صرفهجویی ارزی با تولید پایدار
تکمیل طرحهای اولویتدار برای پایداری شبکه گاز
یکه تازی اراده در پیچ و خم جاده
چراغ سبز به ســـــــــــــــــرمایه گذاران
دعوت از سفیران برای مشارکت در نمایشگاه نفت
جذابیت مدلهای قراردادی کلیدجذب سرمایه
رهبر معظم انقلاب اسلامی:
رهبر معظم انقلاب اسلامی، مسائلی از جمله مصرف بسیار بالای بنزین، تحقق ناکافی عدالت آموزشی و مشکلات طبقات ضعیف را با پیگیری قابل حل دانستند و گفتند: پیشاپیش مردم و دستگاه های دولتی که بزرگ ترین مصرف کننده انواع انرژی هستند، باید خود را به صرفه جویی عادت دهند که این کار نیز به پیگیری نیاز دارد.
به گزارش شانا به نقل از پایگاه اطلاع رسانی دفتر مقام معظم رهبری، حضرت آیت الله خامنه ای در نخستین دیدار سال نو با مسئولان ارشد سه قوه، پیگیری را حلقه مفقوده مسیر تحقق اهداف کشور خواندند و تلاش برای تحقق شعار سال را دستور کار مشترک سه قوه قرار دادند.
رهبر معظم انقلاب اسلامی مسائلی از جمله مصرف بسیار بالای بنزین، تحقق ناکافی عدالت آموزشی و مشکلات طبقات ضعیف را با پیگیری قابل حل دانستند و گفتند: ذوق و شوق و انگیزه سران سه قوه و مسئولان دستگاه ها مبارک، اما ناکافی است و به علت نبود پیگیری های لازم، تصمیم ها و تأکیدات مسئولان در سلسله مراتب مدیریتی ضعیف می شود و در موارد متعدد به اجرا نمی رسد.
ایشان صرفه جویی در مصرف حامل های انرژی را ضرورتی اساسی خواندند و تأکید کردند: پیشاپیش مردم و دستگاه های دولتی که بزرگ ترین مصرف کننده انواع انرژی هستند باید خود را به صرفه جویی عادت دهند که این کار نیز نیاز به پیگیری دارد.
حضرت آیت الله خامنه ای کمک به تحقق شعار سال را دستور کار مشترک سه قوه و دستگاه ها در امسال خواندند و گفتند: با سرمایه گذاری برای تولید، کشور از بسیاری مشکلات نجات می یابد، بنابراین وزارت اقتصاد، بانک مرکزی و دیگر دستگاه های ذی ربط باید سرمایه ها و نقدینگی موجود در جامعه را به سمت سرمایه گذاری در تولید سوق دهند.
رئیس قوه قضاییه با اشاره به امضای قرارداد تأمین خوراک پتروشیمی هگمتانه برای تولید مستمر در این مجتمع بیان کرد: با دائمی شدن تولید در این کارخانه، شاهد رفع نیاز کشور به واردات بعضی ابزارها و وسایل پزشکی و خودکفایی در این عرصه خواهیم بود که سبب صرفه جویی ارزی می شود.
غلامحسین محسنی اژه ای در بازدید از پتروشیمی هگمتانه همدان بر استمرار نهضت احیای واحدهای تولیدی در سراسر کشور، بویژه در سال جاری که به عنوان «سرمایه گذاری برای تولید» نام گذاری شده، تأکید کرد و گفت: باید با هدف افزایش ظرفیت تولیدی تمام بنگاه های صنعتی و تولیدی در سراسر کشور، اقدام های مجدانه ای انجام شود و این کار نباید به صورت مقطعی صورت گیرد؛ بلکه باید دائمی و پیوسته باشد. وی با اشاره به اینکه اکنون میان بخش ها و دستگاه های ذی ربط، قراردادی برای تأمین مواد اولیه و خوراک پتروشیمی هگمتانه منعقد شده تا تولید در این کارخانه به صورت مستمر جریان داشته باشد، افزود: همه بخش های مسئول در این زمینه باید به تعهدات خود در این قرارداد عمل کنند و قوه قضاییه بر اجرای این تعهدات، نظارت کامل دارد و پیگیری این موضوع را رها نخواهد کرد.
رئیس قوه قضاییه با تأکید بر اینکه در صورت لزوم، برای نظارت بر عمل به تعهدات تأمین خوراک این واحد صنعتی دوباره به این کارخانه سرکشی خواهم کرد، تصریح کرد: به طور قطع چنانچه فرد یا دستگاهی در این کار خطیر تعلل کند، یا کارشکنی کرده و موانعی بر سر راه به وجود آورد، ما برخورد قاطع و قانونی خواهیم داشت.
حسن عباس زاده، مدیرعامل شرکت صنایع پتروشیمی نیز با قدردانی از حمایت های قوه قضاییه با اشاره به تلاش های انجام شده برای پیگیری تأمین خوراک مجتمع پتروشیمی هگمتانه اظهار کرد: خوشبختانه با قراردادی که بزودی نهایی می شود، امیدواریم زنجیره تولید این مجتمع با سرمایه گذاری های انجام شده تکمیل شود، به طوری که بتوانیم خوراک مورد نیاز را در همین استان تهیه کنیم.
وی با اشاره به فراهم بودن زیرساخت ها گفت: یک خط لوله تا این محل در حال اجراست که در صورت تکمیل، خوراک از داخل استان تأمین می شود و دیگر نیازی به حمل آن از جنوب کشور با کامیون نخواهد بود. عباس زاده با بیان اینکه دولت و شرکت ملی صنایع پتروشیمی ۳۵ درصد از سهام این پروژه را در اختیار دارند، بیان کرد: مابقی سهام در اختیار بخش خصوصی است و با همکاری شریک عمده پروژه، آمادگی داریم سهم خود را در احداث واحد تأمین خوراک فراهم کنیم. خوشبختانه شریک بخش خصوصی نیز برای سرمایه گذاری در این مسیر اعلام آمادگی کرده است.
عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی از رویداد تحول در سرمایه گذاری و توسعه در بالادست نفت و گاز ایران به عنوان گامی مؤثر در سال سرمایه گذاری برای تولید خبر داد و گفت: معرفی زمینه های سرمایه گذاری، زمینه جذب سرمایه در حوزه های مختلف صنعت نفت و گاز و صنایع بالادستی را فراهم می کند. غلامرضا دهقان ناصرآبادی به اهمیت جذب سرمایه گذاری در حوزه بالادست نفت و گاز اشاره و اظهار کرد: مقام معظم رهبری، سال جدید را سال سرمایه گذاری برای تولید معرفی کرده اند. به همین منظور وزارت نفت و شرکت ملی نفت ایران، رویدادی با هدف معرفی فرصت های سرمایه گذاری برگزار می کنند که می تواند تأثیر قابل توجهی بر افزایش تولید و جلوگیری از هدررفت گازهای همراه که عامل آلودگی هواست، داشته باشد. وی افزود: با معرفی زمینه های سرمایه گذاری، سرمایه گذاران در حوزه های مختلف صنعت نفت و گاز و صنایع بالادستی وارد می شوند و این موضوع به افزایش تولید کمک می کند. در نتیجه افزون بر جبران ناترازی های موجود در حوزه انرژی، شاهد رشد اقتصادی قابل توجهی خواهیم بود.
عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی تأکید کرد: اگر با برنامه ریزی دقیق و کارشناسی شده، در حوزه بالادست نفت و گاز پیش برویم، می توانیم زمینه های مناسبی را برای جذب سرمایه گذاری، بخصوص در صنعت نفت و گاز فراهم کنیم. برگزاری این رویداد، گامی مؤثر در سال سرمایه گذاری برای تولید است که نقش مهمی در رشد اقتصادی کشور ایفا می کند.
تولید نفت ایران بر اساس تازه ترین گزارش ماهانه اوپک در ماه مارس ۱۲ هزار بشکه افزایش یافت و به ۳ میلیون و ۳۳۵ هزار بشکه در روز رسید.
بر اساس گزارش ماه آوریل اوپک، تولید نفت ۱۲ کشور عضو این سازمان در ماه مارس (اسفند - فروردین)، در مجموع ۲۶ میلیون و ۷۷۶ میلیون بشکه در روز بوده که ۷۸ هزار بشکه در روز نسبت به ماه فوریه کاهش داشته است.
در عین حال تولید نفت ایران نیز روزانه ۱۲ هزار بشکه افزایش یافته و به ۳ میلیون و ۳۳۵ هزار بشکه در روز رسیده و جایگاه سومین تولیدکننده نفت اوپک را پس از عربستان و عراق حفظ کرده است. میانگین تولید نفت ایران در سال ۲۰۲۴ برابر با ۳ میلیون و ۲۵۷ هزار بشکه در روز و در سال ۲۰۲۳ برابر با ۲ میلیون و ۸۸۴ هزار بشکه در روز بوده است.
رئیس جمهوری با تأکید بر ضرورت مدیریت هوشمند و دقیق ناترازی ها اظهار کرد: مقرر است داده ها و اطلاعات دقیق از مقدار مصرف هر فرد و هر خانوار گردآوری و بر مبنای آن، برنامه اجرایی تنظیم شود.
مسعود پزشکیان در نشست با اعضای انجمن بهره وری ایران، پس از شنیدن دیدگاه ها و پیشنهادهای آنها اظهار کرد: همه آنچه بیان کردید، مورد قبول ماست و برای مثال در زمینه رفع ناترازی ها به طور همزمان به دنبال مدیریت کاستی ها در عرصه عرضه و کنترل تقاضا و مصرف هستیم.
وی با اشاره به اینکه از ابتدای آغاز به کار دولت چهاردهم، هرکسی هر پیشنهاد و دیدگاهی در زمینه ارتقای بهره وری داشته، شنیده ام و با افراد متعددی در این زمینه گفت وگو کرده ام، افزود: البته به طور جدی از اینکه بر اساس هر پیشنهادی، تصمیمی اتخاذ و آن را اجرا کنیم، حذر کرده ایم؛ زیرا باور داریم باید نتایج و عوارض احتمالی راهکارها و پیشنهادهای مختلف را احصا و جمع بندی و با دسته بندی موضوعات، برای هر موضوعی به اقتضای مختصات منطقه ای و محیطی تصمیم گیری کنیم و وارد مرحله اجرا شویم.
رئیس جمهوری با اشاره به اینکه تلاش خواهیم کرد مدیریت ناترازی ها کاملاً هوشمند و دقیق باشد، تصریح کرد: در این زمینه شما به عنوان کارشناسان و دغدغه مندان موضوع مهم بهره وری، بسیار می توانید کمک حال دولت باشید؛ زیرا هرچه داده ها و اطلاعات ما دقیق تر باشد، راهکارهای صحیح تری طراحی می شود و مداخله در زمینه رفع ناترازی ها مؤثرتر خواهد بود.
رئیس فراکسیون نظارت بر صنعت نفت، گاز و پتروشیمی مجلس شورای اسلامی بر ضرورت جذب سرمایه گذاری در بخش بالادستی صنعت نفت و گاز برای تضمین خوراک پایدار صنایع پایین دستی تأکید کرد.
زینب قیصری با اشاره به اهمیت برگزاری رویداد «تحول در سرمایه گذاری و توسعه در بالادست نفت و گاز ایران» بیان کرد: مدت ها منتظر معرفی بسته های سرمایه گذاری وزارت نفت بودیم تا سرمایه گذاران بتوانند با بررسی اقتصادی، برای ورود به پروژه ها در قالب فردی، مشارکتی یا کنسرسیومی تصمیم گیری کنند.
وی با بیان اینکه شعار سال مبنی بر «سرمایه گذاری برای تولید» با ماهیت صنعت نفت و گاز کاملاً مطابقت دارد، افزود: با توجه به منابع عظیم نفت و گاز کشور، تمرکز بر سرمایه گذاری در بخش بالادستی، اقدامی پیشران برای توسعه کل زنجیره ارزش محسوب می شود. این رویداد می تواند مسیر پیش رو برای تکمیل این زنجیره را هموار کند.
رئیس فراکسیون نظارت بر صنعت نفت، گاز و پتروشیمی مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: اطمینان از خوراک پایدار، شرط اساسی برای ترغیب سرمایه گذاران به ورود در صنایع پایین دستی است. اکنون به دلیل نبود تضمین خوراک، سرمایه گذاران تمایلی به حضور در صنایع تکمیلی ندارند؛ اما با سرمایه گذاری در بالادست و ایجاد اطمینان نسبت به تأمین خوراک، زمینه لازم برای حضور صنایع کوچک نیز فراهم خواهد شد.
رویداد تحول در سرمایه گذاری و توسعه در بالادست نفت و گاز ایران، سه شنبه دوم اردیبهشت ماه در سالن اجلاس سران با حضور مقام های سیاسی، اقتصادی و فعالان عرصه نفت و گاز برگزار می شود.
وزیر نفت ایران و معاون نخست وزیر عراق در امور انرژی در دیداری رسمی بر توسعه همکاری های مشترک در حوزه نفت و گاز تأکید و تفاهمنامه هایی در زمینه تبادل تخصص و سرمایه گذاری امضا کردند.
محسن پاک نژاد و حیان عبدالغنی السواد در این دیدار در بغداد، ضمن بررسی چشم اندازهای همکاری مشترک، درباره سازوکارهای گسترش تعاملات دوجانبه در بخش های مختلف صنعت نفت و گاز به رایزنی پرداختند.
در ادامه این گفت وگوها، تفاهمنامه ها و توافقنامه هایی در زمینه تبادل متخصص، سرمایه گذاری و اجرای پروژه های مشترک با هدف تأمین منافع متقابل امضا شد.
وزیر نفت عراق با اشاره به پروژه های سرمایه گذاری نویدبخش در این کشور اظهار کرد: عراق برای دستیابی به خودکفایی در تولید مشتقات نفتی تلاش می کند و خواهان توسعه همکاری های فنی و سرمایه گذاری با جمهوری اسلامی ایران است.
پاک نژاد نیز ضمن قدردانی از استقبال گرم مقام های عراقی و اشاره به عمق روابط فرهنگی و تاریخی میان دو ملت، بر اهمیت تداوم و گسترش همکاری های دوجانبه در همه زمینه ها به ویژه صنعت نفت و انرژی تأکید کرد.
معاون امور بین الملل و بازرگانی وزیر نفت با تأکید بر اهمیت دیپلماسی انرژی گفت: فرصت های بی نظیری در نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی تهران برای توسعه همکاری های بین المللی در این صنعت وجود دارد.
سیدعلی محمد موسوی در نشست توجیهی بیست و نهمین نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی با حضور سفیران، نمایندگان و رایزن های اقتصادی با اشاره به جایگاه تاریخی نمایشگاه بین المللی نفت تهران گفت: این رویداد که از ۱۸ تا ۲۱ اردیبهشت ماه ۱۴۰۴ برگزار می شود، نه تنها بزرگ ترین بازار تجاری انرژی در منطقه غرب آسیا است، بلکه به عنوان بستری برای تبادل ایده ها و شکل گیری آینده چشم انداز انرژی جهانی شناخته شده است.
وی با بیان اینکه این نمایشگاه در نزدیک به سه دهه گذشته به عنوان سنگ بنای دیپلماسی انرژی عمل کرده و زمینه ای برای همکاری های عملی و گفت وگوهای سیاسی فراهم آورده است، افزود: ایران به عنوان یکی از کشورهای پیشرو در ذخایر نفت و گاز، آمادگی خود را برای جذب سرمایه گذاری های خارجی و مدرن سازی زیرساخت های انرژی اعلام می کند.
معاون امور بین الملل و بازرگانی وزیر نفت با اشاره به تلاش های اخیر وزارت نفت برای استفاده از فناوری های پیشرفته در بخش های بالادستی، میان دستی و پایین دستی تصریح کرد: هدف ما ایجاد محیطی شفاف و باثبات برای سرمایه گذاران بین المللی است تا پروژه های کلیدی ازجمله توسعه میدان های نفتی و گازی در چارچوب های نوین مالی مانند قراردادهای IPC اجرایی شود.
موسوی به معرفی نشست های تخصصی در نمایشگاه پرداخت و با تأکید بر اینکه این نشست ها نقشی کلیدی در ارائه چشم انداز سرمایه گذاری ها و همکاری های فنی خواهند داشت، ادامه داد: این نشست ها ازجمله کنفرانس تحول در سرمایه گذاری و تأمین مالی پروژه های شرکت ملی نفت ایران، فرصت های بی نظیری برای مشارکت های مشترک و همکاری های تخصصی ارائه می دهند.
وی افزود: ایران به عنوان شریکی مطمئن در عرصه جهانی در توسعه انرژی های نوین مانند پتروشیمی، انرژی های تجدیدپذیر و فناوری های هیدروژنی سرمایه گذاری می کند.
معاون امور بین الملل و بازرگانی وزیر نفت با تأکید بر اینکه دیپلماسی و سیاست انرژی به هم مرتبط هستند، تصریح کرد: این نمایشگاه بستری برای ایجاد تفاهم مشترک و همکاری های پایدار است که اهداف اقتصادی و زیست محیطی را در کنار هم محقق می کند.
وی در پایان از همه بازیگران عرصه انرژی ازجمله دولت ها، شرکت ها و مؤسسات تحقیقاتی دعوت کرد به این رویداد بزرگ بپیوندند و در شکل دهی آینده انرژی جهانی نقش فعالی ایفا کنند.
مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران بر تکمیل طرح های نیمه تمام اولویت دار برای پایداری شبکه سراسری گاز به ویژه در فصل سرد سال تأکید کرد.
سعید توکلی در نشست پیگیری پروژه های اولویت دار شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران بر لزوم هماهنگی و همکاری بین بخش های مختلف شرکت ملی گاز ایران به منظور استفاده بهینه از بازه زمانی طلایی برای پیشبرد پروژه ها تأکید و اظهار کرد: تکمیل طرح های نیمه تمام اولویت دار برای پایداری شبکه سراسری گاز و اولویت بندی پروژه ها برای بهره برداری حداکثری از ظرفیت ها امری ضروری است.
وی با اشاره به اهمیت ذخیره سازی گاز در طرح های توسعه ای، خواستار تسریع در راه اندازی فاز دوم طرح های ذخیره سازی شوریجه و سراجه شد و تصریح کرد: تکمیل این طرح ها، می تواند کمک مؤثری برای پایداری شبکه در فصل سرد سال باشد.
معاون وزیر نفت در امور گاز با اشاره به پروژه های اندازه گیری در حال اجرای شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران بیان کرد: باید دقت ویژه ای در کیفیت کار انتخاب و معماری تجهیزات برای نصب و راه اندازی اعمال شود تا نتیجه کار رضایت بخش باشد.
توکلی به برقراری تعامل مطلوب با بهره بردار اشاره و بیان کرد: پروژه های سال آینده را بر اساس نیازهای ضروری، از هم اکنون به صورت رسمی تبیین کنید، این فرایند بررسی و ابلاغ حدود دو تا سه ماه زمان می برد و بهتر است از هم اکنون آغاز شود تا در آینده با خلأ برنامه ریزی مواجه نشویم.
وی با بیان اینکه اقدام های مناسبی در زمینه هوشمندسازی انجام شده است، ادامه داد: تجربیات ارزشمندی در این باره به دست آمده اما باید با توجه به اطلاعات جدید، پروژه ها به سمتی هدایت شوند که با امکان پذیری و سرعت اجرا در اولویت باشند؛ ضمن اینکه این رویکردها در نشست هوشمندسازی به تفصیل بررسی می شوند.
مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران همچنین بر ضرورت پیگیری دقیق و مستمر پروژه های اولویت دار در شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران با همکاری مدیریت برنامه ریزی تلفیقی شرکت ملی گاز ایران تأکید کرد.
توسعه زیرساخت های خودروهای برقی با توجه به مصوبه اخیر شورای اقتصاد از سوی وزارت نفت کلید خورد.
محمدصادق عظیمی فر، مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران با هدف متنوع سازی سبد سوخت و مدیریت مصرف، با اشاره به مصوبه اخیر شورای اقتصاد، شرکت ملی پخش را موظف کرد احداث جایگاه های جدید سوخت در کشور منوط به «احداث حداقل یک ایستگاه شارژ تک نازل برقی» باشد. به این ترتیب جایگاه های جدید ملزم به ایجاد زیرساخت شارژ خودروی برقی هستند و توسعه زیرساخت برقی در جایگاه های فعال در کشور نیز پس از امکان سنجی با مشارکت جایگاه داران انجام می شود. شرکت ملی پالایش و و پخش فراورده های نفتی ایران افزون بر توسعه زیرساخت های شارژ، با بهره گیری از ظرفیت اوراق صرفه جویی بنزین، طرح هایی برای نوسازی و جایگزینی ناوگان فرسوده با برقی در دست اقدام دارد که به زودی رونمایی می شود.
مدیرکل روابط عمومی وزارت نفت با تأکید بر اینکه با سیاست گذاری و اتخاذ تدابیر مناسب و اجرایی باید به سوی روابط عمومی هایی پویا و چابک گام برداریم، گفت: همسویی میان ارکان صنعت نفت تعامل و هم افزایی بیشتری را رقم می زند.
مجید بوجارزاده در انتخابات پنجمین دوره شورای هماهنگی مدیران روابط عمومی منطقه دو صنعت نفت به میزبانی سازمان منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی(ماهشهر) اظهار کرد: با سیاست گذاری و اتخاذ تدابیر مناسب و اجرایی باید به سوی روابط عمومی هایی پویا و چابک گام برداریم و در این مسیر وفاق و همکاری میان روابط عمومی های صنعت نفت اثربخش است. وی با بیان اینکه روابط عمومی های منطقه دو شامل ۶ استان خوزستان، ایلام، کرمانشاه، کهگیلویه و بویراحمد، چهارمحال و بختیاری و لرستان دارای ۶۰ روابط عمومی در صنعت نفت هستند، افزود: با جدیت باید فعالیت های خود را به روزرسانی و با استفاده از فناوری های نوین واحدهای خود را پویا کنید. مدیرکل روابط عمومی وزارت نفت با اشاره به اینکه اتفاق های مهمی در هفت ماه گذشته در دولت چهاردهم رخ داده است که سبب ایجاد چالش های مختلفی برای وزارت نفت شد، ادامه داد: خوشبختانه با اتخاذ تدابیر لازم از سوی وزیر نفت، معاونان و کارکنان متخصص و کارآمد صنعت نفت، شاهد عملکردی مطلوب در بحث ناترازی انرژی بودیم.
«با عنایت به مراتب علمی، تعهد و سوابق جنابعالی، به استناد اختیارات تفویضی از جانب وزیر محترم نفت و رئیس هیئت امنای دانشگاه صنعت نفت، به موجب این حکم، به عنوان «سرپرست دانشگاه صنعت نفت» منصوب می شوید. امید است با اتکال به خداوند متعال و با بهره گیری از ظرفیت های مدیران و متخصصان صنعت نفت و اعضای هیئت علمی آن دانشگاه در انجام مأموریت های محوله موفق و مؤید باشید». فرصت را مغتنم شمرده، از زحمات و خدمات ارزشمند جناب آقای دکتر چهاردولی در مدت تصدی ریاست دانشگاه صنعت نفت، تشکر و قدردانی می نمایم.
روایت دو بانوی تلاشگر که جاده های سوخت رسانی کشور را تسخیر کردند
مهناز محمد ی ددر قلب صنعتی که روزگاری فقط مردانه بود، نام دو زن می درخشد؛ شقایق غلامپور از شیراز و ملیحه محمودی از دامغان؛ «مادریاران انرژی ایران» که یکی در جاده های پرتردد فارس و دیگری در پیچ وخم های سخت گذر دامغان، جاده های سوخت رسانی کشور را به مدرسه ای برای آموزش درس شجاعت تبدیل کرده اند. تقدیر اخیر محمدرضا عارف، معاون اول رئیس جمهوری از این دو پیشگام، نشانه نقش آفرینی بانوان ایرانی در همه حوزه های صنعت نفت ایران است.
بانویی از سرزمین تفتیده فارس مسیرهای سخت گذر را برای سوخت رسانی درمی نوردد
در سرزمین سوزان فارس، بانویی از دیار حافظ و سعدی، فرمان نفتکشی را هدایت می کند که بار مسئولیت آن بر دوش زنانه اش سنگین است؛ بانویی که نخستین گواهینامه موتورسیکلت تا رانندگی تانکرهای سوخت در سخت گذرترین مسیرها روی آسفالت داغ را در کارنامه دارد. اوکه حتی مادر بودن را با چرخ های غول پیکر نفتکش آشتی داده و نماد یک ممکن از ناممکن است. شقایق غلامپور که به واسطه شغلش چندی پیش از سوی محمدرضا عارف، معاون اول رئیس جمهوری تقدیر شد، از نحوه ورود به شغل رانندگی نفتکش جاده پیما می گوید .
در جاده های پرپیچ وخم و پرخطر اطراف شیراز، زنی با اراده ای فولادین سوار بر نفتکشی غول پیکر یکه تازی می کند. او نه تنها اولین زنی است که در ایران گواهینامه رانندگی موتورسیکلت را گرفته است، بلکه حالا به عنوان تنها راننده زن نفتکش در استان فارس، به شهرهای دورافتاده سوخت می رساند؛ بانویی که با عشق به رانندگی و حمایت خانواده، کلیشه ها و مرزهای جنسیتی را درهم شکسته و در دنیای مردانه حمل ونقل سنگین، نام خود را به ثبت رسانده است. شقایق غلامپور متولد ۱۳۵۳ شیراز است که از کودکی رویای رانندگی تریلی را در سر می پرورانده و امروز نه تنها رویای خود را محقق ساخته، بلکه به عنوان نخستین راننده زن نفتکش در استان فارس، نقش آفرینی می کند و جاده های این استان را در می نوردد؛ جاده های نورآباد، فسا و استهبان که بسیاری از رانندگان مرد از رانندگی در آنها پرهیز دارند، حالا به محل تک تازی روزانه این زن تبدیل شده است.
شقایق غلامپور سال ۱۳۸۰ گواهینامه پایه یک رانندگی و یک سال بعد به عنوان نخستین زن در ایران، گواهینامه موتور سیکلت را دریافت کرد. غلامپور از سال ۱۳۸۶ به عنوان راننده اتوبوس در مسیر شیراز-بوشهر مشغول به کار شد و سال ۱۴۰۲به جرگه رانندگان نفتکش پیوست. او می گوید: «اگرچه این شغل مردانه است، اما با عشق و پشتکار آن را انجام می دهم.» سال 1403 گواهینامه ویژه برای رانندگی لودر (ماشین های فوق سنگین) را گرفتم، چون علاقه داشتم این کار را کردم؛ برای دریافت گواهینامه ناخدایی کشتی هم اقدام کردم، اما چون سنم بالا رفته بود و شرط سنی داشت، نتوانستم آن را دریافت کنم». او در باره فعالیتش می گوید: «ساعت 7 صبح به پالایشگاه شیراز می روم. دفتر کار را داخل نوبت می گذارم و طبق نوبت، سوخت رسانی مشخص می شود. من چون شب باید در خانه و کنار خانواده باشم، سوخت رسانی به شهرهای اطراف شیراز (نورآباد، فسا و استهبان) را به عهده می گیرم. شهرها و مسیرهایی که می روم، سخت گذر است و تقریبا هیچ کس راندن در این مسیرها را قبول نمی کند. ساعت 10 صبح برای سوختگیری وارد پالایشگاه می شوم. این کار با احتساب دریافت مجوز (بارنامه) خروج از پالایشگاه، حدود یک ساعت طول می کشد. بیشتر مواقع به نورآباد یا فسا سوخت می برم. مسیر رفت 4 ساعت و یک ساعت هم طول می کشد تا سوخت را تخلیه کنم. ساعت حدود 10 تا 11 شب هم در خانه هستم. به دلیل مشغله شغلی، پسرم را مادرم بزرگ کرد که الان نامزد کرده و در آستانه ازدواج است.» غلامپور ادامه می دهد: «شغلم تعطیلی ندارد و طبق قراردادی که با کارفرما دارم، هرروز سرکار می روم».
پدر و مادر غلامپور از مشوقان اصلی در انتخاب شغل او بودند، اما برخی اعضای خانواده و از جمله پسرش با انتخاب شغلی مادر مخالف بودند.
وی می گوید: پسرم دانشجوی حسابداری و سال ها از گفتن شغل من به دوستانش خودداری می کرده است، اما نامزدش، برخلاف دیگران، از من حمایت و با افتخار از شغل من تعریف می کند.
شقایق غلامپور به دلیل پیشگام بودن در این عرصه، مورد تقدیر استاندار فارس قرار گرفته است. او درباره انرژی مثبت مردم و اینکه تشویق های آنها چقدر در کارش اثر گذاشته است، می گوید: وقتی مردم مرا سوار بر نفتکش غول پیکر می بینند، برایم دست تکان می دهند و تشویقم می کنند و این حس غرور را در من زنده می کند.
غلامپور با اشاره به چالش های پیش روی زنان در مشاغل مردانه، از مسئولان می خواهد تا از زنان فعال در این حوزه حمایت کنند. او تأکید می کند: «سال 86 من پنجمین خانمی بودم که راننده اتوبوس شدم، اما هیچگاه در این حیطه حمایت نشدم. وقتی که راننده نفتکش شدم، شغل من دیده شد و خیلی خوشحال شدم. » او ادامه می دهد: «وقتی کارم را شروع کردم، 32 ساله بودم و هیچ کس به جز پدر و مادرم از من حمایت نکرد.۱۰ سال پدرم در جاده ها همراهی ام کرد تا تنها نباشم. حالا نیازمند حمایت نهادها هستم تا زنان بیشتری بتوانند در این مسیر قدم بگذارند.»
شقایق غلامپور با اراده ای پولادین و عشق به حرفه اش، ثابت کرده است که زنان ایرانی می توانند در سخت ترین و مردانه ترین عرصه های شغلی حضور داشته باشند و با شایستگی و تعهدی مثال زدنی، الگویی برای نسل های آینده شوند. داستان او روایتی است از توانمندی زن ایرانی که با تکیه بر مهارت، پشتکار و حمایت خانواده، مسیرهای ناپیموده را در می نوردد و بار مسئولیت های خطیر را به دوش می کشد. امروز او نه یک راننده نفتکش که نماد زنی است با انتخاب های جسورانه و به جامعه یادآوری می کند که «زن بودن» هرگز معادل «ناتوانی» نیست. این داستان، فراخوانی است به همه زنان ایران که باور کنند می توانند در هر عرصه ای بدرخشند و یادآوری است به جامعه که با حمایت از چنین توانمندی هایی، می توان شاهد نقش آفرینی هرچه بیشتر زنان در ساختن آینده ای متوازن و پیشرفته به خصوص در عرصه صنعت نفت بود.
مسیر پرچالش شقایق غلامپور، نه یک دستاورد فردی که نمادی است از ظرفیت های نهفته در صنعت نفت ایران برای بهره گیری از توانمندی های زنان در سخت ترین مشاغل. این صنعت که همواره به عنوان موتور محرکه اقتصاد کشور شناخته شده، امروز با پذیرش نیروهای متخصص زن در بخش های عملیاتی و فنی، گامی بلند در مسیر عدالت جنسیتی و بهینه سازی نیروی انسانی برداشته است. تجربه موفق این بانوی پرتوان به عنوان اولین راننده زن نفتکش استان فارس، ثابت می کند که با حمایت های هدفمند صنعت نفت، از آموزش تخصصی تا ایجاد محیط کار امن، می توان زمینه را برای حضور پررنگ تر زنان در این عرصه مهم فراهم کرد. صنعت نفت این پیام را به جامعه زنان ایران می فرستد که ما نه تنها از حضور شما استقبال می کنیم، بلکه برای رشد و پیشرفتتان نیز برنامه داریم. این دستاوردها نشان می دهد که ترکیب «تخصص زنانه» و «زیرساخت های حمایتی صنعت نفت» می تواند به الگویی موفق در مدیریت منابع انسانی تبدیل شود.
روایت زنی که عشق به فرمان او را بر ترس از تابوها پیروز کرد
در جاده های پرپیچ وخم دامغان، جایی که بوی بنزین با گردوغبار جاده در هم می آمیزد، ملیحه محمودی نه تنها سوخت که امید را به مقصد می رساند. او که پیش تر معلم، خیاط و آرایشگر بود، امروز با راندن نفتکش ۴۰ تنی می گوید: «وجدانم راضی نبود تا وقتی پشت فرمان نشستم.» دستانی که می توانستند سوزن خیاطی را به رقص درآورند، حالا با نیرویی حیرت آور فرمان را می چرخانند.
ملیحه محمودی، متولد ۱۳۶۴ در شهرستان گنبد کاووس گنبد و بزرگ شده سمنان،1ز ۱۵ سال پیش راننده حرفه ای تریلی است؛ از حمل بار، دارو و فولاد با ۶ چرخ تا سوخت رسانی به جایگاه های دامغان. او می گوید: «فوق دیپلم معارف دارم و قبل از اینکه به این حرفه وارد شوم، معلم بودم ، زمانی هم خیاط بودم و به صورت حرفه ای کار خیاطی را انجام می دادم ، حتی آرایشگر هم بودم، اما هیچ یک این شغل ها مرا راضی نمی کرد. همیشه به دنبال شغلی بودم که راضی ام کند. وقتی شغل رانندگی را انتخاب کردم، از خودم راضی بودم و فهمیدم که در ضمیر ناخودآگاهم علاقه خاصی به این حرفه دارم.» محمودی ادامه می دهد: «هیچ کدام از نزدیکان و بستگانم راننده ماشین سنگین نبودند و من اولین نفر در خانواده هستم که وارد این حرفه شده ام.»
سال ۱۴۰۱نقطه عطف زندگی این بانوی تلاشگر به شمار می آید. او می گوید: «پس از آتش گرفتن ماشینی که روی آن کار می کردم، به وسیله یکی از همکارانم به شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه شاهرود معرفی شدم و مدیران منطقه با وجود تعجب همکاران، مرا به عنوان نخستین زن راننده نفتکش پذیرفت.»
او هر روزسوخت را از انبار نفت شهید قدوسی دامغان تحویل می گیرد و به جایگاه های عرضه بنزین و نفت گاز خارج شهر می رساند. جاده پرتردد منتهی به حرم امام رضا (ع) که همیشه شلوغ است و آزمونی سخت برای تمرین مهارت به شمار می آید.
محمودی درباره فعالیت خود در این حرفه می گوید: «وقتی همکارانم دیدند زنی می تواند نفتکش را کنترل کند، کم کم احترامشان به حمایت تبدیل شد حتی در جاده، وقتی ماشینم خراب می شد، راهداران خودشان برای کمک به من پیشقدم می شدند.»
همسر بازنشسته اش و سه فرزند (پسر ۱۶ ساله و دو دختر ۱۴ و ۷ ساله) پشتیبانان اصلی او هستند. او پس از ۱۲ ساعت کار در جاده، رسیدگی به تکالیف دختر کلاس اولی و مدیریت خانه را هم انجام می دهد.
وی می گوید: «افزون بر فعالیت بیرون از خانه، وقتی برمی گردم، باید کارهای خانه را هم انجام دهم و همین سختکوشی به بچه هایم یاد می دهد که زن بودن محدودیت نیست.»
محمودی می گوید: «مردم با دیدن زنی که نفتکش را با مهارت هدایت می کند، برایم دست می زنند و من از خوشحالی مردم خوشحال می شوم و اعتماد به نفسم افزایش می یابد. اغلب با ذوق برایم دست تکان می دهند و مرا به کارم تشویق می کنند.»
او ادامه می دهد: «از مسئولان می خواهم بیمه و تسهیلات ویژه برای زنان راننده در نظر بگیرند. ما ثابت کرده ایم که می توانیم، اما حمایت قانونی کم است.»
محمودی، نه تنها یک راننده بلکه نماد نسلی است که آنچه خواسته را نه با شعار که با عمل به دست آورده است. داستان او روایتی است از زنی که وجدان شغلی اش او را از کلاس درس به پشت فرمان نفتکش کشاند و امروز، چراغ راهی برای دیگر زنان شده است: «من به دخترانم ثابت می کنم که می توانند هرچه را دوست دارند، انتخاب کنند.»
بیش از ۲۰۰ فرصت مهم دربالادستی نفت معرفی می شود
مشعل|صنعت نفت ایران تشنه «منابع مالی» و «سرمایه» است و باید اذعان کرد که تحقق نیافتن منابع مورد نیاز برای توسعه آن در سال های گذشته نه تنها سبب به مخاطره افتادن پایداری تولید نفت و گاز شده که تداوم آن می تواند تهدیدی برای امنیت عرضه انرژی کشور باشد. وزارت نفت با تاسی از شعار سال تدبیر شده از سوی مقام معظم رهبری (مدظله العالی) با محوریت «سرمایه گذاری برای تولید» موضوع سرمایه گذاری و ایجاد زمینه لازم را برای توسعه در صنعت نفت در اولویت اصلی برنامه سال جاری قرار داده است و با برگزاری رویداد «تحول در سرمایه گذاری و توسعه در بالادست نفت و گاز ایران» که اوایل اردیبهشت ماه امسال برگزار می شود، بیش از ۲۰۰ فرصت سرمایه گذاری در بخش بالادستی صنعت نفت و گاز را به سرمایه گذاران معرفی می کند؛ رویداد مهمی که با فرض و پیش بینی بازگشایی روزنه های جدید، دیپلماسی چراغ سبزی برای ورود هرچه بیشتر سرمایه گذاران اعم از داخلی و خارجی به صنعت نفت برای سرمایه گذاری است؛ سرمایه گذارانی که به فرصت های بی بدیل این صنعت اشراف دارند و قابلیت های این عرصه را می شناسند.
صنعت نفت ایران به عنوان پیشران توسعه اقتصادی کشور، نقش مهم و موثری در توسعه، اشتغال و همچنین رشد اقتصادی دارد؛ از این رو حرکت در مسیر توسعه آن می تواند شاخص های مهم اقتصادی را بهبود بخشد، به این دلیل که صنعت نفت این ظرفیت را دارد که سرمایه گذاری آن ظرف ٥ تا ٦ سال قابل بازگشت باشد و به افزایش درآمد کشور بینجامد . مزیت هایی که وزارت نفت را در حرکت در مسیر تحقق شعار سال با برگزاری رویداد مهم سرمایه گذاری، پیشتاز کرده است.
در سطحی دیگر نباید از وجوه تمایز جذابیت سرمایه گذاری در صنعت نفت، همچون درآمدزا و مولد بودن، توجیه اقتصادی پایدار داشتن، همچنین اشتغال زایی پایدار در مقایسه با بخش های دیگر غافل ماند. وزارت نفت دولت چهاردهم با درک این موارد بنا دارد با ایجاد شرایط شفاف، با ثبات، بدون پیچیدگی و دارای جذابیت اقتصادی و رقابتی در مقررات، دستورعمل ها و شرایط قراردادهای حوزه صنعت نفت، مسیر مناسب برای جذب سرمایه گذاری و تامین منابع مالی توسعه و تولید دربخش های مهم و حیاتی این صنعت را دنبال کند.
رویداد «تحول در سرمایه گذاری و توسعه در بالادست نفت و گاز ایران» در حالی از سوی مدیریت سرمایه گذاری و کسب و کار برگزار می شود که این مدیریت با توجه به نقش سازنده و با اهمیت منابع هیدروکربوری در اقتصاد کشور و ضرورت توجه ویژه به سرمایه گذاری در این بخش، تشکیل شده و عالی ترین مرجع ستادی جذب سرمایه در شرکت ملی نفت ایران برای شناسایی، معرفی، هماهنگی، پیگیری های نظارتی و اعلام روش سرمایه گذاری به منظور توسعه سرمایه گذاری، کاهش وابستگی به منابع عمومی و پیشگیری از توقف اجرای پروژه های نفت و گاز است. ماموریت اصلی این مدیریت ایجاد بستر لازم برای جذب سرمایه های داخلی و خارجی در حوزه های مختلف نفت و گاز و ایجاد ارتباط منظم و پویا میان سرمایه گذاران و سرمایه پذیران است و فرصت های ارائه شده این مدیریت ۱۵ عنوان مختلف و متنوع را شامل می شود.بنابر اعلام امیر مقیسه، مدیر سرمایه گذاری و کسب وکار شرکت ملی نفت ایران، ظرفیت سرمایه گذاری پروژه هایی که در این رویداد به عنوان فرصت سرمایه گذاری از آنها نام برده می شود، بیش از ۱۳۷ میلیارد دلار است. فرصت های موجود در میدان های نفتی و پروژه های بالادستی که مشتمل بر حدود ۱۰۰ پروژه است و ۱۰۰ فرصت سرمایه گذاری دیگر که به زنجیره ارزش صنعت نفت مربوط می شوند و همه اینها با مدیریت شرکت ملی نفت ایران تعریف شده اند.
معرفی فرصت های سرمایه گذاری و تامین مالی طرح های شرکت ملی نفت ایران در حوزه های توسعه میدان های نفتی و گازی، جمع آوری گازهای مشعل، ساخت واحدهای فرآورشی سریع الاحداث، احداث ایستگاه های تقویت فشار گاز، پروژه های آبسازی، احداث خطوط لوله و مخازن ذخیره سازی نفت خام، طرح توپکرانی هوشمند، تولید و انتقال برق، طرح های بهینه سازی، ارائه جذابیت های اقتصادی جدید به منظور سرمایه گذاری در طرح های شرکت ملی نفت ایران، همچنین تبیین ابعاد قراردادهای IPC به منظور توسعه میادین نفت و گاز، تبیین ابعاد قراردادهای مشارکت های عمومی خصوصی و ارائه ظرفیت های تامین مالی قراردادهای سرمایه گذاری شرکت ملی نفت ایران، از جمله محورهای این رویداد مهم نفتی است. اگر بخواهیم نیم نگاهی به ضرورت بخشی از فرصت های ارائه شده در این رخداد بپردازیم، با توجه به رویکرد وزیر نفت در برنامه ها و اهداف تعیین شده در این مسیر، موارد زیر قابل اشاره است.
از مهم ترین مواردی که در دستور کار وزارت نفت و شرکت ملی نفت ایران قرار دارد، احیا و افزایش ظرفیت تولید نفت خام کشور است. تولید نفت خام ایران پس از برجام و پیش از برگشت مجدد تحریم های بین المللی در سال 1397 به طور متوسط برابر با سه میلیون و 826 هزار بشکه در روز بوده است؛ بر همین اساس، اقدام های کوتاه مدت وزارت نفت دولت چهاردهم در مقطع یک ساله برای افزایش تولید نفت خام کشور در دستور کار قرار گرفت و بازگردانی توان تولید میادین موجود از طریق اجرای طرح های نگهداشت توان تولید متمرکزشد. با اقدام های مربوط به تعمیر چاه های موجود و اسیدکاری، مشبک کاری و تزریق حلال به چاه های دارای افت تولید و تسریع در پروژه های تعریف شده و نگهداشت توان تولید با حفاری چاه های جدید در میادین توسعه یافته که برآورد می شود به سرمایه گذاری حدود سه میلیارد دلار نیاز داشته باشد، توان تولید میادین نفتی موجود از سه میلیون و 400 هزار بشکه در روز کنونی به سه میلیون و 850 هزار بشکه در روز افزایش خواهد یافت.
از دیگر اقدام های در دستور کار نیز می توان به تسریع در افزایش تولید حاصل از اجرای قراردادهای موجود واگذار شده برای توسعه و نگهداشت توان تولید اشاره کرد؛ مواردی شامل قراردادهای مربوط به توسعه میادین نفتی مشترک آزادگان جنوبی برای تولید روزانه 25 هزار بشکه نفت خام، یادآوران 10 هزار بشکه در روز، یاران هزار بشکه در روز، سهراب دو هزار بشکه در روز و میادین سپهر و جفیر هریک 10 هزار بشکه در روز با هدف افزایش تولید نفت خام است.
همچنین تبیین اقدام های چهارساله برای افزایش تولید و صادرات نفت به منظور دستیابی به افزایش تولید بیش از ۴۰۰ هزار بشکه در روز، از دیگر طرح های بالادست نفت است که فرصت های مهمی برای سرمایه گذاری به شمار می آیند.
در این زمینه تکمیل فعالیت های اجرایی قراردادهای IPC در دست اجرای 12 میدان نفتی و طرح نگهداشت افزایش تولید شامل افزایش تولید از قراردادهای مربوط به توسعه میادین نفتی مشترک یاران برای تولید 15 هزار بشکه در روز، سهراب 15 هزار بشکه در روز و لایه نفتی پارس جنوبی17 هزار بشکه در روز، آبان و پایدار غرب پنج هزار بشکه در روز و میادین سپهر و جفیر70 هزار بشکه در روز، همچنین شادگان 55 هزار بشکه در روز، کوپال 30 هزار بشکه در روز، چشمه خوش، دالپری و پایدار شرق 50 هزار بشکه در روز با هدف افزایش توان تولید نهایی به حدود 257 هزار بشکه در روز و افزایش تولید حدود 150 هزار بشکه در روز از محل اجرای کامل طرح های نگهداشت و افزایش توان تولید نفت در دستور کار خواهد بود.
همچنین دستیابی به افزایش تولید بیش از 250 هزار بشکه در روز نسبت به تولید اولیه با تنفیذ قراردادهای توسعه و بهره برداری هشت میدان نفتی، ازدیگر برنامه های تمهید شده است. این هدف گذاری شامل افزایش تولید با تنفیذ قراردادها و انجام عملیات اجرایی قراردادهای مربوط به میادین نفتی مشترک آزادگان برای تولید 175 هزار بشکه در روز، چنگوله 30 هزار بشکه در روز و آذر 21 هزار بشکه در روز و میادین بندکرخه پنج هزار بشکه در روز، سومار، سامان و دلاوران 9 هزار بشکه در روز و مسجد سلیمان 9 هزار بشکه در روز با هدف دست یابی به افزایش تولید نهایی حدود 700 هزار بشکه در روز با سرمایه گذاری 15 میلیارد دلاری است.
دستیابی به افزایش تولید بیش از ۶۰۰ هزار بشکه در روز نسبت به تولید اولیه با انعقاد قراردادهای جدید برای توسعه و بهره برداری ۱۴ مخزن نفتی شامل افزایش تولید از میادین نفتی مشترک یادآوران برای تولید50 هزار بشکه در روز، دهلران و دانان 11 هزار بشکه در روز، اسفندیار چهار هزار بشکه در روز، میادین مخازن آبتیمور، منصوری و اهواز 210 هزار بشکه در روز، مارون آسماری و بنگستان 150 هزار بشکه در روز، گچساران 80 هزار بشکه در روز، بی بی حکیمه 30هزار بشکه در روز، سوسنگرد 35 هزار بشکه در روز، دارخوین 20 هزار بشکه در روز و ابوذر 15 هزار بشکه در روز با هدف افزایش توان تولید نهایی به حدود 870 هزار بشکه در روز با سرمایه گذاری حدود 25 میلیارد دلار، از دیگر اقدام های برنامه ریزی شده است.
اجرای طرح بازسازی و نوسازی تاسیسات روزمینی با برآورد سرمایه گذاری 17.5 میلیارد دلار از دیگر برنامه هایی است که محسن پاک نژاد در برنامه خود به آن اشاره کرده است. ناگفته نماند که با توجه به قدمت بالا و عمر زیاد تاسیسات موجود صنعت نفت، به منظور افزایش پایداری تولید نفت خام و ارتقای سطح ایمنی و عملکرد این تاسیسات، نیاز است که طرح های مربوط به نوسازی، بهینه سازی و تعمیرات تاسیسات موجود در خشکی و دریا تعریف و اجرایی شود.
در حوزه گاز، افزون بر برنامه ریزی مهم شرکت ملی نفت ایران در حوزه پارس جنوبی به ویژه فشارافزایی که در فهرست ماموریت های مهم محسن پاک نژاد است و فرصت های خوبی برای سرمایه گذاری نیز هستند، می توان به انعقاد قراردادهای مربوط به آغاز توسعه بزرگ ترین میدان های گازی کشور پس از پارس جنوبی با سرمایه گذاری افزون بر 15 میلیارد دلار شامل توسعه میدان گازی پارس شمالی به ظرفیت 100 میلیون متر مکعب در روز، توسعه میدان گازی کیش به ظرفیت 85 میلیون متر مکعب در روز، توسعه میادین گلشن و فردوسی به ظرفیت 56 میلیون متر مکعب در روز، توسعه میادین فرزاد-الف و ب با ظرفیت 42 میلیون متر مکعب در روز، توسعه میدان گازی فروز-ب با ظرفیت 28 میلیون متر مکعب در روز، توسعه میدان گازی لاوان با ظرفیت 15 میلیون متر مکعب در روز اشاره کرد. از دیگر موارد، توسعه مخازن خامی مناطق نفتخیز جنوب با ظرفیت تولید 30 میلیون متر مکعب گاز در روز است.
در این میان شرکت نفت مناطق مرکزی ایران ۱۱ بسته سرمایه گذاری به ارزش حدود ۹ میلیارد دلار برای توسعه میدان های گازی آماده کرده است که با عملیاتی شدن آنها، ظرفیت تولید روزانه گاز کشور حدود ۱۰۰ تا ۱۴۰ میلیون متر مکعب افزایش می یابد.
با توجه به ظرفیت های پهنه سرزمینی ایران از نظر منابع هیدروکربوری، وزارت نفت در دولت چهاردهم این برنامه ریزی را در دستور کار قرار داده که به تدوین برنامه های کوتاه مدت و بلندمدت اکتشافی و انجام عملیات در مناطق اکتشاف نشده به ویژه در نواحی مرزی به منظور افزایش ذخایر هیدروکربوری کشور با استفاده از ظرفیت های شرکت های توانمند ایرانی اقدام کند.
از دیگر سرفصل های مهم در برنامه وزیر نفت دولت چهاردهم، توجه به طرح های زیست محیطی است که در این زمینه تکمیل طرح های بلندمدت احداث کارخانه های NGL و تاسیسات جمع آوری گازهای مشعل شامل تکمیل ظرفیت کارخانه های NGL خارگ، 3100 و 3200 با ظرفیت 29.5 میلیون متر مکعب در روز، بهسازی و احداث تاسیسات جمع آوری گازهای مشعل شرق کارون در قالب دو طرح عمده با ظرفیت 24 میلیون متر مکعب در روز در دستور کار است.
مخازن ذخیره سازی، تولید و انتقال نیرو، آب شیرین کن، خطوط لوله، طرح های بهینه سازی، تقویت فشار گاز، توپکرانی هوشمند، واحدهای سریع الانتقال فرآورش، طرح های پشتیبانی (شناورها، پشتیبانی دریا، ساختمان ها و جاده ها)، از دیگر محورهای این همایش است.
می توان انتظار داشت که رویداد مهم تحول در سرمایه گذاری و توسعه بالادست، فرصتی مناسب برای سرمایه گذاران باشد که از آن آسان نخواهند گذشت؛ منوط بر این که مشوق های موردنیاز برای سرمایه گذاری را پیش روی خود برای ورود پررنگ تر به این عرصه شاهد باشند.
ایران بهشت فرصت ها برای سرمایه گذاران است، دسترسی به نیروی جوان و تحصیلکرده، منابع معدنی خام، تجهیزات و زیرساخت های داخلی، ازجمله مزایای سرمایه گذاری در ایران است. برای تحقق تکالیف اهدافی که در برنامه هفتم پیشرفت در حوزه نفت و گاز تدوین شده و از سوی مجلس شورای اسلامی به تصویب رسیده است، برگزاری رویداد تحول در سرمایه گذاری بالادست نفت و گاز در دستور کار قرار گرفت. شرکت ملی نفت ایران به منظور دستیابی به این اهداف و بهره مندی بخش خصوصی و غیردولتی کشور و همین طور آحاد مردم از اقتصاد نفت و گاز، اقدام به طراحی این رویداد کرده که در این رویداد، ۲۰۰ فرصت سرمایه گذاری صنعت نفت رونمایی می شود.
طراحی این رویداد و بسته های مشوقی که در نظر گرفتیم، با محوریت بخش خصوصی و غیردولتی ایرانی است، البته محدودیتی برای حضور بخش خارجی در مشارکت برای اجرای این طرح و پروژه ها نداریم و در قراردادهای جاری و قراردادهایی که بعد از این رویداد امضا خواهیم کرد، ظرفیت لازم پیش بینی شده است که شرکای خارجی ورود کنند و شرکت های خارجی حتما باید در کنار شرکت های ایرانی قرار بگیرند.
تاکنون بیش از ۳۰ شرکت از ۳۰ کشور خارجی برای حضور در این رویداد ثبت نام کرده اند. هدف ما ایجاد فضای واقعی کسب وکار برای جذب سرمایه های داخلی و خارجی در صنعت نفت است. در این رویداد و بسته هایی که طراحی شده است، سعی کردیم بخش قابل توجهی از اطلاعات لازم را برای اطمینان و انتخاب آزادانه بخش خصوصی و غیردولتی و همین طور سرمایه گذاران خارجی منتشر کنیم. اطلاعات مربوط به تولید و مشخصات میدان ها و مختصات اقتصادی در معرفی طرح ها قرار داده شده است، به صورت پیشنهادی در مورد انواع قراردادهایی که شرکت ملی نفت حاضر به مذاکره است، اعلام خواهد شد. همچنین اعلام کرده ایم که الگوی پیشنهادی قراردادی هم قابل مذاکره است.
در این رویداد یک بسته تشویقی و تسهیلاتی را برای امضای قراردادهای بالادستی رونمایی می کنیم. همچنین یک بسته تسهیلاتی درباره مالیات ها و بسته تأمین مالی طرح ها بر اساس قراردادهای شرکت ملی نفت ایران در این رویداد رونمایی می شود، درباره تضامین در این حوزه خلأ داشتیم که شرکت ملی نفت ایران یک صندوق تضمین غیردولتی صنعت نفت را با مشارکت بانک ها، نهادهای مالی و همین طور بورس انرژی در این رویداد رونمایی می کند. این صندوق تا سقف ۶ میلیارد یورو ضمانت نامه صادر می کند. در مسیر بلوغ قراردادهای بیع متقابل و قراردادهای نفتی ایران (IPC) تجربیات ارزشمندی کسب و تلاش کرده ایم به صورت مستمر این قراردادها را به روز کنیم. هدف اصلی ما تسهیل اجرای قراردادها برای سرمایه گذار، تقسیم ریسک ها بین دولت و سرمایه گذار و ایجاد جذابیت اقتصادی بیشتر برای این قراردادها بوده است.
در ماده ۲۰ قانون برنامه هفتم و ماده ۴۰ قانون تأمین مالی تولید زیرساخت، ظرفیت قراردادهای مشارکت عمومی - خصوصی نیز پیش بینی شده است که این ظرفیت ها در بسته های سرمایه گذاری به سرمایه گذاران ارائه شده اند. تنوع در سبد قراردادی که برای بخش خصوصی طراحی شده است، می تواند بسیاری از نگرانی های قبلی سرمایه گذاران را در مورد محدودیت قالب قراردادی شرکت ملی نفت ایران برطرف کند. این انعطاف پذیری و شفافیت، پیامی واضح به بخش خصوصی و غیردولتی است که ما آماده مذاکره حتی بر سر نوع قراردادها هستیم. برای صنایع انرژی انرژی بر مانند پتروشیمی ها و فولادی ها، فرصت های خوبی برای سرمایه گذاری در بالادست تولید گاز در نظر گرفته شده است. شرکت ملی نفت ایران با همکاری پتروشیمی ها، به زودی قراردادهای مرتبط را نهایی می کند.
صنعت نفت برای میزبانی از سرمایه گذاران داخلی و بین المللی در طرح های توسعه ای اعلام آمادگی می کند. با تنوع بخشی به قراردادهای بالادستی صنعت نفت، شرایط مناسب و ایمن برای حضور سرمایه گذاران فراهم شده است. سرمایه گذاری را باید در سه بخش بررسی کرد. بخش اول، بستری است که ما در آن قرار داریم. ایران کشوری شناخته شده از نظر مجموع ذخایر نفت و گاز در دنیاست، این ذخایر گسترده، بهترین بستر و مناسب ترین شرایط را برای سرمایه گذاری فراهم کرده است. هدف این است که با بهره گیری از دانش و فناوری روزآمد و توان شرکت های داخلی و بین المللی تولید از این ذخایر را به سطح جهانی برسانیم.
تاکنون ۱۶ قرارداد بالادستی با سرمایه گذاری افزون بر ۲۷ میلیارد دلار امضا کرده ایم که ۹ قرارداد از این مجموعه به ارزش بیش از ۱۳ میلیارد دلار در مرحله تنفیذ و اجرا قرار دارند. ازجمله مهم ترین پروژه ها، طرح فشارافزایی پارس جنوبی است که اسفند پارسال با سرمایه گذاری حدود ۱۷ میلیارد دلار امضا شد. این قراردادها زمینه ای فراهم می کنند که سرمایه گذاران جدید بتوانند با سرمایه گذاران فعلی مشارکت و به شتاب گیری روند اجرای پروژه ها کمک کنند. هم اکنون حدود ۲۵ تفاهم نامه با شرکت های داخلی و خارجی در حال مطالعه است که ظرفیت ورود سرمایه گذاران جدید را دارند. در رویداد تحول در سرمایه گذاری بالادست نفت و گاز نیز، بیش از ۱۰۰ میدان نفتی و گازی برای سرمایه گذاری معرفی می شود. وقتی از آماده بودن زمینه صحبت می کنیم، صرفاً منظور زیرساخت فیزیکی نیست. آنچه اهمیت بیشتری دارد، مدیریت ریسک هایی مانند ریسک های حقوقی، تضامین و انتقال ارز است، اگر این مشکلات حل نشده باقی بمانند، شاید نتوانیم دستاورد مورد انتظار را از این طرح بزرگ و تحول آفرین در صنعت نفت داشته باشیم. خوشبختانه این موارد در طراحی قراردادها دیده شده اند. برای بهره برداری از ظرفیت های موجود، همکاری بیشتر در سطح دولت و سازمان های بالادستی و کوتاه سازی فرایند تنفیذ قراردادها ضروری است، همچنین در مذاکرات مرتبط با میدان های مشترک تلاش شده است تسهیلات ویژه ای ازجمله شتاب بخشیدن به صدور مجوزهای زیست محیطی و تسهیل قوانین استفاده از تجهیزات داخلی فراهم شود. قراردادهای بالادستی نفت با پیوست انتقال فناوری همراه هستند و با فعال سازی پارک فناوری صنعت نفت، زمینه همکاری شرکت های دانش بنیان در توسعه صنعت نفت فراهم و در بستر قراردادها، الزام به انتقال سهم مدیریتی به طرف های ایرانی به عنوان راهکاری برای تقویت توان داخلی در نظر گرفته شده است.
سرمایه گذاری عامل محرکه توسعه در جوامع مختلف و طبیعی است که اصل سرمایه گذاری در جوامع در حال توسعه همچون ایران نقش کلیدی تری داشته باشد. ایران به ویژه در حوزه صنعت نفت، از منابع و فرصت های زیادی برای توسعه و سرمایه گذاری برخوردار است که متاسفانه به علت عوامل داخلی و خارجی، از جمله سیاست های اعمال شده در کشور و بغض و کینه برخی کشورهای جهان از فرایند توسعه محروم مانده است. در این میان نباید از برخی کج خلقی ها و مدیریت غیر نفتی ها در صنعت نفت در مسیر رو به رشد و توسعه این صنعت غافل بود و آن را از سرمایه گذاری و بهره مندی از فرصت های مناسب محروم کرد. در این میان آنچه به این فرایند غیرتوسعه ای دامن زد، تحریم های یک جانبه آمریکا بود که مزید بر علت و منجر به رکود سرمایه گذاری در صنعت نفت شد تا در نتیجه آن مسیر توسعه به شکل بی سابقه ای به محاق رود. با توجه به فرمایش مقام معظم رهبری که سال 1404 را سال سرمایه گذاری و تولید" نام گذاری کردند، انتظار می رود وزارتخانه های اجرایی و سیستم بانکی براساس کنسوانسیون های بین المللی فرایند سرمایه گذاری در صنعت نفت را به پیش ببرند. مطابق رویدادی که قرار است در آن 200 فرصت سرمایه گذاری از سوی وزارت نفت اعلام شود، بسیار ارزشمند و البته مهم تر از آن این است که بستر و ریل موجود، آمادگی هدایت این قطار را داشته باشد. این فرایند باید بر بستر اجرایی حرکت کند که سرمایه گذار داخلی و خارجی موسسه نهاد و بانک ها زیرساخت های مورد نیاز را در آن شاهد باشند. در غیر این صورت بر همان پاشنه خواهد چرخید. در هر صورت اصل این رویداد و رونمایی از فرصت های موجود بسیار ارزشمند و درخواست این است که زمینه آن هم فراهم شود تا سرمایه گذاری بر مداری اصولی به پیش رود. اهمیت سرمایه گذاری و عقب ماندن صنعت نفت ایران از این مساله به میزانی به کشور آسیب زده است که کشورهایی که به گرد ما هم نمی رسیدند، در حال حاضر ناوگان ال ان جی به راه انداخته و گاز را به سراسر دنیا روانه می کنند. فرصت ها زیاد است باید بستر آن را فراهم ساخت و عقب ماندگی ها را جبران کرد.
سرمایه گذاری داخلی و خارجی، یکی از ضرورت های مهم کشور است که در شاخص هایی همچون رشد اقتصادی، افزایش تولید، ایجاد اشتغال و بهبود درآمد افراد موثر خواهد بود؛ از این رو جذب سرمایه و رشد سرمایه گذاری به ویژه در بخش خارجی اهمیتی فراوان دارد، زیرا ضمن تامین منابع اعتبار، کیفیت فناوری و مدیریت را هم تضمین خواهد کرد.
با توجه به این اصل، موضوع سرمایه گذاری در صنعت نفت ایران جایگاه و اهمیت زیادی پیدا می کند و جذب سرمایه مورد نیاز در آن، اقتصاد ایران را نیز به سمت توسعه و تحول سوق خواهد داد. آنچه واضح است، فراهم نشدن جذب سرمایه کافی در صنعت نفت ایران طی سال های اخیر که برخاسته از شرایط تحریم و تقابل اقتصاد ایران با اقتصاد جهانی بوده، به کم رنگ شدن سرمایه گذاری خارجی در این صنعت انجامیده و همین موضوع، لطمه سنگینی به اقتصاد کشور وارد کرده است.
ایران به دلیل مزایای کافی ذخایر نفت، گاز و منابع وابسته به آن از جمله پتروشیمی و... آنقدر جذابیت دارد که مورد توجه سرمایه گذاران داخلی و خارجی قرارگیرد، تنها باید فرصت ها و زمینه های آن فراهم شود.
شرایط مناسبی فراهم است که پروژه های برتر و دارای مزیت از سوی وزارت نفت رونمایی شود که باید آن را برای ورود سرمایه گذاران با شیوه های مناسب سرمایه گذاری و یک برنامه مناسب تدوین کرد. اعتقاد من این است که اگر فضای سرمایه گذاری در بخش صنعت نفت باز شود، شاهد استقبال سرمایه گذاران مطرح دنیا اعم از اروپایی، غربی و آسیایی خواهیم بود که به سمت حضور و سرمایه گذاری در این حوزه سرازیر خواهند شد. چنین فضایی می تواند شرایط اقتصادی کشور را ظرف چند سال متحول کند.
صنعت پتروشیمی به دنبال بهبود شرایط است
صنعت پتروشيمی در مقایسه با بسیاری از صنایع، امتیازهای خوبی برای ادامه فعالیت دارد. موقعيت جغرافيايی و دسترسی به منابع آبی، دسترسی به زیرساخت های طبيعی و اجرايی در نقاط مختلف، نيروی کار منطقه ای و به خصوص تسهيلات در مناطق ويژه و... سرمایه گذاری در این حوزه را از پایه، اقتصادی کرده است، ضمن اینکه بازار فروش این محصولات در داخل و خارج از کشور هیچ گاه متوقف و کاهشی نبوده است و به همین دلیل سرمایه گذاران، این بازار را «بازار آینده» می دانند. شرکت های پتروشیمی با نگاهی به تجربه های متعددی که از همکاری با دولت و شرکت های خارجی داشته اند، زمینه های متنوعی از سرمایه گذاری و تولید ثروت را تجربه و اجرا کرده اند و با توجه به تغییرات اقتصادی کشور و شرایط موجود، راهکارهای مختلفی را برای کمک به تأمين مالی پروژه به کار گرفته اند. قرار است میزان سرمایه گذاری در صنعت پتروشیمی تا پایان امسال از مرز 93 ميليارد دلار بگذرد. در شرایطی که صنعت کشور هرگز فعالیت خود را منتظر رفع تحریم ها نگذاشته، این میزان سرمایه گذاری در صنعت پتروشیمی نیاز به اقدام ها و هماهنگی بیشتری با بانک ها و نهادهای مرتبط در دولت است. حسن عباس زاده، معاون وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران، بر ضرورت تلاش برای جذب سرمایه های جدید و نیز رشد تولید در این صنعت تاکید کرده و گفته است: باید از تمام ظرفیت های موجود در صنعت پتروشیمی برای تحقق شعار سال استفاده شود. یکی از کارکردهای سازمان ها و شرکت های توسعه گرا، تسهیل سرمایه گذاری بخش خصوصی در صنعت پتروشیمی است و در این مسیر، شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران آماده حمایت از سرمایه گذاران است. همچنین مدیران شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران باید در تمام بخش ها پشتیبان صنعت باشند و برای رفع برخی چالش ها که پتروشیمی ها با آنها روبه رو هستند، اقدام های موثر و اجرایی را مورد توجه قرار دهند.
وی با بیان این که بهره برداری و تکمیل طرح های توسعه ای با افزایش تامین مالی می تواند شتاب بگیرد، اظهار کرده است: با همکاری هلدینگ های پتروشیمی امسال می توان رشد تولید را رقم زد؛ هرچند به دلیل ناترازی انرژی، مشکلاتی را برای تامین خوراک در سال گذشته شاهد بودیم، اما با برنامه ریزی و اتخاذ تدابیر لازم می توان در سال جاری عملکرد بهتری را در صنعت ارزش آفرین پتروشیمی رقم زد. عباس زاده با اعلام اینکه درسال 1404 همانند سال گذشته روند افزایشی ظرفیت تولید را شاهد خواهیم بود، بر این نکته نیز که امسال 9 میلیون تن افزایش ظرفیت صنعت پتروشیمی را شاهد خواهیم بود، تاکید کرده است.
یکی از راهبردهای اصلی سال های اخیر برای سرمایه گذاری در صنعت پتروشیمی، تکمیل زنجیره ارزش و تولید در مسیر تامین خوراک پایدار به خصوص خوراک بین مجتمعی بوده است. به همین دلیل بخش زیادی از شرکت های بزرگ پتروشیمی سرمایه گذاری بلندمدت و پایدار خود را در این مسیر پیش بینی کرده اند. بر همین اساس حمید رضا عجمی، سرپرست مدیریت سرمایه گذاری شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران با اعلام اینکه حدود 19 درصد ارزش افزوده کل صنعت و 26 درصد صادرات غیرنفتی متعلق به صنعت پتروشیمی است، افزود: نیمی از نیاز ارزی کشور از طریق ارز حاصل از صادرات صنعت پتروشیمی با وجود شرایط تحریم تأمین می شود و باید در نظر داشت که صنعت پتروشیمی به عنوان یک صنعت بین المللی با فناوری بالا و پیشرفته، بستر بی بدیل نوآوری و کارآفرینی، همچنین فعالیت های دانش بنیان، توسعه زنجیره ارزش و تحریم شکنی بوده و افزون بر تأثیرگذاری بالا بر افزایش ضریب امنیت اقتصادی کشور، نمود عینی اقتصاد مقاومتی و پدافند غیرعامل در حوزه اقتصاد است. عجمی افزود: برخلاف بسیاری از صنایع دیگر، عرصه رقابت صنعت پتروشیمی بین المللی بوده و می تواند بدون دریافت یارانه و حمایت های گمرکی و ممنوعیت واردات، به حیات و رشد خود با قدرت ادامه دهد، بنابراین پرواضح است که صنعت پتروشیمی پیشران اقتصادی کشور بوده و دارای مزیت های نسبی زیادی است که برای جذب سرمایه بسیار مطلوب است. سرپرست مدیریت سرمایه گذاری شرکت ملی صنایع پتروشیمی با اشاره به برخی برنامه های مدیریت سرمایه گذاری در سال 1404 گفت: ارائه هرگونه مساعدت و مشاوره های فنی و تأمین مالی و به روزرسانی مداوم سامانه جامع صدور و تمدید مجوزهای کسب و کار در صنعت پتروشیمی همچنین ساده سازی، تسهیل و حذف هرچه بیشتر مراحل غیرضروری جهت روان سازی فرایند صدور و تمدید مجوزها از جمله این اقدام ها در سال جاری خواهد بود. وی با بیان اینکه بازنگری دستورالعمل های مربوطه جهت مانع زدایی و ترغیب بیشتر سرمایه گذاری و تأمین مالی از منابع داخلی و خارجی نظیر بانک ها و مؤسسات مالی، بازار سرمایه و غیره با استفاده از روش های متنوع و جدید در دستور کار قرار دارد، افزود: ارائه و به کارگیری مدل های جدید تأمین مالی طرح های توسعه صنعت پتروشیمی با استفاده از سرمایه های سرگردان در کشور با مشارکت حداکثری مردم و بخش خصوصی و ایجاد و توسعه مشارکت ها در داخل و خارج از کشور مبتنی بر تجارب قبلی صنعت پتروشیمی و با درنظر گرفتن شرایط فعلی و آتی محیط کسب و کار داخلی و بین المللی نیز در دستور کار قرار دارد.
برای صنعت پتروشیمی در میانه اجرای برنامه هفتم توسعه رشدی 8 درصدی پیش بینی شده و تحقق این هدف مهم نیازمند سرمایه گذاری جدید است. آنطور که مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران اعلام کرده است، صنعت پتروشیمی در برنامه هفتم برای تحقق این رقم، به حدود ۱۲ میلیارد دلار سرمایه گذاری نیاز دارد و برای مدیریت این روند اولویت گذاری طرح ها از فاینانس خارجی اجرا شده است. عباس زاده همچنین از تشکیل صندوق مشارکتی بین هلدینگ های بزرگ پتروشیمی خبر داد که بخشی از آن از طریق جذب سرمایه مردم و بانک ها تأمین می شود و افزود: این یک صندوق جذب منابع برای طرح های پتروشیمی خواهد بود که مردم هم در آن مشارکت کنند و سهامدار شوند. پتروشیمی، صنعتی ارزآور است و هر سال بخش زیادی ازدرآمد حاصل از فروش محصول آن به دولت و بخشی نیز به سهامداران آن اختصاص می یابد. این صنعت درآمدزا می تواند با برنامه ریزی و هماهنگی داخلی بیشتر بین شرکت های پتروشیمی، بخشی از این درآمد را به توسعه و تکمیل طرح های نیمه تمام اختصاص دهد.
تولید روزانه حدود 600 میلیون مترمکعب گاز شیرین در شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی
مهناز محمدی شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی، به عنوان بزرگ ترین قطب تولید گاز کشور، در ۲۶ سال گذشته نقش کلیدی در تأمین انرژی ایران ایفا کرده است. بر اساس اعلام غلامعباس حسینی، مدیرعامل این شرکت در سرمای شدید سال ۱۴۰۳، با تلاش بی وقفه متخصصان و کارکنان جهادگر این مجموعه بزرگ گازی کشور نزدیک به ۶۱۰ میلیون مترمکعب گاز شیرین در ۱۵ بهمن به شبکه سراسری ارسال شد که یک رکورد بی سابقه در تاریخ مجتمع پارس جنوبی است. وی نقش این مجتمع را در شکوفایی اقتصاد ایران بسیار ارزشمند اعلام کرد و افزود: این مجتمع در سال ۱۴۰۳ بیش از ۲۴۳ میلیون بشکه میعانات گازی، بیش از ۶۰۶ هزار تن گوگرد دانه بندی شده، بیش از ۲.۵ میلیون تن بوتان، حدود ۳.۷ میلیون تن پروپان و بیش از ۱.۸ میلیون تن اتان تولید کرده و با ارسال ۱۳۵ میلیون بشکه میعانات گازی به ستاره خلیج فارس نقش بی بدیلی در تولید بنزین داشته است.
به گفته وی در سال گذشته با مجموع اقدام هایی که صورت گرفت، تولید پایدار و ایمن گاز باعث گرمی خانه های 91 میلیون ایرانی شد که این موضوع برگ درخشانی در تلاش های اثر گذار کارکنان این مجتمع به شمار می آید.
با وی درباره تولید پایدارو ایمن گاز در این مجتمع گازی گفت وگو کرده ایم که در ادامه می خوانید.
تولید گاز در شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی از این جهت که 73 درصد تولید گاز کشور در این مجتمع انجام می شود، از حساسیت بالایی برخوردار است.
چهاردهم بهمن ماه پارسال، 595میلیون مترمکعب گاز در این مجتمع فراورش و به خط لوله سراسری تزریق شد.درمجموع در 10ماه پارسال، 165 میلیارد مترمکعب گازشیرین به خط لوله سراسری تزریق شده که نسبت به مدت مشابه سال گذشته حدود 2درصد بیشتر بوده است.
در کنار فرآورش گاز شیرین، محصولات جانبی نیز در این مجتمع تولید می شود؛ به طوری که در10 ماه پارسال، 2 میلیون تن بوتان، 3میلیون تن پروپان، 1.5 میلیون تن اتان، همچنین 500 هزارتن گوگرد و 201میلیون بشکه میعانات گازی در این مجتمع تولید شده است.تولید بوتان و پروپان 2 دهم درصد نسبت به مدت مشابه سال قبل رشد داشته است. تولید اتان نیز در این بازه زمانی 2 دهم درصد کمتر از مدت مشابه سال قبل و دلیل آن تعمیرات اساسی پتروشیمی ها بوده است. مصرف کننده اتان پتروشیمی ها هستند و چون زمان تعمیرات اساسی آنها کمی طولانی شد، مجبور شدیم کمتر تولید کنیم.
تولید گوگرد حدود 50 تن بیشتر از مدت مشابه سال قبل بود، ضمن آنکه در تولید میعانات گازی هم 2درصد افزایش تولید ثبت شد.
45 درصد از تولید میعانات گازی که در 10 ماه پارسال 201 میلیون بشکه بود، به پالایشگاه ستاره خلیج فارس اختصاص یافته است. 80 درصد نیروگاه های کشور از گاز استفاده می کنند و 73 درصد گاز کشور را شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی تامین می کند و نزدیک به 59 درصد گاز بخش نیروگاهی در این مجتمع تولید و تامین می شود. این شرکت نقش بسیار زیادی درتامین برق،گاز خانگی و صنایع و بنزین کشور دارد. پروپان و بوتان درآمد ارزی خیلی خوبی برای کشور دارد و از طریق اسکله ای که در منطقه عسلویه است، صادر می شود. شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی در این زمینه نیز نقش قابل توجهی دارد .
برای اطمینان از تولید پایدار و ایمن گاز در این شرکت، اقدام های کوتاه مدت و بلندمدت در دستور کار قرار گرفت. در بخش اقدام های کوتاه مدت، تعمیرات پیشگیرانه(PM) تجهیزات برق، ابزاردقیق، تجهیزات دوار و مکانیک را به صورت دوره ای و روزانه انجام می دهیم. در تعمیرات دوره ای، تجهیزات مهمی مانند توربوکمپرسورها، ژنراتورها، پمپ های ال پی جی و آمین، به طور کامل بازبینی و تعمیرات لازم روی آنها انجام می شود. در بخش بازرسی تجهیزات ثابت نیز در زمان تعمیرات اساسی بازبینی ها و بازرسی ها انجام می شود.
تامین مواد شیمیایی و تعویض جاذب های مولکولی و کاتالیست ها هم با توجه به تست های عملکردی، قبل از فصل زمستان انجام می شود که در زمان تعمیرات اساسی، بنا بر تست های انجام شده در صورت نیاز، مولکولارسیو یا جاذب ها تعویض شوند. اقدام های اصلاحی هم براساس پایش ها صورت می گیرد. موارد یادشده، تعمیرات کوتاه مدتی است که پیش از فصل زمستان آنها را انجام می دهیم.
اقدام های بلندمدت و میان مدتی هم برای پایداری گاز انجام می شود. اقدام هایی هم برای کاهش تولید هدررفت گاز صورت می گیرد که برخی از آنها با تعریف پروژه هایی در بازیابی گازهای مشعل انجام می شود. اقدام دیگر مربوط به تامین خوراک پایدار برای فشار افزایی است؛ باید خوراکی پایدار برای فشارافزایی تامین شود که در فصل زمستان مشکلی به وجود نیاید.
در بخش تجهیزات نیز تامین اقلام یدکی که بسیار اهمیت دارد، مواردی پیش بینی و مناقصه هایی برای تامین قطعات تجهیزات مورد نیاز برگزار می شود. این مهم از جمله اقدام های بلندمدت است تا بتوانیم آنها را به صورت پشتیبان و دپو در انبارها داشته باشیم و در صورت بروز مشکل در زمستان با جایگزینی به موقع، خللی در تزریق گاز به خط لوله سراسری ایجاد نشود.
فشار گاز برای خوراک 13پالایشگاه گازی این مجتمع باید تثبیت شده باشد؛ به همین منظور پروژه ای که شرکت نفت و گاز پارس آن را انجام خواهد داد، تعریف شده است. تامین خوراک تجهیزاتی که در خشکی نصب می شوند، به عهده این مجتمع است. به جز تاسیسات سرچاهی، تجهیزاتی نیز درخشکی نصب می شوند که در سه تا چهار منطقه درسایت 1 و 2 عسلویه زمین به آن اختصاص یافته است؛ بنابراین لازم است خوراک این تاسیسات به طور ثابت و پایدار تامین شوند تا مشکلی در زمستان نداشته باشیم. مقدمات اولیه اجرای این طرح بر اساس طرحی که شرکت نفت و گاز پارس به این مجتمع خواهد داد، انجام می شود.
در حال حاضر تثبیت فشار خوراک ورودی به پالایشگاه های این مجتمع با اقدام هایی که فشارافزایی نام دارد و مختص به این مجتمع است، صورت می گیرد .
تا یکی دو سال آینده، افت فشاری را در پالایشگاه ها به صورت محسوس نداریم. روی چاه ها ممکن است مقداری افت فشار داشته باشیم، اما افت فشار بر گازی که دریافت می کنیم، مشکل خاصی در تولید ایجاد نخواهد کرد. افت فشار شاید دو سال دیگر خودش را نشان دهد. برای این مهم، پروژه هایی در شرکت نفت و گاز پارس تعریف شده است که امیدواریم در دو تا سه سال آینده به نتیجه برسد.
تعیین وضعیت فرسودگی تجهیزات و تاسیسات پالایشگاه های اول تا پنجم بیشتر از پالایشگاه های دیگر مورد بررسی و پایش قرار گرفته اند. بازرسی ها در این پالایشگاه ها بیشتر است. افزون بر بازرسی های دوره ای، بازرسی های موردی و اضطراری هم در این پالایشگاه ها انجام می شود. تامین قطعات را به صورت جدی پیگیری می کنیم، مثل تامین قطعات مربوط به بویلرها و نرم افزارها. سیستم نرم افزار پالایشگاه اول تا پنجم را به روزرسانی می کنیم. در برخی موارد نیاز است قطعات و سخت افزار مورد نیاز پالایشگاه ها مثل کارت های سی پی یو به روزرسانی شوند که البته مشکل خاصی در تامین کارت های آن برای به روزرسانی وجود ندارد. در حال حاضر پیمان آن منعقد شده و درحال اجراست که نرم افزارهای کنترلی پالایشگاه ها را تغییر دهیم.
قطعات و تجهیزات پالایشگاه اول تا پنجم مشکلی ندارند و با توجه به بازرسی و برنامه های تعمیرات اساسی که انجام می دهیم، نگرانی وجود ندارد. در سایت یک نسبت به پالایشگاه های سایت 2 تجهیزات بیشتری را باید تعمیرات اساسی کنیم. ممکن است در پالایشگاه های ششم به بعد بویلرها را در تعمیرا ت اساسی نیاوریم. ما هم بازرسی هایمان را در این پالایشگاه ها بیشتر می کنیم و هم تعمیرات پمپ ها و بویلر ها را انجام می دهیم.
108 توربوکمپرسور در مجتمع داریم که در سرویس قرار دارند. بیشتر تجهیزات مورد نیاز توربین ها ایرانی است و تعمیرات توربین های مجتمع بدون هیچ مشکلی انجام می شود. در بحث توربوکمپرسورها هیچ مشکلی در زمینه اورهال نداریم و 100 درصد تعمیرات اساسی در کشور انجام می شود.
تجهیزات این پالایشگاه با توجه به اینکه از روز اول برای گاز ترش ساخته شده، متفاوت است؛ بنابراین مشکل خاصی در این زمینه نداریم و آماده ایم که اگر گاز میدان کیش هم به اینجا منتقل شود، از طریق پالایشگاه چهارم آن را دریافت و فراورش کنیم.خطوط لوله همان خطوطی است که پیمانکار اولیه آن را احداث کرده و هنوز درحال فعالیت است. با بازرسی های دوره ای که صورت می گیرد، خوردگی خاصی در تاسیسات و تجهیزات پالایشگاه چهارم نداریم.
یکی از موارد بسیار مهم برای مجتمع، تعمیرات اساسی است. در فعالیت این مجتمع هیچ فرقی بین تابستان و زمستان وجود ندارد. زمانی می گفتند ناترازی در زمستان است، حال آنکه در تابستان هم باید گاز نیروگاه ها تامین شود در زمستان گاز بیشتر در بخش خانگی مورد استفاده قرار می گیرد و در تابستان در نیروگاه ها و صنایع. به همین منظور پارسال جلسات متعددی برگزار و برنامه تعمیرات اساسی به دیسپچینگ شرکت ملی گاز ایران و دیگر واحدهای مرتبط با موضوع در وزارت نفت ارسال شد. تعمیرات اساسی مربوط به سال آینده را پارسال یک ماه زودتر و از 15 اسفندماه شروع کردیم. در این زمینه صحبت های اولیه انجام و مجوزهای شفاهی نیز داده شده است. با این اقدام در شهریور ماه و مهر سال آینده، مقداری کار و تجمع تعمیرات اساسی در این مجتمع کمتر خواهد شد و در مهرماه، آماده ورود به زمستان خواهیم بود. در هر صورت تمهیدات لازم برای این موضوع اندیشیده شده است .
طراحی پالایشگاه های مجتمع، به گونه ای است که زیرو فلر نداریم. یک مقدار از این گاز باید در مشعل بسوزد تا فشار حفظ شود. اگر بخواهیم طراحی انجام دهیم که گاز به هیچ عنوان سوخته نشود، بسیار هزینه بر است و این برنامه در گام های بعدی قرار دارد. در حال حاضر پروژه های کوتاه مدت در زمینه کاهش سوختن گازهای مشعل در این مجتمع تعریف شده است.
8/7 میلیون مترمکعب گاز در مشعل های این مجتمع می سوخت که با اقدام های کوتاه مدتی که انجام دادیم، این رقم به 9/5 میلیون مترمکعب رسیده است.امیدواریم تا پایان سال آینده رقم گازسوزی در مشعل به 3 میلیون مترمکعب برسد.اگر بخواهیم این 3 میلیون مترمکعب باقی مانده را مدیریت کنیم، نیازمند طراحی ها و تجهیزات جدیدی است که هزینه آن بسیار بالاست. طرحی در این زمینه در دست تهیه است که این اجازه در سال های آتی داده شود تا بتوانیم پروژه های جدیدی تعریف کنیم که از نظر اقتصادی و محیط زیست مقرون به صرفه باشد و در نهایت یک میلیون مترمکعب گاز در مشعل ها بسوزد و بتوانیم برای 2 میلیون مترمکعب آن برنامه داشته باشیم.
هنوز به نتیجه نرسیده ایم. هزینه این اقدام بسیار بالاست و این مهم باید در بخش بالادستی و حاکمیتی تصمیم گیری شود که برای این 3 میلیون مترمکعب گازی که در مشعل سوخته می شود، نیاز است هزینه شود یا خیر.
شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی دانشگاهی بزرگ برای هر فردی است که در اقتصاد و صنعت نفت و گاز کشور فعالیت می کند. در بخش حمایت از شرکت های دانش بنیان چه اقدام هایی صورت گرفته است؟
کارهای بسیار بزرگی در چند سال گذشته در این زمینه انجام شده، ضمن آنکه در بحث ساخت بار اول نیز اقدام های شاخصی صورت گرفته است. در بحث ساخت بار اول، خیلی از قطعات با حمایت مجتمع ساخته و به اسم شرکت های دانش بنیان کد شده است.
توربو اکسپندرها که درحال نصب و راه اندازی است، ساخت بار اول بوده است. کلدباکس نیز داخلی سازی شده و اسفندماه یکی از این تجهیزات نصب شد. درمجموع حمایت های خوبی از شرکت های دانش بنیان در این مجتمع صورت گرفته است.
کمیته های خودکفایی در این مجتمع فعال هستند و تجهیزات و قطعات زیادی در این زمینه در کشور ساخته می شود.بیش از 90 درصد قطعات و تجهیزات مورد نیاز در پالایشگاه های پارس جنوبی در زمان تعمیرات اساسی از داخل کشور تامین می شود .
تشریح دریچه ای تازه از دنیای پژوهش در گفت و گو با مدیرکل امور پژوهش معاونت مهندسی، پژوهش و فناوری وزارت نفت
لیلامهداد| صنعت نفت؛ مهم ترین بخش اقتصاد جهانی است که نقشی حیاتی در تامین انرژی و رشد اقتصادی جوامع دارد. این موتور محرکه توسعه صنعتی و فناوری تا به امروز در بخش های مختلف از اکتشاف و استخراج تا پالایش و توزیع، از دستاوردهای پژوهش بهره برده است. در واقع طی همه این سال ها، پژوهش در صنعت نفت به دنبال بهبود فرایندها، افزایش بهره وری، کاهش هزینه ها و کاهش اثرات زیست محیطی بود تا بازدهی صنعت نفت افزایش یابد و در کنار آن، چالش هایی همچون تغییرات اقلیمی و کاهش منابع فسیلی را نیز حل کند. هاجر فرشیدی، مدیر کل امور پژوهش معاونت مهندسی، پژوهش و فناوری با این مقدمه که «پژوهش از جنس زیرساخت و سرمایه گذاری» است؛ آن هم سرمایه گذاری بلندمدت می گوید:«می توان از اقداماتی حرف زد که به شرط پایداری در پنج یا 10سال آینده به سرانجام خواهند رسید و شاید بهتر این باشد که بگوییم امروز کجا ایستاده ایم؟» مدیرکل امور پژوهش وزارت نفت سعی دارد با این مقدمه، تصویری جامع از وضعیت فعلی پژوهش ها، شناسایی فرصت ها و آینده پیش روی این صنعت برایمان ارائه دهد. مشروح این گفت و گو را می خوانید.
امروز در زیست بوم پژوهش و نوآوری صنعت نفت، ارکان متعددی در تلاشند تا چالش های فعلی و مسائل آتی صنعت نفت را از طریق پژوهش و نوآوری رفع کنند. در معاونت مهندسی، پژوهش و فناوری، اداره کل های امور پژوهش، امور فناوری و نظام تامین و تجاری برای تسهیل و تسریع در آفرینش، توسعه و جذب فناوری در صنعت نفت سیاستگذاری کرده و بر حُسن اجرای سیاست ها و عملکرد شرکت های اصلی و فرعی در حوزه پژوهش و فناوری نظارت می کنند.
مدیریت های پژوهش و فناوری شرکت های اصلی و فرعی، نقش آفرینان اصلی این حوزه، دانشگاه و پژوهشگاه صنعت نفت از قدیمی ترین ارکان این زیست بوم هستند که در سال های گذشته و با توجه به نیاز صنعت به تربیت نیروی انسانی متخصص و بهره گیری از خدمات آزمایشگاهی تخصصی تاسیس شده اند؛ اما با اراده صنعت نفت و گذار از مرحله بهره برداری فناوری به خلق فناوری، این دو مرکز به مرور زمان توانمندی خود را افزایش دادند و نقش های جدیدی را در توسعه فناوری به عهده گرفتند. با توجه به معرفی مفهوم نوآوری باز در ابتدای قرن بیست ویکم و دستاوردهای برجسته آن در اقتصاد دانش بنیان، وزارت نفت هم در سال های اخیر با تاسیس پارک فناوری و نوآوری نفت و گاز و صندوق پژوهش و فناوری صنعت نفت، 2 عضو فعال و تسهیل گر را برای بهره گیری از نوآوری باز به زیست بوم پژوهش و نوآوری صنعت نفت اضافه کرده است.
ارکان بیرونی زیست بوم صنعت نفت عبارتند از: دانشگاه ها، پژوهشگاه ها، شرکت های دانش بنیان، شرکت های فناور، آزمایشگاه های آکرودیته و ارکانی که صنعت نفت از خدمات آنها در مراحل مختلف توسعه فناوری بهره مند می شود و با آنها در ارتباط است تا مسیر رشد و کمال را طی کند. به جرأت می توان گفت که امروز زیرساخت های قانونی و تسهیلاتی برای توسعه فناوری فراهم شده و ارکان متعدد این زیست بوم، مانند چرخ دنده های به هم متصل در حرکت هستند تا سرعت صنعت در نیل به هدف دانش بنیان شدن تسریع شود. به نظر جایگاه امروز، نویدبخش افق های خوبی برای آینده صنعت است که قطعا این جایگاه مرهون تلاش مجموعه ها و افراد زیادی است که از گذشته تا کنون در صنعت نفت نقش آفرینی کرده و می کنند.
پژوهش، گام اول توسعه فناوری است که در تعامل مناسب و دوطرفه بین صنعت و دانشگاه اتفاق می افتد. دانشگاه ها، کارخانه تولید ایده و نوآوری هستند. این ایده ها با تحقیقات کتابخانه ای و آزمایشگاهی مسیر بلوغ را طی کرده و در ادامه با ساخت نمونه اولیه در مقیاس واقعی و ارزیابی عملکرد، به سمت تولید انبوه و تجاری سازی حرکت می کنند. گام های اول مسیر توسعه فناوری از طریق ارتباط با دانشگاه و گام های بعدی در تعامل با مراکز رشد و واحدهای فناور، پارک های علم و فناوری، شرکت های دانش بنیان و ... ب
هدف در پژوهش، ایجاد توانمندی در ارکان بیرونی و داخلی زیست بوم صنعت نفت است تا بتوانند به نیازهای فعلی و آینده پاسخ مناسب و به هنگام بدهند. رصد فناوری، آینده پژوهی و برنامه ریزی برای پاسخ به نیازها و مسائل آتی، یکی از وظایف مجموعه های پژوهشی است؛ اما از آنجا که عدم قطعیت ابهام در پیش بینی آینده قطعی است؛ بخشی از نیازهای آینده، ناشناخته و غیرقابل پیش بینی هستند. بنابراین تنها راه حل برای پاسخ مناسب به نیازهای آتی، توانمندسازی همه ارکان زیست بوم پژوهش و نوآوری صنعت نفت است.
مسیر توسعه فناوری از پژوهش آغاز و به تجاری سازی ختم می شود؛ البته این مسیر پیچیده و زمان بر است. در بحث توسعه فناوری، مفهومی وجود دارد با عنوان سطح آمادگی فناوری. سطح آمادگی فناوری، ابزاری تحلیلی برای تعیین میزان بلوغ فناوری است و این ارزیابی بلوغ فناوری، کمک می کند تا ضمن شناسایی نقاط قوت و ضعف محصول، نقشه راه صحیحی را برای رسیدن به هدف که همان تجاری سازی محصول یا فناوری است نیز ترسیم کنیم. شرکت های دانش بنیان، بخش مهمی از فرایندهای توسعه فناوری را به عهده دارند. این شرکت ها در قراردادهای تولید بار اول که در آنها محصول با فناوری بومی برای بار اول در مقیاس صنعتی تولید و در شرایط واقعی ارزیابی می شود، مشارکت فعال دارند؛ البته شرکت های دانش بنیان به عنوان بخشی از فهرست تامین کنندگان و سازندگان صنعت نفت در ساخت و تامین کالاهای مورد نیاز صنعت نفت هم فعالیت دارند.
امروز بیش از 670 شرکت دانش بنیان در لیست تامین کنندگان و سازندگان نفت حضور دارند؛ شرکت هایی که در تامین کالا و تجهیزات به صنعت نفت خدمات ارائه می دهند. این شرکت ها طی سه سال گذشته با عقد بیش از 2 هزار قرارداد با مجموعه وزارت نفت، 900 میلیون دلار و 38 همت (38 هزار میلیارد تومان) کالا و تجهیزات مورد نیاز صنعت نفت را تولید کرده اند. این حجم تعامل، هم باعث رشد و تقویت بنیه شرکت های دانش بنیان می شود و هم افزایش اطمینان صنعت از پایداری زنجیره تامین کنندگان کالا و تجهیزات را در پی دارد، ضمن اینکه باعث کاهش ریسک وقفه در تولید پایدار نیز می شود.
به گواه معاونت علمی و فناوری اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری، در بحث قراردادهای تولید بار اول از طریق شرکت های دانش بنیان ، وزارت نفت در سه سال گذشته به طور پیاپی رتبه اول را کسب و 76 قرارداد تولید بار اول را با ارزش بیش از 172میلیون دلار با شرکت های دانش بنیان منعقد کرده است؛ البته انتظار از صنعت نفت نیز همین است؛ چرا که نفت، صنعتی پیشران است و قطعا باید همین رویه را ادامه دهد. در واقع با وجود عملکرد خوب، همچنان کارهای بزرگی را پیش رو داریم. با توجه به تکلیف قانون برنامه هفتم درباره پیشرفت در داخلی سازی، سالانه 10 درصد از اقلام راهبردی صنعت در داخل تولید می شود؛ هرچند که این مسیر باید با جدیت و شتاب بیشتری دنبال شود.
همان طور که قبلا اشاره کردم، پژوهش در بحث توسعه فناوری، مسیر زیادی پیش رو دارد. به عبارت دیگر در این راه، ابتدا ایده اولیه به طرح تبدیل می شود، سپس امکان سنجی و ساخت و ارزیابی در مقیاس کوچک صورت می گیرد و بعد به شکل پایلوت اجرا و در نهایت تولید در مقیاس واقعی (بار اول) و بعد تجاری سازی انجام می شود. گام های اول این مسیر که به عنوان پژوهش شناخته می شود، از طریق ارتباط و همکاری با دانشگاه ها و پژوهشگاه ها طی می شود. ما باید ارتباطمان را با دانشگاه ها و مراکز پژوهشی که کارخانه تولید ایده و نوآوری هستند، حفظ کنیم؛ زیرا بی توجهی به این بخش باعث می شود زنجیره آفرینش و پرورش ایده و نوآوری ضعیف شود و برای چالش های 10 تا 15 سال آتی، راه حلی نداشته باشیم؛ البته گام های نهایی که به تولید بار اول می رسد، از طریق شرکت های دانش بنیان برداشته می شود. بنابراین حضور هر دو بخش در توسعه فناوری لازم و ضروری است.
یکی از راهبردها و تکالیف اداره کل پژوهش معاونت مهندسی، پژوهش و فناوری وزارت نفت تسهیل ارتباط صنعت با دانشگاه هاست. در این خصوص، پژوهش های دانشگاهی به سمت نیازهای صنعت هدایت می شوند، بنابراین نیازمند توانمندسازی دانشگاه ها، یعنی استادان و دانشجویان متناسب با نیازهای صنعت نفت هستیم. در ادامه هم فرایندها را در شرکت ها تسهیل می کنیم و نظارت بر پروژه ها را به عهده داریم. واقعیت این است که در سال های گذشته، قالب های مختلف همکاری با دانشگاه ها تعریف شده تا بتوانیم ارتباط گسترده ای با دانشگاه ها داشته باشیم.
یک قالب مرسوم، پروژه های پژوهشی است که بین دانشگاه ها و صنعت نفت انجام می شود. در این بخش تقریبا از سال 1400 تا به امروز 370 قرارداد پژوهشی بسته شده است. شاید برخی این مساله را مطرح کنند که تعداد قراردادها در سال های گذشته بیشتر بوده که در پاسخ باید بگوییم در سال های اخیر، حضور دانش بنیان ها را داشتیم، بنابراین تمام پژوهش ها در سبد دانشگاه ها قرار نمی گیرد و بخشی به دانش بنیان ها سپرده می شود. قالبی هم تحت حمایت از پایان نامه های ارشد و دکترا داریم که در این زمینه، از 156 پایان نامه دکترا و بیش از 500 پایان نامه ارشد حمایت کردیم. 656 تیم مرتبط با نیازهایمان در دانشگاه ها داریم؛ چون در یک پایان نامه حداقل یک استاد راهنما، یک داور و یک دانشجو حضور فعال دارند؛ البته ما توقع نداریم که خروجی تمامی این پایان نامه ها در کوتاه مدت به محصول صنعتی تبدیل شوند، حتی اگر بخشی از این پروژه ها در آینده به نتیجه برسد، باز هم دستاورد خوبی است. این پژوهش ها به چاپ بیش از یکهزار و 500 مقاله داخلی و خارجی منجر شده که همین اعداد و ارقام، بیانگر کیفیت مناسب پژوهش در کشور است.
طی سال های اخیر وزارت علوم، تحقیقات و فناوری برای گسترش ارتباط دانشگاه و صنعت، طرح فرصت مطالعاتی اعضای هیأت علمی دانشگاه در صنعت را تدوین و ابلاغ کرده است. طبق این طرح، ارتقای استادان جوان، مستلزم طی دوره فرصت مطالعاتی در صنعت مرتبط است. در وزارت نفت هم برای تسهیل در بهره گیری از این ظرفیت و افزایش تعامل با دانشگاه ها، دستورعمل و قرارداد همسان فرصت مطالعاتی اعضای هیأت علمی در صنعت نفت تدوین و ابلاغ شده که طی آن، اعضای هیأت علمی می توانند در دوره های 3، شش یا 12 ماهه در صنعت نفت، مرتبط با تخصصی که دارند، حاضر شوند. ظرفیت دیگر برای ارتباط با اعضای هیأت علمی دانشگاه ها، طرح پژوهانه است که در این طرح، پس از احصای نیازهای پژوهشی صنعت و اعلام و فراخوان از طریق سامانه نیازها و ایده ها (نان)، اعضای هیأت علمی پروپوزال های خود را ارائه می کنند. این دو بخش، ظرفیت های جدید ارتباط صنعت با دانشگاه هستند که امیدواریم در سال آینده هم صنعت و هم دانشگاه، از این ظرفیت بیشتر و بهتر استفاده کنند.
نفت، صنعتی گسترده با ظرفیت های بالاست که با بهره گیری از بازوهای علمی همچون پژوهش، می توان آنها را از بالقوه به فعالیت درآورد. در این میان، مراکز علمی مثل دانشگاه ها می توانند با ورود بیش از پیش به حوزه های پژوهشی، افزون بر شناسایی ظرفیت های پژوهشی، در این حوزه ظرفیت های جدید نیز خلق کنند و در ارتقای بیش از پیش صنعت نفت نقش آفرین ظاهر شوند
گزارشی از پرجمعیت ترین مجموعه بهداشت صنعت نفت خوزستان
مشعل : بهداشت و درمان صنعت نفت اهواز، با تحت پوشش داشتن جمعیتی بالغ بر ۸۳ هزار نفر، پس از تهران، دومین مجموعه بزرگ بهداشت و درمان صنعت نفت است و توانسته کارنامه درخشانی در ارائه بهترین خدمات از خود برجای بگذارد و مرهمی باشد بر درمان کارکنان شاغل و بازنشسته این صنعت و همجواران تأسیسات نفتی؛ موضوعی که بهرام دهقان، رئیس بهداشت و درمان صنعت نفت اهواز در گفت وگو با خبرنگار «مشعل»، بر آن صحه گذاشت و گفت: ۵ باب از بیمارستان های این صنعت در استان خوزستان قرار دارد که بیمارستان نفت اهواز به عنوان مادر و مرجع، عمل کرده و تمامی ارجاعات اورژانسی دیگر بیمارستان ها را پذیراست، تا آنجا که در سال ۱۴۰۳، بیش از ۵ هزار مورد اورژانسی به این بیمارستان ارجاع شد. خبرنگار «مشعل» در سفر به اهواز، ضمن بازدید میدانی از بخش های مختلف این بیمارستان، در گفت و گو با بهرام دهقان، رئیس بهداشت و درمان صنعت نفت اهواز و شیرین چنگیزی، مدیر خدمات پرستاری و مامایی بهداشت و درمان صنعت نفت اهواز به ذکر جزئیات بیشتری درباره خدمات دهی این بیمارستان به بخش عمده کارکنان صنعت نفت، خانواده های آنها و بومیان استان خوزستان پرداخته است.
بهداشت و درمان صنعت نفت اهواز، در کنار بیمارستان بزرگ نفت اهواز، ۸ مرکز سلامت خانواده در شهر اهواز و ۱۸ درمانگاه عملیاتی در مناطق نفت خیز جنوب دارد؛ اما تمام کارکنان صنعت نفت، بهداشت و درمان اهواز را با بیمارستان بزرگ نفت این منطقه می شناسند که در فروردین سال ۱۳۷۹ با ظرفیت ۳۵۰ تختخواب، ۱۶ تخت آی سی یو و زیربنای ۴۴ هزار مترمربع مشتمل بر بخش های اورژانس و OPD، بخش های مختلف بستری (داخلی، جراحی،ccu،Icu، زنان و زایمان و...)، رادیولوژی، توانبخشی (فیزیوتراپی، کاردرمانی و گفتاردرمانی) کلینیک های تخصصی، داروخانه تخصصی، داروخانه عمومی و تخصصی، اتاق عمل بزرگ، حوادث و دیالیز افتتاح شد؛ بیمارستانی که در دوران مختلف، خدمات درمانی گوناگونی را به کارکنان صنعت نفت، خانواده های آنها و بومیان منطقه ارائه کرده و همیشه کمک حال سایر بیمارستان های نفت استان خوزستان بوده است. اورژانس این بیمارستان، دارای ۲۰ تخت و اتاق های ایزوله استاندارد است. در این بیمارستان همچنین یک اورژانس خاکستری و تنفسی برای بیماری های نوظهور فعالیت می کند.
رئیس بهداشت و درمان صنعت نفت اهواز با اشاره به اینکه بهداشت و درمان صنعت نفت اهواز، یکی از مناطق ۱۶گانه سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت است؛ اما با توجه به میزان جمعیت تحت پوشش (بالغ بر ۸۳ هزار نفر)، بعد از تهران در رده دوم قرار دارد، گفت: سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت، دارای ۱۰ بیمارستان است که ۸ بیمارستان آن در منطقه جنوب و جنوب غرب کشور قرار دارد و از این تعداد، ۵ بیمارستان در منطقه خوزستان و اهواز مستقر است که بیمارستان نفت اهواز، به عنوان مرکز در رأس آن واقع شده و پذیرای ارجاعات و اعزام های اورژانسی سایر مراکز درمانی استان است.
دهقان یادآور شد: در حوزه درمان مستقیم، به غیر از بیمارستان نفت اهواز، ۸ مرکز سلامت خانواده و ۱۸ مرکز سلامت کار، درمانگاه و پزشکیاری عملیاتی داخل فنس هم داریم، ضمن اینکه یک مرکز پیش بیمارستانی و اورژانس هوایی هم در فرودگاه مستقر است که برد پروازی بالگرد اورژانس، به صورت ۲۴ ساعته همه مناطق استان را پوشش می دهد. وی افزود: در حوزه درمان غیرمستقیم، یعنی ارجاعات و درمان های خارج از نفت هم می توان گفت که پیش از این ۴۷ مرکز طرف قرارداد داشتیم؛ اما در حال حاضر با ۱۰۰ مرکز درمانی قرارداد داریم که بسیاری از این مراکز تقریبا با همه بیمارستان های سطح شهر اهواز طرف قرارداد هستند. تا 2 سال پیش، پوشش درمانی ۷ شهرستان مانند ایذه، باغ ملک، دزفول، اندیمشک، شوشتر، هفت گل و رامهرمز هم به عهده بیمارستان اهواز بود که بتازگی به دلیل توسعه صنعت نفت، در مناطقی همچون دشت آزادگان شمالی و جنوبی در شهرستان های کارون، سوسنگرد، هویزه و شوش دانیال هم مراکز طرف قرارداد داریم. رئیس بهداشت و درمان صنعت نفت اهواز درباره معاینات دوره ای طب صنعتی هم گفت: سه مرکز طب صنعتی در ستاد مناطق نفت خیز، مرکز کارون و شرکت بهره برداری مارون داریم که معاینات بدو استخدام همکاران را انجام می دهند. افزون بر این، مرکز بهداشت و طب صنعتی هم وظیفه نظارت های بهداشتی در حوزه بهداشت محیط و مواد غذایی در سطح شرکت های نفتی منطقه را به عهده دارد. دهقان یادآور شد: برای بیماری های نوظهور نیز یک اورژانس با عنوان اورژانس خاکستری و تنفسی خارج از محیط بیمارستان احداث شده که فرایند رسیدگی به شکل سرپایی، تزریقات و بستری موقت در همین اورژانس انجام می شود و دیگر نیازی نیست سایر بخش های بیمارستان درگیر آلودگی شوند.
دهقان با اشاره به افزایش میزان مراجعات به بهداشت و درمان اهواز، بخصوص در یک سال اخیر تصریح کرد: ضریب اشغال تخت در سال ۱۳۹۹، نزدیک به ۳۷ درصد بود که در سال ۱۴۰۳ این عدد به ۷۴ درصد رسیده است؛ یعنی شاهد افزایش بیش از دو برابر تعداد مراجعات هستیم که دلیل عمده آن، افزایش جمعیت تحت پوشش پس از جذب بالا، همچنین زیرساخت های بهداشتی نامناسب در استان خوزستان و افزایش هزینه های درمان و دارو است که همین موضوع باعث شده همکارانی که پیش از این، از بیمارستان های بیرون استفاده می کردند، به بیمارستان نفت بازگردند. وی یادآور شد: سال گذشته، بیمارستان نفت اهواز در اعتبارسنجی وزارت بهداشت، توانست برای نخستین بار در بین بیمارستان های خصوصی، خیریه و دانشگاهی استان خوزستان، بالاترین درجه ارزشیابی یعنی یک برتر را دریافت کند که همین امر دلیلی بر افزایش میزان مراجعات شده است.
دهقان همچنین درباره فعالیت آزمایشگاه بیمارستان نفت اهواز توضیح داد: آزمایشگاه از بخش های فعال و پویایی است که روزانه، ۶۰۰ بیمار را پذیرش می کند و ماهانه به صورت میانگین ۱۸ هزار نفر برای انجام آزمایش به این بخش از بیمارستان می آیند. در آزمایشگاه سیتولوژی که در آن عمدتا غربالگری سرطان، ناهنجاری های جنینی، آزمایش پاپ اسمیر و تشخیص ارگانیسم های عفونی در ادرار انجام می شود و همچنین در آزمایشگاه پاتولوژی که به تشخیص و مطالعه بیماری های عفونی و سرطانی می پردازد، ماهانه ۷۰۰ بیمار مورد ارزیابی قرار می گیرند.
به گفته وی، همه تست های تخصصی در این آزمایشگاه با دستگاه های پیشرفته انجام می شود که طی سه سال اخیر، کارهایی از جمله نصب و راه اندازی برنامه کنترل کیفی داخلی تریتا که برنامه جامع تضمین کیفیت و کمیت است، روی تمامی سیستم های آزمایشگاه صورت گرفته است. رئیس بهداشت و درمان صنعت نفت اهواز تصریح کرد: عضویت در انجمن دکترای علوم آزمایشگاهی EQAP، شرکت در برنامه های بازآموزی این انجمن، فعال کردن روزهای پنجشنبه برای انجام تمام تست های تخصصی و همچنین فعال کردن زمان نمونه گیری و پذیرش آزمایشگاه قبل از ساعت ۷ صبح به دلیل ازدیاد جمعیت و بالابردن رضایتمندی بیماران و تشکیل کمیته کنترل کیفی اعتبار بخشی داخلی در آزمایشگاه برای ارتقای کیفیت کار از دیگر اقدام هایی است که طی یک سال اخیر در آزمایشگاه تخصصی بیمارستان نفت اهواز صورت می گیرد، ضمن اینکه آزمایشگاه های طرف قرارداد با صنعت نفت هم به صورت مستمر ارزیابی می شوند. وی یادآور شد: راه اندازی برنامه کنترل کیفی خارجی راندوکس، یکی از مهم ترین اقدام هایی است که بهمن سال گذشته اجرا شد. این برنامه می تواند علاوه بر مقایسه نتایج بین آزمایشگاهی و تعیین وضعیت آزمایشگاه در یک گروه، به عنوان یک هشدار اولیه برای شناسایی مشکلات سیستمی آزمایشگاه عمل کند.
دهقان در بخشی دیگر این گفت وگو، مجموع کارکنان بهداشت و درمان صنعت نفت اهواز را حدود یکهزار و ۶۰۰ نفر اعلام کرد و گفت: حدود ۵۰ درصد این کارکنان، بانوان هستند و بیش از ۹۵ درصد مسئولیت های واحد پرستاری به عهده آنهاست؛ چرا که شایسته سالاری را جایگزین توجه به جنسیت افراد کرده ایم، ضمن اینکه ۶۲ پزشک متخصص و فوق تخصص خانم در مراکز درمانی بهداشت و درمان صنعت نفت اهواز فعالیت دارند. رئیس بهداشت و درمان صنعت نفت اهواز تصریح کرد: به منظور رعایت طرح انطباق کادر درمان و مراجعان و همچنین با هدف حفظ آرامش و حریم بانوانی که برای دریافت خدمات درمانی به بیمارستان نفت مراجعه می کنند، در این مرکز درمانی متخصص زنان و زایمان و متخصص رادیولوژی و سونوگرافی به صورت مقیم حضور دارند.
شیرین چنگیزی، مدیر خدمات پرستاری و مامایی بهداشت و درمان صنعت نفت اهواز که پیش از این سالیان متمادی در بخش های post ccu، Icu، اورژانس و سوپروایزری فعالیت داشته و ۷ سال نیز مسئول بخش Icu بیمارستان بزرگ نفت بوده، حالا با ۲۷ سال سابقه کار، کوهی از تجربه را بر دوش می کشد نیز در گفت وگو با خبرنگار «مشعل» از تجربه های سخت خود به ویژه در دوران کرونا گفت و اینکه ، تمام تلاش خود را به کار گرفته تا بهترین خدمات را ارائه دهد. چنگیزی یادآور شد: بیمارستان بزرگ نفت اهواز در دوران کرونا خیلی خوب درخشید، شاید تصور آن سخت باشد؛ اما طی سه سال ۳۰۰ درصد افزایش تخت ای سی یو داشتیم، به طوری که تعداد 10 تخت ای سی یو را به 40 تخت رساندیم. در آن دوران بحرانی، همه نفرات حاضر در بخش های کووید و بخش های مرتبط، به صورت داوطلبانه حضور داشتند و تلاش خود را در خدمت رسانی به بیماران به کار گرفتند. برای تقویت نیروها کلاس های آموزشی دایر کردیم، حتی در مسجد و کتابخانه هم تخت گذاشتیم و انجام همین اقدام ها، امید مردم مناطق نفت خیز و سطح شهر را به این بیمارستان دوچندان کرد. وی افزود: تلاش ما بر این است که مأموریت اصلی بهداشت و درمان را به نحو احسن انجام دهیم تا در اعتبارسنجی ها، بهترین باشیم. این روند همچنان ادامه دارد و بنا را بر این گذاشته ایم که نیروهای ما با دانش مبتنی بر شواهد کار کنند؛ یعنی کار، طبق جدیدترین و معتبرترین شواهد علمی انجام شود. در طرح تکریم بیمار نیز کارهای بسیاری انجام شده تا علاوه بر درک درست بیمار، در موارد حساس نیز تصمیم گیری به موقع صورت گیرد. مدیر خدمات پرستاری و مامایی بیمارستان نفت اهواز، تعداد پرستاران شاغل در بیمارستان بزرگ نفت اهواز را ۴۴۰ نفر اعلام کرد و گفت: از این تعداد پرستار ۳۲۰ نفر خانم هستند. پرداخت حق اولاد و عائله مندی به زنان شاغل رسمی، لحاظ کردن امتیاز تعداد فرزندان برای منازل سازمانی، تعیین تکلیف پاداش پایان خدمت به ورثه زن قبل از بازنشستگی، تعدیل در دریافت مالیات از حقوق، اجرای قانون تعرفه گذاری خدمات پرستاری و همچنین قانون ارتقای بهره وری و کمبود نیروی انسانی از جمله مطالبات بانوان شاغل در بیمارستان نفت بود که از سوی چنگیزی عنوان شد.
259 هزار خدمات دندانپزشکی در مراکز بهداشت و درمان صنعت نفت تهران انجام شد
مشعل: یکی از مهم ترین شاخص های سنجش سلامت و کیفیت مطلوب زندگی افراد در جوامع مختلف، میزان توجه به مقوله بهداشت دهان و دندان است. تحقیقات نشان داده است عفونت های دهانی باعث ورود باکتری ها و عفونت به سایر اعضای بدن می شوند و خطر ابتلا به بیماری های عمومی مانند بیماری های قلبی، سکته مغزی، دیابت و بارداری خطرناک را افزایش می دهند. وزارت نفت با علم به این موضوع، ارتقای کمی و کیفی خدمات دندانپزشکی را در اولویت قرار داده و کوشیده است با به روزرسانی تجهیزات بخش دندانپزشکی، معمار لبخند کارکنان صنعت نفت باشد. بنا بر تقویم رسمی کشور، 23 فروردین به منظور پاسداشت و تقدیر از دندانپزشکان، به نام روز ملی دندان پزشک نام گذاری شده است؛ همان افرادی که با اطلاع رسانی صحیح و عملکرد به موقع مانع از پوسیدگی دندان و بیماری های لثه و به دنبال آن ابتلا به سایر بیماری های گاه خطرناک می شوند. سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت هم همواره تلاش کرده است در مناطق شانزده گانه بهداشت و درمان، گام های بلندی در مسیر افزایش کمی و کیفی خدمات دندانپزشکی بردارد؛ موضوعی که امیر هوشنگ دقایقی، رئیس برنامه ریزی، نظارت و ارزیابی دندانپزشکی سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت در گفت وگو با خبرنگار «مشعل» به آن پرداخته است که در ادامه می خوانید.
مجموعه درمانگاه های دندانپزشکی و پلی کلینیک تخصصی دندانپزشکی یکی از مناطق شانزده گانه سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت است که به گفته امیرهوشنگ دقایقی، خدمات دندانپزشکی در مراکز درمانی آن در سال ۱۴۰۳ به ۲۵۹ هزار مورد رسیده است. رئیس برنامه ریزی، نظارت و ارزیابی دندانپزشکی سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت گفت: این آمار در مقایسه با سال ۱۴۰۱، افزایش ۲۰ درصدی را نشان می دهد؛ این افزایش در بخش خدمات ترمیمی، ۳۴ درصد و در بخش درمان های اندودنتیک (عصب کشی) نیز ۲۷ درصد بوده است.
دقایقی در خصوص طرح توسعه و افزایش نیرو در حوزه بهداشت و درمان صنعت نفت تهران گفت: ارائه طرح ایجاد یک طبقه جدید روی ساختمان پزشک هسته ای به عنوان کلینیک تخصصی درمان های غیرموظف شامل ایمپلنت، پروتز و ارتودنسی، همچنین توسعه بخش دندانپزشکی کلینیک آزادی در دستور کار قرار دارد. وی افزود: سال گذشته، ۸ متخصص دندانپزشکی شامل ۲ متخصص اندودنتیکس، یک متخصص پروتز، یک متخصص جراحی فک، ۳ متخصص ترمیمی، یک متخصص ارتودنسی پرکیس، همچنین ۱۵ دندانپزشک عمومی برای درمانگاه های کلینیک تخصصی نفت تهران، آزادی و پاسداران و فجر و امام حسین(ع)، پالایشگاه، پژوهشگاه، گاز ری، غدیر، قدس، قم، پخش ایرانشهر، کرج با انجام مصاحبه های تخصصی و تنظیم قرارداد، جذب و به کارگیری شده اند؛ این اقدام ها با هدف افزایش سطح خدمات و رضایتمندی جمعیت تحت پوشش انجام شده است.
رئیس برنامه ریزی، نظارت و ارزیابی دندانپزشکی سازمان از اجرای برنامه مشارکت بخش خصوصی به منظور ارائه درمان های غیرموظف با نظارت سازمان در مراکز بهداشت و درمان تهران خبر داد و گفت: ۱۵ پرستار دندانپزشکی در سال ۱۴۰۳ برای افزایش بهره وری در بخش دندانپزشکی جابه جا شدند. علاوه بر این، اصلاح تعرفه خدمات ایمپلنت با در نظر گرفتن سقف کمک هزینه ارتز و پروتز ایمپلنت انجام شده است. دقایقی همچنین با تأکید بر توسعه خدمات ارتودنسی ثابت و متحرک به منظور کاهش ارجاع بیماران به مراکز خصوصی، از اجرای محاسبه تعرفه های خدمات ارتودنسی بر اساس کمک هزینه ارتودنسی بیماران و درمان های غیرمستقیم خبر داد.
رئیس برنامه ریزی، نظارت و ارزیابی دندانپزشکی سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت درباره تأمین تجهیزات گفت: به منظور تأمین تجهیزات و مواد مصرفی مورد نیاز بخش دندانپزشکی، طی جلسات متعدد با امور دارویی و بخش تجهیزات پزشکی و با نظرسنجی از متخصصان، قراردادهایی با برندهای باکیفیت منعقد شده است. همچنین قراردادهایی با چهار شرکت تأمین کننده ایمپلنت های دندانی مورد تأیید وزارت بهداشت و چهار مرکز لابراتوار پروتزهای دندانی بسته شده است.
دقایقی با تأکید بر اهمیت غربالگری سالانه سلامت دهان و دندان گفت: در سال جاری، طرح سلامت دهان و دندان از طریق پزشک خانواده و طب صنعتی توسعه یافته و بیش از ۱۲ هزار و ۵۰۰ خدمت پیشگیری در مراکز دندانپزشکی و کلینیک های پیشگیری ارائه شده است.
وی همچنین از افزایش ساعات شیفت بعدازظهر تا ساعت ۱۸ در مراکز درمانی کرج، پاسداران، فجر، آزادی و پلی کلینیک تخصصی دندانپزشکی خبر داده و افزود: به منظور کاهش زمان انتظار بیماران و افزایش رضایتمندی سامانه کال سنتر و نوبت گیری اینترنتی فعال شده است، همچنین ارسال پیامک به بیماران برای اطلاع رسانی خدمات دندانپزشکی انجام می شود.
دقایقی درباره جذب دندانپزشک در صنعت نفت هم توضیح داد: نظارت بر جذب دندانپزشکان عمومی و متخصص از طریق مصاحبه تخصصی و ارزیابی عملکرد کیفی و کمی، ارزیابی عملکرد پرستاران دندانپزشکی و اجرای مداخلات لازم برای افزایش بهره وری، پیگیری اخذ مجوز و پروانه کلینیک دندانپزشکی فجر و آزادی و بازدید و نظارت بر مراکز دندانپزشکی در تهران، کرج و قم همواره در دستور کار بوده است.
وی تاکید کرد: اقدام های صورت گرفته در سال ۱۴۰۳، ارتقای خدمات دندانپزشکی و افزایش رضایتمندی بیماران تحت پوشش را به همراه دارد و در سال 1404 هم به قوت خود با نظارت و تلاش بیشتر ادامه دار خواهد بود .
شرکت ملی نفت ایران
رئیس روابط عمومی شرکت ملی نفت ایران با اشاره به دعوت از سفیران کشورهای خارجی برای مشارکت در بیست ونهمین نمایشگاه بین المللی صنعت نفت ایران گفت: شما می توانید از بازرگانان و صنعتگران کشور خود دعوت کنید تا در این نمایشگاه حاضر باشند. سامان قدوسی در نشست توجیهی بیست و نهمین نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی با حضور سفیران، نمایندگان و رایزن های اقتصادی اظهار کرد: این آوردگاه مهم، یکی از بزرگ ترین رویدادهای نمایشگاهی تخصصی در حوزه صنعت نفت آسیا و جهان است که هر ساله با حضور تعداد زیادی از مشارکت کنندگان داخلی و خارجی در تهران برگزار می شود. وی با بیان اینکه در این نمایشگاه، شرکت های مختلف فعال در صنعت نفت در بخش های بالادستی، میان دستی و پایین دستی آخرین دستاوردهای خود را به نمایش می گذارند، تصریح کرد: این رویداد، فرصت بسیار مناسبی برای مذاکره و تعامل میان فعالان این صنعت بزرگ در ایران و جهان محسوب می شود. رئیس روابط عمومی شرکت ملی نفت ایران با تأکید بر اهمیت برگزاری نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی اظهار کرد: شرکت ملی نفت ایران به عنوان مجری برگزاری این نمایشگاه، هر ساله با دعوت از فعالان این حوزه به همراه دیگر شرکت های تابع وزارت نفت و با همکاری و تعامل مستقیم با معاونت ها و به ویژه اداره کل روابط عمومی وزارت نفت، میزبان تعداد کثیری از علاقه مندان این حوزه است.قدوسی با بیان اینکه بیست ونهمین نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی از ۱۸ اردیبهشت آغاز می شود، گفت: در این دوره نیز همچون ادوار گذشته مشارکت کنندگان از کشورهای مختلف حاضر شده و بیش از ۲ هزار شرکت ایرانی و بین المللی در ثبت نام اولیه کرده اند.
وی با دعوت از سفرا، رایزن های اقتصادی و نمایندگان حاضر در تهران برای فراهم کردن مقدمات لازم به منظور حضور بیشتر شرکت های فعال در نمایشگاه نفت بیان کرد: انتظار می رود با بهره گیری مناسب از این ظرفیت، افزون بر تعاملات سیاسی، فرصت های جدیدی برای گسترش همکاری های اقتصادی به ویژه در صنعت بزرگ و مهم نفت فراهم شود.
با وجود اعلام تعطیلی خوزستان و برخی استان های دیگر به دلیل غلظت بالای گرد و غبار، کار در قطب تولید نفت کشور تداوم دارد؛ صنعت نفت تعطیل نیست. از روز گذشته طوفان گسترده گرد و غبار با منشأ عربستان وارد کشور شد و مانند همیشه نخستین استانی که درگیر شد، استان خوزستان بود. با توجه به حجم بالای ریزگردها، روز سه شنبه، ۲۶ فروردین خوزستان و چند استان دیگر تعطیل شدند. با این حال صنعت نفت همان گونه که در نوروز تعطیلی ندارد، در شرایط بد آب وهوایی نیز باید به فعالیت خود ادامه دهد. تصاویر دریافتی از مناطق عملیاتی شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب، نشان دهنده تداوم کار و کوشش در تأسیسات عملیاتی و بسیاری از اداره های ستادی پشتیبان تولید است.
نمایندگان ۳۰ کشور خارجی از قاره های اروپا، آمریکای جنوبی، آسیا و آفریقا برای حضور در رویداد تحول در سرمایه گذاری بالادست نفت و گاز ایران اعلام آمادگی کردند. صنعت نفت سرمایه پذیرترین صنعت در ایران و البته جهان به شمار می رود. ماهیت این صنعت به گونه ای است که توسعه بالادست آن از اکتشاف گرفته تا تولید نفت و گاز به سرمایه بالا نیاز دارد و فناوری های مورد نیاز نیز در اغلب موارد گران است، بنابراین برای آنکه این صنعت در ایران از گردونه توسعه جهانی جا نماند، باید سرمایه گذاری در آن به عنوان اولویت اقتصادی مورد توجه باشد.
از سوی دیگر، نفت در ایران پیشران اقتصادی است تا آنجا که سهم این صنعت در تولید ناخالص داخلی با اختلاف بیشتر از سایر بخش های اقتصادی است، همچنین همبستگی مثبتی بین نفت و رشد اقتصادی وجود دارد و هر زمان که رشد در صنعت نفت مثبت بوده و تولید و صادرات طلای سیاه در ایران افزایش داشته، رشد اقتصادی نیز با افزایش همراه شده است. در مقابل کاهش تولید و صادرات که بیش از هر چیز تابعی از تحریم های یک جانبه بوده، بر رشد اقتصادی تاثیر منفی دارد، از همین رو برای دستیابی به رشد اقتصادی ۸درصدی در برنامه هفتم توسعه، سرمایه گذاری در بخش نفت و گاز، به ویژه حوزه بالادست آن باید در دستور کار باشدرویداد تحول در سرمایه گذاری بالادست نفت و گاز ایران از سوی شرکت ملی نفت ایران نیز با همین هدف برگزار می شود. شرکت ملی نفت ایران به منظور توسعه طرح ها و پروژه های بالادستی نفت و گاز و با هدف جذب سرمایه گذار در صنعت نفت اقدام به برگزاری رویداد تحول در سرمایه گذاری و توسعه بالادست نفت و گاز ایران در روز سه شنبه (دوم اردیبهشت امسال) با هدف معرفی بیش از ۲۰۰ فرصت سرمایه گذاری در بخش بالادست نفت و گاز و زنجیره ارزش طرح های شرکت ملی نفت ایران کرده است.
اگرچه با توجه به سیاست های اقتصاد مقاومتی، استفاده از ظرفیت های داخلی در اولویت قرار دارد، اما بهره بردن از سرمایه گذاران خارجی نیز باید در دستور کار باشد، بر همین اساس، محسن پاک نژاد، وزیر نفت از استقبال ایران برای حضور سرمایه گذاران خارجی در صنعت نفت کشور خبر داد. وی تأکید کرد: البته ایران از حضور کشورهای خارجی به ویژه همسایگان در صنعت نفت ایران استقبال می کند. با توجه به دیپلماسی فعال انرژی وزارت نفت در دولت چهاردهم، رویداد تحول در سرمایه گذاری و توسعه بالادست نفت و گاز ایران با استقبال کم نظیر فعالان عرصه انرژی و بازارهای پول و سرمایه قرار گرفته است، به طوری که تا این لحظه نمایندگانی از ۳۰کشور خارجی از قاره های اروپا، آمریکای جنوبی، آسیا و آفریقا برای حضور در این رویداد اعلام آمادگی کردند. این رویداد فرصت مناسبی برای سرمایه گذاران خارجی به منظور اطلاع از طرح های قابل واگذاری شرکت ملی نفت ایران به سرمایه گذاران، قوانین، مقررات و رویه های واگذاری طرح ها، همچنین مشوق ها و تسهیلات پیش بینی شده شرکت ملی نفت ایران خواهد بود.
مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب سرمایه گذاری در صنعت نفت را فرصتی مناسب برای فعالان اقتصادی دانست و گفت: ریسک کمتر و بازدهی بالا، سرمایه گذاری در صنعت نفت را به یک فرصت تبدیل کرده است.ابراهیم پیرامون با اشاره به اهمیت برگزاری رویداد «تحول در سرمایه گذاری و توسعه در بالادست نفت و گاز ایران» اظهار کرد: صنعت نفت و گاز یکی از بهترین محل ها برای سرمایه گذاری در تولید به شمار می رود که اتفاقاً با شعار سال که از سوی مقام معظم رهبری انتخاب شده است، همسویی دارد. وی با اشاره به فرصت های موجود در حوزه سرمایه گذاری در صنعت نفت و توسعه میدان های نفتی تأکید کرد: بسیاری از میدان های ما یا هنوز توسعه نیافته اند، یا توسعه آنها کامل نشده است و حتی میدان های قدیمی نیز نیازمند توسعه هستند، بنابراین برای اینکه بتوانیم از ظرفیت های فعلی آنها نگهداری کنیم یا آن را افزایش دهیم، به سرمایه گذاری های جدید در این حوزه نیاز داریم. مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب بر ضرورت بازسازی تجهیزات قدیمی نفت تأکید کرد و گفت: با توجه به اهمیت بازسازی این تجهیزات در ارتقای بهینه سازی تولید، طیف وسیعی از فرصت های سرمایه گذاری در بخش های مختلف نفت و گاز وجود دارد که می تواند فرصت های ایده آلی برای سرمایه گذاران مهیا کند. رویداد تحول در سرمایه گذاری و توسعه در بالادست نفت و گاز ایران دوم اردیبهشت در تهران برگزار می شود.
مدیرعامل شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی از عملیات تحویل پالایشگاه سیزدهم از شرکت نفت و گاز پارس به شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی با موافقت مدیران عامل شرکت های ملی نفت و گاز ایران در سال جدید خبر داد. غلامعباس حسینی با اشاره به اقدام های شاخص و ارزنده تولید پایدار در پالایشگاه سیزدهم پارس جنوبی بیان کرد: با تصمیم و موافقت مدیران عامل شرکت های ملی نفت و گاز ایران مبنی بر تحویل هرچه سریع تر پالایشگاه سیزدهم به مجتمع گاز پارس جنوبی در امسال، کارها باید طبق برنامه و دستورعمل ها در آخرین پالایشگاه پارس جنوبی انجام شود. وی با اشاره به پیاده سازی اقدام های شاخص تیم مستقر مجتمع گاز پارس جنوبی در پالایشگاه سیزدهم گفت: تیم مستقر در پالایشگاه سیزدهم باید با افزایش نظارت های دقیق و منظم در تمام واحدهای این مجموعه مراحل اجرای تحویل گیری را با کیفیت بالا پیاده سازی کند. این حرکت ارزشمند گامی مهم برای تولید پایدار پارس جنوبی است.
سرپرست معاونت سایت ۲ مجتمع گاز پارس جنوبی از اجرای برنامه های گسترده ای در زمینه افزایش تولید، ارتقای انعطاف پذیری عملیاتی، کاهش مشعل سوزی و بهبود زیرساخت های اقامتی کارکنان خبر داد و گفت: با اقدام های انجام شده، تولید ایمن و پایدار مجتمع در زمستان آینده تضمین می شود.
حسن اسعدی با بیان اینکه امسال گام های بلندی برای توسعه، افزایش تولید و بهینه سازی عملیات در پالایشگاه های مجتمع برداشته شده است، اظهار کرد: با آغاز تعمیرات اساسی در فاز اول پالایشگاه نهم مطابق برنامه مصوب و در پی آسیب شناسی های انجام شده، کارگروه تخصصی تعمیرات اساسی برای مدیریت اثربخش فرآیند تشکیل شده است. در این مسیر، تفویض اختیارات به پالایشگاه ها، افزایش نظارت بر اجرای تعمیرات پیشگیرانه و رعایت دقیق برنامه زمان بندی مورد تأکید است.
وی از ایجاد فضای همکاری، همیاری، همدلی و کار گروهی در پالایشگاه های مجتمع ابراز خرسندی کرد و گفت: نتایج این هم افزایی در زمستان پارسال ملموس بود و با همین رویکرد مسیر توسعه ادامه می یابد. سرپرست معاونت سایت ۲ مجتمع گاز پارس جنوبی اظهار کرد: تمرکز بر اجرای کامل اقدام های اصلاحی حاصل از نشست های تحلیل ریشه ای توقف های اضطراری پالایشگاه ها، انجام تعمیرات دوره ای تجهیزات حیاتی ازجمله توربوکمپرسورها، توربوژنراتورها، توربواکسپندرها، بویلرها و آب شیرین کن ها از دیگر برنامه های در دست اجراست.
اسعدی به ارتقای انعطاف پذیری عملیاتی با استفاده از ظرفیت خطوط بین پالایشگاهی اشاره کرد و افزود: تکمیل خط ارتباطی پالایشگاه سیزدهم، اجرای اصلاحات تکمیلی در خطوط بین فازی و تست عملیاتی خط جدید بین فازی پالایشگاه های سایت ۲ در دستور کار قرار دارد تا از تمام ظرفیت ها برای کاهش زمان تعمیرات اساسی استفاده شود. وی با اشاره به پروژه کاهش مشعل سوزی در پالایشگاه های مجتمع گفت: این پروژه در سه حوزه خرید، اجرا و مزایده با جدیت در سال جاری دنبال می شود. انجام فرایند تحویل و تحول پالایشگاه سیزدهم از برنامه های مهم پیش رو است و با رفع تنگناهای عملیاتی و اهتمام ویژه همه مدیریت ها، افزایش تولید مجتمع از ظرفیت این پالایشگاه در زمستان امسال محقق می شود.
سرپرست معاونت سایت 2 مجتمع گاز پارس جنوبی یادآور شد: برنامه توسعه و بهبود زیرساخت ها ازجمله فضای استقرار کارکنان عملیاتی، تهیه اقامتگاه های کارکنان اقماری و تکمیل پروژه های شهرک مسکونی، از اولویت های اصلی مجتمع در سال جاری است.
مجری طرح احداث نیروگاه غرب کارون و تأسیسات جانبی گفت: واحدهای نیروگاه غرب کارون بیش از ۲۰۰مگاوات برق به شبکه سراسری تزریق می کنند.
رحیم مینایی اعلام کرد: پیرو هماهنگی های به عمل آمده میان وزیران نفت و نیرو، مقرر شد واحدهای نیروگاه غرب کارون که مازاد بر نیاز تأسیسات نفتی برق تولید می کنند، به شبکه سراسری برق کشور متصل شوند.
وی افزود: با هماهنگی های صورت گرفته و به دستور مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه نفت ۱۹فروردین امسال، هر دو واحد گازی نیروگاه با ظرفیت کامل وارد مدار شدند. اکنون بیش از ۲۰۰مگاوات برق از این نیروگاه به شبکه سراسری تزریق می شود.
مجری طرح احداث نیروگاه غرب کارون و تأسیسات جانبی اظهار کرد: این اقدام ضمن بهبود پایداری شبکه برق استان خوزستان، انرژی مورد نیاز بخشی از شهر اهواز و اطراف آن را تأمین می کند.
مینایی با بیان اینکه همزمان، فرایند آماده سازی و راه اندازی واحد سوم نیروگاه که واحد بخار است، نیز آغاز شده است، گفت: با توجه به اینکه در سال های گذشته اعلام نیاز از سوی وزارت نیرو معمولاً اوایل یا اواسط خرداد صورت می گرفت، واحد بخار در حالت خاموشی طولانی مدت قرار داشت و آماده سازی و بهره برداری دوباره آن نیازمند صرف زمان بیشتری بود. اما امسال اعلام نیاز اوایل فروردین انجام و همین موضوع سبب شد فرآیند راه اندازی کمی زمان بر شود.
وی با اشاره به اینکه با بهره برداری از واحد سوم که ظرفیت مازادی حدود ۱۵۰ مگاوات خواهد داشت، مجموع توان تحویلی نیروگاه از ۲۰۰ مگاوات به ۳۵۰مگاوات افزایش می یابد، افزود: از سال ۱۳۹۹ همکاری خود را با وزارت نیرو آغاز کرده ایم و در این مدت، همواره تمامی برق تولیدی مازاد بر نیاز را در اختیار شبکه سراسری قرار داده ایم که طی مدت گذشته افزون بر ۲ میلیارد کیلو وات ساعت انرژی برق به شبکه سراسری تزریق شده است.
مجری طرح احداث نیروگاه غرب کارون و تأسیسات جانبی ابراز امیدواری کرد که وزارت نیرو در قبال سرمایه گذار پروژه به تعهدات مندرج در توافقنامه های خود پایبند باشد.
شرکت نفت و گاز پارس
مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس شناسایی فرصت ها، معرفی ریسک های سرمایه گذاری و جذابیت در مدل های قراردادهای سرمایه گذاری را مهم ترین عامل در جذب سرمایه گذاری های نفتی عنوان کرد.
تورج دهقانی با تأکید بر اینکه همایش «تولید در سرمایه گذاری های بالادست صنعت نفت» با رویکرد ما در این حوزه ارتباط مستقیمی دارد، گفت: صنعت نفت، فرصت های سرشاری برای سرمایه گذاری دارد و طبیعی است که چنین همایشی بتواند جامعه هدف خود را به درستی شناسایی کند. همچنین از آنجا که شعار سال نیز با موضوع این همایش همخوانی دارد، می تواند دستاوردهای خوبی را برای صنعت نفت به همراه داشته باشد.
وی با اشاره به پایین بودن نرخ رشد سرمایه به عنوان ضرورت اصلی توسعه اقتصادی کشور طی سال های گذشته، افزود: برای آنکه از این وضعیت خارج شویم و به رشد ۸ درصدی مورد انتظار در چشم انداز بلندمدت توسعه اقتصادی کشور برسیم، باید نگاهی ویژه به مجموعه صنعت نفت داشته باشیم.
مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس تأکید کرد: صنعت نفت همیشه صنعتی جذاب برای سرمایه گذاری بوده و بر همین اساس شناسایی فرصت ها، معرفی ریسک های سرمایه گذاری و ایجاد جذابیت در مدل قراردادهای سرمایه گذاری، می تواند به سرمایه گذاری واقعی در این حوزه کمک کند. دهقانی برای محقق شدن اهداف این رویداد، فاصله گرفتن از کلیشه های شعاری و رفتن به سمت مدل های جذاب برای تشویق و ترغیب سرمایه گذار را ضروری دانست و گفت: هرچه قدر فرصت های سرمایه گذاری به صورت دقیق شناسایی شود، آسیب شناسی درستی بر کاستی هایمان داشته باشیم و برای آنها راهکارهای کارشناسی ارائه دهیم، می توانیم به جذب سرمایه بیشتر و واقعی تر اقدام کنیم.
وی افزود: اگرچه سرمایه سهم مهمی در ایجاد رونق و توسعه دارد، اما تنها شرط توسعه نیست. سرمایه در کنار سایر عوامل تولید از جمله فناوری و مهم تر از همه نیروی انسانی، مدیریت، خلاقیت و عقلانیت باید در کنار هم قرار بگیرند تا سرمایه ای که جذب شده است، به بالاترین میزان بهره وری خود برسد.
مدیرعامل شرکت نفت مناطق مرکزی ایران گفت: این شرکت ۱۱ بسته سرمایه گذاری به ارزش حدود ۹ میلیارد دلار برای توسعه میدان های گازی آماده کرده است که با عملیاتی شدن آنها، ظرفیت تولید روزانه گاز کشور حدود ۱۰۰ تا ۱۴۰ میلیون متر مکعب افزایش می یابد.
پیمان ایمانی با تأکید بر اهمیت برگزاری رویداد «تحول در سرمایه گذاری و توسعه در بالادست نفت و گاز ایران» اظهار کرد: شرکت نفت مناطق مرکزی ایران در این همایش حدود ۹ میلیارد دلار انواع پروژه های نفت و گاز را برای سرمایه گذاران تعریف کرده است که بخشی از آنها در حوزه توسعه میدان های نفتی در حال اجراست و حدود نیمی از این مبلغ نیز برای توسعه میدان های گازی تعریف شده است.
وی با اشاره به اهمیت سرمایه گذاری در حوزه تولید گاز بیان کرد: طبق پیش بینی ها، با عملیاتی شدن بسته های سرمایه گذاری تعریف شده از سوی شرکت نفت مناطق مرکزی ایران در حوزه توسعه میدان های گازی، ظرفیت تولید روزانه گاز کشور حدود ۱۰۰ تا ۱۴۰ میلیون متر مکعب افزایش می یابد.
مدیرعامل شرکت نفت مناطق مرکزی ایران ابراز امیدواری کرد سرمایه گذاران با همکاری شرکت ملی نفت ایران در تحقق شعار امسال نقش چشمگیری داشته باشند.
مدیر منطقه ۸ عملیات انتقال گاز ایران از خودکفایی در ۱۶ کالای اساسی در سال ۱۴۰۳ خبر داد و گفت: با تکیه بر توان داخلی، مجموع کالاهای بومی سازی شده در این منطقه به ۱۳۲مورد رسیده است.
مهدی زارع با بیان اینکه راهبرد منطقه ۸ عملیات انتقال گاز ایران دستیابی به خودکفایی کامل، بومی سازی و توسعه پایدار است، بیان کرد: با تکیه بر توانمندی های داخلی و مشارکت بخش خصوصی، مسیر رشد تولید و خودکفایی را توسعه می دهیم و این اقدام با خودباوری و ارج نهادن به اندیشه و توان ایرانی ممکن می شود.
وی افزود: با وجود تمام فراز و نشیب ها در سال ۱۴۰۳ موفق شدیم فرصت هایی برای رشد و توسعه در سازمان فراهم کنیم و با خودکفایی در ۱۶ کالای اساسی، گام های مهمی در مسیر خوداتکایی برداریم.
مدیر منطقه ۸ عملیات انتقال گاز ایران اظهار کرد: حرکت چرخ های خودکفایی و بومی سازی در این منطقه عملیاتی به سمت انتقال پایدار و بهینه گاز طبیعی تداوم دارد، به طوری که با احتساب کالای بومی سازی شده در پارسال و مجموع کالاهای داخلی سازی شده در سال های گذشته به ۱۳۲ مورد رسیده است.
زارع یادآور شد: امیدوارم با حرکتی که از چند سال پیش آغاز شد و در سال های اخیر شتاب گرفت، بیش از پیش بتوانیم با حداکثر توان داخلی به سمت توسعه پایدار و سرمایه گذاری برای تولید پیش رویم.
وی تأکید کرد: خودکفایی و بومی سازی نه تنها سبب افتخار و سربلندی صنعتگران داخلی است، بلکه نشان دهنده عزم جدی منطقه ۸ عملیات انتقال گاز ایران برای توسعه پایدار و کاهش وابستگی به واردات است.
مدیرعامل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران با اشاره به اینکه فروش سوخت در مرز پرویزخان باید به نحو مطلوب ساماندهی شود، گفت: تحقق این مهم نیازمند همکاری استانداری کرمانشاه و دیگر دستگاه های منطقه است.
کرامت ویس کرمی ۲۶فروردین ماه در بازدید از منطقه کرمانشاه و مرزهای این استان با اشاره به بررسی مسائل و چالش های مرزهای خسروی و پرویزخان در حوزه فروش سوخت اظهار کرد: زیرساخت ها در این مرزها باید به گونه ای فراهم شود تا قاچاق فراورده های نفتی به حداقل ممکن برسد.
وی با بیان اینکه وضع مرز پرویزخان باید به نحو مطلوبی ساماندهی شود، افزود: طرح تحویل نفت گاز به صورت باک پر به ناوگانی که از مرز کشور خارج یا وارد می شوند، در دستور کار قرار گرفته و مصوباتی را نیز در پی داشته است، همچنین طرح مذکور در پایانه های مرزی در استان های دیگر با موفقیت اجرا شده است.
مدیرعامل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران اظهار کرد: با رفع مسائل و چالش های باک پر در نقاط مرزی از سوی وزارتخانه های نفت و راه و شهرسازی در چند ماه آینده، می توان با یک طرح نهایی، در حالت ترانزیت و ترانشیپ، خروج از کشور به صورت باک پر را انجام داد.
ویس کرمی با اشاره به اجرای این طرح و ساماندهی فروش سوخت در مرز پرویزخان گفت: نیاز است استانداری و مسئولان منطقه اقتصادی قصرشیرین، فضای مورد نیاز را در اختیار شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران قرار دهند. وی ادامه داد: در صورت فراهم شدن شرایط و فضای مناسب در مرز پرویزخان، جایگاه ثابت احداث می شود تا شرایطی به وجود آید تا به بهترین شکل نفت گاز را به ناوگان ارائه دهیم و از این طریق درآمد قابل توجهی نصیب کشور شود.
مدیرعامل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران با اشاره به اجرای این طرح گفت: اقتصاد کشور در این حوزه و این بخش، باید تقویت و از قاچاق نفت گاز نیز جلوگیری شود، اما در این مسیر انتظار می رود همه دستگاه ها به ویژه استانداری کرمانشاه و فرمانداری قصرشیرین و دیگر دستگاه های منطقه ویژه اقتصادی همکاری لازم را داشته باشند.
حدود ۷۳۶ میلیون مترمکعب گاز طبیعی از ۲۳ تا ۲۵فروردین ۱۴۰۴ به نیروگاه های کشور تحویل داده شد؛ آماری که از تداوم تأمین پایدار سوخت نیروگاه ها و آمادگی شبکه گازرسانی در آغاز سال جدید حکایت دارد.
مجموع گاز تحویلی به نیروگاه های کشور از شنبه(۲۳فروردین) تا دوشنبه(۲۵ فروردین) در هفته جاری به ۷۳۵ میلیون و ۶۷۰ هزار مترمکعب رسید.
در عین حال در همین بازه زمانی، حدود ۵۳۶ میلیون مترمکعب گاز به صنایع عمده و بیش از ۸۲۷ میلیون مترمکعب به بخش خانگی، تجاری و صنایع جزء اختصاص یافت. بر اساس داده های رسمی، روز شنبه (۲۳ فروردین)، نیروگاه ها ۲۵۵ میلیون و ۵۷۰ هزار مترمکعب، صنایع عمده ۱۷۹ میلیون و ۹۵۰ هزار مترمکعب و بخش خانگی و تجاری ۲۶۵ میلیون و ۵۱۰ هزار مترمکعب گاز دریافت کردند.
یکشنبه (۲۴فروردین)، مقدار گاز تحویلی به نیروگاه ها ۲۵۲ میلیون و ۴۹۰ هزار مترمکعب بود و تحویل گاز به صنایع عمده نیز ۱۷۷ میلیون و ۱۴۰ هزار مترمکعب و بخش خانگی، تجاری و صنایع جزء ۲۷۲ میلیون و ۶۲۰هزار مترمکعب گزارش شد.بر پایه این گزارش، دوشنبه (۲۵فروردین)، مقدار گاز تخصیصی به نیروگاه ها ۲۲۷ میلیون و ۶۱۰ هزار مترمکعب بوده است.
در این روز، صنایع عمده ۱۷۸ میلیون و ۵۲۰هزار مترمکعب گاز دریافت کردند و مصرف بخش خانگی و تجاری نیز به ۲۸۹ میلیون و ۲۴۰ هزار مترمکعب رسید. استمرار این سطح از تحویل گاز به نیروگاه ها و صنایع با توجه به پایان فصل سرد و کاهش مصرف خانگی، حاکی از ظرفیت بالای شبکه گازرسانی کشور و برنامه ریزی مؤثر برای تأمین انرژی در بخش های تولیدی و مصرفی است.
حراست شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب با هوشیاری نیروهای خود توانست دو دستگاه تانکر حامل ۶۰ هزار لیتر نفت خام را توقیف کند و سارقان را به مراجع انتظامی تحویل دهد.
با پایش میدانی نامحسوس و طی چند روز عملیات شناسایی، رصد و کمین عوامل حراست شرکت نفت و گاز مارون در مسیر خطوط لوله زیرزمینی انتقال نفت خام صادراتی، سرانجام سحرگاه سه شنبه (۲۶ فروردین) تانکرهای یادشده، توقیف و متعاقب آن سه نفر از سارقان با هویت مشخص دستگیر و به مرجع انتظامی تحویل شدند. بر اساس اعلام مسئولان حراست شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب، با شناسایی و دستگیری این افراد که با ایجاد انشعاب روی خطوط زیرزمینی اهواز - امیدیه به سرقت نفت خام اقدام می کردند، شناسایی سایر عوامل و افراد مرتبط با این باند و در گام بعدی زنجیره خرید و فروش نفت خام سرقتی در دستور کار حراست شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب قرار گرفته است.
نشست مشترک مدیران شرکت نفت و گاز اروندان با شرکت معتبر روسی با محوریت بررسی نیازها و تبادل توانمندی ها در حوزه فناوری های نوین برگزار شد.نشست مشترک مدیران شرکت نفت و گاز اروندان با شرکت روسی با حضور مدیرعامل، مدیران و رؤسای شرکت نفت و گاز اروندان،مدیران پشتیبانی ساخت و تأمین کالاهای شرکت ملی نفت ایران و مدیران و نمایندگان یک شرکت معتبر روسی فعال در حوزه نفت و گاز برگزار شد. در این نشست، مدیران شرکت روسی توانمندی های خود را در حوزه های مختلف ازجمله فناوری های پیشرفته حفاری، سرمایه گذاری، خدمات تخصصی در تعمیر و نگهداری تأسیسات و چاه های نفت و گاز و ارائه راهکارهای نوآورانه برای بهبود و افزایش بازیافت از مخازن به تفصیل تشریح کردند.
مدیران شرکت نفت و گاز اروندان نیز ضمن تشریح دقیق نیازهای فناورانه و تجهیزاتی شرکت، زمینه های بالقوه همکاری مشترک با طرف روسی را مشخص و بر بهره گیری از فناوری های نوین و روز دنیا به عنوان اولویت همکاری تأکید کردند. موضوع های مرتبط با ساخت و نگهداری تجهیزات و مخازن نفتی، تأمین تجهیزات و استفاده از روش های نوین نظیر شکافت هیدرولیک، از دیگر موارد مورد بحث و تبادل نظر میان مدیران دو شرکت در این نشست بود.
سرپرست شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران از آغاز راه اندازی تأسیسات تقویت فشار گاز شهید قربانی مطلق(دهشیر) در استان یزد، پس از موفقیت در تست ۷۲ ساعته دو واحد اصلی خبر داد. بهنام میرزایی با بیان اینکه تأسیسات تقویت فشار گاز شهید قربانی مطلق (دهشیر) با ظرفیت تقریبی ۱۱۰ میلیون مترمکعب در روز، مجهز به چهار ردیف اسکرابر، توربوکمپرسور و کولر هوایی است، گفت: این ایستگاه با پایان موفقیت آمیز تست ۷۲ساعته واحدهای ۶۶ و ۶۷، به مدار بهره برداری وارد شد. وی با اشاره به استفاده از توربوکمپرسور و دیگر تجهیزات ساخت داخلی در این ایستگاه افزود: ایستگاه تقویت فشار گاز دهشیر در استان یزد و در کیلومتر ۶۳۰ از خط هشتم سراسری گاز احداث شد و در زمینی به مساحت ۹ هکتار و با آرایش ۱+۳ فعالیت می کند.
این ایستگاه شامل چهار دستگاه توربوکمپرسور مپناست که هر توربین در شرایط ایزو قدرت25 MW دارد و فشار گاز ورودی به ایستگاه را از PSI970 به1305 PSI افزایش می دهد. بر پایه این گزارش، بهره گیری حداکثری از توان مهندس ها و استفاده از تجهیزات ایرانی همچون توربوکمپرسور، اسکرابر، کولرهای هوایی و سیستم های کنترل داخلی و استفاده از عملگر شیرهای اتوماتیک هوایی (Air Operated) برای افزایش ایمنی و کاهش آلودگی زیست محیطی از ویژگی های این ایستگاه تقویت فشار گاز به شمار می رود.
سینما در یک نگاه
انیمیشن کوتاه «وزن مقدس» ساخته فرنوش عابدی به چهلمین جشنواره فیلم آسیا- اقیانوسیه لس آنجلس راه پیدا کرد.
انیمیشن کوتاه «وزن مقدس» ساخته فرنوش عابدی در بخش مسابقه چهلمین جشنواره فیلم آسیا- اقیانوسیه لس آنجلس روی پرده می رود. جشنواره فیلم آسیا- اقیانوسیه لس آنجلس (LAAPFF) بزرگترین جشنواره فیلم کالیفرنیای جنوبی است که به نمایش فیلم های ساخته شده از سوی سینماگران آسیایی یا درباره آسیایی ها و ساکنان جزایر اقیانوس آرام در سراسر جهان اختصاص دارد. هدف این جشنواره، ایجاد و تقویت رابطه میان مردم و نسل های مختلف، از طریق گسترش هنر روایت پردازی در قالب فیلم، صدا و ویدئو است. چهلمین دوره جشنواره فیلم آسیا-اقیانوسیه ۱۱ تا ۱۸ اردیبهشت امسال برگزار می شود. این انیمیشن درباره پدر و پسری است که درگیری پسر خانواده با گذشته اش، مشکلات و چالش هایی را برای شان به وجود می آورد.
فیلم سینمایی «شمال از جنوب غربی» با دریافت سیمرغ هایی که از جشنواره فیلم فجر به دست آورده بود، موفق شد 4 زندانی جرایم مالی غیر عمد را به آغوش خانواده های خود بازگرداند.
مهدی مددکار، تهیه کننده فیلم «شمال از جنوب غربی» و از فعالان حوزه هنر متعهد، درباره این اتفاق توضیح داد: این فیلم، روایتی است از غیرت، ایستادگی و اصالت مردمان دیار علویان در برابر ظلم گروهک های تروریستی. این اثر، متعلق به مردم مازندران است، از این رو تصمیم گرفتیم افتخار این اثر را با مردم قسمت کنیم و هدیه مالی سیمرغ های جشنواره فجر را به آزادی چهار زندانی جرایم غیرعمد اختصاص دهیم. این جایزه، سیمرغ چهارم ما است؛ سیمرغی که پروازش از دل مردم آغاز شد و به دل مردم بازگشت. «شمال از جنوب غربی» که در چهل و سومین جشنواره فیلم فجر موفق به کسب سه سیمرغ بلورین در بخش های بهترین کارگردانی، بهترین بازیگر نقش اول مرد و بهترین فیلم برداری شد، بزودی اکران عمومی خود را در سینماهای کشور آغاز خواهد کرد.
سینماهای سراسر کشور در حال حاضر، میزبان 10 اثر سینمایی در گونه های مختلف است که هرکدام از این آثار با توجه به سلیقه مخاطبان توانسته اند تعداد تماشاگران متفاوتی را به سالن های سینما جذب کنند؛ اما در میان این آثار، کدام فیلم ها بیشترین مخاطب را داشته اند؟
«دایناسور» به کارگردانی مسعود اطیابی: یک میلیون و ۸۸ هزار نفر تماشاگر و ۹۳ میلیارد و ۲۰۸ میلیون تومان فروش.
«موسی کلیم الله» به کارگردانی ابراهیم حاتمی کیا: ۵۱۸ هزار نفر تماشاگر و ۴۱ میلیارد و۶۳۷ میلیون تومان فروش.
«کوکتل مولوتوف» به کارگردانی حسین دوماری: ۳۸۸ هزار نفر تماشاگر و ۳۵ میلیارد و ۵۱۶ میلیون تومان فروش.
«رها» به کارگردانی حسام فرهمند: ۲۳۳ هزار نفر تماشاگر و ۲۲ میلیارد و ۱۲۷ میلیون تومان فروش.
«پسر دلفینی ۲» به کارگردانی محمد خیراندیش: حدود ۱۸۱ هزار نفر تماشاگر و ۱۳ میلیارد و ۹۲۴ میلیون تومان فروش.
«پیشمرگ» به کارگردانی علی غفاری: حدود ۱۴۴ هزار نفر تماشاگر و ۸ میلیارد و ۴۴۱ میلیون تومان.
«بامبولک» به کارگردانی آرش معیریان : حدود ۱۱۷ هزار نفر تماشاگر و ۸ میلیارد و ۲۷۷ میلیون تومان فروش.
«عینک قرمز» به کارگردانی حسین مهکام: ۵ هزار و ۶۹۰ نفر تماشاگر و ۴۶۱ میلیون تومان فروش.
«صیاد» به کارگردانی جواد افشار: یکهزار و ۵۷۳ نفر تماشاگر و ۱۵۱ میلیون تومان فروش.
البته فیلم «۷۰ سی» که همزمان با فیلم های نوروزی روی پرده سینماها بوده و همچنان نیز اکران می شود، به تعداد تماشاگر ۵ میلیون و ۹۲۹ هزار نفر رسیده و فروش آن هم از ۳۵۵ میلیارد تومان عبور کرده است.
یک سینما در ملبورن به دلیل تهدیدهایی که شده، نمایش فیلم مستند فلسطینی «سرزمین دیگری نیست» را لغو کرد.
یک سینما در ملبورن به دلیل تهدیدهایی که با آن مواجه شده، نمایش خیریه فیلم مستند «سرزمین دیگری نیست» را لغو کرد. این فیلم، به جابه جایی اجباری فلسطینیان اشاره دارد و برنده جایزه اسکار ۲۰۲۵ شده است. فیلم «سرزمین دیگری نیست» از سوی «شورای یهودیان استرالیا» سازماندهی شده بود تا برای کمک به قربانیان خشونت در کرانه باختری، کمک مالی جمع آوری کند. سینمای «کلاسیک» در السترنویک قرار بود این فیلم را در اول ماه می به نمایش بگذارد؛ اما به گفته سازمان دهندگان، سینما در یک روز ۲۰ شکایت و تهدید دریافت کرد و درباره وقوع اعتراضات احتمالی در شب نمایش هشدار گرفته بود. این تاریخ با اکران یک فیلم کمپانی مارول همزمان بود از این رو سینما نگران امنیت کارکنان و تماشاگران شد. این فیلم به خشونت های شهرک نشینان صهیونیستی در منطقه مسافر یاتا می پردازد. «حمدان بلال»، یکی از کارگردانان فیلم، ماه گذشته از سوی شهرک نشینان مورد حمله قرار گرفت و سپس از سوی نظامیان رژیم صهیونیستی بازداشت شد. مستند «سرزمین دیگری نیست» که زندگی جامعه فلسطینی در کرانه باختری را در مواجهه با جابه جایی اجباری از سوی نیروهای صهیونیستی به تصویر می کشد، در جشنواره فیلم برلین ۲۰۲۳ به نمایش درآمد و جایزه هیأت داوران مستند و جایزه تماشاگران را به دست آورد. با وجود تحسین گسترده در جشنواره ها، این فیلم پس از خودداری توزیع کنندگان از پخش آن، به صورت خودگردان در آمریکا منتشر شد. این فیلم در جوایز اسکار ۲۰۲۵ نیز توانست جایزه بهترین مستند بلند را به خود اختصاص دهد.
علاقه مندان به آثار دفاع مقدس می توانند این روزها به تماشای فیلم «صیاد» درباره زندگی شهید علی صیاد شیرازی بنشینند.
این هفته برای علاقه مندان به سینمای ایران، یک پیشنهاد جذاب و متفاوت داریم؛ هرچند این روزها با افزایش قیمت بلیت سینما، مخاطبان ترجیح می دهند زمان خود را صرف تماشای فیلم های کمدی کرده تا خستگی کار را فراموش کنند؛ اما گاهی باید زمان خود را صرف تماشای آثار غیرکمدی کنیم تا از طریق سینما برای خود آورده ای داشته باشیم. فیلم سینمایی «صیاد» به کارگردانی جواد افشار و تهیه کنندگی محمد رضا شفیعی، از جمله فیلم هایی است که با پایان تعطیلات نوروزی به سینماها آمده است؛ فیلمی که قرار است بخشی از زندگی سپهبد علی صیاد شیرازی را به تصویر بکشد.
بی شک مردم ایران، شهید علی صیاد شیرازی را به خاطر دارند؛ مردی که بعد از سال ها تلاش برای حفاظت از جمهوری اسلامی ایران در تاریخ 21 فروردین 1378 از سوی یکی از عوامل مسلح منافقین در مقابل منزل مسکونی اش ترور شد. فیلم «صیاد» را می توان برشی از زندگی و فعالیت های نظامی شهید سپهبد صیاد شیرازی دانست. علی سرابی در این اثر سینمایی، نقش شهید صیاد شیرازی را ایفا می کند و مارال بنی آدم نیز در این فیلم؛ هرچند کوتاه، نقش همسر شهید صیاد شیرازی را بازی کرده است. یکی از نکات قابل توجه در این اثر سینمایی استفاده از هوش مصنوعی و ترکیب صدای واقعی شهید صیاد شیرازی روی صدای علی سرابی است تا برای بیننده، بخصوص کسانی که از نزدیک سپهبد شیرازی را می شناختند، این نقش ملموس تر باشد.
هومن برق نورد، نادر سلیمانی، محمدرضا هدایتی، ایوب آقاخانی، خیام وقار کاشانی، حامد شیخی و رز رضوی از جمله بازیگرانی هستند که در کنار علی سرابی و مارال بنی آدم در این اثر سینمایی ایفای نقش کرده اند. در خلاصه داستان آن آمده است: مدتی است این سوال رهایم نمی کند؛ چرا گلوله ها از کنارم می گذرند و نادیده ام می گیرند؟
سایر عوامل فیلم سینمایی «صیاد» عبارتند از مدیر فیلمبرداری: داود محمدی، مدیر صدابرداری: فرشید احمدی، طراح چهره پردازی: شهرام خلج، طراح صحنه و لباس: محمدرضا شجاعی، صداگذار: امین شریفی، تدوین: خشایار موحدیان، الهه ایزدی، طراح جلوه های بصری: امیر ولی خانی، طراح جلوه های میدانی: حمید رسولیان، آهنگساز: مسعود سخاوت دوست، دستیار کارگردان و برنامه ریز: علیرضا ناصر بخت، مدیر تولید: سامان شعشعه، مدیر تدارکات: سعید رضوی، عکاس: علی نیک رفتار، مدیر روابط عمومی: سروناز مظاهری و مجری طرح: مؤسسه فرهنگی هنری صاد.
دربی فوتبال خوزستان در هفته بیست و هشتم لیگ دسته یک کشور با حاشیه هایی همراه است.تیم فوتبال نفت مسجدسلیمان در دیدار خانگی به مصاف تیم نفت آبادان رفت. این بازی در دقایقی از نیمه دوم به دلیل درگیری بین یکی از تماشاگران نفت مسجدسلیمان با داور به جنجال کشید و برای ۳۰ دقیقه متوقف شد. این بازی سپس از سر گرفته شد و در نهایت بدون گل به پایان رسید.نفت آبادان که برای صعود به لیگ برتر و نفت مسجدسلیمان نیز برای فرار از سقوط در تلاش هستند، در دربی فوتبال خوزستان نتوانستند به سه امتیاز بازی دست پیدا کنند. بر این اساس، با توجه به برد تیم های فجرسپاسی و آریو اسلامشهر به عنوان تیم های اول و دوم جدول، کار شاگردان کمالوند در نفت آبادان برای صعود به لیگ برتر سخت تر شد. آبادانی ها با یک پله سقوط، اکنون در رده پنجم قرار دارند. همچنین با توجه به تساوی به دست آمده در این دیدار، کار نفت مسجدسلیمان برای بقا در لیگ دسته یک، آن هم در روزی که برای بهبود شرایط خود در جدول به برد نیاز داشت؛ سخت تر شد. تیم نفت مسجدسلیمان با هدایت ابراهیم اشکش، اکنون در رده هفدهم جدول ۱۸ تیمه لیگ یک جای گرفته است.لازم به ذکر است، تیم نفت مسجدسلیمان در یکی از آخرین بازی های خود در یک دیدار خارج از خانه به مصاف تیم آریو اسلامشهر رفت و با نتیجه 3 بر یک شکست خورد. بعد از این شکست بود که مسئولان باشگاه ۱۰ درصد از مبلغ قرارداد اعضای تیم را کسر کردند. باید دید که این کاهش 10 درصدی تاثیری بر افزایش انگیزه برای تلاش بیشتر در لیگ آزادگان دارد یا خیر؟
مدیرعامل باشگاه فرهنگی - ورزشی مناطق نفت خیز جنوب، از تیم داری این باشگاه در لیگ برتر کشتی فرنگی ایران خبر داد.
جلسه و نشست هم اندیشی مدیرکل ورزش و جوانان استان خوزستان با مدیرعامل باشگاه مناطق نفت خیز جنوب و هیات همراه برگزار شد. حمیدبنی تمیم، مدیرکل ورزش و جوانان استان خوزستان در این جلسه با اشاره به اقدام ها و حمایت های ارزشمند باشگاه مناطق نفت خیز جنوب از ورزش استان گفت: مجموعه نفت، همواره در بخش هایی چون عمرانی، حمایت های ویژه ای از رشته های ورزشی داشته است، بنابراین جا دارد از نگاه ویژه وزارت نفت به اختصاص اعتبارات برای تکمیل پروژه های ورزشی استان قدردانی شود. این توجه ویژه سبب شده است بتوانیم در کنار سایر کمک ها و اعتبارات استانی و ملی، بیش از ۲۲۰ پروژه را به بهره برداری برسانیم و پروژه های بزرگی نیز به سرانجام برسند. باشگاه مناطق نفت خیز جنوب همواره در سطوح مختلف، با ورزش خوزستان همراهی داشته و اقدامات ارزشمندی نیز انجام داده است.افشین بختیاری زاده، مدیرعامل باشگاه فرهنگی - ورزشی مناطق نفت خیز جنوب نیز با اشاره به حمایت های این باشگاه از ورزش گفت: باشگاه مناطق نفت خیز جنوب به عنوان یکی از بزرگ ترین باشگاه های ورزشی مجموعا ۱۱۷ تیم در رشته های مختلف و در سطوح مختلف لیگی دارد و فعالیت آن در محدوده شهرستان های اهواز، مسجدسلیمان، امیدیه و گچساران گسترده شده است.وی تصریح کرد: نگاه مان به ورزش، جزیره ای نیست و تلاش می کنیم در کنار مجموعه ورزش استان بتوانیم نقشی پررنگ در خدمت به ورزش استان ایفا کنیم.مدیرعامل باشگاه مناطق نفت خیز جنوب همچنین با اشاره به توان و ظرفیت استان خوزستان و این باشگاه گفت: باشگاه مناطق نفت خیز جنوب امسال در رشته کشتی فرنگی در سطح لیگ برتر تیم داری خواهد کرد.
با برگزاری دیدارهای باقی مانده مرحله مقدماتی و همچنین انجام دیدارهای پلی آف، پرونده سی و سومین دوره لیگ برتر تنیس روی میز، در خرداد ماه بسته خواهد شد.سی و سومین دوره رقابت های تنیس روی میز لیگ برتر باشگاه های کشور که بهمن سال گذشته آغاز شد، اردیبهشت ماه با برگزاری دیدارهای مرحله دوم مقدماتی پیگیری می شود. پتروشیمی بندر امام، رعد پدافند هوایی، عقاب نهاجا، مقاومت اصفهان، نفت آبادان، مناطق نفت خیز جنوب و پژواک تهران ۷ تیمی هستند که رقابت میان آنها در مرحله نخست مقدماتی لیگ تنیس روی میز برگزار شده است. این تیم ها ۱۹ تا ۲۳ اردیبهشت دیدارهای مرحله دوم مقدماتی را برگزار کردند. طبق برنامه پیش بینی شده از سوی کمیته مسابقات فدراسیون تنیس روی میز، مرحله سوم و آخر مقدماتی لیگ برتر خرداد ماه برگزار می شود و بلافاصله دیدارهای پلی آف برای تعیین تیم قهرمان برگزار خواهد شد. به این ترتیب، پرونده سی و سومین دوره رقابت های تنیس روی میز لیگ برتر باشگاه های کشور خرداد بسته می شود. پتروشیمی مدافع عنوان قهرمانی این رقابت هاست.
ایلیا صالحی پور، قهرمان مسجدسلیمانی در لیست نهایی وزنه برداران اعزامی ایران به مسابقات قهرمانی نوجوانان و جوانان جهان قرار گرفت.
11 ملی پوش به رقابت در مسابقات قهرمانی نوجوانان و جوانان جهان اعزام خواهند شد که در بخش جوانان، ایلیا صالحی پور، فرزند کارمند شرکت نفت و گاز مسجدسلیمان، به عنوان نماینده خوزستان در این پیکارها انتخاب شد. صالحی پور سال گذشته نیز در دسته ۸۹ کیلوگرم مسابقات وزنه برداری قهرمانی جوانان آسیا به مقام نایب قهرمانی رسید. مسابقات وزنه برداری قهرمانی نوجوانان و جوانان جهان از ۱۰ لغایت ۱۵ اردیبهشت سال جاری در پرو برگزار خواهد شد.
طی حکمی از سوی سید احسان موسوی، مدیرعامل باشگاه پارس جنوبی، جواد آماره از کارکنان امور ورزش سازمان منطقه ویژه که به عنوان سرپرست هیأت های ورزشی مشغول به کار است، به عنوان مدیر جدید تیم فوتبال ساحلی پارس جنوبی انتخاب و معرفی شد.
جواد آماره، دارای مدرک کارشناسی ارشد تربیت بدنی و علوم ورزشی است و علاوه براین، در کارنامه ورزشی خود سابقه مدیریتی در باشگاه شاهین بوشهر را نیز دارد. آماره از داوران لیگ برتر فوتسال بوده و عضو کمیته داوران هیأت فوتبال بوشهر نیز بوده است.
تيم مناطق نفت خیز جنوب در مسابقات نوجوان و جوانان دختر تنيس روی ميز استان خوزستان، به مقام قهرمانی دست یافت.
مسابقات دختران نوجوان و جوانان تنيس روی ميز استان خوزستان با حضور 5 تيم در ورزشگاه تختی شهر اهواز برگزار شد. اين مسابقات با رقابت تیم های مناطق نفت خیز جنوب، باشگاه آتيه، آکادمی بخشنده، هيأت ماهشهر(الف) و هيأت ماهشهر(ب) انجام شد و در پایان تیم مناطق نفت خیز جنوب به مقام قهرمانی دست یافت. همچنین تیم های هیأت ماهشهر(الف) در مقام دوم قرار گرفت و تیم های هیأت ماهشهر(ب) و باشگاه آتیه به صورت مشترک مقام سوم را به دست آوردند.
دبیر کل کمیته ملی المپیک و از همکاران نفتی از عضویت در هیأت رئیسه فدراسیون ووشو کناره گیری کرد.
مهدی علی نژاد در نامه ای به وزیر ورزش و جوانان، استعفایش از هیأت رئیسه فدراسیون ووشو را اعلام کرد.
در متن استعفای او آمده است:
جناب آقای دکتر دنیامالی
وزیر محترم ورزش و جوانان
با سلام و احترام
به این وسیله به استحضار می رساند، با عنایت به مسئولیت های حرفه ای و شرایط جدید شغلی به عنوان دبیرکل کمیته ملی المپیک جمهوری اسلامی ایران، مراتب استعفای خود را از عضویت در هیات رئیسه فدراسیون ووشو به حضور جنابعالی تقدیم می کنم. این تصمیم پس از بررسی دقیق جوانب حرفه ای و ملاحظات اخلاقی و با هدف پیشگیری از بروز هرگونه تعارض منافع احتمالی میان مسئولیت های محوله در کمیته ملی المپیک و سایر مأموریت های اجرایی خارج از آن و با هدف صیانت از اعتماد عمومی و حفظ شفافیت در فرایندهای تصمیم سازی و تصمیم گیری اتخاذ شده است. ضمن قدردانی از اعتماد حضرتعالی و همراهی مجموعه همکاران خدوم و پرتلاش وزارت ورزش و جوانان، توفیق روزافزون جنابعالی را در مسیر ارتقای ورزش کشور از درگاه خداوند متعال مسألت دارم.
آخرین دیدار تیم ملی فوتبال ایران در مقدماتی جام جهانی ۲۰۲۶، قرار است در مشهد برگزار شود. با اعلام مهدی تاج، رئیس فدراسیون فوتبال، آخرین دیدار تیم ملی فوتبال ایران در مقدماتی جام جهانی برابر کره شمالی، قرار است در مشهد برگزار شود. تیم ملی فوتبال ایران در جریان هفته دهم مرحله نهایی مقدماتی جام جهانی ۲۰۲۶، ساعت ۱۹:۳۰ سه شنبه ۲۰ خرداد میزبان کره شمالی خواهد بود.
نام ۹ وزنه بردار ایران در فهرست کنترل دوپینگ فدراسیون جهانی برای سال ۲۰۲۵ قرار گرفت. فدراسیون جهانی وزنه برداری، لیست وزنه بردارانی را که در سال ۲۰۲۵ تحت نظر کمیته آنتی دوپینگ هستند، اعلام کرد. وزنه برداران هر لحظه باید آماده تست دوپینگ باشند. در این لیست نام ۹ وزنه بردار که هشت وزنه بردار آن در قهرمانی بزرگسالان جهان حضور داشتند، دیده می شود. وزنه برداران ایرانی که نامشان درفهرست کنترل دوپینگ فدراسیون جهانی آمده، عبارتند از:
علی عالی پور: نفر سوم بزرگسالان جهان در سال ۲۰۲۴
مهدی کرمی: نفر سوم بزرگسالان جهان در سال ۲۰۲۴
علی داودی: نایب قهرمان بزرگسالان جهان و نفر چهارم المپیک پاریس در سال ۲۰۲۴
علیرضا یوسفی: نفر سوم بزرگسالان جهان در سال ۲۰۲۴
آریا پایدار: نفر نهم بزرگسالان جهان و قهرمان جوانان آسیا در سال ۲۰۲۴
آیت شریفی: نفر سوم کاپ جهانی تایلند (انتخابی المپیک) در سال ۲۰۲۴
ابوالفضل زارع: نفر هشتم بزرگسالان جهان و نفر سوم جوانان آسیا در سال ۲۰۲۴
مصطفی جوادی: نفر پنجم المپیک پاریس در سال ۲۰۲۴
علیرضا نصیری: نفر ششم بزرگسالان جهان و نایب قهرمان جوانان آسیا در سال ۲۰۲۴
استاد بزرگ شطرنج ایران، با پیروزی مقابل حریف خود، صدرنشین مسابقات آزاد شطرنج ایسلند شد. در ادامه مسابقات آزاد شطرنج ریکیاویک (پایتخت ایسلند)، پرهام مقصودلو، سوپر استاد بزرگ شطرنج، به مصاف محمد مرادلی از جمهوری آذربایجان رفت و موفق شد برابر این حریف خود به پیروزی دست یابد. مقصودلو با این برد، پنجمین پیروزی خود در این رقابت ها را به دست آورد. او می تواند بزودی ریتینگ زنده خود را دوباره به بالای ۲۷۰۰ واحد برساند. مرد شماره (یک) شطرنج ایران در این مسابقات به ترتیب حریفانی از آلمان، انگلستان، لهستان، آمریکا و جمهوری آذربایجان را تا پایان دور ششم شکست داده است. مقصودلو با پیروزی در این دیدار حساس، ۵/۵ امتیازی شد و به صدر جدول این مسابقات صعود کرد.
فرشته اقتداری، بانوی اسکواش باز ایرانی در مسابقات جهانی ۶ هزار دلاری ژاپن، با شکست در مرحله فینال، به نشان نقره این رقابت ها دست یافت.
رقابت های ۶ هزار دلاری اسکواش رنکینگ جهانی زنان در یوکوهاما ژاپن برگزار شد و فرشته اقتداری که با رنک 263 در این مسابقات حضور داشت، در مرحله فینال این مسابقات با نتیجه 3 بر صفر برابر حریفی از مالزی شکست خورد و به مدال نقره دست یافت. اقتداری پیش از این، برابر حریفانی از ژاپن، مالزی و کره جنوبی به برتری رسیده بود و با شکست در مرحله فینال، برای نخستین بار در یک تورنمنت ۶ هزار دلاری، نایب قهرمان شد.
اتحادیه جهانی کشتی، 2 داور S1 کشورمان را به عنوان نماینده خود در رقابت های پیش رو معرفی کرد.
اتحادیه جهانی، نیما صادقی را به عنوان نماینده و ناظر داوری اتحادیه جهانی در مسابقات کشتی باشگاه های غرب آسیا (زیر ۱۷ سال) که روزهای ۷ تا ۱۰ اردیبهشت در کشور عراق برگزار می شود، معرفی کرد. این اتحادیه همچنین مهدی بشیرزاده را به عنوان داور و نماینده خود در مسابقات قهرمانی قاره آفریقا که ۹ تا ۱۴ اردیبهشت ماه در مراکش برگزار می شود، انتخاب کرد.
مسابقات فوتبال ساحلی، همواره از هیجان و جذابیت قابل توجهی برخوردار است، به طوری که تماشاگران بسیاری مجذوب این رشته خاص شده اند. با توجه به ظرفیت بالای استان تهران در این رشته، مقرر شده است لیگ فوتبال ساحلی، بزودی در پایتخت برگزارشود تا علاقه مندان به این رشته جذاب بتوانند در فوتبال ساحلی بازی کنند و استعداد و نبوغ خود را به نمایش بگذارند. طرح برگزاری لیگ فوتبال ساحلی بعد از گفت وگوهایی که میان مهدی تاج، رئیس فدراسیون فوتبال و سید میرشاد ماجدی، رئیس هیأت فوتبال استان تهران انجام شد، در دستور کار قرار گرفت.
سرمربی اینتر میامی گفت: امیدوار است لیونل مسی در جام جهانی ۲۰۲۶ بازی کند؛ اما تصمیم در نهایت به عهده خود این بازیکن خواهد بود.
خاویر ماسکرانو، سرمربی اینتر میامی که در چهار جام جهانی و پنج دوره کوپاآمه ریکا برای تیم ملی فوتبال آرژانتین بازی کرده، پس از تساوی تیمش مقابل شیکاگو فایر درباره شانس حضور لیونل مسی در جام جهانی گفت: از نظر شرایط فیزیکی شکی ندارم که مسی می تواند در جام جهانی بازی کند؛ اما این تصمیم شخصی است و خود مسی باید در این باره تصمیم بگیرد. این تصمیم اوست که در جام جهانی بازی کند یا نه؟ من نباید نظرم را بگویم؛ چون در ذهن او نیستم.
ماسکرانو افزود: آنچه به عنوان یک آرژانتینی می توانم بیان کنم، این است که دوست دارم او را در جام جهانی ببینم. به عنوان یک آرژانتینی و طرفدار فوتبال، امیدوارم که مسی در جام جهانی بازی کند. آرژانتین به عنوان اولین تیم از آمریکای جنوبی، صعودش به جام جهانی ۲۰۲۶ را قطعی کرده است.
سرمربی تیم فوتبال اینتر تاکید کرد که به تمام بازیکنان خود نیاز دارد و هیچ فردی را کنار نمی گذارد. تیم های فوتبال اینتر و کالیاری در هفته سی و دوم سری آ ایتالیا، شامگاه ۲۳ فروردین در ورزشگاه جوزپه مه آتزا رو در روی هم قرار گرفتند. این بازی با نتیجه ۳ بر یک به سود اینتر خاتمه یافت تا نراتزوری کماکان با ۷۱ امتیاز در صدر جدول قرار داشته باشد و فاصله خود را با ناپولی زیاد کند. سیمونه اینزاگی، سرمربی اینتر در پایان این بازی و در پاسخ به این پرسش که چه کسانی را از تیمش کنار خواهد گذاشت؟ گفت: آرناوتوویچ همیشه جزو این گروه بوده و هیچ وقت به او گفته نشده که برود. کوره آ نیز همواره عملکرد مناسبی داشته و در این بازی هم خیلی خوب کار کرده است. طارمی نیزدوباره در تیم است، بنابراین باید بگویم که ما به همه نیاز داریم و هیچ کسی را کنار نمی گذارم. مهدی طارمی پس از چهار سال حضور در تیم پورتو پرتغال، تابستان سال گذشته با عقد قراردادی به مدت 2 سال راهی اینتر شد؛ اما نتوانست عملکرد خوبی از خود نشان دهد، به طوری که بارها با انتقاد رسانه های ایتالیایی رو به رو شد.
کاپیتان فصل پیش تیم فوتبال بانوان پرسپولیس که آمده بود تا در پایان فصل به اروپا بازگردد، ماندن در پرسپولیس را انتخاب و قرارداد خود را با سرخپوشان ایران تمدید کرد.
فاطمه قاسمی، ستاره فوتبال ایران، قرارداد خود برای سرخ پوشان را به مدت یک سال تمدید کرد. او که در نوجوانی به عنوان یکی از پدیده های فوتبال شناسایی شده بود، از همان زمان پیراهن تیم ملی را به تن کرد. این بازیکن در نیم فصل گذشته در حالی به پرسپولیس پیوست که تیم های لیگ برتری خواهان وی بودند؛ اما عشق به پرسپولیس، مسیر او را تغییر داد. قاسمی قرارداد خود را در حالی تمدید کرد که پیشنهادهایی از لیگ های اروپایی را در اختیار داشت.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات