مصرف نادرست آب، گاز و برق ما را به بنبست میرساند
پیام وزیر نفت در هشتمین دوره مسابقات علوم قرآنی
سرمای زمستان با زحمات کارکنان صنعت نفت گرم میشود
خروج از انحصار با انقلاب خودکفایی
استمرار حضور در بازار جهانی با گریدهای جدید
درخشش نفــــــــت درسرزمین نخل ها
نتایج مثبت در پویش کاهش 10 درصدی مصرف برق و گاز
انرژیهای تجدیدپذیر راهکاری برای رفع ناترازیها
پوشش سلامت از سرخس تا دریای عمان
راز موفقیت تلاش و تعادل در زندگی است
مسابقاتی که از 70 به 830 ورزشکار رسید
قهرمانی اهواز با پیروزی در 8 رشته
رئیس جمهوری گفت: امروز بشر قصد دارد در کره ماه و مریخ زندگی کند، اما ما آب، گاز و برق خود را به درستی مصرف نمی کنیم، راهی که می رویم، بن بست است.
مسعود پزشکیان درسی وهشتمین جشنواره بین المللی خوارزمی با تأکید بر اینکه با جمع دانشگاهی و نخبگان امکان ندارد که نتوانیم مشکلات جامعه را حل کنیم، افزود: از ابتدا تصورم این بوده است که وقتی در قدرت باشیم، باید به دانشگاه ها اختیار بدهیم بتوانند مشکلات اقتصادی، اجتماعی و صنعتی را حل کنند، استادان و دانشجویان نخبه و هر ایرانی باید فکر کند و مشکلات کشور را حل کند.
وی افزود: امروز بشر قصد دارد در کره ماه و مریخ زندگی و کشت و کار کند، اما ما آب، گاز و برق خود را به درستی مصرف نمی کنیم؛ راهی که می رویم بن بست است و نمی توان کاری کرد، مگر اینکه طور دیگری نگاه و عمل کنیم و این تنها از دست نخبگان، دانشمندان، دانشگاهیان و دانشگاه هایی برمی آید که می خواهند از روزمرگی بیرون بیایند.
رئیس جمهوری تصریح کرد: آماده هستیم که برای آماده کردن بستر حرکت به جلو از نظر مقررات، مالی و فضا و تجهیزات همراهی و کمک کنیم؛ البته باید این موضوع هم مدنظر باشد که پراکندگی در ساختار آموزش و تحقیقات ما بسیار زیاد است و متأسفانه این نبود تمرکز و برنامه ریزی، بسیاری از منابع کشور را هدر می دهد.
پزشکیان گفت: دانشگاهیان باید متمرکز شوند که چگونه می توان با منابع و امکانات موجود مشکلات را حل کرد؛ نباید این طور باشد که امکانات، پول و منابع را به جایی بدهیم، کارشناس را به جایی دیگر و همه این موارد نتوانند ما را به جایی برسانند.
رئیس جمهوری با بیان اینکه خوزستان یک گوهر گرانبهاست، گفت: رسیدگی به وضع آلاینده های نفتی به ویژه در زمینه سوختن گاز در مشعل تأسیسات بالادستی نفت و گاز در قالب یک برنامه جامع و مدون کارشناسی، با اولویت بالا و با مشارکت همه دستگاه های مسئول ضروری است.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی ریاست جمهوری، مسعود پزشکیان در نشست توسعه دریامحور به موضوع اجرای برخی طرح ها و اقدام های زیست محیطی در خوزستان پرداخت و با بیان اینکه خوزستان یک گوهر گرانبهاست، افزود: تکمیل طرح های جمع آوری فاضلاب، مهار و مدیریت گردوغبار و رسیدگی به وضع آلاینده های نفتی به ویژه در زمینه سوختن گاز در مشعل تأسیسات بالادستی نفت و گاز باید در قالب یک برنامه جامع و مدون کارشناسی، با اولویت بالا و با مشارکت همه دستگاه های مسئول به طور جدی پیگیری شود و هرچه سریع تر به نتیجه نهایی برسد.وی بر اهمیت تکمیل و به روزرسانی طرح آمایش سرزمینی با مشارکت کارشناسان و صاحب نظران کشوری و منطقه ای و ابلاغ آن به عنوان یکی از اسناد ناظر در زمینه تفویض اختیار به استانداران تأکید کرد و گفت: باید با نگاه و روش هایی متفاوت کارها را به پیش ببریم، زیرا اگر نگاه و روش های موجود نتیجه بخش بود، بعد از ۴۶ سال با این حجم از ناترازی ها و مشکلات در زمینه های مختلف از جمله برق و سوخت مواجه نبودیم.رئیس جمهوری به موضوع اسکراپ (اسقاط و بازیافت کشتی های فرسوده) نیز که در این نشست مطرح شد، اشاره و تصریح کرد: در این زمینه نیز دستورعمل دقیقی با ملاحظات زیست محیطی و توجیهات اقتصادی تهیه و ابلاغ کنید و پس از آن نیز بر کیفیت اجرا و رعایت آن به شکل دقیق نظارت داشته باشید.
معاون توسعه شرکت های دانش بنیان معاونت علمی و فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری گفت: وزارت نفت در اجرای قانون جهش تولید دانش بنیان پیشتاز شده و اقدام های گسترده ای برای بومی سازی فناوری های راهبردی و تقویت زیست بوم نوآوری کشور انجام داده است.
تورج امرایی در نشست تخصصی «روش های نوین تأمین مالی زیست بوم دانش بنیان در صنعت نفت» در سومین همایش پتروتک با اشاره به اهمیت قانون جهش تولید دانش بنیان و اقدام های وزارت نفت برای اجرای آن گفت: این قانون سال ۱۴۰۱ با هدف تقویت علم و فناوری کشور، به روز شده و اکنون نقش مهمی در توسعه شرکت های دانش بنیان و فناوری های نوین ایفا می کند.
وی درباره ویژگی های کلیدی این قانون افزود: قانون جهش تولید دانش بنیان مشتمل بر ۲۰ ماده بوده و یکی از اصلی ترین ویژگی های آن، تقویت ابزارهای تأمین مالی برای شرکت های دانش بنیان است، همچنین توسعه زیرساخت های زیست بوم فناوری و تسهیل در بازارسازی محصولات دانش بنیان، از دیگر مزیت های این قانون به شمار می رود.
معاون توسعه شرکت های دانش بنیان معاونت علمی و فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری به برخی ظرفیت های ویژه این قانون پرداخت و گفت: یکی از مهم ترین این ظرفیت ها، ماده ۱۱ قانون جهش تولید دانش بنیان است که اعتبار مالیاتی برای شرکت ها و سرمایه گذاری ها فراهم می کند، همچنین معافیت های بیمه ای و تسهیل گری در حوزه استقرار شرکت های دانش بنیان در مناطق مختلف کشور، از دیگر ویژگی های مهم این قانون است.
امرایی درباره بخش توسعه بازار محصولات دانش بنیان بیان کرد: ماده ۱۰ قانون که به تولید بار اول اختصاص دارد، یکی از مهم ترین ارکان این قانون به شمار می رود که وزارت نفت در اجرای آن موفقیت های بزرگی داشته است.
وی افزود: در این زمینه در کل کشور ۱۷۹ ابلاغیه ترک تشریفات صادر شده که ۱۱۲ مورد آن مربوط به وزارت نفت است، همچنین از نظر ارزش قراردادی، حدود ۷۰ درصد این مبلغ متعلق به وزارت نفت بوده است.
معاون توسعه شرکت های دانش بنیان معاونت علمی و فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری با بیان اینکه بین پروژه های تولید بار اول، بزرگ ترین طرح به ارزش ۲۶ میلیون دلار مربوط به شرکت نفت فلات قاره ایران است، گفت: این اقدام ها نشان دهنده پیشتازی وزارت نفت در بومی سازی اقلام راهبردی کشور است.
امرایی با اشاره به آمارهایی از فعالیت های انجام شده در باره پیاده سازی قانون جهش تولید دانش بنیان در وزارت نفت گفت: بر اساس این آمار، این وزارتخانه موفق به تخصیص بیش از ۳۲۱ میلیون دلار از ۴۵۵ میلیون دلار ارزش کل قراردادهای ترک تشریفات شده است، همچنین ۵۶ قرارداد خاتمه یافته نیز از مجموع این قراردادها به ارزش ۴۰ میلیون دلار از سوی وزارت نفت به انجام رسیده است.
وی به برنامه ریزی برای سال ۱۴۰۴ اشاره و اظهار امیدواری کرد با همکاری وزارت نفت و معاونت علمی ریاست جمهوری، روند بومی سازی محصولات دانش بنیان در صنعت نفت کشور گسترش یابد و به رفع چالش های موجود در این حوزه کمک کند.
رئیس کمیسیون انرژی مجلس عنوان کرد:
رئیس کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی بر اهمیت مهار گازهای مشعل تأکید کرد و گفت: جمع آوری گازهای مشعل افزون بر جلوگیری از هدررفت سرمایه های ملی به کاهش آلودگی هوا و افزایش اشتغال نیز کمک می کند.
حجت الاسلام موسی احمدی در حاشیه راه اندازی فاز نخست طرح جمع آوری گازهای مشعل در میدان نفت رگ سفید با بیان اینکه گازهای مشعل از جمله سرمایه های ملی به شمار می آید، افزود: سوختن گازهای مشعل هدررفت بیت المال است و جمع آوری این گازها در مرحله نخست از هدررفت این سرمایه جلوگیری می کند و سپس آلودگی هوا را کاهش می دهد.
وی درباره ناترازی انرژی در کشورگفت: جلوگیری از سوختن گازهای مشعل و تحویل آن به پالایشگاه های گاز نه تنها از نظر تأمین سوخت در زمستان اهمیت دارد، بلکه از لحاظ اقتصادی نیز ارزش افزوده به همراه خواهد داشت.
رئیس کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی همچنین به اشتغال زایی به عنوان یکی از مزایای مهم این طرح ها اشاره کرد و افزود: جمع آوری گازهای مشعل سبب اشتغال جوانان در صنایع نفتی می شود.
احمدی هدف از سفر کمیسیون انرژی به خوزستان را بازدید میدانی از شرکت های نفتی، بررسی آخرین وضعیت جمع آوری گازهای مشعل و تهیه گزارشی از اقدام های انجام شده در زمینه ناترازی انرژی عنوان کرد.
نگرانی ها درباره عرضه ناشی از دور تازه تحریم های ایران از سوی واشنگتن و حاشیه های سود پالایشی بالا، قیمت های جهانی نفت خام را افزایش داد.
به گزارش رویترز، قیمت نفت در معامله های روز سه شنبه (هفتم اسفند) در پی دور تازه تحریم صادرات نفت ایران و به دنبال آن افزایش نگرانی ها درباره عرضه و بالا ماندن حاشیه های سود بخش پالایش در جهان برای دومین روز پیاپی افزایش یافت.
قیمت نفت خام شاخص برنت دریای شمال تا ساعت ۴ و یک دقیقه بامداد روز سه شنبه به وقت گرینویچ با ۳۸ سنت یا ۰.۵ درصد افزایش به ۷۵ دلار و ۱۶ سنت به ازای هر بشکه رسید.
در همین حال نفت خام شاخص دابلیوتی آی آمریکا با ۴۷ سنت یا ۰.۷ درصد افزایش به ۷۱ دلار و ۱۷ سنت به ازای هر بشکه دادوستد شد.
هر دو شاخص در معامله های روز دوشنبه (ششم اسفند) پس از کاهش ۲ دلاری در دادوستدهای روز جمعه(سوم اسفند) با افزایش همراه شدند.
تونی سیکامور، تحلیلگر بازار در مؤسسه آی جی در این باره گفت: در کوتاه مدت همچنان فکر می کنم نفت به دنبال پایگاهی است و احتمال می رود دور تازه تحریم های نفتی ایران از سوی واشنگتن و تعهد وزیر نفت عراق به جبران مازاد عرضه در قالب توافق اعضای اوپک پلاس (ائتلاف تولیدکنندگان عضو سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) و متحدانش) به این موضوع کمک می کند.
آمریکا روز دوشنبه دور تازه ای از تحریم ها را علیه بیش از ۳۰ شخص، شرکت و نفتکش به دلیل نقش آنها در حمل ونقل نفت ایران اعمال کرد.
دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا، مدعی شده است قصد دارد صادرات نفت خام ایران را به صفر برساند.
بر اساس نظرسنجی رویترز از تولید اوپک، ایران با تولید روزانه ۳ میلیون و ۲۰۰ هزار بشکه در ژانویه، سومین تولیدکننده بزرگ نفت در این سازمان بوده است.
برخی تحلیلگران معتقدند افزایش تقاضای سوخت در غرب هم از بازارهای نفت حمایت می کند.
هشتمین دوره مسابقات سراسری قرآن و نهج البلاغه وزارت نفت با قرائت پیام وزیر نفت آغاز به کار کرد.
متن پیام محسن پاک نژاد به شرح زیر است:
«همانا این قرآن(خلق را) به راهی که استوارترین طریق است، هدایت می کند و اهل ایمان را که نیکوکاری کردند، بشارت می دهد که برای آنها اجر عظیم خواهم بود.»
با عرض سلام و احترام حضور تمامی متسابقین، دست اندرکاران و مدعوینی که با حضور خود موجب شکوه این رویداد فرهنگی - مذهبی در سطح وزارت نفت شدند. امروز با کمال نشاط و سرور و شکرگزاری از دعوت ولی نعمتان حضرت سلطان علی ابن موسی الرضا(ع) در اختتامیه هشتمین دوره مسابقات سراسری قرآن، نهج البلاغه و اذان جمع شده ایم تا در پرتو نورانی قرآن کریم، مسیر رشد و کما خود را دنبال کنیم.
قرآن کریم، کلام خداوند متعال، بهترین مرشد انسان ها به سوی سعادت و فلاح و در این لحظات ارزشمند، قلوب ما با یادآوری این حقیقت بزرگ روشن می شود که قرآن کریم تنها یک کتاب نیست، بلکه مسیری است برای دستیابی به حقیقت و کمال انسانی.
علوم قرآنی که در این روزها در دل ها و ذهن ها جاری است، همان نیرویی است که می تواند فرد فرد ما را در مسیر درست که همان قرب الی الله است، هدایت کند.
ویژگی بارز این دوره از مسابقات که آن را از دوره های قبل متمایز نموده است،حضور ارزشمند و گرم بازنشستگان معزز و همچنین خانواده های محترم کارکنان صنعت نفت در کنار یکدیگر برای اولین بار است که این اتفاق مبارک، نمادی از اتحاد و همدلی است که در پرورش نسل های آینده و اهمیت ویژه آن در انتقال فرهنگ قرآنی به نسل های بعدی نقش بسزایی خواهد داشت.
لازم است از کلیه دست اندرکاران اعم از عوامل اجرایی و دست اندرکاران، همچنین میزبانی شایسته و ارزشمند صندوق های بازنشستگی، پس انداز و رفاه کارکنان صنعت نفت که با دلسوزی و همت عالی خود این مسابقات را باشکوه و منظم برگزار کرده اند، صمیمانه تشکر و قدردانی نمایم.
بی شک تلاش های شما در ساماندهی این رویداد عظیم، نقشی برجسته در تداوم فضایی مناسب برای تلاوت و تدبیر و تدبر در آیات قرآن کریم و مفاهیم نورانی آن و کلام امیرالمؤمنین حضرت علی (ع) در نهج البلاغه گرانمایه خواهد داشت.فرصت را مغتنم شمرده و ضمن تبریک حلول ماه مبارک رمضان و آغاز ماه میهمانی پروردگار و نزول قرآن، امید است در آینده شاهد برنامه ریزی و برگزاری مستمر برنامه های متنوع آموزشی، ترویجی و تبلیغی قرآنی بیشتری برای همکاران محترم و خانواده های گرانقدر ایشان باشیم.از درگاه خداوند متعال توفیق حرکت در مسیر تعالی و رشد الهی توام با همدلی و همکاری، با نگاهی نو به ترویج فرهنگ قرآن کریم و سیره اهل بیت(ع) را خواهانم.
معاون فناوری وزیر نفت:
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران گفت: صنعت پتروشیمی با مدیریت پژوهش و استفاده از دانش و فناوری های روز جهان، همچنین بهره گیری از تفکر جدید و ساختارهای نوین می تواند روند توسعه را شتاب بخشد.
حسن عباس زاده در نشست تخصصی «آینده صنعت پتروشیمی» در سومین همایش پتروتک اظهار کرد: ظرفیت تولید صنعت پتروشیمی به حدود ۱۰۰ میلیون تن رسیده است که ۶۰ درصد از تولید به محصولات مختلف پایه مانند متانول، آمونیاک، اتیلن و چند محصول مهم اختصاص دارد.
وی با بیان اینکه در تولید برخی محصولات مانند پروپیلن عقب ماندگی هایی وجود دارد، افزود: با تکمیل زنجیره این محصول مهم می توان محصولاتی با ارزش افزوده بالا را تولید و افزون بر تأمین نیازهای داخلی به خارج نیز صادر کرد. معاون وزیر نفت با اشاره به هدف گذاری های انجام شده برای تکمیل زنجیره ارزش صنعت پتروشیمی گفت: توسعه با در نظر گرفتن و توجه به فناوری های جدید محقق می شود و برنامه هفتم توسعه مسیر پیشرفت را در ابعاد مختلف مشخص کرده است. عباس زاده با اشاره به اینکه سه مجتمع تولیدکننده یوتیلتی صنعت پتروشیمی حدود ۴ هزار مگاوات برق تولید می کنند و برق مازاد نیز به شبکه سراسری ارسال می شود، ادامه داد: صنعت پتروشیمی فقط از ۴ درصد گاز تولیدی به عنوان خوراک در مجتمع های پتروشیمی استفاده می کند.
وی با تأکید بر ضرورت استفاده بهینه از ذخایر نفت و گاز در کشور گفت: صنعت پتروشیمی با متنوع تر ساختن سبد خوراک و استفاده از فناوری های نوین و انرژی های تجدیدپذیر می تواند رشد تولید را با در نظر گرفتن برنامه ریزی های انجام شده محقق کند.
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران بیان کرد: نقش تنظیم گری و رگولاتوری شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران به عنوان نماینده حاکمیت، زمینه ساز ایجاد همکاری، همگرایی، رشد تولید و توسعه متوازن صنعت شود.
محمدرضا نعمت زاده، مدیرعامل پیشین شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران نیز در این نشست با اشاره به ظرفیت های مطلوب بخش خصوصی برای مشارکت در توسعه صنعت پتروشیمی اظهار کرد: حمایت از بخش خصوصی می تواند زمینه ساز تحول در صنعت و تولید محصولات مختلف شود.
وی افزود: برای تأمین خوراک هرچند هم اکنون با توجه به ناترازی های موجود مشکلاتی وجود دارد، اما در صورتی که از منابع هیدروکربوری به خوبی استفاده شود، باید گفت پتروشیمی ها تا ۵۰ سال آینده نباید نگران خوراک باشند.
مصطفی نخعی، عضو کمیسیون انرژی مجلس نیز در این نشست به نقش حمایتی مجلس از صنعت پتروشیمی پرداخت و بیان کرد: این صنعت پیشرو با وجود مشکلاتی مانند تحریم در مسیر توسعه قرار دارد و باید از تمام ظرفیت های موجود برای حمایت از تلاشگران این صنعت برای رفع چالش ها استفاده شود.
وی گفت: باید رقابت پذیری با دنیا را گسترش دهیم و حضور بیشتری در بازارهای جهانی داشته باشیم و با استفاده از فناوری روزآمد جهان محصولات دارای ارزش افزوده بالاتری را روانه بازارهای بین المللی کنیم.
ناصر نوح جاه، مدیرعامل شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی و غلامرضا جوکار، مدیرعامل شرکت صنایع پتروشیمی لورچ در حاشیه این نشست تخصصی، در زمینه تأمین دانش فنی و تهیه بسته طراحی فرایندی برای احداث واحدهای پلی پروپیلن و پلی اتیلن سنگین و سبک، تفاهمنامه همکاری امضا کردند.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران:
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران با بیان اینکه با تمرکز بر توسعه فناوری های نوین، هوش مصنوعی و دیجیتال سازی، گام های بلندی برای افزایش بهره وری، کاهش هزینه ها و ارتقای مدیریت مخازن نفتی برداشته شده است، گفت: این راهبرد افزون بر بهبود عملکرد صنعت نفت، از غافلگیری فناورانه نیز جلوگیری می کند.
حمید بورد درسومین همایش پتروتک با بیان اینکه راه میانبر برای عبور از چالش های اقتصادی کشور، بهره گیری از فناوری های پیشرفته است، افزود: طی ۶ ماه گذشته، بیش از ۱۵ نشست با فناوران، نخبگان و جوانان مستعد کشور برگزار شده، بخش پژوهشی و مهندسی شرکت نفت نیز خروجی های قابل توجهی در این زمینه داشته است.
وی افزود: دو راهبرد اصلی در حوزه فناوری برای شرکت ملی نفت ایران تعریف شده است؛ راهبرد نخست، بهبود عملکرد سازمانی با تکیه بر فناوری های نوین است که به کاهش زمان، کاهش هزینه ها و افزایش کیفیت منجر می شود. راهبرد دوم، جلوگیری از غافلگیری فناورانه است، زیرا پیشرفت سریع فناوری در جهان، در صورت نبود برنامه ریزی مناسب، می تواند چالش های جدی برای کشور به همراه داشته باشد.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران گفت: تا پایان سال آینده ۱۴ تا ۱۵ میلیون مترمکعب گاز همراه نفت از محل پروژه های جدید جمع آوری می شود.
حمید بورد درحاشیه سومین همایش پتروتک در جمع خبرنگاران با اشاره به اینکه بخش عمده ای از پروژه های جمع آوری گازهای همراه نفت در صنعت نفت افتتاح شده است، اظهار کرد: هم اکنون طرح جمع آوری گازهای همراه ان جی ال ۱۲۰۰ به پایان رسیده و فاز دوم آن تا ماه های آینده به بهره برداری می رسد.
وی ادامه داد: تا پایان سال آینده روزانه ۱۴ تا ۱۵ میلیون مترمکعب گاز همراه نفت در کشور از محل پروژه های جدید جمع آوری می شود.
معاون وزیر نفت در امور مهندسی، پژوهش و فناوری:
معاون وزیر نفت در امور مهندسی، پژوهش و فناوری گفت: دستاوردهای فناورانه در صنعت نفت در قالب داستان های موفقیت و تجربیات عملی به نمایش گذاشته شوند تا مسیر توسعه روشن تر و هموارتر شود.
امید شاکری امروز در آئین اختتامیه سومین همایش پتروتک ضمن قدردانی از دست اندرکاران برگزاری این همایش اظهار کرد: نکاتی که در سومین همایش پتروتک مطرح شده، بسیار حائز اهمیت است و باید با جدیت دنبال شود.
وی افزود: امیدآفرینی و ایجاد انگیزه برای کارکنان به ویژه نسل جوان، یکی از مهم ترین مسئولیت های هر مدیری در کشور است، به خصوص در شرایط سخت کنونی، ایجاد امید در میان جوانان فعال در عرصه علم و فناوری، نقش بزرگی در نگه داشتن نیروها و تلاش برای آینده کشور دارد.
معاون وزیر نفت در امور مهندسی، پژوهش و فناوری با اشاره به اینکه یکی از موضوعاتی که در برنامه های آینده باید به طور ویژه به آن توجه شود، روایت تجربیات موفق در صنعت نفت است، گفت: مهم است که دستاوردهای فناورانه در صنعت نفت در قالب داستان های موفقیت و تجربیات عملی به نمایش گذاشته شوند تا مسیر توسعه روشن تر و هموارتر شود.
شاکری با بیان اینکه هدف برگزاری سومین همایش پتروتک تنها ارائه دستورعمل ها و بخشنامه ها نبوده، بلکه باید به نتایج عملی و خروجی های قابل لمس از این فعالیت ها توجه کرد، اظهار کرد: برای من بسیار مهم است که تلاش هایمان به نتیجه ملموس و مفید برای صنعت نفت و کشور منجر شود و اگر در این راستا موفق شویم، می توانیم به پیشرفت های بزرگ تری در آینده امیدوار باشیم.
معاون وزیر نفت در امور بین الملل و بازرگانی در حکمی «پریسا فتوحی مظفریان» را به عنوان مدیرکل امور اقتصادی و بازرگانی بین المللی منصوب کرد.
حکم سید علی محمد موسوی به پریسا فتوحی مظفریان به شرح زیر است:
«با عنایت به تعهد، تخصص و تجارب سرکار عالی به موجب این حکم به عنوان «مدیرکل امور اقتصادی و بازرگانی بین المللی» منصوب می شوید.
انتظار می رود با استعانت از خداوند متعال و با بهره گیری از توانمندی کارشناسان و متخصصان حوزه های مرتبط و استفاده از تجارب صاحب نظران برای تحقق مأموریت های محوله گام های مؤثری بردارید.
توفیق سرکار عالی را در انجام این مسئولیت از درگاه ایزد منان خواستارم.»
صنعت نفت ایران با سیاست شکست خورده توقف صادرات بیگانه نیست
مشعل امضای فرمان ازسرگیری فشارحداکثری بر ایران از سوی دونالد جان ترامپ، چهل وهفتمین رئیس جمهوری ایالات متحده آمریکا بار دیگر این گزاره را مورد توجه ناظران بین المللی قرار داده که آیا امکان به صفر رساندن صادرات نفت ایران محتمل است؟ ترامپ که برای دومین بار درانتخابات اخیر امریکا به ریاست جمهوری رسیده، بار دیگرسیاست های خصمانه اش را با امضای سند فشارحداکثری تحریم ها به ایران در حوزه های مختلف به ویژه انرژی نشان داد و ثابت کرد سخنانش درباره ایجاد فضای گفت و گو، بی اساس وتنها یک مانورسیاسی است؛ موضوعی که رهبر معظم انقلاب آن را به درستی تبیین کرده اند و بر مذاکره با آمریکا خط بطلان کشیدند و آن را منتفی دانستند. وزارت نفت دولت چهاردهم نیز با تبعیت از مشی و رویکرد هوشمندانه مقام معظم رهبری، دور این موضوع که آمریکا با اعمال فشار حداکثری می تواند صنعت نفت ایران را زمین گیر سازد، خط قرمز کشیده است.
ترامپ با امضای فرمان از سرگرفته شدن فشار حداکثری بر ایران، سودای مانع تراشی در مسیر صادرات نفت ایران، اختلال در بازدارندگی هسته ای با هدف نشستن تهران پای میز مذاکره، تحریم شخصیت ها و نهاد های تاثیرگذار در توانمندی ایران برای مقابله و خنثی سازی تحریم ها و به طور کلی انزوای ایران را درسر می پروراند.
ايالات متحده آمريکا روز 18 ارديبهشت 1397 رسما از برجام خارج شد. خروج آمريکا از برجام، به معنای بازگشت تحريم ها و مهم ترين آنها، تحريم های نفتی بود. بازگشت تحریم ها درآن هنگام، فصل تازه ای از محدودیت ها را برصنعت نفت ایران حاکم کرد؛ وضعیتی که نگاه غالب درآن، استفاده از ابزار سیاسی نفت برای تحت فشار قرار دادن ایران بود. در واقع از همان دوره نخست ریاست جمهوری ترامپ، دورجدید تحریم های ظالمانه و یک جانبه، با وضع نمونه ای تازه از محدودیت ها برای ایران همراه شد ومحدودیت های بیشتری را دراین حوزه نشانه رفت که هدف اصلی آن، ناکارآمد ساختن کامل صنعت نفت بود. در جریان تحریم هایی که آن مقطع از سوی آمریکا اعمال شد، بخش صنعت نفت، مبادلات بانکی، کشتیرانی، خدمات بیمه ای و بخش انرژی ایران مورد هدف قرار گرفت؛ آمریکا اگرچه چند بازه زمانی مختلف را به منظور معافیت برای خریداران عمده نفت ایران در نظر گرفت و به تمدید آن اقدام کرد، اما آنچه در سر داشت این بود که پس از چند مرحله تمدید معافیت ها، با هدف پیدا شدن بازار جدید برای خریداران نفت ایران، در نهایت تمام معافیت ها را لغو کند و برای اعمال فشار حداکثری، صادرات نفت ایران را به صفر برساند؛ هدفی که تا به امروز هم نتوانسته است آن را عملی سازد. فضای حاکم در آن مقطع با اعمال تحریم های تازه، صفر کردن صادرات نفت ایران بود؛ سیاستی که تا همین امروز ناممکن ومحال به نظر آمده است.
تکرار ناکامی ها در دستیابی به اهداف نفتی باعث شد تحریم های تازه تری وضع شود. اما رویای آمریکا درسقوط کامل صنعت نفت با صفر کردن کامل صادرات آن بر باد رفت و صادرات نفت به نقطه صفر مورد نظر مقام های آمریکایی نرسید. با توجه به تجربه طی شده از آن زمان تا امروز، ناظران معتقدند به صفر رساندن صادرات نفت ايران ناشدنی است و ایران به روش های مختلف نفت خود را خواهد فروخت.
محسن پاک نژاد، وزیر نفت در واکنش به فرمان «فشار حداکثری» دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا با هدف به صفر رساندن صادرات نفت ایران که به تازگی امضا شده است، با قاطعیت اعلام کرده است که سیاست فشار حداکثری آمریکا بر صادرات نفت ایران شکست خورده و تأکید کرده است به صفر رساندن صادرات نفت جمهوری اسلامی ایران آرزویی است که هرگز به آن دست نخواهند یافت.
وزیر نفت کشورمان درباره سیاست فشار حداکثری یا استفاده از این قبیل ادبیات که می خواهیم صادرات نفت ایران را به صفر برسانیم، تصریح کرده است این سیاستی شکست خورده است؛ سیاستی که پیش تر آزمایش شده بود و نتیجه ای نگرفتند، دوباره هم آزمایش کنند، نتیجه ای نخواهند گرفت و شکست می خورند.
وزیر نفت گفته است: متناسب با شرایطی که پیش روی ماست، حتما کارکنان متخصص صنعت نفت در حوزه های مختلف، اعم از تولید تا کارشناسانی که در حوزه صادرات فعالیت می کنند، تدابیر ویژه و مناسبی را اتخاذ می کنند؛ هرچه محدودیت ما بیشتر شود، تدابیر اتخاذشده نیز پیچیده تر خواهد بود.
پاک نژاد ضمن اعلام این مواضع اظهار کرده است: زمانی که خارجی ها صنعت نفت را ترک کردند، شاید برایشان باورپذیر نبود که همکاران ما و کارکنان صنعت نفت بتوانند بدون حضور آنها این صنعت پیچیده را از بالادست تا پایین دست اداره کنند؛ امروز شاهدیم در حوزه های مختلف صنعت نفت خودکفایی در حوزه تجهیزات و توسعه میدان های نفت و گاز به دست آمده است و با این توانایی ها صنعت نفت و گاز تا حدود بسیار زیادی از سوی بخش داخلی اداره می شود.
عباس عراقچی، وزیر امور خارجه نیز در واکنش به امضای یادداشت از سرگرفتن سیاست فشارحداکثری بر ایران، با انتشار پیامی نوشت: «آنچه فشار حداکثری خوانده می شود، یک تجربه شکست خورده است؛ تکرار آن فقط بار دیگر به مقاومت حداکثری منجر می شود؛ افراد زیرک به جای آن عقلانیت حداکثری را انتخاب می کنند.»
آنچه در این میان نباید از نظر دور داشت، نیاز بازارجهانی به نفت ایران است که مهم ترین و کلیدی ترین آن چین است.
پالایشگاه های مستقل چینی که در شرایط مالی دشواری به سر می برند، بزرگ ترین خریداران نفت ایران هستند؛ موضوعی که می تواند از چالش های اصلی کاخ سفید در مسیر به صفر رساندن صادرات نفت ایران باشد. اگر چه اهداف ایالات متحده در مسیر اجرای تحریم ها، شرکت ها و کشتی هایی خواهند بود که بر اساس اطلاعیه دفتر کنترل دارایی های خارجی وزارت خزانه داری آمریکا (اوفک) این شبکه شامل افراد و شرکت هایی در چین، هند، امارات و تعدادی از نفتکش هایی بوده که تحت تحریم قرار گرفته اند.
در قالب سرفصل های وزیر نفت دولت چهاردهم، قدرت بشکه های نفتی ایران قرار است بازیابی شود و در بازارهای جهانی انرژی دوباره نقش آفرینی کند. اکنون دیگر دغدغه ایامی که تحریم ها به ابزاری تهدیدآمیز برای از دست رفتن فضای رشد تولید و صادرات و فعالیت های توسعه ای صنعت نفت بدل شده بود، رنگ باخته و ایران به آرامی و با جدیت در مسیری گام برمی دارد که به الگویی برای کشورهای تحریمی در بهره گیری هر چه بیشتر از فرصت ها به ویژه در این صنعت تبدیل شده و نمونه آن روسیه است که بلافاصله پس از تحریم، راه و روش ایران را پیشه کرد. حال به جرات می توان گفت که حنای تحریم های نفتی ایران دیگر رنگی ندارد و دولت چهاردهم بر آن است تا با توجه به حجم ذخایر هیدروکربوری، رکوردهای بهترو بیشتری برای صنعت نفت ایران به ارمغان آورد و به بشکه هایی که نشان از قدرت ایران دارند، دست یابد.
در شرایط امروز جهان و منطقه، حضور دوباره و پرقدرت ایران در بازارهای جهان و ترمیم و احیای جایگاه آن در بازار نفت، ضرورتی مهم در ابعاد اقتصادی، سیاسی و امنیتی است؛ اولویتی که به نظر می رسد وزارت نفت دولت چهاردهم برنامه ای ویژه برای آن دارد.
ایران در بخش نفت 159 میلیارد بشکه معادل نفت خام و در بخش گاز 182 میلیارد بشکه معادل نفت خام ذخایر در اختیار دارد که درمجموع با 431 میلیارد بشکه معادل نفت خام، رتبه اول ذخایر هیدروکربوری جهان را در اختیار دارد. پس از خروج یک جانبه ایالات متحده آمریکا از برجام، اگرچه صنعت نفت را با شرایطی سخت تر در بخش هایی رو به رو کرد، اما وزارت نفت دولت چهاردهم درصدد شکستن هر چه بیشتر این فضاست.
در میان فهرست ابرچالش های صنعت نفت، در برنامه وزیر نفت به محدودیت های بین المللی و تشدید آن، همچنین با استناد به اسناد بالادستی و سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی، به بندهای ناظر بر بخش نفت و گاز اشاره شده که خط مشی کلی در تعریف فعالیت ها و طرح های وزارت نفت است. از موارد مورد اشاره در سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی، مقابله با ضربه پذیری درآمد حاصل از صادرات نفت و گاز از طریق انتخاب مشتریان راهبردی و ایجاد تنوع در روش های فروش و مشارکت دادن بخش خصوصی در فروش است. همچنین بند 14 این برنامه، به افزایش ذخایر راهبردی نفت و گاز به منظور اثرگذاری در بازار جهانی و تاکید بر حفظ و توسعه ظرفیت های تولید نفت و گاز به ویژه در میادین مشترک اختصاص دارد. این برنامه همچنین بازیابی جایگاه دوم تولیدکننده نفت خام در اوپک را با استناد به چشم انداز صنعت نفت در سند چشم انداز یادآوری کرده است.
با تکیه بر همین اصول، در برنامه پاک نژاد، فهرست تکالیف شرکت ملی نفت ایران و ضرورت افزایش صادرات نفت در قالب افزایش همکاری با کشورهای هدف، از جمله کشورهای همسایه مورد تاکید قرار گرفته است.
براین اساس شرکت ملی نفت ایران ماموریت دارد در کنار گسترش دیپلماسی و افزایش همکاری با کشورهای هدف یادشده و جذب سرمایه برای توسعه میادین نفتی و گازی کشور، موضوع افزایش صادرات نفت و فراورده را نیز پیگیری کند.
در این زمینه بر ادامه و توسعه همکاری با مشتریان سنتی و کنونی نفت و فراورده ایران اقدام هایی همچون مذاکره با کشورهای دارای پالایشگاه و ارائه بسته های متنوع به آنها، بازپرداخت هزینه های صورت گرفته در توسعه میادین به صورت محصول، استفاده از ظرفیت های شرکت های خصوصی و سایر نهادهای دولتی به منظور افزایش صادرات در دستور کار قرار دارد.
همچنین برنامه ای ویژه برای احیا و افزایش ظرفیت تولید نفت خام کشور در دستور کار وزارت نفت و شرکت ملی نفت ایران قرار گرفته است. براساس این گزارش، توليد نفت خام ايران پس از برجام و پيش از برگشت مجدد تحريم های بین المللی در سال 1397 به طور متوسط برابر سه میلیون و 826 هزار بشکه در روز بوده است. در حال حاضر با اينکه موانع صادرات نفت به تدریج برداشته شده وامکان تولید حداکثری از میادین نفتی هم وجود دارد، وزارت نفت دولت چهاردهم بنا را براین گذاشته است تا از ظرفیت حداکثری استفاده کند وعزم خود را جزم کرده است که با رفع چالش ها و تدوين برنامه های کوتاه مدت و بلندمدت، نسبت به افزايش توليد نفت خام کشور اقدام شود.
آخرین گزارش منتشر شده مربوط به ماه اوت اوپک نشان می دهد که پس از عربستان با تولید روزانه هشت میلیون و ۹۸۳ هزار بشکه و عراق با تولید روزانه چهار میلیون و ۲۲۸ هزار بشکه، ایران با تولید روزانه سه میلیون و ۲۷۷ هزار بشکه، جایگاه سومین تولیدکننده این سازمان را حفظ کرده است. براساس گزارش منابع ثانویه، ایران در ماه اوت (مرداد - شهریور) سه میلیون و ۲۷۷ هزار بشکه نفت خام تولید کرده که چهار هزار بشکه بیشتر از ماه ژوئیه ۲۰۲۴ (تیر - مرداد) بوده است. براساس این گزارش، تولید هفت عضو این سازمان در دوره مورد بررسی با افزایش همراه بوده که بیشترین افزایش تولید با ۵۷ هزار بشکه در روز، مربوط به نیجریه است. ایران، ونزوئلا و لیبی از توافق کاهش عرضه ائتلاف تولیدکنندگان عضو سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) و غیراوپک (اوپک پلاس) معاف هستند. نکته مهم آن است که ایران در چند سال گذشته با وجود پابرجا بودن تحریم های آمریکا، صادرات خود را افزایش داده است.
آنچه واضح است ایران در برابر فشارحداکثری آمریکا برنامه های کوتاه و بلندمدت دارد و کنشگری آن تا امروز گواه آن است که پيش بيني حذف ايران از بازار انرژی به هيچ وجه با واقعيت ها همخوانی ندارد.
سخنگوی دولت در سفر به پایتخت انرژی ایران:
مشعل سفر سخنگوی دولت به عسلویه، قطب انرژی کشور و حضور وی در سکوی SPQ1 پارس جنوبی در نقطه صفر مرزی ایران و قطر، از آن نظر که حدود یکهزار کیلومتر از حیاط دولت فاصله گرفت تا عظمت کار هزاران نیروی سختکوش صنعت نفت در دریا و خشکی را از نزدیک شاهد باشد و نشست خبری خود با خبرنگاران را در این محیط عملیاتی برگزار کند، اقدامی بسیارارزشمند است؛ اقدامی که می تواند به یک رویه بدل شود و این فرصت را ایجاد کند تا رسانه های محلی نیز بتوانند برای پرسش های خود پاسخی داشته باشند و مهم تر از آن، اینکه وی با دیدن عظمت فعالیت های صنعت نفت و گاز کشور، بیش از پیش و ملموس تر از قبل، به بازتاب تلاش های بی وقفه کارکنان صنعت نفت از جایگاه سخنگویی در دولت بپردازد.
فاطمه مهاجرانی پس از دیدن بی شمار تلاش به ثمر نشسته در خشکی و دریا، نشستی با خبرنگاران برگزار کرد تا همه آنچه را که شاید در طرفه العینی دیده است، تلاش کند در کلام خود جاری سازد.
وی با ابزار خرسندی از برگزای این نشست در پایتخت انرژی ایران گفت: ایران، دومین دارنده ذخایر گازی دنیا و سومین تولیدکننده گاز است و70 درصد گاز کشور درعسلویه تولید می شود که ظرف ۲۴ ساعت به منازل مردم می رسد. مردم بدانند که سرمای زمستان با زحمات کارکنان صنعت نفت گرم می شود.
سخنگوی دولت تصریح کرد: آنچه امروز در منطقه عسلویه شاهد آن هستیم، یکی از شاهکارهای صنعتی ناشی از ساخت داخل و استفاده از توانمندی داخلی یا همان اقتصاد مقاومتی است. مهاجرانی به سفر اخیر عبدالناصر همتی، وزیر امور اقتصاد و دارایی به عربستان اشاره و بیان کرد: وزیر امور اقتصاد و دارایی کشورمان در این سفر با عبدالحمید الخلیفه، رئیس صندوق سازمان کشورهای صادرکننده نفت(اوپک) دیدار و گفت وگو کرد. در این سفر توافق های مطلوبی با رئیس صندوق اوپک به دست آمد تا از منابع مالی که برای کشورها تأمین می کنند، پیمانکاران ایرانی و کسانی که خدمات فنی و مهندسی ارائه می کنند، بتوانند استفاده کنند.
وی به موضوع ناترازی انرژی اشاره کرد و با بیان اینکه ناترازی یک شبه ایجاد نشده است، گفت: یکی از اقدام های خوب در دولت چهاردهم صحبت رو در رو با مردم است.
سخنگوی دولت با بیان اینکه طبق اعلام وزیر نفت، ذخایر نفت گاز برای نیروگاه ها باید در پنج ماه ابتدای سال آماده سازی و پر شود، ادامه داد: طبق اعلام وزیر نفت، در اول شهریور ۱۴۰۳ مقدار ذخایر موجود نفت گاز ۴۰ تا ۴۵ درصد کمتر از زمان مشابه در سال ۱۴۰۲ بود، همچنین وقتی ۸۰۰ هزار انشعاب جدید در بخش گاز ایجاد می شود، بی شک ناترازی خواهیم داشت.
مهاجرانی با اشاره به اینکه برای مقابله با ناترازی، واردات نفت گاز و بنزین افزایش یافته است، افزود: به روزرسانی نیروگاه ها و کمک به مصرف بهینه انرژی جزو برنامه های دولت قرار دارد.
وی با بیان اینکه تعارضی بین وزارتخانه های نفت و نیرو وجود ندارد، اظهار کرد: وزارت نفت، متولی تولید و توزیع سوخت کشور است و تمام تلاش خود را انجام می دهد.
سخنگوی دولت تصریح کرد: مردم در بخش انرژی مقصر نیستند؛ اما یک جایی باید زیرساخت ها توسعه یابد. هم وزارت نفت و هم وزارت نیرو تلاش خود را انجام می دهند و تعارضی بین وزارتخانه ها وجود ندارد.
مهاجرانی با اشاره به اینکه ایران و قطر هر دو از میدان گازی مشترک پارس جنوبی بهره برداری می کنند؛ اما ایران با تلاش متخصصان داخلی اکنون گاز بیشتری نسبت به قطر از این میدان برداشت می کند، تأکید کرد: این اختلاف تولید، نتیجه فناوری پیشرفته، دانش فنی و تلاش بی وقفه مهندسان ایرانی است.
وی ادامه داد: برای درک بزرگی این کار، کافی است به اعداد توجه کنیم: از لب ساحل، ۱۱۰ کیلومتر به دل دریا پیش می رویم، سپس ۷۰ متر زیر آب می رویم و در ادامه ۵.۶ کیلومتر زیر بستر دریا حفاری می کنیم تا به منبع گاز برسیم. این حجم از فناوری و دقت، نشانه ای از قدرت و تخصص ایرانیان در صنعت نفت و گاز است. سخنگوی دولت گفت: ایران نه تنها کشوری ثروتمند از نظر منابع طبیعی است؛ بلکه متخصصانی دارد که می توانند با دانش و تلاش خود، این ثروت را استخراج و بهره برداری کنند. این اختلاف تولید، نماد توانمندی و خودکفایی ایران در یکی از پیچیده ترین صنایع جهان است.
مهاجرانی تصریح کرد: این دستاورد، فقط یک آمار نیست؛ بلکه داستانی است که باید به گوش مردم برسد تا بدانند کشورشان چه جایگاه مهمی در صنعت انرژی جهان دارد.
وی عسلویه را افتخار کشور دانست و این منطقه را شاهکار صنعتی در بخش ساخت داخل و اتکا به توانمندی داخلی معرفی و از زحمات کارکنان صنعت نفت تشکر و قدردانی کرد.
فاطمه مهاجرانی در دیدار با بانوان شاغل صنعت نفت در منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس نیز گفت: تولید انرژی و گردش زندگی ما مدیون زحمات کارکنان صنعت نفت بویژه در این منطقه است.
سخنگوی دولت اظهار کرد: گاهی در مواجهه با مشکلات و مسائل مرتبط با ناترازی زحمات تلاشگران صنعت نفت نادیده گرفته می شود که باید نسبت به این مسأله توجه جدی داشت.
وی با قدردانی از بانوان شاغل در صنعت نفت تأکید کرد: تولید انرژی و گردش زندگی ما مدیون زحمات شماست. باید تبعیض مثبت برای زنان قائل شویم، نه به این معنا که به زنان امتیاز ویژه بدهیم؛ بلکه در شرایط برابر، زنان را انتخاب کنیم.
سخنگوی دولت، اختیار، مسئولیت و پاسخگویی را سه ضلع مثلث مدیریت برشمرد و گفت: باید به افرادی که ظرفیت پذیرش نقش را دارند، نقش مؤثر بدهیم و البته از افراد بخواهیم پاسخگو باشند.
مهاجرانی در پاسخ به دغدغه یکی از بانوان حاضر در نشست مبنی بر تأسیس پارک ساحلی بانوان، از مدیران منطقه پارس جنوبی درخواست کرد که این مهم را در دستور کار قرار دهند.
سخنگوی دولت در بخش دیگری از بازدید خود از تاسیسات نفت و گاز در عسلویه، نقش رسانه ها را در شناساندن افتخارات صنعتی کشور به نسل جدید برجسته دانست و گفت: نمایش صنایع بزرگ نفت، گاز و پتروشیمی به عنوان نمادهای پیشرفت ملی از وظایف رسانه هاست.مهاجرانی همچنین در نشست هم اندیشی رسانه های محلی استان بوشهر بر نقش کلیدی رسانه ها در اطلاع رسانی، اقناع افکار عمومی و آموزش تأکید و بیان کرد: از رسانه ها می خواهم با اتکا به منابع موثق، زمینه ساز امیدآفرینی در جامعه شوند.
سخنگوی دولت همچنین با رد برخی ادعاها درباره وضعیت آلودگی هوای عسلویه افزود: دولت با برنامه ریزی دقیق در حال پیگیری و حل مسائل زیست محیطی این منطقه است.
اجرای فاز دوم پالایشگاه ایلام 80 درصد پیشرفت دارد
مشعل پالایشگاه گاز ایلام، تنها پالایشگاه گازی غرب ایران، با هدف تامین گاز مصرفی استان ایلام و استان های غربی کشور، همچنین تامین خوراک پتروشیمی این استان با دستان توانای متخصصان ایرانی احداث شده است.
پروژه احداث فاز اول این پالایشگاه از سال 1381 آغاز شده و در دی ماه 1386 به بهره برداری رسیده است. ظرفیت طراحی در این فاز یک بیش از 8/6میلیون مترمکعب در روز برای دریافت گاز ترش است. با احداث فاز 2 این پالایشگاه که عملیات اجرایی آن از اردیبهشت سال 1400 آغاز شد، ظرفیت دریافت گاز ترش به 2/10میلیون مترمکعب در روز می رسد؛ طوری که محصولات تولیدی، افزایش ظرفیت به میزان 50درصد خواهند داشت. در گفت وگو با روح اله نوریان، مدیرعامل شرکت پالایش گاز ایلام فعالیت های این پالایشگاه گازی بررسی شده است که مشروح آن را در ادامه می خوانید.
این پالایشگاه در آبان ماه ۱۳۸۶ برای نخستین بار گاز ترش را از چاه های میدان گازی تنگ بیجار در ۴۰ کیلومتری غرب پالایشگاه دریافت و فراورش کرده است. در فاز اول، ظرفیت پالایشگاه برای دریافت خوراک گاز ترش به میزان ۶.۸ میلیون مترمکعب و میعانات گازی به میزان یک هزار و ۲۰۰ مترمکعب در روز از میدان گازی بیجار طراحی شده است.
پالایشگاه گاز ایلام، دارای پنج محصول متان، اتان، گاز مایع خام، میعانات گازی و گوگرد در دو نوع کلوخه ای، پاستیلی است. تولید هر پنج محصول وابسته به میزان خوراک گاز ترش ارسالی بالادست به این شرکت است و این پالایشگاه در صورت دریافت خوراک، حتی امکان تولید بیشتر از ظرفیت طراحی فراروش گاز ترش در فازاول به میزان ۱۰ درصد بیشتر از طراحی را دارد.
پس از دریافت گاز ترش و انجام مراحل پالایش و تفکیک محصولات در این پالایشگاه گازی، در فاز اول، ظرفیت تولید در هر روز، ۵.۸ میلیون مترمکعب گاز طبیعی به عنوان محصول اصلی برای مصارف شهری و صنعتی، ۳۳۰ هزار مترمکعب اتان، یکهزار و ۳۰۰ مترمکعب گاز مایع خام، یک هزار و ۲۰۰ مترمکعب میعانات گازی به عنوان سه محصول جانبی و خوراک پتروشیمی ایلام و ۳۰۰ تن گوگرد، در طراحی اولیه در نظر گرفته شده است.
تولید محصولات پنج گانه در این شرکت در یک سال گذشته نسبت به مدت مشابه سال 1402 از رشد 9 درصدی برخوردار بوده؛ به گونه ای که تزریق گاز طبیعی به خط سراسری 9.6 درصد، اتان 7.4 درصد، گاز مایع خام 2.6 درصد میعانات گازی 12.7 درصد و گوگرد12 درصد رشد داشته است.
بله، فاز دوم این پالایشگاه در حال اجراست و پیشرفت 80 درصدی دارد. در فاز دوم با اضافه شدن امکان دریافت گاز ترش به میزان ۳.۴ میلیون مترمکعب در روز، ظرفیت خوراک ورودی به این پالایشگاه به ۱۰.۲ میلیون مترمکعب در روز افزایش می یابد و به صورت کلی، محصولات تولیدی این پالایشگاه علاوه بر گاز طبیعی شامل اتان، گاز مایع خام، میعانات گازی و گوگرد در پایان بهره برداری از فاز دوم، ۵۰ درصد افزایش می یابد.
در همسویی با تحقق فرمایشات مقام معظم رهبری و در جهت رونق تولید و حمایت از کالای ایرانی، مطابق برنامه ریزی های صورت گرفته و با همکاری واحدهای عملیات، مهندسی و دیگر واحدهای ذی ربط تلاش شده است که همواره خرید کالای داخلی در اولویت قرار گیرد. با توجه به اهمیت این موضوع، بیش از ۷۳ درصد کالاهای مورد نیاز این پالایشگاه از تولیدکنندگان داخلی تامین می شود. این موضوع، افزون بر حمایت از تولید داخل، صرفه جویی قابل توجه ارزی برای این پالایشگاه به همراه داشته است. برای شناسایی و بهره مندسازی از شرکت های داخلی با اعلام فراخوان در برخی از زمینه های مورد نیاز در این پالایشگاه و بازدید از توانایی آن شرکت ها در جلسه های خودکفایی، صلاحیت آنها در خریدها استفاده شده است.
بیش از 11 هزار تجهیزات کلیدی در شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی بومی سازی شد
مهناز محمدی با همکاری ۱۲۰ شرکت داخلی و دانش بنیان، ۱۱ هزار و ۵۸۹ قطعه و کالای اساسی در پالایشگاه های شرکت مجتمع گازپارس جنوبی داخلی سازی شده و از انحصارشرکت های خارجی درآمده است. به گفته سعید حیدری، مدیربازرگانی شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی، با توجه به اقدام های انجام شده دربخش تجهیزات دوار،دانش فنی توربواکسپندرها وکلدباکس ها دراین مجتمع که فناوری آن دراختیارکشورهای ژاپن، آمریکا، چین وچند کشور اروپایی بود، به صورت کامل بومی سازی شده است. وی با خبرنگار”مشعل” درباره تامین قطعات وتجهیزات مورد نیازاین مجتمع از داخل کشور
سال 1402 سه هزار و575 درخواست از پالایشگاه ها شامل 22 هزارو 709 قلم کالا به ارزش 11 هزارو 600 میلیارد ریال خریداری شد که 5 هزارو 502 قلم آن ساخت داخل وبار اول، به ارزش ریالی 20 هزار میلیارد ریال بود.
در9 ماه امسال، دو هزارو 453 درخواست اعلام و تعداد 11 هزار و532 قلم کالا به ارزش ریالی هفت هزار و 300 میلیارد تومان(3/7 همت)خریداری شده است. به لحاظ تعدادی نیز ازمجموع بیش از11هزار قلم کالا، سه هزار و690 قلم آن ساخت داخل و باراول به ارزش ریالی دوهزار و 400 میلیارد ریال بوده است وبه قراردادهای ساخت بار اول درکشور مربوط می شود.
این اقلام، کمپرسور، مکانیکال سیل، اتصالات ابزار دقیق، لوله و اتصالات شیرآلات، پیچ و مهره، گسکت، اقلام ایمنی،آتش نشانی و اقلام شیمیایی را شامل می شود.سازندگان داخلی همواره اثبات کرده اند که بازوی توانمند شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی هستند. مدیران این مجموعه استفاده از توان و ظرفیت شرکت های دانش بنیان، شرکت ها و سازندگان داخلی را دراولویت قرار داده و اکنون ۱۱هزار و ۵۸۹ کالا وتجهیزات کلیدی مورد نیازپالایشگاه های این مجتمع بزرگ گازی را داخلی سازی و انحصار کشورهای خارجی درتأمین این کالاها شکسته شده است.
از کل کالاهایی که درمجتمع استفاده می شود، 11هزارو 589 قلم کد 2 یعنی ساخت داخل و از انحصارشرکت های خارجی بیرون آمده، همانند یکی از توربین های ارسال گازکه شرکت ایرانی آن را داخلی سازی کرده است.
این شرکت با تکیه بر توان و دانش جوانان ایرانی، امسال قرارداد ساخت ۱۶۰ قلم کالا و تجهیزات راهبردی را در دست اجرا دارد. دراین مجتمع گاز 271 قلم کالا ازطریق ساخت باراول، بومی سازی و برای تحقق این مهم از ظرفیت مصوبات معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری استفاده شده است.
از سوی دیگر، یک قرارداد بسیار مهم در حوزه ساخت بار اول برای ساخت گیربکس های دور متغیر با یک شرکت دانش بنیان داخلی منعقد شده است که ارزش آن 14هزارو 800 میلیاردیورو به اضافه 101 میلیارد تومان است.قطعات و تجهیزات این گیربکس ها در انحصار کشور خارجی است و یک شرکت دانش بنیان داخلی، آن را بومی سازی می کند.
صرفه جویی ارزی حاصل ازساخت بار اول قطعات و تجهیزات مورد نیاز دراین مجتمع 4 هزار میلیارد ریال بوده است.از سوی دیگر دو هزار و 400 میلیارد تومانی که در 9 ماه امسال از داخل کشورخرید کردیم، موجب شد از خروج ارز جلوگیری شود؛ این رقم تقریبا از ابتدای امسال تاکنون، 8/4 میلیون یورو صرفه جویی ارزی داشته است.
درشرکت مجتمع گاز پارس جنوبی، اقدام هایی برای شتاب بخشی به ساخت داخل کالاها وقطعات با فناوری بالا(های تک) و پرمصرف آغازشده است.این قطعات، شناسایی وساخت آنها به شرکت های دانش بنیان توانمند پیشنهاد داده می شود.هم اکنون پالایشگاه های شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی، با بیش از ۱۲۰ شرکت دانش بنیان، شرکت تولیدی وبار اولی درحوزه های بازرگانی، پژوهشی به منظور تأمین قطعات و تجهیزات مورد نیاز پالایشگاه های سیزده گانه همکاری دارند.اکنون بیش از ۹۵ درصد قطعات وتجهیزات مورد نیاز و راهبردی پالایشگاه های گاز شرکت مجتمع پارس جنوبی بومی سازی شده اند که انتظار می رود در سایه همکاری با سازندگان و شرکت های تولیدکننده داخلی،این توان امسال ۱۰۰ درصد شود.
برخی از این شرکت ها درقالب کنسرسیوم فعال هستند و این مجتمع با آنها در زمینه های مختلف قرارداد دارد. افزون براین، شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی با پارک های علم و فناوری نیزکه شامل چند مجموعه هستند،همکاری مستقیم دارد وبا توجه به برنامه های پیش رو با اقدام های منظم، امیدواریم حرکت دراین مسیر به صورت گسترده ادامه یابد.
در دوره ناترازی گاز، ظرفیت فراورش گاز دراین مجتمع به بیشترین مقدارمی رسد. این موضوع نشان دهنده آن است که دربرنامه تعمیرات اساسی، تا چه حد موفق عمل شده است؛ بنابراین تعمیرات اساسی پالایشگاه ها با توجه به قطعات و تجهیزات مناسب و با کیفیتی که مورد استفاده قرارمی گیرد، در تولید حداکثری این مجتمع بسیارحائز اهمیت است.
استفاده از توان و ظرفیت شرکت ها وسازندگان ایرانی درحمایت از تولید پایدار با استقبال این مجموعه بزرگ گازی کشور و خاورمیانه انجام می شود.
این مهم در انجام عملیات تعمیرات اساسی امسال نقش بسیار مهمی دارد و توانسته است کیفیت تعمیرات اساسی درپالایشگاه های سیزده گانه را افزایش دهد؛ به طوری که شاهد تولید ۷۳ درصدی گاز در این مجتمع گازی هستیم.درحال حاضر برنامه تعمیرات اساسی سال آینده مشخص شده است و آمادگی کامل برای ورود به برنامه تعمیرات اساسی وجود دارد.
درسیستم انبارداری برحسب بیشترین و کمترین مصارف مورد نیاز تعداد کالا تعریف ودربخش کنترل انبار، موجودی انبارها همواره رصد می شودکه قطعات جایگزین درانبارها موجود باشد.پیش بینی ها برای تامین قطعات وتجهیزات برای دوسال است تا اگر فرایند تامین کالا به هردلیل طولانی شود، مشکلی در تولید به وجود نیاید.
درحوزه مکانیک قطعات کمپرسورهای رفت وبرگشتی، پمپ های صنعتی و گریز ازمرکز، کمپرسورهوای ابزار دقیق،کنترل ولوها، در زمینه ابزار دقیق کنترل موتور، سیستم های تنظیم کننده اتوماتیک ولتاژ (AVR)، سیستم های کنترل توربین، انواع آشکار ساز شعله و گاز، آنا لایزهای گازی، سیستم تشخیص نفوذ، سیستم ارتعاش سنج، اتصالات ابزار در زمینه برق، الکتروموتورهای ضد انفجار، هیترهای صنعتی ضد انفجار، قطعات UPS های صنعتی در زمینه شیمیایی، مولکولارسیو، آنتی فوم، کاتالیست، روغن توربین و کمپرسور اقلام حیاتی این مجتمع را شامل می شود که بومی سازی شده است و در داخل کشور تولید می شود.
راه اندازی کمیته امکان سنجی ساخت داخل (بررسی تقاضاهای خرید)، بازنگری نظامنامه مدیریت خودکفایی مجتمع، توسعه مشارکت و همپوشانی فعالیت های ساخت داخل در پالایشگاه ها، انعقاد تفاهم نامه با سازندگان داخلی در قالب شناسایی، یکسان سازی و تجمیع، انعقاد قرارداد با سازندگان داخلی از جمله برنامه های راهبردی برای تامین کالا از شرکت های ایرانی توانمند به شمار می آید.
متخصص های مجتمع گاز پارس جنوبی همگی سراآمد، قابل، سختکوش وعلمی هستند.هنر این است که ما با دست بسته ودر شرایط تحریم، کارمی کنیم که به تولید خدشه ای وارد نشود.
صنعت پتروشیمی ایران به دنبال تنوع محصولات خود است
مشعل صنعت پتروشیمی ایران، پس از چند دهه تولید و توسعه بدون توقف، به یکی از اصلی ترین صنایع تاثیرگذار در اقتصاد کشور و از بازیگران مهم در بازارهای منطقه و جهانی تبدیل شده است. این صنعت تا حداقل یک دهه گذشته به دنبال توسعه همه جانبه و احداث مجتمع های بزرگ پتروشیمی و تولید محصولات پایه بود؛ اما در چند سال اخیر و با توجه به موضوع کمبود خوراک و حفظ جایگاه خود در بازارهای جهانی، برای تکمیل زنجیره ارزش محصولات پایه همچون متانول، پروپیلن، اوره و آمونیاک و تنوع محصولات خود، در زنجیره پایین دست حرکت کرده است.
صنعت پتروشیمی با وجود تحریم های مستقیم این سال ها، توانسته است پروژه های بزرگ و مهمی را اجرا کند و همزمان گام های بلندی نیز در مسیر توسعه فناوری و دانش بنیان شدن این صنعت بردارد، به گونه ای که بخش قابل توجهی از تجهیزات، قطعات و کاتالیست ها، دانش فنی مورد نیاز خود را از داخل کشور و بدون وابستگی به شرکت های خارجی تامین کند. آن طور که در برنامه های توسعه ای شرکت ملی صنایع پتروشیمی اعلام شد، تا پایان سال 1406 تنوع محصولات پتروشیمی به حداقل ۱۲۴ نوع محصول خواهد رسید. شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران از چند سال قبل، موضوع تنوع خوراک و سبد متنوعی از خوراک های مجتمع ها را در دستور کار قرار داده که در پی این برنامه ریزی، سبد تولیدات و محصولات نهایی در پایین دست، متنوع تر خواهد شد.
اتفاق مهم در بازار جهانی امروز، آن است که دیگر ایران را به عنوان صادرکننده متانول نمی شناسند. تلاش هایی که در سال های اخیر با هدف کاهش خام فروشی محصولات پایه پتروشیمی انجام شده، تا حد زیادی موفق بوده است. به طوری که امروز پروژه های متعددی در زنجیره متانول، پروپیلن، اتیلن، بنزن و چند محصول دیگر در دستور کار قرار دارد. ضمن آنکه در حوزه ساخت انواع کاتالیست های پتروشیمی نیز پیشرفت های خوبی را شاهد هستیم، تا حدی که حدود 90 درصد کاتالیست های مورد نیاز این صنعت، از داخل کشور تامین می شود و بخشی از این تولیدات، وارد بازارهای بین المللی هم شده است. شرایط بازار جهانی محصولات پتروشیمی از حدود یک دهه اخیر، درباره محصولاتی مثل متانول و اوره، هشدار داده که این هشدار برای ایران به عنوان یکی از کشورهای تولیدکننده انبوه متانول و اوره، بسیار معنادار و مهم است؛ زیرا بازارهای عمده خریدار این محصولات، یعنی چین و هند، سیاست های اصلاحی را در پیش گرفته اند، به طوری که در بلندمدت، این بازارها با تغییرات عمده و مهمی مواجه خواهند بود. در چنین بازاری، رقابت و جنگ قیمت بین کشورهای تولیدکننده آغاز می شود و تنها کشورها و شرکت هایی که قیمت تمام شده مناسب و تنوع محصول بیشتری داشته باشند، می توانند در این رقابت و بازار باقی بمانند؛ بخصوص برای شرکت های پتروشیمی ایرانی که از سال 1397 تاکنون در تحریم مستقیم آمریکا هستند. این تنوع محصول و ایجاد ارزش افزوده روی محصولات خاص، می تواند راهی برای درآمد ارزی بیشتر و دور زدن تحریم ها باشد. یکی از اقدام هایی که شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران به عنوان نهاد بالاسری و تسهیل کننده صنعت پتروشیمی، با آگاهی از این الزام ها در تکمیل زنجیره ارزش پایین دست پتروشیمی و تنوع محصولات پتروشیمی دنبال می کند، رفع موانع در مسیر تامین خوراک است که با همکاری هلدینگ ها و شرکت های بزرگ و تاثیرگذار پتروشیمی، موضوع تأمین خوراک های میان مجتمعی را پیگیری می کند. حسن عباس زاده، مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران با تاکید بر اینکه هلدینگ ها و شرکت های پتروشیمی می توانند مشکلات و چالش های تامین خوراک را با مذاکره رفع کنند، گفت: «حضور هلدینگ ها برای اجرای طرح های توسعه میدان های نفتی و گازی کشور می تواند در تأمین خوراک مورد نیاز صنعت تأثیرگذار باشد.»
بنابراین می توان گفت که مسیر تنوع بخشیدن به محصولات پتروشیمی و توسعه پایین دست زنجیره محصولات پایه، از تامین خوراک شروع می شود.
خوراک واحدهای مختلف شرکت های پتروشیمی در سیاست های جدید به شکلی زنجیروار به هم و به پروژه های نفت و گاز و خوراک تامین شده از آنها گره خورده است.
یکی از حوزه های مهم و با زمینه کار بالا در صنعت پتروشیمی، توسعه و تکمیل زنجیره پروپیلن(PDH) است. طی سال های گذشته، خام فروشی زیادی در تولیدات پروپان و بوتان وجود داشت و به دلیل نبود دانش فنی و شرایط حمل ونقل، امکان حضور در این بازار نیز محدود بود؛ اما نکته مهم آن است، در صورتی که پروپان به عنوان خوراک مورد استفاده قرار گیرد و تاسیسات PDHD راه اندازی شود، تحولی بزرگ در این حوزه رخ خواهد داد. در سال های اخیر پروژه های مختلفی برای تولید PDH شروع شده، مانند PDH سلمان فارسی در ماهشهر، PDH بیدبلند در بهبهان و PDH پارس در عسلویه که با اجرای آنها، مصرف و زنجیره پروپان به مرور کامل و ارزش افزوده بالایی تامین خواهد شد. مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران، چندی پیش در بازدید از طرح PDH/PP پتروپردیس سینا، با اشاره به محصول پروپانی که در حال حاضر صادر و در زمره خام فروشی محسوب می شود، افزود: «اجرای طرح های PDH/PP (تبدیل پروپان به پروپیلن و پلی پروپیلن) بسرعت در حال انجام است؛ اما هم اکنون کمتر از یک میلیون تن پلی پروپیلن در کشور تولید می شود. از این رو، همه طرح های PDH/PP باید بخشی از پروپیلن تولیدی را به سمت تولید محصولات غیرپلی پروپیلنی ببرند.» تکمیل زنجیره پروپیلن در برخی محصولات می تواند تا ۳۰ برابر ارزش افزوده ایجاد کند و ضمن ایجاد تنوع در سبد محصولات پتروشیمی، تاب آوری این صنعت را در شرایط تحریمی نیز بالا ببرد. یکی از اتفاق های خوب برنامه ریزی شده در حوزه متانول و پروپیلن، آن است که در پارک پروپیلن عسلویه، حدود 5 میلیون تن متانول تولیدی به ۱.۵ میلیون تن پروپیلن تبدیل می شود. در این برنامه ریزی جدید برای زنجیره پروپیلن، ظرفیت تولید پروپیلن در کشور از حدود یک میلیون تن کنونی به چهار میلیون تن افزایش خواهد یافت. عمده تقاضای اصلی مورد نیاز کشور در بازار پروپیلن، پلی پروپیلن است که در صف واردات قرار دارد. پلی پروپیلن در زنجیره پایین دست خود در صنایع مختلفی مانند خودرو، موکت، پلاستیک های خاص و جاذب ها و... به کار می رود. اهمیت بازار پروپیلن در گسترش زنجیره محصولات پایین دست، آن است که می تواند در پارک های پتروشیمی محقق شود.
در حال حاضر محصولاتی مثل اکریلیک اسید و مشتقات آن شامل پلیمرهای سوپر جاذب، اکریلونیتریل، پلی اتر پلی ال به عنوان ماده اولیه پلی یورتان (در صنعت ساختمان و فوم مبل ها استفاده می شود)، فنل و استون برای تولید پلی کربنات و پلی متیل متاکریلات از خارج کشور وارد می شود و همه آنها باید در چرخه پروپیلن تولید شوند. اهمیت تکمیل زنجیره محصولات پروپیلن از این نظر است که اگر گاز موجود در کشور به عنوان خوراک، به متانول تبدیل و آن را وارد زنجیره پروپیلن کند، طوری که زنجیره آن تا آخر چرخه ادامه یابد، درآمد حاصل از آن تا ۳۰ برابر خواهد بود.
در حال حاضر نزدیک به ۴۰ درصد تولیدات پتروشیمی کشور، متانول است و حدود ۹۵ درصد این محصول به صورت خام صادر می شود. طی سال های اخیر و با توجه به پیش بینی ها در مورد آینده بازار متانول، تغییراتی در سیاست گذاری ها، صدور مجوز و استفاده از این محصول به عنوان خوراک پایه محصولات دیگر ایجاد شده است. در شرایطی که رقبای بزرگی همچون چین در حال تبدیل متانول به الفین، بنزین و ترکیبات آروماتیک هستند و می خواهند این محصول را به یک فرصت خوب در آینده تبدیل کنند، لازم است که کشورمان هم در سیاست گذاری های جدید صنایع پتروشیمی، به دنبال تنوع بیشتر در زنجیره ارزش متانول و استفاده از آن به عنوان یک خوراک بهینه باشد. ایران، یکی از بزرگ ترین تولیدکنندگان متانول در سطح جهان به شمار می رود که ظرفیت تولید آن به حدود 14 میلیون تن می رسد که با بهره برداری از سایر طرح ها، این ظرفیت تا سال 2028 به حدود 26 میلیون تن خواهد رسید. هم اکنون مصرف کنونی کشور حدود 400 هزار تن در سال است که عمدتا در تهیه MTBE و فرمالوئید به کار می رود. عرضه متانول ایران طی 5 سال آینده، معادل 15 میلیون تن افزایش خواهد یافت، در حالی که کل تقاضای دنیا نیز، همین میزان رشد را تجربه خواهد کرد. اگر ایران سهم 12 درصدی خود از بازار تجارت متانول دنیا را حفظ کند، حداکثر می تواند 2 میلیون تن از محصولات جدیدش را به بازار عرضه کند که 13 میلیون تن دیگر بدون مشتری باقی خواهد ماند، از این رو برای اینکه بتواند طی پنج سال آینده همه متانول تولیدی اش را در بازار مصرف این محصول به فروش برساند، باید سهم خود را از 12 به 23 درصد برساند، بنابراین باید از فرصت های جدید در بازار مصارف سوختی متانول استفاده کرده و چالش تأمین سوخت کم سولفور را نیز حل کند.
یکی دیگر از محصولات پرتکرار در داخل کشورمان، اوره و آمونیاک است که بخش قابل توجهی از این محصول به صنایع کشاورزی داخلی اختصاص پیدا می کند. در حال حاضر ۵ میلیون تن آمونیاک و حدود ۸ میلیون تن اوره از سوی شرکت های پتروشیمی تولید می شود که اوره تولیدی شرکت های پتروشیمی عمومی، مورد استفاده بخش کشاورزی کشور قرار می گیرد. به همین دلیل، کیفیت محصولات آنها از اهمیت زیادی برخوردار است. هم اکنون پتروشیمی های هنگام، پردیس، لردگان، خراسان، شیراز و کرمانشاه در حال تولید اوره و آمونیاک هستند که این محصول کماکان ارزش افزوده خوبی دارد. با این وجود، تعدادی از شرکت های پتروشیمی سعی در افزایش کیفیت با استفاده از فناوری های جدید و تکمیل زنجیره ارزش اوره داشته که برنامه ریزی برای احداث یک پارک با محصولات پایین دست اوره و آمونیاک، از این دست تلاش ها بوده است. محصولاتی با ارزش همچون کریستال ملامین، رزین اوره فرمالودئید و کود اوره با پوشش گوگردی و رزین ملامین فرمالودئید، اوره هیدروژن پیروکسید و کود اوره با پوشش پلیمری از مواردی است که برای تولید آنها برنامه ریزی های خوبی شروع شده است. هم اکنون نزدیک به 100 محصول پتروشیمی در بیش از 340 گرید متنوع در داخل کشور تولید و عرضه می شود که طی سال های اخیر و با تلاشی که شرکت های پتروشیمی در تکمیل زنجیره ارزش محصولات خود داشته اند، این عدد در حال افزایش است. پیش بینی می شود، این عدد تا سال 1406 به 124 نوع محصول با گریدهای جدید برسد و این هدف باید با سیاست تنوع در سبد خوراک های مایع و گاز محقق شود.
1185پروژه مسئولیت اجتماعی در استان خوزستان تکمیل و بهره برداری شده است
مشعل صنعت نفت ایران، به عنوان بزرگ ترین صنعت کشور، طیف گسترده ای از اقدام ها و خدمات را همسو با مسئولیت اجتماعی، در بخش های عمرانی و خدماتی و در قالب پروژه های آموزشی، بهداشت و درمان، آبرسانی، برق رسانی، طرح های هادی، محیط زیست، مسکن و اشتغالزایی در مناطق نفت و گازخیز کشور، بویژه استان خوزستان به سرانجام رسانده که با این عملکرد، در زمره نخستین پیشگامان و مجریان پروژه های مسئولیت اجتماعی قرار گرفته است. شاهد این ادعا، تکمیل ۴ هزار و ۲۸۱ پروژه عام المنفعه با اعتبار بیش از ۷۹ هزار و ۵۰۰ میلیارد ریال تنها درچند سال گذشته در مناطق نفت خیز و کم برخوردار است که با توجه به میزبانی استان خوزستان از صنایع نفت، گاز و پتروشیمی، سهم این استان، با یکهزار و ۱۸۵ پروژه و اعتباری بالغ بر ۳۸ هزار و ۷۰۰ میلیارد ریال، بیش از همه بوده که تکمیل شده و مورد بهره برداری قرار گرفته است.
استان خوزستان از شمالی ترین تا جنوبی ترین نقطه آن، میزبان صنایع عظیم نفت، گاز و پتروشیمی است و وزارت نفت تمام تلاش خود را به کار برده تا در کنار عملیات نفتی، اقدام های عمرانی و خدماتی را با هدف محرومیت زدایی، حل چالش های محیط زیستی، تقویت بنیه علمی و آموزشی مردمان این خطه و بسیاری موارد عام المنفعه دیگر را انجام دهد و به میزبان وفای عهد داشته باشد.
مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز به نمایندگی از شرکت ملی نفت ایران بنا بر تعهدهای اجتماعی خود، پروژه های عمرانی و خدماتی بسیاری را در استان خوزستان کلید زد؛ به طوری که از سال ۱۴۰۰، دوهزار و ۵۳ پروژه مسئولیت اجتماعی با اعتباری بالغ بر ۱۲۹ هزار و ۴۶۵ میلیارد ریال در حوزه های آموزشی، ورزشی، بهداشتی، راه، آبرسانی، برق رسانی، طرح هادی و خدماتی تعریف شده که از آن میان، آموزش با ۵۵۸ پروژه در صدر و طرح هادی با ۴۷۱ پروژه و ورزش با ۴۶۳ پروژه به ترتیب در جایگاه های بعدی قرار دارند، ضمن اینکه ۱۳۳ پروژه برای طرح های خدماتی، ۱۳۲ طرح در حوزه بهداشت، ۱۹۴ پروژه برای راه، ۹۸ پروژه آبرسانی و ۴ پروژه برق رسانی تعریف شده است.
تکمیل طرح های نیمه تمام و به بهره برداری رساندن آنها، موضوع مهمی بود که دولت چهاردهم آن را به عنوان یک تکلیف، فراروی اولویت های اجرایی خود قرار داد. از این رو، وزارت نفت نیز به عنوان یکی از دستگاه های اجرایی دولت، افزون بر اولویت دهی به اجرای طرح های نیمه تمام در بخش های تولیدی (نفت و گاز)، در حوزه مسئولیت اجتماعی نیز به این مهم توجه و همت ویژه داشته است.
بی تردید به ثمر رسیدن طرح هایی با مضمون مسئولیت اجتماعی در بخش های مختلف، تغییرات اجتماعی مطلوبی را برای همسایگان نفت رقم می زند که رشد اقتصادی، بهداشتی، فرهنگی و ... از جمله آنهاست.
نگاهی به تلاش وزارت نفت در این حوزه، می تواند بیانگر این موضوع باشد که مسئولیت اجتماعی، تنها یک عنوان نیست؛ بلکه تکلیفی است که باید به آن عمل شود و وزارت نفت، بویژه در دوره اخیر فعالیت دولت، پیگیری این مهم را به گونه ای ویژه در دستور کار خود قرار داده و مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز را به نمایندگی از شرکت ملی نفت مامور پیگیری آن کرده است.
بر همین مبنا، مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفتخیز، از 2 هزار و ۵۳ پروژه تعریف شده طی سه سال اخیر، تاکنون یکهزار و ۱۸۵ پروژه را مورد بهره برداری قرار داده است؛ فعالیت هایی که نشان دهنده تلاش مستمر وزارت نفت در مسیر بهبود شرایط زندگی و رفاه عمومی مردم این استان است.
در میان این پروژه ها، یکهزار و ۱۸۵ پروژه تکمیل شده که از این تعداد، در حوزه تکالیف آموزشی ۳۱۳ پروژه، در بحث ورزش ۱۵۲ پروژه، در موضوع بهداشت ۷۸ پروژه، در حوزه راه ۸۰ پروژه، در بحث آبرسانی و برق رسانی به ترتیب ۵۱ و ۲ پروژه، در طرح هادی ۴۴۶ پروژه و در حوزه خدماتی ۶۳ پروژه تکمیل شده و مورد بهره برداری قرار گرفته است.
نوسازی مدارس و افزایش سرانه فضاهای آموزشی در کنار حرفه آموزی و تقویت سطح علمی دبیران و دانش آموزان، بخشی دیگر از اقدام های وزارت نفت در مسیر ایفای سیاست های مسئولیت اجتماعی است که در این وزارتخانه در این راه گام های بلندی برداشته و برای آینده سازان کشور سنگ تمام گذاشته است. این فعالیت ها در استان خوزستان با تکمیل 313 پروژه آموزشی به بار نشسته است تا یاریگر فرزندان پراستعداد این خطه نفت خیز کشور در نیل به افق های روشن باشد.
از جمله پروژه های تکمیلی آموزشی که در استان خوزستان و با کمک وزارت نفت بتازگی به بهره برداری رسیده، می توان به تکمیل مجتمع آموزشی ۱۸ کلاسه میثاق کوی بهارستان اندیمشک، احداث ساختمان مؤسسه آموزشی- فرهنگی جعفر طیار اهواز، احداث و تکمیل 2 کلاس هنرستان خوارزمی آبادان، تکمیل دبیرستان ۹ کلاسه انقلاب اسلامی بستان دشت آزادگان، احداث یک باب مدرسه سه کلاسه هفتگل و احداث یک باب مدرسه سه کلاسه روستای کندک هفتگل اشاره کرد. این وزارتخانه همچنین به تعویض کفپوش سالن ورزشی جایزان امیدیه، احداث زمین چمن طبیعی و مجتمع ورزشی روستای پیرآباد و دودانگه بهبهان، احداث چمن مصنوعی روستاهای عگله و مویلحه سفلی رامشیر و احداث زمین چمن طبیعی روستاهای خمیس سعد و سلمان داوود شوش هم که بتازگی در استان خوزستان تکمیل و بهره برداری از آن آغاز شده، کمک کرده است. سرازیر شدن آب های سطحی و فاضلاب در برخی معابر شهرهای استان خوزستان، به دلیل اثرگذاری بر محیط زیست، آب شرب، بهداشت و آلوده شدن رودخانه کارون و زمین های کشاورزی اطراف آن، به عنوان دومین چالش بزرگ این استان قلمداد می شود که یاری تمامی ارگان ها وسازمان ها را می طلبد. در این میان، وزارت نفت همگام با رسالت مسئولیت اجتماعی که برای خود تعریف کرده است، به یاری سازمان آب و فاضلاب استان خوزستان شتافته تا با جمع آوری آب های سطحی و فاضلاب، لبخند زندگی را بر لبان مردمان این مرز و بوم بنشاند.
از جمله این اقدام ها می توان به کمک در اجرای پروژه هایی چون خطوط اصلی شبکه فاضلاب منطقه کمپلو، شهرک اکباتان، چنیبه و شهرک دانشگاه اهواز، خطوط اصلی شبکه فاضلاب حمیدیه اهواز، شبکه و انشعابات فاضلاب کوت عبدالله کارون، حفاظت و تثبیت ساحل رودخانه کارون در محدوده روستای سبحانیه دشت آزادگان، بهسازی، ایمن سازی و مدیریت و رفع نقاط پرحادثه محور اهواز - اندیمشک، همچنین ساماندهی و بهسازی گلزار شهدای شهرستان دشت آزادگان، دفع آب های سطحی و جداسازی فاضلاب شهری از کانال آب کشاورزی بهبهان و تکمیل شهرک صنعتی دزفول، ساخت خوابگاه های دانشجویی مجتمع آموزشی عالی سلامت رامهرمز و احداث و تجهیز مرکز جامع سلامت روستایی مؤمن آباد اندیکا اشاره کرد.
خوزستان به عنوان قطب انرژی و استانی که نفت و گاز میزبان آن است، سهم بسزایی در اقتصاد کشور دارد؛ از این روست که اجرای طرح هایی همسو با اهداف و سیاست های مسئولیت اجتماعی با هدف بهره مندی هرچه بیشتر ساکنان این دیار همچون دیگر مناطقی که تاسیسات نفتی در آن فعالیت دارد، به عنوان تکلیفی مهم از سوی وزارت نفت پیگیری می شود.
تعریف ده ها طرح آبرسانی در استان خوزستان، از توجه ویژه صنعت نفت به این استان حکایت دارد
مشعل سرازیرشدن آب های سطحی و فاضلاب شهری در برخی معابر شهر اهواز، از آن دسته خبرهایی است که هر ساله با آغاز بارندگی به گوش می رسد و با انتشار تصاویری از ورود فاضلاب به خانه ها و عابرانی که برای رسیدگی به امور زندگی باید پا به این آب ها بزنند، بیش از پیش ملموس تر می شود؛ موضوعی که موجب شده صنعت نفت با وجود سنگینی و تعطیل ناپذیری فعالیت های محوری خود در تولید انرژی، همسو با اجرای اجتماعی ترین مسئولیت های خود، مرهم این زخم کهنه شود، به طوری که فقط در سال ۱۴۰۳ با پرداخت هزینه جمع آوری آب های سطحی و احداث خطوط لوله فاضلاب شهری، گام های بلندی در مسیر بهبود چهره معابر اهواز برداشته است.
صنعت نفت در کنار مهم ترین نقشی که به عنوان بنگاه اقتصادی کشور دارد، یک رسالت ثانویه نیز برای خود تعریف کرده که همانا توسعه صنعت شهرها و آبادانی مناطق پیرامونی تأسیسات و میدان های نفتی است؛ رسالتی که به دلیل افزایش جمعیت، گسترش حاشیه نشینی، انباشت کمبودها و فقدان برخی زیرساخت ها و افزایش انتظارات از صنایع بزرگ و سیاست وزارت نفت در سایه عدم تبلیغات گسترده روی فعالیت های عام المنفعه این وزارتخانه، خواسته یا ناخواسته، نمود عینی و همگانی نیافته است. کمک وزارت نفت به رفع مشکل دیرینه آب و فاضلاب شهر اهواز، یکی از همین موارد است. بنا به گزارش مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز شرکت ملی نفت ایران، طی چند سال اخیر ۱۰۰ طرح آبرسانی برای استان خوزستان تعریف شده که از این تعداد، ۵۳ طرح تکمیل شده و مورد بهره برداری قرار گرفته است و ۴۷ طرح نیز در دست اقدام قرار دارد. همچنین از ابتدای امسال تاکنون، یکهزار و ۷۰۰ میلیارد تومان برای امور عام المنفعه در استان خوزستان پرداخت که بیش از ۴۵۰ میلیارد تومان آن صرف حل معضل فاضلاب اهواز شده است.
طول کل شبکه فاضلاب طبق طرح، یکهزار و ۷۴۹ کیلومتر است که تاکنون یکهزار و ۲۳ کیلومتر آن اجرا و ۷۳۶ کیلومتر باقیمانده که تا پایان سال ۱۴۰۵ تکمیل خواهد شد. احداث این شبکه از جمله جمع شدن شبکه فاضلاب از زیر پای مردم، بازگشت بهداشت و سلامت به منطقه، جلوگیری از ورود فاضلاب به رودخانه و برکه ها پیشگیری از تشدید معضلات زیست محیطی را در پی داشته است و در بیان میزان همراهی و همکاری صنعت نفت، همین بس که صابر علیدادی، مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان خوزستان در گفت وگو با خبرنگار نشریه "مشعل" که برای تهیه گزارش میدانی از نحوه جمع آوری فاضلاب و میزان رضایت مندی مردم اهواز به این شهر سفر کرده بود، گفت: در یک سال گذشته، کارهای بزرگی در حوزه آب و فاضلاب استان خوزستان احداث شده که انجام بزرگ ترین آب شیرین کن خوزستان در شهرستان آبادان با سرمایه گذاری یکهزار میلیارد تومانی و ظرفیت تولید ۲۵ هزار مترمکعب آب شیرین در شبانه روز و بهره برداری فاز اول طرح جامع فاضلاب اهواز که بتازگی با حضور رئیس جمهوری افتتاح شده، از جمله آنها است.
به گفته وی، برای اولین بار در تاریخ طرح فاضلاب اهواز، از ۲۴ ورودی که فاضلاب به کارون می ریخت، ۴ ورودی کاملاً بسته شد. به این معنا که با بسته شدن هر ورودی، ۵۰ هزار مترمکعب فاضلاب که در شبانه روز به رودخانه کارون می ریخت، مهار و با اجرای این پروژه ها، گام های بلندی در مسیر بهبود کیفیت آب شرب، کاهش آلودگی رودخانه ها و ارتقای سطح بهداشت عمومی مردم منطقه برداشته شده است. مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان خوزستان با تأکید بر اینکه پس از اشتغال، فاضلاب در جایگاه دوم چالش های این استان قرار دارد، افزود: اگر سرمایه گذاری وزارت نفت نبود، پروژه فاضلاب اهواز به نقاط امیدوارکننده نمی رسید.
با سرمایه گذاری وزارت نفت در این موضوع، به صراحت می توانیم از زمان اتمام پروژه حرف بزنیم و بگوییم که تا پایان سال ۱۴۰۵ کجا خواهیم ایستاد.
در واقع صنعت نفت، روی نقطه ای که بیشترین نیاز استان است، متمرکز شده که امیدواریم همراهی خود را ادامه دهد تا بتوانیم به طور کامل تمام ورودی های فاضلاب به رودخانه کارون را مسدود کنیم.
علیدادی خاطرنشان کرد: در تمام گزارش ها، جلسات و مصاحبه ها، از همراهی و همکاری وزارت نفت برای اجرای اهداف و سیاست های مسئولیت های اجتماعی استان خوزستان، بخصوص طرح های آب و فاضلاب تشکر ویژه کرده و یادآور شده ایم که گره کور مشکلات این استان، بدون سرمایه گذاری وزارت نفت، هرگز باز نمی شود.
در ادامه این گفت وگو، خبرنگار "مشعل" به محله اسلام آباد غربی شهر اهواز رفت که مردم این منطقه نیز با صحه گذاشتن بر انجام فعالیت های عام المنفعه از سوی صنعت نفت، بر این موضوع که این صنعت در کنار فعالیت های تولیدی، به جامعه پیرامونی خود نیز توجهی ویژه دارد، مهر تایید زدند.
پیرمردی که لباس محلی پوشیده و روی سه پایه نشسته بود، در این باره گفت: پیش از این، با کمترین بارش، تمام سطح کوچه و خیابان پر از آب می شد و اگر غافل می شدیم و گونی های پر از خاک را جلوی در نمی گذاشتیم، آب کل خانه را برمی داشت؛ اما با ایجاد خطوط فاضلاب، این معضل تا حدودی حل شده است. با اطلاعیه ای که در خیابان اصلی زده اند، متوجه شدیم که صنعت نفت هم در رفع این چالش سهیم بوده و از اینکه می بینیم وزارت نفت به این مسائل توجه دارد، خوشحال می شویم.
خانم دیگری که در مغازه زیر پله خود، مشغول فروشندگی بود، وارد این بحث شد و با لبخندی بر لب گفت: پیش از این بارها آب وارد مغازه می شد و تمام اجناس ما را خراب می کرد.
این موضوع بسیار باعث آزار ما می شد؛ اما با ایجاد این فاضلاب، تا حدودی مشکل حل شده است. دیگر دغدغه ای از این بابت نداریم که وقتی فرزندمان در کوچه بازی می کند، آب فاضلاب جمع شده در جوی، او را خیس و مریض کند. از وزارت نفت ممنونیم که باعث شده اندکی از سختی زندگی ما کم شود.
صنعت نفت افزون بر انجام فعالیت های روزمره مهم خود در حوزه تولید و فراورش نفت و گاز، مرکز ثقل توجه دیگری هم به نام مسئولیت اجتماعی دارد. این صنعت زیربنایی هرجا که ورود کرده، با خود عمران و آبادانی را هم با هدف خدمت رسانی به مردم درحوزه های مختلف همچون راهسازی، جاده سازی، ساخت اماکن ورزشی و بهداشتی و. . به همراه آورده است؛ نهضتی که پایانی بر آن نیست
شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران
سرپرست مدیریت بهینه سازی مصرف انرژی شرکت ملی صنایع پتروشیمی در هفته دوم قرعه کشی طرح پویش کاهش 10درصدی مصرف گاز و برق که با همکاری یک شرکت دانش بنیان، شرکت ملی صنایع پتروشیمی، شرکت ملی گاز و پتروشیمی زاگرس انجام می شود، گفت: از محل قطع گاز پتروشیمی ها و عدم تخصیص گاز به آنها در ماه های سرد سال، ۱۰ همت درآمد دولت کم و فشار آن در نهایت در قالب تورم به مردم وارد می شود؛ از این رو اقدام های فرهنگی می تواند در بلندمدت در کاهش مصرف گاز بخش خانگی و صنایع کوچک اثرگذار باشد. علی ربانی با اشاره به برنامه ریزی برای اجرای پویش نبض انرژی از سه سال قبل و اجرای آن با مشارکت شهروندان در سال جاری گفت: این پویش برای مشارکت حداقل 8میلیون نفر پیش بینی شده است و با مشارکت ۱۰درصدی مشترکان گاز، روزانه ۶.۵میلیون مترمکعب در مصرف گاز صرفه جویی ایجاد می شود. وی با اشاره به گزینه های تشویقی برای شهروندان شرکت کننده در این پویش گفت: افزون بر جوایز تعیین شده برای مدیران ساختمان، همچنین خادمان مدارس و مساجد برای همکاری در اجرای این طرح، در قرعه کشی ها 20 میلیون تومان نیز جوایز جداگانه در نظر گرفته شده است. ربانی با تاکید بر اینکه این برنامه بدون یک ریال اعتبار دولتی اجرا شده و هدف اصلی آن همراهی با مردم است، افزود: در این طرح دانشگاه های تهران، امیرکبیر، شریف و شهید بهشتی همکاری دارند. در این نشست غلامحسین نجاتیان، مدیرعامل شرکت دانش بنیان رازیگر شرق به عنوان مجری این طرح گفت: در جریان مصرف انرژی در بخش خانگی می توان الگوی مصرف را تا حد زیادی اصلاح کرد و در این طرح تلاش شده است که با مشارکت شهروندان و تشویق آنان از طریق اهدای جوایز کاربردی، در مسیر اصلاح الگوی مصرف و کاهش مصرف گام برداشته شود. وی با اعلام اینکه در نتیجه اجرای این طرح ، کمک هایی در قالب ارائه خدمات اجتماعی برای تأمین ویلچر معلولان، تأمین نیروگاه خورشیدی برای زنان سرپرست خانوار، کاشت نهال بلوط در جنگل های زاگرس و... انجام می شود، افزود: جوایز این طرح که به صورت قرعه کشی به شهروندان اهدا می شود، شامل بخاری های با راندمان بالا، تعویض یا اصلاح مشعل، تعویض منبع انبساط، تعویض پکیج، پنجره های دوجداره و... می شود که همه این موارد به اصلاح الگوی مصرف کمک خواهد کرد. در دومین هفته از اجرای این پویش از میان شرکت کنندگان در سامانه نبض انرژی برای دریافت بخاری با راندمان بالا، کمک هزینه تعمیر و اصلاح موتورخانه و پنجره دوجداره قرعه کشی انجام شد. استان های مازندران، کرمان و خراسان جنوبی بیشترین مشارکت کنندگان در این طرح بوده اند.مشترکان گاز و برق می توانند با مراجعه به سایت NabzEnergy.ir و ثبت نام در آن شناسه قبض خود را ثبت و در این طرح شرکت کنند. کاهش مصرف در برق و گاز و مدیریت مصرف در قبض نشان دهنده همکاری و مشارکت شهروندان خواهد بود.
نماهنگ «جان وطن» که با حمایت روابط عمومی شرکت ملی نفت ایران و مرکز موسیقی، شعر و سرود سازمان صداوسیما در تکریم جهادگران عرصه تولید نفت و گاز ایران ساخته شده است، همزمان با دهه فجر رونمایی و پخش آن از شبکه های مختلف تلویزیون آغاز شد.
معاون مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران گفت: میانگین تولید روزانه بنزین در پالایشگاه ستاره خلیج فارس از ابتدای اردیبهشت سال آینده(۱۴۰۴) به ۴۵ میلیون لیتر خواهد رسید
محمدعلی دادور دریک برنامه تلویزیونی با موضوع «پیشرفت های صنعت نفت کشور» اظهار کرد: پالایشگاه ستاره خلیج فارس یکی از بزرگ ترین دستاوردهای مهم ما پس از پیروزی انقلاب اسلامی در صنعت نفت بوده است.
وی با اشاره به اینکه در ابتدا قرار بود بیشتر قطعات پروژه ساخت پالایشگاه ستاره خلیج فارس از کشورهای خارجی تأمین شود، بیان کرد: خوشبختانه شرایط به گونه ای پیش رفته که عملیات اجرایی این پالایشگاه و واحدهای عظیمی همچون CCR و ایزومریزاسیون با همت و توان شرکت های توانمند داخلی اجرایی شده است.
معاون مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران با بیان اینکه هم اکنون به طور میانگین روزانه ۴۲ میلیون لیتر بنزین در پالایشگاه ستاره خلیج فارس تولید می شود، اظهار کرد: این مقدار از ابتدای اردیبهشت سال آینده به روزانه ۴۵ میلیون لیتر افزایش می یابد
دادور با اشاره به افزایش تولید بنزین از زمان آغاز فعالیت دولت چهاردهم گفت: میانگین تولید روزانه بنزین در ابتدای این دولت ۹۷میلیون لیتر بود که هم اکنون به ۱۱۰میلیون لیتر در روز رسیده است.
شرکت ملی نفت ایران در حوزه توسعه میدان های نفتی و گازی طرح های مهمی در دست اجرا دارد و با توجه به اهمیت هریک از این طرح ها، برنامه ریزی توسعه ای خود را به اجرای آنها معطوف کرده است. ساخت سکوهای 20 A و 21 A در میدان نفتی ابوذر با هدف دستیابی به ظرفیت تولید ۹۶۰۰بشکه نفت در روز و طرح احداث کارخانه ان جی ال3100 که با هدف جمع آوری گازهای همراه و مشعل میدان های دزفول شمالی به ظرفیت روزانه ۲۴۰ میلیون فوت مکعب و با سرمایه گذاری ۱۴۰۰ میلیون دلار انجام می شود، ازجمله اقدام های راهبردی در دست اجرای شرکت ملی نفت ایران است. این شرکت در حوزه جمع آوری گازهای همراه دیگر میدان های نفتی از جمله جمع آوری گازهای مخزن و گازهای مازاد مرحله دوم واحدهای بهره برداری گچساران ۱ و ۲ به ظرفیت روزانه ۱۵ میلیون فوت مکعب نیز اقدام هایی انجام داده که به زودی اجرایی می شود.در ادامه اقدام های توسعه ای انجام شده می توان از پروژه جمع آوری گازهای همراه رگ سفید ۱ (فاز ۱) و جمع آوری بخشی از گازهای مشعل واحد بهره برداری آن به ظرفیت روزانه ۸۰ میلیون فوت مکعب یاد کرد که به زودی وارد فاز عملیاتی می شود.راه اندازی طرح احداث بندر خدماتی سیراف پارس و برداشت زودهنگام میدان نفتی خشت، از دیگر برنامه هایی است که عملیات اجرایی آن با جدیت از سوی شرکت ملی نفت ایران دنبال می شود و به زودی به بهره برداری کامل می رسد.
محصول فناورانه حسگر مجازی توسعه داده شده از سوی پژوهشگاه صنعت نفت در مجتمع پتروشیمی نوری رونمایی شد.
سعید شکری، رئیس مرکز تحول دیجیتال این مجموعه با اشاره به اهمیت این فناوری اظهار کرد: این محصول فناورانه که به صورت کاملا بومی از سوی متخصصان پژوهشگاه صنعت نفت توسعه یافته است، پس از انجام مراحل آزمایش و ارزیابی پایلوت، در پتروشیمی نوری با موفقیت اجرا شد.
وی افزود: حسگرهای مجازی با بهره گیری از هوش مصنوعی، امکان پیش بینی متغیرهای کلیدی را که اندازه گیری آنها از روش های سنتی یا از طریق آنالیزورهای برخط دشوار و پرهزینه است، فراهم می کنند. این فناوری افزون بر کاهش هزینه های عملیاتی، دقت کنترل فرایندها را افزایش می دهد و بهره وری را در صنایع نفت و گاز ارتقا می بخشد. رئیس تحول دیجیتال پژوهشگاه صنعت نفت با تأکید بر رویکرد این مجموعه در توسعه فناوری های بومی بیان کرد: پژوهشگاه صنعت نفت با تمرکز بر هوشمندسازی فرآیندهای صنعتی، در تلاش است وابستگی به تجهیزات وارداتی را کاهش دهد و مسیر توسعه فناوری های نوین را هموار کند، از این رو به کارگیری حسگرهای مجازی، ضمن کاهش هزینه های سخت افزاری، عملکرد بهینه تری را در پالایشگاه ها و مجتمع های پتروشیمی به همراه خواهد داشت. در حاشیه سفر حسین افشین، معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری به استان بوشهر و بازدید از نمایشگاه نفت، گاز و پتروشیمی عسلویه، از پنج محصول فناورانه در مجتمع پتروشیمی نوری رونمایی شد.
آیین رونمایی از حسگر مجازی توسعه داده شده از سوی پژوهشگاه صنعت نفت با حضور ارسلان زارع، استاندار بوشهر، سخاوت اسدی، مدیرعامل منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس، غلامرضا جمشیدی، مدیرعامل شرکت پتروشیمی نوری و جمعی از مدیران پژوهشگاه صنعت نفت به میزبانی مجتمع پتروشیمی نوری برگزار شد.
مدیر شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی گفت: این پالایشگاه توانسته است با ارسال روزانه بیش از ۵۳ میلیون مترمکعب گاز به شبکه سراسری، رشد ۶ درصد بالاتر از ظرفیت طراحی ارسال گاز به خط را ثبت کند.محمد نعمتی با اشاره به رشد چشمگیر شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی در زمینه توسعه فناوری، خوداتکایی و تأمین نیازهای انرژی کشور در سال های اخیر بیان کرد: با تلاش های انجام شده، هم اکنون روزانه بیش از ۵۳ میلیون مترمکعب گاز شیرین از پالایشگاه دهم پارس جنوبی به شبکه سراسری تزریق می شود که نشان دهنده رشد ۶ درصدی فراتر از ظرفیت طراحی شده این پالایشگاه است. وی با بیان اینکه از ابتدای امسال تا 14بهمن ماه بیش از ۱۵ میلیارد مترمکعب گاز شیرین به خط سراسری ارسال شده است، ادامه داد: با توجه به آغاز فصل زمستان و کاهش دمای هوا، این مجموعه در بازه زمانی یاد شده بیش از ۲ میلیارد مترمکعب گاز به شبکه سراسری ارسال کرده که در مقایسه با مدت مشابه پارسال ۲.۵ درصد رشد داشته است.
مدیر پالایشگاه شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی تأکید کرد: در ۲۶سال گذشته، پالایشگاه دهم پارس جنوبی با بهره گیری از توانمندی سازندگان داخلی و شرکت های دانش بنیان به رشد ۹۰ درصدی در استفاده از تجهیزات ایرانی دست یافته که این موفقیت ارزشمند نمایانگر عزم راسخ متخصصان و کارکنان پالایشگاه برای شکوفایی اقتصاد و عزت کشور است.
سرپرست پالایشگاه دوم شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی نیز اعلام کرد: این مجموعه از ابتدای امسال تاکنون نزدیک به ۱۵ میلیارد مترمکعب گاز به خط سراسری کشور ارسال کرده است.محسن عطارزاده با اشاره به تحولات چشمگیر این مجتمع در سال های اخیر بیان کرد: متخصصان و کارکنان پالایشگاه دوم (فازهای دوم و سوم) مجتمع گاز پارس جنوبی توانسته اند با تکیه بر دانش نوین و استفاده ۱۰۰درصدی از تجهیزات داخلی، از آغاز امسال بیش از ۱۹میلیارد مترمکعب گاز از مخازن مشترک دریافت، شیرین سازی و به محصولات جانبی تبدیل کنند. وی با بیان اینکه شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی بخش انرژی کشور را متحول کرده است، تصریح کرد: در همین بازه زمانی، نزدیک به ۱۵ میلیارد مترمکعب گاز شیرین از پالایشگاه دوم پارس جنوبی به خط سراسری ارسال شده است
سرپرست پالایشگاه دوم شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی گفت: شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی، به عنوان ستاره درخشان صنعت نفت و گاز کشور، ضمن ایجاد اشتغال برای بیش از ۲۲هزار نفر و افزایش ارزش افزوده، توان صادراتی کشور و ارزآوری را به طور چشمگیری ارتقا داده است. عطارزاده با اشاره به اینکه تحریم ها در بزرگ ترین مجتمع گازی کشور اثر معکوس داشته و دستاوردهای بی شماری در پالایشگاه های پارس جنوبی به ثبت رسیده است، افزود: اکنون این مجتمع به تولید ۷۳ درصد گاز کشور رسیده و این موفقیت ها حاصل تلاش، مجاهدت و جانفشانی متخصصان و کارکنان سراسر پالایشگاه های این مجتمع است. وی اظهار کرد: از ابتدای امسال تاکنون نزدیک به ۹۷هزار تن گوگرد دانه بندی شده در پالایشگاه دوم پارس جنوبی تولید شده است.
در آیینی با حضور عظیم کلانتری اصل، رئیس پژوهشگاه صنعت نفت، اعضای هیئت رئیسه، میهمانان ویژه، پیشکسوتان، بازنشستگان و خانواده های آنان از ۲۹ نفر از بازنشسته سال۱۴۰۳ پژوهشگاه صنعت نفت تجلیل شد.
در این مراسم که در مرکز همایش های بین المللی این مجموعه برگزار شد، رئیس پژوهشگاه صنعت نفت با قدردانی از زحمات بازنشستگان گفت: این مراسم نخستین جشن بازنشستگان پژوهشگاه صنعت نفت و فرصتی ارزشمند برای پاسداشت سال ها تلاش و تعهد سرمایه های انسانی پژوهشگاه صنعت نفت است که نقشی مؤثر در پیشرفت و اعتلای این مجموعه ایفا کرده اند. کلانتری اصل افزود: حضور در یک سازمان دولتی، فرصتی برای خدمت است و بازنشستگی، نه پایان راه که آغاز مرحله ای جدید از فرصت هاست و همه ما در هر جایگاه و مقطعی وظیفه داریم برای پیشرفت و اعتلای ایران اسلامی تلاش کنیم.در پایان این مراسم با اهدای لوح تقدیر از زحمات بازنشستگان تجلیل شد.
طرح جمع آوری گازهای ترش مجتمع صنعتی شماره ۵ شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون همزمان با دهه مبارک فجر به بهره برداری رسید.
ابراهیم پیرامون، مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب در آیین بهره برداری از طرح جمع آوری گازهای ترش مجتمع صنعتی شماره ۵ شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون، همراهی بخش خصوصی داخلی و سرمایه گذاری در بخش های بالادستی صنعت نفت را گامی اساسی در پیشبرد اهداف سازمان در تولید پایدار، صیانت از محیط زیست و بی اثر کردن تحریم ها برشمرد و گفت: از این پس مقدار گازسوزی در مجتمع مارون ۵ حدود ۱۰ میلیون فوت مکعب در روز کاهش می یابد که افزون بر انتفاع سرمایه گذار، سالانه ۵میلیون دلار سود و صرفه اقتصادی برای صنعت نفت به همراه خواهد داشت.
وی با اشاره به اینکه این پروژه ظرفیت بازیابی و فراورش روزانه ۲۰ میلیون فوت مکعب گاز ترش را دارد، افزود: با راه اندازی این طرح، حدود ۴۰ شغل پایدار نیز ایجاد می شود.قباد ناصری، مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون نیز در این آیین با پیش بینی آینده ای روشن در تعامل با شرکت های توانمند داخلی گفت: با راه اندازی این طرح و طرح جمع آوری گازهای کم فشار مارون ۵ ، پس از سال ها مقدار گازسوزی این واحد به حداقل ممکن می رسد.
شرکت گاز خراسان رضوی
مدیرعامل شرکت گاز خراسان رضوی با تأکید بر محدودیت انرژی فسیلی گفت: استفاده از انرژی های تجدیدپذیر مانند باد و خورشید راهکاری آزموده شده در جهان برای تولید برق و رفع ناترازی هاست.
حسن افتخاری با تأکید بر ضرورت افزایش بهره وری در مصرف انرژی، از لزوم برنامه ریزی برای ارتقای راندمان نیروگاه های حرارتی و توسعه روش های متنوع تولید برق به عنوان دو راهکار اصلی جلوگیری از خاموشی و قطع برق خبر داد. وی با بیان اینکه محدودیت منابع انرژی یک واقعیت جهانی است و ایران نیز از این قاعده مستثنا نیست، افزود: استفاده بهینه از منابع انرژی و جلوگیری از اتلاف آن، تأثیر مستقیمی بر اقتصاد خرد و کلان دارد و بی توجهی به این موضوع می تواند تبعات نامطلوبی به همراه داشته باشد.مدیرعامل شرکت گاز خراسان رضوی با اشاره به هزینه های بالای استخراج، پالایش و انتقال گاز طبیعی یادآور شد: این نعمت خدادادی با صرف هزینه های بالا به دست مشترکان می رسد، بنابراین ضروری است در تمام بخش ها، به ویژه در بخش نیروگاهی، به مصرف بهینه و افزایش بهره وری توجه ویژه شود. در صورت بی توجهی به بهره وری در تولید، ناترازی ها تشدید خواهد شد.
افتخاری با اشاره به پایین بودن راندمان بعضی نیروگاه ها تأکید کرد: این مشکل تنها محدود به نیروگاه های قدیمی نیست و حتی در نیروگاه های جدید نیز باید مورد توجه قرار گیرد. وی با بیان اینکه در استان خراسان رضوی و برخی استان های دیگر، فرصت های قابل توجهی برای افزایش راندمان و تولید برق بیشتر با همان مقدار گاز تحویلی وجود دارد، گفت: در قرارداد فروش گاز طبیعی بین شرکت گاز استان خراسان رضوی و شرکت تولید برق حرارتی کشور برای دو نیروگاه راشد تربت حیدریه و ابن یمین سبزوار، احداث واحد بخار نیروگاه سیکل ترکیبی به عنوان یک ضرورت تعیین تکلیف شده است. مدیرعامل شرکت گاز خراسان رضوی ادامه داد: با راه اندازی بخش سیکل ترکیبی، ظرفیت تولید برق این نیروگاه ها بدون نیاز به گاز بیشتر، ۴۰ تا ۵۰ درصد افزایش خواهد یافت. با این حال تاکنون این بخش در هیچ یک از دو نیروگاه راه اندازی نشده است. افتخاری با بیان اینکه برنامه ریزی برای راه اندازی بخش سیکل ترکیبی در دستور کار شرکت تولید نیروی برق حرارتی قرار گرفته است، تأکید کرد: تسریع در اجرای این طرح می تواند نقش مهمی در افزایش تولید برق و جلوگیری از خاموشی های آینده داشته باشد.
وی به محدودیت های موجود در استفاده از منابع انرژی فسیلی اشاره و اظهار کرد: استفاده از انرژی های تجدیدپذیر مانند باد و خورشید، راهکاری آزموده شده در جهان برای تولید برق و رفع ناترازی هاست و خوشبختانه در سال های اخیر، وزارت نیرو توجهی ویژه به توسعه این منابع داشته است.
مدیرعامل شرکت گاز خراسان رضوی تصریح کرد: با توجه به محدودیت منابع انرژی و افزایش تقاضای برق، افزایش راندمان نیروگاه های حرارتی و تنوع بخشی به روش های تولید برق از طریق توسعه انرژی های تجدیدپذیر، به ویژه در استان های مستعد و دارای منابع طبیعی باد و خورشید همانند استان خراسان رضوی راهکارهای کلیدی برای جلوگیری از خاموشی و قطع برق در آینده است که باید با جدیت دنبال شود.
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران گفت: از ابتدای امسال تا پایان دی حدود ۱.۸میلیون مگاوات برق از مجتمع های تولیدی پتروشیمی به شبکه سراسری تحویل شده است.
حسن عباس زاده با بیان اینکه صنعت پتروشیمی برای تولید مستمر به برق پایدار نیاز دارد، اظهار کرد: اگر مجتمع های پتروشیمی بخواهند برق را از شبکه سراسری تأمین کنند، تولید محصولات پتروشیمی تحت تأثیر نوسانات شبکه تولید قرار می گیرد. وی با اشاره به اینکه مجتمع های تولیدی پتروشیمی در زمان احداث، حدود ۴ هزار مگاوات برق در ساعت ظرفیت ایجاد و برق را از طریق نیروگاه های خود تأمین می کنند، تصریح کرد: برق مازاد تولیدی از مجتمع های پتروشیمی به شبکه سراسری ارسال می شود.
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران با اشاره به اینکه مجتمع های پتروشیمی در منطقه خوزستان از طریق پتروشیمی فجر و در منطقه عسلویه از طریق پتروشیمی دماوند برق مازاد را به شبکه تحویل می دهند، گفت: مجتمع های پتروشیمی از ابتدای امسال تا پایان دی حدود ۱.۸میلیون مگاوات برق به شبکه تحویل داده اند.
همزمان با بیستمین سالگرد گرامیداشت حکیم ابوالقاسم فردوسی و پاسداشت زبان فارسی فراخوان پنجمین جشنواره ملی حکمت فردوسی در سه بخش پژوهشی،هنری و ادبی و در دو رده سنی کودکان و نوجوانان و جوانان و بزرگسالان اعلام شد.علاقه مندان به شرکت در این جشنواره در بخش پژوهشی مقاله های شاهنامه ای را در قالب فایل ورود در دو بخش موضوع آزاد و سرفصل های اختصاصی ارسال کنند.در بخش هنرهای تجسمی (تصویرسازی و تصویرگری) اثرها باید کیفیت بالایی داشته باشد. در بخش ادبی و نمایشی هم دو بخش هنرهای نمایشی و هنرهای مدرن در نظر گرفته شده است.
پژوهشگران و هنرمندان برای شرکت در این جشنواره می توانند اثرهای پژوهشی، ادبی و هنری خود را همراه با مشخصات فردی به شماره شبکه های اجتماعی سروش، واتساپ و تلگرام(09213603288) تا 10اردیبهشت ماه 1404 ارسال کنند.
مدیر شرکت ملی بخش فراورده های نفتی منطقه خراسان رضوی گفت: یک میلیارد و ۷۸۰میلیون لیتر انواع سوخت مایع از ابتدای امسال تاکنون به نیروگاه های برق این منطقه ارسال شده است.علی اصغر اصغری اظهار کرد: سهم رشد نفت گاز ارسالی نسبت به پارسال ۱۵ درصد و نسبت به مدت مشابه سال ۱۴۰۱، ۱۶ درصد افزایش یافته است.وی با بیان اینکه سوخت رسانی به نیروگاه های خراسان رضوی ادامه دارد، بیان کرد: امیدواریم با افزایش راندمان نیروگاه ها شاهد بهینه سازی بیش از پیش مصرف سوخت باشیم. مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه خراسان رضوی افزود: سطح ذخایر نیروگاه ها که ترکیبی از نفت گاز و نفت کوره را شامل می شود، تابعی از پارامترهای مختلف است. این پارامترها نظیر مقدار مصرف گاز طبیعی در نیروگاه ها، راندمان نیروگاه ها، مدیریت مصرف گاز و برق و مقدار سوخت معادل نیروگاه ها ترکیبی از گاز طبیعی و سوخت پشتیبان است
منطقه خراسان رضوی نیروگاه های «مشهد، شریعتی، فردوسی، خیام نیشابوری و توس» را زیر پوشش دارد. شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه خراسان رضوی شهرستان های مشهد، چناران، کلات، بینالود، فیروزه، نیشابور، فریمان، قوچان، تربت جام، تایباد، درگز و سرخس را زیر پوشش خدمات خود دارد و دیگر شهرستان های خراسان رضوی زیر پوشش خدمات دو شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه تربت حیدریه و منطقه سبزوار هستند.
معاون طرح های توسعه ای شرکت نفت و گاز پارس گفت: هدف از راه اندازی واحد بازیافت گوگرد پالایشگاه فاز ۱۴ پارس جنوبی، حذف ترکیبات گوگرد از مشعل های پالایشگاه این طرح به منظور صیانت از محیط زیست منطقه و تولید روزانه ۴۰۰ تن گوگرد است.حمیدرضا مسعودی در حاشیه راه اندازی واحد گوگردزدایی فاز ۱۴پارس جنوبی اظهار کرد: در راه اندازی این واحد، بیش از ۱۸۳ هزار مترمکعب عملیات خاکبرداری، بیش از ۳۴ هزار مترمکعب بتن ریزی، بیش از ۵ هزار و ۵۰۰ تن نصب سازه فلزی، بیش از ۴ هزار و ۵۰۰ تن نصب تجهیزات، ۳۰۳ هزار اینچ قطر لوله کشی و حدود ۵۰۰ کیلومتر کابل کشی انجام شده است.
وی یکی از شاخصه های بهره برداری از واحد ۱۰۸ پالایشگاه فاز ۱۴ پارس جنوبی را در مقایسه با سایر پالایشگاه های گازی این میدان مشترک، تکمیل و راه اندازی همزمان بخش های پنج گانه بازیافت گوگرد شامل واحدهای (AGE (Acid Gas Enrichment، زباله سوز( Incinerator)، 3، Claus 4 Claus و TGTU عنوان کرد و گفت: این واحد با همکاری متخصصان شرکت نفت و گاز پارس به عنوان کارفرمای طرح، شرکت مپنا به عنوان پیمانکار، شرکت اکسیر به عنوان پیمانکار اجرایی و شرکت پی اوام سی به عنوان پیمانکار راه اندازی واحد با سرمایه افزون بر ۱۲۰ میلیون دلار به بهره برداری رسیده است. فاز ۱۴ پارس جنوبی با هدف تولید روزانه ۵۶ میلیون مترمکعب گاز غنی و تولید روزانه ۷۵ هزار بشکه میعانات گازی به بهره برداری رسیده است.اجرای این طرح با سرمایه افزون بر ۵.۲ میلیارد دلار به کارفرمایی شرکت نفت و گاز پارس به کنسرسیومی متشکل از سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران (ایدرو)، شرکت مدیریت طرح های صنعتی ایران، شرکت مهندسی و ساخت تأسیسات دریایی ایران، شرکت ملی حفاری ایران، شرکت مجتمع کشتی سازی و صنایع فراساحل ایران، شرکت مدیریت پروژه های نیروگاهی ایران (مپنا)، شرکت پایندان و شرکت ماشین سازی اراک واگذار شده است.
مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز کارون از اقدام موفقیت آمیز این شرکت در اجرای عملیات انشعاب گیری و سوراخ کاری گرم (HOTTAPPING) روی دیواره مخزن ائتلاف کننده ثقلی برای نخستین بار در مناطق نفت خیز جنوب و جلوگیری از کاهش تولید روزانه ۸۰ هزار بشکه نفت خبر داد.
حسن شهرویی افزود: این اقدام با رعایت کامل استانداردها و دستورعمل های فنی روی مخزن ائتلاف کننده ثقلی آسماری واحد نمک زدایی شماره ۳ این شرکت با موفقیت انجام شد، زیرا امکان از سرویس خارج کردن این مخزن برای تخلیه سلج های موجود و رفع نشتی از کف مخزن با توجه به شرایط تولید حداکثری وجود نداشت. وی با اشاره به اینکه به دلیل گرفتگی خطوط لوله تخلیه مخزن ائتلاف کننده ثقلی آسماری واحد نمک زدایی شماره ۳، عملاً تخلیه آب به صورت کامل انجام نمی گرفت و سبب بروز مشکلات فرایندی و عملیاتی متعددی می شد، افزود: پس از بررسی های فنی عملیاتی، انشعاب خروجی جدیدی در مخزن احداث شد و متعاقب انجام این اصلاحیه، مشکلات یادشده برطرف و مخزن با شرایط فرایندی متعارف و در سطح استاندارد آب و نفت در مدار فرآورش باقی ماند. با این اقدام از توقف تولید روزانه ۸۰ هزار بشکه نفت جلوگیری و سبب پایداری تولید از مجموعه چاه های محدوده این واحد بهره برداری شد.
مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه استان مرکزی از اجرای طرح کهاب در انبار نفت سردار شهید رحیم آنجفی منطقه استان مرکزی خبر داد.
سعید جمشیدی در آیین بهره برداری این طرح گفت: طرح کهاب (کاهش، هدایت، انتقال و بازیافت بخارات بنزین) سال ۱۳۸۷ به منظور کاهش هدررفت سوخت، همچنین کنترل آلودگی های هیدروکربن های سمی از سوی دولت به عنوان یک طرح ملی تصویب شد، از این رو این طرح برای کاهش تبخیر بنزین و جلوگیری از انتشار بخار در تأسیسات انبار نفت اراک به روش کربن اکتیو به بهره برداری رسید. وی با بیان اینکه این سیستم از یک مترمکعب بخار اشباع شده در حین بارگیری نفتکش ها با خطوط برگشت و از سوی واحد بازیافت بخار (VRU) حدود ۱.۵ لیتر بنزین استحصال می کند، افزود: با استحصال این مقدار بنزین در زمان بارگیری، افزون بر جلوگیری از هدر رفتن حدود ۴۲میلیارد تومان در سال و صدمات زیست محیطی و فیزیولوژیک ناشی از بخارات بنزین، سالانه حدود ۸۱۰هزار لیتر بنزین به شبکه برگشت داده می شود. مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه استان مرکزی ادامه داد: این پروژه با تلاش کارکنان ستاد شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران، واحد مهندسی انبار منطقه استان مرکزی و کارشناسان گروه مپنا انجام و پس از منطقه اصفهان که سیستم VRU به عنوان پایلوت در آن اجرا شده است، نخستین منطقه ای در کشور است که این سیستم در آن به بهره برداری می رسد.
شرکت پتروشیمی اروند اعلام کرد که درآمد این شرکت از ابتدای ۱۴۰۳ تا دی ، افزایش یافته و معادل ۱۰۵ درصد کل سود خالص ۱۴۰۲ شده است. درآمد امسال این شرکت تا دی ماه، ۲۳درصد افزایش داشته که این مقدار درآمد معادل ۱۰۵ درصد کل سود خالص ۱۴۰۲ است.
شرکت پتروشیمی اروند در آخرین گزارش مالی اعلام کرد که درآمدهای خود را در ۱۰ماه ۱۴۰۳ به مبلغ ۱۹ هزار و ۱۴۷ میلیارد و ۶۰۳میلیون تومان رسانده که این مقدار پارسال ۱۵ هزار و ۵۳۸ میلیارد و ۷۹۳ میلیون تومان بوده است. در حالی که درآمدهای پتروشیمی اروند در ۱۰ماه گذشته روند صعودی داشته، نکته قابل توجه دیگر این است که این شرکت موفق شده است ۱۰۵درصد کل سود خالص خود در ۱۴۰۲ را در این بازه زمانی محقق کند و تا پایان امسال این نسبت بیشتر می شود. این افزایش سود ناشی از عملکرد موفق شرکت در برابر شرایط اقتصادی و چالش های بازار، همچنین بهبود فرایندهای تولید، افزایش ظرفیت های عملیاتی و مذاکرات موفق برای فروش محصولات به بازارهای صادراتی است
بهداشت و درمان صنعت نفت شمال شرق
مشعل: حوزه فعالیت بهداشت و درمان صنعت نفت شمال شرق و کرانه شرقی، شامل ۶ استان خراسان شمالی، خراسان رضوی، خراسان جنوبی، سمنان، کرمان و سیستان و بلوچستان است، یعنی از شمالی ترین نقطه تا کناره های دریای عمان را پوشش درمانی می دهد که وسعت فعالیت و قدمت این حوزه سبب شده تا در زمره یکی از فعال ترین و مهم ترین مراکز در سراسر کشور قرار بگیرد؛ موضوعی که وحید مالکی، رئیس بهداشت و درمان صنعت نفت شمال شرق در تشریح فعالیت های این سازمان به آن اذعان و بیان می کند: این منطقه، بزرگ ترین حوزه سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت به شمار می رود که ارائه خدمات درمانی آن حدود ۵۵ درصد از خاک کشور را شامل می شود. در ادامه گفت و گو با وی را می خوانید.
بهداشت و درمان صنعت نفت شمال شرق، یکی از مجموعه های پزشکی زیر نظر سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت است که خدمت رسانی به جمعیت ۳۳ هزارنفری کارکنان صنعت نفت و خانواده های آنان را در وسعت بیش از ۷۰۰ هزارکیلومترمربع پوشش می دهد.
با وحید مالکی، رئیس بهداشت و درمان صنعت نفت شمال شرق با بیان اینکه منطقه شمال شرق، از مناطقی با شرایط محروم تا مناطق برخوردار گسترده است، گفت: خدمات ما در این منطقه به صورت پلی کلینیکی ارائه می شود و تاکنون بیمارستانی در این مناطق وجود نداشته است، اما به زودی شاهد راه اندازی بیمارستان غدیر سرخس خواهیم بود؛ البته مراکز ملکی در منطقه شمال شرق شامل شهرهای بجنورد، شاهرود، مشهد، زاهدان و کرمان فعال است که به صورت مستقیم خدمات درمانی ارائه می دهند و علاوه بر درمان مستقیم، در درمان غیرمستقیم که بزرگ ترین حوزه سازمان نیز به شمار می آید، از طریق عقد قرارداد برای خرید خدمات درمانی برای همکاران وزارت نفت فعالیت می کنیم.
به گفته رئیس بهداشت و درمان صنعت نفت شمال شرق، جمعیت تحت پوشش این منطقه حدود ۳۳ هزار نفر است و با توجه به گستردگی منطقه، پراکندگی جمعیت نیز بسیار زیاد است. به عنوان نمونه، در مشهد ۱۲ هزار نفر از همکاران، شامل شاغلان و بازنشستگان تحت پوشش قرار دارند. همچنین در استان سیستان و بلوچستان، حدود ۲ هزار و ۲۰۰ نفر جمعیت تحت پوشش قرار دارند که این جمعیت در مناطقی مانند زاهدان، چابهار، ایرانشهر، خاش و سراوان پراکنده اند. این نکته نیز قابل توجه است که با ۲۶ مدیریت در حوزه وزارت نفت در ارتباط هستیم. این ارتباطات شامل مدیریت های مختلف شرکت های تابع وزارت نفت مانند شرکت ملی گاز ایران، شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران و شرکت های وابسته است تا بتوانیم خدمات جامع و کامل تری ارائه دهیم.
مالکی در باره آمار و ارقام تعداد ویزیت ها از سال ۱۴۰۲ تا ۹ ماه امسال گفت: حدود ۴۰۰ هزار خدمت در پلی کلینیک های تخصصی مشهد ارائه شده که شامل ویزیت در کلینیک های تخصصی و عمومی، خدمات پاراکلینیک ها و بخش های فیزیوتراپی و آزمایشگاه و تصویربرداری و... بوده است.
رئیس بهداشت و درمان صنعت نفت شمال شرق با اشاره به تعداد حدود ۴۰۰ مرکز طرف قرارداد درمان غیرمستقیم و سهولت دسترسی به خدمات گفت: این موضوع اهمیت گستردگی مراکز طرف قرارداد را نشان می دهد و بر اساس آخرین ابلاغیه سازمان و جلسات شورای مدیران، دست منطقه برای عقد قراردادهای بیشتر در صورت نیاز باز است و در حوزه درمان غیرمستقیم حدود ۱۴ هزار نفر از مراکز طرف قرارداد استفاده می کنند. همچنین تلاش کردیم تا قراردادهای زیادی با مراکز مختلف، چه دولتی و چه خصوصی، در بیشتر شهرها داشته باشیم تا همکاران وزارت نفت به راحتی به خدمات درمانی دسترسی پیدا کنند؛ حتی در مناطقی که مراکز دندانپزشکی ملکی نداریم، قراردادهایی با مراکز مربوطه بسته ایم. در برخی شهرستان ها مانند استان سیستان و بلوچستان که مراکز درمانگاهی کم هستند، با مطب ها قراردادهایی برای تأمین خدمات پزشکی منعقد کرده ایم.
وی با تأکید بر اینکه رسالت سازمانی ما ایجاب می کند که خدمات رسانی، سلامت محور باشد نه درمان محور ادامه داد: تلاش کرده ایم خدمات خود را در حوزه سلامت محور توسعه دهیم، زیرا معتقدیم پیشگیری اساس کار است و نه صرفا درمان. در حوزه سلامت خانواده و پزشک خانواده، عملکرد و شاخص های پزشک خانواده را بر اساس اهداف سازمانی به صورت کامل پوشش داده ایم. خانواده همکاران وزارت نفت به صورت فعال فراخوان شده و سالیانه پایش سلامت آنها انجام می شود. این پایش شامل معاینات پزشکی، مراقبت های سلامت و آزمایش های پاراکلینیک است.
این مقام مسئول بیان کرد: بر اساس شاخص های سازمان که هر ساله عملکرد مناطق با یکدیگر مقایسه می شود، منطقه شمال شرق با تلاش تیمی همکاران، موفق به کسب رتبه اول شاخص پزشک خانواده در سازمان شده و این موفقیت نتیجه کار تیمی و باور همکاران به اهمیت سلامت محوری است. همچنین تمام بازنشستگان و خانواده های آنان را فراخوان کرده و مورد معاینه و پایش سالیانه و پیگیری مداوم برای ارائه درمان در صورت لزوم قرار داده ایم که رضایتمندی بسیار زیادی در میان بازنشستگان ایجاد کرده است.
رئیس بهداشت و درمان صنعت نفت شمال شرق در ادامه به توسعه رشته های فوق تخصصی اشاره کرد و گفت: عمده خدمات تخصصی در مشهد ارائه می شود، تمام کلینیک های تخصصی مختلف فعال هستند و افزون برآن، رشته های فوق تخصصی مانند غدد، روماتولوژی، قلب و حتی رشته های فلوشیپ نیز فعال هستند. در سرخس نیز کلینیک های تخصصی مانند قلب، اطفال، داخلی، روان پزشکی و زنان در حال ارائه خدمات هستند.
مالکی با اشاره به شاخص های عملکردی در حوزه طب صنعتی و دستاوردهای این حوزه گفت: پوشش معاینات طب صنعتی در منطقه شمال شرق بالای ۹۵ درصد بوده و منطقه ما به عنوان رتبه برتر سازمان معرفی شده است که خدمات طب صنعتی هم در مراکز ملکی (ثابت) و هم به صورت تیم های سیار ارائه می شود. تیم سیار طب صنعتی در مناطقی مانند تربت، کاشمر، چابهار، بیرجند، جیرفت، سراوان و.... حضور یافته و معاینات طب صنعتی انجام می شود، یکی دیگر از دستاوردهای حوزه طب صنعتی و بهداشت، ارائه خدمات سمپاشی اماکن با عقد قرارداد با شرکت های تابعه است که افزون بر درآمدزایی بالا برای منطقه، به دلیل کیفیت بالا موجب رضایتمندی بسیاری شده است. وی تصریح کرد: ما توانسته ایم از ظرفیت های خالی برای معاینات پیمانکاران استفاده کنیم، معاینات پیمانکار ازوظایف ما به شمار نمی رود، اما با توجه به پتانسیل بالای منطقه و حضور متخصصان طب کار، بسیاری از معاینات پیمانکاران شرکت های تابعه که پیش تر در خارج از مجموعه انجام می شد، اکنون به کمک همکاران انجام می شود و این موضوع هم باعث درآمدزایی قابل توجهی برای منطقه شده و هم کیفیت خدمات ارائه شده را افزایش داده است.
رئیس بهداشت و درمان صنعت نفت شمال شرق گفت: در حوزه دندانپزشکی خود را موظف دانستیم به طور ویژه اقدام هایی انجام دهیم؛ پس از بررسی و ریشه یابی، تیم ما به این نتیجه رسید که در این زمینه نیز خدمات پیشگیری و سلامت محور ارائه دهیم، تا افزون بر رضایتمندی بیماران که هدف اول ماست، هزینه های سازمانی را نیز کاهش دهیم.
وی ادامه داد: چند سال قبل از کرونا طرح بهداشت دهان و دندان را با موفقیت اجرا کردیم. نخست نوبت دهی ها بسیار طولانی بود، به طوری که گاهی نوبت ها دو تا سه ماه طول می کشید و ظرفیت مجموعه نیز پاسخگوی نیازها نبود، اما با برنامه ریزی ها و اقدام های لازم، نوبت دهی ها به روز شد و هیچ فردی در نوبت انتظار باقی نماند و این موفقیت رضایتمندی زیادی ایجاد کرد که هدف اول طرح هم همین بود. همچنین هزینه های سازمانی به شدت کاهش یافت، به طوری که در نهایت تعدادی از متخصصان دندانپزشکی بیمار نداشتند. این طرح برای تمام گروه های سنی و حتی بازنشستگان در نظرگرفته شد، اما متأسفانه دوران کرونا این طرح را متوقف شد. پس از دوران کرونا و با توجه به دستورعمل های سازمانی و ستاد، دوباره طرح نوبت دهی را از سه ماه دوم سال ۱۴۰۳ به طورجدی آغاز کردیم و هدف این است که تا پایان سه ماه دوم سال ۱۴۰۴ تمام جمعیت تحت پوشش در منطقه شمال شرق، معاینه و درمان های لازم را دریافت کنند.
مالکی با یادآوری اینکه در حوزه هایی مانند پزشک خانواده، طب کار و خدمات بهداشت و دندان، اقدام های زیادی صورت گرفته است، گفت: یکی از پروژه های مهم در منطقه سرخس، راه اندازی بیمارستان است. این بیمارستان پس از طی مراحل طولانی، در حال تکمیل شدن و برای خرید تجهیزات پزشکی مربوط به آن ۵۶ میلیارد تومان اعتبار در شرکت ملی گاز ایران مصوب و تا کنون ۴۷ میلیارد تومان از این اعتبار جذب و خریدها انجام شده است. رئیس بهداشت و درمان صنعت نفت شمال شرق در ادامه با اشاره به استقبال زیاد جمعیت بومی از دریافت خدمات گفت: خدمات تخصصی به جمعیت بومی شهرستان سرخس نیز ارائه می شود، به طور مثال، کلینیک های تخصصی در رشته های زنان، اطفال، داخلی و روان پزشکی و قلب در حال فعالیت هستند که متخصصان از مشهد برای ارائه خدمات به سرخس اعزام می شوند. وی افزود: در ارزیابی عملکرد منطقه نیز، طبق گزارش مدیریت برنامه ریزی سازمان، منطقه شمال شرق در زمینه بهره وری سازمانی، رتبه سوم را در بین مناطق کسب کرده واین موفقیت نشان دهنده پیشرفت در زمینه درآمدزایی و بهبود بودجه ریزی عملیاتی است. سال گذشته، منطقه در این زمینه رتبه هشتم را داشت، اما امسال با تلاش های بیشتر، به رتبه سوم ارتقا یافت. یکی دیگر از اقدام های قابل توجه، توسعه خدمات درمانی در مناطق خاص بوده است. به عنوان مثال، درمانگاه شهیداحمدی روشن کرمان به مجموعه اضافه شد و در حال حاضر خدمات پزشکی به همکاران ارائه می شود. همچنین قراردادهایی برای استفاده از خدمات پزشکی پاره وقت و آمبولانس در منطقه چابهار منعقد شده است که موجب تسهیل دسترسی به خدمات اضطراری می شود. افزون بر موارد یاد شده، از گذشته تا کنون با شرکت بهره برداری نفت و گاز شرق، پتروشیمی خراسان، منطقه ۴ عملیات انتقال گاز و ... قرارداد همکاری داشته ایم.
مالکی به راه اندازی اورژانس هوایی اشاره و تصریح کرد: با توجه به بهره مندی اورژانس هوایی (هلی پد) در سرخس با همکاری پالایشگاه و هوانیروز ارتش، در بازدیدی که پیش تر از منطقه چابهار انجام شد، صحبت های اولیه در خصوص راه اندازی اورژانس های هوایی با همکاری هوانیروز شده است. این موضوع به ویژه در منطقه سیستان و بلوچستان برای تأمین خدمات اضطراری موردتوجه قرار دارد و به زودی شاهد این همکاری خواهیم بود.
بانوی مددکار برتر صنعت نفت در سال 1403 معرفی شد
مشعل: نامش مددکار اجتماعی و حرفه اش برافروختن چراغی در میان تاریکی های زندگی جامعه اطراف خود یا ساختن راهی است برای ناامیدان تا بذر امید در دلشان جوانه بزند، رشد کند و آرزوهای محال، دست یافتنی شود؛ حرفه ای معنوی که در صنعت نفت به عنوان بازوی توانمند مدیریت برای تنظیم روابط بین کارکنان با کارفرمایان، بهبود محیط و شرایط کار با هدف حفظ و ارتقای سلامت جسمی و روانی کارکنان و خانواده های آنان و افزایش کمیت و کیفیت کار، ایفای نقش می کند. سمیرامیس قبادی، مددکاراجتماعی شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران، یکی از این فرشته های نجات است. با او که بتازگی به عنوان مددکار برتر صنعت نفت در سال ۱۴۰۳ معرفی شده و رمز موفقیت خود را سعه صدر و صبوری و دعای خیر مددجویان می داند، گفت وگویی انجام شده که در ادامه می آید.
نشستن پای درد و دل همکاران، ملاقات آنان در بستر بیماری یا رسیدگی به خانواده هایشان در نبود سرپرست خانواده، توان و اراده ای می خواهد که سمیرامیس قبادی، مددکار اجتماعی شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران، تمام قد آن را هدف قرار داده تا حال همکارانش بهبود یابد. به گفته او، در پناه دعای آنان، «تابنده تر شد خاک من با گوهر ایثار.»
فوق لیسانس روانشناسی صنعتی و سازمانی دارد و از سال ۱۳۹۳ در اداره بهبود روابط کار به عنوان مددکار اجتماعی و روابط کار مشغول به فعالیت شده است. او درباره کار و حرفه اش به خبرنگار «مشعل» می گوید: از همان ابتدا، کارهای مددکاری انجام می دادم و بیماری های خاص اعم از سرطان، ام اس، پیوندهای کلیه و کبد همکاران، همچنین کارهای توان بخشی و حمایت از کودکان دارای معلولیت های جسمی و ذهنی شدید تحت تکفل خانواده های شرکت نفت را پیگیری می کردم.
علاوه برآن، بخش زیادی از نیروهای واحد مددکاری اجتماعی شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران را جانبازان غیور تشکیل می دهند که آنان را تحت حمایت قرار می دهیم، بخصوص جانبازان اعصاب و روان که همواره در مناسبت ها، به منزلشان می رویم و از آنان تجلیل می کنیم.
وی با تأکید بر اینکه داشتن سعه صدر، صبوری و تعامل با مددجویان، از ویژگی های اصلی یک مددکار متعهد و دلسوز به شمار می رود که این خصوصیات با روح او گره خورده است، اظهار می کند: داشتن رشته تحصیلی مرتبط با شغل روانشناسی، همچنین برخورداری از روحیه ایثارگری و خلاقیت برای پاسخگویی به مددجویان، مشارکت آگاهانه و استفاده از ظرفیت های محلی و منطقه ای درباره برنامه های بهداشت روانی از ویژگی های مهم شغل مددکاری است. به عنوان نمونه، مددکاری فرزند یکی از همکاران را داشتم که با وجود تلاش بسیاری که برایش شد، بهبود نیافت و متاسفانه از دنیا رفت.
یا سوختگی شدید دو نفر از همکاران هنگام بروز حادثه ای در خط لوله گاز که برای ملاقات با آنها به بیمارستان امیرالمؤمنین شیراز رفتم و قول کمک دادم؛ اما متأسفانه از دنیا رفتند.
چنین مسائلی، آثار ناگواری را بر روح و روان مددکار اجتماعی به جا می گذارد؛ اما این بخشی از زندگی کاری ماست که باید با سعه صدر و صبوری با آن کنار بیاییم، ضمن اینکه می دانیم باز کردن گره کوچکی از مشکلات دیگران و دعای خیر آنان، برکت زندگی مان را دوچندان می کند.
این مددکار برتر با اشاره به اینکه متأهل است، تصریح می کند: ماهیت شغل مددکاری به گونه ای است که هیچ انسان خوشحالی به این حرفه مراجعه نمی کند و همواره افرادی که بیماری یا درگیری ذهنی و مشکلات زیادی دارند، نزد ما می آیند. اینجاست که باید قوی بود و طوری مدیریت کرد تا هم خدشه ای به زندگی مان وارد نشود و هم بتوانیم باری از دوش دیگران برداریم و نگذاریم چراغ امید در دلشان خاموش شود.
قبادی که پیش از این هم به مدت 2 سال مشاور امور بانوان بوده، در پاسخ به سؤالی مبنی براینکه چگونه موفق به کسب عنوان مددکار برتر صنعت نفت در سال ۱۴۰۳ شده، می گوید: با توجه به عملکرد و شاخص های تعریف شده، از میان ۶۷ نیروی روابط کار مددکاران اجتماعی و امور ایثارگران شرکت ملی نفت ایران و شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب به عنوان مددکار برتر انتخاب شدم و این انتخاب پس از بررسی بیلان کاری مددکاران از سوی شورای روابط کار و مددکاری اجتماعی در جلسه ای با حضور معاون وزیر نفت در توسعه مدیریت و سرمایه انسانی صورت گرفت. برنامه تجلیل هم با حضور صدیقه خزایی، معاون وزیر نفت در توسعه مدیریت و سرمایه انسانی و سعید توکلی، مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران، دیگر مدیران ستادی وزارت نفت در چهار شرکت اصلی در تهران برگزار شد که در این مراسم، پیشکسوتان و مددکاران برتر روابط کار و مددکاری اجتماعی سال ۱۴۰۳ نیز مورد تشویق قرار گرفتند و لوح تقدیر دریافت کردند.
در این مراسم از نمایندگان منتخب مددکاری در شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب و شرکت های بهره برداری تابعه قدردانی و تجلیل شد و تاتیانا نوروزی نژاد، رئیس روابط کار و مددکاری شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب به عنوان پیشکسوت مددکاری و فضل الله رحیمی مهر، رئیس مددکاری اجتماعی شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب نفراتی بودند که مورد تشویق قرار گرفتند.
گفت و گو با همکارشرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی
مشعل: یکی یکی درباره اقدام ها و برنامه هایی که در چند سال اخیر برای کارکنان شرکتشان انجام داده، صحبت می کند، از جشنواره های هنری - فرهنگی تا برگزاری دوره های آموزشی روان شناسی و مشاوره برای کارکنان و به خصوص خانم ها و سوال من این است که چطور یک نفر افزون بر مسئولیت اصلی خود به عنوان کارمند اداره تدارکات کالا می تواند همزمان مسئولیت بسیج و امور زنان یک شرکت را هم به عهده داشته باشد، ضمن اینکه وظایف همسری و مادری را هم انجام دهد.رقیه فقیه احمدی، مشاور مدیرعامل در امور زنان و خانواده شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی، بانویی که در سال 1399 به عنوان بانوی نمونه در صنعت نفت معرفی شده نشان داده است که می تواند این چند مسئولیت سنگین و مهم را به خوبی انجام دهد و به واسطه همین تلاش ها، کارمند نمونه صنعت نفت هم شود. با او درباره اقدام هایی که در چند سال اخیر برای خانواده های شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی و با محوریت همسران و کارکنان زن داشته است، صحبت کردیم. که در ادامه می خوانید.
فقیه احمدی، کارمند اداره تدارکات کالا در شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی است و همزمان مسئولیت امور زنان و بسیج شرکت راهم به عهده دارد و با همراهی همسر و دو فرزند دختر و پسر خود توانسته است از پس این مسئولیت ها برآید.
فقیه احمدی به حضور بیش از 5 هزار کارمند در مجموعه شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی و برگزاری دوره هایی که با هماهنگی امور زنان مرکز و شورای فرهنگی شرکت برای خانواده ها، همسران و فرزندان پیش بینی شده است، اشاره کرد و گفت: این دوره های آموزشی شامل مجسمه سازی، نقاشی، پتینه، قلاب دوزی، برنامه ریزی و موارد دیگر بوده که مورد استقبال خانم های همکار، همسران و خانواده ها قرار گرفته و همه آنها جدای از امکانات و برنامه ریزی برای برگزاری کلاس های ورزشی بوده است.
وی با بیان اینکه کلاس های برگزار شده برای کارکنان زن و همسران همکاران در جهت سرگرمی و آموزش مهارت باعث شده تعداد زیادی از این خانم ها کسب و کاری را برای خودشان راه بیندازند و تعدادی از مربیان همین کلاس ها از کارآموزان اولیه و یا کارکنان داخل شرکت انتخاب شوند، گفت: در مناسبت های مختلف مثل پایان سال و نوروز و اعیاد رسمی، نمایشگاه و جشنواره برگزار می کنیم و خانواده ها و خانم ها دور هم جمع می شوند. یکی از این نمایشگاه ها، نمایشگاه «ترنج» است که در آن دست ساخته ها و هنر دست کارآموزان کلاس ها به نمایش و فروش گذاشته می شود. این نمایشگاه را در یکی از سالن های غذاخوری شرکت که استفاده زیادی نداشت، برگزار کرده ایم و استقبال خوبی از آن شده است.
مشاور مدیرعامل در امور زنان و خانواده شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی یکی دیگر از اقدام های انجام شده برای کارکنان با اولویت خانم ها را برگزاری کلاس های مشاوره روان شناسی و فعال شدن بخش مددکاری شرکت اعلام کرد و گفت: برخی همکاران مشکلات خود را با من یا با بخش مددکاری مطرح می کنند و در صورت نیاز به مراکز مشاوره روان شناسی هم معرفی می شوند. در کلاس های روان شناسی که با هماهنگی امور زنان و واحد آموزش برگزار می شود، موضوع های پیش آمده در جامعه برای خانواده ها، زوج ها و نوجوانان و موارد دیگر مطرح می شود.
فقیه احمدی افزود: برخی جلسات مشاوره گروهی مثل تقویت عزت نفس، تقویت حافظه و خودشناسی در بین خانواده ها و خانم های همکار و همسران متقاضی زیادی دارند و چند بار تکرار می شود. این کلاس ها برای خانم ها و آقایان همکار به صورت جدا و مشترک و البته با مفاهیم متفاوت برگزار می شود.
این کارمند نمونه صنعت نفت در سال 1399 با بیان اینکه یکی از دغدغه های مهم خانواده ها موضوع ارتباط با گروه نوجوانان است، اظهار کرد: تاکنون جلسات مشاوره و آموزشی در مورد ارتباط با نوجوانان و نیازهای آنها برای والدین برگزار شده است، اما در سال جدید تصمیم داریم جلساتی را با موضوع های مورد نیاز نوجوانان برگزار کنیم تا زمینه های ارتباط والدین و نوجوانان شناسایی و اصلاح و نیازسنجی شوند و پس از آن در صورت لزوم جلسات مشترک با والدین و نوجوانان در فضایی صمیمی و شاد برگزار شود.
مشاور مدیرعامل در امور زنان و خانواده شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی یکی دیگر از اقدام های صورت گرفته در جهت افزایش روحیه کارمندان و بهبود تمرکز و خلاقیت آنها را برگزاری مسابقات مختلف از جمله مسابقه آشپزی در داخل شرکت اعلام کرد و گفت: این مسابقات با حضور داورانی از بیرون صنعت نفت و در محیطی رقابتی برگزار و خوشبختانه با استقبال زیادی از سوی کارکنان و خانواده ها روبه رو شد.
فقیه احمدی تصریح کرد: در مجموعه 6 منطقه عملیاتی شرکت، 110 همکار خانم فعال و در بخش های اداری و آزمایشگاه ها و کارشناس در بخش خرید و سفارش ها و تدارکات کالا و... مشغول به کار هستند. بسیاری از خانواده ها و همسران آشنایی زیادی با محیط کار همسرانشان ندارند و دوست دارند از نزدیک با اداره و فضای عملیاتی آن آشنا و بیشتر متوجه سختی کار آنها شوند. به واسطه مسابقاتی که در داخل فضای شرکت و مجموعه های تابعه برگزار شده، بسیاری از همسران و خانواده ها در محیط اداری و عملیاتی حاضر شدند و این ارتباط و آشنایی صورت گرفته است.
وی با بیان اینکه در جریان برگزاری تمام این کلاس ها و اجرای برنامه ها همکاری و هماهنگی خوبی از سوی شرکت و مدیریت آن و امور مالی وجود داشته است، افزود: در مدتی که این مسئولیت را به عهده داشته ام، چهار مدیرعامل تغییر کرده و در دوره مسئولیت همه این مدیران به امور زنان و برنامه های مربوط به کارکنان توجه ویژه شده و نتایج خوبی هم به دست آمده است.
فقیه احمدی به حضور همسرش در شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی به عنوان کارشناس ICT اشاره کرد و گفت: همسرم در کنار همکاری برای نگهداری و امور مربوط به خانه و فرزندانمان، در بسیاری از برنامه های اجرایی همراهی و همفکری دارد و حمایت خوبی از من داشته است.
مشاور مدیرعامل در امور زنان و خانواده شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی گفت: حجم کار در بخش تدارکات کالا، امور زنان و بسیج زیاد است و برای رسیدگی به همه این کارها صبح های زود و قبل از سایر کارکنان در محل کار حضور دارم؛ بخشی از کارهای مربوط به واحد تدارکات کالا را زودتر انجام می دهم تا در باقی مانده فرصت ساعت کاری بتوانم امور مربوط به بسیج و امور زنان را که معمولا کارهای مشترکی هم دارند، پیگیری کنم و تاکنون توانسته ام از پس این مسئولیت ها برآیم.
فقیه احمدی تصریح کرد: یکی از تلاش های همیشگی من این بوده که دو مسئولیت مادری و همسری را در کنار مسئولیت های دیگر کاری ام انجام دهم و به همین دلیل در خارج از ساعت کار اداری، زمان هایی را برای ورزش و تفریح در کنار فرزندان و خانواده می گذارم و زمانی را هم به خود اختصاص می دهم، زیرا معتقدم وقتی تلاش می کنیم و همه وظایف در جای خود انجام شود، تعادل بیشتری در زندگی برقرار است و می توان به همه امور پرداخت.
وی در پاسخ به این پرسش که چه شاخص هایی می تواند ملاکی برای نمونه شدن یک فرد در محیط کار شود، گفت: عوامل مختلفی را می توان برای نمونه شدن در نظر گرفت؛ برای مثال نظم افراد در انجام رفتار سازمانی، به کارگیری روش های خلاقانه برای پیشبرد اهداف سازمانی، داشتن روابط عمومی بالا که در تعامل با دیگر افراد سازمان بسیار موثر است، ارتباط سازنده با مجموعه های بیرون از سازمان و بسیاری موارد دیگر می تواند به عنوان شاخص های نمونه شدن، کانون توجه باشد و نکته مهم تر از نمونه شدن، نمونه ماندن است.
برگزاری هفتمین دوره ارزیابی کارکنان حراست عسلویه
مشعل : ابراهیم جانباز، دبیر کمیته برگزاری هفتمین دوره رویداد ورزشی ارزیابی حراست های منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس در گفت وگو با خبرنگار «مشعل» درباره برگزاری این مسابقات گفت: برای اولین بار در سال 1396تصمیم گرفته شد تا یک رویداد ورزشی در سطح حراست های منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس با نام عنوان «ارزیابی توانمندی مهارت های فیزیکی کارکنان حراست» برگزار شود. این مسابقات از آن زمان تا به امروز، هرسال برگزارشده و مورد استقبال کارکنان قرارگرفته است.
دبیر کمیته برگزاری هفتمین دوره رویداد ورزشی ارزیابی حراست های منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس افزود: امسال این مسابقات با شرکت بیش از830 ورزشکار و 45 داور در 11 رشته ورزشی تیراندازی، دوومیدانی، آمادگی جسمانی سرعتی، آمادگی جسمانی قدرتی، شنا، همچنین دارت، والیبال، فوتسال، پرس سینه، طناب زنی و تنیس روی میز برگزار شد.
وی اعلام کرد: در این دوره از ارزیابی ها،حراست ارشد، مجتمع گاز پارس جنوبی (شامل12پالایشگاه)، پتروشیمی پارس، پتروشیمی پردیس، پتروشیمی جم، پتروشیمی توسعه پلیمر کنگان، پتروشیمی کاویان، پتروشیمی بوشهر، پتروشیمی دماوند انرژی، همچنین پتروشیمی نوری، پتروشیمی سبلان، پتروشیمی مرجان، پتروشیمی صدف، پتروشیمی زاگرس، پتروشیمی مروارید، پتروشیمی هنگام، پتروشیمی هرمز، پتروشیمی آپادانا شرکت نفت و گاز پارس و شرکت پایانه های نفتی ایران حضور داشتند.جانباز با اشاره به اینکه هفتمین دوره ارزیابی توانمندی مهارت های فیزیکی حراست با شعار «معنویت، نشاط و همدلی» به میزبانی حراست ارشد منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس در عسلویه برگزار شده است، توضیح داد: در آیین اختتامیه این رویداد با حضور برخی پیشکسوتان تیم پرسپولیس از جمله مثل مرتضی و مهدی فنونی زاده، بهزاد داداش زاده، بهروز رهبری فر و بهروز سلطانی یک مسابقه فوتسال نیز برگزار شد. دبیر کمیته برگزاری هفتمین دوره رویداد ورزشی ارزیابی حراست ها در بخش دیگری از صحبت های خود بیان کرد: هنگامی که این مسابقات برای اولین بار قبل از شیوع کرونا برگزارمی شد، تلاش کردیم تا با دعوت از کارکنان سازمان حراست صنعت نفت، چنین رویدادی در دیگر شرکت ها نیز گسترش یابد و همین سبب شد تا در آن زمان مسابقاتی در سطح حراست های کل صنعت نفت در شهرهای اهواز و ماهشهر برگزار شود که مورد استقبال قرار گرفت؛ البته این مسابقات در آن زمان در چهار رشته تیراندازی، آمادگی جسمانی قدرتی، آمادگی جسمانی سرعتی و هنرهای رزمی برگزار شد، در صورتی که در این دوره که عسلویه میزبان بود، به شکل گسترده تر برگزار شد.
وی تصریح کرد: متاسفانه این مسابقات در دوران کرونا متوقف شد و حراست منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس، تنها بخشی بود که بعد از کرونا دوباره این مسابقات را برگزار کرد؛ البته بارها از حراست های مختلف در سطح صنعت نفت دعوت به ادامه همکاری کردیم که چندان مورد استقبال قرار نگرفت. جانباز گفت: یکی از مهم ترین نکات در برگزاری این مسابقات در عسلویه، آن است که از امکانات ورزشی شرکت های مختلف به صورت مشترک استفاده می شود؛ البته زمانی که برای اولین بار این مسابقات در سال 1396برگزار شد، تنها 70 ورزشکار در رقابت ها حضور داشتند. بودجه در آن دوره برای برگزاری این مسابقات بسیار اندک بود؛ اما با کسب تجربه و افزایش بودجه، بعد از گذشت هفت سال، میزبان 800 ورزشکار در این مسابقات بودیم. نکته دیگری که باید به آن اشاره کرد، این است که ورزشکاران پیش از راهیابی به این مسابقات، در مسابقات داخلی شرکت هاحضور پیدا می کنند و نفرات برتر آنها به این مسابقات راه می یابند. به همین دلیل تقریبا 2هزار ورزشکار برای حضور در چنین رقابت هایی آماده می شوند.
پورمحمد، از نفت و گاز پارس، مقام اول
ایمان شفیق، از پتروشیمی جم، مقام دوم
غریبی از پتروشیمی پلیمر توسعه کنگان و حسن زاده از زاگرس، مشترکا سوم
حراست پتروشیمی پردیس، مقام اول
حراست پتروشیمی جم، مقام دوم
حراست ارشد، مقام سوم
زیر 37 سال
علیرضا فرامرزی از پتروشیمی دماوند انرژی، مقام اول
حمزه دلاور از منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس، مقام دوم
امیر حیاتی از پارس جنوبی، مقام سوم
ایمان زوار از مجتمع گاز پارس جنوبی، مقام اول
عبدالباسط ماهی گران از منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس مقام دوم
ابوذر مرادی از مجتمع گاز پارس جنوبی، مقام سوم
اکبر اسماعیلی از مجتمع گاز پارس جنوبی، مقام اول
ابراهیم جانباز از منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس، مقام دوم
عبدالرسول رحیمی از پتروشیمی نوری، مقام سوم
شرکت برتر در رشته آمادگی جسمانی سرعتی
شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی، مقام اول
حراست ارشد، مقام دوم
پتروشیمی دماوند انرژی، مقام سوم
زیر 37 سال
حسن آذرشهر از مجتمع گاز پارس جنوبی، مقام اول
حمید حسن پور از پتروشیمی انرژی دماوند انرژی، مقام دوم
محمدرضا احمدی از پتروشیمی پردیس، مقام سوم
مسلم رضائیان از مجتمع گاز پارس جنوبی، مقام اول
محمد ناصری از پتروشیمی پارس، مقام دوم
سیدمحمد قاضی از نفت و گاز پارس، مقام سوم
جلال حقیقی تمدن از پتروشیمی پردیس، مقام اول
بهروز قدرت پور از مجتمع گاز پارس جنوبی، مقام دوم
محمد ابراهیمی ازنفت و گاز پارس، مقام سوم
شرکت برتر در رشته آمادگی جسمانی قدرتی
مجتمع گاز پارس جنوبی، مقام اول
پتروشیمی پردیس، مقام دوم
پتروشیمی های پارس و دماوند انرژی، مشترکا مقام سوم
افشین محمدی از حراست ارشد، مقام اول
علی حسین یوسفی از مجتمع گاز پارس جنوبی، مقام دوم
حسین هاشمی نژاد از نفت و گاز پارس، مقام سوم
بیژن داشن از مجتمع گاز پارس جنوبی، مقام اول
ابوالفضل طاهری( پتروشیمی پردیس)، مقام دوم
جلیل ابوالحسن از پتروشیمی پردیس، مقام سوم
شرکت برتر در رشته تیراندازی
حراست ارشد، مقام اول
مجتمع گاز پارس جنوبی، مقام دوم
پتروشیمی پردیس، مقام سوم
دوومیدانی رشته 1000 متر بالای 45 سال
جان محمد نارک پور از نفت و گاز پارس، مقام اول
الله کرم زارعی از حراست ارشد، مقام دوم
ناصر شیخی از مجتمع گاز پارس جنوبی، مقام سوم
محمد ستوده از مجتمع گاز پارس جنوبی، مقام اول
مهدی موصلی از حراست ارشد، مقام دوم
محمد تمیمی از نفت و گاز پارس، مقام سوم
احسان باصولی از پتروشیمی پارس، مقام اول
مهدی نصاری از مجتمع گاز پارس جنوبی، مقام دوم
روح الله سلامی مقدم از مجتمع گاز پارس جنوبی، مقام سوم
امید اسماعیلی، مقام اول
محمد بهرامی بهروسی، مقام دوم
سیدابراهیم شاروبندی، مقام سوم
عبدالرضا یوسفی از مجتمع گاز پارس جنوبی، مقام اول
حسن جمالی پور از حراست ارشد، مقام دوم
علیرضا خانجانی از حراست ارشد، مقام سوم
علی حیدری از پتروشیمی پارس، مقام اول
بهمنیار عبدالهی از مجتمع گاز پارس جنوبی، مقام دوم
عبدالفتاح کنعانی از حراست ارشد و عبدالرحمن جاسمی از نفت و گاز پارس، مشترکا مقام سوم
اکبر هوشیار از مجتمع گاز پارس جنوبی، مقام اول
ابراهیم پولادی ( مجتمع گاز پارس جنوبی) مقام دوم
مصطفی نصاری از پتروشیمی پارس، مقام سوم
علیرضا آذرمهر از پتروشیمی نوری، مقام اول
عباس حیدری از پتروشیمی پارس، مقام دوم
نیما گورکانی از مجتمع گاز پارس جنوبی، مقام سوم
مجتمع گاز پارس جنوبی، مقام اول
پتروشیمی پارس، مقام دوم
حراست ارشد، مقام سوم
پتروشیمی جم، مقام اول
حراست ارشد، مقام دوم
پتروشیمی بوشهر و نفت و گاز پارس، مشترکا سوم
رده سنی بالای 45 سال
محسن عبدالحسینی از پتروشیمی کاویان، مقام اول
افشین امیران از حراست ارشد، مقام دوم
محمدرضا محمدرضایی ( نفت و گاز پارس)، مقام سوم
باقر صداقت از حراست ارشد، مقام اول
محمدهادی نجات از پتروشیمی پارس، مقام دوم
وحید شهاب از نفت و گاز پارس، مقام سوم
پیمان میرزاوند از مجتمع گاز پارس جنوبی، مقام اول
رضا زارع از مجتمع گاز پارس جنوبی، مقام دوم
بهزاد طاهری از مجتمع گاز پارس جنوبی، مقام سوم
محمد کرمی از مجتمع گاز پارس جنوبی، مقام اول
احسان زاهدانه از پتروشیمی سبلان، مقام دوم
امین تاجی از نفت و گاز پارس، مقام سوم
شرکت برتر در رشته طناب زنی
مجتمع گاز پارس جنوبی، مقام اول
حراست ارشد، مقام دوم
نفت و گاز پارس، مقام سوم
پتروشیمی کاویان، مقام اول
مجتمع گاز پارس جنوبی، مقام دوم
توسعه پلیمر کنگان، مقام سوم
رده سنی بالای 46 سال
فرید همیت از نفت و گاز پارس، مقام اول
غلامرضا صفرپور (حراست ارشد)، مقام دوم
حسین مجیدزاده از نفت و گاز پارس، مقام سوم
نیما قدمی از نفت و گاز پارس مقام اول
صفر علی پور از مجتمع گاز پارس جنوبی، مقام دوم
عباس شجاع از مجتمع گاز پارس جنوبی، مقام سوم
احسان ابراهیم پور از مجتمع گاز پارس جنوبی، مقام اول
سعید نورانی از نفت و گاز پارس، مقام دوم
مرتضی جلوی از مجتمع گاز پارس جنوبی، مقام سوم
سعید بحرانیان پور از مجتمع گاز پارس جنوبی، مقام اول
حسین زاهدی از مجتمع گاز پارس جنوبی، مقام دوم
فرشید زیارتی از پتروشیمی پارس، مقام سوم
شرکت برتر در رشته شنا
مجتمع گاز پاس جنوبی، مقام اول
نفت و گاز پارس، مقام دوم
حراست ارشد، مقام سوم
محمد زمانی از مجتمع گاز پارس جنوبی، مقام اول
احمد قواره از مجتمع گاز پارس جنوبی، مقام دوم
میلاد رفیعی زاده از پتروشیمی بوشهر، مقام سوم
کاظم طاهرپور از توسعه پلیمر کنگان، مقام اول
مهدی جاتوت از پتروشیمی پارس، مقام دوم
احسان حقیقت خواه از مجتمع گاز پارس جنوبی، مقام اول
رضا بهروزی از پتروشیمی بوشهر، مقام دوم
کاظم محمدی از نفت و گاز پارس، مقام سوم
عبدالرحمن ابراهیمی از پتروشیمی مرجان، مقام اول
محمد منصوری از توسعه پلیمر کنگان، مقام دوم
عباس سنامیری(مجتمع گاز پارس جنوبی)، مقام سوم
ولی وحدان منش از مجتمع گاز پارس جنوبی، مقام اول
وزن زیر 83 کیلو
رسول پاسالاری از نفت و گاز پارس، مقام اول
مرتضی بارگاهی از پتروشیمی پارس، مقام دوم
رضا شعبانی از مجتمع گاز پارس جنوبی، مقام سوم
رضا زرگری پور از نفت و گاز پارس، مقام اول
منصور فرهانی( از حراست ارشد)، مقام دوم
رسول مرسلی از نفت و گاز پارس، مقام سوم
علی شرفی فر، مقام اول
سیدمحمد هاشمی، مقام دوم
شرکت برتر در رشته پرس سینه
حراست مجتمع گاز پارس جنوبی، مقام اول
حراست شرکت نفت و گاز پارس، مقام دوم
حراست پتروشیمی پارس، مقام سوم
در مجموع امتیازهای به دست آمده از میان 20 حراست حاضر در این دوره، حراست شرکت گاز مجتمع پارس جنوبی با کسب 294 امتیاز مقام اول، حراست شرکت نفت و گاز پارس با کسب 135 امتیاز مقام دوم، حراست ارشد و حراست پتروشیمی پارس به صورت مشترک مقام سوم و حراست پتروشیمی پردیس کاپ اخلاق مسابقات را به دست آوردند.
مسابقات سراسری بانوان ۲۵ سال و کمتر در بندر عباس برگزار شد
مشعل: مسابقات سراسری بانوان ۲۵ سال تمام و کمتر شرکت ملی نفت ایران منطقه جنوب به مدت 12 روز (۹ تا۲۱ بهمن ماه) در بندرعباس به میزبانی شرکت بهره برداری نفت و گاز کارون و همکاری امور ورزش و تربیت بدنی مناطق نفت خیز جنوب با حضور۸۲۰ ورزشکار و کادر اجرایی در قالب 50 تیم از ستاد اهواز و شرکت های بهره برداری نفت و گاز از جمله کارون، گچساران، آغاجاری، مسجدسلیمان، مارون و شرکت نفت و گاز اروندان برگزار شد.
این نخستین بار است که شرکت بهره برداری نفت و گاز کارون که یکی از بزرگ ترین تولیدکنندگان نفت خام کشور به شمار می رود، میزبانی برگزاری این مسابقات را به عهده داشت و آن را به خوبی برگزار کرد.
این مسابقات در 10 رشته ورزشی دارت، تنیس خاکی، شنا، تیراندازی، تنیس روی میز، بدمینتون، شطرنج، آمادگی جسمانی، بسکتبال و والیبال برگزار شد.
مراسم اختتامیه این مراسم با حضور مدیران ارشد ورزش وزارت نفت، از جمله منصور قنبرزاده، مدیرکل سلامت و تربیت بدنی وزارت نفت هادی افشار، رئیس امور ورزش شرکت ملی نفت، بهارک ناصری، مسئول ورزش بانوان شرکت نفت، افشین بختیاری زاده رئیس امور ورزش و تربیت بدنی شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب، همچنین احمد سواعد، مدیر منابع انسانی شرکت بهره برداری نفت و گاز کارون، محسن نریمیسا، رئیس ورزش شرکت بهره برداری نفت و گاز کارون و حضور پرشور ورزشکاران جوان برگزار شد.
در آغاز مراسم، پیامی تصویری از حسن شهرویی، مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز کارون پخش شد. احمد سواعد، مدیر منابع انسانی شرکت بهره برداری نفت و گاز کارون در ادامه این مراسم ضمن خوشامدگویی به نیابت از حسن شهرویی، گفت: این شرکت، بزرگ ترین شرکت بهره برداری کشور و ازشرکت های پیشرو در انجام مسئولیت های اجتماعی به شمار می رود.
وی با ابراز امیدواری از گذران لحظات خوب برای ورزشکاران در مدت برگزاری مسابقات تصریح کرد: از شما دختران ایران زمین می خواهم قدر پدران و مادران خود را بدانید؛ من همانند بسیاری از کسانی که در صنعت نفت مشغول به کار هستند، بزرگ شدن بچه های خود را ندیده ام، اما همه تلاش خود را می کنیم تا شما آینده سازان این کشور شوید؛ شما مادران آینده این سرزمین هستید و باید برای فرزندانتان لالایی خلیج همیشه فارس را بخوانید.
مدیر منابع انسانی شرکت بهره برداری نفت و گاز کارون با اشاره به انتخاب بندرعباس برای برگزاری این دوره از مسابقات تاکید کرد: این انتخاب به دو دلیل صورت گرفت؛ نخست نزدیک بودن سالن های مسابقات به محل اقامت ورزشکاران (با توجه به حفظ سلامت و امنیت ورزشکاران) و دلیل دوم این بود که دختران امروز ما و مادران فردای ایران زمین، با حضور در بندرعباس و هم جواری با خلیج همیشه فارس، با عظمت ایران، بیشتر آشنا شوند تا بتوانند در آینده از خاطرات خود در کنار خلیج فارس بگویند.
سواعد بابیان اینکه شرکت بهره برداری نفت و گاز کارون میزبانی این مسابقات را برای نخستین بار به عهده داشته است، تصریح کرد: تا زمانی که به این موضوع ورود نکرده بودیم، نمی دانستیم با چه چالش هایی مواجه خواهیم شد. برگزاری این مسابقات سبب شد تا بسیاری از مشکلات شناسایی شوند و براین اساس تصمیم گرفته شود که ساختار ورزش شرکت تغییر کند و با توسعه امکانات ورزشی، کارکنان و خانواده شرکت بهره برداری نفت و گاز کارون بتوانند از امکانات بیشتری بهره مند شوند.
در ادامه هادی افشار / رئیس امور ورزش شرکت ملی نفت،گفت: از همه کسانی که در برگزاری این دوره از مسابقات دخیل بودند و تلاش بی وقفه ای برای برگزاری مناسب این مسابقات طی ماه های گذشته داشتند، تشکر می کنم. مردانی که دختر دارند می دانند که پدران، زنده به نگاه دخترانشان هستند. امیدوارم این مسابقات منبع انرژی باشد که آن را به خانه های خود ببرید. ورزش بهترین مسیری است که انتخاب کردید و شک ندارم شما آینده سازان خوب کشور خواهید بود.
منصور قنبرزاده، مدیرکل اداره کل سلامت و تربیت بدنی وزارت نفت نیز گفت: گروه های سنی مختلفی در این مسابقات حضور دارند؛ بحث ورزش، یکی از راهبردهای اصلی وزارت نفت بوده و به همین دلیل برنامه و بودجه لازم برای آن در نظر گرفته شده است؛ بودجه ای که برابر 3 همت است و می توان گفت که چنین چیزی در حوزه ورزش و در سطح وزارت، یک اتفاق بسیار مهم است.
وی گفت: نباید فراموش کنید که برای صنعت نفت، ورزش بانوان از اهمیت بسیاری برخوردار است، زیرا زنان نقش اساسی در ساختار اجتماعی کشور دارند؛ سلامت جسم بانوان سبب می شود سلامت فرزندان آینده کشور نیز بیمه شود. سلامت روان و توسعه آن در خانواده، بالا بودن مسئولیت های اجتماعی و درک رفتار مناسب اجتماعی از طریق ورزش، افزایش اعتمادبه نفس در بانوان، افزایش استقامت بدنی در بانوان و انتقال این استقامت به فرزندان، مواردی است که سبب می شود متولیان ورزش وزارت نفت به ورزش بانوان و خانواده توجه کنند.
بخش بعدی این مراسم به عنوان یکی از نکات قابل توجه از سوی شرکت بهره برداری نفت و گاز کارون، تجلیل از ورزشکاران پیشکسوت خانم ورزش مناطق نفت خیز جنوب بود.
افشین بختیاری زاده، رئیس امور ورزش و تربیت بدنی مناطق نفت خیز جنوب درباره برگزاری این دوره از مسابقات گفت: این مسابقات برای رده سنی 25 سال و کمتر در رده بانوان برگزار شد؛ میزبانی اصلی این مسابقات را شرکت بهره برداری نفت و گاز کارون برای اولین بار به عهده گرفته بود و توانست با حضور کادر مجرب این مسابقات را برگزار کند. وی تصریح کرد: خوشبختانه این مسابقات به گونه ای برگزار شد که ورزشکاران از سطح و کیفیت مسابقات بسیار راضی بودند. تمام تلاش این است که با برگزاری چنین مسابقاتی سطح رضایتمندی بانوان در حوزه ورزش افزایش پیدا کند.محسن نریمیسا، سرپرست ورزش شرکت بهره برداری نفت و گاز کارون نیز گفت: این دوره از مسابقات با حضور 7 شرکت از ستاد اهواز و شرکت های بهره برداری نفت و گاز از جمله کارون، گچساران، آغاجاری، مسجدسلیمان، مارون و شرکت نفت و گاز اروندان برگزار شد.
وی با بیان این که شرکت بهره برداری نفت و گاز کارون برای اولین بار این مسابقات را در 10 رشته برگزار کرده است، افزود: برخی تیم های شرکت کننده ازجمله گچساران، آغاجاری و ستاد اهواز در همه رشته ها و برخی تنها در تعدادی از رشته ها در این مسابقات حضور داشتند.
به گفته نریمیسا، مسابقات نسبت به دوره های قبل در سطح بالاتری برگزار شد که یکی از دلایل مهم آن برگزاری مسابقات داخلی شرکت ها بوده است.بهارک ناصری، مسئول ورزش بانوان شرکت ملی نفت ایران نیز با اشاره به برگزاری این مسابقات توضیح داد: با پیوستن تیم های ورزشی شرکت ملی حفاری ایران با تیم های نفتی منطقه شمال کشور، بالانس قابل توجهی برای تیم های ورزشی جنوب به وجود آمد، زیرا تیم های ملی حفاری همگی حرفه ای و معمولا پیروز رقابت های ورزشی جنوب بودند. این انتقال به پیشنهاد رئیس امور ورزش شرکت ملی نفت ایران انجام و سبب شد تیم های جنوب بتوانند در مسابقات بالا بیایند و بتوانند در مسابقات سراسری حضور پیدا کنند.
در بخش تیمی
مقام اول: ستاد اهواز
مقام دوم: نفت و گاز آغاجاری
مقام سوم: نفت و گاز مسجد سلیمان
رشته آمادگی جسمانی
در بخش تیمی
مقام اول: ستاد اهواز
مقام دوم: نفت و گاز گچساران
مقام سوم: نفت و گاز آغاجاری
مقام اول: ستاد اهواز
مقام دوم: نفت و گاز گچساران
مقام سوم: نفت و گاز آغاجاری
در بخش انفرادی رشته شطرنج:
قهرمان میز اول: جمانه خسرج از ستاد اهواز
قهرمان میز دوم: زهرا پروین از ستاد اهواز
قهرمان میز سوم: آرمیتا معصومی از ستاد اهواز
قهرمانی میز چهارم: کشیده شینی از ستاد اهواز
قهرمان میز پنجم: رویا حمیدی از آغاجاری
مقام اول: ستاد اهواز
مقام دوم: نفت و گاز کارون
مقام سوم: نفت و گاز آغاجاری
مقام اول: رها بیت سیاح از ستاد اهواز با امتیاز 545
مقام دوم: پارمیس فرهادی از ستاد اهواز با امتیاز 517
مقام سوم: مهسا بهزادی از نفت و گاز کارون با امتیاز 512
مقام های کسب شده در بخش انفرادی :رشته تیراندازی(ماده تپانچه)
مقام اول: یاسمن مومن زاده از ستاد اهواز با امتیاز 542
مقام دوم: الهه بهزادی از نفت و گاز کارون با امتیاز 481
مقام سوم: مهزاد عموآقایی از ستاد اهواز با امتیاز 480
مقام اول: نفت و گاز آغاجاری
مقام دوم: نفت و گاز اروندان
مقام سوم: ستاد اهواز
مقام اول: مهشید شیرعلی از نفت و گاز آغاجاری
مقام دوم: زهرا دریس جرف از نفت و گاز آغاجاری
مقام سوم مشترک: هلیا فریدی و سارا ساداتی از نفت و گاز اروندان
مقام اول: ستاد اهواز
مقام دوم: نفت و گاز اروندان
مقام سوم: نفت و گاز گچساران
مقام اول: سارینا بهپور از اروندان
مقام دوم: هستی انصارمنش از ستاد اهواز
مقام سوم مشترک: ملیکا شعاعی از نفت و گاز اروندان و فاطمه سعدی از نفت و گاز کارون
مقام اول: نفت و گاز گچساران
مقام دوم: نفت و گاز آغاجاری
مقام سوم: ستاد اهواز
مقام اول: ستاد اهواز
مقام دوم: نفت و گاز گچساران
مقام سوم: نفت و گاز آغاجاری
مقام اول: فاطمه نصیری از نفت و گاز کارون
مقام دوم: نگار نادریان از نفت و گاز گچساران
مقام سوم مشترک: آیسان فرهمند از نفت و گاز گچساران و ثریا بابادی از ستاد اهواز
مقام اول: ستاد اهواز
مقام دوم: نفت و گاز گچساران
مقام سوم: نفت و گاز آغاجاری
مقام اول: ستاد اهواز
مقام دوم: نفت و گاز کارون
مقام سوم: نفت و گاز اروندان
قهرمانی دوچرخه سوار ایرانی در جاده آسیا
دراین مسابقات که از19بهمن آغازشد، تیم های ملی جوانان، امید، بزرگسالان و پارادوچرخه درآن حضور دارند و آرش میرباقری در رده سنی جوانان موفق شد مدال طلای تایم تریل را به نام خود ثبت کند. خسروشاهی، آخرین مدال آور این بخش در ۱۸سال قبل (سال ۲۰۰۷) بوده است.
تاکنون ۳۱ دوره مسابقه قهرمانی آسیا در رده سنی جوانان برگزارشده که سهم ایران ۵ مدال طلا بوده است. علیرضا حقی نیز پیش از این موفق به کسب طلای مستر رده سنی ۴۵ تا ۵۰ سال شده بود.
بنیامین فرجی با غلبه بر نماینده کره جنوبی به جمع هشت بازیکن برتر رقابت های تنیس روی میز گرند اسمش سنگاپور راه یافت.
در مرحله یک هشتم مسابقات تنیس روی میز گرند اسمش سنگاپور، بنیامین فرجی از ایران به مصاف «چوی جیووک» از کره جنوبی رفت و در یک بازی حساب شده و منطقی ۴ بر ۲ پیروز شد. فرجی با این پیروزی به جمع ۸ بازیکن برتر مسابقات صعود کرد و با لی سئونگسو از کره جنوبی دیدار خواهد کرد. هدایت بنیامین فرجی به عهده امیر بخشی، مربی تیم ملی جوانان است. مسابقات تنیس روی میز گرند اسمش سنگاپور با حضور برترین های این رشته به مدت چهار روز برگزار شد .
تیم کشتی فرنگی ایران که با ۱۷ فرنگی کار عازم تورنمنت کرواسی شده بود، به دو مدال طلا، سه نقره و یک برنز دست یافت. درپایان رقابت های بین المللی کشتی فرنگی زاگرب کرواسی، تیم ایران از سوی غلامرضا فرخی در وزن ۸۲ کیلوگرم و علی اکبر یوسفی در وزن ۱۳۰ کیلوگرم به مدال طلا، مهدی احدی در وزن ۵۵ کیلوگرم، محمدمهدی کشتکار در وزن ۶۳ کیلوگرم، دانیال سهرابی در وزن ۷۲ کیلوگرم به مدال نقره و پویا ناصرپور در وزن ۶۰ کیلوگرم به مدال برنز دست یافت. در رده بندی تیمی ایران با ۱۴۷ امتیاز به عنوان قهرمانی دست یافت و تیم های آذربایجان با ۱۳۴ امتیاز و مجارستان با ۱۱۹ امتیاز دوم و سوم شدند.
نشست کمیته فنی فدراسیون جهانی تیروکمان در سوییس برگزار می شود و زهرا نعمتی، سرمربی تیم ملی پاراتیروکمان به دعوت فدراسیون جهانی در نشست کمیته فنی این فدراسیون حضور خواهد داشت. نشست کمیته فنی فدراسیون جهانی پاراتیروکمان در زمینه کلاس بندی، برگزاری مسابقات، قوانین جدید داوری برای تیروکمان، تقویم جدید مسابقات سال آینده، همچنین تقویم رقابت های پیش بینی شده تا پارالمپیک ۲۰۲۸ لس آنجلس خواهد بود.
ملی پوشان تکواندو ایران در اولین رویداد سال جدید میلادی به مدال های خوشرنگی دست پیدا کردند.
در ادامه مسابقات بین المللی تکواندو امارات، ۱۶۱ تکواندوکار در گروه بانوان به مصاف رقبای خود رفتند که تیم ملی کشورمان موفق شد در این رویداد ۱۱ مدال رنگارنگ را تصاحب کند. برای تیم ایران مهلا مؤمن زاده، ملیکا میرحسینی، نسترن ولی زاده و هستی ولی نژاد ۴ نشان طلا، سعیده نصیری، ساغر مرادی، سوگند شیری و مبینا نعمت زاده ۴ برنز و همچنین زهرا پور اسماعیل، سوگل شیری و تینا مدانلو سه مدال برنز کسب کردند.
کاپ جودو آفریقا ۲۰۲۵ تونس از ۲۴ بهمن امسال در تونس برگزار می شود و تیم ایران در قالب دو تیم جوانان و بزرگسالان در این دوره از مسابقات حضور خواهد داشت. اسامی تیم ملی جوانان اعزامی به کاپ آفریقا ۲۰۲۵ تونس: در ادامه می آید.
۶۰ -کیلوگرم، رضا چهارمحالی
۶۶- کیلوگرم، علی تقی زاده
۷۳ -کیلوگرم، نیما خدابنده لو
۸۱ -کیلوگرم، محمد امین اشرفی
۹۰ -کیلوگرم، امیرعباس چوپان
۱۰۰-کیلوگرم، علیرضا نیک سرشت
۱۰۰+کیلوگرم، پوریا بنائیان
۶۰- کیلوگرم، علی فاتح مقدم
۶۶- کیلوگرم، حمیدرضا پاپی
۸۱- کیلوگرم، الیاس پرهیزگار
۹۰- کیلوگرم، سروش جانی
۱۰۰- کیلوگرم، حسین نامدار
۱۰۰+ کیلوگرم، حمیدرضا ملک زاده
بازی های اول مرحله یک چهارم نهایی لیگ برتر بسکتبال زنان ایران با پیروزی مدعیان به پایان رسید. بازی های اول دور نخست مرحله پلی آف لیگ برتر بسکتبال زنان ایران با برگزاری سه دیدار در حالی به پایان رسید که تیم های فولاد هرمزگان، نفت آبادان و آکادمی سحر برابر حریفان خود به پیروزی دست یافتند. در این دیدارها تیم مدعی پالایش نفت آبادان به مصاف گاز تهران رفت که در پایان با نتیجه ۸۱ - ۲۶ مقابل مهمانش به پیروزی دست یافت. نفت با این برد به یک قدمی مرحله نیمه نهایی مسابقات رسید و با پیروزی در بازی دوم مقابل گاز تهران، به مرحله بعد صعود می کند.
رقابت های پارادوومیدانی گرند پری فزاع در امارات برگزار و سعید افروز در پرتاب وزنه موفق به کسب مدال نقره شد. رقابت های پارادوومیدانی گرند پری فزاع در امارات آغاز شد و سعید افروز در ماده پرتاب وزنه F۳۴ با ثبت رکورد ۹ متر و ۹۳ سانتیمتر در جایگاه دوم ایستاد و موفق به کسب مدال نقره شد. نمایندگان دو و میدانی نابینایان و کم بینایان کشورمان نیز موفق به کسب یک مدال طلا و دو نقره شدند. در این دوره از رقابت های پارادوومیدانی فزاع امارات ۳۷۰ ورزشکار از ۴۲ کشور جهان شرکت کرده اند و امارات متحده عربی، هند، عربستان سعودی، ژاپن، کنیا، ازبکستان، قزاقستان، کامرون، مالزی و هنگ کنگ به ترتیب ۱۰ کشور اول از نظر تعداد شرکت کننده هستند.
فصل جدید لیگ جهانی والیبال نشسته بعد از6 سال وقفه برگزارخواهد شد و ایران پیگیر در اختیار گرفتن میزبانی این رقابت هاست.
بعد از برگزاری سومین دوره لیگ جهانی والیبال نشسته درسال ۲۰۱۹، برگزاری این رقابت ها به دلیل شیوع کرونا از تقویم فدراسیون جهانی والیبال نشسته خارج شد. حالا بعد از6 سال وقفه، این لیگ مجدد وارد تقویم شده و قرار است فصل جدید آن در آذر یا دی ماه سال آینده برگزار شود. والیبال نشسته ایران حتما در این دوره لیگ جهانی نماینده خواهد داشت، اما مهم تر از آن، قصد دارد امتیاز میزبانی آن را هم کسب کند. به همین منظور رایزنی هایی با فدراسیون جهانی والیبال نشسته انجام شده است. سومین دوره لیگ جهانی والیبال نشسته هم به میزبانی ایران و درتبریز برگزار شد. ایران تاکنون دو بار قهرمان لیگ جهانی والیبال نشسته شده است.
به همت هیات ورزش های همگانی منطقه آزاد کیش، مراسم رونمایی از نخستین رویداد بین المللی دوی شهری ایران با نام کیش ران به میزبانی جزیره کیش برگزار شد.
مراسم رونمایی از پوستر نخستین رویداد بین المللی دوی شهری ایران با عنوان کیش ران که قرار است ۱۲ اردیبهشت ماه ۱۴۰۴ به میزبانی جزیره زیبای کیش برگزارشود، با حضور علی خلیلی، رئیس فدراسیون ورزش های همگانی، علیرضا مهدوی، دبیرکل فدراسیون ورزش های همگانی، احمد جمشیدی، سرپرست معاونت عمران، آب و خدمات کیش، فرزاد رادبوی سرپرست معاونت ورزش و تفریحات سالم کیش، عباس کاوسی رئیس هیات ورزش های همگانی کیش، اصحاب رسانه و اعضای هیئت ورزش های همگانی کیش در سالن رازی مرکزهمایش های بین المللی کیش برگزارشد. درجریان برگزاری این مراسم ضمن رونمایی از پوستر این رویداد بین المللی، از پیراهن ورزشی مخصوص این مسابقات هم رونمایی شد.
مشعل: چهل و سومین جشنواره فیلم فجر با معرفی برگزیدگان رشته های مختلف به کار خود پایان داد؛ جشنواره ای که در آن «زیبا صدایم کن» به کارگردانی رسول صدرعاملی، بهترین فیلم و «پیش مرگ» به کارگردانی علی غفاری، بهترین فیلم از نگاه تماشاگران شد.
جوایز این دوره از جشنواره فیلم فجر همانند سال های گذشته در بخش های فیلم کوتاه، مستند، انیمیشن و فیلم سینمایی اهدا شد. یکی از نکات بسیار جالب این دوره از جشنواره آن بود که فیلم سینمایی «پیش مرگ» به عنوان بهترین فیلم از نگاه تماشاگران انتخاب شد و ارزشمندترین سیمرغ جشنواره را به خود اختصاص داد. این فیلم به برشی از زندگی یکی ازچهره های ملی، یعنی شهید سعید قهاری پس از دوران جنگ می پردازد. «پیش مرگ» در ژانر دفاع مقدس تولید و فیلمبرداری آن در شهرهای مختلف کشور انجام شده که یکی از ویژگی های قابل توجه این اثر به شمار می رود. شهید سعید قهاری در سال 1358 در ماجرای پاوه، کنار دکتر مهدی چمران حضور داشت و بعدها نیز به همراه شهید احمد متوسلیان، احمد کاظمی و… در عملیات مختلف حاضر شد. او سپس تا فرماندهی قرارگاه حمزه سیدالشهدا (ع) پیش رفت و سال ۱۳۸۵ درحالی که حدود چهار ماه از فرماندهی اش در لشکر ۳ نیروی مخصوص حمزه سیدالشهدا می گذشت، به شهادت رسید. یکی دیگر از اتفاقاتی که در اختتامیه جشنواره فیلم فجر رخ داد، این بود که عوامل فیلم سینمایی «خدای جنگ» دست رد به سینه سیمرغ ویژه جشنواره زدند و در اختتامیه حضور پیدا نکردند. عوامل این فیلم با انتشار بیانیه ای اعلام کردند: «آنچه در جریان اعلام نامزدهای جشنواره چهل و سوم فیلم فجر روی داد، موجب حیرت بسیاری از علاقه مندان سینما و فعالان رسانه ای شد. مخاطبان مردمی و خبرنگاران از طیف های مختلف که در این ایام به تماشای فیلم های حاضر در این دوره از جشنواره نشستند، کاندیدا نشدن «خدای جنگ» در رشته های مختلف را سوال برانگیز تلقی کرده اند. به نظر می رسد دبیر و هیأت داوران در پی آن بودند تا در تاریخچه ادوار جشنواره، نامی از «خدای جنگ»، حتی در میان نامزدها هم نباشد؛ اما این تلاش با استقبال مخاطبان سینما ناکام ماند و خواهد ماند. پس از این برخورد ناصحیح، عوامل جشنواره طی تماسی با دست درکاران فیلم اعلام کردند که بنا دارند سیمرغ ویژه ای به «خدای جنگ» اختصاص دهند و خواستار حضور عوامل فیلم در اختتامیه شدند؛ اما با احترام به تصمیم هیأت داوران و دبیر جشنواره، فیلمی که در هیچ رشته ای بجز جلوه های بصری نامزد نشده، طبعا می تواند بهترین فیلم دبیر یا بهترین فیلم از نگاه ملی یا عناوین دیگر باشد. این سیمرغ را هم ذیل همان تقسیم بندی که در جریان نامزدی آثار اتفاق افتاد، تقسیم کنید.» سیمرغ داران چهل و سومین جشنواره فیلم فجر عبارتند از:
دیپلم افتخار اقتباس ادبی به فیلم «کوتی»، ساخته سهیلا پورمحمدی اهدا شد.
سیمرغ بلورین بهترین فیلم کوتاه به فیلم «دادرسی» ساخته نادره سادات سرکی تعلق گرفت.
سیمرغ بلورین بهترین کارگردان فیلم مستند سینمایی به نیما مهدیان برای فیلم «یک وجب خاک» رسید.
سیمرغ بلورین بهترین فیلم مستند به جعفر صادقی، تهیه کننده مستند «شگرد» اهدا شد.
سیمرغ بلورین بهترین دستاورد فنی، از آنِ علیرضا واعظ برای فیلم «موسی کلیم الله» شد.
سیمرغ بلورین بهترین جلوه های ویژه بصری به امیر ولی خانی برای فیلم «صیاد» رسید.
سیمرغ بلورین بهترین جلوه های ویژه میدانی ضمن تقدیر از حمید رسولیان برای فیلم های «۱۹۶۸» و «اسفند» به حمید رسولیان برای فیلم «صیاد» اهدا شد.
سیمرغ بلورین بهترین چهره پردازی را شهرام خلج برای فیلم «موسی کلیم الله» گرفت.
سیمرغ بلورین بهترین طراحی لباس به آذر محمدی برای فیلم «موسی کلیم الله» اهدا شد.
سیمرغ بلورین بهترین طراحی صحنه به کیوان مقدم برای فیلم «موسی کلیم الله» رسید.
سیمرغ بلورین بهترین صدا(صدابردار- صداگذار) را هم میثم یاردی لو و حسین قورچیان برای فیلم «گوزن های اتوبان» گرفتند.
سیمرغ بلورین بهترین موسیقی به کارن همایونفر برای فیلم «اسفند» اهدا شد.
سیمرغ بلورین بهترین تدوین هم به عماد خدابخش برای فیلم «بچه مردم» رسید.
دیپلم افتخار بهترین فیلمبرداری به میلاد پرتوی برای فیلم «بچه مردم» اهدا شد.
سیمرغ بلورین بهترین فیلمبرداری، از آنِ علی محمد قاسمی برای فیلم «شمال از جنوب غربی» شد.
دیپلم افتخار بهترین بازیگر نقش مکمل مرد به عنایت بخشی برای فیلم «شاه نقش» اهدا شد.
سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش مکمل مرد به فرهاد آییش برای فیلم «موسی کلیم الله» رسید.
سیمرغ بلورین بهترین نقش مکمل زن را هم لیندا کیانی برای فیلم «۱۹۶۸» به خود اختصاص داد.
دیپلم افتخار بهترین بازیگر نقش اصلی مرد به نوید پورفرج برای فیلم «گوزن های اتوبان» اهدا شد.
سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اصلی مرد را هم مصطفی زمانی برای فیلم «شمال از جنوب غربی» گرفت.
سیمرغ بلورین بهترین نقش اصلی زن به فریبا نادری برای فیلم «شوهر ستاره» اهدا شد.
سیمرغ بلورین بهترین پویانمایی به محمدامین همدانی و محمد خیراندیش برای انیمیشن «پسر دلفینی ۲» رسید.
سیمرغ بلورین بهترین کارگردانی فیلم اول به محمود کریمی برای فیلم «بچه مردم» اهدا شد.
سیمرغ بلورین بهترین فیلم اول را نیز سعید خانی برای فیلم «رها» گرفت.
سیمرغ بلورین بهترین فیلم از نگاه ملی (ویژه سردار شهید قاسم سلیمانی) به سعید سعدی برای فیلم «خدای جنگ» اهدا شد که البته هیچ کدام از عوامل فیلم برای دریافت این سیمرغ در سالن حضور نداشتند.
همچنین سیمرغ بلورین دیگر بهترین فیلم از نگاه ملی به مهدی فرجی برای فیلم «ناتور دشت» اهدا شد.
سیمرغ بلورین بهترین فیلمنامه را محمود کریمی و فائزه یارمحمدی برای فیلم «بچه مردم» گرفتند.
جایزه ویژه هیأت داوران نیز به رضا جمالی برای فیلم «سونسوز» اهدا شد.
سیمرغ بلورین بهترین کارگردانی به حمید زرگرنژاد برای فیلم «شمال از جنوب غربی» رسید.
سیمرغ بلورین بهترین فیلم به سید مازیار هاشمی برای فیلم «زیبا صدایم کن» اهدا شد.
منوچهر شاهسواری، دبیر این دوره از جشنواره عنوان کرد: نکته جالب توجه امسال این است که به واسطه چهل وسومین جشنواره فیلم فجر، سازمان امور اجتماعی کشور توافقی با سازمان سینمایی داشت. امسال برای 2 فیلم جایزه ویژه ای در نظر گرفته شده که در بخش تجلی اراده ملی اهدا می شود. 2 فیلم «بچه مردم» و «چشم بادومی» از سوی داوران و مشاوران سازمان امور اجتماعی مستحق این جایزه هستند و در اولویت حمایت سازمان سینمایی و سازمان امور اجتماعی قرار دارند.
دبیر چهل وسومین جشنواره فیلم فجر تصریح کرد: امسال 2جایزه آرای مردمی در نظر گرفته شده و یک جایزه هم به انیمیشن ها اختصاص دارد.
براساس اولویت از آخر به اول، فیلم های «خدای جنگ»، «زیبا صدایم کن»، «بچه مردم»، «ناتوردشت»، «موسی کلیم الله»، «رها» و «پیش مرگ»، هفت فیلم برتر آرای مردمی بودند. در نتیجه فیلم سینمایی «پیش مرگ» سیمرغ بهترین فیلم از نگاه تماشاگران را دریافت کرد.
شبنم اعماری: با ظهور هوش مصنوعی(AI) شاهد تحولی عظیم در دنیای فناوری و زندگی انسان ها هستیم، به طوری که به جرات می توان گفت هوش مصنوعی به عنوان یکی از پیشرفته ترین و تأثیرگذارترین فناوری ها، نقش زیادی در تغییر شیوه زندگی، کار و ارتباطات انسان ها خواهد داشت. از جمله این تغییرات می توان به خودروهای خودران یا دستیارهای صوتی و سیستم های پیشرفته تشخیص بیماری اشاره کرد؛ البته در کنار تغییرات مثبت و هیجان انگیزی که هوش مصنوعی می تواند برای بهبود کیفیت زندگی انسان ها داشته باشد، خطراتی هم ایجاد خواهد کرد که نباید از آنها غافل شد. درست است که هوش مصنوعی می تواند فرصت های جدید و هیجان انگیزی را در خیلی از زمینه ها ارائه دهد، اما در صورت استفاده نادرست نیز پیامدهای خطرناکی را به همراه خواهد داشت. شاید به همین دلیل است که می گویند همواره هرچه را می شنوید یا می بینید، بررسی کنید؛ زیرا وابستگی جهان اطراف ما به AI در آینده بسیار نزدیک، می تواند چالش هایی را در زمینه های اجتماعی، اقتصادی، امنیتی و زیست محیطی ایجاد کند، از مسائل اخلاقی مانند نقض حریم خصوصی گرفته تا تهدیدات امنیتی ناشی از توسعه تسلیحات خودکار یا حملات سایبری. همچنین وابستگی بیش ازحد به این فناوری ممکن است مهارت ها و تصمیم گیری های انسان را هم به حاشیه براند.
هوش مصنوعی در زمینه های مختلف پیشرفت های زیادی را به وجود آورده؛ اما مثل هر فناوری دیگری، خطر سوءاستفاده از آن کم نیست و گاه ممکن است عواقب ناگواری را به دنبال داشته باشد. با ورود فناوری نوین AI به کار و زندگی، این روزها چیزی که بیش از همه نگران کننده به نظر می رسد، ظرفیت هوش مصنوعی در تحقیر، آزار، ارعاب و ساکت کردن افراد است. چندی پیش نمونه هایی از سوءاستفاده از هوش مصنوعی شامل ایجاد دیپ فیک در اینترنت سروصدای زیادی به پا کرد. افزون بر این، مجرمان سایبری با استفاده از این فناوری نوین می توانند براحتی و بیش از گذشته اعمال مجرمانه انجام دهند. همچنین در دسترس بودن قابلیت های هوش مصنوعی به عنوان کتابخانه های منبع باز به هر کسی این امکان را می دهد که به فناوری هایی مانند تشخیص تصویر و تشخیص چهره دسترسی داشته باشد. این کار، خطر امنیت سایبری قابل توجهی دارد، بنابراین نباید با بی احتیاطی به سمت استفاده از این فناوری همه فن حریف رفت.
گفته می شود، یکی از مرموزترین و خطرناک ترین ویژگی های هوش مصنوعی، دستکاری اطلاعات است. از آنجا که هوش مصنوعی درک دقیقی از اطلاعاتی که به آن ارائه می شود، ندارد، واقعیت ها را مطابق با اهداف خود تغییر می دهد که این موضوع، می تواند یکی از ضعف های بزرگ آن باشد.
در حال حاضر بخش زیادی از نویسندگان، طراحان، متخصصان و... برای بالا بردن کارایی و کیفیت کار خود از هوش مصنوعی استفاده می کنند، درحالی که خلاقیت فردی چیزی نیست که برنامه ای مثل AI بتواند جای آن را بگیرد. استفاده از هوش مصنوعی شاید جذاب و کارآمد باشد؛ اما نمی تواند ذهن را درگیر کند و تفکر خلاقانه را ارتقا دهد. در چنین شرایطی، مهارت ها دچار رکود می شوند و طرح های تکراری جای ایده های خلاقانه را می گیرند.
با ظهور AI، مردم به شکل قابل توجهی به چت ربات های هوش مصنوعی برای کارهایی مثل نوشتن، برنامه ریزی و حتی تصمیم گیری های مهم روی آورده اند که البته راحتی این چت ربات ها گاهی می تواند مشکلاتی را ایجاد کند و عواقب و هزینه های قابل توجهی را به همراه داشته باشد.
چت ربات های هوش مصنوعی اطلاعات محدودی دارند؛ اما برای پاسخگویی در هر شرایطی برنامه ریزی شده اند. آنها به داده های آموزشی خود وابسته اند؛ اما توانایی و قابلیت های یادگیری در تعاملات با ما را دارند. از این رو گفته می شود، اگر هوش مصنوعی از پاسخ دادن خودداری کند، نمی تواند چیزی یاد بگیرد یا خود را اصلاح کند. به همین دلیل است که گاهی اوقات اشتباه می کند؛ البته تا اینجا مشکلی پیش نمی آید و همه چیز خوب به نظر می رسد؛ اما دریافت اطلاعات نادرست از هوش مصنوعی، پیامدهایی را به دنبال خواهد داشت که نتیجه اش در آینده مشخص می شود.
با وجود کارایی بالای هوش مصنوعی در همه زمینه ها، درک آن در موارد مختلف، بسیار محدود است، موضوعی که می تواند چالش مهمی در تصمیم گیری و حل مسأله باشد، حتی اگر اطلاعات متنی را در اختیار AI قرار دهیم، ممکن است تفاوت های ظریف را درک نکند و اطلاعات نادرست یا ناقصی را ارائه دهد که شاید به نتیجه گیری یا تصمیم گیری نادرست منجر شود و مشکلاتی را وجود آورد. از این روست که می گویند هوش مصنوعی، درک بسیار محدودی دارد.
هوش مصنوعی با اینکه یک ابزار فوق العاده قدرتمند در همه زمینه ها محسوب می شود؛ اما آگاهی از خطرهای احتمالی آن، امری ضروری است؛ زیرا اعتماد کورکورانه به این فناوری، نه تنها مخاطره آمیز خواهد بود؛ بلکه می تواند عواقب غیرقابل جبرانی در پی داشته باشد. از این رو نباید تنها به آن متکی بود. استفاده از فناوری شگفت انگیز هوش مصنوعی خوب است، به شرط آن که احتیاط را در اولویت استفاده از این فناوری قرار دهیم تا بتوانیم با خیال راحت از آن بهره ببریم.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات