مسئولیتهای اجتماعی صنعت نفت در خوزستان هزینه شود
روزهای طلایی نخستین پالایشگاه گاز خاورمیانه
ضرورت برنامهریزی هدفمند در ارتقای کیفی مسئولیتهای اجتماعی
تلاش حداکثری برای رفع مسائل بازنشستگان
قرارداد فراز کمالوند ۲ فصل تمدید شد
رئیس جمهوری:
مسعود پزشکیان در نشست شورای برنامه ریزی خوزستان با بیان اینکه هر یک از وزیران دولت، دوباره به این استان سفر کرده و با مسئولان و نمایندگان این استان به منظور بررسی مشکلات دیدار خواهند کرد، گفت: باید برای حل مشکلات اولویت بندی کنیم و برمبنای اعتباری که داریم، برنامه ریزی مدیریتی انجام دهیم.
وی با بیان اینکه همه مشکلات به یکباره حل شدنی نیست و نمی توان وعده دروغ به مردم داد، افزود: بحث اصلی این است که به مردم دروغ نگوییم، بیش از ۴۰ سال است که این حرف ها را می زنیم و وعده می دهیم. به همین دلیل مشکلات حل نشده و باقی مانده است.
رئیس جمهوری تصریح کرد: به آنچه که گفته ایم، پایبندیم و هرکاری که از دستمان برآید، برای حل مشکلات استان انجام می دهیم و کوتاهی نخواهیم کرد.
پزشکیان اظهار کرد: وزیر نفت منابع مربوط به مسئولیت اجتماعی شرکت های نفتی را برای استفاده در داخل استان تخصیص دهد. همه باید با نگاه ویژه مشکلات و موانع توسعه استان را شناسایی و بسرعت نسبت به رفع آن اقدام کنند.
سعید توکلی، معاون وزیر نفت در امور گاز با تأکید بر اینکه شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران در کلان فرایند شرکت ملی گاز ایران است، گفت: توجه به شایسته سالاری درونی و اولویت بندی اجرای پروژه های نیمه تمام، 2 دستور کار اصلی این شرکت در دوره مدیریت جدید است.
وی یادآور شد: احداث بالغ بر ۴۰ هزار و ۱۰۰ کیلومتر خطوط لوله فشار قوی، ۹۴ ایستگاه تقویت فشار و…، ماحصل اقدام ها و تلاش مدیران و مهندسان ادوار گذشته و فعلی این شرکت است.
وی با اشاره به اینکه شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران، شرکتی با اصالت است، افزود: هم افزایی و هماهنگی مهندسی و توسعه با دیگر بخش های شرکت، منجر به دیده شدن اقدام های شرکت می شود و این موضوع باید مورد توجه مدیران شرکت باشد، چراکه این شرکت در کلان فرایند شرکت ملی گاز ایران قرار دارد و این طور تعریف می شود.
توکلی، مسأله توسعه ظرفیت های منابع انسانی (سرمایه انسانی کارآمد) و اولویت بندی پروژه ها را 2 موضوع اصلی در شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران دانست و اظهار کرد: در بحث سرمایه انسانی، نخستین اصل، سلامت رفتار و عملکرد افراد است و انتظار می رود افراد متخصص و جوان از بدنه توانمند شرکت شناسایی شوند و در فرایندهای شایسته سالاری و جانشین پروری آموزش های لازم را ببینند، به نحوی که در هریک از جایگاه های مهم شرکت، ظرفیت مطلوب برای جایگزینی وجود داشته باشد.
وی به اهمیت اولویت بندی پروژه ها پرداخت و گفت: تأکید بر هم افزایی و هماهنگی شرکت مهندسی و توسعه گاز با دیگر بخش های شرکت نیز به همین دلیل است که بازه زمانی طلایی پروژه ها را در فرایند کلان خدمت رسانی شرکت تعریف کنیم تا بهره برداری حداکثری و با کیفیت از ظرفیت پروژه ها در زمان مقرر فراهم شود.
معاون وزیر نفت تصریح کرد: تکمیل طرح های نیمه تمام شرکت با در نظر گرفتن اولویت های پروژه ها برای پایدار نگه داشتن شبکه سراسری، یکی از اولویت هاست. این امر منوط به این است که تمامی ارکان سازمان در ستاد و عملیات، ضمن برخورداری از نگاه علمی و دقیق به پروژه، رویکردی کاملاً عملیاتی نسبت به فرایند کار داشته باشند. از موارد مهم می توان به افزایش کیفیت اجرای پروژه ها و انجام فرایند صحیح تحویل و تحول به بهره بردار اشاره کرد.
حسن عباس زاده، معاون وزیر نفت در آیین امضای موافقت نامه همکاری توسعه دستیار هوش مصنوعی برای صنعت پتروشیمی با تأکید بر ضرورت نهادینه سازی هوش مصنوعی در صنعت پتروشیمی گفت: همزمان با رشد دانش و فناوری در جهان، باید از ظرفیت ها و قابلیت های هوش مصنوعی استفاده کرد.
وی با بیان اینکه بهره گیری از فناوری ها، دانش فنی و لایسنس ها، پایه صنعت پتروشیمی است و باید نقشه راهی برای استفاده از دانش روز جهان و بهره گیری از هوش مصنوعی در صنعت نهادینه شود، گفت: امروز می توان با استفاده از دانش و فناوری روز جهان به سوی توسعه پایدار در تمام ابعاد حرکت کرد. معاون وزیر نفت ادامه داد: تمام مجتمع های پتروشیمی را می توان با یک نقشه کلان به هم پیوند داد و با بررسی، درباره مجتمع ها آینده نگری کرد. در گام نخست باید دیتاها در یک مرکز جمع آوری شود و بررسی ها و تحلیل های لازم شتاب گیرد تا بهترین تصمیم گیری ها اتخاذ شود.
عباس زاده با بیان اینکه در گام بعدی می توان بازار محصولات پتروشیمی را به یک مرکز و پایگاه داده متصل کرد، گفت: می توان تحلیل ها درباره بازارها را با بهره گیری از داده های ثبت شده بررسی کرد و هلدینگ هایی که به دنبال توسعه بازار هستند، می توانند از ظرفیت ایجادشده استفاده کنند.
وی افزود: با استفاده از هوش مصنوعی می توان واحدهای جدید را بر اساس نیازهای کشور باتوجه به داده ها، اطلاعات و نوع فناوری تحلیل کرد. برای مثال این داده ها می تواند به ما بگوید چه محصولی در زنجیره است و ارزش افزوده بیشتری دارد.
معاون وزیر نفت با بیان اینکه باید با تعامل و همکاری زمینه همکاری های مشترک را تسهیل کرد و این توافق نامه باید با پیگیری همه همکاران به قرارداد تبدیل شود، گفت: طی مذاکره ای با پتروشیمی مارون مقرر شده است این شرکت پیشرو در این حوزه باشد.
محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی در نشست کمیسیون صنایع و معادن مجلس با تأکید بر اینکه افزایش قیمت حامل های انرژی، تنها راهکار حل ناترازی انرژی نیست، گفت: مردم باید در کاهش مصرف انرژی دخیل باشند و منفعت آنها نیز باید در این اتفاق دیده شود و سهمی از این انفال داشته باشند. تنها در این صورت است که موضوع بسیار دقیق و صحیح دنبال می شود.
وی با بیان اینکه در نشست سران قوا، شورای عالی اقتصادی، شورای عالی امنیت ملی و مجلس در حوزه ناترازی انرژی برنامه ریزی هایی شده است، اظهار کرد: ناترازی انرژی در عین حال که یک تهدید است، فرصتی بزرگ نیز به شمار می رود. اگر بتوانیم عملکرد درستی داشته باشیم، هیچ مسیری بهتر از بهینه سازی مصرف نیست که قطعاً می توانیم بیش از ۱۰۰ میلیارد دلار به ثروت کشور اضافه و آن را مدیریت کنیم، در حالی که همین مقدار درآمدزایی از طریق تولید، اعتبار بسیار بیشتری می خواهد.
رئیس مجلس شورای اسلامی با اشاره به اهمیت و اولویت موضوع بهینه سازی مصرف انرژی و نقش کلیدی کمیسیون انرژی و کمیسیون صنایع مجلس در این خصوص افزود: در مجلس یازدهم حلقه های گمشده برای جهش اقتصادی و اصلاح آنها از طریق قانون گذاری انجام شده و قانون کافی در این حوزه را در اختیار داریم. در این نشست نیز کسی از خلأ قانونی نگفت، از این رو باید کمک کنیم، دولت این قوانین را اجرا کند و اگر در آن اشکالی وجود دارد، به آنها کمک و حتی اگر لازم بود، قوانین را اصلاح کنیم.
وزیر نفت در حکمی احمد زراعتکار را به عنوان «معاون وزیر در برنامه ریزی» منصوب کرد.
متن حکم محسن پاک نژاد به شرح زیر است:
«با عنایت به مراتب تعهد، تخصص و سوابق ارزشمند جنابعالی به موجب این حکم به عنوان معاون وزیر در برنامه ریزی منصوب می شوید. ضروری است با استعانت از خداوند متعال و بهره گیری از تمامی ظرفیت ها در راستای اهداف، برنامه های کاری مؤثر را در دستور کار قرار داده و پیشرفت امور را به طور مرتب به اینجانب گزارش کنید.»
حسب صورتجلسه مورخ ۱۴۰۳/۱۰/۰۹ مجمع عمومی عادی به طور فوق العاده شرکت ملی گاز ایران و به استناد ماده (۵) قانون وظایف و اختیارات وزارت نفت مصوب ۱۳۹۱/۰۲/۱۹ مجلس شورای اسلامی و مواد (۱۷) و (۱۸) اساسنامه شرکت با عنایت به تعهد، تجربه و تخصص جنابعالی به موجب این حکم به عنوان عضو اصلی هیات مدیره شرکت ملی گاز ایران برای مدت ۳ سال منصوب می شوید.
امید است با اتکال به خداوند متعال و تعامل با سایر اعضای محترم هیات مدیره و کارکنان شریف و پرتلاش شرکت ملی گاز ایران در انجام امور محوله و نیل به اهداف عالیه شرکت موفق و مؤید باشید.»
حسب صورتجلسه مورخ ۱۴۰۳/۱۰/۰۹ مجمع عمومی عادی به طور فوق العاده شرکت ملی گاز ایران و به استناد ماده (۵) قانون وظایف و اختیارات وزارت نفت مصوب ۱۳۹۱/۰۲/۱۹ مجلس شورای اسلامی و مواد (۱۷) و (۱۸) اساسنامه شرکت با عنایت به تعهد، تجربه و تخصص جنابعالی به موجب این حکم به عنوان «عضو علی البدل هیات مدیره شرکت ملی گاز ایران» برای مدت ۳ سال منصوب می شوید.
امید است با اتکال به خداوند متعال و تعامل با سایر اعضای محترم هیات مدیره و کارکنان شریف و پرتلاش شرکت ملی گاز ایران در انجام امور محوله و نیل به اهداف عالیه شرکت موفق و مؤید باشید.»
موسی احمدی، رئیس کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی از مخالفت اعضای این کمیسیون با اعمال ماده ۲۳۴ (ارسال گزارش تخلف به قوه قضاییه) در خصوص وزارتخانه های نفت و نیرو خبر داد و گفت: نمایندگان با در نظر گرفتن مجموع اقدام های وزارتخانه ها، این اقدام ها را در کاهش ناترازی مثبت ارزیابی کردند.
وی افزود: نمایندگان کمیسیون انرژی با در نظر گرفتن مسائلی همچون اینکه وزیران و مسئولان مربوطه در چه شرایطی وزارتخانه ها را تحویل گرفتند و مشکلاتی که از قبل وجود داشته است، مجموع اقدام های این وزارتخانه ها را در کاهش ناترازی انرژی مثبت ارزیابی کردند.
رئیس کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: اعمال ماده ۲۳۴ قانون آیین نامه داخلی در کمیسیون انرژی به رأی گذاشته شد که با توجه به توضیحات ارائه شده، نمایندگان رأی به اعمال نشدن این ماده در خصوص وزارتخانه های نفت، نیرو، دادگستری و سازمان برنامه و بودجه دادند.
حسین افشین، معاون علمی و فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری در آیین امضای موافقت نامه همکاری توسعه دستیار هوش مصنوعی برای صنعت پتروشیمی، با بیان اینکه پلتفرم ملی هوش مصنوعی از آغاز دولت چهاردهم مورد توجه قرار گرفته است، اظهار کرد: این پروژه با مرکزیت دانشگاه صنعتی شریف در حال پیشرفت است و تقریباً ۸۰ عضو هیأت علمی و پژوهشگر روی آن کار می کنند که قسمت نخست آن تا اسفند امسال رونمایی می شود.
افشین به اهمیت سرمایه گذاری در زمینه هوش مصنوعی اشاره کرد و گفت: مطمئنم در آینده کسانی که در این حوزه سرمایه گذاری کرده اند، از منافع مالی آن بهره مند خواهند شد. ما امروز نزدیک به ۱۰ همت سرمایه گذاری کرده ایم و پیش بینی می کنیم حدود ۴۰ تا ۵۰ سال بعد، این سرمایه گذاری به حداکثر بازدهی برسد.
وی همچنین از انتخاب پتروشیمی مارون برای همکاری در اجرایی شدن هوش مصنوعی در صنعت پتروشیمی ابراز خرسندی کرد و افزود: این پتروشیمی توانسته است تعداد زیادی از دانشجویان کشور را به سایت خود دعوت و دوره های مختلف آموزشی برای آنها برگزار کند.
معاون علمی رئیس جمهوری همچنین از تنظیم اسناد اختصاصی برای هر دانشگاه به منظور تقویت همکاری های علمی و تحقیقاتی خبر داد و گفت: ما در برخی حوزه ها با تعدادی از دانشگاه ها به صورت ویژه ای همکاری می کنیم. معاونت علمی به نحوی عمل می کند که پشت سر افراد حرکت کند و نه جلوی آنها. افشین تأکید کرد: هر دانشگاهی بر اساس نقاط قوت و حوزه های تقویت خود، مورد حمایت قرار می گیرد. این رویکرد به ما این امکان را می دهد که به جای تقویت همه دانشگاه ها به صورت همزمان و یکجا، روی نقاط قوت هر دانشگاه تمرکز کنیم و در همان حوزه ها حمایت و توسعه لازم را انجام دهیم.
همنشینی وزیر نفت با مردم در سفر به خوزستان که با افتتاح چند طرح همراه شد
مشعل خوزستان که نامش با «نفت ایران» عجین شده و با تولیدی نزدیک به 80 درصد، به قطب طلای سیاه کشور شهره است، چندی پیش در سفر مسعود پزشکیان، رئیس جمهوری به این استان، میزبان محسن پاک نژاد، وزیر نفت دولت چهاردهم بود؛ سفری که می توان گفت امیدهای زیادی را زنده کرد؛ هم در دل کارکنان و مدیران و هم در دل مردمان آن منطقه که به نزدیک ترین همسایه های چاه های نفت آن بدل شده اند؛ مردمانی که در رویارویی با سختی های زندگی، خواسته شان آن است که این گذر از سختی ها از طریق نفت هموارتر شود، حتی جوانان این خطه در همین حد که مدیری از بیان کلمه مهاجرت به عنوان واقعیت این روزهای زندگی ابا نداشته و خواستار بهبود شرایط برای معکوس شدن مسیر مهاجرت می شود، خرسند هستند. وزیر نفت در این سفر، هم در نشست با مدیران نفتی استان، مأموریت های مهم آنان را گوشزد و هم چند طرح را افتتاح کرد، ضمن آن که سرزده به تاسیسات نفتی مارون 3 رفت تا خدا قوتی به همکاران خود بگوید؛ پاک نژاد در این میان، از مردمان همنشین با تاسیسات نفتی نیز غافل نماند و پای صحبت ها و خواسته های ریز و درشت آنها نشست.
سفر چندی پیش رئیس هیأت دولت چهاردهم و برخی وزیران آن، ازجمله وزیر نفت به استان خوزستان با افتتاح چند طرح همراه بود؛ طرح هایی که هر یک می تواند رهاورد و دستاوردی برای مردم این دیار باشد و امید به آینده را در دل هایشان دوچندان سازد.
افتتاح فاز 2 واحد نمک زدایی اهواز متمرکز که ظرفیت کامل آن ۲۲۰ هزار بشکه در روز است، از دستاوردهای سفر وزیر نفت به استان خوزستان بود؛ مجموعه ای که عنوان بزرگ ترین واحد نمک زدایی صنعت نفت کشور را یدک می کشد، با حضور آنلاین رئیس جمهوری افتتاح شد. با افتتاح این طرح، روزانه 1۱۰ هزار بشکه به ظرفیت فراورشی نفت نمکی افزود می شود. از ویژگی های این طرح، آن است که تعدادی از چاه هایی که به دلیل تولید نفت نمکی، امکان برداشت از آنها وجود نداشت، در مدار تولید قرار گرفتند که با این اقدام، به طور طبیعی به افزایش تولید نفت خام کشور کمک خواهد شد. مقدار افزایش تولید از این محل، تا پایان امسال به بیش از ۴۰هزار بشکه در روز می رسد. درباره دیگر ویژگی مهم واحد نمک زدایی اهواز متمرکز می توان گفت که بیش از 80 درصد تجهیزات این واحد، ساخت ایران و تمام پیمانکار، مشاوران و مجریان آن، ایرانی هستند. برای اجرای این طرح ۵۸ میلیون و ۷۰۰ هزار یورو (بیش از ۴ همت) هزینه شده و اشتغالزایی آن برای ۱۸۰ نفر به صورت مستقیم و برای ۴۰۰ نفر به صورت غیرمستقیم است. در این طرح، سهم ساخت تجهیزات داخلی، بیش از ۸۵ درصد بوده و ۱۰۰ درصد خدمات مهندسی، اجرا و راه اندازی نیز از داخل کشور تأمین شده است.
در این سفر همچنین از سومین دکل حفاری ساخت جهاد دانشگاهی(فتح۷۳) با حضور وزیر نفت بهره برداری شد که بومی سازی آن، حدود ۷ میلیون دلار صرفه جویی ارزی به همراه داشته است. جهاد دانشگاهی که یکی از پیشگامان این حوزه به شمار می آید، توانسته این دکل را تا حدود ۸۰ درصد داخلی سازی کند.
سفر وزیر نفت به آغاجاری و ماهشهر به نمایندگی از رئیس جمهور از دیگر برنامه های سفر به استان خوزستان بود. پاک نژاد در آغاجاری بیش از همه پای صحبت و درد و دل های مردمان این خطه نشست؛ مردمی که سهم آنها از نفت زیر پایشان چندان نیست. میزبانی در خانه یکی از زنان سالخورده آغاجاری از نکات قابل توجه این سفر بود که وزیر نفت این جملات را شنید: «اگرچه در این خاک مانده و می مانیم، اما برای زنده ماندن و نفس کشیدن در جنگ هستیم.» این جمله ای است که می تواند پاک نژاد و مجموعه تحت امرش را برای اجرای طرح های زیست محیطی و نوفلرینگ مصمم تر کند تا عمل به مسئولیت اجتماعی را هدفمندتر و با نظارتی بیش از پیش دنبال کنند. مردمانی که رنج استخراج و تولید نفت، به جزء جدایی ناپذیر زندگی شان بدل شده، اما نفع شایسته ای از آن نبرده اند، حالا امیدوار به تاثیر تعهد وزارت نفت در عمل به مسئولیت اجتماعی به مناطق خود هستند. آنچه وزیر نفت وعده کرد، این بود که وظیفه خودم می دانم با حمایت های رئیس جمهوری، برای همراهی و مساعدت هرچه بیشتر تلاش کنم. پاک نژاد در این سفر با اشاره به اینکه مسئولیت های اجتماعی به طور خاص، دغدغه همه عزیزان است، افزود: تاکنون بیش از ۱۳هزار میلیارد تومان اعتبار برای پروژه های مرتبط با مسئولیت های اجتماعی در استان خوزستان تعریف و حدود نیمی از این اعتبار هزینه شده و بقیه هم پروژه های در دست انجام است. وی با بیان اینکه بحث آلودگی زیست محیطی و دریافت حق آلایندگی، دارای ظرفیت قانونی است، تصریح کرد: در نشستی که با همکارانم در مناطق نفت خیز جنوب داشتم،از آنها خواستم که پرداخت حق آلایندگی را به عنوان یک تکلیف قانونی در اولویت قرار دهند.
مقصد بعدی وزیر، حضور در نشست شورای اداری شهرستان بندرماهشهر بود که سخنان مهمی از رئیس جمهور و وزیر نفت را دربرداشت. ظرفیت های مطلوب این شهرستان و ضرورت تحقق اهداف بخش انرژی در برنامه هفتم توسعه، با تلاش کارکنان خط مقدم جبهه اقتصادی و توجه به رفع محرومیت ها از منطقه، دیگر موارد مطرح شده در این نشست بود.وزیر نفت که به نمایندگی از رئیس جمهور به بندرماهشهر و آغاجاری هم سفر کرد، گزارش خود از این سفر را این گونه بیان کرد که «شهرستان آغاجاری، مشکلات عدیده ای دارد و شهر در حال از دست دادن قابلیت زیست است.» وی افزود: افزون بر آن بیکاری، یکی از معضلاتی است که درآغاجاری و ماهشهر با آن مواجه بودیم و این مشکلات، جز با رونق اقتصادی، جذب سرمایه گذاری و فعال سازی پروژه های بزرگ ملی، قابل حل نیست.پاک نژاد به درخواست جذب نیروهای بومی در خوزستان اشاره و اظهار کرد: قطعا در جایی که تخصص مورد نیاز ما در صنعت نفت قابل تأمین باشد، بومی های منطقه در اولویت خواهند بود و بعد از این هم بیشتر پایش می کنم که این مهم انجام شود.
وزیر نفت متحد شدن الگوی قراردادهای استخدامی را از دیگر موارد مهم بازدید از بخش های مختلف صنعت نفت در استان خوزستان برشمرد و اظهار کرد: مدل های قراردادی متفاوت، سبب شده تا در مواردی آن طور که شایسته و بایسته است، حقوق افراد به نحو مطلوب پرداخت نشود.پاک نژاد همچنین با اشاره به توسعه فاز دوم پتروشیمی ماهشهر به مساحت 3 هزار هکتار به عنوان یکی دیگر از نکات مهم استان خوزستان گفت: این پروژه، یکی از اقدام های ارزشمندی است که استان خوزستان می تواند از آن منتفع شود؛ البته در حوزه زیست محیطی مشکلاتی وجود دارد که ان شاءالله رفع خواهد شد.
موضوع مهاجرت جوانان هم از نظر محسن پاک نژاد دور نماند و وزیر نفت با بیان اینکه باید به جوانان با استعداد کشور فرصت دهیم تا از مهاجرت آنها به کشورهای دیگر جلوگیری شود، گفت: همچنین باید از توانایی بانوان در کارهای ستادی، مطالعاتی و مهندسی بهره برد.پاک نژاد که در نشست با مدیران ارشد صنعت نفت استان خوزستان تاکید کرد: همچنین باید از توانایی بانوان در کارهای ستادی، مطالعاتی و مهندسی بهره برد.
وزیر نفت در ساعات پایانی سفر خود به استان خوزستان، در نشست هم اندیشی مدیران ارشد شرکت ملی نفت ایران در اهواز نیز حاضر شد و اشاراتی به چند نکته مهم داشت. وزیرنفت گفت: بر اساس اهداف برنامه هفتم توسعه، تولید نفت باید تا سال ۱۴۰۷ به حدود 4 میلیون و ۶۰۰ هزار بشکه در روز برسد که دستیابی به این هدف، الزاماتی ازجمله تأمین منابع مالی دارد.او با اشاره به اینکه صنعت نفت، پیشران توسعه اقتصادی کشور است، افزود: پیشران توسعه اقتصادی بودن، با یک کار روزمره بروکراتیک اداری، بدون ریسک و جسارت، همخوانی ندارد و باید بیشتر در این حوزه تلاش کنیم.پاک نژاد با بیان اینکه به فرموده رهبرمعظم انقلاب، باید مشکلات بخش خصوصی حل شود، تاکید کرد: نقش این بخش در حوزه اقتصادی کشور، بسیار زیاد است. وزیر نفت همچنین با اشاره به روزهای سخت ناترازی گاز در کشور اظهار کرد: تجربه به من ثابت کرده که باید دست روی زانوی خودمان بگذاریم.
محسن پاک نژاد در صفحه شخصی اش در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «در سفر به استان خوزستان همراه با رئیس جمهوری، واحد نمک زدایی متمرکز اهواز افتتاح و از دکل حفاری بومی سازی شده رونمایی شد. سهم ۸۵درصدی سازندگان داخلی در این پروژه ها پیام آور افزایش تولید، صرفه جویی ارزی و امید به آینده ای روشن است. با مردم منطقه نیز دیدار کردم و چاره اندیشی برای رنج آنها وظیفه ماست.»
جکت 3 هزارتنی با هدف افزایش ظرفیت تولید گاز روانه دریا می شود
مشعل| میدان بلال برای رسیدن به تولید حداکثری، چشم به راه جکت سرچاهی است که عملیات بارگیری (Load out) آن بتازگی از یارد دریایی صدرا در بوشهر انجام شد تا روانه مرز ایران و قطر شود و با توسعه آن 2. 14 میلیون مترمکعب به ظرفیت تولید گاز ایران افزوده شود؛ رقمی که معادل مصرف سردترین استان کشور در فصل زمستان است.
در محوطه یارد دریایی صدرا در میان انبوه تجهیزات و ادوات مختلف و درحال ساخت، سازه ای عظیم چشم نوازی می کند که در ساحل دریا مستقر شده و قرار است شاهد مراحل نهایی عملیات بارگیری آن باشیم؛ سازه ای که از آن به عنوان یکی از بزرگ ترین سازه های فلزی درصنعت نفت و گاز کشوریاد می شود. آنچه در زمان حضور ما- پیش از طلوع خورشید- در میان گرگ و میش هوا به چشم می آید، مکعب غول پیکر سیاه رنگی است که هر چه با طلوع خورشید هوا رو به روشنی می رود، اشعه های آن از میان شیارهای سازه به سمت خشکی می آید تا برای ما هم زوایای بیشتری از آن مشخص ونمایان شود و شکل و شمایل اصلی آن را در روشنایی روز ببینیم؛ از جمله رنگ آجری آن. افزون برجمعیت قابل توجهی که سمت دریا در تکاپو برای فراهم کردن مقدمات عملیات بارگیری هستند، نفراتی هم اطراف سازه، فعالیت هایی همچون جوشکاری و رهاسازی سازه به سمت مقصد را دردست انجام دارند. با توجه به استقرارجرثقیل های مختلف اطراف سازه، عبور و مرور از محدوده ای خاص تنها با مجوز امکان پذیر است، برای امنیت بیشتر حاضران.
اگر بخواهیم مشخصات و اطلاعات دقیق تری از این جکت دریایی را که 100 درصد آن از سوی متخصصان ایرانی ساخته شده است، با هم مرور کنیم: سازه آهنی غول پیکری بیش از 3 هزار تن وزن دارد که با سرمایه گذاری ۱۶ میلیون دلاری ساخته شده است. در واقع با نصب این سازه غول پیکر در دریا، آمادگی برای حفاری دریایی در موقعیت مرزی میدان بلال با قطر فراهم می شود. فعالیت مهمی که یک میلیون و ۳۰ هزارنفر-ساعت کار بی حادثه را در کارنامه کاری خود دارد.
اگر به عکس کنار صفحه دقت کنید، این سازه با توجه به ارتفاع 75 متری به صورت خوابیده و افقی ساخته شده است تا برای آب اندازی آن در موقعیت مخزن بلال باید به شکل عمود درآید؛ بنابراین امکان ساخت آن به شکل عمودی روی زمین وجود ندارد و بعد از ساخت یک سری پایه تحت عنوان سدل (ساپورت)، سازه روی آن قرار گرفته و کارساخت آغاز می شود. همزمان که عملیات بارگیری آغاز می شود، تجهیزات خاص (بوژی های حامل) که در آن حوالی به چشم می آیند، برای جابه جایی و سپس بارگیری وارد عمل شدند تا جکت، آماده انتقال به محل نصب درمیدان گازی شود. جکت با بوژی ها در دو حرکت، یکی از موقعیت محل ساخت تا مقابل اسکله با فاصله زیاد و دوم حرکت از آنجا به سمت اسکله را سپری می کند. آنچه در این عملیات به چشم می آید، سدل هایی است که نقش نگه دارنده دارد و در همان ابتدای عملیات باز نمی شود و تا آخرین لحظه که قرار است دکل به روی شناور یا بارج منتقل شود، این اقدام دنبال می شود. بوژی ها وارد شناور می شوند وجکت را روی ساپورت یا نگه دارنده ها قرار می دهند. وقتی نصب شد تقریبا یک هفته تا ۱۰ روز عملیات جوشکاری روی شناور یا مهاربندی می شود.
بگذارید مروری گذرا داشته باشیم که اصلا این سازه چه اهمیتی دارد. آنچه ما همیشه از یک سکوی دریایی می بینیم، عرشه و سکوی تولیدی است؛ در حالی که این عرشه روی چهار پایه نصب شده است. در واقع این جکت پایه استقرار دکل است. سازه ها از یک الگو تبعیت می کنند و در واقع کاربرد آن بستری برای قرارگرفتن دکل و شروع عملیات حفاری است و پس از اتمام عملیات حفاری بستری برای استقرارسکوی تولیدی است. آنگونه که احسان محمدی، مجری طرح توسعه میدان مشترک گازی بلال به خبرنگارمشعل می گوید: در پارس جنوبی بیش از۴۰ جکت و سازه سکو وجود دارد که طراحی آنها با توجه به مشخصات میدان، عمق آب، تعداد چاه و دیگر فاکتورها اصلاح می شود. آنچه در سازه دریایی میدان گازی بلال مشاهده می شود، یک جکت ۱۵حفره ای است. از هریک از حفره ها قرار است یک چاه زده شود. وقتی به حالت عمود درآید، دکل حفاری روی هر کدام از حفره ها قرارمی گیرد تا شاهد آغازعملیات حفاری باشیم.
محمدی درباره اهمیت این سازه می گوید که شاید از نظر ارزش دلاری یا ریالی جکت، کوچک ترین بسته کاری یک طرح باشد، اما از اهمیت پروژه نمی کاهد، زیرا پیش نیاز تمام فعالیت هاست. تا زمانی که نصب نشود، امکان عملیات حفاری وجود ندارد. در واقع اگر بسته کاری عملیات حفاری، از نظر ریالی یا دلاری۲۰ برابر جکت هم باشد، بدون آن نمی تواند عملیاتی را انجام دهد. اتمام این سازه، به سایر فعالیت ها این نوید را می دهد که آماده نصب باشند.
بد نیست بدانیم در کل عملیات ساخت و بارگیری این سازه حداقل اشتغال مستقیم ۲۰۰ نفری را شاهد بودیم که در فاصله زمانی 10 ماه تا دو سال برای انجام این عملیات مشغول هستند. در زمان حضور ما برای عملیات بارگیری نیز تعداد حاضران برای عملیات ۲۰۰ نفر تخمین زده می شود.
میدان بلال از دو بخش نفتی و گازی تشکیل شده است که بهره برداری از بخش نفتی آن را شرکت نفت فلات قاره ایران انجام می دهد و توسعه بخش گازی میدان نیز با شرکت نفت و گاز پارس است. با توسعه کامل میدان گازی بلال، روزانه 2. 14 میلیون مترمکعب به ظرفیت تولید گاز ایران افزوده می شود که معادل مصرف سردترین استان کشور در فصل زمستان است.
میدان گازی بلال در محدوده ۳۰ کیلومتری جنوب شرقی میدان پارس جنوبی، روی خط مرزی مشترک ایران و قطر واقع شده است. ابتدا قرار بود توسعه این میدان را شرکت های خارجی انجام دهند که با توجه به تحریم ها کار را رها کردند. پس از آن قرارداد واگذاری توسعه میدان بلال با هدف برداشت روزانه ۵۰۰ میلیون فوت مکعب گاز و ۱۵ هزاربشکه میعانات گازی در سال ۱۳۹۸ به شرکت نفت و گاز پارس واگذار و پس از دریافت مجوزهای لازم و امضای قرارداد، توسعه با شرکت پتروپارس به عنوان پیمانکار عمومی طرح، فرآیند توسعه آن در سال ۱۴۰۰ وارد مرحله اجرایی شد که تاکنون چنین مدل فعالیتی را شاهد نبودیم.
بنابر توضیحات احسان محمدی، مجری طرح توسعه میدان مشترک گازی بلال، مشعل این میدان در سال ۱۴۰۱ روشن شده است. این پروژه شامل پنج بسته کاری است: بسته اول توسعه میدان با حفاری چاه توصیفی انجام شده و با انتقال این جکت، بسته دوم کاری توسعه این میدان مشترک آغاز شده است. به موازات آن، ساخت و نصب عرشه در دستور کار قرار دارد که قرارداد آن امضا شده است. آنچه نباید از نظر دور داشت این است که میدان مشترک گازی بلال، گاز ترش دارد و این موضوع کار تولید و توسعه را سخت تر می کند.
مجری طرح توسعه میدان مشترک گازی بلال با بیان اینکه برخی مواقع شجاعت و تجربه کمک می کند کارهای غیرممکن را انجام دهیم، افزود: پیش از این، با سرمایه گذاری ۳۰ میلیون دلار، چاه توصیفی حفاری شده است واین جکت را روی همان چاه و دربستر دریا قرارمی دهیم که عملیات منحصربه فردی است.
موضوع مهم دیگری که از سوی محمدی به آن اشاره می شود این است که پس از روشن شدن فلر با حفر اولین حلقه چاه در بخش ایرانی مخزن بلال، قطری ها هم به تکاپو افتاده اند و به فاصله کمی دو دکل در سمت خود مستقر کردند.
طبق توضیحات فرشید شهریاری، مدیر طرح توسعه میدان مشترک گازی بلال در شرکت پتروپارس، ساخت جکت از خرداد امسال آغاز شد و با این حال، بیش از یک میلیون نفر-ساعت کار بدون حادثه به ثبت رسیده است. میدان گاز بلال به یکی ازسکوهای گازی منتقل و از آنجا به خشکی ارسال می شود. هم اکنون نیز یک حلقه چاه توصیفی حفاری شده است که با تغییرات لازم به چاه تولیدی تبدیل می شود وهفت حلقه چاه جدید هم حفاری می شود که تولید گاز را به ۱۴.۲ میلیون مترمکعب می رساند.
باید یادآوری شود که این عملیات مهم در شرایط سخت تحریمی به شکل 100 در صد از سوی متخصصان ایرانی انجام شده است. آنگونه که محمدی دوباره تاکید می کند که گاه شجاعت وتجربه کارهای غیرممکن را ممکن می سازند. او همچنین از تعصب کارکنان و متخصصان در به ثمر رسیدن این فعالیت ها سخن گفته و اینکه پروژه ها و طرح ها زندگی کاری ما هستند و از هیچ تلاشی برای به ثمر رسیدن آنها دریغ نکرده ایم و هر چه درس آموخته داشتیم به کار بستیم. در یک جمله باید بگویم که کار یکایک نفرات در این پروژه مقدس است. کار، سختی دارد وآنچه دراین شرایط سخت به ما انگیزه می دهد، آن است که برای مردم کارمی کنیم.
شهریاری هم با اشاره به انجام بخش عمده ای از فعالیت ها که ازخرداد و در فصل گرما شروع شده است، به سختی و مشقت کار اشاره می کند و می گوید: این سختی کار به ویژه برای جوشکاران که در ارتفاع بیش از 70 متر در حال فعالیت بودند، دو چندان بوده است.
ظهر را پشت سر گذاشتیم حالا جکت به روی اسکله مستقرشده چون قرار است درشرایط آرام دریا تا مقصد بلال هدایت شود و در جای جدید و همیشگی خود روزگار گذراند.
با این اوصاف، با یک زمانبندی مناسب آب و هوایی یک هفته ای پیش رو قرار می گیرد تا در صورت مساعد بودن دریا جکت به موقعیت میدان هدایت شود و پس از آن باید شاهد عملیات نصب باشیم. قرار است برای نصب این سازه 11 شناور تمهید شده تا پشتیبانی مجموعه جکت، شمع ها و دیگر تجهیزات را عهده دارشوند وسازه در سمت دریا از حالت افقی به شکل عمودی هدایت و با جرثقیل کرین ها CRANE عمود و در موقعیت خاص غرق می شود تا در شکل مدنظر قرار گیرد.
با نیم قرن تلاش جاودانه برای تولید پایدار
مشعل| شرکت پالایش گاز بیدبلند به عنوان نخستین پالایشگاه گاز ایران و خاورمیانه همسو با تولید پایدار، ایمن و پاک گاز طبیعی در حوزه های مختلف تولیدی، عملیاتی، خودکفایی، دانش بنیان و زیست محیطی، اقدام های شاخصی را انجام داده و همچنان استوار و با صلابت پس از نیم قرن تجربه و تلاش در چرخه اقتصادی کشور تاثیرگذار است. در گفت وگو با علی محمد پوررضا، مدیرعامل شرکت پالایش گاز بیدبلند به بررسی اقدام های انجام شده در بخش های مختلف این شرکت پرداخته ایم که در ادامه می خوانید.
پالایشگاه گاز بیدبلند همسوبا برنامه های ترسیم شده شرکت ملی گاز ایران و صنعت پالایش گاز کشور در مسیر سرآمدی و رقابت پذیری در تراز جهانی حرکت می کند.
با تلاش کارکنان شرکت پالایش گاز بیدبلند و آمادگی تجهیزات و دستگاه ها، این شرکت در 10 ماه امسال معادل 3 میلیارد و 400 میلیون مترمکعب گاز را پالایش و به شبکه انتقال تزریق کرده است که این حجم پالایش گاز نسبت به مدت مشابه سال گذشته افزایش 3 درصدی را نشان می دهد.
تولید در این پالایشگاه با استفاده از توان داخلی و برنامه ریزی مدون صورت می گیرد. حال آنکه در گرمای طاقت فرسای تابستان امسال، تعمیرات اساسی واحد های پالایشی، دیگ های بخار، تجهیزات فرعی، تعمیرات قطعات با استفاده از توان متخصصان شرکت و آماده سازی توربوپمپ های مهم «آمین» با رعایت کامل اصول ایمنی و دریافت تاییدیه بازرسی فنی انجام شد.
مقدار گاز سوخت مصرفی مشعل ها در 10 ماه امسال معادل 22/7میلیون مترمکعب و در مدت مشابه سال گذشته حدود 26/2 میلیون مترمکعب بوده که در این خصوص13/4 درصد کاهش سوخت و صرفه جویی عاید شده و این کاهش با هدف اصلاح الگوی مصرف و کاهش آلودگی زیست محیطی صورت گرفته است.
در خصوص همکاری با شرکت های دانش بنیان و مراکز علمی و دانشگاهی برابر سیاست های ابلاغی وزارت نفت و شرکت ملی گاز ایران، با هشت شرکت فعال در این بخش همکاری دوسویه ایجاد شده که این همکاری حوزه های اچ اس ای، مکانیک، برق و ابزار دقیق، ساخت کمپرسور فرایندی و تعمیرات را شامل می شود. ضمن آنکه این پالایشگاه با دانشگاه های علم و صنعت و امیرکبیر نیز قرارداد همکاری منعقد کرده است.
در زمینه خودکفایی و حمایت از تولید داخل کلیه کالاها و خدماتی عملیاتی، بهره برداری، تجهیزات و قطعات از شرکت های ایرانی و ساخت داخل تامین می شود و ساخت مجموعه GEAR&SHAFT توربین بخار به وسیله شرکت سازنده داخلی برای اولین بار با کمتر از 20 درصد قیمت خرید خارجی و صرفه جویی 10 میلیارد تومانی به ازای هر ست، ساخت CASING پیچیده تلمبه دومرحله ای فشار بالای آمین واحدهای تصفیه گاز از سوی شرکت سازنده داخلی، همچنین سفارش، ساخت و نصب پمپ واحد 200 از سوی یک شرکت ایرانی با هزینه یک سوم مشابه خارجی، ساخت درام ها و مخازن واحدهای پالایشی از سوی شرکت های ایرانی، ساخت تیپ مشعل های بلند به قطر 42 اینچ توسط متخصصان شرکت پالایش گاز بیدبلند و تعمیر حدود 100 عدد گیت ولوها و پمپ های قدیمی بلااستفاده، انقلابی بزرگ در حوزه تعمیرات اساسی این شرکت ایجاد و از خروج مقادیر قابل توجه ارز از جلوگیری کرده که صرفه جویی اقتصادی قابل توجهی برای ایران عزیزمان در پی داشته است.
ضمن پایبندی به اصول و اخلاقیات، حقوق و قوانین زیست محیطی همسو با منویات مقام معظم رهبری اقدام های قابل توجهی در این حوزه انجام گرفت که می توان به کاهش 18 درصدی انتشار گازهای گلخانه، اجرای پروژه های پژوهشی مدیریت پسماند تولیدی از سوی دانشگاه علم و صنعت، اجرای پروژه RO در سال های گذشته، استحصال میعانات گازی، گازهای فلر، اجرای طرح ملی درختکاری و جنگل کاری اطراف پالایشگاه و شهرهای همجوار، پاکسازی بستر رودخانه مارون، توزیع کیسه های کاغذی زباله، بهینه سازی و کاهش سوخت مشعل های بلند و مشعل اسیدی، بستن قرارداد با شهرداری ها جهت جمع آوری زباله ها و دفن بهداشتی آنها، همچنین اجرای پروژه پساب صنعتی جهت حفاظت از محیط زیست اشاره کرد.
در زمینه مسئولیت های اجتماعی، این شرکت افزون برماموریت خود که پالایش گاز است، اقدام ها و خدمات قابل توجهی به مردم استان و حتی در شرایط بحران استان های همجوار برای مقابله با سیل، زلزله، مبارزه با ویروس کرونا، بهسازی و ترمیم اماکن عمومی، مدارس، بیمارستان ها، آبرسانی به روستاییان و عشایر انجام داده است.
ترمیم جاده های دسترسی روستایی، کمک به برگزاری آیین ها و مناسبت های ملی و مذهبی، توجه به ورزش و حمایت از قهرمانان ملی، ایجاد کتابخانه، ایجاد مدارس، پارک ها و فضای سبز شهری، درختکاری، توزیع بسته های معیشتی، کمک به دانش آموزان بی بضاعت و کمتر برخوردار، حمایت از دانش آموزان تحت حمایت کمیته امداد و بهزیستی، همچنین آموزش جوامع محلی، امدادرسانی جاده ای بخشی از فعالیت های مربوط به مسئولیت اجتماعی این شرکت را شامل می شود، ضمن آنکه کمک به کنترل آتش سوزی ها، مشارکت در ساخت محل دفن زباله ها و پسماندهای شهر میانکوه و امیدیه، ارتباط با نهادها و مسئولان اجرایی و در نهایت تکریم ارباب رجوع، توجه به سلامت کارکنان، ایجاد کانال های ارتباطی درون و برون سازمانی، ارتباط صنعت و دانشگاه، بخش دیگری از اقدام های همسو با مسئولیت اجتماعی در پالایشگاه بید بلند است.
از مهم ترین پروژه های آماده کلنگ زنی که از آنها به عنوان پروژه های عام المنفعه یاد می شود می توان به بازسازی استخر کارگری شهر میانکوه، محل سکونت کارکنان و خانواده های آنان و جوامع محلی با هدف ترویج ورزش به عنوان محور سلامتی، بهسازی پیست تارتان مجموعه ورزشی و محوطه سازی اطراف زمین چمن فوتبال شهید کاوه پیشه، همچنین زیباسازی خیابان اصلی منازل کارگری شهر میانکوه، پروژه تعمیرات اساسی منازل سازمانی و کانال کشی فاضلاب روستای آب باران جنب تاسیسات آبرسانی شهید پرخیده و تلمبه خانه شهید اسکندری شرکت پالایش گاز بیدبلند برای رضایتمندی کارکنان، خانواده ها، جوامع محلی و توجه به بهداشت عمومی جامعه اشاره کرد.
از همه همکاران در بخش های اداری، عملیاتی، بهره برداران، نوبتکاران، پشتیبانی، کالا، حراست، حمل ونقل، مهندسی، ایمنی و آتش نشانی و فعالیت های صورت گرفته در بخش های مختلف شرکت پالایش گاز بیدبلند تشکر و قدردانی می کنم، متخصصان این شرکت با توان عملیاتی خود بار دیگر در جبهه تولید و چرخه اقتصاد کشور سهیم شدند، خداوند را شاکر و سپاسگزارم که ما به وظیفه خود در خصوص به روزرسانی تاسیسات و حداکثر تولید عمل کرده و خواهیم کرد.
از مردم فهیم ایران هم درخواست می کنم در مصرف حامل های انرژی به ویژه گاز صرفه جویی کنند تا ما نیز در صنعت گاز علاوه بر گرم نگه داشتن منازل بتوانیم به صنایع تولیدی و نیروگاه ها گازرسانی کنیم تا در تولید برق مشکلی برای کشور پیش نیاید. همیار گاز باشیم و برای سربلندی و عزت ایران اسلامی تلاش کنیم.
با تلاش های بی وقفه کارکنان صنعت گاز ایران از زنجیره تامین تا توزیع رقم خورد
مهناز محمدی | اقتدار این روزهای صنعت نفت ایران در مقابله با موج سرما و تامین گاز بخش های بخش های مختلف و موردنیاز کشور، حاصل فعالیت های مستمر و بدون وقفه تلاشگران صنعت گاز ایران در زنجیره تامین تا توزیع این سوخت پاک است؛ تلاشی که بی هیچ وقفه ای در سراسر کشور صورت می گیرد. همزیستی«برد - برد» 20 پالایشگاه گازی ، 94 تاسیسات تقویت فشار ، دو هزارو 213 مرکز تقلیل فشار گاز و تجهیزات درکنارکارکنان متعهد و متخصص این صنعت که راهبری آن را به عهده دارند، نشانگر اوج فعالیت و اقتدار صنعت گاز، برای تامین انرژی مورد نیاز مردم درجای جای کشور است. به گفته محمدرضا جولایی ، مدیر هماهنگی و نظارت بر تولید شرکت ملی گاز ، تعهدات روزانه تحویل گاز از سوی وزارت نفت ۸۴۵ میلیون مترمکعب است. هم اکنون این میزان، با توان حداکثری به ۸۶۵ میلیون مترمکعب گاز شیرین رسیده است، حال آن که در کشور روزانه بیش از یک میلیارد مترمکعب گاز غنی تولید می شود.
چگونگی استفاده از حامل های انرژی و شیوه عرضه آن ، در برنامه ها و روند توسعه کشورنقش اساسی دارد. یکی از منابع مهم تأمین کننده انرژی ایران گاز طبیعی است . به یقین در سده بیست ویکم میلادی ، گاز، نقشی مهم و فزاینده خواهد داشت . تداوم رشد اقتصاد جهانی، نیازمند منابع انرژی است و مطالعات مختلف نشان می دهد منابع هیدروكربوری تا سال 2050 همچنان به عنوان عمده ترین منابع تامین انرژی جهان باقی خواهند ماند. بررسی روند این منابع و توزیع جغرافیایی آنها نشان می دهد تا افق 2025 میلادی تنها پنج كشور حوزه خلیج فارس شامل ایران، عربستان سعودی، كویت، عراق و امارات به عنوان عمده ترین تولیدكنندگان نفت و كشورهای ایران، روسیه، قطر، عربستان سعودی و امارات پنج تولید كننده اصلی گاز خواهند بود.
بر اساس اعلام سازمان کشورهای صادر کننده نفت(اوپک)، ایران دومین ذخایر بزرگ اثبات شده گازی در جهان را در اختیار دارد و سطح ذخایر آن در سال 2022 برابر با 33.98 تریلیون مترمکعب بوده است. ذخایر گازی ایران به حدی است که تا آینده قابل پیش بینی ، تقاضای مصارف داخلی و صادرات را تأمین می کند. بر اساس اعلام کارشناسان، تولید سالانه گاز ایران در افق ۱۴۲۰ به ۵۰۰ میلیارد مترمکعب می رسد که در بخش های مختلف نیروگاهی، صنایع و خانگی به مصرف می رسد.
سرمایه گذاری های صورت گرفته در بخش گازرسانی، افزایش تولید گاز در کشور و بهره مندی 96 درصد جمعیت ایران از شبکه گاز، مهم ترین موارد توسعه صنعت گاز در ایران به شمار می آیند. این توسعه با استفاده از منابع ایجاد شده از محل صرفه جویی در سوخت مایع، همچنین افزایش ظرفیت تولید گاز کشور، شتاب بیشتری به خود گرفته است. از سوی دیگر، وجود بیش از 40 هزار و 219 كیلومتر خط لوله و94 ایستگاه تقویت فشار گاز، صنعت انتقال گاز ایران را در رتبه نخست آسیا و خاورمیانه و رتبه چهارم در جهان پس از کشورهای آمریکا، روسیه و کانادا قرارداده است. ثبت رکورد های جدید انتقال گاز در کشور با انتقال ۸۶۷ میلیون مترمکعب گاز در روز جمعه 28 دی ماه و تحویل آن به شبکه سراسری از جمله ظرفیت های انتقال گاز در ایران به شمار می آید که این اقدام با توجه به فعالیت های زیرساختی و تلاش کارکنان صنعت گاز در این بخش صورت گرفته است .
تولید گاز کشور درحالی رکورد های روزانه خود را جا به جا می کند که مصرف آن، همواره در ترازوی بالای تولید قرارگرفته وشرکت ملی گاز ایران برای تامین گاز مورد نیاز مشترکان خود اقدام های اثر بخشی را اجرا کرده است. به گفته سعید توکلی، مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران، ۸۵۰ میلیون مترمکعب تکلیف برای تزریق گاز شیرین به شبکه در زمستان امسال به عهده شرکت ملی گاز ایران بود، حال آنکه امسال در برخی روزها، رکورد تزریق گاز به شبکه با تولید ۸۷۲ میلیون مترمکعب گاز شکسته شد.
وی با تأکید بر اینکه با اقدام های انجام شده در شبکه انتقال گاز و استفاده از توربوکمپرسورها از حبس ۵۰ میلیون مترمکعب گاز جلوگیری شده است، افزود: با وجود محدودیت منابع مالی، شرکت ملی گاز ایران اقدام هایی فراتر از وظایف خود انجام داده که از جمله می توان به صدور مجوزهایی برای ذخیره سازی گاز در گنبدهای نمکی، ابلاغ تکمیل خط نهم سراسری، اختصاص ۱.۲ هزار میلیارد تومان به ایجاد ظرفیت انرژی های تجدیدپذیر، ایجاد بازار بهینه سازی مصرف و تدوین اطلس بهینه سازی مصرف اشاره کرد.
به گفته توکلی ، سه شاخص در انتقال و پالایشگاه های گاز کشور وجود دارد شامل قابلیت اطمینان، قابلیت دسترسی و قابلیت به کارگیری که در دولت چهاردهم همگی این شاخص ها افزایشی بوده است.
طبق اعلام مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران، این شرکت برنامه های جدیدی در حوزه انرژی و افزایش تولید گاز در دستور کار قرارداده است، آنگونه که با مجموعه اقدام هایی که امسال برای افزایش تولید گاز انجام شد، رکوردهای بی سابقه ای در انتقال روزانه آن رقم خورد.
به گفته توکلی ، هرچند موضوع ناترازی انرژی در سال های گذشته نیز در محافل مختلف مورد بحث قرار گرفته بود، اما امسال برای نخستین بار توجه تمام طرف های ذی نفع را جلب کرد و اهمیت آن به خوبی درک شد.
مقدار انتقال گاز هم اکنون به ۸۷۶ میلیون مترمکعب در روز رسیده و با توجه به پذیرش ریسک مهندسی در تعمیرات اساسی تلاش های انجام شده ،ظرفیت انتقال گاز را به طور قابل توجه افزایش داده است.
به گفته توکلی، مجموعه اقدام هایی که امسال برای افزایش تولید گاز انجام شد، انتقال آن را به رکوردهای بی سابقه ای در روز رساند و با وجود بروز پدیده ای به نام توده هوای سرد اسکاندیناوی در ابتدای آبان که تأثیر آن بر ۱۱ استان شمالی کشور بود، شرایط به گونه ای پیش رفت که مشکلات کمتری ایجاد شد. این موفقیت ها نشان دهنده همکاری و تلاش های مستمر در زمینه مدیریت منابع انرژی کشور است.
برنامه ریزی برای اجرای طرح ملی همیار گاز در کشور، پویش ۲ درجه کمتر، پویش صرفه جویی ۱۰ درصدی به کمک صنایع بزرگ کشور، تولید و پخش برنامه های متنوع آموزشی با همکاری صداوسیما، تبلیغات محیطی، همراهی ائمه جمعه و جماعات، تقویت بورس انرژی و همراهی مردم با وجود چالش های موجود، اقدام های مختلف در زمینه مدیریت مصرف انرژی بود که وضعیت فعلی شبکه گازرسانی را نسبت به پارسال پایدارتر کرد.
بیش از 70درصد گاز کشور در زمان حاضر از پارس جنوبی تأمین می شود؛ از مجموع گازی که روزانه به شبکه سراسری تزریق می شود، حدود 600میلیون مترمکعب در مجتمع گازی پارس جنوبی تولید می شود. این مجتمع 700 هزار بشکه در روز میعانات گازی و 20 هزار تن گاز مایع، 1500 تن گوگرد و نزدیک به 5 تا 6 هزار تن اتان تولید می کند و این اعداد نشان دهنده نقش بالای مجتمع گازی پارس جنوبی در زنجیره تامین انرژی مورد نیاز کشور است. طبق اعلام مدیرهماهنگی و نظارت بر تولید شرکت ملی گاز ایران، گاز تولیدی پارس جنوبی، معادل 3.5 میلیون بشکه نفت خام است.13پالایشگاه گازی در قالب 22 فاز در پارس جنوبی وجود دارد که تأمین قطعات آنها با فناوری خاص و های تکی که دارد، پیچیدگی های خاص خود را دارد؛ این قطعات اغلب از داخل کشور تأمین می شود و پیمانکاران متعدد داخلی در حال فعالیت هستند.
از ابتدای تأسیس این شرکت در سال 1377 تا ۲۸ مهر۱۴۰۳ بیش از ۲ هزار و ۱۲۶ میلیارد مترمکعب گاز طبیعی در پالایشگاه های این مجتمع فرآورش شده که این موضوع نشان از اهمیت راهبردی این شرکت در توسعه بخش های مختلف کشور است. پارسال به همت ارتش ۲۰ هزار نفری شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی، بیش از ۱۹۶ میلیارد مترمکعب گاز شیرین در سراسر پالایشگاه های این مجتمع تولید شد، ضمن آنکه در هشت ماه گذشته حدود ۱۳۰ میلیارد مترمکعب گاز از سوی این مجتمع به خطوط سراسری تحویل شده که در مقایسه با هشت ماه ابتدایی پارسال 2/1 میلیارد مترمکعب افزایش تزریق به خطوط اصلی را نشان می دهد.
از آنجا که بیش از 70درصد گاز مصرفی کشور از پارس جنوبی تامین می شود، توسعه ظرفیت انتقال گاز، مانع از حبس گاز در این میدان مشترک شد و ایران توانست گاز بیشتری نسبت به قطر برداشت کند. همچنین این ظرفیت، تولید پایدار از این میدان مشترک را فراهم کرد. این مهم باعث شد با اینکه اکنون 96درصد از جمعیت ایران تحت پوشش شبکه گاز قرار دارند و اهداف اصلی برای توسعه این صنعت محقق شده است، اما همچنان توسعه گازرسانی به ویژه در بخش های مختلف ادامه یابد و لحظه ای متوقف نشود.
انتقال ایمن ، پاک و پایدارگاز به مبادی مصرف همواره یکی از مهم ترین دغدغه های مسئولان در صنعت گاز ایران به شمار می آید که با توجه به ظرفیت های موجود در این بخش متناسب با اهداف تعیین شده صورت می گیرد. بر این اساس می توان به وجود مناطق ده گانه عملیات انتقال گاز در ایران به عنوان برگ برنده ای در توسعه این صنعت اشاره کرد که توان عملیاتی خود را به افزایش ظرفیت انتقال گاز کشور از طریق بهره برداری از تأسیسات جدید، بهینه سازی شبکه موجود انتقال گاز و استقرار سیستم های پشتیبانی در حوزه های مختلف معطوف داشته است. از سوی دیگر با توجه به حجم فعالیت های گازرسانی در کشور منطقه 11 عملیات انتقال گاز در محدوده خدمت رسانی به شرق کشور در حوزه استان سیستان و بلوچستان در حال شکل گیری است که این موضوع نشان از اهمیت توسعه صنعت گاز در کشور دارد .
رویای شیرین سوخت پاک در خانه های مردم ایران و صنایع در حالی گرمابخش این روزهای سرد زمستان است که این سوخت پاک 72 درصد از سبد انرژی کشور را تامین می کند. با توجه به مصرف 74 درصدی گاز در بخش های خانگی و تجاری، لزوم ایجاد تنوع در سبد سوختی کشور بیش از پیش احساس می شود، زیرا این صنعت در دستیابی به اهداف مورد نظر در این بخش فراتر از ظرفیت های موجود عمل کرده واز هیچ کوششی دریغ نکرده است.
صنعت پتروشیمی برای تکمیل زنجیره ارزش برنامه بلندمدت دارد
مشعل| صنعت پتروشیمی در سال های اخیر در مسیر تکمیل زنجیره ارزش و کاهش خام فروشی، همچنین تنوع بخشی به محصولات پایین دست این صنعت، به سمت ایجاد پارک های تخصصی پتروشیمی حرکت کرده است. دولت و وزارت نفت، مسئولیت اجرا، پیگیری و سرمایه گذاری برای احداث این پارک های تخصصی را به شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس واگذار کرده و شرکت پارک های پتروشیمی افق خلیج فارس به عنوان یکی از زیرمجموعه های شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس، اجرای این پروژه مهم را به عهده دارد. احمد شهریاری، مدیرعامل شرکت پارک های پتروشیمی افق خلیج فارس در گفت وگو با خبرنگار هفته نامه «مشعل» به تشریح آخرین پیگیری ها و اقدام های انجام شده در این زمینه پرداخته است.
در صنعت پتروشیمی برای ایجاد13پارک پتروشیمی در استان های عموما جنوبی کشور برنامه ریزی شده و شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس، اقدام های اجرایی و زیرساختی را به منظور شکل گیری این پارک ها انجام داده است.
مدیرعامل شرکت پارک های پتروشیمی افق خلیج فارس در توضیح اهمیت اجرای پارک های پتروشیمی و توسعه صنایع پایین دستی گفت: پروژه ها در پایین دست زنجیره ارزش، امکان و شرایط بهتری برای تامین مالی و فاینانس دارند و مهم تر اینکه تامین خوراک در این بخش با محدودیت و تهدید مواجه نیست؛ برخلاف دیگر طرح های پتروشیمی کشور که با این موضوع مواجهند وخوراک آنها برمبنای خوراک موجود در مجتمع ها تامین و طراحی شده است.
احمد شهریاری با تاکید بر اینکه آینده صنعت پتروشیمی حرکت به سمت پایین دست پتروشیمی وتکمیل زنجیره ارزش است، گفت: چاره ای جز این تحول مهم نداریم؛ باید تلاش کنیم براساس داشته های خود درکشوربرنامه ریزی شود و با همین داشته ها، ارزش افزوده بیشتری تولید کنیم.
وی با بیان اینکه هم اکنون ساخت چهارتا پنج پارک از مجموع 13پارک پتروشیمی قطعی شده است، گفت: مراحل اجرایی دو پارک کودهای شیمیایی در چابهار و عسلویه (نایبند)، پارک پتروشیمی پایین دست متانول در پارسیان و یک پارک پتروشیمی پایین دست فنول نیزدرمنطقه آزاد اروند، به خوبی پیش رفته است.
ساخت یک پارک پتروشیمی سیلیکون هم در منطقه دشتستان در دستور کار قرار دارد که مراحل پیگیری آن به خوبی پیش رفته است.
مدیرعامل شرکت پارک های پتروشیمی افق خلیج فارس با بیان اینکه مجوز ساخت و زمین این پارک های پتروشیمی قطعی شده است و برای تامین مالی (فاینانس) آنها در حال مذاکره هستیم، افزود: در مورد فاینانس پارک کود شیمیایی در چابهار، مذاکرات قطعی شده و به زودی قرارداد آن امضا و اجرا خواهد شد.
وی با تاکید براینکه همه مراحل پیگیری پارک های پتروشیمی با همکاری مجموعه های دانش بنیان انجام شده است، افزود: این پروژه ها، پایین دست گسترده و آینده خوبی برای مناطقی که پارک ها در آنجا اجرا می شود، به همراه دارد.
شهریاری با بیان اینکه پیگیری ها برای اجرایی شدن سایر پارک ها ادامه دارد و به محض رسیدن به نتیجه اعلام خواهد شد، افزود: اقبال سرمایه گذاران برای توسعه پایین دست و حضور برای سرمایه گذاری در این پارک ها بسیار زیاد است؛ سرمایه گذاران می دانند که این پروژه ها در کوتاه مدت بازده خوبی دارند و در صورت تامین مالی می توانند خیلی زود کار را شروع کرده و به نتیجه برسند. البته بخش هایی هم وجود دارد که بهتر است در شروع کار با کمک هلدینگ خلیج فارس اجرایی شود. به عنوان مثال بخش اسید فسفریک در پارک کودهای شیمیایی را باید ابتدا هلدینگ اجرا کند و پایین دست آن به بخش خصوصی واگذار شود.
وی با تاکید بر اینکه سرمایه گذاری در پارک ها درمیان پیشنهادهای توسعه ای پتروشیمی ها، با اقبال بیشتری در میان سرمایه گذاران مواجه شده است، افزود: در این مسیر از همکاری و مشارکت هر بخش ازجمله شرکت های پتروشیمی بزرگ و هلدینگ های دیگر برای سرمایه گذاری و مشارکت در اجرا استقبال می کنیم.
به گفته شهریاری، طبق برنامه ریزی، فاز اول را به شکل فاینانس، فاز دوم را به شکل مشارکت و فاز سوم را به شکل واگذاری زیرمجموعه های پایین دست پیش خواهیم برد. در واقع شرکت پارک های پتروشیمی افق خلیج فارس، هزینه های اجرا را دریافت وخوراک و یوتیلیتی را ارائه می کند و در ادامه محصول نهایی برای خود شرکت باقی خواهد ماند.
مدیرعامل شرکت پارک های پتروشیمی افق خلیج فارس با اشاره به امضای قرارداد ساخت نخستین واحد (MTO ) (فناوری تبدیل متانول به الفین) درکشوربا یک شرکت چینی وبا هدف اجرای مرحله نخست پارک زنجیره ارزش متانول گفت: چندی قبل قرارداد دانش فنی و بسته طراحی فرآیند پایه (PDP) را با مجموعه تحقیقاتی آکادمی علوم دالیان چین امضا کردیم.
وی گفت: این فناوری، نسل سوم از فناوری توسعه داده شده است که مجموعه دالیان چین در اختیار دارد. تاکنون در کشور واحد MTO (فناوری تبدیل متانول به الفین) نداشته ایم؛ با ایجاد این واحد و توسعه زنجیره ارزش این محصول پراهمیت مطابق با الگوهای جهانی، مقدار تولید الفین کشور افزایش می یابد.
احمدی با اشاره به اینکه پارک تکمیل زنجیره ارزش متانول در منطقه ویژه اقتصادی صنایع انرژی بر پارسیان ساخته می شود، تصریح کرد: برمبنای اقتصاد درون نگر و برون زا مقررشده است از مازاد متانول تولید شده در کشور به ویژه در منطقه عسلویه، ۲۲ محصول ارزشمند و پایانی به صنایع پایین دستی عرضه شود.
شهریاری با تاکید بر اینکه بازار محصول MTO ، درمجموع بازار خوب و انحصاری خواهد بود، افزود: با توجه به فراوانی متانول در ایران (14میلیون تن ظرفیت فعلی و 14میلیون تن پروژه های در حال اجرا) بازار خوبی برای تبدیل متانول خواهیم داشت و می توان از این بازار بهره بیشتری برد.
وی تاکید کرد: چینی ها خریدار متانول ایران هستند، اما آنها هم به سمت تولید متانول از زغال سنگ رفته اند و قیمت تمام شده متانول از زغال سنگ به شدت پایین است و قابل رقابت با قیمت متانول ایران نیست. در نتیجه می تواند بازار متانول ایران را تحت تاثیر قرار دهد؛ از این رو لازم است با پروژه هایی شبیه به این پروژه، برای فروش و تبدیل متانول برنامه ریزی شود.
مدیرعامل شرکت پارک های پتروشیمی افق خلیج فارس به یکی دیگر از پارک های پتروشیمی برای توسعه پایین دست فنول اشاره کرد که تاکنون در ایران تولید نشده است و افزود: تولید این محصول برای کشور بسیار حیاتی است؛ با اجرای این طرح ها افزون برتامین خوراک برای طرح های داخلی پارک ها، پتروشیمی خوزستان را هم نجات خواهیم داد. این پتروشیمی درحال حاضر فنول مورد نیاز خود را با حمل و نقل پرهزینه وارد کشور می کند. با ساخت این پارک درمنطقه آزاد اروند، هم زنجیره تولید رزین های فنولیک، اپوکسی و اکلریک را خواهیم داشت وهم خوراک پتروشیمی خوزستان تامین می شود.
علی وطنی، استاد دانشگاه تهران و رئیس هیات مدیره شرکت پارک های پتروشیمی افق خلیج فارس نیز در گفت وگو با «مشعل» با اعلام اینکه در جریان اجرای طرح ساخت پارک های پتروشیمی با مجموعه زیادی از شرکت های دانش بنیان برای تهیه دانش فنی و فناوری مورد نیاز همکاری داریم، گفت: شرکت پارک های پتروشیمی افق خلیج فارس تنها مجموعه ای است که مسئولیت تکمیل زنجیره ارزش محصولات پتروشیمی را به عهده دارد؛ شرکت های دیگر پتروشیمی صرفا یک محصول را تولید می کنند و اینکه خروجی این محصول می تواند خوراک واحد بعدی باشد، برایشان تفاوتی ندارد.
وی با تاکید بر اینکه از سال ها قبل باید روی بومی سازی دانش فنی مورد نیاز محصولات، به خصوص کاتالیست ها تلاش می شد، افزود: هدف اصلی شرکت پارک های پتروشیمی افق خلیج فارس این است که در کنار تکمیل زنجیره ارزش محصولات، انتقال فناوری و دانش فنی را هم انجام دهد. شرکت های دانش بنیان مطالعات فنی، طراحی و اقتصادی و کاتالیست و مواد شیمیایی را انجام می دهند و متناسب هر کدام از پارک ها با این شرکت ها در ارتباط هستند.
اجرای طرح سربازان امریه و نخبه وظیفه صنعت نفت با قوت ادامه دارد
مشعل| به منظور کمک به دولت و دستگاه های اجرایی دولتی در امر سازندگی کشور به خصوص در مناطق محروم، هرسال تعدادی از کارکنان نظام وظیفه نیروهای مسلح پس از طی دوره های آموزش نظامی فقط به منظور انجام خدمت به دستگاه های غیرنظامی دولتی معرفی می شوند.
به کارگیری سربازان نظام وظیفه در صنعت نفت سابقه ای طولانی دارد و بسیاری از این نیروها طی سال های گذشته در بخش های عملیاتی متناسب با تخصص و تحصیلات و نیازهای صنعت به کار گرفته شده اند و همچنان متقاضی برای ادامه این مسیر وجود دارد. اولویت ها و قواعد به کارگیری سرباز در صنعت نفت متناسب با دفتر سیاست گذاری و نظارت راهبردی حفاظت اطلاعات نیروهای مسلح است که این الزام ها را به دستگاه های دولتی از جمله وزارت نفت ابلاغ می کند. به هر یک از ارگان های دولتی متناسب با حیطه کاری و ظرفیت های موجود سهمیه ای تعلق می گیرد و این نیروها در آن بخش، مأمور و به کارگیری می شوند. این شکل از گذراندن دوره سربازی برای جوانان فرصتی است متفاوت تا این افراد از تحصیل و شرایط کار دور نمانند و بتوانند در پایان این دوره به روند معمول زندگی خود برگردند.
بیش از 20 سال است که نیروهای مذکور از طرف ستاد کل نیروهای مسلح به صورت مشمولین نخبه وظیفه/ امریه در صنعت نفت به خدمت مشغولند و در مراکز استانی و عملیاتی، دوران خدمت خود را می گذرانند.
محمد مسئول امور کارکنان امریه و نخبه وظیفه در وزارت نفت در گفت وگو با خبرنگار «مشعل» با اشاره به تفاوت در شرایط به کارگیری نخبه وظیفه و امریه در صنعت نفت، توضیحاتی داده است که می خوانید.
صنعت نفت برای توسعه بخش نفت و گاز مطابق با اهداف برنامه توسعه و سیاست های خود به منظور تحقق اهداف سند چشم انداز اقتصادمقاومتی، افزایش تولید منابع هیدروکربوری به منظور ایجاد ثروت های مولد و پایدار با ملاحظات آمایش سرزمین، تأمین امنیت عرضه داخلی، تامین گاز و فرآورده های نفتی و محصولات پتروشیمی با ملاحظات اقتصادی و زیست محیطی و بهره گیری بهینه از ظرفیت های منابع هیدروکربوری با هدف تبدیل ایران به بازیگری کلیدی دربازارهای جهانی انرژی، نیازمند نیروی انسانی با تحصیلات عالی و ذهنیت مستعد است.
با توجه به مقتضیات زمانی و امکانات و نیازهای هر سازمان درهرمقطع این فرایند ممکن است به طرق مختلف انجام شود و یکی از راه های تأمین نیروی انسانی موقت، استفاده از خدمات مشمولین طرح نظام وظیفه است. صنعت نفت به عنوان متقاضی به کارگیری مشمولین نخبه وظیفه/ امریه و با به کار بستن راهکارهای عملیاتی و اجرایی یا جاری کردن آنها در شرکت های اصلی قصد دارد به نتایج کاربردی و تأثیرگذار در افزایش میزان اثربخشی نیروهای طرح نظام در سطح صنعت نفت برسد.
مسئول امور کارکنان امریه و نخبه وظیفه در وزارت نفت در این خصوص گفت: این نیروها عموما در بخش های مختلف عملیاتی و پژوهشی مشغول به کار می شوند. همکاری در انجام کارهای تعمیراتی روی چاه ها و آماده کردن چاه ها جهت بررسی و اسیدکاری و یا انجام عملیات مشبک کاری و تزریق پذیری و... برای مهندسی بهره برداری، همکاری در بررسی و رفع اشکال سیستم های سخت افزاری و نرم افزاری و طراحی همچنین ارتقای نرم افزار مورد نیاز و حضورشان در سر چاه ها هنگام انجام آزمایش های راندن نمودارنگار تولید، آزمایش شاخص بهره دهی پس فشار و... از جمله حوزه های کاری این نیروهای امریه و نخبه وظیفه است.
همچنین مشارکت با همکاران برای حضور سرچاه ها هنگام تعمیرات شیرآلات تاج چاه و مراحل ایمن سازی چاه، تهیه نقشه های ابعادی و انفجاری شیرهای ایمنی درون چاهی، همکاری در بازرسی جوش و نظارت بر حسن اجرای عملیات تعمیراتی، همکاری در بازنگری ارزیابی ریسک تمامی واحدهای پالایشگاه ها و چک لیست و تدوین فرم جدید و مشارکت در تعمیرات اساسی دستگاه ها و تجهیزات واحدهای مختلف پالایشی، ازجمله حوزه های دیگر کاری این افراد است.
وی تصریح کرد: سربازان امریه و نخبه وظیفه متناسب با تحصیلات و شرکتی که در آن مشغول به کار هستند، در حوزه های مختلف مشغول به کارمی شوند. این حوزه ها شامل مشارکت در شبیه سازی فرایند واحدهای مختلف پالایشگاه با استفاده از نرم افزار ASPEN HYSYS و داده برداری و تحلیل داده های عملیات تست کاهش فشار پالایشگاه ها، مشارکت در تعمیرات شارژرهای پرتابل و شارژر پنل PLC پست ۶۳ کیلوولت، مشارکت در نظارت بر اجرای کارهای تأسیسات مکانیکی در پروژه های در حال اجرا شامل احداث ساختمان های صنعتی، عملیاتی و اقامتگاه های عملیاتی، همچنین توسعه ساختمان عملیاتی مرکزی پالایشگاه ها می شود.
مسئول امور کارکنان امریه و نخبه وظیفه در وزارت نفت اظهار کرد: این نیروها همچنین در زمینه بازرسی از تجهیزات و دستگاه های ثابت و دوار، بالابرها، خطوط لوله ساختمان ها و بهره برداری طبق استانداردهای جاری شرکت و بازرسی های سالانه تجهیزات مراکز انتقال نفت و همه ادوات مسیر خطوط لوله و نظارت بر کنترل اجرای پروژه های تعویض پوشش خطوط لوله تعویض خطوط لوله نفت و عملیات جوشکاری روی خطوط لوله مشارکت دارند.
افزون براین موارد، نیروهای امریه/ وظیفه نخبه، هم اکنون در طراحی جدید فرم تحویل حواله و بارنامه های شرکت در حسابداری حمل و نقل، همچنین طراحی مجدد فرم حق توقف نفتکش ها به منظور تسریع در امور حسابداری حمل و نقل، مشارکت در تهیه برنامه رایانه ای به منظور بررسی اختلاف ارقام بارگیری میترها و اندازه گیری کشتی ها، همکاری در نظارت بر کالیبراسیون مخزن نفتگاز و همکاری در نظارت و انجام تست جهت انجام تست کالیبراسیون سالانه، همکاری دارند. همانطور که از این موارد مشخص است، حوزه فعالیت این نیروها مهم و کاربردی است و حضورشان برای صنعت نفت اهمیت زیادی دارد.
محمد با اشاره به تفاوت در شرایط به کارگیری نخبه وظیفه و امریه در صنعت نفت گفت: در صنعت نفت، نیروهای امریه پس از پایان دوره تحصیل به سایت مراجعه و ثبت نام می کنند و در ادامه بر اساس نیازها و شرایط، تحصیلات و نوع رشته و مقطع تحصیلی، معدل و ... انتخاب می شوند.در ادامه، این مدارک بررسی و صحت سنجی می شوند ودرصورت تایید افراد برای کاریابی و گزینش معرفی می شوند که در صورت قبولی، مجوز امریه آنها از دفتر سیاست گذاری و نظارت راهبردی حفاظت اطلاعات نیروهای مسلح صادر می شود.
وی با اعلام اینکه این بازه زمانی حداقل 6 ماه طول می کشد، گفت: این سهمیه در دوره زمانی سه ساله تغییر می کند؛ آخرین سهمیه وزارت نفت 350 نفر بود، اما چون وزارت، نفت دستگاه برتر شناخته شد، در سال 1402 این سهمیه 100 نفر افزایش یافت. این تعداد متناسب با ارگان ها، حساسیت های خاص، همچنین تعداد و نیازها متفاوت است؛ به عنوان مثال آموزش و پرورش تعداد امریه بیشتری دارد.
محمد در ادامه گفت: این نیروهای امریه تنها در مناطق عملیاتی مستقر در استان های جنوبی و تهران (پژوهشگاه صنعت نفت) پذیرش می شوند؛ البته برخی موارد مجوزهایی برای خانواده شهدا و ایثارگران و افراد تحت پوشش بهزیستی و کمیته امداد وجود دارد که در تهران صادر می شود.
مسئول امور کارکنان امریه و نخبه وظیفه وزارت نفت با اشاره به مبلغی که به عنوان حقوق به این افراد امریه پرداخت می شود، گفت: حقوق این افراد بر اساس حکم آنها متفاوت است. این حکم هم بر اساس درجه ای است که در ارتش طبق مدرک تحصیلی به افراد داده می شود. برای مثال به افراد دارای مدرک کارشناسی، درجه گروهبان 2 و به کارشناسی ارشد، درجه ستوان 3 می دهند و پایه حقوق نیز برهمین اساس تعیین می شود. البته این رقم متناسب با شرایط منطقه عملیاتی، توسعه یافتگی و آب وهوا ضریب می گیرد.
وی تصریح کرد: حقوق امریه ها از سوی ارتش پرداخت می شود و وزارت نفت هیچ دخل و تصرفی در این موارد ندارد. شرکت های زیرمجموعه نفت وظیفه دارند مسکن، سه وعده غذا و حق عائله مندی، سرانه پوشاک و... برخی الزام های دیگر در هر منطقه را تامین کنند. ساعت کاری این افراد تابع شرایط اداری وزارت نفت است و آنها در مدت 24 ماه، ملبس به لباس نظامی نیستند. درعین حال وزارت نفت به جذب این افراد در صنعت نفت تعهدی ندارد و آنها تنها در صورت قبولی در آزمون استخدامی می توانند وارد این صنعت شوند.
مسئول امور کارکنان امریه و نخبه وظیفه وزارت نفت در ادامه درباره روند اجرای برنامه نخبه وظیفه در وزارت نفت نیز گفت: پروژه ها به صورت سالانه به مرکز نخبگان و استعدادهای برتر نیروهای مسلح اعلام می شود. افراد نخبه هم از سوی بنیاد ملی نخبگان به این مرکز معرفی می شوند تا پروژه جایگزین خدمت برای آنها تعریف شود. پس از این مرحله فرد نخبه به ما معرفی و در ادامه کاریابی می شود. در این مرحله، فرد نخبه با شرکت های مختلف مذاکره می کند تا در یکی از پروژه ها و شرکت ها به تفاهم می رسند. پس از آن تعداد روزهای حضور و شرایط کار متناسب با پروژه و شرایط کاری آن شرکت مشخص می شود.
محمد با اشاره به تفاوت شرایط امریه و نخبه وظیفه گفت: تفاوت اصلی در مدت زمان خدمت است به این معنا که مدت خدمت امریه/ وظیفه 24 ماه است، اما برای نخبه وظیفه، این زمان خدمتی حداقل 12 و حداکثر 24 ماه است. این زمان بندی به بازه زمانی پروژه و توافق با آن شرکت بستگی دارد. البته در مورد نخبگان حقوق و مزایا نیز بر اساس اعلام ارتش است و وزارت نفت دخالتی در این روند ندارد.
وی با اعلام اینکه در حال حاضر 88 نخبه مشغول به کار رسمی در وزارت نفت هستند، گفت: تلاش ما این است که این شرایط و دوره را تسهیل کنیم و جوانان تشویق به استفاده از این شرایط شوند. در میان جوانان و خانواده صنعت نفت ذهنیت خوبی در مورد سربازی وجود ندارد و تلاش ما این است که به جوانان نشان دهیم چنین فرصتی برای عبور از این دوره وجود دارد.
مسئول امور کارکنان امریه و نخبه وظیفه وزارت نفت با تاکید بر اینکه خانواده کارکنان صنعت نفت، خانواده ای بزرگ و نخبه هستند، افزود: تلاش ما این است که نقش کارکنان امریه و نخبه وظیفه در پروژه های مهم و شرکت ها را نشان دهیم تا نگاه های بیرونی نسبت به دوران سربازی و خدمت به نظام مثبت شود و جوانان با فرصت های موجود آشنا شوند.
بیش از 29 هزار نفر به قدیمی ترین بیمارستان صنعت نفت مراجعه کردند
مشعل بیمارستان صنعت نفت مسجدسلیمان با قدمتی ۱۱۰ساله، قدیمی ترین مرکز بهداشت و درمان مناطق نفت خیز شناخته می شود که در دوران ۸ سال دفاع مقدس نیز، نقش ارزنده ای در درمان مجروحان جنگ تحمیلی داشته است و اکنون نیز با پذیرش بیش از ۲۹ هزار و ۲۷۳ بیمار از ابتدای امسال تاکنون، خدمت رسانی می کند تا آنجا که به گفته فرحناز عزیزی دوست، رئیس این بیمارستان، این رقم نسبت به مدت مشابه سال گذشته، حدود ۱۰ درصد افزایش داشته است.
بیمارستان صنعت نفت مسجدسلیمان، نخستین و مدرن ترین بیمارستان درخاورمیانه بود که با مساحت ۲۲ هزار و ۱۸۵ مترمربع و به متراژ ۷ هزار و ۳۱۷ مترمربع زیربنا در سال ۱۲۹۳ خورشیدی، با ۱۴۶ تختخواب راه اندازی شد، اما پس از انتقال مرکزیت تولید نفت به اهواز، فعالیت های این واحد نیز کاهش یافته و در حال حاضر دارای پنج بخش فعال مراقبت های ویژه (سی سی یو)، داخلی، جراحی، اطفال و زایمان و ۹۹ تخت مصوب و ۴۷ تخت فعال، اورژانس، اتاق عمل و واحدهای پاراکلینیک آزمایشگاه، بانک خون، رادیولوژی و سونوگرافی است.
اقدام های بیمارستان صنعت نفت مسجدسلیمان از ابتدای سال جاری حکایت از آن دارد که این مجموعه با گذشت بیش از یک قرن، در مسیر افزایش رضایت مندی جمعیت خدمات گیرنده از هیچ تلاشی فروگذار نکرده است. موضوعی که دکتر فرحناز عزیزی دوست ، رئیس این بیمارستان در گفت و گو با خبرنگار مشعل به آن اشاره کرد و گفت: مجهز بودن تمامی پنج منطقه عملیاتی شرکت بهره برداری نفت و گاز مسجدسلیمان به درمانگاه، می تواند گویای این مهم باشد که خدمات رسانی تا شعاع ۱۸۰ کیلومتری مسجدسلیمان در حال انجام است. نزدیک ترین درمانگاه عملیاتی در منطقه هفت شهیدان در ۴۸ کیلومتری و دورترین آن در منطقه قلعه نار در شعاع ۱۸۰ کیلومتری مسجدسلیمان قرار دارد. عزیزی دوست با تأکید بر اینکه پنج درمانگاه را پزشکیار اداره می کند و همه درمانگاه ها مجهز به آمبولانس هستند، افزود: در صورت بروز هر گونه حادثه با پزشک مرکز اورژانس مسجدسلیمان در تماس هستیم و مشکلات درمانی آنها پس از هماهنگی های لازم مرتفع می شود. درحال حاضر هم حدود سه هزار و ۲۴۱ نفر تحت پوشش بهداشت و درمان صنعت نفت مسجدسلیمان هستند، حدود ۶۱ درصد جمعیت خدمات گیرنده کارکنان شاغل و افراد تحت تکفل و ۳۹ درصد جمعیت کارکنان بازنشسته و افراد تحت پوشش آنان هستند.
رئیس بهداشت و درمان صنعت نفت مسجدسلیمان با اشاره به افزایش ۱۰ درصدی مراجعین نسبت به سال گذشته اظهار کرد: این مرکز بهداشت و درمان متشکل از یک کلینیک تخصصی، یک درمانگاه خانواده و یک کلینیک دندانپزشکی، درمانگاه طب صنعتی، مرکز مشاوره و سلامت روان و ۵ درمانگاه در مناطق عملیاتی است و از ابتدای سال جاری تاکنون بیش از ۲۹ هزار ۲۷۳ بیمار به مراکز درمانی این منطقه مراجعه و خدمات درمانی دریافت کردند که نسبت به مدت مشابه سال گذشته حدود ۱۰ درصد افزایش داشته است. وی با اشاره به اینکه در بخش اورژانس 8 هزار و 131 نفر، داروخانه تخصصی 31 هزار و 862 نفر، اتاق عمل ۲۰۸ نفر، آزمایشگاه 3 هزار و 910 نفر و رادیولوژی ۵۰۴ نفر تحت درمان قرار گرفته اند، بیان کرد: این بیماران برای انجام مراحل درمانی خود به بیمارستان ۴۸ تختخوابی امام خمینی (ره)، درمانگاه های عملیاتی و شهری، کلینیک های تخصصی، دندانپزشکی، مرکز مشاوره و سلامت روان و مرکز طب کار و سلامت مراجعه و حدود ۱۱۲ هزار خدمت درمانی دریافت کردند. ضمن اینکه از این تعداد حدود 5 هزار و 570 نفر به کلینیک تخصصی و 2 هزار و 222 نفر به کلینیک دندانپزشکی برای دریافت خدمات مراجعه کردند. عزیزی دوست با اشاره به فعالیت ۱۴ پزشک در مراکز درمانی گفت: تعداد پزشکان شاغل در مجموعه شامل ۱۴ متخصص، ۸ عمومی،۲ دندانپزشک و یک داروساز است که پزشکان متخصص از جمله قلب و عروق، داخلی، اعصاب و روان، مغز و اعصاب، زنان و زایمان، اطفال، گوش، حلق و بینی، ارتوپد و چشم در کلینیک تخصصی به مراجعین خدمات رسانی می کنند. رئیس بهداشت و درمان صنعت نفت مسجدسلیمان، آمار بیماران بستری در بخش های سی سی یو، زنان، داخلی، جراحی و اطفال را ۴۵۱ بیمار عنوان کرد و یادآور شد: در 6 ماه نخست، 3 هزار و 910 نفر به آزمایشگاه این مرکز درمانی مراجعه کرده اند؛ همه آزمایش های تخصصی هورمونی در آزمایشگاه بیمارستان نفت انجام شده؛ به طوری که در همین بازه زمانی، بیش از 36 هزار و 860 آزمایش انجام گرفته است. وی ادامه داد: کلینیک دندانپزشکی بهداشت و درمان صنعت نفت مسجدسلیمان دارای ۲ یونیت فعال است که در این مدت 2 هزار و 222 نفر به منظور دریافت خدمات به کلینیک دندانپزشکی مراجعه کرده اند و حدود 4 هزار و 500 خدمت به آنان ارائه شده است.
عزیزی دوست با اشاره به اینکه به منظور افزایش رضایت مندی، تکریم ارباب رجوع و دسترسی آسان جمعیت خدمات گیرنده، بهداشت و درمان صنعت نفت مسجدسلیمان در حوزه ارائه درمان غیرمستقیم با بیمارستان ۲۲ بهمن و مراکز فیزیوتراپی ارمغان تندرستی، حرکت و سلامت در سطح شهرستان قرارداد دارد، در خصوص خدمات بهداشت و درمان صنعت نفت مسجدسلیمان در حوزه مسئولیت های اجتماعی نیزگفت: در سال ۱۴۰۳ با همکاری همه جانبه 6 اردوی جهادی در مناطق محروم برپا شده است که از آن جمله می توان به برگزاری اردوی جهادی درمانی در منطقه محروم مالکریم (دبستان شهید چمران) و برپایی اردوی جهادی - درمانی در منطقه محروم کلگه، برگزاری اردوی جهادی به مناسبت روز پرستار در کلینیک درمانی مریم اشاره کرد.
برگزاری کنفرانس آموزشی خودمراقبتی و تأثیر آن بر سلامت روان ویژه بانوان، برگزاری ایستگاه سلامت و صلواتی به مناسبت های مختلف، برگزاری جلسات هم اندیشی پدافند غیرعامل جهت تهیه و تدارک اقلام، داروها و تجهیزات موردنیاز در زمان بحران، مشارکت در رزمایش مانور سوختگی شیمیایی با همکاری شرکت بهره برداری نفت وگاز منطقه، همچنین اعزام پزشک و پرستار و آمبولانس به محل حادثه، انعقاد تفاهم نامه با بیمارستان های شهر مبنی بر همکاری در مواقع اضطراری، برپایی ایستگاه غربالگری سلامت در مصلی شهرستان به مناسبت هفته بسیج و موارد بسیار دیگر از جمله اقدام های بهداشت و درمان صنعت نفت مسجدسلیمان از ابتدای سال تا کنون بود که عزیزی دوست به آنها اشاره کرد.
عزیزی دوست گفت: باتوجه به قدمت بالای بیمارستان صنعت نفت مسجدسلیمان و نیاز مبرم به فضای فیزیکی ایمن، در ۵ خرداد سالروز آغازعملیات حفاری اولین چاه نفت خاورمیانه در مسجدسلیمان، پروژه ساخت بیمارستان جدید در محوطه بیمارستان کنونی فعال شده است که با تکمیل آن، تغییرات بسیار چشمگیر در بهبود خدمات رسانی و ارتقای سطح بهداشت ایجادخواهد شد. این بیمارستان با زیر بنای 4 هزار مترمربع و با ظرفیت ۳۲ تخت شامل بخش های داخلی،جراحی، اتاق عمل، اورژانس، زنان و زایمان، رادیولوژی، آزمایشگاه در حال احداث است.
شرکت پایانه های نفتی ایران
مدیرعامل شرکت پایانه های نفتی ایران با تأکید بر اهمیت آینده نگری و برنامه ریزی دقیق، توسعه متوازن را عامل اصلی کاهش مسائل مردم خارک دانست و خواستار تمرکز بیشتر بر مسئولیت های اجتماعی شد.
عباس اسدروز در نشست بررسی راهکارهای افزایش تعامل با جامعه پیرامونی صنعت و ارتقای کیفی عمل به مسئولیت های اجتماعی با تأکید بر جایگاه راهبردی جزیره خارک گفت: خارک به عنوان تأمین کننده بیش از ۷۰ درصد ارز مورد نیاز کشور و نقطه اتصال به مشتریان جهانی از اهمیت حیاتی برخوردار است. شرکت پایانه های نفتی ایران باید افزون بر انجام وظایف تخصصی خود، نقش مؤثری در کاهش مشکلات مردم این منطقه ایفا کند.وی با اشاره به ضرورت توسعه متوازن افزود: توسعه متوازن زمانی محقق می شود که محیط پیرامونی نیز مورد توجه ویژه قرار گیرد. این شرکت باید با رویکردی انسان محور و اخلاق مدار، برای کاهش آسیب های اجتماعی و بهبود کیفیت زندگی مردم خارک تلاش کند.
مدیرعامل شرکت پایانه های نفتی ایران همچنین بر اهمیت بهره گیری از تجربیات مدیران پیشین تأکید کرد و گفت: دعوت از مدیران اسبق برای تبادل تجربیات، اقدامی ارزشمند است که می تواند افزون بر تقویت روحیه همدلی و اخلاق مداری در محیط های اداری، به بهبود برنامه ریزی ها و کاهش چالش ها کمک کند.
وی با تاکید بر اینکه این نشست ها فرصتی مناسب برای مرور دستاوردهای گذشته و برنامه ریزی دقیق برای آینده است، اظهار کرد: برای تحقق اهداف کلان وزارت نفت در حوزه مسئولیت های اجتماعی، باید از شعارزدگی و اقدام های نمادین پرهیز کرد. برنامه ریزی دقیق و هدفمند، بر اساس دانش روز و تجربیات گذشته، لازمه ارتقای کیفی مسئولیت های اجتماعی است.
محمد نوروزی فر، معاون مدیرعامل شرکت پایانه های نفتی ایران نیز در این نشست گفت: عملیات عمومی، محور اصلی خدمت رسانی به جامعه پیرامونی صنعت است. این مسئولیت، فرصتی الهی است که نیازمند تعهد صادقانه و نگاهی انسان محور است. ما باید با دقت و مسئولیت پذیری، در مسیر کاهش مشکلات مردم و تقویت تعاملات گام برداریم.وی با اشاره به اهمیت تجربیات مدیریتی افزود: استفاده از دانش و تجربه مدیران پیشین می تواند مسیر روشنی را برای بهبود عملکرد در آینده فراهم کند. ما باید از این تجربیات برای طراحی برنامه هایی مؤثر و پایدار بهره ببریم.
آیین اعطای نخستین گواهی فناوری شرکت های مستقر در پردیس رازی شهرری در مرکز رشد ققنوس برگزار شد. شرکت پیشرو صنعت پارس پارت، یکی از شرکت های پارکی مستقر در پردیس رازی است که تجهیزات سرچاهی و درون چاهی تولید می کند و نخستین شرکتی است که موفق به دریافت گواهی فناوری در پارک شده است. گواهی فناوری، خدمت جدید پارک برای شرکت های مستقر است که در زمره بالاترین و باارزش ترین مجوزهای اعطایی به شرکت های دانش بنیان و فناور مستقر در پارک های علم و فناوری محسوب می شود. سایر شرکت های مستقر در پارک نیز می توانند برای دریافت مجوز فناوری در صورت تحقق شرایط اعطای مجوز اقدام کنند که جزئیات بیشتر در تارنمای پارک به آدرس Petropark.ir قابل دسترسی است.
طرح توسعه سه میدان نفتی سومار، سامان و دلاوران با حضور مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران به صورت رسمی آغاز شد.
حمید بورد در سفری یکروزه به استان کرمانشاه، با بررسی وضع تولید و طرح های توسعه ای شرکت نفت و گاز غرب، در مراسم کلنگ زنی طرح توسعه سه میدان نفتی سومار، سامان و دلاوران حضور یافت. طرح توسعه و بهره برداری از این سه میدان نفتی با هدف برداشت حداکثری از این میدان ها، ایجاد اشتغال بویژه در مناطق محروم و کمتر توسعه یافته، هدایت نقدینگی کشور به طرح های منتخب نفت وگاز با حداکثر سوددهی، استفاده حداکثری از ظرفیت شرکت های ایرانی اکتشاف و تولید (E&P)توسعه زیرساخت های اجتماعی و اقتصادی استان های کرمانشاه و ایلام برای برداشت حداکثری از این میدان ها و خدمت به مردم محروم منطقه در دستور کار شرکت ملی نفت ایران قرار گرفته است. عملیات اجرایی این طرح با سرمایه گذاری مستقیم ۲۳۵ میلیون دلار شامل حفاری ۱۰ حلقه چاه جدید و دو حلقه چاه تعمیری در این میدان ها انجام می شود.عملیات مین روبی، احداث جاده و محل چاه، احداث تأسیسات روزمینی شامل تأسیسات سرچاهی و خطوط لوله جریانی و تفکیک گر و روزآمد کردن الگوهای شبیه سازی مخزنی از دیگر فعالیت های اجرایی در این طرح خواهد بود. از دیگر مزایای این طرح می توان به مواردی ازجمله جذب سرمایه، تسریع در طرح توسعه و بهره برداری میدان های نفتی سومار، سامان و دلاوران، برآورد عواید یک میلیارد و ۶۰۰ میلیون دلاری برای دولت در دوره ۲۰ ساله قرارداد و تأمین پایدار و مطمئن خوراک پالایشگاه کرمانشاه با نفت خام سبک و بازگرداندن شرایط عملیاتی به شرایط طراحی و کاهش تولید نفت کوره در این پالایشگاه اشاره کرد.
میدان سومار در استان کرمانشاه و۳۰ کیلومتری جنوب غرب گیلان غرب، میدان سامان در استان کرمانشاه ۱۷کیلومتری جنوب شرقی نفت شهر و میدان دلاوران در استان ایلام و در ۸۵ کیلومتری شهر ایلام قرار دارد. این میدان ها در مجموع دارای حدود ۴۱۰میلیون بشکه نفت درجا هستند.
همچنین با برنامه ریزی های انجام شده قرار است این پروژه در ۵۵ماه پس از تنفیذ قرارداد اجرایی شود. پیش بینی می شود تولید زودهنگام از این میدان ها طی ۷ تا ۲۰ماه با توسعه میدان سامان اجرایی شود.
دلایل ناترازی انرژی و راهکارهای رفع آن در نشست تخصصی «بررسی ناترازی گاز در ایران و راهکارهای کاهش آن» در دهمین کنگره راهبردی و نمایشگاه نفت و نیرو بررسی شد.
مدیر برنامه ریزی تلفیقی شرکت ملی گاز ایران در نشست تخصصی «بررسی ناترازی گاز در ایران و راهکارهای کاهش آن» در دهمین کنگره راهبردی و نمایشگاه نفت و نیرو اظهار کرد: قانون اصلاح الگوی مصرف با هدف بهینه سازی مصرف منابع و کاهش اتلاف آنها در بخش های مختلف اقتصادی و اجتماعی تدوین شده است. این قانون به ترویج مصرف بهینه انرژی، مواد اولیه و منابع طبیعی تأکید دارد و همسو با توسعه پایدار اجرا می شود. سعید پاک سرشت افزود: ازجمله سیاست های مرتبط با این قانون می توان به گسترش استفاده از انرژی های تجدیدپذیر، کاهش مصرف سوخت های فسیلی از طریق بهینه سازی سیستم های تولید و مصرف انرژی، توسعه حمل ونقل عمومی و افزایش بهره وری انرژی در صنایع اشاره کرد. همچنین مدیریت صحیح منابع آب و کاهش هدررفت آن از دیگر اهداف مهم این قانون محسوب می شود.
وی تصریح کرد: با وجود اهمیت بالای گاز در تأمین انرژی کشور و نقش کلیدی آن در اقتصاد، تا مدت ها در مقایسه با بخش های دیگر مانند برق یا آب، توجه کمتری به اصلاح الگوی مصرف آن شده بود. با این حال، از پارسال، این موضوع کم کم در دستور کار قرار گرفت و تلاش هایی برای بهبود مدیریت مصرف گاز آغاز شد.
پاک سرشت گفت: درست است که بسیاری از چالش های موجود در حوزه گاز و انرژی سال هاست شناسایی و حتی راهکارهایی برای آنها در قوانین و برنامه ها گنجانده شده؛ اما اجرای این راهکارها با موانع جدی مواجه بوده است.
وی در تشریح دلایل اصلی این تأخیر و دشواری در اجرای این راهکارها بیان کرد: نظام دیوان سالاری پیچیده و ساختار بروکراتیک و تعدد نهادهای تصمیم گیر سبب می شود فرایند اجرا کند و پراکنده باشد. اجرای سیاست هایی مانند آزادسازی قیمت ها یا ایجاد بازار رقابتی، نیازمند اراده سیاسی بلندمدت است. اقتصاد ایران بشدت به انرژی های فسیلی وابسته است و این موضوع انگیزه کافی برای تغییر در الگوهای مصرف یا جذب سرمایه گذاری در انرژی های نو را تضعیف می کند. پیاده سازی بسیاری از راهکارها (مانند ایجاد بازار آزاد انرژی یا کاهش تلفات در شبکه ها) نیازمند زیرساخت های فنی و مدیریتی پیشرفته است.
مدیر برنامه ریزی تلفیقی شرکت ملی گاز ایران تصریح کرد: باز کردن گره کار بیش از هر چیز به اراده سیاسی قوی و برنامه ریزی بلندمدت نیاز دارد. بدون این دو عنصر، حتی بهترین قوانین و راهکارها نیز اجرایی نخواهند شد. زمینه اجرای این راهکارها در جامعه وجود ندارد و بدون آن کار پیش نمی رود.
مدیرعملیات شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران از رکورد بارگیری روزانه بیش از ۳۷ میلیون لیتر انواع فراورده های نفتی در انبار نفت ماهشهر منطقه آبادان خبر داد و گفت: بارگیری این مقدار فراورده با بیش از یکهزار و ۱۳۷ نفتکش در تاریخ فعالیت های سوخت رسانی شرکت ملی پخش فراورده های نفتی بی سابقه است.
نعمت الله نجفی با بیان اینکه این رکورد در این انبار در حال تداوم است، افزود: این در حالی است که پیش از این روزانه حدود ۲۴ میلیون و ۵۰۰ هزار لیتر در این انبار بارگیری شده است. وی با اشاره به اینکه انبار نفت ماهشهر از مهم ترین تأسیسات سوخت رسانی کشور است که در استان خوزستان واقع شده، تصریح کرد: این انبار به دلیل موقعیت جغرافیایی خود، نقشی کلیدی در ذخیره سازی و توزیع محصولات نفتی و پشتیبانی از سایر مناطق کشور ایفا می کند.مدیرعملیات شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران با اشاره به موقعیت راهبردی و ظرفیت ذخیره سازی انبار نفت ماهشهر گفت: روزانه حدود ۱۰ درصد بنزین کشور از این انبار به مقاصد مصرف بارگیری می شود.
نجفی با اشاره اینکه ظرفیت بارگیری انبار نفت نظامیه اهواز نیز به بیش از ۱۰میلیون لیتر در روز رسیده است، اظهار کرد: ثبت این رکوردها نسبت به سال های قبل بی سابقه است، همچنین روزانه ۳۲۰ میلیون لیتر انواع فراورده های نفتی بارگیری می شود و به مقاصد مختلف انتقال می باید.
وی با تأکید بر ضرورت مدیریت مصرف سوخت گفت: ارسال نفت گاز به نیروگاه ها در دی امسال بیش از ۵۳میلیون لیتر در روز بوده است.
سرپرست مدیریت بهداشت، ایمنی، محیط زیست و پدافند غیرعامل شرکت ملی گاز ایران با تأکید بر اینکه ایجاد محیط امن در پالایشگاه های پارس جنوبی یک اصل مهم در تولید پایدار است، گفت: اصول ایمنی در تمام کارها باید رعایت و پیاده شود.
علیرضا شکوهیان در بازدید از پالایشگاه نهم پارس جنوبی بیان کرد: با تلاش واحدهای اچ اس ای در سراسر پالایشگاه های مجتمع گاز پارس جنوبی با ایجاد محیط امن، چرخ تولید در پالایشگاه های 13 گانه این مجموعه به طور پایدار در حرکت خواهد بود.
وی با تأکید بر رعایت اصول ایمنی در حد استانداردها و استفاده از تجهیزات پیشرفته در پالایشگاه های مجتمع گفت: با برنامه ریزی دقیق و انجام تعمیرات اساسی به موقع و باکیفیت به منظور ایمن سازی و اطمینان کامل قطعات و تجهیزات برای ثبت بهترین عملکرد حرکت خواهیم کرد. سرپرست مدیریت بهداشت، ایمنی، محیط زیست و پدافند غیرعامل شرکت ملی گاز ایران افزود: لازمه تولید پایدار در بزرگ ترین مجتمع گازی کشور این است که واحدهای اچ اس ای در صف مقدم، محیطی امن را برای کارکنان و تجهیزات ایجاد کنند.
شکوهیان در نشست با مدیران ستادی، رؤسا و کارکنان اچ اس ای پالایشگاه مجتمع گاز پارس جنوبی نیز با اشاره به اهمیت رویکرد سیستمی اظهار کرد: لزوم اتخاذ یک رویکرد سیستماتیک و جامع در مدیریت ایمنی ضروری است و تیم ایمنی باید در این مسیر حرکت کند. وی با اشاره به اولویت بندی صحیح اقدام ها تصریح کرد: اولویت بندی صحیح اقدام های بهبودی براساس مقدار ریسک و تأثیر از اهمیت بالایی برخوردار است و این موضوع به تخصیص بهینه منابع و تمرکز بر مهم ترین مسائل کمک می کند.
سرپرست مدیریت بهداشت، ایمنی، محیط زیست و پدافند غیرعامل شرکت ملی گاز ایران ضمن تأکید بر لزوم ادامه این روند و بهبود مستمر سامانه های ایمنی در پالایشگاه های مجتمع گاز پارس جنوبی بیان کرد: ایمنی، فرایندی پیوسته و نیازمند تلاش و توجه مداوم است و کارکنان ایمنی باید در این زمینه اقدام های شاخص و نوآورانه انجام دهند.
شکوهیان بر اهمیت همکاری و تعامل بین بخش های مختلف شرکت ملی گاز ایران برای دستیابی به اهداف ایمنی تأکید کرد و یادآور شد: همکاری و هماهنگی بین بخش های مختلف، اجرای مؤثرتر برنامه های ایمنی را تضمین می کند.
مدیر بازرگانی شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی گفت: با همکاری ۱۲۰ شرکت داخلی و دانش بنیان، بیش از ۱۱ هزار و ۵۸۹تجهیز و کالاهای اساسی در پالایشگاه های پارس جنوبی داخلی سازی شده است. سعید حیدری با بیان اینکه سازندگان داخلی همواره اثبات کرده اند که بازوی توانمندی برای مجتمع گاز پارس جنوبی هستند، اظهار کرد: مدیران این مجموعه استفاده از توان و ظرفیت شرکت های دانش بنیان، شرکت ها و سازندگان داخلی را در اولویت نخست خود قرار داده و اکنون بیش از ۱۱ هزار و ۵۸۹ کالا و تجهیزات کلیدی مورد نیاز پالایشگاه های این مجتمع بزرگ گازی را داخلی سازی و انحصار کشورهای خارجی در تأمین این کالاها شکسته شده است. وی ادامه داد: پالایشگاه های سراسر مجتمع گاز پارس جنوبی اکنون با بیش از ۱۲۰ شرکت دانش بنیان، شرکت تولیدی و بار اولی در حوزه های بازرگانی، پژوهشی و ساخت بار اولی ها به منظور تأمین قطعات و تجهیزات حیاتی پالایشگاه های سیزده گانه همکاری دارند.
به گفته مدیر بازرگانی شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی، این مجتمع در سال جاری با تکیه بر توان و دانش جوانان ایرانی، قرارداد ساخت ۱۶۰ قلم کالا و تجهیزات راهبردی را در دست اجرا دارد.
صندوق های بازنشستگی صنعت نفت
رئیس صندوق های بازنشستگی صنعت نفت گفت: با تکیه بر رویکرد استفاده حداکثری از ظرفیت های قانونی، در حال پیگیری چند موضوع اساسی در حوزه بازنشستگی و رفاه هستیم. ابراهیم منصورنژاد با اشاره به اینکه مشکلات بازنشستگان در واقع ادامه مشکلات شاغلان صنعت نفت است، اظهار کرد: این مسائل ناشی از نقص های دو یا سه دهه گذشته در حوزه قانون گذاری و اجراست.
وی با بیان اینکه به طور کامل بر مسائل و مشکلات بازنشستگان صنعت نفت اشراف داریم، افزود: حوزه درمان، مسائل مالی، رفاهی و گردشگری از مسائل مهم این حوزه است. رئیس صندوق های بازنشستگی صنعت نفت اظهار کرد: در حد توان و با تکیه بر رویکرد مثبت دولت چهاردهم مبنی بر استفاده حداکثری از ظرفیت های قانونی برای رفع مسائل شاغلان و بازنشستگان، تلاش می کنیم نواقص را رفع کنیم. در حال پیگیری چند موضوع اساسی هستیم. منصورنژاد ادامه داد: برای یک سال آتی، چند موضوع اساسی را در حال پیگیری هستیم که چنانچه با کمک خداوند، موفق به تحقق آنها شویم، بخش بزرگی از دغدغه های جامعه بازنشستگان صنعت نفت رفع خواهد شد. وی با اشاره به مسیرهای تأمین منابع پرداخت ماهانه مستمری و مقرری ها گفت: در این فرایند، با محدودیت های ناشی از خرید سهام هلدینگ خلیج فارس که در سال ۱۴۰۱ اتفاق افتاد، مواجه هستیم، بنابراین تا پرداخت اقساط این خرید تا سال ۱۴۰۵ با سختی مواجه هستیم. امیدواریم با بهره برداری از طرح های در دست اجرا و سپس تولید با ظرفیت حداکثری، بتوانیم از این مقطع عبور کنیم.
رئیس صندوق های بازنشستگی صنعت نفت به خدمات رسانی صندوق ها در حوزه درمان نیز اشاره کرد و گفت: تعرفه هایی که برای بازپرداخت هزینه های درمان استفاده می شود، مصوبه قانونی دارد؛ اما با توجه به هزینه هایی که فرد در بازار دارو و درمان انجام می دهد، صندوق ها نیز رضایت کاملی از مبالغ تعرفه ها ندارد.
منصورنژاد ادامه داد: در تلاش هستیم با آسیب شناسی، زمان بازپرداخت هزینه های درمان را که هم اکنون طولانی است، به محدوده زمان حدود ۱۵ روز برسانیم.وی به ضرورت بهره مندی بازنشستگان از برنامه های ورزشی و گردشگری نیز اشاره کرد و افزود: منابع بودجه ای برنامه های ورزشی و گردشگری در دوران کرونا به سرانه نقدی تبدیل شد و هم اکنون ماهانه به فرد بازنشسته پرداخت می شود. این در حالی است که تا پیش از این تغییر، منابع یادشده در قالب برنامه های ورزشی و گردشگری برای این قشر پیش بینی و اجرا می شد. رئیس صندوق های بازنشستگی صنعت نفت در پایان یادآور شد: اکنون تلاش می کنیم با تعامل خوبی که با کانون ها داریم، از شرایط جاری به سمت وضعیت بهتر در حوزه ورزش و گردشگری حرکت کنیم.
مدیرعامل شرکت پالایش نفت تهران اعلام کرد: با رعایت استانداردهای کیفی، روزانه بیش از یک میلیون لیتر به سبد تولید بنزین موتور این شرکت افزوده شد. عباس محسنی نیکوگفتار با اشاره به اینکه با رعایت استانداردهای کیفی روزانه بیش از یک میلیون لیتر به سبد برنامه تولید بنزین موتور افزوده شد، گفت: این شرکت همسو با بیانات مقام معظم رهبری(مدظله العالی) و به منظور هم افزایی با برنامه های تولیدی شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران در اقدامی فناورانه و ابتکاری به منظور استفاده از ظرفیت های خالی واحد ایزومریزاسیون شرکت پالایش نفت تهران، بهینه سازی و افزایش کمی محصول بنزین موتور، خرید محصول نفتای سبک پالایشگاه ستاره خلیج فارس را در دستور کار قرار داده است. وی با اشاره به افزایش تولید بنزین شرکت پالایش نفت تهران در ماه های اخیر گفت: در صورت تداوم دریافت محصول نفتای سبک پالایشگاه ستاره خلیج فارس، روزانه بیش از یک میلیون لیتر به سبد تولید بنزین موتور افزوده می شود. مدیرعامل شرکت پالایش نفت تهران با بیان اینکه مدیریت مؤثر منابع، نیاز به واردات سوخت را کاهش می دهد، تصریح کرد: بتازگی این شرکت به نمایندگی از صنعت پالایش نفت کشور نشست های متعددی با صنعت حمل ونقل همسو با صرفه جویی در مصرف، مدیریت بهینه و استفاده مؤثر از منابع برگزار کرده که در صورت ادامه این روند، کشور نه تنها از واردات بنزین بی نیاز خواهد شد؛ بلکه در زمره صادرکنندگان این فراورده راهبردی قرار می گیرد.
رئیس اداره عملیات ویژه شرکت ملی حفاری ایران از اجرای ۱۸ هزار و ۴۸۳ متر حفاری افقی و جهت دار در مناطق خشکی و دریایی کشور در ۱۰ ماه امسال خبر داد.
قربانعلی کاظمی اظهار کرد: این مقدار حفاری روی ۴۴حلقه چاه انجام شده که در مقایسه با دوره مشابه پارسال ۴ هزار و ۷۷ متر افزایش دارد و با فعال سازی حداکثری ناوگان ملکی شرکت محقق شده است.
وی به تحقق یک هزار و ۱۲۸ متر مغزه گیری اشاره و بیان کرد: دستیابی به این متراژ مغزه گیری در قیاس با سال قبل ۳۷۳ متر بیشتر است. رئیس اداره عملیات ویژه شرکت ملی حفاری ایران افزود: شرکت های ملی مناطق نفت خیز جنوب، نفت مناطق مرکزی، نفت فلات قاره، مدیریت اکتشاف شرکت ملی نفت ایران و پروژه های کلید در دست شرکت ملی حفاری متقاضی دریافت این خدمات بوده اند.
مدیر طرح سی ان جی شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران از آغاز ثبت نام طرح تبدیل رایگان خودروهای عمومی بنزین سوز به خودروهای دوگانه سوز در استان سیستان و بلوچستان خبر داد. سعید رحمان سالاری اعلام کرد: تمام مالکان خودروهای عمومی ازجمله تاکسی ها، وانت بارهای سبک و سنگین، مسافربرهای شخصی تحت پوشش وزارت کشور و همه خودروهای تاکسی اینترنتی در استان سیستان و بلوچستان می توانند پس از معرفی از سوی اتحادیه های ذی ربط، با مراجعه به سایت gcr.niopdc.ir نسبت به ثبت نام و تعیین کارگاه مورد نظر، اقدام و خودروهای خود را به صورت رایگان به خودروهای دوگانه سوز تبدیل کنند.وی افزود: همگام با راه اندازی جایگاه های سی ان جی در استان سیستان و بلوچستان، طرح تبدیل رایگان خودروهای بنزین سوز به سی ان جی که مدت ها به دلیل تأمین نشدن منابع مالی متوقف شده بود، بار دیگر در سراسر کشور آغاز شده است. مدیر طرح سی ان جی شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران با تأکید بر اینکه این طرح به طور کاملاً رایگان انجام می شود، تصریح کرد: قصد داریم با گسترش جایگاه ها در سایر شهرهای استان، تعداد کارگاه های تبدیل در استان را نیز تا پایان سال متناسب با جایگاه های سوخت افزایش دهیم، از این رو لازم است بخش خصوصی متقاضی احداث کارگاه، از طریق اتحادیه سوخت های جایگزین اقدام به اخذ مجوزهای لازم و احداث کارگاه کند.
رحمان سالاری با بیان اینکه هم اکنون دو جایگاه سی ان جی در شهر زاهدان و یک جایگاه سی ان جی در ایرانشهر در حال فعالیت است، گفت: همسو با سیاست های دولت و وزارت نفت در زمینه توسعه صنعت سوخت سی ان جی در استان سیستان و بلوچستان، شش جایگاه جدید سی ان جی دیگر که پیشرفت فیزیکی آنها بیش از ۹۵درصد است، تا پایان سال ۱۴۰۳ در شهرهای مختلف استان سیستان و بلوچستان راه اندازی می شوند و تعداد جایگاه ها در این استان به ۹ جایگاه افزایش می یابد.
وی ادامه داد: تا پایان امسال یک جایگاه جدید در شهر ایرانشهر، یک جایگاه در شهر محمدان، دو جایگاه جدید در شهر زاهدان، یک جایگاه در شهر هامون و یک جایگاه در شهر زابل راه اندازی می شود.
مدیر طرح سی ان جی شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران با بیان اینکه افزون بر احداث شش جایگاه جدید در استان سیستان و بلوچستان به صورت همزمان ۱۲جایگاه در سطح کشور تا پایان بهمن راه اندازی می شود، افزود: این جایگاه ها با همکاری دولت و بخش خصوصی در استان کرمان، لرستان، آذربایجان شرقی، خراسان رضوی، اصفهان و تهران راه اندازی می شود. رحمان سالاری همچنین از مصرف روزانه ۱۹.۵ میلیون لیتر سی ان جی در کشور خبر داد و گفت: هم اکنون ظرفیت روزانه سی ان جی کشور ۴۰ میلیون لیتر است.
وی به طرح تعویض رایگان مخازن تاکسی ها اشاره کرد و یادآور شد: تاکنون حدود ۸ هزار مخزن تاکسی در کشور تعویض شده و مالکان تاکسی های عمومی در سراسر کشور که دارای مخازن با عمر بالای ۱۵ سال یا دارای مشکل فنی هستند، می توانند به منظور تعویض مخازن در سامانه طرح تبدیل ثبت نام کنند.
مدیرعامل شرکت انتقال گاز ایران از افزایش ۲میلیارد مترمکعبی انتقال گاز از ابتدای امسال تاکنون نسبت به مدت مشابه پارسال خبر داد.پیمان خضرایی در حاشیه بازدید از منطقه ۲ عملیات انتقال گاز اظهار کرد: شرکت انتقال گاز ایران از ابتدای امسال تاکنون بیش از ۲۲۸میلیارد مترمکعب گاز به سراسر کشور منتقل کرده که این مقدار، ۲میلیارد مترمکعب بیشتر از مدت مشابه پارسال است. وی با اشاره به اینکه با تلاش کارکنان شرکت انتقال گاز ایران، هیچ توقفی در انتقال پایدار گاز به وجود نیامده و رکورد روزانه انتقال ۸۷۶ میلیون مترمکعبی گاز در ۲۴ دی ماه امسال ثبت شده است، افزود: این شرکت ۱۰منطقه عملیاتی دارد که بزودی با بهره برداری از منطقه جدید در استان سیستان و بلوچستان در شهر زاهدان، تعداد منطقه های عملیاتی به ۱۱منطقه افزایش می یابد. مدیرعامل شرکت انتقال گاز ایران از آمادگی تمام ایستگاه ها و خطوط فشارقوی این شرکت برای انتقال گاز و پایداری شبکه خبر داد و گفت: بزودی با استفاده از فناوری های نوین و هوش مصنوعی و با همکاری شرکت های دانش بنیان، افزون بر بومی سازی تجهیزات و تعمیرات اساسی ناوگان توربین ها، مدیریت نگهداری و پایداری شبکه ارتقا می یابد.
مدیرعامل گروه سرمایه گذاری و توسعه صنایع تکمیلی پتروشیمی خلیج فارس از بهره برداری طرح تولید پلی آلومینیوم کلراید پتروشیمی ارومیه به عنوان بزرگ ترین واحد تولید پلی آلومینیوم کلراید کشور، در آینده نزدیک خبر داد.
رشید قانعی با اشاره به اینکه گروه سرمایه گذاری و توسعه صنایع تکمیلی پتروشیمی خلیج فارس(پترول) طرح تولید پلی آلومینیوم کلراید را به منظور ایجاد ارزش افزوده، تأمین نیاز داخلی، کاهش آلایندگی و مدیریت بهینه مواد زائد و ایجاد اشتغال و توسعه منطقه ای، از نیمه اول ۱۴۰۱ در پتروشیمی ارومیه آغاز کرده، اعلام کرد: هم اکنون این طرح در آستانه بهره برداری است. وی ادامه داد: پترول همزمان با طرح پلی آلومینیوم کلراید پتروشیمی، حدود یکهزار میلیارد تومان سرمایه گذاری را به سرانجام رساند تا این پتروشیمی، حائز عنوان بزرگ ترین واحد تولید پلی آلومینیوم کلراید در کشور شود.مدیرعامل گروه سرمایه گذاری و توسعه صنایع تکمیلی پتروشیمی خلیج فارس با بیان اینکه با آغاز تولید پلی آلومینیوم کلراید در پتروشیمی ارومیه از ماه آتی، تمام نیاز کشور به این ماده برطرف و کشور از واردات این محصول راهبردی بی نیاز می شود، افزود: پتروشیمی ارومیه دارای ظرفیت تولید ۲۳ هزار تن پلی آلومینیوم کلراید با غلظت ۳۰ درصد به صورت جامد و ۱۷ هزار تن به صورت مایع است. در حالی که کل حجم بازار مصرف داخلی آن، حدود ۲۰هزار تن در سال است. قانعی هزینه تمام شده تولید هر تن پلی آلومینیوم کلراید را حداکثر ۴۰۰ دلار و قیمت فروش آن را حداقل ۵۵۰ دلار اعلام و تصریح کرد: با توجه به حاشیه سود مناسب محصول پلی آلومینیوم کلراید، پیش بینی می شود سهامداران گروه سرمایه گذاری و توسعه صنایع تکمیلی پتروشیمی خلیج فارس و شرکت پتروشیمی ارومیه، از تولید این محصول سود اقتصادی مطلوبی به دست آورند.
وی با اشاره به اینکه گروه سرمایه گذاری و توسعه صنایع تکمیلی پتروشیمی خلیج فارس با نماد بورسی «پترول» به عنوان سهامدار عمده پتروشیمی ارومیه توانسته با رشد تولید در این پتروشیمی به تأمین امنیت غذایی و کشاورزی کشور کمک شایانی کند، گفت: برای نمونه، کود سولفات آمونیوم، مناسب برای کشاورزی با ویژگی جذب به وسیله گیاه با کمترین مقدار مصرف انرژی و تحریک رشد درخت است و کود سولفات پتاسیم با نام تجاری سولو پتاس نیز به افزایش مقاومت محصولات در برابر آفات و بیماری های گیاهی کمک بسزایی می کند. مدیرعامل گروه سرمایه گذاری و توسعه صنایع تکمیلی پتروشیمی خلیج فارس بیان کرد: امید است زحمات مهندسان، کارگران، مدیران و تلاشگران عرصه صنعت پتروشیمی در این طرح منجر به جهش تولید محصولات راهبردی، افزایش تاب آوری کشور و توسعه صنعتی کشور شود و رشد رفاه مردم را در پی داشته باشد.
پتروشیمی ارومیه با نماد بورسی «شاروم» به عنوان یکی از شرکت های تابع گروه سرمایه گذاری و توسعه صنایع تکمیلی پتروشیمی خلیج فارس در سال ۱۳۶۹ در جنوب غربی شهرستان ارومیه واقع در کیلومتر ۳۰ جاده ارومیه - مهاباد در زمینی به مساحت ۱۱۰ هکتار احداث شد و اکنون سالانه حدود ۵۰ هزار تن اسید سولفوریک، ۵۰ هزار تن اسید کلریدریک، ۴۰ هزار تن سولفات پتاسیم، ۴۰ هزار تن سولفات آمونیم و ۴ هزار تن کریستال ملامین تولید می کند. مواد اولیه مجتمع شامل اوره، آمونیاک، گوگرد و کلریدپتاسیم است.
گپ و گفت با همکار بازنشسته شرکت نفت فلات قاره ایران که همواره به مشکلات لبخند می زند
مشعل پدر بودن، یعنی ایستادگی در برابر ناملایمات و لبخندزدن در اوج مشکلات تا همسر و فرزندان در پناه تکیه گاه امن آرام شوند. یعنی ناخدای کشتی زندگی بودن در میان امواج سهمگین روزگار، یعنی ستونی که با ایمان به استواری اش، می توان مسیر را پیش رفت. به همین خاطر است وقتی واژه پدر را که بر زبان می آوریم، دلمان قرص تر می شود و با قدم هایی پر قدرت، مسیر را بدون دلهره و ترس پیش می رویم. پدرانی همچون «صادق رضایی»، از همکاران بازنشسته شرکت نفت فلات قاره ایران و یکی از کارکنان منطقه بهرگان که نه تنها، تکیه گاه و ستون کانون خانواده خود است که حق پدری را درباره همکاران و با زندگی بخشی به هم وطنان ادا کرده است. خبرنگار مشعل در تحریریه این نشریه میزبان او و دخترش بود تا به عنوان نمونه ای از پدران مقاوم ایران زمین در برابر سختی های زندگی، انعکاس دهنده شرح حالش باشد.
دوشادوش دخترش، با چهره ای خندان وارد تحریریه می شود و با صدایی گرم و رسا به همه سلام می دهد، گویا فرزندانش را بعد از مدت ها دیده است. سپس عکسی قاب گرفته و برگه های روزنامه ایران و نشریه قدیمی «مشعل» را روی میز می گذارد، صدایش را صاف می کند و گفت وگو شروع می شود؛ از دوران شروع به کارش در وزارت نفت می گوید که سال ۶۴ و از طریق آزمون وارد صنعت نفت و بعد از حضور در دوره های آموزشی مختلف، به شرکت نفت فلات قاره ایران و منطقه عملیاتی خارگ، سیری و بهرگان منتقل شده است.
به اینجا که می رسد نفسی می کشد و می گوید: پس از گذران طرح اقماری 14 روز کار و 14 روز استراحت که پس از آن با مشکلات دوری از خانه، اجتماع و رسانه گره خورده بود، ۱۹ سال در تهران مسئول هسته گزینش شرکت نفت فلات قاره ایران بودم و در این دوران تمام سعی و تلاشم بر پاشنه حمایت از قشر جوان و ایجاد اخوت کاری بین افراد و شرکت می چرخید. سپس به سمت مسئول مددکاری و روابط کار شرکت فلات قاره ایران ارتقا پیدا کردم تا شنونده درد دل های بیشتر همکاران و یافتن راهکاری برای هموار کردن مسیر پیش رویشان باشم. دورانی که با جنگ، در تیررس بودن مناطق عملیاتی و شهید شدن بسیاری از دوستان و رفقای من عجین بود، به عنوان مسئول مددکاری و روابط کار باید خبر شهادت آنان را به خانواده هایشان می دادم که این کاری بسیار سخت و جانکاه بود. یادم می آید در یکی از موارد، به منزل همکاری رفتیم که پسربچه شش ساله اش در را باز کرد و سخت ترین لحظه ها را طی کردم. در کنار این، مشکلات خانوادگی همکاران اقماری و جدایی بین همسران بخصوص در بخش روابط کار پیش می آمد که باید به رفع و رجوع آن می پرداختم. برای نمونه یکی از همکاران جوان دچار مشکلی شده بود تا جایی که همسرش قصد جدایی از او را داشت، اما با پیگیری های زیاد،از این وضعیت نجات پیدا کرد. معتقدم عاشق کار که باشی، زمان می گذاری.
رضایی با شوخ طبعی ادامه می دهد: وقتی مسئول استخدام بودم، جعبه شیرینی برایم می آمد؛ اما وقتی مسئول مددکاری و روابط کار شدم، خرما، گریه، جیغ وداد می آمد؛ اما هیچ وقت این مسائل را به خانه و خانواده انتقال نمی دادم چراکه اعضای خانواده، از پدر، آرامش و امنیت می خواهند و نه چیز دیگری. پس از مدتی، به دلیل اینکه سبقه خانوادگی و درخشانی در رشته ورزشی تنیس داشتم و مربی بودم، رئیس امور ورزش شرکت نفت فلات قاره شدم و از ستاد تهران به منطقه عملیاتی بهرگان رفتم. در آنجا هم شروع به آموزش این رشته ورزشی به همکاران جوان و برگزاری مسابقات کشوری و استانی در سطح وزارت نفت شدم و توانستم جوانان بسیاری را در منطقه، ورزشکار تربیت کنم. در همین حین، اولین زمین تنیس مجهز و استاندارد را ثبت فدراسیون تنیس و ۲۴ جوان تنیسور را تقدیم جامعه ورزشی کردم که عنوان های اول تا دوم وزارت نفت را از آن خود کردند.
این پدر بازنشسته شرکت نفت فلات قاره ایران، رو به دخترش می گوید: در این دوران، تلاش می کردم اوقاتی را هم در خدمت خانواده باشم و چتر پدری را بر سر آنان بگسترانم. به همین دلیل وقتی بعد از ۱۴ روز از منطقه بهرگان به خانه می آمدم، تمام وقتم در کنار آنان می گذشت. اما نمی دانم چرخ روزگار چرا بر وفق مراد ما نگذشت و در منطقه عملیاتی بودم که خبری هولناک مرا به تهران کشاند. دختر بزرگم در اثر مصرف دارویی که به آن آلرژی داشت، به کما رفت و ما را در معرض سخت ترین انتخاب و تصمیم گذاشت؛ آنجا که دکترها، جوابش کردند و باید برگه اهدای اعضای بدنش را امضا می کردم. برای من که در تمام طول کاری، همواره حامی جوانان بودم و در حقشان پدری می کردم، این اتفاق شوک آور بود، اما در نهایت برای ادای حق پدری بر گردن دیگر فرزندان سرزمینم برگه را به شرط آنکه اعضای بدن دخترم به رده های سنی زیر ۱۸ سال اهدا شود، امضا کردم.
رضایی به اینجای گفت وگو که می رسد، نگاهی به قاب عکس دختر مرحومش می اندازد، بغضش را قورت می دهد و ادامه می دهد: دخترم رفت،اما دو فرزندش را زیر بال های حمایتی خود گرفتم و برایشان نقش پدری قوی و استوار را ایفا می کنم. سعی کرده ام سایه غم از چهره شان دور باشد و ملالی، دل نازکشان را نرنجاند. همان طور که در تمام دوران کاری، برای همکاران جوان، پدری کردم و هیچ محبتی را دریغ نکردم.
بیش از این نباید داغ گذشته را تازه کرد.پس گفت وگو را به پایان می رسانم و دعوتشان می کنم به صرف چای. چایش را که می نوشد، قاب عکس دخترش را داخل ساک می گذارد و با قدم هایی استوار آماده رفتن می شود؛ قدم هایی که نه بازگویی مشکلات و نه آزمون های زندگی، ذره ای آن را سست نکرده و استوارانه در مسیر پدرانگی او را همراهی می کند.
دختری از خانواده نفت که
نخستین مدال طلای جهانی دو ومیدانی را کسب کرد
لیلا مهداد اهوازی است، از اهالی محله مجاهد. اولین روز خرداد 65 به خانواده «متقیان» اضافه شد: «دومین فرزند خانواده ام.» زیر سقف خانه «متقیان» بزرگ، که حالا یکی از بازنشستگان شرکت فولاد کاویان است، پنج پسر و سه دختر بچگی کردند و بزرگ شدند. بعد هم به رسم پدران و مادران خود رفتند دنبال سرنوشت شان، یک جایی دورتر از خانه پدری: «همه خواهران و برادرهایم ازدواج کردند. فقط دو نفر از برادرهایم مجردند.» «هاشمیه» از تبار «متقیان »ها، هنوز شمع تولد یک سالگی اش را فوت نکرده بود که تب به جانش افتاد: «واکسن می زنم و تب می کنم. از همان روز تا الان پای چپم دچار معلولیت شده و جزو معلولان جسمی- حرکتی هستم.» دخترکی که با پشتکار، نامش را در میان ملی پوشان ثبت کرد و حالا یکی از اعضای خانواده بزرگ نفت است.
زمان به سال 1400 رسیده بود که دست سرنوشت، گذر دختر ملی پوش را به صنعت نفت انداخت و تا امروز در کنار ورزش، وظایفش را در خانواده نفت ایفا می کند: «داستان من و ورودم به صنعت نفت جالب بود.» همه چیز از یک سخنرانی شروع شد: «من نماینده ورزشکاران شدم تا در محضر رهبر عزیزمان یکسری دغدغه ورزشکاران را بازگو کنم. دغدغه هایی از جنس داشتن بیمه و شغل و حمایت از صندوق قهرمانان.» «با توجه به صحبت های رهبر معظم انقلاب و دغدغه هایی که من از زبان ورزشکاران مطرح کرده بودم، مدیرعامل وقت شرکت ملی حفاری ایران من را جذب کرد. این جمله از او هنوزم یادم هست: «شما از اول مِهر، استخدام شرکت ملی حفاری ایران هستید.» هاشمیه، دختر «متقیان» در خیالاتش وعده مدیرعامل شرکت ملی حفاری را حرفی از سر ذوق زدگی قلمداد کرد؛ هرچند مدیریت پای حرفش ایستاد و دخترک «متقیان» نفتی شد. آن روز هیچ گاه از خاطر پدر و دختر پاک نمی شود: «بهترین و دلچسب ترین اتفاق بعد از استخدامم در شرکت، تقدیر از پدرم بود. مدیرعامل از پدرم به دلیل حمایت هایش از من تقدیر کرد. از اینکه در منطقه ای محروم و بدون امکانات حامی ام بوده تا بتوانم وارد تیم ملی شوم و مدال بیاورم. خوب به یادم دارم که هدیه و لوح تقدیر هم دادند.» دختر قند در دلش آب شد، وقتی پدرش به خاطر حمایت پدری تقدیر شد، هرچند پدر هم در دلش زیر آن لبخند محو و اخمی که مردهای جنوبی همیشه به چهره دارند، به دختر بالیده که اینگونه سربلندش کرده است.
از آن مهری که گذشت تا به امروز «هاشمیه متقیان» افتخارات زیادی برای کشور و خانواده نفت کسب کرده: «در قسمت امور ورزش، کارشناس ارشد امور ورزش هستم.» کارهای اعزام بچه ها، استخدام مربی ها، قراردادها و... تیم های ورزشی شرکت همه به عهده اوست: «تیم بسکتبال، والیبال و دارت داریم.» البته آقایان هم در وزنه برداری، والیبال، بسکتبال و شنا تیم بندی شده اند: «اغلب اعضای تیم ها را فرزندان کارکنان وزارت نفت تشکیل می دهند.» تیم های شرکت ملی حفاری ایران در مسابقات مختلف، خود را محک می زنند، شاید روزی بتوانند در میادین بزرگ تر مقابل رقبا زورآزمایی کنند. شاید هم روزگاری، یکی از اعضا آن قدر در زمین بازی خوش بدرخشد که سر از تیم های ملی دربیاورد: «در مسابقات فرزندان صنعت نفت که در محمودآباد برگزار شد، تیم والیبال رتبه برتر کشوری را به نام خود ثبت کرد.»
چهار سال از زمانی که «هاشمیه متقیان» کارمند شرکت ملی حفاری ایران شد، می گذرد: «همه چیز خوب است.» او قبل از نفتی شدن، جزو تیم ملی بوده پس اردوها هنوز پابرجا هستند: «اغلب اوقات من در اردوها بودم. هر اردو 20 تا 25 روز است. با این وجود، شرکت همیشه حامی بوده، بنابراین هیچ گاه دغدغه ای برای حضور در اردوها نداشتم. اینجا همه خوبند، انگار در کنار خانواده دومم هستم.» خودش می گوید کلکسیون مدال هایش کامل است: «با اینکه مدال طلای جهانی دارم و با وجود همه دوندگی هایی که داشتم برای تبدیل وضعیتم، هنوز رسمی نشده ام.» از اینکه در لیست کارمندان نفت قرار گرفته، به خود می بالد: «همه دغدغه ام رسمی شدن است و بس.» از همان روزهای ابتدایی که مسئولیتی در شرکت نفت به عهده گرفت، نفت با او همراه شد: «شرکت ماشینی برای رفت وآمد در اختیارم قرار داد؛ اما چند وقتی است ماشین شخصی گرفته ام.»
مثل همه دخترک ها به وقت 7 سالگی پشت نیمکت یکی از کلاس های درس نشست و الفبای نوشتن را تمرین کرد تا به قول قدیمی ها سواد خواندن و نوشتن بیاموزد. تقویم که کمی جلوتر رفت، نامش در میان لیست دانش آموزان دوره راهنمایی ثبت شد: «دوره راهنمایی به خاطر شرایط جسمی ام اجازه بازی نداشتم، بخصوص بازی های ایستاده مثل بسکتبال و والیبال.» معلم ورزش هاشمیه، دخترک را سوق می دهد به سمت شطرنج: «می گفت با توجه به شرایط جسمی ات، نمی توانی زیاد راه بروی، پس شطرنج تمرین کن.» زنگ های ورزش دوره دبیرستان هم به همین منوال گذشت تا دیپلم گرفت و وارد دوره پیش دانشگاهی شد: «مدرسه پیش دانشگاهی ام وسط شهر بود. دو، سه کورس ماشین سوار می شدم.» دست سرنوشت برای «هاشمیه» دختر متقیان بزرگ، ملی پوش شدن را نوشته بود. برای همین یک روز اتفاقی برای رسیدن به مدرسه سوار اتوبوس می شود: «با دو دختر آشنا شدم که با وجود معلولیت، جزو تیم والیبال بودند. گفتند ورزشکارند، جزو تیم والیبال نشسته.» او تا آن روز از پارالمپیک و ورزش معلولان چیزی نشنیده بود. برای همین وجودش به تسخیر شوق و کنجکاوی درآمد: «گفتم مگر ورزش مخصوص معلولان هم داریم؟ گفتند، بله. خیلی مشتاق شدم تا جزئیات بیشتری از آن بدانم.»
یکی، دو روز بعد خودش را به محل تمرین دخترکان آشنا در اتوبوس می رساند: «همه چیز آنجا سرذوقم آورده بود.» آرزویی که سال ها بر دلش مانده بود، آنجا جان تازه گرفت: «3سال والیبال نشسته تمرین کردم. 2بار برای تیم ملی زیر23 سال انتخاب شدم؛ اما به دلیل شرایط سختی که گذاشته بودند، خط خوردم. همه انگیزه ام را از دست داده بودم.» داشتن قد کشیده، رسیدن دست به بیرون از تور و... شرایطی بودند که حسرت عضو تیم ملی شدن را بر دل دختر خانواده «متقیان» گذاشت. این بار هم مربی اش به دستور سرنوشت مامور شد تا دختر بزرگ خانواده «متقیان» را به سمتی سوق دهد که موفقیت در انتظارش بود: «مربی تیم سوقم داد به دوومیدانی. تاکید داشت با توجه به قدرت بدنی که دارم، می توانم رکوردزنی کنم.» متقیان دوباره به دنبال رویایش راهی تیم دوومیدانی شد: «با توجه به کلاس بندی معلولیت ها، در کلاس 56 قرار گرفتم، بنابراین تمرین ها را در پرتاب دیسک و نیزه شروع کردم.» در همین مسیر دختر «متقیانِ» بزرگ 8 ماه بعد از تمرین های مداوم رفت برای قهرمانی کشور و مدال طلای آن را به گردن آویخت: «همان انگیزه شد برای تداوم تمرین هایم. 5سال بعد وارد تیم ملی شدم و در همان سال، یعنی 2014 رکورد بازی های پاراآسیا را زدم و تا امروز خوشبختانه جزو تیم ملی هستم.»
خانواده با ورزش کردن دختر خیلی همسو و موافق نبودند. به باور آنها تنها درس خواندن و دانشگاه رفتن بود که می توانست ضامن سعادت دخترشان شود: «پدرومادرم می گفتند درس بخوانی، می توانی روی پای خودت بایستی.» دختر قول داد در کنار ورزش، درس را هم فراموش نکند: «سخت بود، اما هم درس خواندم و هم حرفه ای ورزش را ادامه دادم و در هیچ کدام کوتاهی نکردم.» وقتی با ورزش معلولان آشنا شد، تازه دیپلم گرفته بود: «همه همّ وغمّ من ورود به تیم ملی بود.» کاردانی را در سوسنگرد تمام کرد: «از دانشگاه که برمی گشتم، مستقیم می رفتم تمرین و شب ساعت 8 می رسیدم خانه.» خانواده اما همچنان موافق ادامه این رویه نبود: «می گفتند ورزش به درد نمی خورد، نصفه شب می رسی خانه.» او دختر بزرگ خانه بود و براساس قول و قرارهای نانوشته، باید در کارهای خانه و خمیر درست کردن به مادر کمک می کرد: «دختر بزرگ تر بودم و انتظاراتی از من داشتند»؛ اما همه چیز با ورودش به تیم ملی تغییر کرد: «وقتی وارد تیم ملی شدم، متوجه شدند که با ورزش هم می شود موفق بود.» دختر خانه «متقیان»، کارشناسی را هم در رشته حسابداری تمام کرد و حالا برای ارشد درس می خواند.
دختر اهل اهواز، ملی پوش دوومیدانی است، در پرتاب دیسک و نیزه
2 نقره از بازی های پاراآسیایی اینچئون 2014
2 طلا از بازی های آسیایی 2016
نقره قهرمانی جهان در لندن
یک طلا و یک نقره از بازی های پاراآسیایی جاکارتا 2018
نقره قهرمانی جهانی امارات 2019 و کسب سهمیه مستقیم بازی های پارالمپیک توکیو 2020
طلای جهانی مراکش 2022
طلای بازی های پاراآسیایی هانگژو 2023
نقره قهرمانی جهان فرانسه 2023
نقره قهرمانی جهان کوپه 2024
مربی بین المللی رشته کاراته شرکت گاز استان کرمان ازسال ها فعالیت در ورزش می گوید:
مشعلمجید اسدی فر از همکاران شرکت ملی گاز ایران در استان کرمان در بخش خدمات اجتماعی و رفاهی است که از سال 1380 در این شرکت فعالیت می کند؛ البته اسدی فر پیش از این به عنوان یکی از قهرمانان ملی در رشته کاراته مشغول به فعالیت بوده و در طول دوره فعالیت حرفه ای خود، مدال های مختلف بین المللی به دست آورده است. او و همسرش مهناز صفری نژادپور در کرمان به علاقه مندان ورزش کاراته آموزش می دهند. با وی گفت وگویی داشتیم که در ادامه می خوانید.
از سال 1360 درست زمانی که هفت ساله بودم، فعالیت در رشته کاراته را زیر نظر استادم آغاز کردم. از سال 1368 فعالیت در این رشته را به صورت حرفه ای ادامه دادم و به عضویت تیم ملی کاراته کشور درآمدم و تا زمانی که در تیم ملی حضور داشتم، موفقیت های بسیاری به دست آوردم. به عنوان مثال در سال 1369 در مسابقات قهرمانی جوانان مالزی، سوم آسیا شدم. در سال 1370 نیز در مسابقات بین المللی ترکیه توانستم عنوان سوم را به دست آوردم؛ البته چند سالی نیز قهرمان کشور در رشته کاراته بودم. همچنین در مسابقات بین المللی دهه فجر، مدال طلا به دست آوردم.
مربیگری را از سال 1387 آغاز کردم که تا امروز ادامه دارد، مدتی مربی تیم کاراته استان کرمان بودم و بتازگی نیز در لیگ جهانی کاراته که در گرجستان برگزار شد، به عنوان مربی تیم کاراته ابوموسی از ایران حضور داشتم. تیم ایران در این مسابقات چه در بخش بانوان و چه در بخش آقایان بسیار موفق عمل کرده است. در واقع یکی از دلایلی که سبب شد به سمت مربیگری بروم، مساله افزایش سن بود. در کنار آن نیز از ابتدا علاقه خاصی به مربیگری داشتم و می خواستم در این زمینه نیز ورود کنم تا هرچه را یاد گرفته ام، به دیگران نیز بیاموزم.
شرکت گاز کرمان در حوزه ورزش بانوان، بخصوص در رشته کاراته بسیار فعال است که البته مربیگری این تیم را مهناز صفری نژادپور، (همسرم) که یکی از پیشکسوتان کاراته استان کرمان است؛ به عهده دارد البته من در کاراته کمربند سیاه دان 8 دارم و همسرم کمربند سیاه دان 7 دارد. تیم دختران کاراته شرکت گاز کرمان سال گذشته موفق شد مقام اول المپیاد ورزشی گاز را به دست آورد. در بخش کاراته آقایان تیمی نداریم؛ زیرا کاراته فرزندان پسر هنوز به مرحله المپیاد نرسیده، به همین دلیل تیمی هم در این حوزه تشکیل نشده است.
تشکیل نشدن تیم پسران کاراته، به معنای استقبال نشدن از این رشته ورزشی نیست؛ اما موضوع این است که باید تیمی تشکیل شود که بتواند در المپیادهای داخلی صنعت نفت بازدهی داشته باشد. نباید فراموش کرد که کاراته استان کرمان در سطح کشور، جایگاه خوبی دارد و احتمالا سال آینده در حوزه پسران، تیم کاراته تشکیل می شودو امیدواریم بتوانیم تیم خوبی داشته باشیم؛ البته نباید فراموش کرد که موفقیت کاراته کاران گروه های نفتی در المپیک پاریس، در توسعه این ورزش در صنعت نفت بی تأثیر نبوده است.
در حال حاضر، هم مربی تیم کاراته ابوموسی و هم مربی کاراته باشگاه شهدای کرمان هستم. درباره تیم کاراته ابوموسی باید بگویم که این تیم با حمایت استان کرمان شکل گرفته و بیشتر کاراته کاران آن، ملی پوش و از ورزشکاران مطرح درجه یک این رشته ورزشی هستند که در مسابقات مختلف بین المللی حضور پیدا می کنند.
کرمان، از استان هایی است که در بحث ورزش های رزمی، بخصوص تکواندو و کاراته حرفی برای گفتن دارد؛ چراکه جوانان این استان از روحیه جنگجویی قابل توجهی برخوردار هستند و با حضور در این رشته تا امروز موفق عمل کرده اند. در واقع استان کرمان، قهرمانان بسیاری دارد که توانسته اند در رشته کاراته و تکواندو خوب کار کنند. به همین دلیل می توان گفت که این شهر، همیشه در مسابقات استانی نام آور بوده است.
بی شک در استان هایی مانند کرمان که با موج عظیمی از مهاجران مواجه است، معضلات مختلف اجتماعی وجود دارد که ورزش می تواند یکی از راه حل های برون رفت از آنها باشد. به همین دلیل باید به توسعه آن در چنین استان هایی توجهی ویژه شود. معتقدم که با قرار دادن امکانات لازم می توان جوانان را به سمت ورزش سوق داد. جذب جوانان به ورزش، حتما نباید به بحث ورزش حرفه ای کشیده شود؛ بلکه می توان با تمرکز روی ورزش های همگانی و عمومی، آنها را را برای ورود به ورزش تشویق کرد.
من سه فرزند پسر دارم که هر سه، کاراته را در سطح قهرمانی کار می کنند؛ البته به دلیل آسیب هایی که دیده اند، در حال حاضر نمی توانند فعالیت حرفه ای خود را ادامه دهند و باید دوره درمان آنها به پایان برسد.
می خواهم از این فرصت استفاده کنم و بگویم، یکی از دلایلی که سبب شد در شرکت گاز استان کرمان فعالیت کنم، طرح استخدام قهرمانان ورزشی در سطح بین المللی بود که البته از همان زمان به عنوان نیروی پیمانکار در شرکت گاز فعالیت می کردم. در سال 1393 شرکت ملی گاز ایران پیگیر تبدیل وضعیتم شدم که البته تاکنون نتیجه ای نگرفته ام .به دلیل مسافت زیاد بین تهران و کرمان و سختی و رفت و آمد دیگر موضوع را پیگیری نکردم. امیدوارم با توجه به اینکه به عنوان مربی در سطح ملی فعالیت می کنم، تجدیدنظری در وضعیت قراردادی ام به عنوان قهرمان ملی سابق و مربی کنونی در سطح ملی صورت گیرد.
تساوی نفتی ها
تیم های مس شهربابک و نفت مسجدسلیمان در چارچوب هفته هجدهم مسابقات لیگ یک به تساوی رضایت دادند که بازی از سوی هر 2 تیم به صورت پایاپای دنبال شد. در ادامه نیمه اول هر 2 تیم فرصت هایی برای گلزنی داشتند تا اینکه در دقیقه ۳۶ تیم میزبان توانست به گل اول برسد. در این صحنه، روی ارسال بلند از خط دفاع مس، توپ به نزدیکی محوطه جریمه نفت رسید و اشتباه فردی مدافعان این تیم باعث شد توپ مقابل محمدحسین باصری قرار بگیرد که این بازیکن نیز بدون درنگ، با یک ضربه بغل پا توپ را به گل تبدیل کرد. نیمه دوم نیز هر 2 تیم فرصت هایی برای گلزنی داشتند و حتی فشار تیم میزبان بیشتر هم بود؛ اما در نهایت اتفاق خاصی رخ نداد و بازی با همان 2 گل نیمه اول به پایان رسید.
در دور رفت بیست و هشتمین دوره مسابقات تنیس روی میز لیگ برتر بزرگسالان بانوان باشگاه های کشور که به میزبانی خانه تنیس روی میز استان اصفهان برگزار شد، تیم نفت تهران بالاتر از تیم های دانشگاه آزاد اسلامی تهران و پتروشیمی ری در جایگاه نخست قرار گرفت. این رقابت ها با حضور هفت تیم و به صورت دوره ای در شهر اصفهان برگزار شد. کادر ورزش تیم نفت تهران عبارتند از: پریناز حاجیلو، فاطمه یاری، ستایش ایلوخانی، فاطمه جمالی فر، یکتا لرکیان، ساغر ترابی فر، معصومه موسوی، نسیم طاهری، آتوسا کلهر بازیکنان، خدیجه کرمی، مربی و محبوبه بهجتی، سرپرست مسابقات.
محمدحسین رحمانی افزود: پس از مذاکرات طولانی که با فراز کمالوند برای تمدید قرارداد داشتیم، قرارداد او برای 2 فصل دیگر تمدید شد. تمدید این قرارداد در حالی صورت گرفت که وی 2 پیشنهاد بسیار خوب از تیم های مطرح فوتبال ایران نیز داشت.
وی با بیان اینکه یکی از دلایلی که صنعت نفت در سال های اخیر از آن ضربه خورد، عدم ثبات بود، افزود: معتقدیم با تمدید قرارداد با کمالوند به اهدافی که ترسیم کرده ایم، خواهیم رسید. تمدید قرارداد وی از خواسته هواداران آبادانی بود و کسب نتایج مطلوب از سوی کمالوند، یکی از دلایل محبوبیت این مربی در آبادان است.
هفته دوم شانزدهمین دوره لیگ برتر کبدی مردان با حضور 9 تیم به صورت متمرکز در شش هفته به میزبانی باشگاه تیم عقاب نیروی هوایی تهران برگزار شد و تیم مناطق نفت خیز جنوب توانست مقام سوم این دوره از رقابت ها را از آن خود کند. تیم مناطق نفت خیز جنوب را هادی فلاحی به عنوان سرمربی و منصور حسن بیگی به عنوان سرپرست که هر 2 از کارکنان مناطق نفت خیز جنوب هستند، هدایت می کنند.
تیم والیبال نوجوانان نفت تهران در مرحله پلی آف رقابت های لیگ یک باشگاه های کشور با شکست تیم قدرتمند همای فارس، جواز حضور در جمع هشت تیم برتر این رقابت ها را کسب کرد. این مسابقات با حضور 20 تیم از باشگاه های سراسر کشور و در چهار گروه، به میزبانی باشگاه پدیده صنعت اوج در شهر گلپایگان برگزار شد.
مسابقات سراسری بانوان 25 سال تمام و کمتر شرکت ملی نفت ایران- منطقه جنوب، به میزبانی شرکت بهره برداری نفت و گاز کارون و همکاری امور ورزش و تربیت بدنی مناطق نفت خیز جنوب برگزار می شود.
مسابقات سراسری بانوان 25 سال تمام و کمتر شرکت ملی نفت ایران از9 تا 21 بهمن در بندرعباس با حضور820 ورزشکار و کادر اجرایی در10 رشته ورزشی والیبال، بسکتبال، آمادگی جسمانی، شطرنج، بدمینتون، تنیس روی میز، تیراندازی، شنا، تنیس خاکی و دارت برگزار می شود. در اين دوره از مسابقات، ورزشکارانی از شرکت های بهره برداری نفت و گاز گچساران، آغاجاری، مسجدسلیمان، مارون، کارون، اروندان و ستاد اهواز با یکدیگر به رقابت پرداختند.
هفته بیستم لیگ برتر بسکتبال مردان ایران در حالی پیگیری می شود که در یکی از بازی های حساس این هفته، تیم مهگل البرز موفق شد با نتیجه سنگین ۱۰۳ بر ۷۶ تیم مدعی نفت آبادان را شکست دهد. در این دیدار که درسالن زنده یاد محمود مشحون برگزار شد، شاگردان محمدرضا اسلامی در تیم مهگل البرز با عملکرد درخشان سیدمهدی جعفری، در کوارتر چهارم ۳۳ بر ۸ به برتری رسیدند تا با نتیجه قاطع، حریف قدرتمند خود را شکست دهند. در پایان این دیدار سید مهدی جعفری با کسب ۱۶ امتیاز، ثبت ۱۰ ریباند، ۱۱ پاس گل و پنج توپ ربایی، ضمن ثبت تریپل دبل در ترکیب مهگل البرز، با کارایی ۳۷ بهترین بازیکن زمین شد. حامد حدادی ستاره تیم نفت آبادان در این دیدار، پس از دریافت 2 خطای فنی از سوی داور، در اواخر کوارتر سوم زمین بازی را ترک کرد. در کوارتر چهارم نیز با توجه به پنج خطایی شدن محمد حسن زاده، کار شاگردان حماد سامری بسیار سخت شد تا در یک بازی خارج از خانه، با نتیجه سنگین تن به شکست دهند. مهگل با این برد ۲۸ امتیازی شد و رتبه ششم خود در جدول را حفظ کرد. نفت آبادان نیز با این بازی ۳۱ امتیازی شد و همچنان در رتبه سوم قرار دارد.
دهه فجر امور ورزش و تربیت بدنی شرکت ملی نفت ایران در نظر دارد به مناسبت گرامیداشت «ایام الله دهه مبارک فجر انقلاب اسلامی»، یک دوره مسابقات ورزشی ویژه بانوان و آقایان شامل کارکنان رسمی، پیمانی، قرارداد مدت معین/مدت موقت، همسران و فرزندان را در سطح ادارات مرکزی و واحدهای ستادی وزارت نفت برگزار کند. این مسابقات از 15 تا 20 بهمن ماه در پنج رشته ورزشی تنیس روی میز، دارت، تیراندازی، فوتسال و پرس سینه در 2 بخش بانوان و آقایان برگزار می شود.
تنیس روی میز/ 15 بهمن/ ساختمان مرکزی هشتم/ رده فرزندان و کارکنان
دارت/ 19 بهمن/ باشگاه تهرانسر/ رده کارکنان
تیراندازی/ 19 بهمن/ باشگاه تهرانسر/ رده فرزندان و کارکنان
فوتسال/ 20 بهمن/ سالن چندمنظوره مجموعه ورزشی - آموزشی شماره 2/ رده کارکنان
پرس سینه/20 بهمن/ باشگاه شهدای نفت/ رده کارکنان
تنیس روی میز/ 16 بهمن/ ساختمان مرکزی هشتم/ رده فرزندان، کارکنان و همسران
دارت/ تاریخ 18 بهمن/ باشگاه تهرانسر/ رده کارکنان و همسران
تیراندازی/ تاریخ 18 بهمن/ باشگاه تهرانسر/ رده فرزندان، کارکنان و همسران
میلاد رامهرمزی، سرمربی تیم وزنه برداری باشگاه نفت مسجدسلیمان، جزو بهترین مربیان برتر وزنه برداری کشور شده است. در سال ۱۴۰۳یک مربی آقا و 2 مربی خانم از استان خوزستان در جمع برترین مربیان رشته وزنه برداری کشور قرار گرفتند. بر همین اساس، 6 مربی برتر بانوان و ۱۲ مربی برتر کشور در بخش آقایان انتخاب شدند که میلاد رامهرمزی، سرمربی تیم وزنه برداری باشگاه نفت مسجدسلیمان، قهرمان چند دوره وزنه برداری کشور در بخش آقایان، مانیلا حسینی، رئیس هیأت وزنه برداری اروندکنار و رئیس کمیته استعدادیابی نونهالان دختر هیأت وزنه برداری استان و همچنین مولود فردی پور، مربی هیأت وزنه برداری مسجدسلیمان و رئیس کمیته مربیان بانوان هیأت وزنه برداری خوزستان در بین مربیان برتر کشور قرار گرفتند.
اعلام خسارت به آزادی در بازی پرسپولیس - تراکتور
مهدی نصیبی، مدیر ورزشگاه آزادی درباره میزان خسارت وارد شده به ورزشگاه آزادی بعد از دیدار 2 تیم پرسپولیس و تراکتورگفت: خسارت ها شامل شکستگی درِ پایین (جدا کننده vip از تماشاگران، صندلی های vip، وشکسته شدن تعدای شیر آلات، شکسته شدن نرده بین تماشاگران 2 تیم پرسپولیس و تراکتور و نرده ورودی به ضلع غربی مجموعه آزادی است. حدود چهار نرده شکسته شده و15صندلی قدیمی در ضلع غربی و جنوبی ورزشگاه تخریب شده است. )
وی درپاسخ به این پرسش که آیا به صندلی های جدید ورزشگاه نیز آسیبی وارد شده یا خیر؟ گفت: خوشبختانه به صندلی های جدید آسیبی وارد نشده و بیشتر صندلی های قدیمی خراب شده است. امیدوارم هواداران کمک کنند تا کسانی که به دنبال تخریب بودند، زودتر شناسایی و به پلیس معرفی شوند تا تحت عنوان هوادار تیم ها در نظر گرفته نشوند.
نصیبی افزود:خسارت وارد شده زیاد نیست و شاید به ۱۰ میلیون هم نرسد؛ البته میزان دقیق خسارت های وارد شده را بزودی اعلام می کنیم.
به گفته وی چند دوربین چهره زن، نصب شده و نصب بقیه دوربین ها نیز در دست اقدام است؛ البته در دیدار بین پرسپولیس وتراکتور، دوربین های امنیتی در آزادی نصب شده بود و خاطیان نیز در بخش تماشاگران زن و مرد شناسایی شده اند که امیدوارم با آنها برخورد جدی شود تا بعد از این، شاهد چنین اتفاقاتی نباشیم.
وکلای پیتسو موسیمانه، سرمربی تیم فوتبال استقلال، با ارسال نامه ای رسمی، به صورت یک طرفه قرارداد موکل خود با باشگاه استقلال را فسخ کردند. این اقدام در حالی صورت گرفت که اعضای هیأت مدیره جدید باشگاه استقلال، طی 2 هفته گذشته، با برگزاری جلسات مختلف و حضور در تمرین های تیم، حمایت کامل خود را از او اعلام کرده بودند. علی نظری جویباری، مدیرعامل باشگاه، به نمایندگی از هیأت مدیره در آخرین تمرین استقلال حضوریافت. نکته جالب توجه اینکه پیش از آغاز تمرین، پیتسوموسیمانه از تلاش ها وحمایت های انجام شده و اضافه شدن چهره های جدید به تیم از مدیرعامل باشگاه استقلال تشکر کرد. با این وجود، پس از پایان تمرین، نامه فسخ قرارداد با کمال تعجب به طور ناگهانی به باشگاه ارسال شد. این رفتار غیرمنتظره در تناقض با تعاملات مثبت اخیر بوده و مدیریت استقلال ضمن حفظ شأن این باشگاه پرافتخار، پیگیری های لازم را از طریق مراجع قانونی انجام خواهد داد. به این ترتیب و با توجه به شرایط کنونی، هدایت بازی پیش رو، از سوی مربیان داخلی کادر فنی که از چهره های شناخته شده ورزشی هستند، انجام می شود.
نخستین دوره رقابت های والیبال ساحلی قهرمانی مردان آسیای مرکزی که با حضور ۹ تیم در شهر نگونبو سریلانکا برگزار شد، با قهرمانی ایران به پایان رسید. در دیدار نهایی این رقابت ها تیم ملی والیبال ساحلی ایران به مصاف سریلانکا 2 رفت و با شکست 2 بر صفر این تیم، عنوان قهرمانی را به دست آورد. ملی پوشان ایران که در مرحله مقدماتی مغلوب این تیم شده بودند، در این مسابقه با امتیاز مشابه ۲۱ بر ۱۳ در هر 2 ست فاتح میدان شدند تا علاوه بر جبران نتیجه مرحله مقدماتی، مدال طلا و جام قهرمانی نخستین دوره والیبال ساحلی مردان آسیای مرکزی را به خود اختصاص دهند. امیرعلی قلعه نوعی و ابوالحسن خاکی زاده در مرحله مقدماتی با 2 برد برابر قزاقستان و مالدیو و یک شکست مقابل کشور میزبان در رتبه دوم گروه اول قرارگرفت و به مرحله یک چهارم نهایی صعود کرد. تیم ملی والیبال ساحلی ایران در مرحله نخست حذفی این رقابت ها به مصاف سریلانکا 3 رفت و 2 بر صفر این تیم را شکست داد و به مرحله نیمه نهایی و چهار تیم برتر صعود کرد. در مرحله نیمه نهایی نیز تیم ملی والیبال ساحلی ایران 2 بر صفر دیگر نماینده میزبان را شکست داد و حریف سریلانکا 2 در دیدار نهایی شد. عبدالرئوف بستگانی، هدایت ملی پوشان ایران را در این رقابت ها به عهده دارد. اکبر مسیبی نیز به عنوان داور ساحلی بازان را در این رقابت ها همراهی کرد.
کنفدراسیون کشتی آسیا، برترین های کشتی قاره کهن در سال 2024 را معرفی کرد و حسن رنگرز، سر مربی تیم ملی کشتی فرنگی ایران که در المپیک ۲۰۲۴ پاریس عملکرد درخشانی داشت و تیمش صاحب 2 مدال طلا، یک نقره و یک برنز شد، عنوان برترین مربی کشتی فرنگی آسیا در سال ۲۰۲۴ را از آن خود کرد. فدراسیون کشتی ژاپن نیز به عنوان برترین فدراسیون کشتی در قاره آسیا انتخاب شد.
برترین فرنگی کار: نائو کوزاکا (ژاپن)
برترین آزادکار: احمد تاج الدینُف (بحرین)
برترین کشتی گیر زن: آیسولو تینیبکوا (قرقیزستان)
برترین مربی کشتی فرنگی: حسن رنگرز (ایران)
برترین مربی کشتی آزاد: کنهیکو اوباتا (ژاپن)
برترین مربی کشتی زنان: ریو کانه هاما (ژاپن)
برترین فدراسیون کشتی: فدراسیون کشتی ژاپن
ترکیب تیم های ملی دوچرخه سواری ایران برای حضور در مسابقات قهرمانی آسیا در 2 بخش پیست و جاده مشخص شد.
مسابقات دوچرخه سواری جاده و پیست قهرمانی آسیا به میزبانی تایلند و مالزی برگزار می شود. در بخش جاده، تنها مردان اعزام می شوند. در بخش پیست رده بزرگسالان مردان هم اگر عملکرد علی لبیب خوب باشد، احتمالاً پس از پایان مسابقات جاده، به مسابقات پیست اعزام می شود.
قهرمانی آسیا، جاده
رده بزرگسالان
علی لبیب و حسن سیف الهی
رده جوانان
آرش میرباقری، آرتین صدیقی و آروین جواهری
رده زیر ۲۳ سال
محمد رامندی
قهرمانی آسیا، پیست
جوانان سرعت
ستایش قلی پور
رده جوانان نیمه استقامت
ملینا شوندی، زهرا زارع وحید، پرستو آبسالان و آلا صالح ریاحی
بزرگسالان نیمه استقامت
مائده نظری
جوانان نیمه استقامت پسران
آرش میرباقری و آرتین صدیقی پس از پایان مسابقات قهرمانی آسیایی جاده، به مسابقات قهرمانی آسیای پیست اعزام می شوند.
سرانجام نیمار تصمیم گرفت که از الهلال جدا شود. این بازیکن برزیلی تا پایان فصل جاری با الهلال قرارداد داشت؛ اما قرار نگرفتن در فهرست تیم برای لیگ حرفه ای عربستان باعث شد تا قراردادش را فسخ کند و به صورت توافقی از الهلال جدا شود. نیمار در پیامی از هواداران الهلال خداحافظی کرد.
نیمار که با قراردادی 2 ساله راهی الهلال شد، مصدومیت های طولانی مدتی را تجربه کرد، به طوریکه در یک فصل و نیم تنها در ۷ بازی و ۴۲۸ دقیقه برای الهلال بازی کرد. نیمار به برزیل برمی گردد تا دوباره پیراهن سانتوس را برتن کند.
در جریان دیدار نهایی وزن ۱۰۰+ کیلوگرم کشتی پهلوانی قهرمانی ایران در مشهد، مصطفی طغانی از تایباد برابر احمد میرزاپور از چناران روی تشک رفت و در حالی که تا ۳۸ ثانیه مانده به پایان، با نتیجه 2 بر یک عقب بود، با ضربه فنی به پیروزی رسید و صاحب کمربند پهلوانی ایران در سال ۱۴۰۳ شد. میرزاپور سال ۱۴۰۱ عنوان پهلوانی ایران را از آن خود کرده بود و طغانی نیز سال گذشته به این عنوان دست یافت و امسال نیز عنوان پهلوانی خود را تکرار کرد. طغانی پس از کسب عنوان پهلوانی ایران، طبق آیین پهلوانی، در میانه تشک نماز شکر بجا آورد و سپس بازوبند پهلوانی از سوی ایوب بنی نصرت و جابر صادق زاده بر بازوی او بسته شد.
عرفان حیدری، مربی قزوینی تکواندوی ایران و ملی پوش پیشین تکواندو با درخواست فدراسیون تکواندوی ویتنام و موافقت فدراسیون تکواندوی کشورمان به صورت رسمی، سرمربی تیم ملی این کشور شد. حیدری سابقه حضور در تیم های ملی رده های سنی مختلف، دانشجویان و ارتش ها را در کارنامه خود دارد. وی به مدت سه ماه به صورت آزمایشی با تیم ملی ویتنام همکاری می کرد و پس از بازگشت به ایران و انجام مذاکرات نهایی، ۲۲ بهمن برای عقد قرارداد و آغاز فعالیت خود به عنوان سرمربی ویتنام راهی این کشور می شود. پیش از این نیز فاطمه صفرپور، مربی تکواندوی بانوان ایران، هدایت تیم ملی بانوان قزاقستان را به عهده گرفت.
مصطفی زمانی در شمال از جنوب غربی
مصطفی زمانی امسال با همکاری حمید زرگرنژاد با فیلم «شمال از جنوب غربی» در بخش سودای سیمرغ چهل وسومین جشنواره فیلم فجر حضور دارد؛ فیلمی که ماجرای یک تعقیب و گریز را به تصویر می کشد. در واقع این فیلم سینمایی یک عملیات خرابکارانه از سوی عراق را روایت می کند. عراق در دوران دفاع مقدس تصمیم می گیرد یک کامیون پر از مهمات را وارد کشور و در یکی از نقاط حساس آن را منفجر کند. این کامیون وارد استان های شمالی کشور و در یک تعقیب و گریز گم می شود. در خلاصه داستان این اثر سینمایی آمده است: «مشکل ما اینه که باید درد دلامون سربسته بمونه...». مصطفی زمانی، امیر آقایی، بهناز جعفری، مهدی زمین پرداز، هومن حاج عبداللهی، علی دهکردی، مهدی احمدی، امیررضا دلاوری، سیامک صفری، خاطره اسدی ، محمدرسول صفری، رضا توکلی، مجید پتکی، بهزاد جعفری و بازیگر خردسال: ویهان نوروزی بازیگران این فیلم هستند.
فیلم سینمایی «بازی خونی» که درچهل و سومین جشنواره فیلم فجر به نمایش در خواهد آمد، روزهای نبرد مردم با گروهک شورشی «سربداران» در آمل را به تصویر کشیده است.
درسال های ابتدای انقلاب اسلامی که گروه های التقاطی و معاند با هدف برهم زدن نظم کشور و تضعیف انقلاب اسلامی برخی نقاط کشور را به آشوب کشیده بودند، گروهکی چریکی موسوم به «سربداران» در آمل اعلام موجودیت کرد. این گروه با خیالی خام در نظر داشت درقالب عملیاتی با عنوان «قیام فوری» و تصرف شهرهای کوچک، جنگ را به شهرهای بزرگ بکشانند و انقلابی نو رقم بزند که با مجاهدت نیروهای مردمی در کنار نیروهای سپاه، مسیری جز شکست و نابودی مقابلشان قرار نگرفت.
«سربداران» شاخه نظامی اتحادیه کمونیست های ایران بودند که با الهام از جنگ های پارتیزانی مائو درچین قصد انجام عملیات «قیام فوری» درجنگل های آمل را داشتند. شامگاه ۵ بهمن سال 1360مردم شهرآمل به صورت خودجوش درکنار نیروهای سپاه اقدام به خنثی سازی عملیات تروریستی «سربدران» و پاکسازی شهرکردند و پس از این حماسه مردمی، آمل به شهر «هزارسنگر»شهرت یافت.«بازی خونی» به تهیه کنندگی سعید پروینی و کارگردانی حسین میرزامحمدی است.
در خلاصه داستان این فیلم آمده است: «باید منطقی تصمیم بگیریم، نه احساسی، جنگ عقل سرد می خواد ...». ارسطو خوش رزم، سارا حاتمی، پیام احمدی نیا، مهیار شاپوری، مهدی پتکی، مجید آقاکریمی، لیندا کیانی، شادی مختاری، کیسان دیباج، محمدصادق برقعی، علیرضا گیلوری و محمد موحدنیا در این فیلم مقابل دوربین حسین میرزامحمدی رفته اند.
فیلم سینمایی «پیش مرگ» به کارگردانی علی غفاری و تهیه کنندگی آرش زینال خیری است که برشی از زندگی یکی ازچهره های ملی، یعنی شهید سعید قهاری پس از دوران جنگ را به تصویر می کشد. فیلمبرداری این فیلم در ژانر دفاع مقدس تولید و در شهرهای مختلف کشور انجام شده است که یکی از ویژگی های قابل توجه این اثر به شمار می رود. شهید سعید قهاری سال ۵۸ در ماجرای پاوه در کنار دکتر چمران حضور داشت و بعدها نیز در کنار شهید احمد متوسلیان، احمد کاظمی و… در عملیات مختلف حاضر شد. او سپس تا فرماندهی قرارگاه حمزه سیدالشهدا(ع) پیش رفت و در سال ۱۳۸۵ در حالی که حدود چهارماه از فرماندهی لشکر3 نیروی مخصوص حمزه سیدالشهدا (ع)می گذشت، به شهادت رسید. مهدی نصرتی، النازملک، ساناز سعیدی، حسام منظور، آرش آصفی، عبدالرضا نصاری، مهیار شاپوری، بهرام ابراهیمی و محمد اشکان فر، از بازیگران اصلی فیلم «پیش مرگ» هستند.
اولین تصویر دسته جمعی از تمام شخصیت های اصلی انیمیشن سینمایی «ژولیت و شاه» به مناسبت حضور این انیمیشن در چهل و سومین جشنواره فیلم فجر رونمایی شد. دراین تصویر ازانیمیشن سینمایی «ژولیت و شاه» به نویسندگی و کارگردانی اشکان رهگذر و تهیه کنندگی آرمان رهگذر تمام شخصیت های اصلی این انیمیشن ازجمله ناصرالدین شاه، مهدعلیا، تاج السلطنه، جولیت، جمال، ملیجک، روح شکسپیر، گربه های جولیت و ناصرالدین شاه در کنار هم در قاب عکس قدیمی قرار گرفته اند. این طراحی به فضای تاریخی و داستانی اثر اشاره دارد که الهه خواجه آزاد آن را طراحی کرده است. «ژولیت و شاه» انیمیشنی موزیکال در ژانر کمدی رمانتیک است که تولید آن از سال ۱۳۹۸ آغاز شد. حامد بهداد، امید نعمتی، بهزاد عمرانی، سپند امیرسلیمانی، غزل شاکری، بهنام جلیلیان، مهرداد نصرتی، هادی حدادی، مهشید کشاورز، رامین عبدالهی، محمد قضات و مهدی تفکری خوانندگان ترانه های این انیمیشن موزیکال هستند که میثم یوسفی، ترانه سرایی و مدیریت هنری ترانه ها را به عهده داشته است. بهنام جلیلیان آهنگسازی موسیقی ترانه ها و عطا اخگراندوز، آهنگسازی موسیقی متن را به عهده داشته اند. داستان «ژولیت و شاه» درباره جولی، بازیگر جوان و تازه کار تئاتر است که به دعوت ناصرالدین شاه برای بازی در نقش ژولیت به ایران می آید، اما نقشه شاه برای او چیزی فراتر از یک اجرای ساده است.
فیلم سینمایی «آبستن» به تهیه کنندگی جلال تیموری و کارگردانی مصطفی و محمد تنابنده آماده نمایش شد. «آبستن» یک پلان سکانس ملتهب به قلم محمد تنابنده و وحید جعفری است که در لوکیشنی متفاوت به رابطه ای پیچیده میان چند نفر می پردازد. عباس غزالی، سوگل خلیق، توماج دانش بهزادی، رها خدایاری، تیما تقی زاده، مجتبی شفیعی، عماد درویشی، ملیسا چوپانی بازیگران این فیلم سینمایی هستند. در خلاصه داستان «آبستن» آمده است: «شده یه کاری کنی بعدش تا سر حد مرگ پشیمون شی؟شده پشیمون شی، ولی دلت نذاره بیخیال شی؟». «آبستن» را می توان یکی از فیلم های خاص جشنواره چهل و سوم به حساب آورد، زیرا تجربه دوباره فیلمبرداری پلان-سکانس است. پیش ازاین، فیلم «ماهی و گربه» هم چنین ایده ای در اجرا داشت و فیلم «قاعده تصادف» هم از ترکیب چندپلان سکانس ساخته شده بود.
از فیلم های این روزهای در حال اکران سینماهای کشور، فیلم سینمایی «برف آخر» به کارگردانی امیرحسین عسگری و با بازی متفاوت امین حیایی است.این فیلم درسال 1400 تولید شد، اما سه سال طول کشید تادر سینماهای کشور به نمایش گذاشته شود. بازی امین حیایی در این اثر سینمایی، تفاوت های آشکاری با نقش های دیگر او طی سال ها فعالیتش در سینما داشت و توانست سیمرغ بلورین بهترین بازیگر مرد را ازجشنواره فیلم فجر دریافت کند.این فیلم سینمایی در ژانر اجتماعی و خانوادگی تولید شده و روایتی از روزهای تکراری زندگی یک دامپزشک است. «برف آخر» در دوران زمستانی شمال کشور فیلمبرداری شده و مملو از صحنه های برفی و بکر است.
داستان فیلم «برف آخر» از این قرار است که یوسف درشهری کوچک دامپزشک است، او روزها به گاوداری ها سرکشی می کند و شب ها به شکار گرگ می رود. او روزی به دل آتش می زند تا جان گاوها و گوساله ها را نجات دهد که بدنش دچار سوختگی می شود؛ این موضوع زندگی او را تحت تاثیر قرار می دهد و در این میان به واسطه گرگی زخمی با زنی به نام رعنا آشنا می شود که برای رهاسازی و کنترل جمعیت گرگ ها وارد شهر شده است. امین حیایی، مجید صالحی و لادن مصطفی بازیگران این اثر سینمایی هستند.
نقدهای متفاوتی برای «برف آخر» به نگارش درآمده است، اما اکثر این نقدها تاکیدی است بر تولید یک اثر متفاوت که اگر با صبر آن را تماشا کنید، به دل می نشیند. در یکی از این نقدها آمده است: امیر حسین عسگری فیلم سخت و دشواری را از نظر تولید انتخاب کرد. شرایط برفی و کوهستانی خیلی از فیلمسازان را از ساخت فیلم در چنین فضا و لوکیشنی منصرف می کند. اقتباسی بودن فیلم که متاثر از داستان کوتاه «جلال آباد» است هم بر این سختی افزود. شاید کندی و کشدار شدن قصه، از همین روایت بلند از یک قصه کوتاه باشد. اما هم فضاسازی و هم شخصیت پردازی در خدمت قصه ای قرار می گیرد که با کمی حوصله در ذهن و خیال ته نشین می شود. به ویژه صورت بندی های روان شناختی که در پس شخصیت های قصه و روابط آن ها وجود دارد. هر کدام از شخصیت های اصلی قصه در فقدان عزیزی در زندگی خود در رنجند. از خلیل گرفته که نمی داند دخترش را گرگ دریده یا گم شده، یوسف که سوگوار رفتن همسرش به دلیل سوختگی بدن اوست تا رعنا که او هم رنج فقدان مردی که دوست داشت را در دل تحمل می کند. «برف آخر» یک قصه زیست محیطی دارد که در نسبت بین انسان و حیوان تلاش می کند از زاویه متفاوتی به رنج های آدم ها بنگرد. قاب بندی های زیبا و دکوپاژهای خوب فیلم را اگر در کنار بازی چشمگیر و کنترل شده امین حیایی قرار دهیم و همه این مولفه ها را با مضمون انسانی و اخلاقی قصه گره بزنیم «برف آخر» را با همه کشدار و فراز و فرودهای اندکش می توان به عنوان فیلمی قابل تامل به حساب آورد.
شبنم اعماری: با مرور تاریخ به این نتیجه می رسیم که انسان همواره به دنبال زندگی راحت و دوری از خطر بوده، از این رو سعی کرده از دانش خود به بهترین شکل ممکن استفاده کند و دست به نوآوری بزند تا زندگی راحتی داشته باشد. شاید به همین دلیل است که شاهد پیشرفت تکنولوژی، آن هم بدون توقف هستیم. انسان با استفاده از ذهن خلاق خود و کمک گرفتن از فناوری های نوین، موفق به ساخت وسایلی شده که با دیدنشان شگفت زده می شویم. ازجمله دست سازه های بشر که از دیدن آنها شگفت زده خواهیم شد، ریز پرنده ها یا همان پهپادها هستند؛ هواپیماهای کوچک یا سانتی متری که کاربرد زیادی دارند. این ریزپرنده ها که قابلیت هدایت از راه دور را دارند، امروزه توانسته اند نقش خود را در سهولت انجام برخی کارها بدرستی ایفا کنند. دسترسی آسان به مناطق سخت گذر و خطرناک، جمع آوری اطلاعات در سطوح مختلف، هزینه معقول در تولید، سرعت و دقت در انجام مأموریت های محوله و هزینه اندک تعمیرات و نگهداری، از این ریزپرنده ها ابزاری بسیار کاربردی ساخته است. ضمن اینکه هدف از ساخت آنها تجاری، تحقیقاتی، دولتی، نظامی، تجسسی و اکتشافی است. همچنین ریزپرنده هایی داریم که جای انسان را در برخی کارها گرفته اند، مثل پهپاد پستچی، پهپاد شیشه پاک کن یا پهپاد سمپاش که در زمینه کشاورزی بسیار کاربرد دارد.
ایـن پــرنـدهای هدایت شونده؛ بیش از هر چیز برای بررسی اهداف از راه دور مورد استفاده قرار می گیرند. به عنوان مثال، از آنها در مکان هایی استفاده می شود که حضور انسان در آنجا غیرممکن یا خطرناک باشد؛ چرا که این ریزپرنده ها در این گونه محیط ها می توانند مأموریت خواسته شده را براحتی انجام دهند.
عملیات جست وجو و نجات در کوه و بیابان، دره ، جنگل یا حوادثی همچون سقوط هواپیما یا برای پیدا کردن افراد گمشده از کاربردهای حیاتی این دست سازه شگفت انگیز بشر است، چراکه براحتی می توانند به مکان مورد نظر دسترسی پیدا و بسرعت اطلاعات را منتقل کنند. از این رو پهپادها برای افزایش ایمنی و کارایی عملیات جست وجو و نجات برای مکان یابی قربانیان، ارزیابی خطرات، حمل تجهیزات و بازیابی سیستم های ارتباطی نیز مورد استفاده قرار می گیرند و ابزار کمکی بسیار مفیدی در مدیریت عملیات و نجات جان قربانیان محسوب می شوند.
همانطور که گفتیم، ریزپرنده ها، ابزاری سودمند با کارایی بالا هستند. با این حال ممکن است تهدیداتی را هم به دنبال داشته باشند. در واقع به همان اندازه که ابزاری مفید و بااهمیت هستند، به همان اندازه هم می توانند مخرب، تهدید کننده و خطرناک باشند، چراکه برخی کشورها از آنها برای عملیات نظامی استفاده می کنند بدون اینکه نیروی نظامی خود را درگیر کنند. بنابراین تهدیدکننده و خطرناکند. تهدیدهای گفته شده می تواند به صورت جاسوسی از طریق عکاسی و تصویربرداری از اماکن ممنوعه مانند پادگان ها، مراکز نظامی، پالایشگاه ها یا پتروشیمی ها و مراکز صنعتی مهم در یک کشور باشد یا در قالب یک سلاح برای ترور افراد، مورد استفاده قرار گیرد.
از دیگر کاربردهای ریزپرنده ها، استفاده از آنها در بخش سرگرمی است. به عنوان مثال برای مسابقات رباتیک یا عکسبرداری و فیلمبرداری هوایی از آثار باستانی و طبیعت، گزینه ای عالی به شمار می روند.
طی سال های اخیر در جهان و حتی ایران، استفاده از ریزپرنده ها برای کارهایی مانند نظارت ، گشتزنی های مرزی و شناسایی، جمع آوری اطلاعات، کشف مین ، نقشه برداری، تصویربرداری، بازرسی خطوط برق و خطوط لوله های انتقال انرژی (نفت و گاز) از راه دور، خدمات تحویل، رله ارتباط از دور، نظارت پلیس، نظارت ترافیکی و... به طور قابل توجهی افزایش یافته است. در حال حاضر بیشتر مأموریت های نظامی و هوایی غیرنظامی از طریق این ریزپرنده ها انجام می شود. مدل پیشرفته این تکنولوژی ارزان بوده و تهیه آن هم به راحتی امکانپذیر است؛ از سوی دیگر با توجه به اینکه به آموزش خاصی نیاز ندارد یک جوان کم تجربه هم می تواند آن را هدایت کند که این ویژگی ها باعث شده استفاده از آن با استقبال بسیاری روبه رو شود؛ البته این نکته هم قابل ذکر است که در برخی اماکن یا حتی کشورها، خرید و هدایت این ریز پرنده ها به مجوزهای خاصی نیاز دارد.
پهپاد ها با اینکه بسیار کاربردی هستند، در عین حال مانند بسیاری از ابزارهای کارآمد و مفید دیگر، معایب و محدودیت هایی هم دارند که نباید بسادگی از کنار آنها گذشت.
از جمله معایب این ریزپرنده ها می توان به زمان پرواز محدود، حساسیت نسبت به آسیب های محیطی، پرواز در کوتاه ترین فاصله ممکن از زمین، حساسیت به تغییرات آب و هوایی، محدودیت پرواز در زمین های ناهموار و... اشاره کرد.
محققان آمریکایی دستکشی ساخته اند که حسگرهای فیبر نوری و حس لامسه دارد. گفته می شود از این دستکش می توان در حوزه رباتیک، ورزشی و پزشکی استفاده کرد. به گفته این محققان، دستکش ابداع شده حسگری دارد که قادر است تعاملات لمسی را احساس کند. عملکرد این حسگر به عملکرد حسگرهای پوست در تعامل با محیط اطراف شباهت زیادی دارد.
محققان آمریکایی می گویند: این دستکش را با استفاده از فیبرهای نوری از کابل های باریکی با جنس «پلی اورتان» که قابلیت انتقال نور دارند، ساخته اند. زمانی که کابل ها خم یا کشیده می شوند یا تحت فشار قرار می گیرند، انتقال نور نیز مختل می شود. آنها می گویند حسگرهای فیبر نوری کشش پذیر هستند، بنابراین شاید در آینده بتوان از آنها در پوشاک هوشمند، تجهیزات پوشیدنی و ربات های نرم نیز استفاده کرد. همچنین محققان با بررسی کاربردهای ورزشی و پزشکی این دستکش در تلاشند اطلاعات دیگری به دست آورند تا بتوانند کاربردهای این دستکش را افزایش دهند.
TensorFlow ، محبوب ترین کتابخانه متن باز و پروژه هوش مصنوعی برای توسعه مدل های یادگیری ماشینی است. این کتابخانه از طریق گوگل توسعه داده شده و به عنوان یکی از ابزارهای مهم در زمینه هوش مصنوعی و یادگیری ماشینی شناخته می شود. TensorFlowامکان ایجاد و آموزش مدل های یادگیری ماشینی با تعداد بزرگی از لایه ها و پارامترها را فراهم و از طیف گسترده ای از الگوریتم های بهینه سازی برای آموزش این مدل ها پشتیبانی می کند. یکی از ویژگی های برجسته TensorFlow این است که از یک گراف مخصوص برای تعریف و اجرای محاسبات استفاده می کند که این امر به بهره برداری بهینه منابع سخت افزاری منجر می شود. TensorFlow به توسعه دهندگان، امکانات گسترده ای برای پیاده سازی شبکه های عصبی مبتنی بر زبان ماشین، کنترل توابع بازگشتی و عمیق می دهد و از زبان های برنامه نویسی متعددی مانند Python، C++ و JavaScript پشتیبانی می کند. TensorFlow از مدل های پیش آموزش شده برای وظایف مختلف مانند تشخیص تصویر، پردازش متن و ترجمه ماشینی نیز بهره برداری می کند. این کتابخانه از سوی جامعه علمی و توسعه دهندگان در سراسر جهان پشتیبانی و به عنوان یکی از ابزارهای اساسی در تحقیقات و پروژه های مختلف برای یادگیری ماشینی و هوش مصنوعی استفاده می شود.
اوجیزک
غذای ایرانی، سفره ای گسترده از انواع غذاهای خوش عطر و طعم است که از شمال تا جنوب و از غرب تا شرق را دربر گرفته و با طعم های مختلف و مواد غذایی متنوع توانسته است پاسخگوی تمام ذائقه ها باشد.
استان سیستان و بلوچستان هم از این قاعده مستثنا نیست؛ اوجیزک، میراثی اصیل از دیار مهربانی است که ریشه در تاریخ و فرهنگ این منطقه دارد. این غذای گیاهی که بسیار مقوی هم هست، شباهت هایی به اشکنه دارد و هر کسی که آن را امتحان کرده، از طعم بی نظیرش گفته است. مردم سیستان در این غذا از ادویه معروف خود، یعنی آچار که مواد تشکیل دهنده آن بلغور گندم آبپز شده، پیاز، نمک، زیره سبز، تخم شوید، رازیانه، فلفل سیاه و زردچوبه است، استفاده می کنند، ادویه ای که طعم مطبوعی به غذاها می دهد.
گوجه: ۲ عدد
روغن محلی: به میزان لازم
پیاز: یک عدد
آب: به مقدار لازم
سیب زمینی: ۲ عدد
آچار محلی: به میزان لازم
تخم مرغ: یک عدد
ابتدا پیازها را با روغن محلی به طور کامل تفت دهید تا طلایی شود، سپس گوجه خرد شده را به آن بیفزایید. پس از آنکه گوجه ها کاملا سرخ شد، آچار محلی را به آن اضافه کرده و بعد از چند دقیقه تفت دادن، آب را به آن اضافه کنید و بگذارید تا جوش بیاید. سپس سیب زمینی هایی را که در قطعات کوچک خرد کرده اید به آب در حال جوش اضافه و صبر کنید تا بپزد و خوب جا بیفتد. در این مرحله غذا حاضر است.
برای تهیه اوجیزک؛ تخم مرغ را در لحظه پایانی طبخ غذا اضافه کنید، اما هم نزنید، وقتی تخم مرغ سفت شد، یعنی غذای شما آماده سرو است.
این غذای محلی را که طرفداران زیادی هم چه در استان سیستان و بلوچستان و چه در استان های دیگر دارد، یک بار امتحان کنید، شاید با ذائقه تان جور دربیاید و بتواند جایی در برنامه غذایی تان داشته باشد، زیرا هم گیاهی است و هم مغذی.
مواد لازم
دلستر: یک لیوان (با هر طعمى که دوست داريد)
ژله متناسب با طعم دلستر: یک بسته
آب جوش: یک لیوان
ابتدا ژله را با یک ليوان آب جوش حل می کنیم و روی حرارت کم می گذاریم يا روی بخار کترى قرار می دهیم تا کاملا شفاف شود. سپس یک ليوان دلستر را به آن می افزاییم و مواد آماده را داخل لیوان مورد نظر می ریزیم(یک چهارم موادمان را نگه می داریم)، وقتى ژله نيم بند شد و به غلظت سفيده تخم مرغ رسيد، با چنگال آن را هم می زنیم تا حبابدار شود. ژله را داخل يخچال قرار می دهیم تا کمی خودش را بگیرد. حالا یک چهارم موادی را که از قبل نگه داشته ایم با هم می زنیم تا خوب کف کند. آن را روى ژله نیم بندمان می ریزیم و دوباره داخل یخچال قرار می دهیم. این ژله دلستر خوشمزه را در روزهای تعطیل که در خانه هستید، درست کنید و یک سورپرایز ویژه برای خانواده داشته باشید تا شادی را روی لبانشان بیاورید.
آرد(سه بار الک شده): 165 گرم
زرده تخم مرغ: یک عدد
سفیده تخم مرغ: یک عدد
پودر قند: 50 گرم
روغن جامد یا مارگارین (کره گیاهی) یا روغن صاف قنادی: 100گرم
پودر هل: یک قاشق چایخوری
وانیل: نوک قاشق چایخوری
گردو و پسته ریز خرد شده: به میزان لازم
روغن جامد، پودر قند و وانیل را با هم مخلوط کرده و هم می زنیم تا حجم بگیرد و رنگش سفید شود. سپس زرده تخم مرغ و پودر هل را با هم مخلوط می کنیم و هم می زنیم و در انتها آرد را می افزاییم. حالا همه مواد را با هم مخلوط کرده و با لیسک هم می زنیم تا آرد به خورد بقیه مواد برود. در این مرحله با نوک انگشت باید خمیر را ورز بدهیم تا کاملا آماده طبخ شود. اگر خمیر چسبنده بود، باید به آن نیم ساعت استراحت بدهیم. در این مدت سفیده تخم مرغ را تا حدی می زنیم که از حالت لختگی بیرون بیاید. بعد از استراحت خمیرها را به صورت گلوله های کوچک درمی آوریم و گلوله ها را در سفیده تخم مرغ می زنیم و در پسته یا گردو می غلتانیم. حالا گلوله های آماده را درون سینی فر که ته آن کاغذ روغنی پهن کرده ایم، می چینیم و به مدت 20 دقیقه در فر با دمای 170 درجه قرار می دهیم تا بپزد. بعد از پخت از کاغذ روغنی جدا کنید و در ظرف مورد نظر بچینید و در کنار خانواده با یک نوشیدنی داغ نوش جان کنید.
برگ اسفناج خرد شده: 2 پیمانه
نخود پخته: یک پیمانه
گوجه فرنگی: یک عدد
نان برشته خرد شده: یک پیمانه
روغن زیتون: یک قاشق غذاخوری
رب انار: یک قاشق غذاخوری
آبلیمو: یک قاشق غذاخوری
نمک و فلفل سیاه: به میزان لازم
یکی از نان های سنتی و خوشمزه ایران که به عنوان قدیمی ترین غذای فوری دنیا شهرت دارد، نان کلانه است. این نان که به آن پیتزای کردی هم می گویند، معمولا در کردستان برای میهمانی ها تهیه می شود و از مواد مورد استفاده در این نان می توان از گیاه کوهی به نام کینوال یا پیچک نام برد. کردهای کشورمان، کلانه را هم در وعده های غذایی و هم به صورت یک میان وعده مقوی میل می کنند، زیرا مقدار زیادی ویتامین و مواد مغذی دارد. این نان در آذربایجان غربی با نام نان پیچکینه نیز شناخته می شود.
آرانچینی که به کوفته برنجی هم معروف است می تواند به عنوان یک فینگرفود شیک برای میهمانی ها باشد. آرانچینی یا همان کوفته های برنجی را با گوشت یا سبزیجات و پنیر پر می کنند و با آرد سوخاری کاور و در آخر در روغن سرخ و با سس کچاپ یا سس فلفل سرو می کنند.
آرانچینی، فینگرفودی بسیار لذیذ است که اگر داخل توپک های برنجی را با پنیر پر کنن به آن آرانچینی الا می گویند و اگر از گوشت استفاده کنند به آن آرانچینی کن راگو گفته می شود
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات