری های نو خواهیم بود که دنیا را شگفت زده خواهد کرد. در ادامه به برخی دست سازه های جدید بشر اشاره می کنیم.
تکامل رابط ها، فرمت ها، حسگرها و برنامه ها، به میزان تسلط دستگاه های محاسباتی سیار بر اتصال اینترنت بستگی دارد، از این رو گفته می شود که در سال ۲۰۲۵ میلیاردها نفر دیگر می توانند به اتصالات تلفن همراه دسترسی پیدا کنند.
پرینت سه بعدی می تواند در مسیر سفارشی سازی انبوه حرکت کند و هزینه زنجیره های تامین را در حد قابل توجه کاهش دهد؛ اتفاقی که از نظر اقتصادی بسیار کارآمد خواهد بود.
در آینده و با بهبود امنیت سایبری، این اطمینان به وجود خواهد آمد که تمام خدمات فناوری اطلاعات و برنامه های وب، از طریق فضای ابری انجام شود تا شرکت های بیشتری بتوانند از این فضا بهره بگیرند.
کاربرد و پذیرش محاسبات کوانتومی نامشخص است، اما فناوری که هر روز به شکلی قابل توجه در حال رشد است، در این مبحث نیز ورود کرده و می تواند اتفاقات شگفت انگیزی را در این باره رقم بزند. آزمایشگاه هوش مصنوعی کوانتومی گوگل پیش بینی می کند که فناوری های کوانتومی کوچک تا پنج سال آینده به صورت تجاری در دسترس قرار گیرند و به کسب وکارها در افزایش درآمد، کاهش هزینه ها و کاهش سرمایه گذاری در زیرساخت کمک کنند.
به باور متخصصان حوزه فناوری، امسال زیرساخت های واقعیت مجازی و واقعیت افزوده به روزرسانی می شود، به طوری که برای مصرف کنندگان و شرکت ها، اکوسیستمی از برنامه ها، به طور یکسان ایجاد خواهد شد.
در گذشته بلاکچین بیشتر در زمینه ارز مجازی مورد استفاده قرار می گرفت، اما این روزها استفاده های مختلفی از آن می شود، به طوری که قراردادها و تراکنش های ساده و ایمن را می توان از طریق بلاکچین و با خیال راحت انجام داد که در سال 2025 شاهد گسترش این فناوری خواهیم بود.
فناوری مهندسی ژنتیک با پردازش کامپیوتری سریع تر رشد می کند. فناوری های توالی یابی DNA و تجزیه و تحلیل پیشرفته، تولید کشاورزی را بهبود می بخشد، ضمن اینکه اتکا به سوخت های فسیلی را کاهش می دهد و باعث افزایش ضریب امید به زندگی در انسان می شود.
با پیشرفت روزافزون هوش مصنوعی، بینایی ماشین، حسگرها، موتورها، هیدرولیک و مواد، نحوه ارائه محصولات و خدمات بیش از گذشته تغییر خواهد کرد، به گونه ای که با یک رباتیک پیشرفته مواجه خواهیم شد.
هواوی که بتازگی از سیستم عامل HARMONYOS NEXT رونمایی کرده است، مطمئنا وارد مرحله ای تازه از تاریخ خود خواهد شد. گفته می شود این اولین سیستم عامل مستقل از اندروید و هسته لینوکس است که هدف از ساخت آن، انتقال دستگاه ها به یک سیستم عامل کاملا داخلی عنوان شده است.
در حال حاضر HARMONYOS NEXT برای تأمین انرژی نسل فعلی و آینده دستگاه های هواوی تنظیم شده و از نظر امنیتی، بسیار توسعه یافته است. همچنین شنیده می شود که هواوی در حال پخش نسخه بتای عمومی HARMONYOS NEXT برای کاربران در چین است. لیست دستگاه های پشتیبانی شده عبارت است از: سری هواوی PURA ۷۰، هواوی پاکت ۲ و میت پد پرو ۱۱ (۲۰۲۴).
شرکت اوپنای آی که یک شرکت فعال در زمینه هوش مصنوعی است، قصد دارد اولین تراشه هوش مصنوعی خود را در سال ۲۰۲۶ بسازد. این شرکت تلاش می کند گام های موثری در حوزه هوش مصنوعی بردارد.
شنیده ها حکایت از آن دارد که اوپنای آی با شرکت صنایع نیمرسانای تایوان و شرکت الکترونیکی آمریکایی برودکام، یک تراشه هوش مصنوعی بسازد.
به گزارش رویترز، این شرکت در حال حاضر از برخی برنامه های خود صرف نظر کرده تا شبکه ای از کارخانه ها را برای تولید تراشه ایجاد کند. همچنین اوپنای آی ماه هاست که با برودکام کار می کند تا یک تراشه هوش مصنوعی را برای مدل های در حال اجرا بسازد. این تراشه احتمالا تا سال ۲۰۲۶ وارد بازار خواهد شد.
تشخیص دیابت پیش از ابتلا
شرکت اپل قصد دارد قابلیتی را به ساعت های هوشمند خود اضافه کند تا کاربران این برند بتوانند قبل از ابتلا به دیابت، از آن مطلع شوند.
این شرکت همواره در تلاش بوده تا با ارائه قابلیت های مختلف به کاربرانش، به حفظ سلامت آنها کمک کند، از این رو باید منتظر ماند و دید که این شرکت چقدر می تواند در اثبات ادعای خود موفق باشد.
درمان سرطان با نانوذرات مغناطیسی
نانو ذرات مغناطیسی، امروزه به عنوان یک درمان مبتکرانه در مبارزه با سرطان بسیار مورد توجه قرار گرفته است، زیرا این ذرات، دارای قابلیت های منحصربه فردی هستند و توانایی هدف گیری تومورها را دارند، از این رو می توانند در بهبود بیماری و اثربخشی درمان بسیار موثر باشند.
یکی از جدیدترین فناوری های علم پزشکی، ساخت اسپری هوشمند برای بیماران مبتلا به آسم است. محققان موفق شده اند نوعی اسپری تولید کنند که با تجهیز به برنامه بلوتوث، قادر است تاریخ و زمان هر دوز استفاده از اسپری را ثبت کند. کمک این فناوری در علم پزشکی و مدیریت بهتر شرایط بیمار، بسیار قابل توجه است. همچنین اطلاعات ثبت شده از طریق بلوتوث به تلفن همراه هوشمند بیمار، ارسال و تمامی داده ها بایگانی می شود، بنابراین بیمار به وسیله این اسپری هوشمند می تواند براحتی بیماری خود را کنترل کند.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات